Eski DMOZ Editörüne 10 Ay Hapis Cezası

0
FZ
Açık Internet Dizini Projesi (Open Directory Project) eski editörlerinden H. Ertaş, adı geçen sitede PKK ile ilgili bir düzenlemeden ötürü suçlu bulunarak 10 ay cezaya mahkum edildi. Ertaş'ın avukatı Suna Coşkun müvekkilinin DMOZ sitesi için gönüllü olarak çalıştığını ve Kürt kategorisinden sorumlu olduğunu belirtti. Coşkun, Ertaş'ın sadece DMOZ'a yollanan adresleri düzenlediğini, sıraladığını, içeriklerinden ve orada belirtilen görüşlerden sorumlu tutulamayacağını belirterek ortada herhangi bir suç olmadığını söyledi.

Mahkeme, silahlı terör örgütünün şiddet yollarına başvurmasını özendirici yönde propaganda yaptığı gerekçesiyle, 3713 sayılı Yasa'nın ”terör örgütleri” başlıklı 7/2. maddesi uyarınca 10 ay hapis, 416 milyon 666 bin lira da ağır para cezası verdi. Mahkeme, cezaları ertelemedi.
Coşkun, kararı temyiz edeceklerini bildirdi ayrıca müvekkilinin, gönüllü editörlük yaparken ismini saklamadığını savunan Coşkun, davanın, Türkiye'de ilk olması nedeniyle sonucunun çok önemli olduğunu belirtti. Ertaş'ın eyleminin, Türk Ceza Kanunu'nun 169. maddesindeki suçu oluşturmayacağını ileri süren Coşkun, beraat talebinde bulundu.

Kaynaklar:
- slashdot.org
- haberanaliz.com

Görüşler

0
mos
bu sabah slashdot'i iyi calkaladi bu haber.. yorumlar da pek bir ilginc, pek ilgililermis iceriye, iceriden oyle gorunmuyor pek.




0
bm
Merak edenler icin:

3713 sayılı kanun: http://www.hukuki.net/kanun/3713.15.text.asp

Bahsedilen maddeyi degistiren kanun:

http://www.hukuki.net/kanun/4744.frameset.asp

Madde: "Yukarıdaki fıkra uyarınca meydana getirilen örgüt mensuplarına yardım edenlere veya terör yöntemlerine başvurmaya özendirecek şekilde örgütle ilgili propaganda yapanlara fiilleri başka bir suç oluştursa bile ayrıca bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşyüzmilyon liradan birmilyar liraya kadar ağır para cezası verilir."

Herhalde o linkleri eklemek "orgut mensuplarina yardim" olarak goruluyor. Yukarida "propaganda yaptigi" deniyor, acaba karar oyle mi cikmis yoksa sirf maddeye bakilarak mi boyle denmis? "Yardim"in tarifini bulamadim, kanunda yazmayan, hakimin takdirine kaliyor herhalde.




0
sametc
bakın slashdot'ta sonunda tahminime doruk fişek olan delifişek onlara gercekleri anlattı... :) yani guzel anlattı..

ilgilier elbet avrupa ulkeleri ve insanları neye ilgili degilki : bakın emre belozoglunun oynadığı takım inter meksikanın pkk'sı denilen dagdaki gerillalara para yardımı yaptı ?? yani bizim dagdakilere yardım yapmış gibi oluyor acaba meksika'nın tepkisi ne oldu ?

yani avrupa insanları her ulkenin icine meraklı :)... isviçre hariç.
0
tongucyumruk
delifisek'in Doruk Fişek olduğunu sanmıyorum. Zira yazan kişi şu an doğuda askerliğini yaptığını yazmış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Her kahveye Internet

FZ

Yalova'da köy kahvelerinde ankesörlü telefon yerine internet kiosku olacak. Dünya ülkeleri ile eşzamanlı düzenlenen e-Türkiye projesi Yalova'dan başlatılıyor. Başbakanlık tarafından pilot bölge seçilen Yalova'da 2004 yılı sonuna dek tüm köy kahvelerinde internet erişimi, merkeze bağlı ilköğretim okullarında ise bilgisayarlı eğitim amaçlanıyor. Proje çerçevesinde ilk etapta 20.000 daha sonra 68.000 kişi bilişim teknolojisi eğitiminden geçirilecek.

Gerçekten de yok mu Türk geliştirici?

FZ

Google'ın Summer of Code sonuçlarını açıklamasından sonra enteresan bir tartışma başladı.

En son Bahadır Kandemir'in blog ortamında gördüğüm Çok güldüm çok ve Neden enderunix'e ait seyler hep negatif bir psikoloji ile degerlendiriliyor? girdileri beni Barış Şimşek'in Neden Türk Geliştirici Yok? yazısına yönlendirdi.

Şimşek'in yazısı dikkat çekici, iddialı ve karamsar genellemeler ile dolu. Yazıdan birkaç örnek veriyor ve soruyoruz, Türkiye'deki durum gerçekten böyle mi?

Yerli Açık Kaynak Kodlu Uygulama Düşmanlığı!

koraypeksayar

Bu sitede hep Özgür Yazılım'ın faydaları, kolay erişilebilirlik, yazılım kod kalitesi ve benzeri konuları yazdık/okuduk durduk.

Hepimiz Özgür Yazılım olgusunun getirilerini çok iyi biliyoruz.

Peki hiç merak ettiniz mi yurdumuzda "Açık Kaynak Kodlu Uygulama" ve "Özgür Yazılım" konusunda "3. parti" yazılımcılar veya "3. parti yazılım geliştirip satanlar" veya "kendini bilişimci sananlar" ne düşünüyor ?

Size çarpıcı bir örnek:

Türkiye'de 1000 Kişiye 54 Bilgisayar Düşüyor

FZ

Dünya Bankası'nın 2008 Küresel Ekonomik Beklentiler Raporuna göre Türkiye'de 1000 kişiye 54 bilgisayar düşüyor. Türkiye bilgisayarlaşma bakımından birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Moğolistan'da 1000 kişiye 133 bilgisayar düşerken, ABD'de 1000 kişiye düşen bilgisayar sayısı 762 ye ulaşıyor.

Kaynak: TÜBİDER Bilişim Dünyası

Türk Mühendislerden Hidrogaz Sistemi

FZ

Türk mühendisler geliştirdikleri 'hidrogaz' sistemiyle araçlarda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağladıklarını söylüyor. Sistemin maliyeti 1000-1500 YTL.

Temiz ve çevreci özelliğiyle bilinen hidrojen enerjisi, Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistem sayesinde kamyondan belediye otobüsüne, ticari taksiye kadar 250'ye yakın araçta kullanılmaya başlandı. 'Hidrogaz yakıt tasarruf sistemi' adı verilen sistem üzerinde yaklaşık 15 yıldır Ar-Ge çalışması yürüten Eroğlu Mühendislik İnşaat Otomotiv Enerji İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi Genel Müdürü Fazlı Eroğlu, sistemin yararlarını değerlendirdi.

Kaynak: Radikal