Yerli Açık Kaynak Kodlu Uygulama Düşmanlığı!

0
koraypeksayar
Bu sitede hep Özgür Yazılım'ın faydaları, kolay erişilebilirlik, yazılım kod kalitesi ve benzeri konuları yazdık/okuduk durduk.

Hepimiz Özgür Yazılım olgusunun getirilerini çok iyi biliyoruz.

Peki hiç merak ettiniz mi yurdumuzda "Açık Kaynak Kodlu Uygulama" ve "Özgür Yazılım" konusunda "3. parti" yazılımcılar veya "3. parti yazılım geliştirip satanlar" veya "kendini bilişimci sananlar" ne düşünüyor ?

Size çarpıcı bir örnek:
Ortaklarımla yaklaşık 6 aydır hizmette olan bir satış sitesi işletiyorum. Sitenin tüm masum amacı içerik yoğun ve kolay erişebilir bir sitenin devamlılığını sağlayarak kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri son kullanıcıya sunmak.

Bu amacı gerçekleştirmek için de sitenin güvenilirliğini ve erişilebilirliğini arttırmak şeklinde sürekli bir amacım var. Bu yüzden altyapıyı oluşturan ZenCart'a devamlı olarak (haftada ortalama 100 satır) kod güncellemesi/eklemesi yapıyorum. Bu şekilde bayi-tedarikçi-son kullanıcı erişimi ve içerik güncellemesi açısından oldukça büyük mesafeler katettim.

ZenCart'ın özgür yazılım olmasından kaynaklanan getirileri sayesinde ziyaretçi eğilimlerini takip ederek sitenin optimum performansla çalışması için de birkaç değişiklik yapma fırsatım oldu.

Geçtiğimiz aylarda da "online mağazaların" en büyük derdi olan tedarikçi-site bağlantılanma problemini tamamen çözerek XML veri paylaşımı imkanı sunan tedarikçilerle çalışmaya başladık.

Her tedarikçiden sitemiz hakkında olumlu geri dönüşler almamıza rağmen yeni bir tedarikçiden bayilik istediğimizde aldığımız tepki başımızdan aşağı kaynar su dökülmesine sebep oldu:

"Selamlar

Sitemizde bayilik bölümünde belirttiğimiz gibi siteniz açık kaynak kodlu olduğu (os commnerce) için bayilik veremeyiz.

Saygılarımla"

Söz konusu tedarikçi kendisine yakışmayan bu cevabı verdiği için firma sahibi olan YA'a telefon açtım ve konuşarak derdimi anlatmaya çalıştım. Kendisiyle genişçe konuştuk.

Burada bütün konuşmayı yazmama gerek yok ancak anahatlarıyla sizlerle paylaşmak istiyorum.

KP -YA bey, bizim sitemiz os commerce değil. OS Commerce olduğunu nereden anladınız ?

YA -Görünüşünden belli oluyor. Bu basbayağı OS Commerce (abicim).

KP -Hayır değil. Bu yazılım (ismini vermeden) bizim de gelişimine katkıda bulunduğumuz başka bir yazılım.

YA -Hayır (abicim). Görünüşünden belli. Bu OS Commerce (abi ya). Netten indirip kurmuşsunuz işte. Belli...

KP- Tamam peki konuyu açayım o zaman. Bu ZenCart 1.3.8a üzerine birçok güvenlik yaması, birçok modül ve bizzat kendimin kodladığım kod parçalarından oluşuyor. Yani OS Commerce de ZenCart da değil.

YA -Dediğim gibi oscommerce'ye bayilik vermiyoruz.

KP -Peki bunun özel bir sebebi var mı ?

YA -Bu "açık kaynak kodlu" oscommerce yüzünden defalarca bizim XML verilerimizi alıp başkasına sattılar.

KP -Nasıl yani açık kaynak kodlu yazılım yüzünden ?

YA -Bir sürü kuran var bundan. İndirip kuruyorlar. Sonra mağaza açtık diye bayilik alıyorlar.

