Eylem 2.0 ile internet sansürcülüğüne son!

0
anonim
BarCamp İstanbul'un forumlarında bir beyin fırtınasıdır gidiyor. Türkiye'de son dönemde yaşanan internet sansürcülüğüne karşı bir tavır alınmasının tartışıldığı forumda ortaya atılan fikirler:

# izinli bir eylem yapılması,
# sahibi olduğumuz sitelerde eksisozluk gibi siyah kurdele uygulamasına geçilmesi (fazlamesai de bunu yapabilir)
# ve başka çözümlerin araştırılması.
Eyleme katılacak olanlar Eylem 2.0 adlı gruba davet ediliyor. Eylemin BarCamp'ciler tarafından gerçekleştirilmesine gerekçe olarak da "biz yapmazsak kimse yapmaz" fikri öne sürülüyor.

Böyle bir etkinliğe fazlamesai'ciler arasından katılım nasıl olur?

Görüşler

0
Tarık
Katılım olur. İnsanlar gelir ve giderler. Fakat hiçbir faydası olmaz. Bir sivil toplum kuruluşu maskesi edinmezseniz ve elinizde tuttuğunuz istekleriniz muhataplarınızca somut olarak algılanamazsa, iktidardakilerin işine gelmezse yaptıklarınız zaman/para kaybından öteye gitmez. Argümanları güçlü tutup ne demek istediğinizi tam olarak ifade edebileceğiniz bir tüzük+sorumlulara sunulabilecek somut ve gerçekçi işe yarar çözümler.
0
zzveyz
bütün büyük internet siteleri türkiyeden yapılan irişleri engellesin google'a bile giremeyelim bi kaos olsun yani rica edelim internet devlerinden engellesinler türkiyeyi
0
ali_deren
Eylemin bu "izinli" kısmına takıldım..
Çok enteresan bir alışkanlık olmuş. Dilimizede maalesef böyle yerleşmiş.
0
emresokullu
Arkadaslar yakinda "izinli" eylemlere basliyoruz (izinli belirtiyorum, yoksa bazilari muhtemel hukuki sorunlardan katilmaktan cekinebilir) - sessiz kalmayalim, katilacak olanlar gruba lutfen uye olsun, eylem planina cok yakinda basliyoruz, ayrintilar oradan paylasilacak.
0
birisi
Bence bir günde 1 milyon kişi adsl aboneliğini iptal ederse, Telekomdan sorduklarında da sebebini belirtirse sorun hallolur.
0
tejas
Bildiğim kadarıyla telekomun bu konuda yapabileceği bir şey yok. Mahkemeden emir geliyor, onlar da mecburen yerine getiriyor.
0
mow
Ülkenin bütün kıymetli varlıkları satıldı, suyu bile satılıyor şehzadelerimin internetine sansür koyulduğu zaman ancak eylem yapmak aklına geliyor.

Not: Durumdan memnun olduğum gibi saçma şeyler anlaşılmasın.

0
sami
Olay Türk Telekom'dan bağımsız bir şey. Geçtiğimiz yıl çıkan ve 2007 nin güz döneminde (tam tarihi hatırlamıyorum) yürürlülüğe giren 5651 SAYILI İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN ile ilgili yaptırımlar aslında. 5651 sayılı kanun der ki:
Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi MADDE 8- (1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir: a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan; 1) İntihara yönlendirme (madde 84), 2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), 3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde190), 4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194), 5) Müstehcenlik (madde 226), 6) Fuhuş (madde 227), 7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228), suçları. b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
için erişimin engellenmesini zorunlu kılar. Kanunun diğer madde ve fıkralarına http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.5651&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch= adresinden erişebilirsiniz. Kanunu yazmamın sebebi olayın Türk Telekom, Smile ADSL vs gibi kuruluşlardan bağımsız olduğunu göstermekti. Çözüm önerileri için kendi fikrimi kısaca söyleyeyim. #izinli bir eylem yapılması,
Şu ana kadar eylemlerden izlediğim kadarıyla amacına ulaşan doğru düzgün yok gibi. Gördüğüm en büyük eylem cumhiryet mitingi deniyordu sanırım. Binlerce insan bayraklarla sokaklara döküldü. Sonuç AKP hala başta, cumhurbaşkanını AKP belirledi. Konuya siyasi bir örnek verdim affola. Aklıma ilk gelen buydu.

# sahibi olduğumuz sitelerde eksisozluk gibi siyah kurdele uygulamasına geçilmesi
Köşedeki ufak kurdelenin yeterince dikkat çekeceğini sanmıyorum. Bence sitemizin açılışına koyacağımız bir javascript (ya da işi iyi bilenlerin önereceği bir method) ile sitemizi 10 snliğine karartalım. Tabi ekrana gerekli açıklamaları yazarak. Katılım sayısı 1000lere ulaşırsa ve yoğun ziyaret alan siteler de katılırsa dikkat çekeceğine inanıyorum.
0
zzveyz
eylem dediğin taşla sopayla olur yok kıçımıza kurdale takalım yok lambaları karartalım, sitemize yazıları tersten yazalım bunlar boş işler
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SuperOnline`ın yeni teknoloji uygulaması!!!

sundance

Yıllardır ciddi bir problem olan aynı dialup hesabını birden fazla kişinin kullanması sorununa, SuperOnline fıkra gibi bir çözüm getirmiş!!!

Eğer SOL`dan bir dialup hesabınız varsa ve diyelim ki siz işyerinden bu hesapla Internet`e bağlanmışken, kardeşiniz de evden aynı hesaba login olmaya çalışırsa, bir gün içinde Superonline`dan bir uyarı mailı alıyorsunuz. Eğer birden fazla kişi login olmaya bir daha çalışırsa hesabınız kesilecektir vs. gibi tehditler içeren saçma sapan bir mail. Tebrikler SuperOnline, aynen devam...

