Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor

0
FZ
Açık kodlu yazılımlar ve kapalı kodlu yazılımların kalitesine dair sabaha dek tartışmak ve bir yere varamamak mümkündür. Şimdiye dek bu konuda net bir ölçüm yapılmamıştı. Ancak kısa bir süre önce yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre açık kaynak kodlu yazılımların kalitesi kesin olarak kapalı kodlu muadillerine göre daha yüksek.
Reasoning isimli araştırma şirketi objektif bir ölçüm yapmak için Illumina isimli C ve C++ kaynak kod denetleyicisini kullandılar. Sonuçlara göre Linux çekirdeğinin 2.4.19 sürümündeki TCP/IP yığıtı uygulamasında, 1000 satırlık kod parçası başına düşen hata miktarı 0.10; oysa 5 farklı kapalı kodlu işletim sistemindeki TCP/IP uygulamasına bakıldığında bu istatistiğin 0.55 yani neredeyse 5 kat daha fazla olduğu görülüyor. Bu diğer 5 sistem 10 yıldan daha uzun süredir piyasada kullanılıyor! Sonuç: Linux, bu bakımdan `olgun´ kabul edilen sistemleri geçmiş durumda.

Detaylarını burada okuyabileceğiniz habere göre Reasoning şirketi herhangi bir tarafı tutmuyor ve konu ile ilgili olarak genel kabul görmüş açıklamaları yapmakla yetiniyor. Mesela açık kodlu yazılım kullanıcılarının bir bölümü sadece hatayı tespit edip raporlamakla kalmıyor, peşinden gidip onu düzeltiyorlar da. Ve tabii kod açık olduğu için çok daha fazla eleştiriye maruz kalıyor, hatalar daha çabuk yakalanıyor ve yok ediliyor, bu da daha kaliteli koda yol açıyor. Binlerce yetenekli programcı tarafından kodunun didik didik edileceğini bilen bir programcı da kodunu kamuya açmadan önce bir hayli titiz çalışmak zorunda hissediyor kendini.

Görüşler

0
inoxes
şahsen olabildiğince hatasız ve bug'sız kod yazmaya deneysel amaçlı programlarımda bile özen gösteririm fakat baş ucumda 3 gün sürmesi gereken işi sabaha yetiştirmemi isteyen patronlar ve durmadan bana taklalar atlatan analistler olduğu sürece ne yazık ki içime sinmese bile kalitesiz ve çalakalem kod yazmaya mecbur kalıyorum.
MS ya da diğer yazılım firmalarının programcılarının
gpl üzerinde çalışan programcılarından daha kalitesiz olduğunu düşünmüyorum fakat araya tüccarlar girince ne yazık ki kaliteden ödün vermek zorunda bırakılıyoruz.

En azından benim çalıştığım uygulama yazılımı sektöründe ben ve bir çok arkadaşımın durumu böyle.


0
FZ
Ne demek istediğini gayet iyi anlayabiliyorum. Ancak görüldüğü gibi burada `uygulama´ yazılımlarından ziyade sistem yazılımları söz konusu. Yani muhasebe, ERP, vs. tarzı yazılımlardan çok TCP-IP, çekirdek, e-posta sunucu ve okuyucu gibi çok geniş kitlelere hitap eden temel sistem yazılımları. Bunları yazarken insanın başında genellikle şirket patronları ya da analistler falan olmuyor. Standartlara uyup kaliteli kod yazdıktan sonra sadece hayalgücün ile sınırlısın.
0
inoxes
peki neden bazı firmalar urunlerini satafatli bir sekilde piyasaya sunduktan 1 ay sonra yama yazilimlari cikariyorlar. Sanırsam urunlerin cikis tarihini programcilardan daha cok sirket yoneticileri belirliyor.
0
anonim
inoxes'e katiliyorum bu konuda. gerci henuz bi universite orencisiyim ama bugune kadar duyduklarim pazarlama dehasi (?) endustri muhendislerinin programcilari devamli baski altinda tuttuklari yonunde. sektordeki insanlari dinlemek tabii daha mantikli ama ornegin 55000 muhendisli Micros~1in bu muhendislerin birine bile hava aldirdigini sanmiyorum :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SCiB, Li-Ion'a Karşı!