KP -Yani birçok kötü niyetli kişi mi var mağaza kurdum diyip de kötü amaçlı işler yapan ? Yani özgür yazılımın kolay erişilebilirliği tehlike mi oluşturuyor ?

YA -Dediğim gibi bu oscommerce'ye bayilik vermiyoruz.

KP -Bakın YA bey. Ben özgür yazılım camiasınca tanınan biriyim. İyi niyetimi beni tanıyan herkes bilir. Sizdne bayilik istemekteki amacımız oldukça hızlı büyüyen bir mağazada sizin de ürünlerinizi satmak. Başka bir niyetimiz kesinlikle olamaz.

YA -Bu açık kodlu yazılım yüzünden ağzımız çok yandı bizim. O yüzden sisteme IP tanımlaması eklemek (Not: Bayi web sitesinin paylaşılmamış IP tanımlamasının tedarikçi sistemine tanıtılması XML veri paylaşımı için gerekli şartlardan biridir. Bu şart SSL sertifikası alabilmek için de gereklidir) zorunda kaldık.

KP -Zaten bu konu şart değil mi ? Bizim paylaşılmamış IP'miz zaten var. Zaten bu SSL sertifikası için de gerekli.

YA -Ya (abicim) aslına bakarsan konu şu; mağaza kuracak adam neden ciddiyetsiz ciddiyetsiz açık kodlu yazılımları indirip kursun ki ? Ciddiyet sahibi insan parasını verir mağaza programını satın alır.

KP -Yani ben sitemde istediğim değişiklikleri yapamayacağım öyle mi ? PHP olunca açık kodlu oluyor da ASP olunca olmuyor mu ?

YA -Ya (abicim) bak... Ciddiyet sahibi insan parasını verir mağaza programı satın alır o kadar.

KP -Tamam bu fikirdeyseniz bize bayilik vermeyin. Bu fikirdeyseniz bize bayilik vermeyin.

Kendi yazdığım kodun değerinin eşsiz olduğunu, müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için sistemi sürekli iyileştirdiğimi bu yüzden da hazır koda oranla çok çok büyük avantajları olduğunu anlatamadım.

Kendisinin de bir yazılım geliştiricisi olduğunu söyleyen sayın YA'nın özgür yazılım hakkındaki fikirlerinin yurdumuzdaki "Açık Kaynak Kodlu Uygulama" düşmanlığına önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca "Açık Kaynak Kodlu Yazılım" düşmanlığının gelişim açısından yurdumuza oldukça büyük bir tehdit olduğunu düşünüyorum. O yüzden tek kişinin bile bu fikirde olması benim için önemli.

Siz de buna benzer örneklerle karşılaşmış olabilirsiniz. Lütfen yazın, paylaşın...

Görüşler

0
mos
Acınası.. (abicim)
0
padawan
Konusmada PHP/ASP ayrimina neden gitme ihtiyaci hissettiniz?
0
pulsar
Ssl ve rsa gibi bir çok teknolojinin de açık kod ve hatta özgür yazılım sistemler nedeni ile kullanılabiilir olduğunu söylemek yardım etmeyecektir sanırım bu durumda.
0
koraypeksayar
Yardım söz konusu değil...

Siz hiç müşterinin arabası sevdiği marka değil diye mal satmayan dükkancı gördünüz mü ?

Müşteri -Bir paket bisküvi lütfen.
Dükkancı -Ama araban BMW değil !
Müşteri -Nasıl yani ?
Dükkancı -BMW kullanmayanlara satmıyorum.
Müşteri -Nasıl yani ?
Dükkancı- Ama sen bunu modifiye de etmişsin. Anten orijinal değil...
Müşteri -Tamam ya vermezsen verme ! Yandaki bakkaldan alırım...
0
jfever
"görünüşünden belli abicim"

:)
0
padawan
Dialogun bir yerinde ASP/PHP kıyasına girme ihtiyacını neden hissettiniz?
0
padawan
Dialogun bir yerinde neden ASP/PHP karsilastirmasina girme ihtiyaci hissettiniz?
0
koraypeksayar
@padawan

Karşılaştırma yok. Yani o iyi bu kötü karşılaştırması yok.

