MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!)

0
anonim

MEB Meslek liseleri müfredatında ciddi değişiklikler yaptı. Yeni müfredatta açık kaynak yazılımlarında bulunduğunu bu adreste açıkca görebiliyoruz.

Fakat o kadar vahimdir ki, sözde özgür yazılımı müfredatı kapsamına alan MEB işletim sistemleri kurulumu dökümanında sadece 1 sayfa özgür yazılımdan bahsediyor.

Durum bundan da vahim. Dökümanda aynen şu satırlar geçiyor:

Proxy Sunucu : Squid ile şu anki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz.

MEGEP

Kaynak burası

Görüşler

0
toxidas
MEB işletim sisteminden anladığı windows ailesi ise vay halimize birde sondaki değerlendirme notlarına dikkat edersek; lisanslı işletim sisteminin avantajlarını öğrendiniz mi? evet öğrendik MEB kasasından m$ a akan tonlarca dolar
0
Betelgeuse
Ama lisanslı işletim sistemleri gerçekten de çok avantajlıdır. Korsan yazılım kullanmaktansa GPL lisanslı işletim sistemi kullanırım, hem yazılımı istediğim kadar bilgisayara kurmakta özgür olurum hem de kaynak kodundan anlayan binlerce kişi kodlarına bakmış olacağı için içinde benden habersiz birşeyler yapan kodlar olma olasılığı çok az olur yani kişisel bilgilerim konusunda kendimi güvende hissederim. Bedava olması da ayrı bir avantaj tabi ki...


Neyse, konu dışına çıktık ama kullandığımız özgür yazılımların lisansı olmayan yazılım gibi algılanması hoşuma gitmiyor. Tabi ki bunların da bir lisansı var ve çzgür olmayan yazılımların lisanslarına göre çok daha faydalı lisanslar.

Bu arada MEB'e diyebileceğim tek şey : "we don't need no education"...
0
tbagriyanik
Beni http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3804 konusundan hatırlarsınız. Mart 2006 da ilk kez bu işlerle ilgilenirken FZ'de yazım çıkmıştı. O zaman Bilişim Teknolojileri alanı daha yeni yapılıyordu. Ben de görevli olduğumdan, destek arıyordum. Oradaki yazıyı tekrar okumanızı isterim.
Açık kaynak kod ile ilgili bilginin sadece 1 sayfa/1 satır olduğu yanlıştır. 10,11 ve 12. sınıfların 135 modulü (toplam 8000 sayfa gibi) okundukça sadece M$ temelli olmadığı görülecektir.
Tamam okumayı sevmiyoruz ama hemen önyargılı yaklaşmayalım. Kişisel olarak yunus.sf.net sitemden de anlaşılacağı gibi özgür yazılımdan yanayım.
Linux (pardus) kurulum, kullanım ve yönetimini de ortak ders olarak var. Algoritmada da Türkçe programlama dillerinden Tupol, Yunus ve Pozitif gibi dillerden de bahsediliyor. Açık kaynak hareketinden bahsediliyor. Web programcılığında da PHP, MySQL var. Macromedia ve Microsoft ürünleri hala var. .NET, ASP.NET, C#, Flash, Dreamweaver, Fireworks, Access gibi. Access'in son modülünde 9 dilde örnek var. Bu dillerin içinde Ruby, Java ve Python da var.
Öğrencilere Cisco, MS ve Adobe Macromedia sertifkalarını alacak şekilde ders hazırlandı. Dinamik içerik olduğu için gelecekte daha fazla dil ve işletim sistemi için de modüller yazılacaktır. Eminin öğretmenler içinde birçoğu eksik gördüğü konularla ilgili modul yazımı için destek verecektir.
0
anhanguera
selam,

sourceforge'un bu sekilde kullanildigini hic gormemistim. SF.net e projenizi kayit ederken gerekli yazilari okudugunuzu dusunuyorum, okumadiysaniz da kabul ettiniz.

Der ki; sf.net'den size verilen proje alani, kisisel web sayfaniz olarak kullanabileceginiz bir alan degildir. Boyle bir durum gorulurse kullanici haklariniz elinizden alinir.

Bence birileri sizin kisisel sayfanizi gorup SF.net'e haber vermedigi icin sansli sayilirsiniz...

alper akcan.
0
mnemonic
Ben de MEB mensubuyum ve "MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!)" başlığı biraz canımı sıktı.Bu nedenle biraz araştırayım dedim.Ve internette İrfan Durmuş'un blogunda yazdığı ve kendince alay ettiği ve bir çok siteye ilham kaynağı olan "Proxy Sunucu : Squid ile su an ki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz" ifadesi linux-team de aynen yer alıyor.

