tbagriyanik

tbagriyanik


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

MEB’den şaşırtan cevap: Açık kaynak kodlu program kullanamazsınız! ( 10)

Aslında benzer durumu ben de yaşadım. PHP-MySQL destekli bir projem var. 3-4 yıldır uğraşıyorum. sipro sitesinden bakabilirsiniz. yunus.sf.net de asıl sitem. Bizim okul Gentoo server'lı. Ücretsiz ve güvenli olması nedeni ile kullanıyoruz. Ama bu hiç virus/hack olmayacak anlamına gelmez. 3-4 ayda bir saldırı oluyor ve geri dosyaları/klasörleri düzeltiyoruz.
MEB'in Linux ve açık kaynak koddan çekindiği yok, sadece haberleri yok bence. Delphi ve VB6'de program yapsam da aynen kodları ile sitemde yayınlarım. Yani kapalı kod yapan programlama dilleri de açık kaynak gibi kullanılabilir.
1 yıl önce Modul Takip Projesi ile uğraşmıştım. ASP-MDB tabanlı. O zamanlar neden MEB sitesinde PHP desteği yoktu hatırlamıyorum. Ama keşke PHP-MySQL olsa idi. Ankara'daki bilişim yöneticileri IIS içine PHP desteği veya Apache sunucu yazılımını da ayrıca kullanabilirlerdi. Benim için zor olan güvenlik ayarları ile uğraşmak oldu. Yani ister ASP ister PHP olsun güvenlik açığı her zaman problem. Bu sorunu "aştım" diyen çok az programcı vardır.
Şu durumda kamuda, özelde çalışan veya kişisel olarak çalışan meraklı insanlarımızın yaptıkları web uygulamalarında "içerik ve kullanışlılığa" önem vermeleri gerekiyor. Bence asıl geri kaldığımız konular bunlardır.

MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!) ( 5)

Beni http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3804 konusundan hatırlarsınız. Mart 2006 da ilk kez bu işlerle ilgilenirken FZ'de yazım çıkmıştı. O zaman Bilişim Teknolojileri alanı daha yeni yapılıyordu. Ben de görevli olduğumdan, destek arıyordum. Oradaki yazıyı tekrar okumanızı isterim.
Açık kaynak kod ile ilgili bilginin sadece 1 sayfa/1 satır olduğu yanlıştır. 10,11 ve 12. sınıfların 135 modulü (toplam 8000 sayfa gibi) okundukça sadece M$ temelli olmadığı görülecektir.
Tamam okumayı sevmiyoruz ama hemen önyargılı yaklaşmayalım. Kişisel olarak yunus.sf.net sitemden de anlaşılacağı gibi özgür yazılımdan yanayım.
Linux (pardus) kurulum, kullanım ve yönetimini de ortak ders olarak var. Algoritmada da Türkçe programlama dillerinden Tupol, Yunus ve Pozitif gibi dillerden de bahsediliyor. Açık kaynak hareketinden bahsediliyor. Web programcılığında da PHP, MySQL var. Macromedia ve Microsoft ürünleri hala var. .NET, ASP.NET, C#, Flash, Dreamweaver, Fireworks, Access gibi. Access'in son modülünde 9 dilde örnek var. Bu dillerin içinde Ruby, Java ve Python da var.
Öğrencilere Cisco, MS ve Adobe Macromedia sertifkalarını alacak şekilde ders hazırlandı. Dinamik içerik olduğu için gelecekte daha fazla dil ve işletim sistemi için de modüller yazılacaktır. Eminin öğretmenler içinde birçoğu eksik gördüğü konularla ilgili modul yazımı için destek verecektir.

Bir Çağrı Hakkında ( 17)

Burcu Avcı ve Faruk Erol arkadaşlarımıza (öğrencilerimize) destekleri için teşekkür ediyorum. Normalde bu konu çoktaan kapandı aslında.
1 yıl oldu MEGEP ile ilgili görevlendirme ile uğraşıyoruz. Maalesef ücretimizi düşüren bir karar alındı. Biz de istifa ettik. Dilekçelerimizi daha kabul edilmedi. Ama oldukça hevesimiz kırıldı.
Neyse ki Türkiye'de bizden başka çalışkan bir sürü iyi niyetli öğretmen var. Onlar olmasa modül yazacak kişi bulamazdık. 135 modülden 50 tanesi daha yazılıyor. Haziran 2007'de hepsi bitecek. (10, 11 ve 12. sınıfların modülleri, yaklaşık 8000 sayfa bilgi ve uygulama)
Her okuldan 5 kişiyi kurtarsak Bilişime kazandırsak kârdır.

Hakkınızı helal edin. Hani var ya "prayware - dua etmek yeterli" işte ondan bekleriz!

