MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!)

0
anonim

MEB Meslek liseleri müfredatında ciddi değişiklikler yaptı. Yeni müfredatta açık kaynak yazılımlarında bulunduğunu bu adreste açıkca görebiliyoruz.

Fakat o kadar vahimdir ki, sözde özgür yazılımı müfredatı kapsamına alan MEB işletim sistemleri kurulumu dökümanında sadece 1 sayfa özgür yazılımdan bahsediyor.

Durum bundan da vahim. Dökümanda aynen şu satırlar geçiyor:

Proxy Sunucu : Squid ile şu anki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz.

MEGEP

Kaynak burası

Görüşler

0
toxidas
MEB işletim sisteminden anladığı windows ailesi ise vay halimize birde sondaki değerlendirme notlarına dikkat edersek; lisanslı işletim sisteminin avantajlarını öğrendiniz mi? evet öğrendik MEB kasasından m$ a akan tonlarca dolar
0
Betelgeuse
Ama lisanslı işletim sistemleri gerçekten de çok avantajlıdır. Korsan yazılım kullanmaktansa GPL lisanslı işletim sistemi kullanırım, hem yazılımı istediğim kadar bilgisayara kurmakta özgür olurum hem de kaynak kodundan anlayan binlerce kişi kodlarına bakmış olacağı için içinde benden habersiz birşeyler yapan kodlar olma olasılığı çok az olur yani kişisel bilgilerim konusunda kendimi güvende hissederim. Bedava olması da ayrı bir avantaj tabi ki...


Neyse, konu dışına çıktık ama kullandığımız özgür yazılımların lisansı olmayan yazılım gibi algılanması hoşuma gitmiyor. Tabi ki bunların da bir lisansı var ve çzgür olmayan yazılımların lisanslarına göre çok daha faydalı lisanslar.

Bu arada MEB'e diyebileceğim tek şey : "we don't need no education"...
0
tbagriyanik
Beni http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3804 konusundan hatırlarsınız. Mart 2006 da ilk kez bu işlerle ilgilenirken FZ'de yazım çıkmıştı. O zaman Bilişim Teknolojileri alanı daha yeni yapılıyordu. Ben de görevli olduğumdan, destek arıyordum. Oradaki yazıyı tekrar okumanızı isterim.
Açık kaynak kod ile ilgili bilginin sadece 1 sayfa/1 satır olduğu yanlıştır. 10,11 ve 12. sınıfların 135 modulü (toplam 8000 sayfa gibi) okundukça sadece M$ temelli olmadığı görülecektir.
Tamam okumayı sevmiyoruz ama hemen önyargılı yaklaşmayalım. Kişisel olarak yunus.sf.net sitemden de anlaşılacağı gibi özgür yazılımdan yanayım.
Linux (pardus) kurulum, kullanım ve yönetimini de ortak ders olarak var. Algoritmada da Türkçe programlama dillerinden Tupol, Yunus ve Pozitif gibi dillerden de bahsediliyor. Açık kaynak hareketinden bahsediliyor. Web programcılığında da PHP, MySQL var. Macromedia ve Microsoft ürünleri hala var. .NET, ASP.NET, C#, Flash, Dreamweaver, Fireworks, Access gibi. Access'in son modülünde 9 dilde örnek var. Bu dillerin içinde Ruby, Java ve Python da var.
Öğrencilere Cisco, MS ve Adobe Macromedia sertifkalarını alacak şekilde ders hazırlandı. Dinamik içerik olduğu için gelecekte daha fazla dil ve işletim sistemi için de modüller yazılacaktır. Eminin öğretmenler içinde birçoğu eksik gördüğü konularla ilgili modul yazımı için destek verecektir.
0
anhanguera
selam,

sourceforge'un bu sekilde kullanildigini hic gormemistim. SF.net e projenizi kayit ederken gerekli yazilari okudugunuzu dusunuyorum, okumadiysaniz da kabul ettiniz.

Der ki; sf.net'den size verilen proje alani, kisisel web sayfaniz olarak kullanabileceginiz bir alan degildir. Boyle bir durum gorulurse kullanici haklariniz elinizden alinir.

