MEB’den şaşırtan cevap: Açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!

0
Sabutay
Pek alışık olduğumuz bir olay daha gerçkleşti. Aynen şu şekilde:

Güzel ülkemizin güzide şehirlerinden birindeki, düşünceli bir formatör (diğer öğretmenlere bilgisayar eğitimi veren) öğretmenlerimizden biri boş boş durmak yerine, eğitime katkım olsun diyerekten PHP kullanarak bir ‘quiz’ programı hazırlamış. Kendince güzel olduğunu düşündüğü bu programı kullanmak için de izin istemiş. Ancak Ankaradan gelen cevap aynen başlıkta aktardığımız gibi olmuş: “PHP ile hazırlanan programları kabul etmiyoruz, illa ki ASP olacak, açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!”


Yazının tamamını okumak için Mürekkep.org'daki yazıya buyrun

Görüşler

0
exxonster
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Microsoft alımı yaptığı ihaleleri gören oldu mu hiç?
0
nehuse
Meb açık kaynak kullanıyor linke bakın Php Nuke kullandığına göre serverları php de destekliyor demektir.
0
nehuse
Üstteki yazıda link çıkmamış Link
0
anonim
ayrica okullarda acik kaynak kodlu yazilimlara ilgisi olan cocuklarda asp,m$ office ve turevlerini kullanmak zorunda kaliyor.ne yazik ki ulkemizin egitim sistemi cok buyuk hatalar yapiyorlar...
0
conan
Program ASP ile yazilmis ve de acik kaynak kodlu olsaydi kabul edecekler miydi acaba? :)
0
anonim
Bugün okulumuzda bilgisayar laboratuvarını açtık. 20 bilgisayar...

İşletim sistemi MS Vista. Lisans ücretleri, görselliği abartılmış Vista için abartılı donanımlar...

Bir sene boyunca, hayatlarında ilk kez bilgisayar kullanan, sınıf bilgisayarlarında Pardus yüklü öğrencilerim şimdi formatör öğretmen eşliğinde MS Vista ve "O"nun ofis uygulamalarını öğrenecek.

Kime yazık?
a) Öğrencilerime b) Emeklerime c) Pardus'a d) Devletimin benden vergi yoluyla topladığı paralara e) Hepsine
0
uzman
Yorumlara katılmakla beraber, sunu belirtmek isterimki, durum o kadar da kotu değil. Tamam Ankara'da suyun basini tutan yoneticiler, M$ vs.. gibi lisans satan firmalar ile isbirligi icinde boyle bi tutum gelistirmis olsalarda durum o kadar kotu degil, bakin mesela, megeb.meg.gov.tr adresinde bilisim teknolojileri altındaki 4 ana dal icin Acık Kaynak Kod işletim sistemleri seklinde dersler var.Bu yıl bu dersler 3 saat yada daha fazla seklinde, okutulacak..
kısacası kim daha fazla bastırıyorsa onun dediği oluyor.
Sonucta linux için calisan takim elbiseli ve imkan sahibi agzi laf yapan pazarlamacılar yok ama bu bile bi baslangıc.
megep.meb.gov.tr adresinden moduller bi kaç gune kadar tamamlanınca dokumanları indirebilirsiniz.Ayrıca internette onaylanmamıs modullerde mevcut.
selamlar saygılar.
0
ahmetozdemir
bakanlık bir çok teşkilattan oluşuyor. eğitim-öğretimle ilgli biriden fazla birim var(ilköğretim genel müdürlüğü,orta öğretim genel müdürlüğü,meslek eğitim genel müdürlüğü gibi.). bunların yaptığı ihalelerin bazıları dünya bankası destekli(yeni kurulan bilişim sınıfları gibi.) ve bu sınıflarda win xp kurulu pc'ler var.
2004 yılında bill gates türkiye'ye geldiğinde meb'le bazı antlaşmalar yapılmıştı. bunların neleri kapsadığı tam olarak belli değil. ancak yeni kurulan hiçbir labartuarda winxp dışında bir işletim sistemi kurulu gelmedi şimdiye kadar.
meb'in eğitim teknolojileriyle ilgili birimi(eğitim teknolojileri genel müdürlüğü) ise sadece microsoft'a sırtlarını dayamadıkları ve ıbm,oracle gibi büyük şirketlerinde yazılımlarını kullandıklarını duymuştum. ancak açık kaynağa ne kadar destek veriyorlar bu biraz muğlak.
not: bu haberde yazılımı geliştiren kişi acaba nereye bakanlığın hangi birimine müracat ediyor bu da önemli.
0
Mode
Programlamaya Visual Basic ile başladığım için kolaylığına diyecek birşeyim yok, ancak Visual Basic ile ne programlanabilir ki, tamam masaüstü programlama için bir tercih, bu durum ayrıca kıyaslanabilir, Visual Basic'i işin içerisine katmamın sebebi belli bir kesimin ve özellikle devlet kurumlarımızın Microsoft'ta direktmesidir..

