(aynen copy pastedir... yani kopyala yapıştırdır..)
Merhaba, ben Tarık Bağrıyanık, Tuzla meslek lisesinde öğretmenim.
Gelecek yıl MEGEP isminde (www.megep.meb.gov.tr) uygulanmaya başlayacak olan gelişim içinde, Bilişim bölümünün müfredatını hazırlama görevini aldık. 6 ay gibi kısa bir sürede kitap ve ders oluşumlarını bitirmemiz gerekli. 2006-2007'de, olsa da olmasa da uygulama başlayacak...
MEGEP(MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ ); sertifikasyon ve diploma sistemine dayalı modüler eğitim sistemidir. Tüm meslek dallarının içeriği (modülleri) bir havuza toplanacak, yılın başında zümre öğretmenleri hangi dersleri/dalları okulda vereceğine karar verecek. Öğrencinin uygulama ve araştırma yaparak öğrenmesi asıl amaç, yani öğretmene değil öğrenciye dayalı eğitim. Yıl sonunda da "Ulusal Yeterlik Sınavı" adında bir sınav olacak. Tüm okullar eşit olarak sınava girecek. Öğretmen ve öğrencinin kalitesi artırılmaya çalışıyor. Lisenin meslek liselerine oranı şimdilik %70 iken, bir süre sonra %10 gibi olacak. Herkese bir veya daha fazla meslek kazandırılıyor. Piyasadaki insanlar, treni kaçırdım diye üzülmemeli. Çünkü bu eğitim yaygın eğitim (TV, radyo, net, kitap, okul) ortamlarına halinde hazır olacak. Kitaplar(CD'li, uygulamalı) bedava olarak dağıtılıyor. Yaş ne olursa olsun sertifika kazanmak için meslek liselerine başvurulabilecek. Yaşam boyu eğitim... Yerel ihtiyaçlar gözönünde bulundurulacak. Yani her yerde "Gemicilik" bölümü açılamayacak. Şu anda 17 bölüm hazır. 33 adet daha bölüm hazırlanıyor. Tabi ders, CD hazırlandı bitti 30 yıl bunlar okutulacak DEĞİL... devamlı ihtiyaçlar analiz edilip, modüller güncellenecek. Mesela MSAccess'in artık bir geçerliği kalmamış, yerine başka bir sistem gelmişse, ona yönelecek! Avrupa Birliğine uyum için çalışmalar hızla devam ediyor.
Profesyonel olmayan bakış açımız ile şöyle bir plan yapıyoruz:
Genel olarak bilişim 4 dal gibi gözüküyor:
1-Yazılım (MCSD, MCAD, MCDBA) 2-Web tasarım (Macromedia, ASP.NET) 3-Ağ sistemleri (Cisco - CCNA) 4-Teknik destek elemanı (Cisco)
Bilişim mesleği - YAZILIM dalı: 9. sınıf: genel ortak dersler (liseler ile aynı) 10. sınıf: bilgisayar teknik servis, yazılım destek, algoritma 11. sınıf: veritabanı (MSAccess) ve VB.NET ile programlama 12. sınıf: SQL sunucu (MSSQL) ve staj/proje
Sektör (yani siz :) ) ANALİZİ: -Sizce meslek liseleri seviyesinde biz öğrencilere hangi dersleri vermemiz doğru olur? -Üniversiteye gelmeden önce veya hayata atılamadan önce lisede neler görmelidir? -üstte eksiklerimiz/fazlalarımız nelerdir? -İçerik olarak neler tavsiye ediyorsunuz?
Kolay gelsin. Cevaplarınızı buraya değil de mail olarak bana yollar mısınız? Diğer insanları rahatsız (sinir) etmeyelim.
(ne TDİ, ne de kod örneği olmayan bu yazı için özür dilerim, ama tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor, sizin de fikrinizi almam gerekli...)
Sitem: www.yunus.projesi.com Mail : tbagriyanik@mynet.com (tbagriyanik@hotmail.com messenger için)
Bu arada benim (yani teorisyenin) notu: ilgili mesajında buraya (aslında DELPHITURK sitesine) mesaj atmayalım diyor ama, ben özellikle fazlamesaicilerin buraya (yani Fazlamesai ye) atacakları mesajı çoook merak ediyorum..
haydi FM'ciler, devlet görevine... ::::)))