MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!)

0
anonim

MEB Meslek liseleri müfredatında ciddi değişiklikler yaptı. Yeni müfredatta açık kaynak yazılımlarında bulunduğunu bu adreste açıkca görebiliyoruz.

Fakat o kadar vahimdir ki, sözde özgür yazılımı müfredatı kapsamına alan MEB işletim sistemleri kurulumu dökümanında sadece 1 sayfa özgür yazılımdan bahsediyor.

Durum bundan da vahim. Dökümanda aynen şu satırlar geçiyor:

Proxy Sunucu : Squid ile şu anki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz.

MEGEP

Kaynak burası

Görüşler

0
toxidas
MEB işletim sisteminden anladığı windows ailesi ise vay halimize birde sondaki değerlendirme notlarına dikkat edersek; lisanslı işletim sisteminin avantajlarını öğrendiniz mi? evet öğrendik MEB kasasından m$ a akan tonlarca dolar
0
Betelgeuse
Ama lisanslı işletim sistemleri gerçekten de çok avantajlıdır. Korsan yazılım kullanmaktansa GPL lisanslı işletim sistemi kullanırım, hem yazılımı istediğim kadar bilgisayara kurmakta özgür olurum hem de kaynak kodundan anlayan binlerce kişi kodlarına bakmış olacağı için içinde benden habersiz birşeyler yapan kodlar olma olasılığı çok az olur yani kişisel bilgilerim konusunda kendimi güvende hissederim. Bedava olması da ayrı bir avantaj tabi ki...


Neyse, konu dışına çıktık ama kullandığımız özgür yazılımların lisansı olmayan yazılım gibi algılanması hoşuma gitmiyor. Tabi ki bunların da bir lisansı var ve çzgür olmayan yazılımların lisanslarına göre çok daha faydalı lisanslar.

Bu arada MEB'e diyebileceğim tek şey : "we don't need no education"...
0
tbagriyanik
Beni http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3804 konusundan hatırlarsınız. Mart 2006 da ilk kez bu işlerle ilgilenirken FZ'de yazım çıkmıştı. O zaman Bilişim Teknolojileri alanı daha yeni yapılıyordu. Ben de görevli olduğumdan, destek arıyordum. Oradaki yazıyı tekrar okumanızı isterim.
Açık kaynak kod ile ilgili bilginin sadece 1 sayfa/1 satır olduğu yanlıştır. 10,11 ve 12. sınıfların 135 modulü (toplam 8000 sayfa gibi) okundukça sadece M$ temelli olmadığı görülecektir.
Tamam okumayı sevmiyoruz ama hemen önyargılı yaklaşmayalım. Kişisel olarak yunus.sf.net sitemden de anlaşılacağı gibi özgür yazılımdan yanayım.
Linux (pardus) kurulum, kullanım ve yönetimini de ortak ders olarak var. Algoritmada da Türkçe programlama dillerinden Tupol, Yunus ve Pozitif gibi dillerden de bahsediliyor. Açık kaynak hareketinden bahsediliyor. Web programcılığında da PHP, MySQL var. Macromedia ve Microsoft ürünleri hala var. .NET, ASP.NET, C#, Flash, Dreamweaver, Fireworks, Access gibi. Access'in son modülünde 9 dilde örnek var. Bu dillerin içinde Ruby, Java ve Python da var.
Öğrencilere Cisco, MS ve Adobe Macromedia sertifkalarını alacak şekilde ders hazırlandı. Dinamik içerik olduğu için gelecekte daha fazla dil ve işletim sistemi için de modüller yazılacaktır. Eminin öğretmenler içinde birçoğu eksik gördüğü konularla ilgili modul yazımı için destek verecektir.
0
anhanguera
selam,

sourceforge'un bu sekilde kullanildigini hic gormemistim. SF.net e projenizi kayit ederken gerekli yazilari okudugunuzu dusunuyorum, okumadiysaniz da kabul ettiniz.

Der ki; sf.net'den size verilen proje alani, kisisel web sayfaniz olarak kullanabileceginiz bir alan degildir. Boyle bir durum gorulurse kullanici haklariniz elinizden alinir.

