Internet'te Çok Vakit Geçirmek İşten Atılma Sebebi

0
FZ
Doç. Dr. Cevdet İlhan Günay, Adana Barosu'nun 'Avukatlar Haftası' nedeniyle düzenlediği 'İş Hukuku' konulu panelde yaptığı konuşmada 4 bin 773 sayılı İş Güvencesi Yasası ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Yasanın, işverene işçinin sözleşmesini feshederken geçerli neden belirtme zorunluluğu getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Günay, teknolojik gelişmelerin getirdiği bazı davranışların da bu kapsama girdiğini söyledi. Doç. Dr. Günay, şöyle dedi: "Bir süredir hayatımızda olan cep telefonuyla, telefon işçiye bile ait olsa uzun süre konuşmak ve bunu alışkanlık haline getirmek, iş sözleşmesini feshetme gerekçesi olarak gösterilebiliyor. Aynı şekilde internette uzun süre harcayan, prn içerikli mailler atan işçi de işten çıkarılabiliyor. Bu gerekçelerle işten çıkarılanların açtıkları işe dönüş davalarını reddediyoruz."

Görüşler

0
emreguzer
Birçok açığı olacaktır. Suistimal edilebilir birşeye benziyor.

Mesela; bir bilişim firmasında çalışıyorsunuz. Şirketiniz sizi, çok fazla internette surf yapıyor diyerek işten çıkarabilecek mi?

İnternet'te çok fazla gezinmiyor olsak bile, bu sebeple işten çıkarılma ile karşı karşıya kalırsak ne olacak?

Buna benzer bir sürü soru var. Umarım sınırlarını iyi belirtmişlerdir.
0
SHiBuMiGo
Internet'te uzun süre gezinmeyi belirleyen kriter nedir? Bu gezinme süresinin ne kadarını iş için, ne kadarını özel zevklerim için yaptığımı nasıl ölçüyorlar? Benden isteneni doğru ve yeterli biçimde sunuyorsam Internet'i kısıtlamanın amacı nedir? Internet'i kısıtlamak ile uğraşıp dakikaları sayarak insanları sorgulamaktansa, daha başarılı performans değerlendirme sistemleri geliştirerek insanları yaptıkları işlerde göstermiş oldukları başarıyla değerlendirmeyi ve ödüllendirmeyi / cezalandırmayı tercih etsek daha iyi olmaz mı?

Bir de şu var, şirketlerin istenmeyen sitelere girilmesini önlemeleri, MSN gibi sohbet programlarına erişimi engellemeleri ve hatta işletim sistemi üzerine hiçbir yazılımın kurulmamasını sağlamaları rahatlıkla mümkünken, bunu yapmayan şirketlerin dönüp insanları internette fazla vakit geçirmekle itham edip işten atabilmeleri adil bir durum değil.
0
sleytr
bir zamanlar msn'i engellemenin yollarını ararken aynı soruyu soran birine verilmiş bir cevap çok hoşuma gitmişti: "Neden çalışanlarınızın msn kullanmasını engellemeye uğraşmak yerine, msn kullanmayı yasaklamanıza rağmen kullanmakta ısrar eden personeli işten çıkarmıyorsunuz?"

not: msn http protokolü üzerinden de çalışabildiği için proxy ile sadece web erişimine izin verilen birçok ortamda çalışabiliyor. o yüzden engellemek zor. benzer şekilde gmaile web üzerinden erişimi tamamen engellemeden gtalk engellemek de bildiğim kadarıyla mümkün değil.
0
urxalit
Çok garip herhangi bir web sitesine erişimi engelleyemiyor musunuz? Kullandığınız web proxy yazılımınızı değiştirmenizi öneririm. Örneğin Squid'te belirli adresleri belirli kişilere o da belirli gün ve saatlerde olacak şekilde bile yetki verebilirsiniz.
0
sleytr
Ben zaten yorumumun ilk paragrafındaki yöntemi tercih etmiştim :)

Emin değilim ama o zamanlar (3 yıl önce) ben msni engelleme çözümü ararken msn'in engellenebilecek sabit bir sunucusu olmadığından, protokol olarakta httpyi kullandığından engellemek pek kolay değildi diye okumuştum. En azından aklımda öyle kalmış.

Sonuçta teknik olarak yapılabilir olması iyi birşey ancak şirket yönetimi "kullanılmayacak" dedikten sonra iş saatlerinde ısrarla anında mesajlaşan personeli engellemektense salıvermek daha mantıklı geliyor bana...
0
koraypeksayar
Herhangi bir iptables arayüzüyle (benim tercihim shorewall) mümkün.