Şimdi konuya bakalım, bir öğretim görevlimiz gayet mantıklı ve iyi niyetli (buradan iyi niyetli olduğu anlaşılıyor) ve yararlı bir proje yapmaya çalışıyor, evet bu bir projedir, daha önce yapılıp yapılmamış olması değil yararlı bir sistemin yapılmak isteyişinden dolayı bu bir proje katmanındadır..

Peki buradaki ifadeye dikkat edelim :

“PHP ile hazırlanan programları kabul etmiyoruz, illa ki ASP olacak, açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!”

Neden PHP ile olmaz, şimdi ben Java ya da Python deseydim acaba bundan birşey anlayacaklar mıydı, Java ve Python'da PHP kadar iyi, Java her yönden iyi, bunlar karşılaştırılır ancak birçok devlet kurumunda olan bir olay burada da gözümüze çarpıyor, nedir bu ?

Gerek devlet kurumlarımızda gerekse de özel sektördeki kuruluşlarımızda bir "karşı çıkma" durumu söz konusudur, bu karşı çıkma fiiliyatı için mantıklı bir sebep olsa anlayacağız ancak mantıklı bir sebep yok, siz birşey önerirsiniz onlar mantıksız bir şekilde ben bununla başladım sistem de bununla olacak derler, oysa ki bunun hiçbir şekilde mantıklı bir açıklaması yoktur.

Şu söz ne demektir, Türkçe'yi az çok bilen bir insan bile şu sözü okuduğu zaman bunun ne anlama geldiğini gayet iyi anlar..

“PHP ile hazırlanan programları kabul etmiyoruz, illa ki ASP olacak, açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!”

Açık kaynak kodlu program derken kastedilen nedir buu anlayabilmiş değilim, ne yani ASP açık kaynak kodlu değil mi, sunucuya izinsiz müdahale yapıldığında veya kodların bulunduğu bir başka bilgisayardan izinsiz alınması durumunda eğer kodlar encode edilmediyse (encode durumu PHP'de de var..) müdahale etmek çok basittir..

Şimdi diyebilirler PHP başka kavramlar içerisinde geliştiriliyor, peki ASP nedir, siz ASP'nin kaynak kodlarını, arka planda neler yaptığını, bunun sunucusunu ne işler yaptığını biliyor musunuz, eminim ki yarınızdan fazlasının bu durumdan haberi yoktur, A.S.P.'nin ve I.I.S.'in ne gibi işlemler yaptığını açıp izlememişlerdir bile..

Ben bu durumun açıklamasını talep ediyorum sevgili kurumlarımız, açık kaynak kodlu yazılımları kabul etmiyoruz ne demek, sizin "açık kaynak" deyince aklınıza gelen nedir, tam olarak ne anlamaktasınız bu terimden ben bunu çok merak etmekteyim.

Lütfen mantıklı ve geçerli bir sebep belirtin de bizlerde Microsoft ürünlerine tekrar geri dönüş yapalım, halen daha onbinlerce dolarlar ödemeye ve Microsoft gibi bir kurumun yaşamını haksız yere sürdürmesine göz yumalım ve hattâ buna destek çıkalım..

Lütfen biraz mantıklı olalım, tek isteğimiz bu..

Ülkemizde Microsoft'a verilen parayla dış borcumuzun yarısından fazlası ödenirdi, neden halen daha bu diretme, yani Microsoft olmasa belki de bilgisayar kullanmayacaksınız, lütfen artık birşeylerin farkına varınız da nereye gittiğini bilmediğimiz parayı yığınla ödemekten kurtulalım, özellikle kurumların başına Bilişim ve Teknolojiyle ilgili daha yüksek bir kurumun getirilip, yazılım, donanım ve teknik destek anlamındaki ihtiyacı karşılamasından yanayım, mutlaka böyle birşey yapılmalı, gerek denetleme, gerek teknik destek, gerek yazılım ve gerekse de donanım kısmındaki ihtiyaçları karşılayanların yine ayrıca çalışan bir devlet kurumu ama mantıklı çalışan bir devlet kurumu olmalıdır.

