E-devlet hayal mi?

0
nehuse
Bu sene öğretmenlerin yer değiştirme atamalarının tamamen Internet üzerinden yapılacağını duyduğumda ne güzel bu sene kırtasiye derdi kalmayacak kolaylıkla işlemleri halledeceğiz diye düşündüm .
Ama hevesim kursağımda kaldı. MS tabanlı sunucu sürekli maksimum kullanıcı limitinin aşıldığını ve ulaşılamaz durumda olduğunu ısrarla belirtiyordu. Sisteme evden girme çabalarım da sonuç vermedi saat 00.00 a kadar denedim sisteme bir türlü giremedim, son olarak haftasonu yaptığım bir denemede başarılı oldum çıktıyı aldım. Neyse ki başvuru süresi 1 gün uzatılmıştı da son gün işlemi bitirebilecektim fakat elimdeki çıktının yanına hizmet cetveli denilen ve okul idaresinin ekleyeceği bir belge daha lazım olduğunu öğrendim ne garip ki bu belge de internetten aynı sistemden alınmak zorundaydı. Veri tabanında tüm bu bilgiler zaten kayıtlıydı. Başvuru yaptığım sistemde varken bir de kağıda basılıp yollanmasına akıl erdiremedim. Bu belgeyi almak için de defalarca sisteme girmeye çalışmamıza rağmen bu seferde "internal server error" lardan kurtulmak mümkün olmadı bugun itibariyle eğer süre uzatılmazsa başvurumu yapamamış durumdayım.

E-devlete geçeceksek en iyi çözümlerin açık kaynak sistemler olduğuna inanıyorum bu tip yoğun durumlarda masaüstü sistemleri sunucuya yardımcı olarak bir live cd ile boot edip bağlayan bir cluster oluşturup yoğunluğu çözen arkadaşların varlığını bildiğim için hala MS sistemlerine bir sürü para yatırıp vergilerimizi çarçur eden zihniyeti kınıyorum.

Görüşler

0
jai
Kanımca, birilerinin bilerek kurduğu bir sistemdir "bürokrasi" denilen. Küçücük yaşta "merak etme" güdümüzü törpüler gaddarca. Bizi "illallah" sürümüne upgrade eder. Sonrasında biz, "ne verilirse onu yiyen" insanlar olur çıkarız.
0
bm
Mesele MS meselesi degil, mesele devlete is yapan bilisim muteahhitleri, teslim/tesellum isinin (anlattiginizdan bellki ki) ehil insanlar tarafindan yapilmamasi ve (yine belli ki) capi bu isleri yapmaya/yaptirmaya yetmeyenlerin bu islerden sorumlu halde olmasi. Bu saydiklarima kisaca 'duzgun is yapmak' da diyebiliriz. Acik kaynak bunun parcasi da olabilir (olmalidir da belki) ama problem acik kaynak olmamasi problemi degil, yarin bu eziyetin devlet ve ozel sektordeki musebbiblerinin ayni mevki/gorev/sorumluluklarda hicbirsey olmamis gibi 'is'lerine devam edecek olmalari bence.
0
roots
kötümser bir yaklaşım bir kenara bence olumlu bir durum sözkonusu. herşeyi planlı herşeyi programlı yapmak için sütten bir miktar ağzımızın yanmış bazı yaralar almış olmamız gerekiyor malum buda onlardan biri olsa gerek...

0
robertosmix
E-Devlet bir hayal değil.. E-Devlet bir saçmalık, özellikle Türkiye için. Dikkat edin, E-Devlet projelerine en çok iştirak eden yabancı sermaye, E-Devlet kavramını yurdum insanına enjekte etmeye çalışan da yabancı sermaye..

Halen kara kaplı defterlere evrak bilgisi yazan devletimin kurumlarına e-Devlet'ten bahsetmek için kesinlikle kötü niyetli olmak gerekir.. Çünkü e-Devlet'e geçmeden önce bilgisayara geçmek gerekir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkün Matematikle İmtihanı

FZ

Aziz Nesin'in ruhu aramızda yaşıyor. Üniversiteli gençlere yönelik bir matematik yaz okulu düzenleyen Prof. Dr. Ali Nesin'in başına gelenler herhalde pişmiş tavuğun başına gelmemiştir.

Bu sayede yurdumuzdaki savcılık, jandarma ve orman görevlilerinin de matematiğe ne denli meraklı olduklarını ve halk sağlığını ne kadar ciddiye aldıklarını bir kez daha görmüş olduk.

Bir MEB Okulundaki GNU/Linux Öyküsü...

FZ

FM Forum'dan ana sayfaya taşımak istedim, berker arkadaşımız yazmış: "Babam bir öğretmen ve bir okulda idareci olarak görev yapıyor. Bilgisayarlarla arası fena sayılmaz. Linux'a falan da ilgi duyar sempatik bakar.

Bir hafta sonu oturup okuldaki bigisayarına Debian kurduk. Güncellemeleri yaptık. Yazıcılarıı tanıttık. Diğer Windows'lar ile anlaşabilmek için SAMBA kullandık. Ofis paketi için OpenOffice kurduk. Firefox kurduk. Okullar, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri iletişim için gizlice kayıt tutup tutmadığı tatışılan MSN'yi kullandıklarından GAIM kurduk. Hesapları yapılandırdık. Velhasıl ihtiyaç olacak her şeyi ayarladık. Babamın Linux kullanmaması için hiç bir teknik neden kalmadı.

İsrail - Türkiye Girişimcilik Kıyaslaması

FZ

IVC'ye göre İsrail'de: 4,563 yüksek teknoloji şirketi, 166 Risk Sermayesi Fonu ve 34 "incubator" varmış. 2005 yılında 1.2 milyar $ yatırım gerçekleştirilmiş.

Hangi alanlarda imiş bu girişimler, anahtar sözcükler nelermiş: yazılım geliştirme, web geliştirme, bloglar, sosyal ağlar, anında mesajlaşma, P2P, web servisleri, Wi-Fi teknolojileri, e-posta servisleri, hücresel ağ servisleri, açık kodlu yazılımlar, etkileşimli TV, VoIP.

Bir an Türkiye'deki durum nasıl acaba diye düşündüm. Çok kısa bir an. Çok kısa... Kaynak: Israil Envy

Nic.tr Ne Demek İstiyor?

eevrim

Bugun nic.tr'nin whois servisinin nedensiz yere calismadigini farkettik. Sebebini arastirmak icin nic.tr'nin web sayfasina baglandik ve...

ULUDAĞ, Microsoft, Milli Eğitim Bakanlığı İhalesi Meclise Taşındı

FZ

CHP Uşak milletvekili Osman Coşkunoğlu, ABD ve AB'nin, güvenlik sorunu nedeniyle dışladığı Microsoft Windows işletim sisteminin, öğretmenlere ve yargı mensuplarına yönelik kampanyalar kapsamındaki bilgisayarlarda kullanılmasını eleştirdi. Coşkunoğlu, konunun bir "ulusal güvenlik sorunu" olduğuna dikkat çekti.

Osman Coşkunoğlu, yaklaşık 650 bin öğretmene dağıtılması planlanan dizüstü bilgisayarda, "neden TÜBİTAK'ın geliştirdiği bir işletim sistemi değil de Microsoft'un işletim sistemi kullanılacağını" hazırladığı 6 soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Coşkunoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergelerde, Microsoft sisteminin tercih nedenini sordu.

Kaynak: Milliyet