MEB’den şaşırtan cevap: Açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!

0
Sabutay
Pek alışık olduğumuz bir olay daha gerçkleşti. Aynen şu şekilde:

Güzel ülkemizin güzide şehirlerinden birindeki, düşünceli bir formatör (diğer öğretmenlere bilgisayar eğitimi veren) öğretmenlerimizden biri boş boş durmak yerine, eğitime katkım olsun diyerekten PHP kullanarak bir ‘quiz’ programı hazırlamış. Kendince güzel olduğunu düşündüğü bu programı kullanmak için de izin istemiş. Ancak Ankaradan gelen cevap aynen başlıkta aktardığımız gibi olmuş: “PHP ile hazırlanan programları kabul etmiyoruz, illa ki ASP olacak, açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!”


Yazının tamamını okumak için Mürekkep.org'daki yazıya buyrun

Görüşler

0
exxonster
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Microsoft alımı yaptığı ihaleleri gören oldu mu hiç?
0
nehuse
Meb açık kaynak kullanıyor linke bakın Php Nuke kullandığına göre serverları php de destekliyor demektir.
0
nehuse
Üstteki yazıda link çıkmamış Link
0
anonim
ayrica okullarda acik kaynak kodlu yazilimlara ilgisi olan cocuklarda asp,m$ office ve turevlerini kullanmak zorunda kaliyor.ne yazik ki ulkemizin egitim sistemi cok buyuk hatalar yapiyorlar...
0
conan
Program ASP ile yazilmis ve de acik kaynak kodlu olsaydi kabul edecekler miydi acaba? :)
0
anonim
Bugün okulumuzda bilgisayar laboratuvarını açtık. 20 bilgisayar...

İşletim sistemi MS Vista. Lisans ücretleri, görselliği abartılmış Vista için abartılı donanımlar...

Bir sene boyunca, hayatlarında ilk kez bilgisayar kullanan, sınıf bilgisayarlarında Pardus yüklü öğrencilerim şimdi formatör öğretmen eşliğinde MS Vista ve "O"nun ofis uygulamalarını öğrenecek.

Kime yazık?
a) Öğrencilerime b) Emeklerime c) Pardus'a d) Devletimin benden vergi yoluyla topladığı paralara e) Hepsine
0
uzman
Yorumlara katılmakla beraber, sunu belirtmek isterimki, durum o kadar da kotu değil. Tamam Ankara'da suyun basini tutan yoneticiler, M$ vs.. gibi lisans satan firmalar ile isbirligi icinde boyle bi tutum gelistirmis olsalarda durum o kadar kotu degil, bakin mesela, megeb.meg.gov.tr adresinde bilisim teknolojileri altındaki 4 ana dal icin Acık Kaynak Kod işletim sistemleri seklinde dersler var.Bu yıl bu dersler 3 saat yada daha fazla seklinde, okutulacak..
kısacası kim daha fazla bastırıyorsa onun dediği oluyor.
Sonucta linux için calisan takim elbiseli ve imkan sahibi agzi laf yapan pazarlamacılar yok ama bu bile bi baslangıc.
megep.meb.gov.tr adresinden moduller bi kaç gune kadar tamamlanınca dokumanları indirebilirsiniz.Ayrıca internette onaylanmamıs modullerde mevcut.
selamlar saygılar.
0
ahmetozdemir
bakanlık bir çok teşkilattan oluşuyor. eğitim-öğretimle ilgli biriden fazla birim var(ilköğretim genel müdürlüğü,orta öğretim genel müdürlüğü,meslek eğitim genel müdürlüğü gibi.). bunların yaptığı ihalelerin bazıları dünya bankası destekli(yeni kurulan bilişim sınıfları gibi.) ve bu sınıflarda win xp kurulu pc'ler var.
2004 yılında bill gates türkiye'ye geldiğinde meb'le bazı antlaşmalar yapılmıştı. bunların neleri kapsadığı tam olarak belli değil. ancak yeni kurulan hiçbir labartuarda winxp dışında bir işletim sistemi kurulu gelmedi şimdiye kadar.
meb'in eğitim teknolojileriyle ilgili birimi(eğitim teknolojileri genel müdürlüğü) ise sadece microsoft'a sırtlarını dayamadıkları ve ıbm,oracle gibi büyük şirketlerinde yazılımlarını kullandıklarını duymuştum. ancak açık kaynağa ne kadar destek veriyorlar bu biraz muğlak.
not: bu haberde yazılımı geliştiren kişi acaba nereye bakanlığın hangi birimine müracat ediyor bu da önemli.
0
Mode
Programlamaya Visual Basic ile başladığım için kolaylığına diyecek birşeyim yok, ancak Visual Basic ile ne programlanabilir ki, tamam masaüstü programlama için bir tercih, bu durum ayrıca kıyaslanabilir, Visual Basic'i işin içerisine katmamın sebebi belli bir kesimin ve özellikle devlet kurumlarımızın Microsoft'ta direktmesidir..

