Gerçek Tesadüfi (!) Sayıların Peşinde.

0
FZ
Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.
Daha önce benzer girişimleri anakart bazında Intel de yapmıştı ancak şifreleme bağlamında önemli olan bu özelliği doğrudan popüler bir PC mikroişlemcisine gömen ilk firma VIA oldu.

Peki bu haber neden önemli?

Çünkü bilgisayarlar deterministik aletler. Kendilerine yapılacak iş adım adım söylenmek durumunda ve bu da tanım itibariyle gelişigüzel (tesadüfi, random) sayı üretilmesini zorlaştırıyor. Bu tür sayıların üretilmesi ise pek çok güncel şifreleme algoritmasının güvenli şekilde çalışması için hayati önem taşıyor.

Tesadüfi sayı üretmek için özel cihazlar barındırmayan standar bilgisayarlarda bu iş yazılım aracılığı ile yapılmaya çalışılıyor ve kimi zaman kullanıcıdan ortamı biraz karıştırması isteniyor (fareyi gelişigüzel hareket ettirmek ya da klavye tuşlarına gelişigüzel basmak gibi). Ancak bu her zaman mümkün değil. Söz gelimi Java yazılım ortamında da pekçok "thread" başlatılıyor ve bunların arasındaki hassas zamanlama mekanizmasından elde edilen ve gelişigüzel olduğu varsayılan, öncede tahmin edilemeyeceği düşünülen bilgiler kullanılıyor. Her halükârda yazılım ile gelişigüzel sayı üretmek yavaş ve çok güvenli olmayan bir süreç.

Bu işi yazılım yerine özel bir donanıma yaptırmak hem daha hızlı hem de daha güvenli.

Ancak ilginç olan nokta şu ki, gerçekleştirilen iş gayet iyi belirlenmiş olduğu halde VIA bu gelişigüzel sayı üretecine "encryption engine" yani "şifreleme motoru" adını takmış durumda. Bu biraz "pazarlama" kokuyor çünkü bu çip üzerinde şifreleme yapan herhangi bir sistem yok. Zaten buna gerek de yok çünkü şifreleme günümüzdeki algoritmalar kullanılarak da yazılımla bile çok hızlı yapılabilen bir şey (burada kast edilen açık anahtar değil AES ya da Blowfish gibi gizli anahtar başka bir deyişle simetrik şifrelemedir).

Çok masum ve programcıların işini kolaylaştırmak, ekstra güvenliğe erişmeyi sağlamak için geliştirilen bu teknolojinin bu kadar masum olduğunu düşünmek doğru olmaz. Bilindiği üzere donanım tabanlı kopya koruma algoritmaları için bu tür donanımların PC'ye iyice gömülmesi kârlarını korumaya çalışan büyük şirketlerin özel ilgi alanına giriyor.

Kaynak: The Search for Truly Random Numbers

Görüşler

0
malkocoglu
Cok guzel. Alakali bilgi olarak, www.random.org adresinden istediginiz kadar rasgele sayi uretebilirsiniz.

http://www.random.org/nform.html

Geri gelen sayilari Matlab''a koydugumuzda, histogram''in gayet e$it bir sekilde dagilmis oldugunu gorduk. Random.org radyo dalgalarindan atmosfer gurultusu okuyarak rasgele sayi uretiyormus.


0
junkie
Bir ara okudugum "Applied Cryptography" isimLi kitaptan akLImda kaLanLar $oyle

encryption terminoLojisinde random sayILar icin istatistikseL oLarak rastgeLeLik sadece sagLanmasI gereken 3 $arttan biridir.

ikinci $art aynI ko$uLLarda iki hesapLayIcInIn caLI$masI durumunda - ki burada her$eyi iLe birebir aynI : sistem saati hatta kristalleri biLe beraber titreyen iki makina ;)- bir random sayI ureteci oLarak kuLLanILdIkLarInda, farkLI sonucLar sagLamaLILar..

bu $arta uyan herhangi bir random generator mumkun goruLmuyor.

ve son ko$uL da bunun sonucu ortaya cIkmI$ zaten.. ve diyor ki :

"her random generator kendi icinde tekrarLIdIr. yani beLirLi bir peryoda sahiptir. Ve teknik oLarak bunun oLmasI kacInILmazdIr."

ve devam ediyor :

"Magdem bu pseudo-random sayILarI kuLLanacaksInIz, bari en az 2^256 dan buyuk peryodLu generatorLer kuLLanIn ki, sonucun hesapLanmasI fizibiL oLmasIn".