Bu bilgi eğer yanlışsa burdan düzeltmeye başlanabilir bu koskoca bir camiaya çamur atmaktan daha basittir. Özgür yazılıma gerekli desteğin verilmediği herkesin malumu.Ama bunu ifade etmek için böyle tuhaflıklara gerek yok.

Bende kendimce "Açık Kaynak" konusunda birçok eleştiri sıralayabilirim.Çünkü eleştirmek kolay:
* Çok fazla linux sürümü var sabah erken piyasaya linux sürmüş,

* Açık kaynağı hararetle savunan çoğu arkadaşın(iyimser bir rakamla en az %70) açık kaynak yazılım dillerinden biriyle (pyhton,ruby,en azından C-C++) geliştirdikleri dişe dokunur bir projeleri yoktur.Zira proje üretmek beyin ister, eleştirmek kadar kolay değildir.Yani niye savunduklarını kendileri de bilmezler,

* Pardus ta MP3 dinlemeyi ve PDF dökümanlarını okuyabilmeyi becerebiliyorlarsa başka bişeye gerek yoktur,

* Onlara başınıza gelen bir sorun hakkında danışırsanız muhtemelen size "google veya howto" belgelerini önerirler.Çünkü siz uzaydan inmişsinizdir onlardan haberiniz yoktur.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Internet'te 'Sıkıyönetim' e Geçildi

FZ

İnternet evlerinden ve toplu kullanım mekanlarından internete erişime 'olağanüstü' kısıtlayıcı tedbirler getiren yönetmelik Başbakanlık tarafından resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Artık 'mülki amir'den izin almadan toplu kullanım amaçlı internet mekanları açılamayacak. Yönetmelikten en fazla internet Kafeler etkilenecek.

Minicom : Pazarlama stratejisi mi? MIT'i anlayamamak mı?

darkhunter

e-kolay AMD teknolojisini kullanan bir "bilgisayarımsı"yı internet üzerinden satışa çıkardı.

Aylık 20-30 YTL'yi 24 ay boyunca ödeyerek sahip olabileceğiniz bu şey, AMD Geode GX işlemcili ve Windows CE işletim sistemi kullanıyor. İlk görüşte "minik pc kasası" piyasasına atfen tasarlandığını sanmama rağmen, ucuza mal edilmesi (!) ve işletim sisteminin PalmOS yada SymbianOS tarzı fabrika ayarlarına geri dönülerek temizlenebilmesi gibi özelliklerinin var olması bu düşüncemi çürüttü...

Yaşasın Internet, yaşasın sansür!

anonim

Internet üzerinde Türkçe yayın yapan ve güncel medya eleştirisi konusunda haklı bir şöhret sahibi olan MEDYAKRONİK geçen hafta aldığı bir kararla maalesef hem bu şöhretine gölge düşürdü hem de ülkemizin içinde bulunduğu sosyoekonomikpolitik durumu ve büyük sermaye bağlantılı medya gruplarının nelere kadir olduğunu bir kez daha gösterdi.

Genç Beyinlere Dönüş İmkanı

FZ

Türkiye'nin beyin göçüyle yurtdışına kaptırdığı yetenekli bilim insanlarını geri kazanma yolunda umut verici gelişmeler yaşanıyor. AB Komisyonu'nun 'Araştırmacıların Dolaşımı' ve 'Kişiyi Destekleme Özel Programı' fonları sayesinde son üç yılda, dünyanın saygın üniversitelerinde çalışan yaklaşık 40 Türk yurda döndü.

CCIE'ler Ne Yer Ne İçer?

FZ

CCIE'ler yani Cisco Certified Internetworking Expert sertifikasına sahip uzmanlar ne yapar ne eder? Bu sertifikanın anlamı nedir? Ağ uzmanlığı nasıl bir şeydir? Üniversite sınavı, CISCO sınav kıyaslaması nasıldır? Söz konusu sertifikayı alan bilgisayarcıların hayatı nasıl değişmektedir? CISCO sertifikasyonu bilgisayar uzmanlarını tek bir şirkete yöneltip kötü bir oluşuma mı yol açmaktadır? Milliyet Bilişim sormuş ağ uzmanları cevaplamış burada ve devamında.