Gerçek Tesadüfi (!) Sayıların Peşinde.

0
FZ
Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.
Daha önce benzer girişimleri anakart bazında Intel de yapmıştı ancak şifreleme bağlamında önemli olan bu özelliği doğrudan popüler bir PC mikroişlemcisine gömen ilk firma VIA oldu.

Peki bu haber neden önemli?

Çünkü bilgisayarlar deterministik aletler. Kendilerine yapılacak iş adım adım söylenmek durumunda ve bu da tanım itibariyle gelişigüzel (tesadüfi, random) sayı üretilmesini zorlaştırıyor. Bu tür sayıların üretilmesi ise pek çok güncel şifreleme algoritmasının güvenli şekilde çalışması için hayati önem taşıyor.

Tesadüfi sayı üretmek için özel cihazlar barındırmayan standar bilgisayarlarda bu iş yazılım aracılığı ile yapılmaya çalışılıyor ve kimi zaman kullanıcıdan ortamı biraz karıştırması isteniyor (fareyi gelişigüzel hareket ettirmek ya da klavye tuşlarına gelişigüzel basmak gibi). Ancak bu her zaman mümkün değil. Söz gelimi Java yazılım ortamında da pekçok "thread" başlatılıyor ve bunların arasındaki hassas zamanlama mekanizmasından elde edilen ve gelişigüzel olduğu varsayılan, öncede tahmin edilemeyeceği düşünülen bilgiler kullanılıyor. Her halükârda yazılım ile gelişigüzel sayı üretmek yavaş ve çok güvenli olmayan bir süreç.

Bu işi yazılım yerine özel bir donanıma yaptırmak hem daha hızlı hem de daha güvenli.

Ancak ilginç olan nokta şu ki, gerçekleştirilen iş gayet iyi belirlenmiş olduğu halde VIA bu gelişigüzel sayı üretecine "encryption engine" yani "şifreleme motoru" adını takmış durumda. Bu biraz "pazarlama" kokuyor çünkü bu çip üzerinde şifreleme yapan herhangi bir sistem yok. Zaten buna gerek de yok çünkü şifreleme günümüzdeki algoritmalar kullanılarak da yazılımla bile çok hızlı yapılabilen bir şey (burada kast edilen açık anahtar değil AES ya da Blowfish gibi gizli anahtar başka bir deyişle simetrik şifrelemedir).

Çok masum ve programcıların işini kolaylaştırmak, ekstra güvenliğe erişmeyi sağlamak için geliştirilen bu teknolojinin bu kadar masum olduğunu düşünmek doğru olmaz. Bilindiği üzere donanım tabanlı kopya koruma algoritmaları için bu tür donanımların PC'ye iyice gömülmesi kârlarını korumaya çalışan büyük şirketlerin özel ilgi alanına giriyor.

Kaynak: The Search for Truly Random Numbers

Görüşler

0
malkocoglu
Cok guzel. Alakali bilgi olarak, www.random.org adresinden istediginiz kadar rasgele sayi uretebilirsiniz.

http://www.random.org/nform.html

Geri gelen sayilari Matlab''a koydugumuzda, histogram''in gayet e$it bir sekilde dagilmis oldugunu gorduk. Random.org radyo dalgalarindan atmosfer gurultusu okuyarak rasgele sayi uretiyormus.


0
junkie
Bir ara okudugum "Applied Cryptography" isimLi kitaptan akLImda kaLanLar $oyle

encryption terminoLojisinde random sayILar icin istatistikseL oLarak rastgeLeLik sadece sagLanmasI gereken 3 $arttan biridir.

ikinci $art aynI ko$uLLarda iki hesapLayIcInIn caLI$masI durumunda - ki burada her$eyi iLe birebir aynI : sistem saati hatta kristalleri biLe beraber titreyen iki makina ;)- bir random sayI ureteci oLarak kuLLanILdIkLarInda, farkLI sonucLar sagLamaLILar..

bu $arta uyan herhangi bir random generator mumkun goruLmuyor.

ve son ko$uL da bunun sonucu ortaya cIkmI$ zaten.. ve diyor ki :

"her random generator kendi icinde tekrarLIdIr. yani beLirLi bir peryoda sahiptir. Ve teknik oLarak bunun oLmasI kacInILmazdIr."

ve devam ediyor :

"Magdem bu pseudo-random sayILarI kuLLanacaksInIz, bari en az 2^256 dan buyuk peryodLu generatorLer kuLLanIn ki, sonucun hesapLanmasI fizibiL oLmasIn".

