Kürtçe Yazılıma Soruşturma

0
FZ
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bilgisayarlarında kullanmak üzere Kürtçe yazılım sistemi hazırlatan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında soruşturma başlattı.

Edinilen bilgiye göre, savcılık, Sur Belediye Başkanı Demirbaş tarafından bir süre önce kamuoyuna tanıtılan ve bazı basın yayın organlarında yer alan haberin ardından "Ubuntu" adı verilen ilk Kürtçe yazılım sistemiyle ilgili olarak soruşturma başlattı.
TÜRKİYE’DEKİ İLK KÜRTÇE YAZILIM

Türkiye’deki ilk Linux tabanlı yazılım sistemine, Güney Afrika’daki yerel dillerde "yardım" veya "destek" anlamına gelen "ubuntu" adı verildi.

Sur Belediyesinde bir süre önce düzenlenen tanıtım töreninde yazılım sistemi ABD’li yazılım uzmanı Rainer Heider tarafından İngilizce olarak tanıtılmıştı.

Heider’in anlatımları Kürtçeye tercüme edilmişti.

Törende, programla her türlü yazışma ve internet bağlantılarının Kürtçe yapılabileceği bildirilmişti.

Belediye Başkanı Demirbaş, burada yaptığı konuşmada, "Hangi dil olursa olsun kullanalım. Çok dillilik zenginliğimizdir" demişti.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/2006/11/28/son/sontur31.asp

Görüşler

0
Chriseba
Ubuntu?
Haberde yanlış bilgilendirme yapılmış.

"Kürtçe haberleşme ve yazışma" konusuna da bir noktada bana doğru olmayan şeyler getiriyor aklıma ama onun hakkında yorum yapmamayı tercih ediyorum...
0
Tarık
Arkadaş bu haberi hangi "hödük" hazırladı bilmiyorum ama bu gazetelerin yada internette gazetecelik yaptığını sana şirketlerin artık bu tür haberleri konuyla bir nebze olsun alakadar olmuş insanlara yaptırması gerekiyor.

"Türkiye’deki ilk Linux tabanlı yazılım sistemine, Güney Afrika’daki yerel dillerde "yardım" veya "destek" anlamına gelen "ubuntu" adı verildi."bu ne demek ya.

Bu nasıl provokasyondur böyle. Bu nasıl bilgisizliktir. Yani "Sur belediyesi kendine özel kürtçe yazılım hazırlattı ve ismini güney Afrikadaki bir dilde "yardım" anlamına gelen "ubuntu" koydu." der gibi. Yuh yani.

0
setcom_2000
yuh! ki ne yuh!!!
kürtçeye gelirsek, dilde bölücülüğün en büyük mihenk taşıdır diyebiliriz.
0
sundance
Arkadaşlar, abartmadan biraz daha sakin tartışalım lütfen.

Haberin burda yeralmasının temel sebeplerinden biri gerçekten de medyamızın olayları nasıl anladığı (ne kadar bihaber olduğunun) vurgulanması.