Şimdi konuya bakalım, bir öğretim görevlimiz gayet mantıklı ve iyi niyetli (buradan iyi niyetli olduğu anlaşılıyor) ve yararlı bir proje yapmaya çalışıyor, evet bu bir projedir, daha önce yapılıp yapılmamış olması değil yararlı bir sistemin yapılmak isteyişinden dolayı bu bir proje katmanındadır..

Peki buradaki ifadeye dikkat edelim :

“PHP ile hazırlanan programları kabul etmiyoruz, illa ki ASP olacak, açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!”

Neden PHP ile olmaz, şimdi ben Java ya da Python deseydim acaba bundan birşey anlayacaklar mıydı, Java ve Python'da PHP kadar iyi, Java her yönden iyi, bunlar karşılaştırılır ancak birçok devlet kurumunda olan bir olay burada da gözümüze çarpıyor, nedir bu ?

Gerek devlet kurumlarımızda gerekse de özel sektördeki kuruluşlarımızda bir "karşı çıkma" durumu söz konusudur, bu karşı çıkma fiiliyatı için mantıklı bir sebep olsa anlayacağız ancak mantıklı bir sebep yok, siz birşey önerirsiniz onlar mantıksız bir şekilde ben bununla başladım sistem de bununla olacak derler, oysa ki bunun hiçbir şekilde mantıklı bir açıklaması yoktur.

Şu söz ne demektir, Türkçe'yi az çok bilen bir insan bile şu sözü okuduğu zaman bunun ne anlama geldiğini gayet iyi anlar..

“PHP ile hazırlanan programları kabul etmiyoruz, illa ki ASP olacak, açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!”

Açık kaynak kodlu program derken kastedilen nedir buu anlayabilmiş değilim, ne yani ASP açık kaynak kodlu değil mi, sunucuya izinsiz müdahale yapıldığında veya kodların bulunduğu bir başka bilgisayardan izinsiz alınması durumunda eğer kodlar encode edilmediyse (encode durumu PHP'de de var..) müdahale etmek çok basittir..

Şimdi diyebilirler PHP başka kavramlar içerisinde geliştiriliyor, peki ASP nedir, siz ASP'nin kaynak kodlarını, arka planda neler yaptığını, bunun sunucusunu ne işler yaptığını biliyor musunuz, eminim ki yarınızdan fazlasının bu durumdan haberi yoktur, A.S.P.'nin ve I.I.S.'in ne gibi işlemler yaptığını açıp izlememişlerdir bile..

Ben bu durumun açıklamasını talep ediyorum sevgili kurumlarımız, açık kaynak kodlu yazılımları kabul etmiyoruz ne demek, sizin "açık kaynak" deyince aklınıza gelen nedir, tam olarak ne anlamaktasınız bu terimden ben bunu çok merak etmekteyim.

Lütfen mantıklı ve geçerli bir sebep belirtin de bizlerde Microsoft ürünlerine tekrar geri dönüş yapalım, halen daha onbinlerce dolarlar ödemeye ve Microsoft gibi bir kurumun yaşamını haksız yere sürdürmesine göz yumalım ve hattâ buna destek çıkalım..

Lütfen biraz mantıklı olalım, tek isteğimiz bu..

Ülkemizde Microsoft'a verilen parayla dış borcumuzun yarısından fazlası ödenirdi, neden halen daha bu diretme, yani Microsoft olmasa belki de bilgisayar kullanmayacaksınız, lütfen artık birşeylerin farkına varınız da nereye gittiğini bilmediğimiz parayı yığınla ödemekten kurtulalım, özellikle kurumların başına Bilişim ve Teknolojiyle ilgili daha yüksek bir kurumun getirilip, yazılım, donanım ve teknik destek anlamındaki ihtiyacı karşılamasından yanayım, mutlaka böyle birşey yapılmalı, gerek denetleme, gerek teknik destek, gerek yazılım ve gerekse de donanım kısmındaki ihtiyaçları karşılayanların yine ayrıca çalışan bir devlet kurumu ama mantıklı çalışan bir devlet kurumu olmalıdır.

İyi Çalışmalar.
0
tbagriyanik
Aslında benzer durumu ben de yaşadım. PHP-MySQL destekli bir projem var. 3-4 yıldır uğraşıyorum. sipro sitesinden bakabilirsiniz. yunus.sf.net de asıl sitem. Bizim okul Gentoo server'lı. Ücretsiz ve güvenli olması nedeni ile kullanıyoruz. Ama bu hiç virus/hack olmayacak anlamına gelmez. 3-4 ayda bir saldırı oluyor ve geri dosyaları/klasörleri düzeltiyoruz.
MEB'in Linux ve açık kaynak koddan çekindiği yok, sadece haberleri yok bence. Delphi ve VB6'de program yapsam da aynen kodları ile sitemde yayınlarım. Yani kapalı kod yapan programlama dilleri de açık kaynak gibi kullanılabilir.
1 yıl önce Modul Takip Projesi ile uğraşmıştım. ASP-MDB tabanlı. O zamanlar neden MEB sitesinde PHP desteği yoktu hatırlamıyorum. Ama keşke PHP-MySQL olsa idi. Ankara'daki bilişim yöneticileri IIS içine PHP desteği veya Apache sunucu yazılımını da ayrıca kullanabilirlerdi. Benim için zor olan güvenlik ayarları ile uğraşmak oldu. Yani ister ASP ister PHP olsun güvenlik açığı her zaman problem. Bu sorunu "aştım" diyen çok az programcı vardır.
Şu durumda kamuda, özelde çalışan veya kişisel olarak çalışan meraklı insanlarımızın yaptıkları web uygulamalarında "içerik ve kullanışlılığa" önem vermeleri gerekiyor. Bence asıl geri kaldığımız konular bunlardır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bedavacılık, GPL, Efsaneler, Hurafeler