$imdi bunLarIn I$IgInda, VIA'nIn verdigi isme bakIyorum da, mantIkLI geLiyor. Cunku uretiLen sayILar ne kadar rastgeLe acaba?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlk YZ Hızlandırıcı Çip: Intia Processor

FZ

Grafik hızlandırıcı mikroçipleri barındıran video grafik kartları artık bir PC kullanıcısı için sıradan ürün kategorisinde.

Peki ya oyunlar başta olmak üzere pek çok program için önemli olan yapay zeka (YZ) algoritmalarını hızlandıracak özel bir mikroişlemcinin, YZ kartlarının zamanı gelmedi mi?

AIseek isimli bir şirket dünyanın ilk YZ işlemcisini çıkardığını duyurdu. Intia Processor isimli YZ çipi şu anda oyunlardaki etmenlerin (agent) daha akıllıca ve hızlı hareket edebilmesi için kullanılıyor. Şirketin açıklamasına göre Intia YZ hızlandırıcısı düşük seviyeli YZ işlerini normal bir işlemciye kıyasla 200 kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor.

Küresel Bilgisayar

tongucyumruk

Masaüstünüzde Slicker kullanmaya başladınız, peki sizce bu o bilim-kurgu filmlerindeki ortamı yakalamak için yeterli mi? PC'lerimiz için 4B tanımı (Big Boring Beige Boxes) geçerli olduğu sürece yeterince çekici olamayacağı kesin. Bu sorunu kısa yoldan bir Yeni iMac alarak halletmeniz mümkün tabiiki. Ancak Biz PC'cileri düşünen uzak doğulu arkadaşlar bu sorunun çözümünü bulmuşlar. (Sayfa Türkçe ya da İngilizce değil, ama resimler var)Arada bir masadan yuvarlanmasını saymazsak bence oldukça hoş bir icat.

Damlaya Damlaya Göl Olur - FlashMob

malkocoglu

Ufak bilgisayarlardan süper bilgisayar yapmak için yeni bir deneme: San Francisco Üniversitesinde FlashMob adlı bir şenliğe çoğunluğu dizüstü bilgisayar olan 660 bilgisayar katıldı. Şenlik programına göre, Linpack adlı test programı öbekte işletildi, ve 180 gigaflop'luk bir tavan bulundu. Amaç 500 gigaflop'a erişmek olduğu için, bu başarı kabul edilmedi, fakat denemelerin tekrar olması umuluyor. Programın detayı, karşılaşılan problemler için bağlantılara bakabilirsiniz.

PC World
FlashMob SSS

Yakmayan tungsten ampuller

m1a2

Malum olduğu üzere günümüzün en yaygın aydınlatma malzemesidir tungsten ampuller. Teknolojik açıdan Edison`dan bu güne çok fazla değişiklik de geçirmemiştir. Aydınlatma vazifesini görürken bir anda bozulan bir ampulü -bir keresinde benim yaptığım gibi- boş bulunup çıplak elle değiştirmeye kalkışırsanız bu teknolojinin en önemli zaafını da zor yoldan öğrenmiş olursunuz. Tungsten ampullerin verimi berbattır. Elektrik enerjisinin %5`ini ışık olarak verir, kalan %95 ise ısıya -oradan da bir `ah yandım!`a- dönüşür :)

Kandaki Yakıt Hücreleri

vst

Slashdot'ta bildirildiğine göre, bir Japon araştırma grubu, kanda faaliyet gösteren bir yakıt hücresi geliştirmiş. Glikozdan elektronları çekip çıkartan hücrenin faaliyeti sonrasında toksin de açığa çıkmıyor. Belki de birgün insanları seri bağlayarak küçük bir şehrin elektrik gereksinimi karşılayabilir, ya da paralel bağlayarak, dizüstü bilgisayarımızı kesintisiz kullanabiliriz. İstihdamı arttırmak için başka önerisi olan?