BlackBerry'ye yasak

0
tongucyumruk

Önceden belirteyim, ne RIM'e ne de BlackBerry adlı cihazlara hiç sempati beslemem. Şimdi devam edelim...

Konumuz RIM (Research In Motion) adlı şirket tarafından üretilen BlackBerry cep telefonları ve onların mesajlaşma sistemi. Bu mesajlaşma sistemi RIM'in İngiltere ve Kanada'da bulunan sunucuları üzerinden diğer kullanıcılar ile iletişim kurmanızı sağlıyor. Bildiğimiz SMS'in aksine bu mesajlar sunucu ile telefon arasında tamamen şifrelenmiş bir biçimde iletiliyor. Bu sayede iki BlackBerry kullanıcısı arasındaki mesaj iletişimini dinlemek imkansız oluyor. Tabii bizim BTK başkanı Acarer durur mu, hemen yapıştırmış cevabı: Mevzuata uyacaklar, yoksa erişim engeli yolda

Bahsi geçen mevzuat 23 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe giren Kripto Yönetmeliği. Bu yönetmeliğe göre şifreli iletişim sağlayan cihazların üreticileri kullandıkları şifreleme algoritmasını ve bu algoritmanın kullandığı anahtarları devlet ile paylaşmak zorunda. Bilin bakalım neden? Tabiiki hepimizin güvenliği ve devletimizin bekaası için. Sonuçta yanlış birşey yapmıyorsanız neden yaptıklarınızı saklamak isteyesiniz ki?

Her sorumlu vatandaş gibi PGP ve SSL anahtarlarımı teslim edip kendimi güvende hissedebileceğim bir devlet dairesi aramaktayım. Lütfen bilen biri varsa bana adresi iletsin.

Dipnot: Sizce de bu dağıtık sistemlerin önemini bir kere daha hatırlatmıyor mu?

Dipnot 2: Türkiye'den önce RIM'den benzer bir istekte bulunan ülkeler: Suudi Arabistan, Hindistan

Kaynaklar: turk.internet.com, sezyum.com

Görüşler

0
bleda
Erişim engellenirse şaşırmam. Ne de olsa tecrübeliyiz böyle konularda.
0
y0rk
yaklaşık 600.000 kullanıcı oldugunu btk başkanı bizzat söyledi. Eger hükümetlerin sıkıntısı bütün emaillerin bir sunucuya gitmesi ve vatandaşının magduriyetini önlemek adına bu çabaya giriyorsa çok fazla sorun yok. Bence hükümetlerin asıl sıkıntısı trafigi "dinleyememek". Bu garip durum karşısında aklıma kutupta geçen, Temel/Dursun fıkrası geliyor( google "ısınıyorsan tamam da" ).
Herhangi bir akıllı telefon üzerinden kriptolu mesaj atabiliyorsunuz. en basitinden gmail uygulamasını telefonunuza kurarak ssl ile mesaj trafiginizi güvenli hale getirebiliyorsunuz. Bu durumda yakın gelecekte gtalk , icq gibi yazılımların "izlenemiyor/dinlenemiyor diye" mobil sürümlerinin kullanılması yasaklanacak mı? Şöyle bir örnek vereyim, nokianın akıllı telefolarından birine bir program kuruyorsunuz ve bu programı kurmuş iki kişi arasındaki sesli görüşme tamamen encrypted hale geliyor. hatta key exchange sayesinde iş içinden çıkılmaz hale geliyor. görüşme tamamen secure bir ortamda gerçekleşiyor. Bu durumda bütün nokia akıllı cihazlarında engellenmesi mi gerekiyor? Bunu yasaklayan bunuda yasakladı diyerek, fring, skype ne olacak??.
GSM operatorleri mecliste milletvekillerine BB cihazlarda dagıttı geçtigimiz yıllarda. Aktif olarak kullanan pek çok vekilde vardır tahmin ediyorum. Acaba rahatlıkla dinleyemiyorlarmı vekilleri birileri.??? Bunca yıldır memlekette BB var, 2005 yılı mayıs ayında Avea ile başladı Blackberry. Şu anda tüm operatorlerde kullanılıyor. ithalat iznini verende , kullanım iznini veren de aynı hükümet, şu anda ülkemizi yönetede aynı hükümet. Ne oldu da birden Blackberry tü kaka oldu??? USA de de bu güvenlik mevzuları çok tartışılmış ve sonunda çift katmanlı bir güvenlik uygulamasına geçilmiş. Yanlız orada mevzu okuyamamak üzerine degilde , okutmamak üzerine kurulu.
Sonuç olarak zaten azıcık bilginiz yada google da arama yeteneginiz varsa kenidinize tamamen güvenli bir ortam hazırlayabiliyorsunuz. Umarım işgüzar bir bürokratın göze girme çabalarını 600.000 kullanıcı çekmez. Birde maddi kayıplar var tabiki. ortalama 1.000 TL den hesaplayın telefonların maliyetini, yasaklayan umarım öder paralarımızı geri.
0
sundance
Konuyla ilgili bilgi almak isteyen olursa birkaç link:

http://na.blackberry.com/eng/ataglance/security/certifications.jsp

RIM'in bu trafiği nasıl dinleyemediğinin açıklamasını Franhaufer ve Common Criteria EAL 4+'ün raporlarında bulabilirsiniz sanırım.