Bence birileri sizin kisisel sayfanizi gorup SF.net'e haber vermedigi icin sansli sayilirsiniz...

alper akcan.
0
mnemonic
Ben de MEB mensubuyum ve "MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!)" başlığı biraz canımı sıktı.Bu nedenle biraz araştırayım dedim.Ve internette İrfan Durmuş'un blogunda yazdığı ve kendince alay ettiği ve bir çok siteye ilham kaynağı olan "Proxy Sunucu : Squid ile su an ki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz" ifadesi linux-team de aynen yer alıyor.

Bu bilgi eğer yanlışsa burdan düzeltmeye başlanabilir bu koskoca bir camiaya çamur atmaktan daha basittir. Özgür yazılıma gerekli desteğin verilmediği herkesin malumu.Ama bunu ifade etmek için böyle tuhaflıklara gerek yok.

Bende kendimce "Açık Kaynak" konusunda birçok eleştiri sıralayabilirim.Çünkü eleştirmek kolay:
* Çok fazla linux sürümü var sabah erken piyasaya linux sürmüş,

* Açık kaynağı hararetle savunan çoğu arkadaşın(iyimser bir rakamla en az %70) açık kaynak yazılım dillerinden biriyle (pyhton,ruby,en azından C-C++) geliştirdikleri dişe dokunur bir projeleri yoktur.Zira proje üretmek beyin ister, eleştirmek kadar kolay değildir.Yani niye savunduklarını kendileri de bilmezler,

* Pardus ta MP3 dinlemeyi ve PDF dökümanlarını okuyabilmeyi becerebiliyorlarsa başka bişeye gerek yoktur,

* Onlara başınıza gelen bir sorun hakkında danışırsanız muhtemelen size "google veya howto" belgelerini önerirler.Çünkü siz uzaydan inmişsinizdir onlardan haberiniz yoktur.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İçerik Korsanlığı: Nereye Kadar?

FZ

Yaklaşık 4 sene önce, 2002 yılının sonbaharında kardeşim ve birkaç yazar ile birlikte cazci.com sitesi için bazı caz tarihi makaleleri hazırlamış ve yayınlamaya başlamıştık. Buraya kadar her şey normal. Ta ki bugün kardeşim bana NTVMSNBC sitesinden bir yazı gösterene kadar...

Google 50 yıl içinde kendini yok edecek!

FZ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Buğra Ayan, Google'ın 50 yıl içinde kendi kendisini yok edeceğini iddia etti, Microsoft'ta staj yapmaya başladı

Bir XP macerası

parsifal

Az evvel gerçekleşmiş bir telefon görüşmesini olabildiğince aklımdayken sizlerle paylaşmak istedim.
Hattın bir ucunda az çok windows'dan çakan ben, diğer ucunda ise pc'yi yazı yazmak, internet ve oyun haricinde kullanmayan bir arkadaşım vardır.

Dört Bir Yandan Bilişim Eğitimi

FZ

Türkiye'de bilgisayar kullanım oranı yıllardır bir arpa boyu ancak ilerlemiş durumda. Bu gidişatı hızlandırmak için firmalar da eğitme ve bilinçlendirme amaçlı etkinlikler düzenliyor. Bunlardan ilki Türkiye Bilişim Derneği ve Microsoft Türkiye tarafından düzenlenen Bilişim Kervanı. Ankara'dan başlayan proje, Türkiye'nin 28 ilini dolaşarak 400 bin kişiyi bilgi teknolojileriyle tanıştırmayı hedefliyor. Başkent dışında ziyaret edilecek şehirler Kırıkkale, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Samsun, Amasya, Sivas, Zara, Erzincan, Erzurum, Van, Tatvan, Muş, Diyarbakır, Urfa, Gaziantep, İstanbul, Eskişehir, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Antalya, Denizli, Uşak, Kütahya, Bursa, İstanbul olarak belirlenmiş durumda (http://www.microsoft.com/turkiye/bilisimkervani).

Özgür Ansiklopedi Vikipedi

dfisek

Vikipedi açık kaynaklı olan ve dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılımcıların yazdıkları ile oluşturdukları Wikipedia ansiklopedisi projesinin Türkçe kolunun geliştirilmesi için gönüllü katılımcılara ihtiyaç duyuluyor.

Türkçe kolu yöneticilerinden Ahmet Özgür Erdemli'nin açık mektubu aşağıda :