Bunlar polemiğe çok açık konular, O yüzden biraz daha yavaş, sakin lütfen. FM olarak site sakinlerinin belli bir seviyeyi koruyacak aklı selime sahip olduklarını düşünüyoruz, bu yüzden de altı yıl içinde bir elin parmakları kadar yorum silmişizdir, lütfen bizi mecbur bırakmayın.
0
Tarık
Siz seviyeyi tutturmak adına haklı olabilirsiniz. Fakat yeri geldiğinde insanların teliflerini gaspeden sonra bunları sanki kendine aitmiş gibi yayınlayan, konu ile uzaktan yakından alakalı olmayan insanların hazırladığı gün gibi aşikar haberleri kendilerince abartıp, provokasyon aracı haline getirip, çok matah bir olaymış gibi köşelerine taşıyan bu garip gazetecilik, medyacılık anlayışına bir "adam olun artık, işinizi doğru yapın" demek gerekir. Evet haklısınız bunu abartılı değil, yerinde ve dozajında yapmak gerekir. Şu anda benim aklımdan, bu "doğru haber vermeyen" kurumlara, yayın organlarına okkalı küfür etmekten başka birşey geçmiyor. Yapabileceğimiz, bunların bu durumlarını bizlerin eliyle düzeltebilecek birşeyler biliyorsanız lütfen söyleyin. Aksi takdirde bu tür haberleri yayınlamayın çünkü beni ve tahmin ediyorum birçok kişiyi geriyor bu adamların "aymazlığı". Ve kafasına göre "yaz, salla okuyan okusun"culuğu. Saygılar.
0
mturker
Haberin yayınlandığı ilk gün daha bir adet yorum varken bu uyarıyı yazmıştım ilgili haber sitesine fakat editör benim yorumumu yayınlamamayı tercih etti. Halbuki kötü bir laf kullanmadan olayın doğrusunu yazmıştım sadece.
0
o_ozardic
Haberin kaynağı olarak Anadolu Ajansı (AA) görünüyor. Muhtemelen önceki haberi de ajansa geçen bilgisiz kişi de bu ajansın Diyarbakır temsilcisidir veya belediyenin bültenini kullanmıştır.
0
Challenger
Sanırım sorun zaten Kürtçe bir Linux dağıtımı olması değil, resmi dili Türkçe olan bir devlete bağlı kurumlarda Türkçe yerine Kürtçe yazılımlar kullanılması.
0
Tarık
Ana sorun o evet. Ama haberle beraber gelen ince provokasyon ve yanlış bilgilendirme gözden kaçırılmamalı.
0
Challenger
Evet biliyorum. Daha önce Ubuntu' nun tanıtımının yapıldığı haberi Nethaber' de yer almış ve benzer bir metin kullanılmıştı. Kendilerine içeriğin yanlışlığı ile ilgili bir e-posta göndermiş olmama rağmen herhangi bir düzeltme yapılmadı:

http://www.nethaber.com/newsdetails.aspx?id=4088
0
onurakdemir
Kürtçe konusuna girmiyorum ona mahkemeler karar verir. Ama Linux açısından gerçektende çok kötü bir haber. Umarım bu gazeteyi okuyanlar aklı başında insanlardır.
Neden bu ülkede herkes herşeyi biliyor ve kimseye sorma ihtiyacı duymuyor anlamıyorum . Yokmu bu haberi yazan şahsın yakınında bilgisayardan anlayan birisi , "Abi sende hiç birşey bilmiyorsun , ne cahil adamsın diyecek" . Keşke bu şahsı görme şansım olsa. Elimde olsa bu şahsı bizzat görmek ve bu haberi düzeltmesini isterdim.
Zaten çok yavas ilerliyor linux'un yaygınlaşması böyle saptırmalarla iyice zora girebilir.

0
Lnxtr
Challenger cok güzel bir yorum yapmış.

Türkiye nin resmi dili türkçe dir.

