Eylem 2.0 ile internet sansürcülüğüne son!

0
anonim
BarCamp İstanbul'un forumlarında bir beyin fırtınasıdır gidiyor. Türkiye'de son dönemde yaşanan internet sansürcülüğüne karşı bir tavır alınmasının tartışıldığı forumda ortaya atılan fikirler:

# izinli bir eylem yapılması,
# sahibi olduğumuz sitelerde eksisozluk gibi siyah kurdele uygulamasına geçilmesi (fazlamesai de bunu yapabilir)
# ve başka çözümlerin araştırılması.
Eyleme katılacak olanlar Eylem 2.0 adlı gruba davet ediliyor. Eylemin BarCamp'ciler tarafından gerçekleştirilmesine gerekçe olarak da "biz yapmazsak kimse yapmaz" fikri öne sürülüyor.

Böyle bir etkinliğe fazlamesai'ciler arasından katılım nasıl olur?

Görüşler

0
Tarık
Katılım olur. İnsanlar gelir ve giderler. Fakat hiçbir faydası olmaz. Bir sivil toplum kuruluşu maskesi edinmezseniz ve elinizde tuttuğunuz istekleriniz muhataplarınızca somut olarak algılanamazsa, iktidardakilerin işine gelmezse yaptıklarınız zaman/para kaybından öteye gitmez. Argümanları güçlü tutup ne demek istediğinizi tam olarak ifade edebileceğiniz bir tüzük+sorumlulara sunulabilecek somut ve gerçekçi işe yarar çözümler.
0
zzveyz
bütün büyük internet siteleri türkiyeden yapılan irişleri engellesin google'a bile giremeyelim bi kaos olsun yani rica edelim internet devlerinden engellesinler türkiyeyi
0
ali_deren
Eylemin bu "izinli" kısmına takıldım..
Çok enteresan bir alışkanlık olmuş. Dilimizede maalesef böyle yerleşmiş.
0
emresokullu
Arkadaslar yakinda "izinli" eylemlere basliyoruz (izinli belirtiyorum, yoksa bazilari muhtemel hukuki sorunlardan katilmaktan cekinebilir) - sessiz kalmayalim, katilacak olanlar gruba lutfen uye olsun, eylem planina cok yakinda basliyoruz, ayrintilar oradan paylasilacak.
0
birisi
Bence bir günde 1 milyon kişi adsl aboneliğini iptal ederse, Telekomdan sorduklarında da sebebini belirtirse sorun hallolur.
0
tejas
Bildiğim kadarıyla telekomun bu konuda yapabileceği bir şey yok. Mahkemeden emir geliyor, onlar da mecburen yerine getiriyor.
0
mow
Ülkenin bütün kıymetli varlıkları satıldı, suyu bile satılıyor şehzadelerimin internetine sansür koyulduğu zaman ancak eylem yapmak aklına geliyor.

Not: Durumdan memnun olduğum gibi saçma şeyler anlaşılmasın.

0
sami
Olay Türk Telekom'dan bağımsız bir şey. Geçtiğimiz yıl çıkan ve 2007 nin güz döneminde (tam tarihi hatırlamıyorum) yürürlülüğe giren 5651 SAYILI İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN ile ilgili yaptırımlar aslında. 5651 sayılı kanun der ki:
Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi MADDE 8- (1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir: a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan; 1) İntihara yönlendirme (madde 84), 2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra), 3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde190), 4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194), 5) Müstehcenlik (madde 226), 6) Fuhuş (madde 227), 7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228), suçları. b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
için erişimin engellenmesini zorunlu kılar. Kanunun diğer madde ve fıkralarına http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.5651&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch= adresinden erişebilirsiniz. Kanunu yazmamın sebebi olayın Türk Telekom, Smile ADSL vs gibi kuruluşlardan bağımsız olduğunu göstermekti. Çözüm önerileri için kendi fikrimi kısaca söyleyeyim. #izinli bir eylem yapılması,
Şu ana kadar eylemlerden izlediğim kadarıyla amacına ulaşan doğru düzgün yok gibi. Gördüğüm en büyük eylem cumhiryet mitingi deniyordu sanırım. Binlerce insan bayraklarla sokaklara döküldü. Sonuç AKP hala başta, cumhurbaşkanını AKP belirledi. Konuya siyasi bir örnek verdim affola. Aklıma ilk gelen buydu.

