Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor

0
FZ
Açık kodlu yazılımlar ve kapalı kodlu yazılımların kalitesine dair sabaha dek tartışmak ve bir yere varamamak mümkündür. Şimdiye dek bu konuda net bir ölçüm yapılmamıştı. Ancak kısa bir süre önce yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre açık kaynak kodlu yazılımların kalitesi kesin olarak kapalı kodlu muadillerine göre daha yüksek.
Reasoning isimli araştırma şirketi objektif bir ölçüm yapmak için Illumina isimli C ve C++ kaynak kod denetleyicisini kullandılar. Sonuçlara göre Linux çekirdeğinin 2.4.19 sürümündeki TCP/IP yığıtı uygulamasında, 1000 satırlık kod parçası başına düşen hata miktarı 0.10; oysa 5 farklı kapalı kodlu işletim sistemindeki TCP/IP uygulamasına bakıldığında bu istatistiğin 0.55 yani neredeyse 5 kat daha fazla olduğu görülüyor. Bu diğer 5 sistem 10 yıldan daha uzun süredir piyasada kullanılıyor! Sonuç: Linux, bu bakımdan `olgun´ kabul edilen sistemleri geçmiş durumda.

Detaylarını burada okuyabileceğiniz habere göre Reasoning şirketi herhangi bir tarafı tutmuyor ve konu ile ilgili olarak genel kabul görmüş açıklamaları yapmakla yetiniyor. Mesela açık kodlu yazılım kullanıcılarının bir bölümü sadece hatayı tespit edip raporlamakla kalmıyor, peşinden gidip onu düzeltiyorlar da. Ve tabii kod açık olduğu için çok daha fazla eleştiriye maruz kalıyor, hatalar daha çabuk yakalanıyor ve yok ediliyor, bu da daha kaliteli koda yol açıyor. Binlerce yetenekli programcı tarafından kodunun didik didik edileceğini bilen bir programcı da kodunu kamuya açmadan önce bir hayli titiz çalışmak zorunda hissediyor kendini.

Görüşler

0
inoxes
şahsen olabildiğince hatasız ve bug'sız kod yazmaya deneysel amaçlı programlarımda bile özen gösteririm fakat baş ucumda 3 gün sürmesi gereken işi sabaha yetiştirmemi isteyen patronlar ve durmadan bana taklalar atlatan analistler olduğu sürece ne yazık ki içime sinmese bile kalitesiz ve çalakalem kod yazmaya mecbur kalıyorum.
MS ya da diğer yazılım firmalarının programcılarının
gpl üzerinde çalışan programcılarından daha kalitesiz olduğunu düşünmüyorum fakat araya tüccarlar girince ne yazık ki kaliteden ödün vermek zorunda bırakılıyoruz.

En azından benim çalıştığım uygulama yazılımı sektöründe ben ve bir çok arkadaşımın durumu böyle.


0
FZ
Ne demek istediğini gayet iyi anlayabiliyorum. Ancak görüldüğü gibi burada `uygulama´ yazılımlarından ziyade sistem yazılımları söz konusu. Yani muhasebe, ERP, vs. tarzı yazılımlardan çok TCP-IP, çekirdek, e-posta sunucu ve okuyucu gibi çok geniş kitlelere hitap eden temel sistem yazılımları. Bunları yazarken insanın başında genellikle şirket patronları ya da analistler falan olmuyor. Standartlara uyup kaliteli kod yazdıktan sonra sadece hayalgücün ile sınırlısın.
0
inoxes
peki neden bazı firmalar urunlerini satafatli bir sekilde piyasaya sunduktan 1 ay sonra yama yazilimlari cikariyorlar. Sanırsam urunlerin cikis tarihini programcilardan daha cok sirket yoneticileri belirliyor.
0
anonim
inoxes'e katiliyorum bu konuda. gerci henuz bi universite orencisiyim ama bugune kadar duyduklarim pazarlama dehasi (?) endustri muhendislerinin programcilari devamli baski altinda tuttuklari yonunde. sektordeki insanlari dinlemek tabii daha mantikli ama ornegin 55000 muhendisli Micros~1in bu muhendislerin birine bile hava aldirdigini sanmiyorum :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sony kötü yakalandı!

conan

Sony müşterilerinin bilgisayarlarına rootkit koyarken yakalandı! Olay sadece rootkit koymakla da bitmiyor. Bilgisayara yüklenen rootkit Sony'den satın alınan müzik CDlerinin kopyalanmasını engellemesi için kullanılan bir programı saklamak için kullanılıyor! Durun daha da bitmedi... Bu rootkit bilgisayardan normal yollardan uninstall edilememekle birlikte, eğer bir şekilde anti-kopyalama programını silmeye kalkarsanız bilgisayarınızın bir daha müzik CDsi çalamıyor! Evet yanlış duymadınız... Kişilik haklarına saygı filan hiç önemli değil. Önemli olan $$$

Yerli malı böcek robot hazır

FZ

Türk araştırmacılar, zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi yüksek hareket kabiliyeti ve hayatta kalma becerisine sahip altı bacaklı robot "SensoRHex"in tasarım ve üretimini tamamladı. TÜBİTAK desteğiyle ODTܒlü ve Bilkent’li araştırmacılar tarafından Türkiye’de ilk kez üretimi gerçekleştirilen robot, böceklerdeki gibi merdivene tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma ve takla atma gibi hareketleri yapabiliyor. Uzmanlar, robotun bu özellikleri ile mayın arama ve afet durumlarında başarıyla kullanılabileceğini belirtiyor.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu’nun ortaklığında geliştirilen çok bacaklı robot "SensoRHex"in temel tasarımını ve prototip üretimini tamamladıklarını bildirdi.

Kaynak: Radikal

Ereğli´li Bir Bilgisayarcı da Virüs Yazdı!

redial

Dünyanın en büyük bilgisayar güvenlik yazılım şirketlerinden Symantec'in sitesinde yer alan habere göre, tahminen Ereğli doğumlu yazılımcının hazırladığı VBS.Ereglili@mm adlı virüs, yayılmaya başladı.

1. Türkiye`de Linux Serbest Yazılım ve Konferansı

vampire

Aralık ayının 7'si ve 8'inde, Türkiye'de alanında ilk olan bir konferans artık gerçekleşiyor. Bilişimin gelişmesindeki en önemli katalizörlerden birisi olan serbest yazılımın artık herkes tarafından duyulması ve de tanınması gecikmeyecek.

1.Türkiye'de Linux ve Serbest Yazılım Konferansı 7-8 Aralık 2001 de ODTÜ Kültür Kongre Merkezi'nde.

GNU/Linux Ortamında C İle Gömülü Programlama Yarışması

FZ

GNU/Linux'ta gömülü yazılım geliştirme yarışması:

Linux'ta Gömülü C programlamada bizden iyisi yok! diyorsanız, ödüllü yarışmamıza bekliyoruz! AIRTIES - ITU IEEE Öğrenci Kolu işbirliğinde gerçekleştirilecek proje yarışmasında AIRTIES tarafından sağlanacak donanımlarla özgün projeni üret, finale kal ve süpriz ödüle sahip ol.

(Ödül PROJEKENT organizasyonundaki Sunumda açıklanacaktır) İlgili herkesi PROJEKENT'e bekliyoruz.