E-devlet hayal mi?

0
nehuse
Bu sene öğretmenlerin yer değiştirme atamalarının tamamen Internet üzerinden yapılacağını duyduğumda ne güzel bu sene kırtasiye derdi kalmayacak kolaylıkla işlemleri halledeceğiz diye düşündüm .
Ama hevesim kursağımda kaldı. MS tabanlı sunucu sürekli maksimum kullanıcı limitinin aşıldığını ve ulaşılamaz durumda olduğunu ısrarla belirtiyordu. Sisteme evden girme çabalarım da sonuç vermedi saat 00.00 a kadar denedim sisteme bir türlü giremedim, son olarak haftasonu yaptığım bir denemede başarılı oldum çıktıyı aldım. Neyse ki başvuru süresi 1 gün uzatılmıştı da son gün işlemi bitirebilecektim fakat elimdeki çıktının yanına hizmet cetveli denilen ve okul idaresinin ekleyeceği bir belge daha lazım olduğunu öğrendim ne garip ki bu belge de internetten aynı sistemden alınmak zorundaydı. Veri tabanında tüm bu bilgiler zaten kayıtlıydı. Başvuru yaptığım sistemde varken bir de kağıda basılıp yollanmasına akıl erdiremedim. Bu belgeyi almak için de defalarca sisteme girmeye çalışmamıza rağmen bu seferde "internal server error" lardan kurtulmak mümkün olmadı bugun itibariyle eğer süre uzatılmazsa başvurumu yapamamış durumdayım.

E-devlete geçeceksek en iyi çözümlerin açık kaynak sistemler olduğuna inanıyorum bu tip yoğun durumlarda masaüstü sistemleri sunucuya yardımcı olarak bir live cd ile boot edip bağlayan bir cluster oluşturup yoğunluğu çözen arkadaşların varlığını bildiğim için hala MS sistemlerine bir sürü para yatırıp vergilerimizi çarçur eden zihniyeti kınıyorum.

Görüşler

0
jai
Kanımca, birilerinin bilerek kurduğu bir sistemdir "bürokrasi" denilen. Küçücük yaşta "merak etme" güdümüzü törpüler gaddarca. Bizi "illallah" sürümüne upgrade eder. Sonrasında biz, "ne verilirse onu yiyen" insanlar olur çıkarız.
0
bm
Mesele MS meselesi degil, mesele devlete is yapan bilisim muteahhitleri, teslim/tesellum isinin (anlattiginizdan bellki ki) ehil insanlar tarafindan yapilmamasi ve (yine belli ki) capi bu isleri yapmaya/yaptirmaya yetmeyenlerin bu islerden sorumlu halde olmasi. Bu saydiklarima kisaca 'duzgun is yapmak' da diyebiliriz. Acik kaynak bunun parcasi da olabilir (olmalidir da belki) ama problem acik kaynak olmamasi problemi degil, yarin bu eziyetin devlet ve ozel sektordeki musebbiblerinin ayni mevki/gorev/sorumluluklarda hicbirsey olmamis gibi 'is'lerine devam edecek olmalari bence.
0
roots
kötümser bir yaklaşım bir kenara bence olumlu bir durum sözkonusu. herşeyi planlı herşeyi programlı yapmak için sütten bir miktar ağzımızın yanmış bazı yaralar almış olmamız gerekiyor malum buda onlardan biri olsa gerek...

0
robertosmix
E-Devlet bir hayal değil.. E-Devlet bir saçmalık, özellikle Türkiye için. Dikkat edin, E-Devlet projelerine en çok iştirak eden yabancı sermaye, E-Devlet kavramını yurdum insanına enjekte etmeye çalışan da yabancı sermaye..

Halen kara kaplı defterlere evrak bilgisi yazan devletimin kurumlarına e-Devlet'ten bahsetmek için kesinlikle kötü niyetli olmak gerekir.. Çünkü e-Devlet'e geçmeden önce bilgisayara geçmek gerekir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

e-Ticaret, Medya, Türkiye, Dumur

FZ

Memleket gittikçe garip haller almaya başladı. Önce cember.net ortamındaki bilişim forumunda ideefixe.com ile ilgili şu Habertürk yazısından bahsedildiğini gördüm ("computör" diye bir şey varmış galiba Türk dilinde). Kategorisini tayin etmekte zorlandığım bu yazının şaşkınlığı geçmeden bir dostumdan EKŞİ SÖZLÜK EKŞİMEYE Mİ BAŞLADI ??? başlıklı yazının adresi geldi (üç soru işareti ve soru işaretlerinden önce boşluk var).

Gazetecilik, eleştiri, ahlak, e-ticaret, vb. şeyler üzerine derin bir tefekküre daldım. Yorum yapacak mecalim kalmadı.

Türkiye'de yaşamıyorsanız bu haberi geçiniz !

sundance

Sorgun Ormanı katlediliyor.
Antalya Side yakınında bulunan Sorgun Ormanı'nda bir golf sahası yapmak için 200.000 (yanlış okumadınız tam İKİYÜZ BİN) ağaç kesilecek.Bu ormanın katli ile birlikte pekçok hayvan ve bitki türü de bölgede yokolacak. Yapacaginiz sadece http://www.sorgun.org/ sitesine ulasip oradaki protesto bölümüne girmeniz.
İnsanlara bundan bahsetmeniz bile bir farklılık yaratabilir.

Yükselen Değerler Medyası...

conan

Yükselen değerleri daima takip eden ve kendisine uygulayan güzide medyamızın bir ilke daha imza atmış olmasını gururla burada haber yapıyorum! Çok değil belki bir sene öncesine kadar içeriğini kimseyle paylaşmak istemeyen, ya da para ile satan medyamız bir anda ne hikmetse RSS feedleri ya da içerik paylaşımları yapmaya girişti.

İşte bazı gazetelerimizin birden ortaya çıkan RSS linkleri.

MEB’den şaşırtan cevap: Açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!

Sabutay

Pek alışık olduğumuz bir olay daha gerçkleşti. Aynen şu şekilde:

Güzel ülkemizin güzide şehirlerinden birindeki, düşünceli bir formatör (diğer öğretmenlere bilgisayar eğitimi veren) öğretmenlerimizden biri boş boş durmak yerine, eğitime katkım olsun diyerekten PHP kullanarak bir ‘quiz’ programı hazırlamış. Kendince güzel olduğunu düşündüğü bu programı kullanmak için de izin istemiş. Ancak Ankaradan gelen cevap aynen başlıkta aktardığımız gibi olmuş: “PHP ile hazırlanan programları kabul etmiyoruz, illa ki ASP olacak, açık kaynak kodlu program kullanamazsınız!”


Yazının tamamını okumak için Mürekkep.org'daki yazıya buyrun

Durumu incelemek için de mi savcı lazım?

experience

Türkiye'de internet hakkında düşünceniz nedir bilmem ama belki şuna bi goz atmak istersiniz.(Ed: Tabi isteriz ama umarım bir dahaki sefere siz de Türkçe karakterlerle yazmak istersiniz :)
Gectigimiz ay dedicated sunucumuzun da barındığı serverlara DDOS saldirilari olmustu. Saldırılarda ortalık biraz karışmış ve bize de ISPmizden mailler gelmişti. Sistemini koruyun vs. tadinda. ve bize bazi loglar maillemişlerdi. Bariz syslog'ları idi, saldırılara yönelik. Yani bu logları ciddiye almışlardı.
Bundan yola çıkarak bizim serverımıza sürekli saldıran bir saldırgani logları ile beraber Türk Telekom'a bildirmeye karar verdim. Ve şu emaili yazdım.