Siber Çete Çökertildi

FZ

İzmir'de son aylarda yüzlerce kişi banka internet hesaplarının kullanılarak dolandırıldıklarını belirterek savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Polisin sürdürdüğü takip internetteki vurgunu ortaya çıkardı. Yaklaşık iki ay telefon dinleme, işlem yapılan bilgisayarların IP numaralarının takibi ve paraların aktarıldığı kişilerin kimliklerinin araştırılmasıyla şebekenin işleyişi ortaya çıkarıldı. Şebeke elemanlarının bağlantı kurduğu kişilerin tek tek belirlenmesinin ardından, önceki gün 'Papağan' adı verilen operasyon için düğmeye basıldı.

OEM Bilgisayarlara Saldırmak Pahalıya Patladı!

FZ

Geçtiğimiz senenin başında büyük bir reklam kampanyası ve web sitesiyle gündeme gelen markalı PC'yi özendirme girişimi Sanayi Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu tarafından yayın durdurma ve katılımcı firmaların her birine 44.975 YTL (!) maddi tazminatla cezalandırıldı. TÜBİDER'in yaptığı başvuruyla gündeme gelen soruşturmada sözkonusu reklamlarda markasız/toplama PC satanların garantisiz, lisanssız ürün satmak, satış sonrası hizmet vermemek gibi haksız suçlamalara maruz kaldığına karar verildi. Kampanya Microsoft, HP, Symantec, Vestel, Escort, Casper ve Datateknik tarafından yürütülüyordu.

Kaynak: Radikal - Sanal Alem

Türkiye OECD sonuncusu

FZ

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından gerçekleştirilen ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu OECD üyesi 30 ülkeyi kapsayan 'Dünya Ölçeği Türkiye Gerçeği Raporu'nun birinci bölümü dün açıklandı. OECD, Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Uluslararası İşletme ve İdare Enstitüsü (IMD), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası Haberleşme Birliği (ICU), Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden yararlanılarak yapılan ve 12 farklı alanı mercek altına alan araştırmada, Türkiye'nin özellikle sağlık, eğitim, bilim ve teknoloji alanında 'karanlık tablo' çizdiği belirtildi.

Türkiye, uluslararası alanda rekabet edebilirlik, büyümeye bağlı rekabet edebilirlik, teknoloji, yenilik ve gelişim dereceleri ile endüstriyel üretim ve büyüme endeksine göre 30'uncu, iş verimliliği ve şirket operasyonları ve strateji derecelerinde 29'uncu sırada. Sokaklarının ancak yüzde 28'inde kaldırım bulunan Türkiye, bu oranla 30 ülke arasında 29'uncu, havaalanı endeksine göre ise 15'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de halen her 100 kişiden 35'inin cep telefonu (GSM) olmasına karşın 30 ülke arasında 29'uncu sırada olmaktan da kurtulamıyor. Türkiye, internet servis kullanımında her 10 bin kişide 729 kişiyle 29'uncu, her yüz kişide dört kişilik bilgisayar sayısı ile 30'uncu sırada yer alıyor.

Kaynak: Radikal

Türkiye´de Bilim Teknoloji ve İnsani Gelişme Düzeyi

FZ

Gerçek bilimin değeri hatta göstergesi, kanımca, ondan türetilebilen buluş ve ürünlerdir. G.W.Leibniz

``Bu yazı Türkiye’de bilim ve teknoloji politikalarının hazırlanması, uygulanması ve ARGE çalışmaları konusunda atılan adımların kısa bir özetini çıkarmak, bununla ilişkili olarak Türkiye adresli (çıkışlı değil) bilimsel yayın sayısındaki artışa ilişkin son günlerdeki tartışmaları Türk insanının gelişimi ile ilişkilendirerek irdelemek için hazırlanmıştır. Burada anahtar sözcük "insan gelişimi"dir.

... Üstelik toplam yayın sayısında sağlanan bu artışa karşın ortalama atıf sayısının düşmesi (yayın sayıları Türkiye’nin altında olup ta atıf sayıları Türkiye’nin üstünde hatta iki katı olan ülkelerin sayısı azımsanmayacak düzeyde) ve etki faktörünün hemen hemen sabit kalması (bkz., CBT 832), aşağıda da gösterileceği üzere, yapılan yayınların kaliteden ödün verilerek, endüstri ve üretimden kopuk, genelde ünvan ve parasal ödül alma amaçlarına yönelik olduğunun önemli bir göstergesi.

... Küçük örneklemelerle yapılan çalışmalar bu yayınların ne değerde olduğunu ortaya koymakta. Örneğin, (elektrik, elektronik, haberleşme, bilgisayar ve benzeri dalları içeren) bilişim teknolojileri ve uygulamaları alanlarında uluslararası saygın dergilerin başında ABD’de basılan IEEE, İngiltere’de basılan IEE dergileri gelmekte. Bu dergilerde basılan Türkiye adresli toplam yayın sayısı son on yılda ortalama 50 civarında (bu 50 yayının da ortalama % 60’ı sadece Türk yazarlarınca, % 40’ı ise yurt dışı ortaklıklarla gerçeklenmekte). Gelişmiş ülkelerde istihdamın % 50'sinden fazlasını yaratan böyle bir alandaki yayınlarımızın toplamın sadece % 0.5 oluşturması çok düşündürücü ve yayınlarımızın ne kadar ülke gereksinimlerinden kopuk olduğunun iyi bir göstergesi.´´

Prof. Dr. Levent Sevgi ve Prof. Dr. Nejat İnce tarafından yazılmış olan bu önemli makalenin tam metnine buradan erişebilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet Bilim Teknik, 24 Ocak 2004, Sayı: 879