Açık kodun neden zararlı olduğunu anlamaya çalışıyorum bütün diyalog boyunca.

.php uzantısını ve sitedeki öğe yerleşimini gördüğünde uygulamanın hangisi olduğunu tahmin edebildiğini söylüyor. Onun üzerine "asp görürseniz açık değil php görürseniz açık mı oluyor ?" diye soruyorum.

0
padawan
ok dialogda karşı tarafın o sözü geçmiyor da o yüzden bir anda nerden çıktı dedim.
demek ki şu ders çıkıyor burdan; sunucu ayarlarını yapıp uzantıları ortadan kaldırmak veya sallama bir şey yapmak gerekiyor :)
0
anonim
Böyle bir muhattap ile iş yapmak zaten itiş kakıştan öteye geçemeyeceği için zaten isabetli bir karar olmuş.

Geçenlerde bu işlerden çok anladığını iddia eden birisi övüne övüne 30.000$'a en son teknolojiyle (?) e-ticaret sitesi yaptırdığını anlatıyordu. Yaptırdığı sitede turistlere internet üzerinden hediyelik eşya satacakmış. URL'de ASP yazıyordu. Açık kod kullanıp 3-5 kuruşa site yapanlara duyurulur, geçin Microsoft'a hayatınız kurtulsun, piyasada enayi çok zaten birini tuttursanız yeterli :)
0
kernelpanic
@koraypeksayar; herkes teknoloji konusunda hele ki açık kaynak yada ilgili şahıls aranızla geçecek derecede teknik konularda bilgili/bilinçli değil hele ülkemiz şartlarında bu normal bir durum. Açık kaynak Camiası olarak mı diyeyim ne diyeyim bilinçlendirme olayı biraz da bizlere düşüyor..

Ama o şahısın size ciddiyetsiz demesine katılıyorum zira siz özel bir telefon görüşmesinin dökümünü hele ki bu bir iş görüşmesiyse böyle paylaşıma açarak kendinizi rencide ediyorsunuz. Özellikle bir de isim soyisim firma adı vererk karşı tarafı bakın ne kadar bilgisizler diye küçük düşürme çabanız son derece yakışıksız.

Şahsen bu yazınızdan sonra ilerde bir şekilde iş dünyasında Koray Peksayar isimli biriyle karşılaşırsam kesinlikle ciddiyetsiz ve iş adabı,etiği olmadığı gerekçesiyle beraber çalışmam, çalışanı da uyarırım.
0
koraypeksayar
@kernelpanic

1. Kişi yüksek teknoloji ürünü/hizmeti satıyorsa biraz bilinçli olması gerekir.
2. Ciddiyetsiz sözü bana söylenmiş değil... Özgür yazılım kullananlara yazıda bahsi geçen şahıs tarafından söylenmişl sözdür.
3. Firmalar özel gizliliğe sahip ya da dokunulmazlık sahibi değildirler. Nasıl Microsoft'u, SUN'ı, Google'ı eleştirebiliyorsak başka firmaları da aynen öyle eleştirme hakkına sahibiz. Bu firmayı ayrıcalıklı kılan nedir sizin için ?
4. Bu yazıda kimseyi küçük düşürecek bir durum yok. Olduğu gibi saf gerçeği yansıtmakta.
5. Sizin iş etiği tanımınız "atılan kazığı", "yapılan yamuğu" saklamaksa buna üzüldüm. Benim iş etiğimde pürüz, yalan, eksik iş, ayıplı mal yoktur. Bu unsurları gözardı edenleri de asla affetmem.
6. Ben de özgür yazılım kullanıcıları olarak sizleri uyarmak bu yazıyı yazdım zaten...
0
anonim
İsim verme konusuna katılıyorum, sonuç olarak bu bir telefon görüşmesi ve karşıdaki kişinin izni olmadan kendi ismini ve firmasının ismini kullanmak doğru değil. FM editörlerinin gözünden mi kaçtı yoksa bilinçli olarak mı bu durumu onayladılar bilemiyorum ama bence isimlerin olayın muhattabında saklı kalması en doğrusu.
0
dfisek
Ben açıkçası söz konusu bilgisayar firmasının (Alpagut Bilgisayar) kim olduğu öğrenmekten mutluyum. Profesyonel olarak bu sektörde çalışıp, cahil biçimde özgür yazılım karşıtı propaganda yapan firmaları kayırmaya(!) özen gösteriyorum kendi adıma.
0
kernelpanic
1- E-ticaret'le uğraşan herkes teknik konularda bilgili olacak diye bir kaide yoktur, bilmemek ayıp değildir yeri gelir öğrenir. Fazladan 2 kelam bilip de ahlam kesmek ayıptır..

