Ben sizin gibi dusunmuyorum, proje acik yada kapali bu yurutulme seklini cokta degistirmez. Uzun vadede iyi dusunulmesi gerekir. Birde Turkiyede bu is yapiliyorsa 5 kere dusunmek gerekir. Acik kaynakli yazilmasi butcesinin olmayacagi anlamina gelmez, alt seviye assembly ile kod yazacak birisini ucretsiz bulacaginizi sanmiyorum. Ben alt seviye opt. islerinde bir sure calistim sahsen ucretsiz yapmam :). projenin acik olup olmamasi onemli degil.
Burda proje oyun ve su an acik kaynakli yuzlerce motor var, en az 5 tanesinin opt. ve kodlamasi cok iyi. Bunlari kullanmak yerine yeniden ayzmak neden? Motor yazmak ciddi bir surec ister, 2-3 kisiyle 1-2 ayda olucak birsey degil. Oyun yapmak, yazmak degil uzerinde duruyorum cok bir istir. Basta herkes heycanla baslar ama sonra is yukuyle heves kacar. O nedenle ben demek istedigim su olabildigince basta is yuku azaltilmali. Projede motorun C++ la yazilacagi soylenmis, sadece opt. icin bile en az 1 ay gerekir.
:)). hala durumlari karistiriyorsunuz. ben yapilmasin demiyorum, siz su zamanda assembly ile birseyler kodlayabilirsiniz ama ciddi butce ister. ihtiyaclara gore hersey yapilir ama butce yetmiyorsa sonu gelmeyecek islere girmeye gerek yok.
Benim soylediklerim yanlis anlasilmasin, "zaten var yenisine ne gerek var" gibi birsey soylemiyorum. Ama suda varki bu tip girisimler hep amatorce kaliyor ve sonu getirilmiyor. Benim uzerinde durdugum yapilmak istenen ne? Cikacak sonuc ne olucak? Eger ciddi tutucak bir oyun yapmak istiyorsaniz elde olanlari kullanip kaliteli birsey cikartabilrisiniz. Yok biz herseyi sifirdan yapicaz derseniz, is cok buyuk oldugu icin yarim kalicaktir. Bazi oyun isimleri vermisiniz o oyunlardan basari elde edilenler kisa zamanda hazir motor ve araclarla yapilan oyunlar. Digerleri icin elde edilen satislar maaliyetlerinin cok altinda, ciddi zarar edildi. Benim uzerinde durdugum konu bu. Boyle girisimlerin sonu gelmiyor, hele gonullu ise is cikmaz noktasina geliyor. Bu nedenle "biz sifirdan yapicaz" gibi bir dusuncenin ciddi ciddi yeniden dusunulmesi gerekiyor.
yerli araba fikride zaten cok anlamsiz, su asamadan sonra araba yapabilrisiniz (botor harici), motor yapabilrisiniz, tasarim yapabilirsiniz... is cok yani. bence tumunu yapmak sacmalik, ki global sistemi dusunurseniz bunu uretebilmeniz zaten cok zor. oyuna aynen boyle, siz oyun yapiyoruz diye cikiyorsunuz. bir cok is katmani var ve hicde kolay degil. turkiyedeki sayili oyun firmasinda calismis birisi olarak konusuyorum, cikarilan sonuclar bunlardi.
Aslinda olay tam tersi, oyun yapmak zor bir istir. Ayrica unreal engine orta halli bir firmanin kullanacagi bir motor degil, su an piyasadaki en kaliteli oyunlar unreal engine kullanmakta. Oyun motoru yapmak tamamen farkli bir surec yeterli eleman ve yatirimla herkes yapabilir. Ama oyun yapmak karmasik ve cok katmanli bir surec, o nedenle catir catir kaliteli oyun cikmiyor :).
yeni seyler katilacaksa olanlar uzerine ekleme yapilabilir. ben bu noktada sizinle ayni dusunmuyorum. gunumu\\de motor yazmak cidden gereksiz, sirf bununla ugrasan ekipler var. profesyonel firmalar dahi hazir motor kullanmayi seciyorlar, cunku zaman isteyen bir surec. amac oyun cikarmaksa ona yogunlasilmali.