parsifal

Toshiba geçen sene duyurduğu ve bu sene başında piyasaya sürdüğü SCiB pillerin dizüstü bilgisayarlara uyarlanmış modellerini (1, 2) tanıttı. Bu pilleri klasik Li-Ion pillerden ayıran en önemli özellikler ise %90'ının 10 dakika içinde dolması ve 5000 ila 6000 kere tekrar doldurulabilmesi.

İdeal Pencere Yöneticisi

tongucyumruk

Linux ve benzeri sistemleri kullananlar arasında yıllardır süregelen bir tartışmadır: En iyi pencere yöneticisi hangisi? Kimileri bir masaüstü ortamı sağladığından KDE, Gnome gibi sistemleri tercih eder, kimileriyse hafif ve hızlı olması amacıyla Fluxbox, Windowmaker gibi sadece işini yapmaya yönelmiş olanları. Freshmeat'ten Jeff Covey'de yıllar süren araştırmadan sonra kendince ideal olana ulaşmış. Bu konuda yazdığı Antidesktop başlıklı yazıda ise ulaştığı sonuçları açıklamış. Desktop meraklılarına ısrarla tavsiye edilir.

JSFOne - Washington

cagataycivici

Popüler Java Web Teknolojisi JavaServer Faces dünyasını bir araya getirmesi planlanan JSFOne bu yıl Washington'da 4-6 Eylul tarihleri arasinda yapilacak. Ben de 2 sunumla konuşmacı olarak JSFOne'a katılacağım. Apache MyFaces PlanetJSF and Security Konuşmacı Listesi
http://www.jsfone.com/conference/washington_dc/2008/09/speakers.html

Konferans ana sayfası: http://www.jsfone.com

Mum yakmayı deneyelim: TDK gerekeni yaptı

jfever

Geçtigimiz günlerde FM'de hararetli tartışmalara neden olan Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek.. başlıklı haberde gelen yorumlardan birinde TDK sozlugunde bulunan isimler sozlugundeki sacmaliklardan bahsediliyordu.

Ayni sacma aciklamalari TDK sitesine girip kendim bizzat gordukten sonra sayfanin altinda bulunan bilgi edinme butonuna tiklayip durumu ozetlemistim. Bugun TDK tarafinda eposta yoluyla geri bildirim yapildi:

İnsan Beynine Mikroçip Yerleştirmek için Onay Alındı

FZ

İnsanlar yıllarca beyinlere yerleştirilebilecek makinalarla ilgili kurgu eserler ürettiler. Şimdi ise buna bir adım daha yaklaşıldı. Doğrudan beyne yerleştirilip oradaki sinyalleri algılayacak ve bununla cihazların kontrol edilmesini, karmaşık zihinsel işlemlerin yapılmasını sağlayacak cihazlar çok uzakta değil. İnsan denekler üzerinde beyin-bilgisayar arayüzleri denenmek üzere.

Cyberkinetics Inc. of Foxboro, Mass., firması ABD "Food and Drug Administration" kurumunun onayını aldı ve denemelerine başlamaya hazırlanıyor. Geliştirilen yonga dört milimetrekare genişliğinde ve yaklaşık 1.5 milimetre yükekliğinde, felçli hastaların doğrudan kafataslarının altına yerleştirilecek.

Eğer başarılı olunursa bunun anlamı şu: Hastalar doğrudan düşünerek bir bilgisayarı yönetebilecek, ona bağlı olan cihazlara sadece düşünmek sureti ile komuta edebilecekler.

Bu tür cihazların başka hangi amaçlar için kullanılabileceğine dair ise henüz bir açıklama yapılmadı.

FM sitesinde bu konuda daha önce şu habere yer vermiştik. (Bkz. gazetecelikte fikri takip mefhumu!)