İyi Çalışmalar.
0
tbagriyanik
Aslında benzer durumu ben de yaşadım. PHP-MySQL destekli bir projem var. 3-4 yıldır uğraşıyorum. sipro sitesinden bakabilirsiniz. yunus.sf.net de asıl sitem. Bizim okul Gentoo server'lı. Ücretsiz ve güvenli olması nedeni ile kullanıyoruz. Ama bu hiç virus/hack olmayacak anlamına gelmez. 3-4 ayda bir saldırı oluyor ve geri dosyaları/klasörleri düzeltiyoruz.
MEB'in Linux ve açık kaynak koddan çekindiği yok, sadece haberleri yok bence. Delphi ve VB6'de program yapsam da aynen kodları ile sitemde yayınlarım. Yani kapalı kod yapan programlama dilleri de açık kaynak gibi kullanılabilir.
1 yıl önce Modul Takip Projesi ile uğraşmıştım. ASP-MDB tabanlı. O zamanlar neden MEB sitesinde PHP desteği yoktu hatırlamıyorum. Ama keşke PHP-MySQL olsa idi. Ankara'daki bilişim yöneticileri IIS içine PHP desteği veya Apache sunucu yazılımını da ayrıca kullanabilirlerdi. Benim için zor olan güvenlik ayarları ile uğraşmak oldu. Yani ister ASP ister PHP olsun güvenlik açığı her zaman problem. Bu sorunu "aştım" diyen çok az programcı vardır.
Şu durumda kamuda, özelde çalışan veya kişisel olarak çalışan meraklı insanlarımızın yaptıkları web uygulamalarında "içerik ve kullanışlılığa" önem vermeleri gerekiyor. Bence asıl geri kaldığımız konular bunlardır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GalataPort: İstanbul'da Neler Oluyor?

FZ

Daha önce de burada Türkiye'nin, İstanbul'un kültürel öğelerine dair bazı protestolara yer vermiştik.

Son günlerde İstanbul'luları en çok ilgilendiren konulardan biri ise bir hayli büyük, sadece şehrin silüetini değil tarihini de barındıran Karaköy sahil hattının kaderini belirleyecek olan GalataPort projesi.

Avrupa'dan 'Memleket Manzaraları'

feran

Bu da Avrupa'dan "memleket manzaraları"nın nasıl göründüğü...

http://forums.ft.com

Vatandaşını Unutan Bilişim Sektörü

FZ

Radikal´in bilişim yazarı Serdar Kuzuloğlu Türkiye´deki bilişim sektörüne ateş püskürmeye devam ediyor:

``Bu köşeden yaklaşık bir yıldır, Technology Channel ekranındaki Technosohbet programında da haftalardır soruyorum (aslında sorguluyoruz): Türkiye'deki bilişim sektörü temsilcileri topumuzu aldatıyor olabilir mi? Dünyanın en büyük işlemci üreticisi ülkenin en büyük yerel bilgisayar markalarından biriyle bir olup bilgisayarlaşma oranına katkıda bulunmak için bir kampanya yapıp 5 (yazıyla beş) bilgisayar verebliyorsa, TÜBİSAD adıyla bilinen Türkiye Bilişim Hizmetleri Derneği'nin yönetim kurulunun çoğunluğu yabancı (Onlar da Amerikan. Uluslararası diyemiyorum bile) bilişim şirketlerinden oluşuyorsa aklıma ister istemez bunlar geliyor. Sizin gelmiyor mu?´´...

``Bilişim odaklı sivil toplum kuruluşlarının yaptıklarını burada uzun uzun anlatmak isterdim, orada da tökezliyor elim kolum. Bilgisayar okur yazarlığını geliştirme adı altındaki girişimler ücretsiz Microsoft kursuna dönüyor. Kimileri öte yanda kuraldı, kanundu, düzenlemeydi kaptırmış gidiyor. Şu anda derdi bilişim olan sivil toplum kuruluşlarının bu ülkeye ait bütün hayalleri gerçekleşse biz sıradan vatandaşların eline ne geçecek biliyor musunuz? HİÇ!´´...

Derdini söylemeyen derman bulamaz!

demolish

Sophos Antivirus 9 Eylül 2004 tarihli makalesinde Türkiye kaynaklı bir bilgisayar kurtunun bulaştığı makinanın kullanıcısı ile konuştuğunu (Microsoft Speech Engine) bildiriyor.

Sophos Antivirus baş teknoloji uzmanı Graham Cluley, virüs yazarlarının Türkiye' de aktif olmalarının endişe virici olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Öyle görünüyor ki bu virüsü kim yazdıysa ülkesindeki bağlantı hızlarından pek memnun değil, fakat bu yol düşüncesini kabul ettirmek için doğru bir yol değil."

Türkiye'nin Bilişim Karnesi: Yine Sınıfta Kaldık

FZ

3 milyar dolarlık bir pazar yaratan Türk bilişim sektörünün ağırlığı donanım satışı üstüne. Yazılımın payı hâlâ çok küçük. Türk firmaların yazılım ihracatıysa 80 milyon doları geçmiyor. Örneğin Hindistan'da bu rakam 15 milyar dolar; 2008 yılı hedefiyse 50 milyar dolar.

Araştırma şirketi Gartner'ın DataQuest raporuna göre Türkiye 1000 kişi başına toplam PC sayısı sıralamasında 44. sırayla en dipteki ülkelerden biri.

Türklerin yüzde 77'si bilgisayar, yüzde 82.5'iyse internet kullanmamamış.