Aslinda yeni motor yapma fikride gereksiz, opensource cok fazla motor mevcut. onlar kullanilsa daha uzun soluklu olur. Ulkemizde oyun yazmak kolay ama yapmak cesaret ve sabir isteyen bir is. o nedenle sureci kolaylastiracak secimler yapilsa daha iyi olacagi dusuncesindeyim.
XNA de durum nedir tam bilmiyorum ama sorun olmaz sanirim. Visual C++ da ise imkansiz, cunku dagitimla alakali bir durum soz konusu degil. Suruyle opensource proje mevcut.
Evet haklisiniz OpenCV ruslar tarafindan gelistirilmistir, yine intel muhendislerinin cogu rus. Ama su var koda aktarilan algoritmalar onceden gelistirilmis teknikler. Benim anlatmak istedigim buydu. Amerika tanima performansi acisindan cok daha onde diye biliyorum. Tabi kendi sistemimizi yapamayacagiz anlamina gelmiyor bu ama herzaman soylenen nedenlerden oturu imkansiz :).
Soylediklerinizde haklisiniz, zaten rusyanin teknoloji gelistirme kabiliyetine kimse birsey soylemiyor. Ama yuz tanima artik cok yaygin bir konu, ugrasan yuzlerce kisi var, buna turkiye icide dahil. En aktif ugrasanlar Itu den cikan Divit, aktif gorunum modeli tabanli yuz tanima algoritmalari var ve sonuclarinin iyi oldugunu duymustum. Ankaradan Kade azda olsa calismalari var gibi, ayrica yine bir turk (Sadi Vural) tarafindan kurulan Ayonix var (Japonya da), algoritmalari cok iyi hem yuz bulma hemde tanima konusunda.
Rusaya dan alinan sistemin basari kabiliyeti nedir bilmiyorum, ama haber dogruysa algoritmalari epey hizli demektir. Ama bu para sadece 3 kamerali sistem icinse yazik derim, bu kadar hiz baska turlude elde edilebilir hemde daha ucuza.
Ayrica yuz tanima konusunda rusyanin cok onde oldugunu soyleyemem, en iyi algoritma Carnegie Mellon unv. den Takeo Kanade'ye ait, yine aktif gorunum modeli tabanli. Su anda tum hava alanlarida kullanilacak cok kapsamli bir yuz tanima sistemi kuruyorlar.
Sanırım haberi tam okumamışsınız. Çıkacak ürün yüksek hesaplamaya ihtiyaç duyan üniversiteler ve firmalar için olacaktır. Zaten hali hazırda benzer bir çok ürün var (Clearspeed ve Nvidia 8800 GPU + Cuda) ve fiyatlarıda çok yüksek (örn: Clearspeed yaklaşık 10000$). Bu nedenle sony ninde bu pazarda yer almak istemesi neden problem yaratsın? bence iyi bir alternatif olur.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
Açık kaynak kodlu Yerli Strateji oyunu ( 23)
Burda proje oyun ve su an acik kaynakli yuzlerce motor var, en az 5 tanesinin opt. ve kodlamasi cok iyi. Bunlari kullanmak yerine yeniden ayzmak neden? Motor yazmak ciddi bir surec ister, 2-3 kisiyle 1-2 ayda olucak birsey degil. Oyun yapmak, yazmak degil uzerinde duruyorum cok bir istir. Basta herkes heycanla baslar ama sonra is yukuyle heves kacar. O nedenle ben demek istedigim su olabildigince basta is yuku azaltilmali. Projede motorun C++ la yazilacagi soylenmis, sadece opt. icin bile en az 1 ay gerekir.