Gerçek Tesadüfi (!) Sayıların Peşinde.

0
FZ
Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.
Daha önce benzer girişimleri anakart bazında Intel de yapmıştı ancak şifreleme bağlamında önemli olan bu özelliği doğrudan popüler bir PC mikroişlemcisine gömen ilk firma VIA oldu.

Peki bu haber neden önemli?

Çünkü bilgisayarlar deterministik aletler. Kendilerine yapılacak iş adım adım söylenmek durumunda ve bu da tanım itibariyle gelişigüzel (tesadüfi, random) sayı üretilmesini zorlaştırıyor. Bu tür sayıların üretilmesi ise pek çok güncel şifreleme algoritmasının güvenli şekilde çalışması için hayati önem taşıyor.

Tesadüfi sayı üretmek için özel cihazlar barındırmayan standar bilgisayarlarda bu iş yazılım aracılığı ile yapılmaya çalışılıyor ve kimi zaman kullanıcıdan ortamı biraz karıştırması isteniyor (fareyi gelişigüzel hareket ettirmek ya da klavye tuşlarına gelişigüzel basmak gibi). Ancak bu her zaman mümkün değil. Söz gelimi Java yazılım ortamında da pekçok "thread" başlatılıyor ve bunların arasındaki hassas zamanlama mekanizmasından elde edilen ve gelişigüzel olduğu varsayılan, öncede tahmin edilemeyeceği düşünülen bilgiler kullanılıyor. Her halükârda yazılım ile gelişigüzel sayı üretmek yavaş ve çok güvenli olmayan bir süreç.

Bu işi yazılım yerine özel bir donanıma yaptırmak hem daha hızlı hem de daha güvenli.

Ancak ilginç olan nokta şu ki, gerçekleştirilen iş gayet iyi belirlenmiş olduğu halde VIA bu gelişigüzel sayı üretecine "encryption engine" yani "şifreleme motoru" adını takmış durumda. Bu biraz "pazarlama" kokuyor çünkü bu çip üzerinde şifreleme yapan herhangi bir sistem yok. Zaten buna gerek de yok çünkü şifreleme günümüzdeki algoritmalar kullanılarak da yazılımla bile çok hızlı yapılabilen bir şey (burada kast edilen açık anahtar değil AES ya da Blowfish gibi gizli anahtar başka bir deyişle simetrik şifrelemedir).

Çok masum ve programcıların işini kolaylaştırmak, ekstra güvenliğe erişmeyi sağlamak için geliştirilen bu teknolojinin bu kadar masum olduğunu düşünmek doğru olmaz. Bilindiği üzere donanım tabanlı kopya koruma algoritmaları için bu tür donanımların PC'ye iyice gömülmesi kârlarını korumaya çalışan büyük şirketlerin özel ilgi alanına giriyor.

Kaynak: The Search for Truly Random Numbers

Görüşler

0
malkocoglu
Cok guzel. Alakali bilgi olarak, www.random.org adresinden istediginiz kadar rasgele sayi uretebilirsiniz.

http://www.random.org/nform.html

Geri gelen sayilari Matlab''a koydugumuzda, histogram''in gayet e$it bir sekilde dagilmis oldugunu gorduk. Random.org radyo dalgalarindan atmosfer gurultusu okuyarak rasgele sayi uretiyormus.


0
junkie
Bir ara okudugum "Applied Cryptography" isimLi kitaptan akLImda kaLanLar $oyle

encryption terminoLojisinde random sayILar icin istatistikseL oLarak rastgeLeLik sadece sagLanmasI gereken 3 $arttan biridir.

ikinci $art aynI ko$uLLarda iki hesapLayIcInIn caLI$masI durumunda - ki burada her$eyi iLe birebir aynI : sistem saati hatta kristalleri biLe beraber titreyen iki makina ;)- bir random sayI ureteci oLarak kuLLanILdIkLarInda, farkLI sonucLar sagLamaLILar..

bu $arta uyan herhangi bir random generator mumkun goruLmuyor.

ve son ko$uL da bunun sonucu ortaya cIkmI$ zaten.. ve diyor ki :

"her random generator kendi icinde tekrarLIdIr. yani beLirLi bir peryoda sahiptir. Ve teknik oLarak bunun oLmasI kacInILmazdIr."

ve devam ediyor :

"Magdem bu pseudo-random sayILarI kuLLanacaksInIz, bari en az 2^256 dan buyuk peryodLu generatorLer kuLLanIn ki, sonucun hesapLanmasI fizibiL oLmasIn".

$imdi bunLarIn I$IgInda, VIA'nIn verdigi isme bakIyorum da, mantIkLI geLiyor. Cunku uretiLen sayILar ne kadar rastgeLe acaba?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

While My Guitar Gently Beeps

FZ

Intel®/Fender Telecaster® gitarı ile kulaklığınızı gitarınıza takıp favori parçalarınızı dinleyebilir, demo kayıtlarınızı anında arkadaşlarınıza yollayabilir, Internet'e bağlanıp istediğiniz parçaların notalarını indirebilir, arkadaşlarınızla anında mesajlaşabilir ve webcam ile hayranlarınıza seslenebilirsiniz.

Ve tabii blues, rock filan da çalmanız mümkün bunların yanısıra ;-) Daha detaylı bilgiye INTEL basın duyurusundan erişebilirsiniz. (Haber için Ercümend'e teşekkürler.)

Her çocuğa bir dizüstü

cbc

Daha önce bahsettiğimiz laptop sonunda hazır. Prototipini görüp incelemiş birinin hazırladığı bu yazıdan cihaz üzerinde Red Hat çalışacağını, Squeak ve Logo barındıracağını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca bu cihazı satın almak mümkün olmayacak, sadece öğrencilere dağıtılmak şartı ile piyasaya verilecek.

Kaynak: /.

CHDK ile Canon Fotograf Makinanızı Hayata Döndürün

auselen

CHDK yanı Canon Hacker's Development Kit ile Canon marka fotograf makinanız için ödediğiniz paranın karşılığını daha fazla alabilirsiniz.

Cappuccino alırmısınız?

parsifal


Geçenlerde bir arkadaşımla eski dergileri karıştırırken 1994 yılından bir PC dergisi gözüme çarptı. Müthiş DX4-100'lerden bahsediyordu. Birde "docking station" denilen bir sistem ile ilgili özel bir araştırma vardı.

Neden günümüzde yok bu sistem? Yoksa laptop teknolojisi ile bu sistem çöpe mi atılmıştı?

Stiquito (Dünyanın En Ucuz Robotu)

FZ

Yıllar önce Kadıköy'deki bir elektronik dükkanından hevesle aldığım ama nedense sonra uğraşmadığım çok acayip bir robot kiti vardı. Hazır robot haberleri gelmeye başlamışken bunu da tanıtayım dedim.

Stiquito isimli bu şirin alet bir hexapod yani altı bacaklı böcek gibi bir şey. Söz konusu bacaklar nitinol denilen çok özel bir malzemeden yapılma. İletken olan bu tel üzerinden akım geçip ısınınca diğer iletkenlerin aksine uzamak yerine kısalıyor ve akım durup da soğuyunca da eski boyuna dönüyor yani uzuyor.