$imdi bunLarIn I$IgInda, VIA'nIn verdigi isme bakIyorum da, mantIkLI geLiyor. Cunku uretiLen sayILar ne kadar rastgeLe acaba?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hacker: Canı sıkılan bilgisayarcı

sundance

Sanırım 1990-91`de, Commodore Dergisi`nin bize tahsis ettiği Dungeon adını verdiğimiz bir bodrum katında, Melih bana en son yaptığı Commodore 64 hackini gösteriyordu. C-64`ün sadece siyah beyaz olan 320x200`lük ekran modunda, 120x200`lük bir alan içinde 16 renk gösterebilen bir ekran moduydu bu.

O zamandan beri düşünürüm, bir insanı hacker olmaya nasıl başlar...(burada hacker, sıkça kullanıldığının tersine, sistem kıran, cracker anlamında değil, sistemleri kurcalayan, tembellik yapabilmenin yollarını bulabilmek için geceli gündüzlü çalışan bilgisayar hastası anlamında kullanılmaktadır :)

Optik Kamuflaj

anonim

Benim aklıma gelmişti bu denir ya hani hep. İşte, o projelerden biri...
Sitedede (böyle süper projeler yapıp böyle tasarımla sunmak nedir, ne değildir;bilahere tartışalım) belirtildiği gibi, optik kamuflajın arkasında yatan mantık basit: maskelemek istediğiniz nesnenin arka tarafına düşen görüntüyü üzerine düşürmek.
Fikir olarak bu kadar basit bir şeyi, toeride ve pratikte bu denli başarılı gerçeklemek için nasıl bir çalışma yapmak lazım, gerçekten merak ediyorum. Videoları izlemeden geçmeyin:1[915k], 2[1.26m], 3[1.66m].
Tachi Laboratuarlarının diğer muhteşem projelerine de buradan ulaşabilirsiniz. Özellikle senkronize hareketi ilgilendiren RobotPhone çok başarılı.

"Lego"dan PC Kasası Olur mu?

FZ

Görülen o ki oluyor. Şimdiye kadar gördüğüm en şirin, en acayip bilgisayar kasaları! Lego çılgınlığının bir parçası: Lego ile yapılmış PC kasaları.

İşlemci pazarında sıcak rekabet

larweda

Geçen hafta Intel'in ardından AMD de silikon mikroişlemci fiyatlarını düşürdüğünü açıkladı. Geçen haftasonu Intel P4, PIII, Celeron ve düşük voltajlı işlemcilerinin fiyatlarını ortalama %23 oranında düşürmüştü, iki gün sonra da AMD, Athlon ve Duron serisi işlemcilerini ortalama %31 oranında düşürdü. Keşke kriz devalüasyon vs. olmasaydı, o zaman belki sevinebilirdik.

3cm disk´e 1 GB

conan

Philips yeni ürettiği prototip CD`yi piyasaya tanıttı. Özellikle sayısal fotoğraf makinaları, mp3 çalıcıları gibi ufak alanda çok sığa gereksinimi olan aletler için tasarlanmış bu CD 3cm çapında bir yerde 1 GB bilgi depolayabiliyor. Yeni geliştirdikleri daha kısa dalgaboylu mavi lazer teknolojisi ile şu anda kullanılan kırmızı lazerlere göre daha az alanda daha çok bilgi depolama imkanına kavuşan şirketin bir diğer araştırması ise şu anki CD boyutlarına 27 GB depolayabilecek başka bir mavi lazer uygulaması. Şirket bu araştırmada yanlız başına da çalışmıyor. İçinde Hitachi, LG Electronics, Matsushita Electric Industrial, Pioneer, Samsung Electronics, Sharp, Sony ve Thomson Multimedia şirketlerini barındıran "Blu-ray Disc Founders" diye bir konsorsiyumla birlikte bu işe imzayı atmışlardı.