Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor

0
FZ
Açık kodlu yazılımlar ve kapalı kodlu yazılımların kalitesine dair sabaha dek tartışmak ve bir yere varamamak mümkündür. Şimdiye dek bu konuda net bir ölçüm yapılmamıştı. Ancak kısa bir süre önce yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre açık kaynak kodlu yazılımların kalitesi kesin olarak kapalı kodlu muadillerine göre daha yüksek.
Reasoning isimli araştırma şirketi objektif bir ölçüm yapmak için Illumina isimli C ve C++ kaynak kod denetleyicisini kullandılar. Sonuçlara göre Linux çekirdeğinin 2.4.19 sürümündeki TCP/IP yığıtı uygulamasında, 1000 satırlık kod parçası başına düşen hata miktarı 0.10; oysa 5 farklı kapalı kodlu işletim sistemindeki TCP/IP uygulamasına bakıldığında bu istatistiğin 0.55 yani neredeyse 5 kat daha fazla olduğu görülüyor. Bu diğer 5 sistem 10 yıldan daha uzun süredir piyasada kullanılıyor! Sonuç: Linux, bu bakımdan `olgun´ kabul edilen sistemleri geçmiş durumda.

Detaylarını burada okuyabileceğiniz habere göre Reasoning şirketi herhangi bir tarafı tutmuyor ve konu ile ilgili olarak genel kabul görmüş açıklamaları yapmakla yetiniyor. Mesela açık kodlu yazılım kullanıcılarının bir bölümü sadece hatayı tespit edip raporlamakla kalmıyor, peşinden gidip onu düzeltiyorlar da. Ve tabii kod açık olduğu için çok daha fazla eleştiriye maruz kalıyor, hatalar daha çabuk yakalanıyor ve yok ediliyor, bu da daha kaliteli koda yol açıyor. Binlerce yetenekli programcı tarafından kodunun didik didik edileceğini bilen bir programcı da kodunu kamuya açmadan önce bir hayli titiz çalışmak zorunda hissediyor kendini.

Görüşler

0
inoxes
şahsen olabildiğince hatasız ve bug'sız kod yazmaya deneysel amaçlı programlarımda bile özen gösteririm fakat baş ucumda 3 gün sürmesi gereken işi sabaha yetiştirmemi isteyen patronlar ve durmadan bana taklalar atlatan analistler olduğu sürece ne yazık ki içime sinmese bile kalitesiz ve çalakalem kod yazmaya mecbur kalıyorum.
MS ya da diğer yazılım firmalarının programcılarının
gpl üzerinde çalışan programcılarından daha kalitesiz olduğunu düşünmüyorum fakat araya tüccarlar girince ne yazık ki kaliteden ödün vermek zorunda bırakılıyoruz.

En azından benim çalıştığım uygulama yazılımı sektöründe ben ve bir çok arkadaşımın durumu böyle.


0
FZ
Ne demek istediğini gayet iyi anlayabiliyorum. Ancak görüldüğü gibi burada `uygulama´ yazılımlarından ziyade sistem yazılımları söz konusu. Yani muhasebe, ERP, vs. tarzı yazılımlardan çok TCP-IP, çekirdek, e-posta sunucu ve okuyucu gibi çok geniş kitlelere hitap eden temel sistem yazılımları. Bunları yazarken insanın başında genellikle şirket patronları ya da analistler falan olmuyor. Standartlara uyup kaliteli kod yazdıktan sonra sadece hayalgücün ile sınırlısın.
0
inoxes
peki neden bazı firmalar urunlerini satafatli bir sekilde piyasaya sunduktan 1 ay sonra yama yazilimlari cikariyorlar. Sanırsam urunlerin cikis tarihini programcilardan daha cok sirket yoneticileri belirliyor.
0
anonim
inoxes'e katiliyorum bu konuda. gerci henuz bi universite orencisiyim ama bugune kadar duyduklarim pazarlama dehasi (?) endustri muhendislerinin programcilari devamli baski altinda tuttuklari yonunde. sektordeki insanlari dinlemek tabii daha mantikli ama ornegin 55000 muhendisli Micros~1in bu muhendislerin birine bile hava aldirdigini sanmiyorum :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe Robot Topluluğu

anonim

Robot meraklılarına ve "Her Eve Robot Gireceğine" inanan herkes için Türkçe içerikli yeni bir robot topluluğu. İsterseniz evinizdeki elektrik süpürgesini programlayın isterseniz bu işe sardırıp millete endüstriyel robot geliştirin. Yeni bir topluluk ama gönüllüleri ile ilerleyip ülkemizinde robot işlerinde ilerlemesine katkıda bulunur umarım. http://roboticsnedir.com/ ilgi ve bilgilerinize.

Democracy Player ve Videocasting

batasoy

Democracy Player'da Türkçe: artık Videocasting'leri takip etmek ve geleceğin televizyonu olan Internet TV'ye adım atmak daha kolay. Son derece başarılı arayüzü, kolay kullanımı ve daha da önemlisi programın yaratıcı firmanın ortaya çıkardığı Broadcast Manager ile, artık siz de kendi yayınınızı yapabileceksiniz! Detaylar dergimizin Nisan sayısında; ancak programı bugün indirerek yayınları izlemeye başlayabilirsiniz.

Yine Google...

m1a2

Google`un agresif atakları devam ediyor. Bu sefer elektronik postayla sipariş (`mail order`) hususunda bir hizmet söz konusu. Artık `mail-order`un mümkün olduğu bir ürüne ilişkin katalog bilgileri de eşelenebilecek (google = eşelemek ;) ve doğrudan üretici firmanın sitesine erişilebilecek:
Google Catalog Search

Nasıl bir dünyaya gidiyoruz ?

sundance

Çok sevdiğim bir sitedir kuro5hin.org `Technology & Culture from trenches` (Barikatlardan Teknoloji ve Kültür) sloganı ile ahir zamanları anlamaya çalışan Fazlamesai.net ile paralellikler göstermektedirler. Bugünkü haberleri ise çok teknoloji ile alakalı değil;

`Virginia`da eşinden ayrılması sebebiyle bunalıma giren bir kadın eyaletler arası bir yolda arabasını kenara çekip intihar etmeye kalkıyor. Bir polis memuru kadını ikna etmeye çalışırken, trafik sıkışıklığından gözü dönmüş sürücülerden bir kısmı kadına atlaması için tezahürat yapıyorlar. Kadın da `özür dilerim bütün bu karmaşa için` diyerek, Polis tam elini yakalamak üzereyken kendini boşluğa bırakıyor`. Nedir bu ? Linç mi ? Tahrik sonucu ölüme sebep vermek mi ?

Borland .NET´i Dikkate Alıyor

FZ

Yazılım geliştirme araçları üreten Borland şirketi yaptığı son açıklamalardan birinde, Borland Delphi ve Borland C++ Builder isimli ürünlerinin son versiyonlarında .NET platformunu destekleyeceğini açıkladı.

Bu yılın ikinci yarısında söz konusu yazılım geliştirme araçlarının yeni versiyonlarını çıkaracak olan Borland, MSIL (Microsoft Intermediate Language - tüm .NET uyumlu dillerle geliştirilmiş programların makina koduna derlenmeden önce dönüştürüldükleri aradil) formatını da destekleyeceğini belirtti.