# sahibi olduğumuz sitelerde eksisozluk gibi siyah kurdele uygulamasına geçilmesi
Köşedeki ufak kurdelenin yeterince dikkat çekeceğini sanmıyorum. Bence sitemizin açılışına koyacağımız bir javascript (ya da işi iyi bilenlerin önereceği bir method) ile sitemizi 10 snliğine karartalım. Tabi ekrana gerekli açıklamaları yazarak. Katılım sayısı 1000lere ulaşırsa ve yoğun ziyaret alan siteler de katılırsa dikkat çekeceğine inanıyorum.
0
zzveyz
eylem dediğin taşla sopayla olur yok kıçımıza kurdale takalım yok lambaları karartalım, sitemize yazıları tersten yazalım bunlar boş işler
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Daha Az Gelirle Daha Pahalıya Haberleşiyoruz

FZ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eurostat ve OECD işbirliği ile yaptığı Satınalma Gücü Paritesi çalışmasına göre Türkiye Avrupalı'nın üçte biri kadar kazanıyor. Ama başta haberleşme olmak üzere mal ve hizmetleri zengin ülkelerden daha pahalıya alıyor.

Türkiye Otalama endeksin 100 olarak kabul edilidiği araştırmada 31 Endeks puanı ile Gayri Safi Kişi Başına Hasıla'da Avrupa'nın en fakir ülkesi. Buna rağmen haberleşme giderlerinde 101 endeks puanı ile AB ortalamasının üzerinde fiyatla hizmet alıyor.

Kaynak: http://www.tubiderbd.com

Müzikte En Büyük Korsan ADSL Aboneli Internet Kullanıcısı İmiş

FZ

Doğan Müzik Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Samsun Demir, müzik CD ve kaset pazarının, yılın ilk 6 ayında yüzde 17.5 küçüldüğünü, bunun da Türkiye’de ADSL abonelerinin sayısındaki artışla birebir bağlantılı olduğunu söyledi. Demir, "ADSL sayesinde ne yazık ki internetteki korsan müzik sitelerinden parça indirmek çok kolaylaştı" dedi.

Demir, "ADSL sayesinde ne yazık ki internetteki korsan müzik sitelerinden parça indirmek çok kolaylaştı. Hatta bu yüzden normal korsan pazarı bile ilk kez yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Samsun Demir şöyle konuştu: "Çünkü önceden bir parçayı indirmek 10-15 dakika alabiliyordu. ADSL aboneliği bu süreyi 1 dakikaya indirdi. Şimdi bizlerde bu şekildeki korsanlıkla mücadeleye odaklanıyoruz.

Youtube Yine Engellendi!

iozeren

Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak “youtube.com” sitesine erişimin engellenmesi talebinde bulunmuş.

İkinci bir TTNET Proxy vakası mı ?

sundance

Bugün eve geldiğimde, her zaman yaptığım gibi ne var ne yok diye bir fazlamesai'ye gireyim bakayım dedim. Fakat Firefox bana "The document contains no data" dedi. Belki dnsde bir problem vardır diyip, www.fazlamesai.net ismini çözümleyip çözümlemediğine baktım çözümlüyordu, ama browser ile sayfayı görmek mümkün olmuyordu.

O an aklıma "TTNet şimdi yine proxyi aktif hale getirmiştir, hatta SAKINCALI sitelere erişime bile engel olmuştur" diye bir düşünce geldi. Google'ı açtım, sex yazdım, gelen ilk yirmi linke tıkladım ve "The document contains no data". Sonra bir proxy bulayım diye stayinvisible.com'a gireyim dedim bilin bakalım ne dedi ? "The document conta..."

İstanbul'da UltraTV'den kablonet ile bağlanıyorum. Acaba paranoyada mıyım, yoksa bu tür bir acaiplik yaşayan başka FM üyeleri de var mı ?

(Şimdi diyeceksiniz, madem FM'e giremiyorsun bu haberi nerden yazdın, veya biz nasıl okuyalım eğer giremiyorsak ? Herhangi bir site okurları için haklısınız, ama FM okurları olarak SSH tunneling dersem sanırım anlaşırız ;)

Tom Waits, Rain Dogs ve Arçelik

redogre

Bu aslında bir haber sayılmaz. Şarkı 1985 yılında yapılmış Rain Dogs albümünden "Jockey Full of Bourbon". Arçelik reklamında 1999-2000 yıllarında cingıl olarak kullanılmıştı. Hala da kullanılıyor arada bir. Bunun nesi ilginç? İlginç olan şarkının sözleri.
Nakarat kısmı şöyle:

Hey little bird, fly away home
Your house is on fire, children are alone

Türkçe meali ise:
Hey küçük kuş, haydi eve uç
Evinde yangın var, çocukların yanlız


Arçelik huzur dolu aile hayatını gösterirken kullanıyor bu müziği. Böyle bir ironi herhalde sadece biz Türklere özgü.
Şarkının tüm sözleri için: tom waits lyrics archive
Not: Konuya dikkatimi çeken Zoe'ye teşekkürler.