Daha önce benzer girişimleri anakart bazında Intel de yapmıştı ancak şifreleme bağlamında önemli olan bu özelliği doğrudan popüler bir PC mikroişlemcisine gömen ilk firma VIA oldu.
Peki bu haber neden önemli?
Çünkü bilgisayarlar deterministik aletler. Kendilerine yapılacak iş adım adım söylenmek durumunda ve bu da tanım itibariyle gelişigüzel (tesadüfi, random) sayı üretilmesini zorlaştırıyor. Bu tür sayıların üretilmesi ise pek çok güncel şifreleme algoritmasının güvenli şekilde çalışması için hayati önem taşıyor.
Tesadüfi sayı üretmek için özel cihazlar barındırmayan standar bilgisayarlarda bu iş yazılım aracılığı ile yapılmaya çalışılıyor ve kimi zaman kullanıcıdan ortamı biraz karıştırması isteniyor (fareyi gelişigüzel hareket ettirmek ya da klavye tuşlarına gelişigüzel basmak gibi). Ancak bu her zaman mümkün değil. Söz gelimi Java yazılım ortamında da pekçok "thread" başlatılıyor ve bunların arasındaki hassas zamanlama mekanizmasından elde edilen ve gelişigüzel olduğu varsayılan, öncede tahmin edilemeyeceği düşünülen bilgiler kullanılıyor. Her halükârda yazılım ile gelişigüzel sayı üretmek yavaş ve çok güvenli olmayan bir süreç.
Bu işi yazılım yerine özel bir donanıma yaptırmak hem daha hızlı hem de daha güvenli.
Ancak ilginç olan nokta şu ki, gerçekleştirilen iş gayet iyi belirlenmiş olduğu halde VIA bu gelişigüzel sayı üretecine "encryption engine" yani "şifreleme motoru" adını takmış durumda. Bu biraz "pazarlama" kokuyor çünkü bu çip üzerinde şifreleme yapan herhangi bir sistem yok. Zaten buna gerek de yok çünkü şifreleme günümüzdeki algoritmalar kullanılarak da yazılımla bile çok hızlı yapılabilen bir şey (burada kast edilen açık anahtar değil AES ya da Blowfish gibi gizli anahtar başka bir deyişle simetrik şifrelemedir).
Çok masum ve programcıların işini kolaylaştırmak, ekstra güvenliğe erişmeyi sağlamak için geliştirilen bu teknolojinin bu kadar masum olduğunu düşünmek doğru olmaz. Bilindiği üzere donanım tabanlı kopya koruma algoritmaları için bu tür donanımların PC'ye iyice gömülmesi kârlarını korumaya çalışan büyük şirketlerin özel ilgi alanına giriyor.
Kaynak: The Search for Truly Random Numbers
Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.
http://www.random.org/nform.html
Geri gelen sayilari Matlab''a koydugumuzda, histogram''in gayet e$it bir sekilde dagilmis oldugunu gorduk. Random.org radyo dalgalarindan atmosfer gurultusu okuyarak rasgele sayi uretiyormus.