Resmi kurumlarda bu yüzden türkçe yazışmak zorunda.
0
FZ
Benim burada anlamadığım bir şey var, herhalde savcılık meşhur bir GNU/Linux dağıtımı ile ilgili bir yerelleştirilme yapıldı ve bu birilerine tanıtıldı diye soruşturma başlatmış olamaz. Bu her bakımdan çok saçma olurdu. Diğer yandan haberleri okudum ve tam olarak anlayamadım işin iç yüzünü. Bir belediye diğer belediyeler yahut devlet kurumları ile Kürtçe mi yazışmaya çalışmış? Yoksa belediye resmi belgelerini Kürtçe yerelleştirilmesi yapılmış bir işletim sistemi ile Kürtçe olarak mı depolamaya çalışmış bunlar haberden anlaşılmıyor. Yani tam olarak soruşturma gerekçesi olarak belirtilen şey nedir, bunu anlayabilirsek, düzgün bilgilendirilebilirsek fikir sahibi de mümkün olacak. Milliyet'in o haberinin ana teması bir savcımız bir belediye başkanımız hakkında soruşturma başlattı, birtakım maddi bilgi hataları zaten basından duymaya alışık olduğumuz türden o yüzden beni şu anda haberin ana temasının verilmeye detayları ilgilendiriyor.
0
Guardian
Haber çıktığı gece ilk yorum yazan ve yazının değiştirilmesini söyleyen bendim, yorumu yayınlamadılar, daha sonra eleştirilerin züerine tekrar güzel bir dille anlattım, bağlantılar verdim fakat yine yayınlamadılar, sadece ilk attığım mesajdan sonra başlıktaki Ubuntu kelimesini silmişler. İçerik aynı.. !
0
afsina
Merhaba, sadece kendi gorusumu belirtmek isterim, talep olduktan sonra sumer ya da hititce bile isletim sistemi dil donusumu yapilabilir. Her hangi bir kimsenin anasinin babasinin dilini konustu ya da bu dili kullanan yazilim kullandi diye cezalandirilmasi soz konusu bile olmamalidir. Konunun boluculukle alakasi bence yok. Bilakis, dayatma ve bu gibi temel ozgurluklerin kisitlandirilmasi boluculugu ortaya cikaran ana nedendir. Burada yapilan bir yanlis var ise basinin konuyu yalan yanlis aktarmasi ve atese benzinle giden tavridir. Eminim ki microsoft ya da apple de paranin ucunu gorsun, kurtce dili icin isletim sistemini cikarmakta tereddut etmeyecektir (su an icin uzak bir ihtimal olsa bile).
0
afsina
Yaziya ek: resmi yazismalarin devletin resmi dili ile yapilmasi gerekliligi ayri bir konu, bunun kisisel ya da yoresel kullanim ile karistirilmamasi gerekir.
0
towsonu2003
Utandirici... Haber de utandirici, sorusturma da.
0
Challenger
Ekşi Sözlük yazarlarından birisi şöyle bir duruma dikkat çekmiş (soruşturma nedeni bununla ilgili olabilir belki):
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=10318807
0
fduman
Demokrasinin geçerli olduğu yerlerde, kişisel hak ve özgürlüklerin kapsamında, kişinin istediği dilde işletim sistemini ve istediği dili kullanması da vardır.

Devlet dairelerinde tabii ki Türkçe işletim sistemleri kullanılmalıdır.

Ancak, devlet dairelerindeki İngilizce Windows işletim sistemlerine kimsenin sesini çıkartmıyor olması da konunun gerçekten çok ilginç olan bir başka boyutu!
0
rafet
afsina konunun boluculukle ilgis yok bence demis, ama
bence dogrudan ilgili.
Konunun, kurtce linux ubuntunun?, Turkiye nin eyaletlere ayrilmasi, sonra bolunmesi planlariyla da dogrudan ilgisi var, bu planlarin bir parcasi.

saf olmayalim ya da safi oynamayalim.

Gercekleri gorelim.
ABD ve Avrupa Turkiye yi bolmek istiyor.
Irak in Kurt bolgesiyle Turkiyenin guneydogu illerini
biraraya getirip ayri devlet kurmayi planliyorlar, bunu
her yerde soyluyorlar.

Bu gidise dur demenin yolunu bulmali.
Yoksa boyle surerse Kibris da gidecek(eger hala elimizden cikmadiysa), guneydogu illeri de ve
hatta gucleri yeterse Izmir de Istanbul da.

Bak Papa denilen zat baris nutuklari cekmis,ben duymadim, diyenlerin yalancisiyim, Ortodokslarla Katolikler aralarindaki tum dusmanliklari birakiyorlarsa
anlayin ki durum cok ciddi.
Papa gelmeden onceki gun ATV de izledim, haberlerde amma papa ovgusu yaptilar....
Burdan anladigim ulusal basin diye bir seyin de hemen hemen kalmadigi....

Yalcin Kucuk liseliler okusun diye kitap yazmis,Kitabin
adini internette gordum, Kuculmemek icin Savas
gibi birseydi galiba.

Demek ki ne yapacagiz:Kuculmemek icin, parcalanmamak icin savasacagiz, her yolu deneyecegiz.





0
progress2019
Buradaki problem, gazete ve ajanslarda teknolojiye hakim yeterince çalışan olmaması, varsa bile haber merkezlerinden geçerek yayınlanan haberlerin bu kişilere danışılmadan yayınlanmasıdır.

Sözkonusu haber, hemen hemen tüm ajanslarda aynı ifadelerle geçti.

