Sony Bilgisayarları PlayStation 3 Yongasını Kullanmaya Başlıyor

0
spiderman
Sony firması PlayStation 3 (PS3) konsolunda kullandığı yonganın (çip) aynısını kullanarak işlem yapabilen bir "prototip" bilgisayar geliştirdiğini açıkladı. IBM, Sony, Sony Computer Entertainment (SCEI) ve Toshiba işbirliğiyle üretilen yonga, her biri birbirinden ayrı dört adet yongadan oluşuyor ve saniye başına 230Gflops (floating point operations per second) büyüklüğünde işlemi gerçekleştirebiliyor.
Yonga bir adet "Cell Broadband Engine işlemcisi" ile "RSX graphics işlemcisi"nden oluşuyor. Prototipin 7-9 Ağustos'ta San Diego Convention Center'da gerçekleştirilecek "SIGGRAPH Show"da tanıtılması bekleniyor.

Kaynak: PSTurkiye

Görüşler

0
desenturk
Bu bilgisayar üzerinde çalışacak işletim sistemi ne olacak acaba? her halde windows olmaz(?)
0
pvc
Linux kullanabilir belki. Fakat bu haber bence akıllara zarar.

Düşünsenize; en az 20-25 belki de 30(!)yaşlarında, elinde playstation joystick'i, dünya umrunda değil, beden olarak büyümüş ama beyin olarak ufak. Sevgilisi o joystick, ailesi PS3 makinası... Babası çok para kazanan biri. Sony'de çalışan Allah'ın japonlarının isimlerini ezberlemiş. Hasuko Masuko, Harati Sikito şöyle dedi diyen. Ağzından bir salya akıyor, joystick'in üstüne. O salyayı koluyla siliyor, oyuna devam ediyor. Sağda solda en olmadık yerde çıkıp PS3 tartışmaları yapıyor. Bir Oyun makinesini, klavyesi bile olmayan bir şeyi, sana bilgisayarmış gibi yutturmaya çalışıyor. PS2 devirlerinde o işlemciye göre derlenmiş Linux'u TV monitorunde kullanıp, dandik bir ps klavyesi ile takılmaktan bahsediyor. (Aslında kullanmıyor başka nereden tutturabilir savundugu argümanı?) PC'lere 100 çekme hayalleri kuran bir tip.

Onların eline çok güzel bir malzeme geçecek. Diyecekler ki, sen ne saçmalıyorsun! Sen o makinelerde kullanılan işlemciyi "bilioo musan?" saniyede bilmemkaç kayar nokta hesaplayabiliyor! bilmemkaç yüz flop senin PC ne ki? Herkes alabilir ve kullanabilir. PC devirleri artık bitti. Japon hasuko masuko dedi ki, yakında PS4 çıkacak. 20 yıl sonranın teknolojisi filan.

Bence 20 25 30 yaşlarında olup beyin olarak 3-5-7 civarında takılmış tipleri memnun edecek bir haber. Tabi FM içeriği bakımından hoş. Nede olsa bir teknoloji haberi. Ve tabi bu olay artık PS3'ü tamamen temize çıkaracak. Çünkü o kesinlikle bir oyun makinesi değil.

Düşünün bir kere bilgisayar görünümlü, monitoru klavyesi olan, PC kasası gibi bir kutunun içine monte edilmiş bir aleti, kazık kadar bir adam olarak, babanıza ananıza yutturur, bu oyun makinesi değil der, o aletin ihtiva ettigi PS3 işlemcisi ile süper oyun oynayabilirsiniz. Sony bu hususu biliyor olmalı. Daha fazla makine satabilmek için sağlam bir taktik bu. Kendilerini tebrik ediyorum.
0
ozancaglayan
bir tartışmada daha beraberiz :)

cell broadband engine avrupa'da birçok üniversitenin laboratuvarlarında araştırma amaçlı kullanılan bir işlemci mimarisi(Okuduğum şehirdeki laboratuvarların birinden biliyorum). Cell SDK adı altında bir yazılım geliştirme simülasyon ortamı bulunuyor hatta en son IBM üniversite öğrencileri için bir yarışma düzenledi Cell BE üzerinde çalışacak yazılım geliştirme üzerine.

Eğer sony bu bilgisayarlari nispeten makul seviyelerde pazara sunabilirse yüksek hesaplama isteyen işlerde insanlara acayip zaman/hız kazandıracaktır. Çocukları boşverin :)
0
pvc
Bu çok iyi niyetli bir yaklaşım olmuş gibi. Neden? Çünkü bana kalırsa Sony o ürünü makul fiyatlardan piyasaya sunmaz. Sunsa bile fiyatı çok yükselir. Malum vergiler, kdv, gümrük mevzusu filan.