2- Konuyu genele taşıyarak arkanıza kitle toplamaya çalışmak basit bir harekettir. O kişinin özgür yazılım konusunda bilinçsiz olduğu ortada zaten konunun direk muhattabı da sizsiniz. Ayrıca bende size diyorum ciddiyetsizsiniz.

3- Her insan haberleşmenin gizliliği anayasal hakkına sahiptir. Hukuki olarak cezası 3yıl hapistir. Umarım yaptığınız bu gizliliği ihlal etmemiştir de burda ahkam kesmek yüzünden hapis yatmazsınız.

Merak ediyorsanız hemen söyleyeyim hiçbir bağım yok ilgili firmayla.. bu firmayı benim için ayrıcalıklı yapan tek şey birilerinin kalkıp özel telefon görüşmelerini buraya kopyalayarak iş etiğine gölge düşürmesidir. Bilmiyorum bilişim dünyasında ne kadar tecrübelisiniz de iş dünyasında çok toy olduğunuz ortada. Karşılıklı güvene ihanettir bu. ilerde kim size güvenip telefonda konuşur! Ayrıca buraya yazdığınız konuşma kaydının doğruluğu kanıtlanamaz. Hariçten gazeldir bu..

4- Ne kazığı anlamış değilim size tedarikçilik yapmıyorlar diye kazık mı atılmış oluyor..

5- Burası ağlama duvarı değildir,

ek olarak da konunun muhattabı buyrun siz de kendi web sitenizi yazın da bilelim ona göre alışveriş etmeyelim yanlışlıkla.. yada eş dost tedarikçi olmaya kalkarsa uyaralım.
0
koraypeksayar
Ahkam kestiğim yok. Konuyu olduğu gibi anlattım.

İki fazla şeyden çok daha fazlasını bildiğimi yazmıyorum, yeni bir hakaretle karşılaşmak istemediğim için.

Gizli telefon görüşmesi kaydettiğim de yok. Konuşmada gizli bilgi de yok. Ticari sır yok.

Genel anlamda yazdıklarımın hepsini özele çekiyorsunuz.

Tanımadığınız kimseye ileri geri sıfat yapıştırma hakkınız olmadığı gibi kendi değerlerinize ve kulaktan dolma hukuk bilginize göre suçlama ve ticari tehditte bulunma hakkınız da yok.

Bu konunun muhattabı hepimimiziz. İster kabul edin ister etmeyin hepimiz bu anlayışın muhattabıyız.

Yarın öbürgün yazıda eleştirdiğim benzer anlayışla karşılaşırsanız ne yapacaksınız ? Bunu merak ediyorum.

İstenirse isimler silinsin, istenirse yazının tamamı...

