Pardus'un PİSİ'si...

0
barisozyurt
Ulusal Dağıtım Projesi'nin paket yöneticisi olarak yazılacağı daha önceden de duyurulmuş olan PİSİ (Packages Installed Succesfully as Intented) ile ilgili bilgiler içeren ilk belge yayınlandı.


Kaynak: Uludağ web sayfası.
Belge içerisinde karşılanması hedeflenen gereksinimler ve PİSİ'nin nasıl bir tasarıma sahip olduğuna dair bilgiler mevcut.


Ayrıca bu adreste PİSİ'nin durumu ile fazladan bilgiler de var.

İlgili Yazılar

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.

Pardus Karakulak geliyor

AHMETX

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus'un yeni sürümü Caracal Caracal (Karakulak) adıyla çıkıyor. Pardus projesinden başka bir görev için ayrılan geliştirici Barış Metin'e ithafen 'Pardus 2007 Barış' kod adıyla deneme sürümü yayınlanan yeni yazılım, iki hafta sonra Caracal Caracal (Karakulak) adıyla kullanıma sunulmuş olacak.

Pardus'un İlk Ayı

bahadirkandemir

Pardus'un duyurulmasından bu yana tam bir ay geçti. Peki yaklaşık bir aylık süreç içerisinde neler olmuş?

Pardus için henüz herkesin adını duyacağı bir tanıtım kampanyası başlamadı ve Pardus sadece halâ Internet'ten indirilebilir durumda. İnsanların "bir Pardus alabilir miyim?" diyerek içeri girip gerçekten bir Pardus ile terk edebilecekleri bir satıcı teorik olarak, yok. Fakat bunlar insanların Pardus'tan haberdar olmasına ve onu denemelerine pek de engel olmamış görünüyor.

ZDNet'te Pardus Haberi ve Alan Cox'ın Yorumu

FZ

ZDNet ortamında Pardus ile ilgili " Turkish Linux distribution aims for the big time" başlıklı bir yazı çıktı.

Yazıdan daha enteresan olan belki de anonim bir yorum ve Alan Cox'ın buna cevabı:

Bu hafta sonu Pardus 1.1 ALFAnın çıkması hedefleniyor

fahridon

Pardus 1.1 ile neler gelecek:

Pardus 1.1'i sabırsızlıkla bekleyenler, bu hafta sonu çıkması hedeflenen alfa sürümünde nelerle karşılacaklar bir bakalım:

* Müdür: Pardus’un en önemli yeniliklerinden biri olan Müdür, açılış zamanlarını inanılmayacak sürelere düşürüyor. Eskiden 1:33 dakikada açılan bir makine artık 17 saniyede açılıyor. Bu süre içinde Java ile çalışan Zemberek dahil tüm sistem servislerinin açıldığı göz önüne alınırsa, Pardus diğer Linux dağıtımları arasında rekor açılış süresine sahip!