NATO ve NIST mesela kullanımı onaylıyor http://www.mail-archive.com/isn@attrition.org/msg03854.html


Suudi Arabistan ve Hindistan başta olmak kullanıma itiraz eden bütün ülkeler de "RİM bu trafiği dinliyor" diye değil "biz istediğimizde bu trafiği dinleyemiyoruz" diye itiraz ediyorlar. Özellikle de itiraz ettikleri BB'nin tamamen BB omurgasında dönen mesajlaşma sistemi. Zira bu sistem Suudi Arabistan gibi bütün ISP'lerin Port 25 trafiğinin devlete yönlendirildiği bir yapıda, BB Mail'dan bile daha güvenli ve dinlenemez halde.



Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Vah vah vah!!!

parsifal

29 Eylül 2002 sabahı Kaş'da insanların uyanmasıyla bir koşuşturma başladı. Dükkan sahipleri ve Kaş sakinleri birbirlerine aynı soruyu soruyordu: "Sizde bir şey var mı?"
Sabah 8 sularında Kaş'a enerji veren hatlarda bir karışıklık olmuş ve bazı fazlara nasıl olduysa 380 volt'un üzerinde enerji gelmişti.

Sonuç: 2 büyük sokaktaki tüm klimalar ve digiturk kutuları, pek çok tv, pc, buzdolabı vb. elektrikli ev aletleri çalışmıyor. Yüksek gerilimden kaynaklanan hasarları, ne üreticiler ne de sigorta şirketleri garanti kapsamına alıyor.

Bir Üniversite İlk 500'e Nobel'le mi Girer Rektörle mi?

FZ

Her zaman çok özel ve tartışmaya müsait olmayan koşullarda yaşayan TC'den SharpenLess bildiriyor:

ZAMAN gazetesinde 2 Ağustos 2007, Salı günü, Kemal Alemdaroğlu gitti, İstanbul Üniversitesi ilk 500'e girdi başlıklı bir haber çıktı. Haberde Türkiye'den İstanbul Üniversitesi'nin Dünyadaki En İyi 500 Üniversitesi listesine girmiş olduğu belirtiliyor ve başlıkta da olduğu gibi bu durum bir rektörün gidişi ve farklı bir rektörün gelişi ile yoğun şekilde ilişkilendiriliyor. Oysa...

Feza Gürsey´i ve Cavit Erginsoy´u Tanır Mısınız?

oeylem

Kendileri hem Türk hem fizikçi hem de dünyaca tanınmış sıfatlarını bir arada taşıyan ender şahsiyetlerdendir. Her ikisi de hakkın rahmetine kavuşmuş ve umarım gittikleri yerde mutludurlar. Bu kişilere ait aşağıda ki iki yazıya dikkatinizi çekmek isterim.her iki yazı da kendi başlarına çok güzel yazılar olmakla birlikte ayrıca 30 senede kat edilen mesafeyi gösteriyorlar Cavit Erginsoy'unki 1962 Feza Gürsey'inki ise 1992'de yazılmış. her iki yazıda Tübitak Bilim Teknik Dergisi'nden alıntıdır. Feza Gürsey'in yazısı parçaçık fiziği üzerinedir ama orada ki parçaçık fiziği kısımlarını temel bilim olarak okusanız da bir şey değişmez.

Kızların Chat Kurşunları ve Dumurun Ötesinde Bir Vaka!

FZ

Haber şöyle başlıyor: Sedat Şahin'in çete operasyonunda gözaltına alınan İbrahim Paksen'in 17 yaşındaki kızı S.A.P, Internette chat yaparken küfürleştiği iki kızı, dün gece 01.30 sıralarında Kadıköy Mc Donalds’ın önüne çağırıp, tabancayla bacaklarından vurdu.

Sizin izanınız kaç paraya ihaleye çıkıyor?

bm

http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=11180 adresinden alıntı yapıyorum.

"Her yazılım mühendisi, kendi ülkesinin doğal ajanı olmalıdır, işin doğası bu değil mi?"

"Üstelik yazılımcıların bir kuralı vardır. Yazılımcı hangi işi yaparsa yapsın, mutlaka kopya alır." (müşteri verilerinden bahsediliyor)