Bence birileri sizin kisisel sayfanizi gorup SF.net'e haber vermedigi icin sansli sayilirsiniz...

alper akcan.
0
mnemonic
Ben de MEB mensubuyum ve "MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!)" başlığı biraz canımı sıktı.Bu nedenle biraz araştırayım dedim.Ve internette İrfan Durmuş'un blogunda yazdığı ve kendince alay ettiği ve bir çok siteye ilham kaynağı olan "Proxy Sunucu : Squid ile su an ki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz" ifadesi linux-team de aynen yer alıyor.

Bu bilgi eğer yanlışsa burdan düzeltmeye başlanabilir bu koskoca bir camiaya çamur atmaktan daha basittir. Özgür yazılıma gerekli desteğin verilmediği herkesin malumu.Ama bunu ifade etmek için böyle tuhaflıklara gerek yok.

Bende kendimce "Açık Kaynak" konusunda birçok eleştiri sıralayabilirim.Çünkü eleştirmek kolay:
* Çok fazla linux sürümü var sabah erken piyasaya linux sürmüş,

* Açık kaynağı hararetle savunan çoğu arkadaşın(iyimser bir rakamla en az %70) açık kaynak yazılım dillerinden biriyle (pyhton,ruby,en azından C-C++) geliştirdikleri dişe dokunur bir projeleri yoktur.Zira proje üretmek beyin ister, eleştirmek kadar kolay değildir.Yani niye savunduklarını kendileri de bilmezler,

* Pardus ta MP3 dinlemeyi ve PDF dökümanlarını okuyabilmeyi becerebiliyorlarsa başka bişeye gerek yoktur,

* Onlara başınıza gelen bir sorun hakkında danışırsanız muhtemelen size "google veya howto" belgelerini önerirler.Çünkü siz uzaydan inmişsinizdir onlardan haberiniz yoktur.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir başka toplumsal sorumluluk projesi: Türk Telekom

FZ

Sosyal sorumluluk projeleri, kişilerin ya da kurumların yaşadıkları, gelirlerini kazandığı topluma karşı bir borç ödeme olarak düşünülebilir.

turk.internet.com geçen hafta İşte Sosyal Sorumluluk Projesi Böyle Olur başlıklı bir yazı yayınlamıştı.

Sitede son yayınlanan haberlerden birine göre Türk Telekom da benzer bir yoldan gidiyor...

Tom Waits, Rain Dogs ve Arçelik

redogre

Bu aslında bir haber sayılmaz. Şarkı 1985 yılında yapılmış Rain Dogs albümünden "Jockey Full of Bourbon". Arçelik reklamında 1999-2000 yıllarında cingıl olarak kullanılmıştı. Hala da kullanılıyor arada bir. Bunun nesi ilginç? İlginç olan şarkının sözleri.
Nakarat kısmı şöyle:

Hey little bird, fly away home
Your house is on fire, children are alone

Türkçe meali ise:
Hey küçük kuş, haydi eve uç
Evinde yangın var, çocukların yanlız


Arçelik huzur dolu aile hayatını gösterirken kullanıyor bu müziği. Böyle bir ironi herhalde sadece biz Türklere özgü.
Şarkının tüm sözleri için: tom waits lyrics archive
Not: Konuya dikkatimi çeken Zoe'ye teşekkürler.

Wiki tabanlı Türkçe gezi sitesi

anonim

Wikitravel'ı andıran Türkçe bir gezi sitesi açıldı. e-Gezi.net adresindeki site Mediawiki yazılımını kullanıyor. İçeriğini Attribution-ShareAlike lisansı ile isteyen herkesin kullanmasına izin veren site Türkçe wiki sitelerindeki son durak.

Türkiye´de Internet, Allah´a Emanet!

murat09

Malawi nerde biliyor musunuz? Ben şahsen bilmiyordum ama, turk.internet.com'da yayınlanan bu inceleme yazısı, Malawi (.mw) DNS sunucularının Türkiye (.tr) DNS sunucularından daha yedekli ve çalışır durumda olduğunu gösterince öğrenmek durumunda kaldım.

TT ' dan statik ip atağı

tuyan

Buradan Edinebileceğiniz haberden de anlaşıldığı üzere , Türk Telekom, statik (durağan/sabit) ip alımlarını ücretli hale getirmiş.. Ben üzüldüm, peki ya siz ?