anonim

Barış Şimşek'in blogunda dolanırken çok ilginç bir yazıya denk geldim. Başlık "Bedavacılık, GPL, Efsaneler, Hurafeler"

http://www.enderunix.org/simsek/

Oldukça uzun ve etkileyici. Biraz insafsızca eleştirmiş ama doğruluk payı da yok değil.

Sanırım opensource geliştirmeden önce tartışacağımız çok konu var.

Bilimsel Toplantıların Duyuru Siteleri: Erişilebilirlik Üstüne

FZ

İki farklı bilimsel toplantı. İki farklı duyuru web sitesi.

Bu sitelerin amacı nedir, bağlanan kişiye en kestirme yoldan o bilimsel toplantı ile ilgili detayları sunmaktır öyle değil mi, yani toplantı yeri, tarihi, katılım şartları, vs.

Amaç bilgi vermekse bunun için standartların kullanılması, web sitesinin olabildiğince hedefe yönelik, kolay erişilebilir ve her türlü platformdan ulaşılabilir olması gerekmez mi? Böyle bir iş için grafik etkilerin yoğun olduğu, tamamen FLASH tabanlı bir siteyi mi tercih edersiniz yoksa w3c standartlarına uygun metin tabanlı web tarayıcılarla dahi görüntülenebilecek bir siteyi mi? Tüm içeriği, tüm bilgileri bol grafik efektli bir FLASH dosyasının içine gömerek mi sunmayı tercih edersiniz yoksa metin tabanlı HTML ya da XHTML olarak sunmayı mı? Amaca uygun iş yapmayı mı yoksa sırf teknoloji olsun diye teknoloji kullanmayı mı?

Yorumu size bırakıyorum, buyrun kıyaslayın (kendiniz de benzer örnekler bulabilirsiniz):

1- http://www.dilkongre2004.anadolu.edu.tr/

2- http://cs.bilgi.edu.tr/pages/turing_days/

Not: İkinci web sitesi ile ilgili tek eleştiri Türkçe halinin olmaması olabilir ki söz konusu etkinlik İngilizce gerçekleştirileceği için belki bu mazur görülebilir (yine de Türkçesinin olması kötü olmazdı).

Türkiye'de 1000 Kişiye 54 Bilgisayar Düşüyor

FZ

Dünya Bankası'nın 2008 Küresel Ekonomik Beklentiler Raporuna göre Türkiye'de 1000 kişiye 54 bilgisayar düşüyor. Türkiye bilgisayarlaşma bakımından birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Moğolistan'da 1000 kişiye 133 bilgisayar düşerken, ABD'de 1000 kişiye düşen bilgisayar sayısı 762 ye ulaşıyor.

Kaynak: TÜBİDER Bilişim Dünyası

BlackBerry'ye yasak

tongucyumruk

Önceden belirteyim, ne RIM'e ne de BlackBerry adlı cihazlara hiç sempati beslemem. Şimdi devam edelim...

Konumuz RIM (Research In Motion) adlı şirket tarafından üretilen BlackBerry cep telefonları ve onların mesajlaşma sistemi. Bu mesajlaşma sistemi RIM'in İngiltere ve Kanada'da bulunan sunucuları üzerinden diğer kullanıcılar ile iletişim kurmanızı sağlıyor. Bildiğimiz SMS'in aksine bu mesajlar sunucu ile telefon arasında tamamen şifrelenmiş bir biçimde iletiliyor. Bu sayede iki BlackBerry kullanıcısı arasındaki mesaj iletişimini dinlemek imkansız oluyor. Tabii bizim BTK başkanı Acarer durur mu, hemen yapıştırmış cevabı: Mevzuata uyacaklar, yoksa erişim engeli yolda

VikiSözlük 100,000 Maddeyi Geçti!

bm

9 Ocak 2007 tarihinde VikiSözlük 105,000 maddeye ulaştı. Bu yazının gönderildiği dakikalarda 107,455 maddeli bir açık sözlüğümüz var. Dünyada İngilizce, Fransızca, Vietnamca ve Çince'den sonra 5. sırada Türkçe VikiSözlük var. VikiSözlük, FMcilerin katkılarını da bekliyor demek için yolluyorum bunu, daha tumturaklı bir yazı yazmak da editörlere kalsın.