Araştırmalar Açık Kodlu Yazılımların Daha Hatasız Olduğunu Gösteriyor

0
FZ
Açık kodlu yazılımlar ve kapalı kodlu yazılımların kalitesine dair sabaha dek tartışmak ve bir yere varamamak mümkündür. Şimdiye dek bu konuda net bir ölçüm yapılmamıştı. Ancak kısa bir süre önce yapılmış bir araştırmanın sonuçlarına göre açık kaynak kodlu yazılımların kalitesi kesin olarak kapalı kodlu muadillerine göre daha yüksek.
Reasoning isimli araştırma şirketi objektif bir ölçüm yapmak için Illumina isimli C ve C++ kaynak kod denetleyicisini kullandılar. Sonuçlara göre Linux çekirdeğinin 2.4.19 sürümündeki TCP/IP yığıtı uygulamasında, 1000 satırlık kod parçası başına düşen hata miktarı 0.10; oysa 5 farklı kapalı kodlu işletim sistemindeki TCP/IP uygulamasına bakıldığında bu istatistiğin 0.55 yani neredeyse 5 kat daha fazla olduğu görülüyor. Bu diğer 5 sistem 10 yıldan daha uzun süredir piyasada kullanılıyor! Sonuç: Linux, bu bakımdan `olgun´ kabul edilen sistemleri geçmiş durumda.

Detaylarını burada okuyabileceğiniz habere göre Reasoning şirketi herhangi bir tarafı tutmuyor ve konu ile ilgili olarak genel kabul görmüş açıklamaları yapmakla yetiniyor. Mesela açık kodlu yazılım kullanıcılarının bir bölümü sadece hatayı tespit edip raporlamakla kalmıyor, peşinden gidip onu düzeltiyorlar da. Ve tabii kod açık olduğu için çok daha fazla eleştiriye maruz kalıyor, hatalar daha çabuk yakalanıyor ve yok ediliyor, bu da daha kaliteli koda yol açıyor. Binlerce yetenekli programcı tarafından kodunun didik didik edileceğini bilen bir programcı da kodunu kamuya açmadan önce bir hayli titiz çalışmak zorunda hissediyor kendini.

Görüşler

0
inoxes
şahsen olabildiğince hatasız ve bug'sız kod yazmaya deneysel amaçlı programlarımda bile özen gösteririm fakat baş ucumda 3 gün sürmesi gereken işi sabaha yetiştirmemi isteyen patronlar ve durmadan bana taklalar atlatan analistler olduğu sürece ne yazık ki içime sinmese bile kalitesiz ve çalakalem kod yazmaya mecbur kalıyorum.
MS ya da diğer yazılım firmalarının programcılarının
gpl üzerinde çalışan programcılarından daha kalitesiz olduğunu düşünmüyorum fakat araya tüccarlar girince ne yazık ki kaliteden ödün vermek zorunda bırakılıyoruz.

En azından benim çalıştığım uygulama yazılımı sektöründe ben ve bir çok arkadaşımın durumu böyle.


0
FZ
Ne demek istediğini gayet iyi anlayabiliyorum. Ancak görüldüğü gibi burada `uygulama´ yazılımlarından ziyade sistem yazılımları söz konusu. Yani muhasebe, ERP, vs. tarzı yazılımlardan çok TCP-IP, çekirdek, e-posta sunucu ve okuyucu gibi çok geniş kitlelere hitap eden temel sistem yazılımları. Bunları yazarken insanın başında genellikle şirket patronları ya da analistler falan olmuyor. Standartlara uyup kaliteli kod yazdıktan sonra sadece hayalgücün ile sınırlısın.
0
inoxes
peki neden bazı firmalar urunlerini satafatli bir sekilde piyasaya sunduktan 1 ay sonra yama yazilimlari cikariyorlar. Sanırsam urunlerin cikis tarihini programcilardan daha cok sirket yoneticileri belirliyor.
0
anonim
inoxes'e katiliyorum bu konuda. gerci henuz bi universite orencisiyim ama bugune kadar duyduklarim pazarlama dehasi (?) endustri muhendislerinin programcilari devamli baski altinda tuttuklari yonunde. sektordeki insanlari dinlemek tabii daha mantikli ama ornegin 55000 muhendisli Micros~1in bu muhendislerin birine bile hava aldirdigini sanmiyorum :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