Bir Çağrı Hakkında ( 17)

Arkadaşlar, bu konu ile ilgili (MEGEP) çalışmalarımız olgunlaştı.
MoreMotion ile iletişime geçtik. Kendi yazılımızı da meslek liseleri müfredatına ekleyeceğiz.
Ayrıca Linux kurulum, kullanım ve yönetimini de ortak alanlara ekledik.
Algoritmada da Türkçe programlama dillerinden Tupol, Yunus ve Pozitif gibi dillerden de bahsedilecek.
Web programcılığında da PHP, MySQL son sınıf öğrencileri için geçerli olacak.
Macromedia ve Microsoft ürünleri hala var. .NET, ASP.NET, C#, Office, Flash, Dreamweaver, Fireworks, Access gibi.
Haziran Temmuz gibi de oluşturulan onlarca modül, yani kitapcık www.megep.meb.gov.tr den indirilebilecektir.

Bir Çağrı Hakkında ( 17)

Arkadaşlar, ben politik filan konuları hiç sevmiyorum, konu başka yerlere çekilmeye çalışyor. Kahve sohbetleri yapmayalım.
Temel isteğim: şu anki planlarımızda eksik olan nedir? fazla olan nedir? Zaten dinamik modüller olacak. Gelişme ne yönde ise zaten eski yapılan çalışma ya gözden geçirilecek, ya da yeniden yazılacak. Açık kaynak kod, MS filan bunlarla çoook takılmayalım.
Tekrar şu konuyu belirteyim:
Amaç öğrenen insana TÜM dünyada ne var ne yoksa gösterip, öğretmek DEĞİL. Programlamayı seven ben bile buna dayanamam.
Bazı konuları da artık çocuklarımızın üssteki mesajdaki gibi kendi kendilerine öğrenmeleri.
Öğretmenin fonksiyonu sadece yol gösterici olacak. Öğrenci de araştıracak, geliştirecek, kendi olayları çözecek...
Kendi kendine öğrenmeyi ben adamdan saymam diyemez kimse, çünkü ben de birçok şeyi okulda değil, kendi kendime öğrendim.
Eğer öğrenci "yok ben onu görmedi, öğretmediler bana" demişse, ..... burayı en iyisi söylemiyeyim.

Bir Çağrı Hakkında ( 17)

Ben Tarık BAĞRIYANIK, Bu siteyi bir iki kere ziyaret etmiştim, galiba şimdi abone olacağım. Maalesef ben de bir açık kaynak kod, bedava yazılım, kaliteli yazılım taraftarı olduğum halde, MS gibi tekel bir firmaya dayalı bir MEGEP tasarlıyoruz. Linux'un kurulum ve ayarları "Ağ İşletmenliği" dalında var. Ama Server 2003 de görsel olarak işlemler yapıldığından "öğrenci" için cok kolay, anlaşılır. Novell ve diğer kabuklar çok artık yok. Win3.1 ekranını hatırlarken, Novell'i hiç hatırlamıyorum, hatırlamak istemiyorum. Derslerimiz görsel, kolay, uygulanabilir, akılda kalıcı olması gerekli. MEB eğer MS ile anlaşmış ise bunda kötülük aramamak lazım. Bill Gates i ben de çok sevmem, ama önemli olan görüş sahibi olmak, yeni teknolojilere destek vermek. Her ne kadar MS yazılımları ordan burdan KOPYA edilerek geliştirilse, veya rakip firma satın alınarak devam etse de, piyasanın çarkları böyle değil mi? Siz de olsanız aynısını yapardınız... Biz de zamanın gerekliliklerini piyasada aranan elemanların özelliklerine bakarak yapmaya çalışıyoruz. Veritabanı işletmenliği, Ağ işletmenliği, Web Programcılığı ve Teknik Servis elemanlarının altyapısını çiziyoruz. Büyük firmaların Cisco, Macromedia ve MS'den yardım almamız çok doğal. 160 ülkede kabul edilen bir sertifikayı biz de kullanamaz mıyız? Son bir haftadır internetten linux'un 7 Cd iso ve 1 DVD isosunu indirdim. (knoppix, TLS, Madriva, Suse, Beatrix, Mepis, kubuntu, pardus - Xandros ve Linspire da yolda) VMware ile deniyorum. Her ne kadar kurulum işlemleri çoook kolaylaşmış, masaüstleri çook tatlı yapılmış olsa da, ben yine dönüyorum XP'ye. Embedded linux da yaygınlaşıyor. Arabirim olarak biraz Windows daha önde. Canlılık olarak Win daha iyi. E o zaman Win programlama biraz daha öne çıkıyor. Aslında yakında Win Prog da ölüp, yerini tamamen Web Programlamaya bırakacak. Eh, o zamana kadar ve MS Window'dan vazgeçene kadar böyle devam! Java, UML, Python... zamanla daha çok kabul görebilir. Bunları üniversitelere bırakıyoruz. Kolay gele.