Benim tahminimine göre, herhangi bir markalı bilgisayardan (Dell, Packard Bell, IBM, HP vs.) çok daha pahalı olacagını düşünüyorum. Çünkü Playstation 3 bile öyle makul filan değil. Fakat işlemci konusunda sizinle hemfikirim. PS3 donanım olarak oldukça kuvvetli sayılır.
0
ozancaglayan
Zaten makul fiyattan kastım üniversitelerin super computing laboratuvarları için makul anlamındaydı. Eve girmesine gerek olduğunu hiç düşünmüyorum böyle bir bilgisayarın zaten :)
0
zekixx
Sanırım haberi tam okumamışsınız. Çıkacak ürün yüksek hesaplamaya ihtiyaç duyan üniversiteler ve firmalar için olacaktır. Zaten hali hazırda benzer bir çok ürün var (Clearspeed ve Nvidia 8800 GPU + Cuda) ve fiyatlarıda çok yüksek (örn: Clearspeed yaklaşık 10000$). Bu nedenle sony ninde bu pazarda yer almak istemesi neden problem yaratsın? bence iyi bir alternatif olur.
0
AsH
eni fikrime göre, donanımsal olarak bu kadar güçlü bir PC üretip üzerine Linux, Windows ya da başka bir OS kurup son kullanıcıya satmaları demek; PlayStation'ın satışının yavaşlaması ve pazar kaybı demek olur. Bunun önüne geçmelerinin en etkili yolu ise üretecekleri PC'nin fiyatının Playstation satışlarını etkilemeyecek, pazar payını daraltmayacak bir oranda tutmalarından geçer.

Elde var olanı harcamaktansa yeni gelenin kendisine pazar payı edinmesi için çabalamasını düşüneceklerdir.

Bu yüzden bence de fiyatları pek cazip olacakmış gibi durmuyor.

Yeni bir Machintosh almakla eşdeğer olacakmış gibi geliyor bana :D
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni Squeezebox : Ağ Radyosu

darkhunter

slimdevices'in squeezebox adlı ürünü bilgisayarınızdaki şarkılar için bir arayüz oluşturma kaygısı güdmekteydi. Bu arayüz sayesinde şarkılarınızı diğer dijital eğlence sistemlerine yönlendirebiliyordunuz. Bir tür müzikseti konforu...

Şöyle ortaya birbuçuk karışık Mouse / Klavye

butch

Slashdot a yollanmış ilginç bir klavye/mouse haberi daha emrinizde. Bu kez söz konusu şahış klavyeyi ikiye bölmüş ve sağdaki parçasına mouse özelliğini ekleyivermiş. Patent mevzusunu da ihmal etmemiş. Ne kadar nasıl yaptığını, verimli olduğunu gerek videolarla gerekse şemalarla anlatıyor. Buyrun inceleyin, oldukça eğlenceli...

Gerçek Tesadüfi (!) Sayıların Peşinde.

FZ

Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.

Kandaki Yakıt Hücreleri

vst

Slashdot'ta bildirildiğine göre, bir Japon araştırma grubu, kanda faaliyet gösteren bir yakıt hücresi geliştirmiş. Glikozdan elektronları çekip çıkartan hücrenin faaliyeti sonrasında toksin de açığa çıkmıyor. Belki de birgün insanları seri bağlayarak küçük bir şehrin elektrik gereksinimi karşılayabilir, ya da paralel bağlayarak, dizüstü bilgisayarımızı kesintisiz kullanabiliriz. İstihdamı arttırmak için başka önerisi olan?

İTÜ'de Süperbilgisayar Merkezi Kuruldu

FZ

İTÜ Ortadoğu'nun en büyük süper bilgisayarını geliştirmek için proje başlattı. Halen 300 işlemcili ve saniyede bir trilyon işlem yapabilen süper bilgisayara sahip olan İTÜ, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ayrılan ödenekle 22 milyon dolarlık bir proje yürütüyor. Bu ödeneğin 10 milyon dolarını Avrupa Yatırım Bankası karşılayacak. Yeni süper bilgisayar, 2500 merkezi işlemciden oluşacak ve Ortadoğu'nun en büyüğü olacak. Projenin 2007 yılında tamamlanması öngürülüyor.

22 Milyon Dolarlık Proje

Proje kapsamında 27-30 Haziran 2005 tarihleri arasında İTÜ'de gerçekleştirilen Uluslararası Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Konferansı'yla ilgili bilgi veren Bilişim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Dağ, konferansın sonunda yüksek başarımlı hesaplamanın bilimin ilerlemesi için kaçınılmaz olduğu sonucunun bir kez daha vurgulandığını söyledi. İTÜ'nün süper bilgisayar çalışmalarında DPT'nin desteğinin önemli olduğunu belirten Dağ, "Yeni bir süper bilgisayar geliştirilmesi için de 22 milyon dolarlık bir proje yürütülüyor. Bunun 10 milyon doları Avrupa Yatırım Bankası'ndan geliyor. Şu anda ihalesi yapılıyor. 2000-2500 civarında merkezi işlemciden oluşacak bir süper bilgisayar kurulacak. Şu an 300 bilgisayarlı sistemimiz de Ortadoğu'nun en büyüğü. 2007'de 2500 merkezi işlemciden oluşan süper bilgisayara ulaşılacak" diye konuştu.