Bu cevaba daha fazla yorum da yazmayacağım. Yeter ki yersiz ve haksız hakaretleriniz son bulsun !
0
Ookuu
Sanırım E-Ticaret sektöründe karşılıklı departman ilişkilerini kullanamıyoruz. Okuduğum yazı da bunun bir örneği. Bilgi işlem departmanı ile pazarlama departmanını karşılıklı iş yapmaları için görüştürürsek, bu ve benzeri konuşmaların yaşanması çok normal.
Ayrıca bu dökümleri ciddiyetsizlik olarak tanımlayacaksak, sikayetvar sitesine ne tanımlama yapılır tahmin etmek istemiyorum. Orada çok daha sert yorumlar ile karşılaşıyoruz. "Konuyla ne alakası var" sorusu ile karşılaşacağımı tahmin ederek hemen cevap veriyorum. Şikayet ilgili makama yapılır. Bence bu konuda ilgili makamlardan biri fazlamesai'dir.
Lakin site adresi paylaşılmalı mıydı yoksa paylaşılmasa daha mı iyi olurdu ona karar veremedim. Paylaşma konusunda kimseyi suçlamıyor, tehditvari yorum yapan arkadaşı kınıyorum.
0
ekomut
Konu "açık kaynak düşmanlığı" olarak algılanmamalı bence. Verilen tepkiyi haklı buluyorum.
Yazılım geliştiriciler olarak hepimiz, korsan sitelerden, uyduruk uygulamalardan şikayetçi değil miyiz? Hem internet, hem masaüstü bilgisayarlar, uyduruk uygulamalarla dolmuş durumda değil mi?
Her önüne gelen, edindiği ücretsiz portaller ile bu işin ticaretini yapmaya başlamadı mı? Sürekli "şu uygulamayı/siteyi yazdırdım ama.... bir el atsan" deyimi ile muhatab olup, sinirlerimiz tepemize çıkmıyor mu?

Hesap kitap edip,ölçüp biçip, 5 bin liranın altına yazılması mümkün olmayan uygulamaları, müşterilerimiz bin liraya başka birinden aldığındaki tepkimiz ne oluyor?

İşi hakkıyla bilerek yapan ile, sadece hazır portalleri renklendirerek, interneti uygulama çöplüğüne dönüştürenler nasıl ayrıştırılacak başka? Oturup size yazılımcılık bilgi testi mi yapmalıydı? sizi dinleyebilirdi, ama belli ki ağzı çok yanmış..

Bu ayrımı yapıyor olmaları nedeniyle de bahsi geçen firmayı ayrıca tebrik ediyorum.

arada sizin gibi bin kişide bir kişi denk gelebilir, doğal bir sonuç...
0
anonim
Ticari olarak yaklaşımınız yanlış. Sizin ancak 5.000 TL'ye mal edip satabildiğiniz bir ürünü başkası 1.000 TL'ye mal edip satabiliyorsa ve bu ürünler arasındaki kalite farkını (varolduğunu iddia ettiğiniz) potansiyel müşterilerinize anlatmanız için gerekli olan pazarlama araçlarını yeterince kullanamıyorsanız üretim metodunuzu acilen değiştirmeniz gerekiyor demektir.

Piyasada her zaman fiyat kıran birileri olacaktır. Bunların kimisi satış sonrası desteğinden, kimisi ürün kalitesinden, kimi kar marjından ödün verebilir. Kimisi de mevcut hazır araçları kullanarak sizden çok daha hızlı bir şekilde ürün geliştirebilir. Örneğin artık C++ ile standart bir web sitesi geliştiren kimse yok değil mi? C++ ile kod yazmak PHP ile kod yazmaya kıyasla çok daha meşakatlidir, daha fazla tecrübe ve bilgi ister. Ama bu anlamdaki kalite üstünlüğünüzün size bir faydası olmaz, çünkü aynı işi bir PHP geliştiricisi daha kısa zamanda ve aynı kalitede çıkartabilir.

Aynı şekilde sizin özene bezene 5.000 TL'ye hazırladığınız web sitesi eğer 1.000 TL'ye hazırlanan bir web sitesinden aradaki değer farkına değecek kadar üstünlük içermiyorsa o zaman sizin üstünlüğünüzün bir faydası yok demektir.

