BlackBerry'ye yasak

0
tongucyumruk

Önceden belirteyim, ne RIM'e ne de BlackBerry adlı cihazlara hiç sempati beslemem. Şimdi devam edelim...

Konumuz RIM (Research In Motion) adlı şirket tarafından üretilen BlackBerry cep telefonları ve onların mesajlaşma sistemi. Bu mesajlaşma sistemi RIM'in İngiltere ve Kanada'da bulunan sunucuları üzerinden diğer kullanıcılar ile iletişim kurmanızı sağlıyor. Bildiğimiz SMS'in aksine bu mesajlar sunucu ile telefon arasında tamamen şifrelenmiş bir biçimde iletiliyor. Bu sayede iki BlackBerry kullanıcısı arasındaki mesaj iletişimini dinlemek imkansız oluyor. Tabii bizim BTK başkanı Acarer durur mu, hemen yapıştırmış cevabı: Mevzuata uyacaklar, yoksa erişim engeli yolda

Bahsi geçen mevzuat 23 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe giren Kripto Yönetmeliği. Bu yönetmeliğe göre şifreli iletişim sağlayan cihazların üreticileri kullandıkları şifreleme algoritmasını ve bu algoritmanın kullandığı anahtarları devlet ile paylaşmak zorunda. Bilin bakalım neden? Tabiiki hepimizin güvenliği ve devletimizin bekaası için. Sonuçta yanlış birşey yapmıyorsanız neden yaptıklarınızı saklamak isteyesiniz ki?

Her sorumlu vatandaş gibi PGP ve SSL anahtarlarımı teslim edip kendimi güvende hissedebileceğim bir devlet dairesi aramaktayım. Lütfen bilen biri varsa bana adresi iletsin.

Dipnot: Sizce de bu dağıtık sistemlerin önemini bir kere daha hatırlatmıyor mu?

Dipnot 2: Türkiye'den önce RIM'den benzer bir istekte bulunan ülkeler: Suudi Arabistan, Hindistan

Kaynaklar: turk.internet.com, sezyum.com

Görüşler

0
bleda
Erişim engellenirse şaşırmam. Ne de olsa tecrübeliyiz böyle konularda.
0
y0rk
yaklaşık 600.000 kullanıcı oldugunu btk başkanı bizzat söyledi. Eger hükümetlerin sıkıntısı bütün emaillerin bir sunucuya gitmesi ve vatandaşının magduriyetini önlemek adına bu çabaya giriyorsa çok fazla sorun yok. Bence hükümetlerin asıl sıkıntısı trafigi "dinleyememek". Bu garip durum karşısında aklıma kutupta geçen, Temel/Dursun fıkrası geliyor( google "ısınıyorsan tamam da" ).
Herhangi bir akıllı telefon üzerinden kriptolu mesaj atabiliyorsunuz. en basitinden gmail uygulamasını telefonunuza kurarak ssl ile mesaj trafiginizi güvenli hale getirebiliyorsunuz. Bu durumda yakın gelecekte gtalk , icq gibi yazılımların "izlenemiyor/dinlenemiyor diye" mobil sürümlerinin kullanılması yasaklanacak mı? Şöyle bir örnek vereyim, nokianın akıllı telefolarından birine bir program kuruyorsunuz ve bu programı kurmuş iki kişi arasındaki sesli görüşme tamamen encrypted hale geliyor. hatta key exchange sayesinde iş içinden çıkılmaz hale geliyor. görüşme tamamen secure bir ortamda gerçekleşiyor. Bu durumda bütün nokia akıllı cihazlarında engellenmesi mi gerekiyor? Bunu yasaklayan bunuda yasakladı diyerek, fring, skype ne olacak??.
GSM operatorleri mecliste milletvekillerine BB cihazlarda dagıttı geçtigimiz yıllarda. Aktif olarak kullanan pek çok vekilde vardır tahmin ediyorum. Acaba rahatlıkla dinleyemiyorlarmı vekilleri birileri.??? Bunca yıldır memlekette BB var, 2005 yılı mayıs ayında Avea ile başladı Blackberry. Şu anda tüm operatorlerde kullanılıyor. ithalat iznini verende , kullanım iznini veren de aynı hükümet, şu anda ülkemizi yönetede aynı hükümet. Ne oldu da birden Blackberry tü kaka oldu??? USA de de bu güvenlik mevzuları çok tartışılmış ve sonunda çift katmanlı bir güvenlik uygulamasına geçilmiş. Yanlız orada mevzu okuyamamak üzerine degilde , okutmamak üzerine kurulu.
Sonuç olarak zaten azıcık bilginiz yada google da arama yeteneginiz varsa kenidinize tamamen güvenli bir ortam hazırlayabiliyorsunuz. Umarım işgüzar bir bürokratın göze girme çabalarını 600.000 kullanıcı çekmez. Birde maddi kayıplar var tabiki. ortalama 1.000 TL den hesaplayın telefonların maliyetini, yasaklayan umarım öder paralarımızı geri.
0
sundance
Konuyla ilgili bilgi almak isteyen olursa birkaç link:

http://na.blackberry.com/eng/ataglance/security/certifications.jsp

RIM'in bu trafiği nasıl dinleyemediğinin açıklamasını Franhaufer ve Common Criteria EAL 4+'ün raporlarında bulabilirsiniz sanırım.

NATO ve NIST mesela kullanımı onaylıyor http://www.mail-archive.com/isn@attrition.org/msg03854.html


Suudi Arabistan ve Hindistan başta olmak kullanıma itiraz eden bütün ülkeler de "RİM bu trafiği dinliyor" diye değil "biz istediğimizde bu trafiği dinleyemiyoruz" diye itiraz ediyorlar. Özellikle de itiraz ettikleri BB'nin tamamen BB omurgasında dönen mesajlaşma sistemi. Zira bu sistem Suudi Arabistan gibi bütün ISP'lerin Port 25 trafiğinin devlete yönlendirildiği bir yapıda, BB Mail'dan bile daha güvenli ve dinlenemez halde.



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Şirketlere Web Sitesi Zorunluluğu Geliyor

o_ozardic

turk.internet.com'da yer alan bir habere göre şu anda taslak halindeki yasa tasarısı ile şirketlere elektronik ortamlarda birtakım yeni olanak ve zorunluluklar geliyor.

Ev Kadınları ve Internet

FZ

Yıllar önce (lisede iken) bir C programı yazmıştım, program çok basit bir veritabanı oluşturarak kişi isimlerini, bunların telefonlarını ve adreslerini tutuyordu, metin tabanlı bir menü ile bilgi girişi ve arama tarama falan yapmanızı sağlıyordu.

Bir gün okulda iken acilen bir adamın telefonuna ulaşmam gerekti, hemen eve telefon ettim, anneme bilgisayarı açmasını söyledim. Sonra adım adım anlattım, annem yazdığım Telefon Rehberi programını kullanarak ilgili adamın bilgilerine ulaştı, bana telefonunu söyledi ve böylece işimiz görülmüş oldu kolayca.

Bu Cuma OOXML'e Hayır Deme Şansı!

zekzekus

Bu haberde bahsedilen OOXML konusu ile ilgili olarak, Özgürlükiçin.com e-posta listesine atılan bir mesaja dikkat çekelim:

SuperOnline`ın yeni teknoloji uygulaması!!!

sundance

Yıllardır ciddi bir problem olan aynı dialup hesabını birden fazla kişinin kullanması sorununa, SuperOnline fıkra gibi bir çözüm getirmiş!!!

Eğer SOL`dan bir dialup hesabınız varsa ve diyelim ki siz işyerinden bu hesapla Internet`e bağlanmışken, kardeşiniz de evden aynı hesaba login olmaya çalışırsa, bir gün içinde Superonline`dan bir uyarı mailı alıyorsunuz. Eğer birden fazla kişi login olmaya bir daha çalışırsa hesabınız kesilecektir vs. gibi tehditler içeren saçma sapan bir mail. Tebrikler SuperOnline, aynen devam...

Cumhurbaşkanı Sezer İnternete Sansürü Onayladı

FZ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" ile 5652 sayılı "Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Değiştirilerek Kabulüne İlişkin Kanun"u onayladı.

Kurunun yanında yaş da yanar mı desek, Internet'i sebze meyve gibi gören zihniyet ile daha nereye kadar mı desek, ne desek?