My-SQL VS Oracle

ganzo66

My-SQL, anlatmaya ne gerek, Oracle, bunuda anlatmaya gerek yok herhalde. Linux ve open source herdem güzel ortamlar. Biliyor muydunuz ki Oracle'ın şu sıralar en çok çekindiği veritabanı My-SQL... Oracle 8i'den başlayarak Linux ortamına kendini yerleştirmeye çalışıyor. Ama daha dün dünyaya gelmiş olan My-SQL Oracle'ın dizlerini titretiyor.
Bir yandan Caldera ile anlaşma yaparak, bir yandan da 9i ile ortamın sıcaklığını arttırarak ve son olarak development açısından Oracle bedava dağıtarak My-SQL'i sıkıştırmaya çalışıyor. Bence nafile; My-SQL'in hitap ettiği ortam, PHP ile bütünleşmesi, kullanım kolaylıkları ve tabiiki daha az bug'ı ile herhangi bir şey olması mümkün değil.
Aslında burada amaç, "open source ruhunu" open source ruhuna yakın görünerek yıkmaya çalışmaktır. Yapılmaya çalışan işin tek bir adı vardır, "Rabbena hep bana"...

Bir Mum da Siz Yakın

esse

ABD'deki terör kurbanlarının anısına dünyanın en yaygın internet mesaj ve chat servisi ICQ tarafından açılan "Bir Mum da Siz Yakın" adlı bölüme tüm ülkelerden binlerce mesaj yağıyor.

ICQ tarafından 11 Eylül akşamı açılan köşeye, başsağlığı dileklerinin yanında, tüm dünyada barış, sevgi ve dostluk dileğinde bulunan İtalya'dan Almanya'ya, Japonya'dan Türkiye'ye kadar birçok ülkeden sayısız mesaj gelmiş. İşte, bu mesajlardan bazıları:

Marinella (İtalya): Bu mumlar barış için sonsuza dek yansın.
Marc Reineke (Almanya): Hala enkazın altında sağ olanlar varsa, size şans diliyorum.
Siz de bir mesaj bırakın...

Toshiba´dan 2cm´lik sabit sürücü

butch

En son rekorun Kasım ayında Hitachi tarafından duyurulan 1-inch(2.54 cm)'lik sabit diskte olduğu konuda, Toshiba yaptığı 0.85-inch(2.159) diskle rekoru eline geçirmiş oldu. 2-3 GB kapasiteye sahip olan diskler 2005 başında üretime geçecek.

Kaynaklar:/. ve http://neasia.nikkeibp.com

DDJ Programlamada Mükemmelik Ödülü : P.J. Plauger

FZ

Yirmi yılı aşkın süredir yayınlanan Dr. Dobb's Journal dergisinin bu seneki "Programlamada Mükemmelik Ödülü"nü P.J. Plauger aldı.

Dr. Plauger, 80'li yıllarda X3J11 komitesinde çalıştı. Söz konusu komite ANSI C standardının geliştirilmesinden sorumlu idi. Çalışmalarına devam eder Dr. Plauger daha sonra ISO C ve C++ standartlarının oturtulmasında da önemli rol oynadı.

Bu süre esnasında Bell Laboratuvarlarında profesyonel olarak çalışan Plauger 10 yılı aşkın bir süre "The C/C++ User's Journal"ın editörlüğünü yaptı. Plauger'in yazdığı ya da katkıda bulunduğu kitaplar arasında şunlar sayılabilir: Elements of Programming Style and Software Tools in Pascal, The Standart C Library; Programming on Purpose, The Standart Template Library.

Dr. Plauger aynı zamanda 30 yılı aşkın süredir bilimkurgu yazarlığı da yapıyor. Yazdığı kısa öyküler "Analog" ve "Galaxy" dergilerinde yayınlandı.

Dünya Sayısal Kütüphanesi WDL Açıldı

FZ

BM Dünyanın Bilgisi Kütüphanesini Açtı

4. yüzyılda Arap yarımadasında ne tür bilimsel gelişmeler oluyordu? Peki ya aynı dönemde Çin'deki ve Güney Amerika'daki politik durum nasıldı? 5. yüzyılda Japonya'daki edebiyatı İskandinav mitolojik metinleri ile kıyaslamak ister misiniz?

İnsanlık tarihindeki dönüm noktalarını temsil eden kültür hazineleri olan özgün eserler sayısal ortama aktarıldı ve Birleşmiş Milletler desteği ile http://www.wdl.org adresinde yayına sunuldu.

Dünya haritası üzerinde istediğiniz zaman aralığına kısıtlayabileceğiniz etkili ve basit bir navigasyon yapısı sunan World Digital Library içinde tarihteki ilk roman kabul edilen Japonca eserden tutun, Arap bilginlerin ilk cebir metinlerine dek türünün ilk örneği olan belgelere ve bunlarla ilgili uzmanların açıklamalarına erişmeniz mümkün.