Bence ticari olarak ayakta kalmak istiyorsanız "hazır portalleri renklendirmek" önyargınızdan biran önce vazgeçin. Hazır portal yazılımları da sonuç olarak bir araç ve tam da yaratıldıkları amaç için yani ucuz web sitesi üretmek için kullanılıyorlar ve bu konuda da oldukça başarılı çalışmalar mevcut. Bu araçları kullanan kişiler sizden her projede 20-30 adım önde başlamaya devam edecekler, aklınızda olsun.
0
ekomut
Sorun kullanılan kaynak değil tabiiki.
Hazırportaller, forumlar v.s.v.s. tabiiki kullanılmalı.
Sorun biliyor olmakla, bilmiyor olmak arasındaki farktan kaynaklanıyor. İnsan yaptığı şeyi biliyorsa, ne ile yaptığının önemi yok tabiiki.
Ayrıca ben web sitesi yapmıyorum :)
0
auselen
Ilk once ben de isimlerin yayinlanmasini pek dogru bulmadim ama daha sonra fz'nin bir yerlerde bahsettigi su yaziyi hatirladim: http://www.riverturn.com/blog/?p=455

Yazilim/IT ya da her ne derseniz sektoru bu kadar dedikoduyu, guncel haberi, aktueliteyi Turkiye'de kaldiramazsa zaten yeterince buyuk bir sektor olamamistir.

Ornek olarak MS hakkinda duydugunuz kiskirtici haberler, ovucu haberlerden fazladir.

Bunun disinda hala anlayamadigim sey bu davranisi yanlis bulup daha abartili cevaplar vermek. Birakin insanlar/programcilar konussun yahu. Zaten yeterince izindir, NDA'dir ugrasiyoruz. Bu tur konusmalari bir seferde dogru yapacak halimiz yok. Sektor olarak beraberce ogrenecegiz, deneyecegiz, yanilacagiz. Insanlari lutfen konusmaktan sogutmayin, yanlis seyler soylediklerini dusunseniz de. Herkesin sacmalamaya hakki var ama, sizin sacmalamaniz baskasinin sacmalamasini engellemesin.

0
FZ
Lafı ağzımdan aldın, sağolasın.

Enteresandır, iPhone ve Apple'ın o linkte bahsedilen şekilde zırvalaması ile ilgili kimse haberleşmenin gizliliğinden veya dava açılmasından bahsedilmemiş yorumlarda. Daha ziyade Apple'ın ne kadar yanlış bir hareket yaptığı, söz konusu görüşmedeki Apple sorumlusunun ne kadar komik duruma düştüğü filan vurgulanmış yorumlarda.

Evet, insanları konuşmaktan soğutmayalım ve böyle ciddi, teknik konularda dava açılması gibi hakikaten garip kaçan şeylerden bahsetmeyelim.
0
butch
Özel görüşmenin içeriğinin isim vererek yayınlanması bence de doğru değil. Bu, görüşmenin içeriğine göre karar verilecek bir durum değil. Geç farkettiğim için şimdi müdahele ettim.
0
3lobyte
Ya bende buraya herhangi bir haber yazmaya kalksam iş haberin yada makalenin içeriğinden ziyade yok ki yi ayrı yazsaydın oraya virgül koysaydın gibi konu ile tamamen alkasız noktalara gidiyor, zira buraya birşeyler yazıp camiyaya birşeyler katmak ya da deneyimlerini paylaşmak isteyen arkadaşların önünde bu tip şeyler çıkarılarak paylaşma isteğine bir set çekildiğini düşünüyorum zira haber güncelleme hızı ve girilen makale sayılarına da bakarsak bu durumu kanıtlıyor . yazıdaki düşünce şekli her yerde mevcut örnekler arttırılabilinir , yazıyı yeni okudum sanırım edit edilmiş zira isim filan yok ama başta isim verildiyse de bu hoş değil olarak yorumlanabilir ama yazan arkadaşa hakarete varacak kelimeler sarf etmek de bence hiç hoş değil ayrıca yersiz.
0
psenyucel
Ben açık kaynak kodlu yazılım ile ilgili düşmanca değil ama antipatik düşüncelere sahibim. Her şeyden önce, iyi bir sistem yöneticisi olarak iyi bir yazılımcı olmak zorunda olmadığımı düşünüyorum. Bu sebeple açık kaynak kodlu yazılan ve ücretsiz olan ancak herhangi bir sorun yaşadığınızda destek alma konusunda son derece zor anlar yaşayabilidiğiniz yazılımlara firmam içerisinde çok sıcak bakamıyorum. Sonuçta bir sıkıntı yaşadığımda hızlı ve kesin çözümler almakta zorlanıyorum ve görev yaptığım firmanın ticari kayıplarına sebep olabilirim. Bazı açık kaynak kodlu yazılımlarda ise yazılımı geliştiren firma öyle bir destek ücreti istiyor ki, MS den lisans alsanız daha ucuza gelir. Bence tüm bu açık kaynak kodlu yazılımların Destek konusunda bir standar'ta eriştirilmesi ve bu standartı sağlayan uygulamaların belli bir sertifikasyona dahil edilmesi gerekiyor. Böylece bu, sertifika sahibi açık kaynak kodlu yazılımlara yönlenme konusunda benim gibi temeli yazılımcı olmayan IT sektörü çalışanlarının da çekinceleri azaltılmış olurken, bu programları kullancak, geliştirecek ya da destekleyecek olan değerli yazılımcılarımızın da sadece kod yazmak konusunda değil, aynı zamanda kullanıcı arayüzü ve dökümantasyon geliştirme konusunda da kendilerini geliştirmelerini teşvik edecek ve açık kaynak kodlu yazılımın kullanım oranını arttıracaktır.
Syagılarımla,
0
sz
Insan cahil olmasin.

Kisinin en buyuk hatasi karsindakinin aksi yondeki iddiasini ciddiye almamaktir. Oysa herkes ogrenmelidir ki baskasinin bildikleri ve/veya deneyimleri en onemli seylerdir...

Umarim en dokunakli bicimde dersini alir. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye'de yaşamıyorsanız bu haberi geçiniz !

sundance

Sorgun Ormanı katlediliyor.
Antalya Side yakınında bulunan Sorgun Ormanı'nda bir golf sahası yapmak için 200.000 (yanlış okumadınız tam İKİYÜZ BİN) ağaç kesilecek.Bu ormanın katli ile birlikte pekçok hayvan ve bitki türü de bölgede yokolacak. Yapacaginiz sadece http://www.sorgun.org/ sitesine ulasip oradaki protesto bölümüne girmeniz.
İnsanlara bundan bahsetmeniz bile bir farklılık yaratabilir.

Dersaadet: nüfus gani miktar meçhul

FZ

Soru: 27 harften ibaret bilgi yığınını 156 KB büyüklüğüne çıkarmak için kaç müsteşar gerekir?

Cevap: Bir müdürlük dünyaya bedeldir.

Kıssadan hisse: Nüfus gani miktar meçhul. Karşınızda bir memleket manzarası.

Gazete okurken sinirlenmeyenimiz var mı?

maat

Başlığa bakarak sadece geçirmekte olduğumuz şu günler ve buna paralel olarak verilen haberlerin içeriğini kastettiğimi düşünmeyin lütfen. Her geçen gün daha da özensizce hazırlanan haberler beni deli eden.

Türk Telekom, irc.debian.org (OFTC)'dan banlanmış

anonim

Dün irc.debian.org a bağlanmaya çalışırken autokill yediğimi farkettim. Bunun üzerine neden banlandığımı öğrenmek için hemen OFTC destek mail adresine bir mail attım. Aldığım cevap üstüne hayretler içinde kaldım.

"We are having serious problems with spammers from turk telekom. I have removed the particular ban that also caught you so you should be able to connect to OFTC.

Sanal aleme 'şiddet'le girmeye teşebbüs

FZ

Bursa'da bir bara güvenlik kamerası ve bilgisayar ağı kuran kişi önce dövüldü, sonra çıplak fotoğrafları çekildi. Bar sahiplerince bilgisayar korsanı olmaya zorlanan kişi polise başvurarak kurtuldu..