DNS ile de mümkün.

Portları ve bağlantı kurulan adresleri de netstat ile bulmak mümkün.
0
Betelgeuse
ipcop firewall linux dağıtımında addon olarak layer7filter geliyor bununla MSN, P2P bağlantıları vb. bir sürü protokolü tek tek seçip bloklanabiliyor. Hatta çok başarılı QOS_NG diye bir addon'u var, trafiği istenen uygulamalara öncelikli paylaştırabiliyor. Bir makina p2p yazılımları ile upload-download yaparken diğer makinadan rahatça rdp bağlantısı kurulabiliyor. ipcop'u tavsiye derim. güzel iş çıkarmışlar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

E-devlet hayal mi?

nehuse

Bu sene öğretmenlerin yer değiştirme atamalarının tamamen Internet üzerinden yapılacağını duyduğumda ne güzel bu sene kırtasiye derdi kalmayacak kolaylıkla işlemleri halledeceğiz diye düşündüm .

Amca, Zenginlikten İnsanlık İyidir... Teşekkür Ederim

FZ

Çocuklarımıza yardıma dair gelen bir e-postayı FM camiası ile paylaşmak istedim, güzel işlere vesile olur ümidiyle. (Metnin benzerine buradan da erişebilirsiniz.)

Sevgili Dostumuz,

Okullar açılırken köy ve varoşlardaki ilköğretim ögrencilerinin basit kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan "Mektuplu Kırtasiye Yardımı Kampanyası"nın altıncısına basladık.

Aktif Dağıtım olarak her öğretim yılı başında düzenledigimiz bu kampanyalarımızla bugüne dek 135.000 küçük arkadaşımıza yardım paketi ulastırdık.

Kampanyamızda, sizden topladığımız yardım paketlerini "yetkililere" değil, bizzat ögrencilere teslim ediyoruz. Öğrencilerin yazdığı teşekkür mektuplarını da toplayıp sizlere ulaştırıyoruz! Tüm bu hizmetlerimiz ücretsizdir!

Yükselen Değerler Medyası...

conan

Yükselen değerleri daima takip eden ve kendisine uygulayan güzide medyamızın bir ilke daha imza atmış olmasını gururla burada haber yapıyorum! Çok değil belki bir sene öncesine kadar içeriğini kimseyle paylaşmak istemeyen, ya da para ile satan medyamız bir anda ne hikmetse RSS feedleri ya da içerik paylaşımları yapmaya girişti.

İşte bazı gazetelerimizin birden ortaya çıkan RSS linkleri.

Eski DMOZ Editörüne 10 Ay Hapis Cezası

FZ

Açık Internet Dizini Projesi (Open Directory Project) eski editörlerinden H. Ertaş, adı geçen sitede PKK ile ilgili bir düzenlemeden ötürü suçlu bulunarak 10 ay cezaya mahkum edildi. Ertaş'ın avukatı Suna Coşkun müvekkilinin DMOZ sitesi için gönüllü olarak çalıştığını ve Kürt kategorisinden sorumlu olduğunu belirtti. Coşkun, Ertaş'ın sadece DMOZ'a yollanan adresleri düzenlediğini, sıraladığını, içeriklerinden ve orada belirtilen görüşlerden sorumlu tutulamayacağını belirterek ortada herhangi bir suç olmadığını söyledi.

Mahkeme, silahlı terör örgütünün şiddet yollarına başvurmasını özendirici yönde propaganda yaptığı gerekçesiyle, 3713 sayılı Yasa'nın ”terör örgütleri” başlıklı 7/2. maddesi uyarınca 10 ay hapis, 416 milyon 666 bin lira da ağır para cezası verdi. Mahkeme, cezaları ertelemedi.

Basından: 10 Soruda Elektronik İmza

anonim

Aşağıdaki iki soru ilginç gözüküyor:

Şu anda hangi devlet daireleri e-imzalı belge kabul ediyor?

Nikah, tapu gibi tanıklık gerektiren durumlar hariç, yasaya göre tüm kamu kurumları, vatandaşın elektronik imzalı dilekçesini kabul etmek, işleme koymak zorunda. Örneğin pasaport başvuru formunu internetten doldurduktan sonra, imza atmak için emniyet müdürlüğüne gitmek gerekiyor. Bundan sonra pasaport bürosuna elektronik imzalı dilekçe gönderildiğinde belgenin işleme konması gerekiyor. Memurlar sorun çıkardığında Kamu SM’e başvurmak yeterli. (www.kamusm.gov.tr)