Buradan şunu anlıyoruz. Diyarbakır'da bu yazılımı düzenledikleri basın toplantısıyla tanıtanlar, basını yanıltmışlardır. Ancak burada basın masum değil. Konuyu araştırabilirlerdi. En azından kendi içlerindeki teknolojiyle ilgili kişilere sorabilirlerdi.

Konuya ilişkin bir gazetede yer alan yorumum şöyledir:

"Diyarbakır Sur Belediyesi, 'Kürtçe ilk işletim sistemi geliştirdik' diye basın toplantısı düzenliyor ve bu iddia hemen hemen tüm gazetelerde hiçbir sorgulamaya tabi tutulmadan aynen yayınlanıyor.

Oysa Sur Belediyesi ve Kültür Dil Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından hazırlandığı iddia edilen yazılım, Güney Afrika'da bir sivil toplum örgütü tarafından geliştirilen Ubuntu Linux'un Kürtçe dil desteği eklenmiş hali.

Ubuntu'nun adını bile hiç duymadığımız dillerde onlarca sürümü var.

Öte yandan bir söz de, Kürtçe işletim sistemine karşı olanlara: Kürtçe Ubuntu'yla devlet yıkılmaz, merak etmeyin.

Hatta Türkçe'nin yanısıra Almanca, İtalyanca ve Hollandaca dillerini destekleyen sunan TÜBİTAK'ın Pardus'u da Kürtçe dil desteği vererek, ne kadar kuşatıcı olduğunu göstermelidir."
0
bm
O yazar sizseniz biz sizi burada evvelce epeyce cekistirdik:

http://www.fazlamesai.net/?a=article&cmode=nested&sid=2728

Eger "Bilisim Yalanlari' diye bir baslik atacaksiniz once kendi bastiginiz o yazidan baslayin bence. Oyle bir sicile sahip birinden baskasinin yalanini filan ogrenmem ben. Ayni gazetede ayni sutunda yazdiginizi duzeltip ozur dilediniz mi o kadrodan? Bir link alsak, ozrunuz ve duzeltme yaziniz ciktiysa?

Nasil bir memlekette yasadigimizi bilmezmis gibi Pardusculari zor duruma sokacak birsey yazmak marifet degil. Yarin dediginizi yapsalar basinimiz (belki tarafi degisik olmasi yuzunden YS degil) bu sefer 'devlet kendi eliyle Kurtce isletim sitemi yapti' diye baska tarafa gaz verir. Yaptiginiz marifet degil, evvelki cahilce yaziniza bakarak bunu kasitsiz yaptiginizi da dusunmuyorum. Baska baglamda ben de cekistim kendileriyle ama bel altina vurulmasini seyredecek degilim, yaptiginiz en hafif anlamiyla ayip.

0
progress2019
Yazılarımın arkasındayım. Niyet okumaya çalışmayın. Aynı şey burada da geçerli. Pardus projesini destekliyorum, evet. Ama 'Yeni bir işletim sistemi yazılmış' gibi anlaşılmalar doğabilecek haberler ve beyanlardan da rahatsız oluyorum.

Aynı itirazı, 'Kürtler kendi işletim sistemlerini geliştirdiler' şeklinde basına yansıyarak Ubuntu'nun yağma edilişine de yapıyorum.

Sadece bir bölümünün yer aldığı şu adresteki Pardus hakkındaki haberlerime bakın, art niyetli değilseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız.

"TÜBİTAK'a 'CD'den çalışan yazılım'la övünmek yakışmaz" başlığını bile anlayamamışsanız ne diyebilirim ki!

TÜBİTAK gibi dev bir kurumun CD'den 'boot' edilebilen işletim sistemi yerine kurulabilen bir yazılım çıkarması gerektiğini yazıyorum. Siz ne anlıyorsunuz?

"Pardus'ta Osmanlı Desteği" haberini TÜBİTAK basın bülteni olarak ı ilân etti? Hayır! Kendi çabamla sektörü takip edip okuyup, okurlarımı bilgilendiriyorum. Bu hata mı?

Yaptığım TV programında 'Pardus ATA çıktı' diye yer veriyorum; bu da mı hata?

Son olarak, beni 'Pardus düşmanı' gibi gösterme yanlışı içine girmeyin.

