Ortaklarımla yaklaşık 6 aydır hizmette olan bir satış sitesi işletiyorum. Sitenin tüm masum amacı içerik yoğun ve kolay erişebilir bir sitenin devamlılığını sağlayarak kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri son kullanıcıya sunmak.
Bu amacı gerçekleştirmek için de sitenin güvenilirliğini ve erişilebilirliğini arttırmak şeklinde sürekli bir amacım var. Bu yüzden altyapıyı oluşturan ZenCart'a devamlı olarak (haftada ortalama 100 satır) kod güncellemesi/eklemesi yapıyorum. Bu şekilde bayi-tedarikçi-son kullanıcı erişimi ve içerik güncellemesi açısından oldukça büyük mesafeler katettim.
ZenCart'ın özgür yazılım olmasından kaynaklanan getirileri sayesinde ziyaretçi eğilimlerini takip ederek sitenin optimum performansla çalışması için de birkaç değişiklik yapma fırsatım oldu.
Geçtiğimiz aylarda da "online mağazaların" en büyük derdi olan tedarikçi-site bağlantılanma problemini tamamen çözerek XML veri paylaşımı imkanı sunan tedarikçilerle çalışmaya başladık.
Her tedarikçiden sitemiz hakkında olumlu geri dönüşler almamıza rağmen yeni bir tedarikçiden bayilik istediğimizde aldığımız tepki başımızdan aşağı kaynar su dökülmesine sebep oldu:
"Selamlar
Sitemizde bayilik bölümünde belirttiğimiz gibi siteniz açık kaynak kodlu olduğu (os commnerce) için bayilik veremeyiz.
Saygılarımla"
Söz konusu tedarikçi kendisine yakışmayan bu cevabı verdiği için firma sahibi olan YA'a telefon açtım ve konuşarak derdimi anlatmaya çalıştım. Kendisiyle genişçe konuştuk.
Burada bütün konuşmayı yazmama gerek yok ancak anahatlarıyla sizlerle paylaşmak istiyorum.
KP -YA bey, bizim sitemiz os commerce değil. OS Commerce olduğunu nereden anladınız ?
YA -Görünüşünden belli oluyor. Bu basbayağı OS Commerce (abicim).
KP -Hayır değil. Bu yazılım (ismini vermeden) bizim de gelişimine katkıda bulunduğumuz başka bir yazılım.
YA -Hayır (abicim). Görünüşünden belli. Bu OS Commerce (abi ya). Netten indirip kurmuşsunuz işte. Belli...
KP- Tamam peki konuyu açayım o zaman. Bu ZenCart 1.3.8a üzerine birçok güvenlik yaması, birçok modül ve bizzat kendimin kodladığım kod parçalarından oluşuyor. Yani OS Commerce de ZenCart da değil.
YA -Dediğim gibi oscommerce'ye bayilik vermiyoruz.
KP -Peki bunun özel bir sebebi var mı ?
YA -Bu "açık kaynak kodlu" oscommerce yüzünden defalarca bizim XML verilerimizi alıp başkasına sattılar.
KP -Nasıl yani açık kaynak kodlu yazılım yüzünden ?
YA -Bir sürü kuran var bundan. İndirip kuruyorlar. Sonra mağaza açtık diye bayilik alıyorlar.
KP -Yani birçok kötü niyetli kişi mi var mağaza kurdum diyip de kötü amaçlı işler yapan ? Yani özgür yazılımın kolay erişilebilirliği tehlike mi oluşturuyor ?
YA -Dediğim gibi bu oscommerce'ye bayilik vermiyoruz.
KP -Bakın YA bey. Ben özgür yazılım camiasınca tanınan biriyim. İyi niyetimi beni tanıyan herkes bilir. Sizdne bayilik istemekteki amacımız oldukça hızlı büyüyen bir mağazada sizin de ürünlerinizi satmak. Başka bir niyetimiz kesinlikle olamaz.
YA -Bu açık kodlu yazılım yüzünden ağzımız çok yandı bizim. O yüzden sisteme IP tanımlaması eklemek (Not: Bayi web sitesinin paylaşılmamış IP tanımlamasının tedarikçi sistemine tanıtılması XML veri paylaşımı için gerekli şartlardan biridir. Bu şart SSL sertifikası alabilmek için de gereklidir) zorunda kaldık.
KP -Zaten bu konu şart değil mi ? Bizim paylaşılmamış IP'miz zaten var. Zaten bu SSL sertifikası için de gerekli.
YA -Ya (abicim) aslına bakarsan konu şu; mağaza kuracak adam neden ciddiyetsiz ciddiyetsiz açık kodlu yazılımları indirip kursun ki ? Ciddiyet sahibi insan parasını verir mağaza programını satın alır.
KP -Yani ben sitemde istediğim değişiklikleri yapamayacağım öyle mi ? PHP olunca açık kodlu oluyor da ASP olunca olmuyor mu ?
YA -Ya (abicim) bak... Ciddiyet sahibi insan parasını verir mağaza programı satın alır o kadar.
KP -Tamam bu fikirdeyseniz bize bayilik vermeyin. Bu fikirdeyseniz bize bayilik vermeyin.
Kendi yazdığım kodun değerinin eşsiz olduğunu, müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için sistemi sürekli iyileştirdiğimi bu yüzden da hazır koda oranla çok çok büyük avantajları olduğunu anlatamadım.
Kendisinin de bir yazılım geliştiricisi olduğunu söyleyen sayın YA'nın özgür yazılım hakkındaki fikirlerinin yurdumuzdaki "Açık Kaynak Kodlu Uygulama" düşmanlığına önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca "Açık Kaynak Kodlu Yazılım" düşmanlığının gelişim açısından yurdumuza oldukça büyük bir tehdit olduğunu düşünüyorum. O yüzden tek kişinin bile bu fikirde olması benim için önemli.
Siz de buna benzer örneklerle karşılaşmış olabilirsiniz. Lütfen yazın, paylaşın...
Bu sitede hep Özgür Yazılım'ın faydaları, kolay erişilebilirlik, yazılım kod kalitesi ve benzeri konuları yazdık/okuduk durduk.
Hepimiz Özgür Yazılım olgusunun getirilerini çok iyi biliyoruz.
Peki hiç merak ettiniz mi yurdumuzda "Açık Kaynak Kodlu Uygulama" ve "Özgür Yazılım" konusunda "3. parti" yazılımcılar veya "3. parti yazılım geliştirip satanlar" veya "kendini bilişimci sananlar" ne düşünüyor ?
Size çarpıcı bir örnek:
Hepimiz Özgür Yazılım olgusunun getirilerini çok iyi biliyoruz.
Peki hiç merak ettiniz mi yurdumuzda "Açık Kaynak Kodlu Uygulama" ve "Özgür Yazılım" konusunda "3. parti" yazılımcılar veya "3. parti yazılım geliştirip satanlar" veya "kendini bilişimci sananlar" ne düşünüyor ?
Size çarpıcı bir örnek: