Aşk Öldü mü?

0
murat09
Önce taş plaklar, sonra long play(LP) ler, daha sonra manyetik kasetler getirdi insanın en büyük keşiflerinden birini, müziği evimize. Daha sonra da, ışıl ışıl parıldayan yüzeyleriyle, bizlere bunun neresinde acaba müzik dedirten CD ler.
Hepsi yavaş yavaş tarihe karışıyor. Önce MPIII keşfedildi, büyük bir hızla sevdiğimiz şarkıları harddisklerimize arşivlemeye başladık. Harddisklerimiz dolmaya başlayınca da bunları yeni çıkan kaydediciler yardımıyla CD lere çektik. Sonra da bir sürü kenarda köşede duran, içinde ne olduğunu bile unuttuğumuz CDler doldu taştı. Ortalama bir on yıllık PC kullanıcısının en az 20 tane mp3 cd si vardır, doğru değil mi. Buna paralel ne mi oldu, maddi güçten dolayı alamadığımız bir çok albümü aramızda mp3 e çevirerek takas ettik, yılların intikamı ve sahip olma güdüsü ile. Bunların VCD/mp3 player(donanım) ları da çıktı, artık neredeyse her evde bir mp3 player var.

Şimdi de portatif playerler, walkman benzeri aletlerle mp3/wma ları dinleyebiliyoruz. Hatta, mp3 playerli cep telefonları, dijital fotoğraf makineleri de pek moda. Ama, bir şeyi unutmuyor muyuz bu tüketim çılgınlığımız arasında? Aşk nerde?

Müziğe anlamını veren, insanı insan yapan güdülerden belki de en önemlisi, sevgi nerede? Hangimiz artık bir sanat müziği eserini dinlemeye günde 5 dakikamızı ayırıyoruz? Sabun köpüğü gibi pop eserlerini ister yerli ister yabancı olsun tüketirken, kaliteli müziğin farkını acaba artık kaçımız ayırdedebiliyoruz? Hangimiz bir aşk ile, belki uzaktaki sevgiliye, belki aşk acımıza, belki de bu metaların arasındaki YALNIZLIĞIMIZA hüzünleniyoruz bu delice tüketimde? Hangimiz, alın, bu size yeni şucu, alın bu da yeni bucu diyen, kültürümüze bile hükmeden boyunduruğa hayır deyip, bir ud sesini, bir Zeki Müren'i, bir Neşet Ertaş'ı hatırlayabiliyoruz?

Şimdi dürüst olalım. Belki bazılarımız bunları da arşivleyerek, hayır ben anlıyorum sanattan demesin. Ben de bunu yapanlardan biriyim. Bırakalım bu winampı, bilmem ne medya playerleri. Bunların verdiği dolby stereo ac3 bir ton geliştirilmiş ses, acaba kaç taş plağın çıkardığı cızırtılı nağmelerin verdiği tadı, aşkın duyumunu verebilir?

Aşk ki müziğin esinidir. Müzik ki ruhun doğaya öykünüşüdür. İnsan ki, doğaya yön verebilen yegane canlıdır. Ve diyelim ki bunları da hatırlayarak;

"Bir daha çal lütfen, Sam!"

Görüşler

0
anonim
>> Bir daha çal lütfen, Sam!

Onuda öldürdüler abi...

Casablanca'yi Jennifer Lopez ile Ben bilmemkim tekrar cekiyorlarmis. Velhasil jennifer'in 50M dolara sigortalattigi kalcalarindan baska bir maharet gosteremeyecegi malum.

Hatiralarimizda bir baska guzelligi daha katlediyorlar velhasil. Bagdat gibi diyar olmazdi, onu da kirlettiler..

0
SHiBuMi
Saçma. O mp3'leri indiren, CD'leri satın alan sen değil misin? Bu suçluluk duyulması gereken bir şey ise bunun sorumlusu neden teknoloji olsun? Birileri sırf kendilerini tatmin etmek için zevk almadıkları halde arşivleme yapıyorsa bu onların sorunu. Kendini gerçekten geliştirmek isteyen insanı böyle bir şey engellemez.

Ben kendi adıma ekonomik gücümün yetmeyeceği kadar değişik müzik kültürüne ulaşabiliyor olmaktan çok memnunum. Niceliğin artışıyla niteliğin değer kaybetmesinin sebebi, niceliğin doğasındaki bozukluk değil, insanın bunu yönetebilecek olgunluğa erişmemiş olması olabilir ancak.
0
murat09
Bende sayısız müzik kültürüne erişmekten rahatsız değilim, arşivlerimizin zengin olması değil ki benim eleştirdiğim. Müzik nedir? Ne değildir? Neden dinliyoruz? Düne kadar teknoloji yokken müzik yok muydu? Kötü de olsa enstrüman çalmayı deniyor muyuz, lay lay lom demekten başka popüler kültür şarkılarına, mırıldanabiliyor muyuz ezgileri, kentin akan gölgelerinde yürürken? En son kaçımız ciddi ciddi gittik bedelini ödeyerek, rahatça da mp3 ünü bulabilme imkanı olduğu halde sanatçının birşeyler kazanabilmesi ve sanatını devam ettirebilmesi için sırf, albüm satın aldı? Özeleştiri yapmadığımı da söyleyemem fakat, bütün bunları -bazen- yapmıyorum diye olgun olmadığımız manasını çıkarmak yersiz olur sanki biraz...Saygılarımla.
0
anonim
Nedense telif hakkı savunucuları chayenne'siz, hummer'sız, lincoln'suz, 911'siz müzik yapamayanlar. Adını vermeye gerek yok, halen 80-90 model otolarını kullanıpta sanatını devam ettirebilen öyle çok isim varki bizzat gözümle gördügüm!

0
mos
ben o cizirtili halleriyle , bizzat kendim 2 saat ugrasip banttan mp3 e ceviriyorum, playerlarin şahı gelse o cizirtilari yok edemiyor boylece ehe

0
sametc
harbiden bir daha cekiyorlarmış cekmesinler humprey bogart a saygısızlık olur mesela new york cetelerini tekrar cekermisin bence cevap hayır cunku DANİEL DAY LEWİS in performansına saygısızlık olur ve oscar akademisini bir kez daha kınıyorum :)

bir daha cal sam
guzel replik
ayrıca jennifer lopezin ingred bergman kadar iyi olabileceğini zannetmiyorum bozarlar flimi:)
0
mysterious
Walla ben o aşkı kaliteli 5-1 ses kartım ve dolby digital dt2200 sound setimde (home theatre) çok güzelce yaşıyorum seste kaliteyi ve o ruhun kralını buluyorum diyebilirim
Bu da benim tarzım tabii..
Saygılar..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Müzikte En Büyük Korsan ADSL Aboneli Internet Kullanıcısı İmiş

FZ

Doğan Müzik Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Samsun Demir, müzik CD ve kaset pazarının, yılın ilk 6 ayında yüzde 17.5 küçüldüğünü, bunun da Türkiye’de ADSL abonelerinin sayısındaki artışla birebir bağlantılı olduğunu söyledi. Demir, "ADSL sayesinde ne yazık ki internetteki korsan müzik sitelerinden parça indirmek çok kolaylaştı" dedi.

Demir, "ADSL sayesinde ne yazık ki internetteki korsan müzik sitelerinden parça indirmek çok kolaylaştı. Hatta bu yüzden normal korsan pazarı bile ilk kez yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Samsun Demir şöyle konuştu: "Çünkü önceden bir parçayı indirmek 10-15 dakika alabiliyordu. ADSL aboneliği bu süreyi 1 dakikaya indirdi. Şimdi bizlerde bu şekildeki korsanlıkla mücadeleye odaklanıyoruz.

Bir Ülkenin Beyni Nasıl Felç Edilir

FZ

Bir Ülkenin Beyni Nasıl Felç Edilir*

Üzerine titreyerek yetiştirdiğiniz çocuğunuz stresli bir sürecin ardından üniversiteye girdiğinde onun zarar görmesini ister misiniz? Evladınızın kandırılması hoşunuza gider mi? Peki çocuklarınızın öğretmenleri yani üniversitedeki hocaların bir kısmı sizi ve hemen herkesi kandırsa neler hissedersiniz? Maaşınızdan veya kazancınızdan kesilen vergilerin, sizi ve çocuklarınızı kandırmaya çalışan insanlara verildiğini öğrenseniz kendinizi iyi hisseder misiniz? Böyle insanların çocuğunuza ve başkalarına örnek olmalarını ister misiniz ya da çocuklarınızın böyle insanlara dönüşmesini?

Benim bir çocuğum olsa yukarıdaki soruların hepsine hiç tereddüt etmeden "hayır!" cevabını verirdim. Dahası böyle soruların sorulmasını bile garip karşılardım.

Henüz bir çocuğum yok ama yukarıdaki soruları sormama yol açan bazı olgulardan ve olaylardan haberdar olmak beni epey rahatsız etmeye başladı. Sizi de rahatsız etmesi gerektiğini düşündüğüm için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Neden sizi de bu rahatsızlığa ortak etmeye çalıştığımı aşağıda izah edeceğim.

Ortaokul Mezunu “Genetikçi”

anonim

internethaber.com: Mustafa Bilgiç, ortaokul mezunu olmasına rağmen, adeta bir genetikçi gibi uğraşarak beyaz tavuskuşu üretti.

Ulubat Gölü kıyısındaki 20 dönümlük araziyi cennete çeviren ve ömrünü doğa korumacılığına adayan Mustafa Bilgiç, “uzun yıllardır bütün enerjisi ve birikimini, kuş ve ağaçların bakımına harcadığını” söyledi.

Oluşturduğu “cennet”te 50’yi aşkın kuş türü bulunduğunu, ancak “bunların arasında kendisi için ayrı bir yeri olan tavus kuşlarını çok sevdiğini ifade eden Bilgiç, şu anda da ‘gelin gibi’ beyaz tavus kuşu üretmenin mutluluğunu yaşadığını” kaydetti.

İçerik Korsanlığı: Nereye Kadar?

FZ

Yaklaşık 4 sene önce, 2002 yılının sonbaharında kardeşim ve birkaç yazar ile birlikte cazci.com sitesi için bazı caz tarihi makaleleri hazırlamış ve yayınlamaya başlamıştık. Buraya kadar her şey normal. Ta ki bugün kardeşim bana NTVMSNBC sitesinden bir yazı gösterene kadar...

fazlamesai.net'e soralım: Bu hangi sınav?

FZ

Sizce aşağıdaki sorular hangi sınavdan alınmıştır?

Masaüstünde bir klasör oluşturmak için aşağıdaki işlem sıralarından hangisi izlenmelidir?
A) Fare Sol Tuş -> Yeni -> Klasör
B) Fare Sol Tuş -> Yeni -> Kısayol
C) Fare Sağ Tuş -> Yeni -> Kısayol
D) Fare Sağ Tuş -> Yeni -> Klasör