Pardus projesinde görüştüğüm değerli kişiler var. Hal böyleyken bizi kanlı bıçaklı gibi göstermeye kalkışmak size bir şey kazandırmaz.

Ben imzamı kullanarak yazılarımı kaleme alıyor ve kalemimden çıkan her kelimenin sorumluluğunu yükleniyorum. Ya siz?
0
bm
Dogrusunu soyleyeyim, ben dun kendi yazdigimdan pek memnun kalmadim aslinda ama kendisi aynisini yapan birinden boyle bir baslik gorunce cok sIkIldim. Kurtce konusunda maksadi asti, o konuda yazdigim ozur dilerim, diger konuda ayni hata kabul etmez tarzinizi devam ettirdiginiz icin az bile dedigimi dusunuyorum.

"TÜBİTAK'a 'CD'den çalışan yazılım'la övünmek yakışmaz" başlığını bile anlayamamışsanız ne diyebilirim ki!

Soyle diyebilirsiniz: o zaman bu insanlara gayet cahilce yaklastim, hataliyim, ozur dilerim cunku elestirdigim cehaletin bizzat parcasi oldum zamaninda. Hakikaten ne diyebileceginiz merak ediyor idiyseniz cevabi budur. Ayip birsey de degildir bu, bakin yukarida ben de ozur dilemisim (ornek olsun diye degil, hakikaten maksadi asmis!). Ha yok 'sen anlayamazsin' imasiyla akilli bir laf ettiginizi zannediyorsniz, basinda istikbal vaadettiginizi soyleyebilirim. Hayirli olsun tarziniz.

Ben imzamı kullanarak yazılarımı kaleme alıyor ve kalemimden çıkan her kelimenin sorumluluğunu yükleniyorum. Ya siz?

Merak etmissiniz, benim adim Bulent Murtezaoglu. Simdi ben merak ettim, bana bunu soran kisi o zaman gelip de kendisini tanitmadan ucuncu sahis gibi sunu yazan mi:

Arkadaşlar bu yazıyı yazanan gerçekten hiç bir şey bilmediğinden emin misiniz? Yazıyı bir daha okur musunuz? Ani tepkiler vermiyor musunuz?

Ben pek inanmiyorum tabii onun siz olduguna cunku yukarida 'imza atiyorum' demissiniz. Orada imza mimza yok, ucuncu birisi gibi davranilmis.

Bu arada anlatamamisim herhalde, mesele Pardus destekcisi olmak degil, vazifesini duzgun yapan kusurunu duzelten adam olmak. Benim hicbir alakam yok Pardus'la yani o kadroya ozel bir muhabbetim oldugundan bulasmis degilim. Hatta zannediyorsam o yazismadaki Muezza komikligi icin bana bir blogdan kucuk beyinli filan gibi birsey demislerdi (ama blog tirajli basin degil tabii, pek kizdigim soylenemez). Neyse mesele orada olmadigi icin "Pardus'a destek oldum" da bir cevap degil bence.

0
progress2019
Sevgili Bulent Murtezaoglu,

Allah yolunu açık etsin!
0
bm
Bilmukabele, sizin de. Ama anlatabildim mi derdimi? Maksadim hirpalamak yahut sahsa yonelik birsey degildi dozu asip oyle gozukse bile. Bazen yanlis yanlistir ozellikle yetismekte olan parlak insanlarimiz 'hata yaptim' demekten korkmasinlar istiyorum, bu olmayinca biraz kiziyorum.
0
progress2019
Daha önceki mezuları açmak istemiyorum. Pardus'la ilgli ben yazınca tepki doğdu. Linux gurplarında ve FM'de aleyhime şeyler yazınca mecburen kendimi savunmak için bir şeyler yazmak zorunda kaldım. Yazdıklarıma bakınca 'Keşke hiç bu tür ortamlara kendimi savunmak için girmeseydim' diyorum. Çünkü konu uzadıkça amacından sapıyor. Gelinen noktada kimseyle problemim yok. Saygılar.
0
kobe08
ya bunlarla yaşanmaz yaa bu elemanlar çok fazla pepsi içiyolar herhalde(daha fazlasını iste)bugün o yarın bayrak.yakarım ulan bu gezegeni..!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

