Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor

0
FZ
Açık kodlu yazılımlar ve kapalı kodlu yazılımların kalitesine dair sabaha dek tartışmak ve bir yere varamamak mümkündür. Şimdiye dek bu konuda net bir ölçüm yapılmamıştı. Ancak kısa bir süre önce yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre açık kaynak kodlu yazılımların kalitesi kesin olarak kapalı kodlu muadillerine göre daha yüksek.
Reasoning isimli araştırma şirketi objektif bir ölçüm yapmak için Illumina isimli C ve C++ kaynak kod denetleyicisini kullandılar. Sonuçlara göre Linux çekirdeğinin 2.4.19 sürümündeki TCP/IP yığıtı uygulamasında, 1000 satırlık kod parçası başına düşen hata miktarı 0.10; oysa 5 farklı kapalı kodlu işletim sistemindeki TCP/IP uygulamasına bakıldığında bu istatistiğin 0.55 yani neredeyse 5 kat daha fazla olduğu görülüyor. Bu diğer 5 sistem 10 yıldan daha uzun süredir piyasada kullanılıyor! Sonuç: Linux, bu bakımdan `olgun´ kabul edilen sistemleri geçmiş durumda.

Detaylarını burada okuyabileceğiniz habere göre Reasoning şirketi herhangi bir tarafı tutmuyor ve konu ile ilgili olarak genel kabul görmüş açıklamaları yapmakla yetiniyor. Mesela açık kodlu yazılım kullanıcılarının bir bölümü sadece hatayı tespit edip raporlamakla kalmıyor, peşinden gidip onu düzeltiyorlar da. Ve tabii kod açık olduğu için çok daha fazla eleştiriye maruz kalıyor, hatalar daha çabuk yakalanıyor ve yok ediliyor, bu da daha kaliteli koda yol açıyor. Binlerce yetenekli programcı tarafından kodunun didik didik edileceğini bilen bir programcı da kodunu kamuya açmadan önce bir hayli titiz çalışmak zorunda hissediyor kendini.

Görüşler

0
inoxes
şahsen olabildiğince hatasız ve bug'sız kod yazmaya deneysel amaçlı programlarımda bile özen gösteririm fakat baş ucumda 3 gün sürmesi gereken işi sabaha yetiştirmemi isteyen patronlar ve durmadan bana taklalar atlatan analistler olduğu sürece ne yazık ki içime sinmese bile kalitesiz ve çalakalem kod yazmaya mecbur kalıyorum.
MS ya da diğer yazılım firmalarının programcılarının
gpl üzerinde çalışan programcılarından daha kalitesiz olduğunu düşünmüyorum fakat araya tüccarlar girince ne yazık ki kaliteden ödün vermek zorunda bırakılıyoruz.

En azından benim çalıştığım uygulama yazılımı sektöründe ben ve bir çok arkadaşımın durumu böyle.


0
FZ
Ne demek istediğini gayet iyi anlayabiliyorum. Ancak görüldüğü gibi burada `uygulama´ yazılımlarından ziyade sistem yazılımları söz konusu. Yani muhasebe, ERP, vs. tarzı yazılımlardan çok TCP-IP, çekirdek, e-posta sunucu ve okuyucu gibi çok geniş kitlelere hitap eden temel sistem yazılımları. Bunları yazarken insanın başında genellikle şirket patronları ya da analistler falan olmuyor. Standartlara uyup kaliteli kod yazdıktan sonra sadece hayalgücün ile sınırlısın.
0
inoxes
peki neden bazı firmalar urunlerini satafatli bir sekilde piyasaya sunduktan 1 ay sonra yama yazilimlari cikariyorlar. Sanırsam urunlerin cikis tarihini programcilardan daha cok sirket yoneticileri belirliyor.
0
anonim
inoxes'e katiliyorum bu konuda. gerci henuz bi universite orencisiyim ama bugune kadar duyduklarim pazarlama dehasi (?) endustri muhendislerinin programcilari devamli baski altinda tuttuklari yonunde. sektordeki insanlari dinlemek tabii daha mantikli ama ornegin 55000 muhendisli Micros~1in bu muhendislerin birine bile hava aldirdigini sanmiyorum :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Biri bizi düdüklüyor

netguru

Tüm dünyada internetin kullanımı arttıkça beraberinde sorunlar da çoğalıyor. Bunların başında kişisel bilgilerin gizliliği geliyor. Biz çok fazla farkında olmasak da Türkiye gibi, yeni teknolojiler konusunda iyi bir bilinçlenme süreci yaşamayan ülkelerde sorun daha büyük boyutlarda. Aslında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda “özel yaşamın gizliliği ve korunması” hükümleriyle bizlere tanınmış haklar var. Ancak gizli kulaklar telefondan sonra sanal dünya üzerinde de kol geziyor.

Linux Şenligi 2

redial

1-4 Mayıs 2003 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek olan Linux Şenliği 2'ye herkes davetlidir. Şenlikte çok ciddi bir oyun turnuvasının düzenleneceğini de belirtmekte fayda var ;-)

COMPEX Fuarında Buluşalım!

anonim

COMPEX 2003 28. Uluslararası Bilgisayar Fuarı, 04-07 Aralık 2003 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Rumeli Fuar Merkezi'nde yapılacak. Detaylı bilgi için www.compex.com.tr

GUADEC 2003

anonim

BOSTON, Mass. February 18, 2003. dördüncü yıllık GNOME kullanıcıları ve geliştiricileri Avrupa Konferansu (GUADEC), geliştiricileri, GNOME Kuruluşu Önderleri ve kişileri, işyeri ve hükümet GNOME kullanıcıları 16-18 Haziran 2003'te İrlanda Dublin'e getirilecektir. Konferans, taşınabilir internet aygıtları, ağ sunucuları ve masaüstü için kullanıcı çevresi, GNOME'nin yön ve yeteneklerine dikkat çekmek için tek forumdur. GUADEC, GNOME'nin yayılımcılarına, geliştiricileri ve IT öncülerine yararlı olacak dersleri ve ayrıntılı bir takımını belirleyici olacaktır.

Başkasının Ödevini Yap Ferrari Kazan

FZ

Önce üniversite tezlerini bilgisayarda yazanlar ortaya çıktı, ardından hazır tezleri pazarlayanlar. Hemen ardından da sipariş üstüne tez yazanlar belirdi. Zamanla daha alt sınıflardaki öğrencilerin de bu 'nimetten' faydalanma arzusu keşfedildi. Üstelik bu 'pazarda' müşteri daha çok, sürüm de daha fazlaydı. Yapılan araştırmalara göre internet üstünden ödev hazırlayan, satan ve paylaşan sitelerin yıllık cirosu 2 milyar YTL'ye yaklaşıyor. Öğrencilerin kopya ödevler için en çok tarih ve edebiyat derslerini seçtiği ortaya çıkmış.