TDK Türkçe Sözlük olayında son perde

sefalet

Önemli bulduğum için yeni başlık açma gereği gördüm. Kapsamlı bir sayısal Türkçe Sözlük var mıdır diye araştırırken bana ilginç gelen bir şeye rastladım.TDK'nın çevrimiçi sözlüğünün CDsinin olduğunu öğrendim. İndirdim bir güzel kurdum. (CD istiyor o yüzden sanal sürücü ile kuruyorsunuz)

Yazılım, Halıcı yazılım tarafından TDK için üretilmiş.Çevrimiçi sözlüğü yapanlar da onlar. Kurduğum sözlük çevrimiçi sözlük ile aynı içeriğe sahip. Halıcı yazılımın sitesinde biraz gezinince pek çok devlet işi aldığını gördüm. Milletvekili olan bir insanın devlet ile bu kadar maddi ilişkisinin olması beni açıkçası rahatsız etti. Şirket hakkı ile almış olsa bile.

Bilişim Çalışanları Anketi

wetware

Bilişim çalışanlarının genel profilini çıkarmak ve sorunlarını tespit etmek amacıyla EMO BM MEDAK (http://bilmuh.org/) tarafından bir anket düzenlendi. Anket, yalnızca Bilgisayar Mühendislerini değil, bu sektöre emek veren tüm çalışanları kapsıyor. Daha sağlıklı veriler elde edilebilmesi için, anket sürecinin en geniş katılımla gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ankete ulaşmak için tıklayınız.

Anket sonuçları, anketin tamamlanmasından sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

e-Ticaret, Medya, Türkiye, Dumur

FZ

Memleket gittikçe garip haller almaya başladı. Önce cember.net ortamındaki bilişim forumunda ideefixe.com ile ilgili şu Habertürk yazısından bahsedildiğini gördüm ("computör" diye bir şey varmış galiba Türk dilinde). Kategorisini tayin etmekte zorlandığım bu yazının şaşkınlığı geçmeden bir dostumdan EKŞİ SÖZLÜK EKŞİMEYE Mİ BAŞLADI ??? başlıklı yazının adresi geldi (üç soru işareti ve soru işaretlerinden önce boşluk var).

Gazetecilik, eleştiri, ahlak, e-ticaret, vb. şeyler üzerine derin bir tefekküre daldım. Yorum yapacak mecalim kalmadı.

Telekom der ki: Firefox 1.5 kullanmayın.

euler

Az önce adsl kotamı kontrol etmek amacıyla adsl kota sayfasına girince ilginç bir ifadeyle karşılaştım. Aslında ilginç olarak nitelemek de ne kadar doğru bilemiyorum, halihazırda alışık olduğumuz zihniyetin eseriydi bu da.

Siteye Firefox 1.5 tarayıcı ile girenleri şöyle bir uyarı karşılıyor:
"UYARI: Şu anda FIREFOX 1.5 tarayıcısı kullanıyorsunuz. FIREFOX 1.5 taracısıyındaki bir hatadan dolayı sayfa görüntüleme problemi yaşanmıştır. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra, sayfa FIREFOX 1.5 tarayıcısına uyumlu hale getirilmiştir. Ancak, FIREFOX 1.5 taracısında çıkan çok fazla problem yüzünden bu tarayıcının kullanılması önerilmemektedir."

ODTÜ Teknokent 5 Yılda 10 Kat Büyüdü (Peki Ya Silikon Vadisi?)

FZ

Radikal'deki habere göre ODTÜ Teknokent'in 2002'de 25 milyon dolar olan cirosu, yaklaşık 10 kat büyüyerek 250 milyon YTL'ye çıktı. 2005'te 149 olan firma sayısı 195'e ulaştı. 7 yıl önce 12 bin metrekarelik alanda hizmet verirken, şimdi 80 bin metrekarelik kapalı alan var. Teknokent'in AB ülkeleri, Uzakdoğu ülkeleri, ABD, Türki cumhuriyetleriyle İsrail ve Katar gibi ülkelere teknoloji ihraç ettiği belirtilmiş. Yazının sonundaki bir cümle ise dikkat çekici: