Wikipedia dünya basınını kandırdı!

0
FZ
Oscar ödüllü Fransız besteci Maurice Jarre, geçen Martta ölümünden sonra bazı uluslararası büyük gazetelerde çıkan anma yazılarına göre, "Öldüğümde hala kafamda çalan son bir vals olacak" demişti.

Ancak gazeteler bu şık cümleyi, internete bağlanabilen herkesin, istediğini yazıp, düzeltip, ekleyebildiği açık ansiklopedi Wikipedia’dan almışlardı.

Guardian, Independent gibi ünlü gazeteler ile BBC Music Magazine ve Daily Mail gazetesinin internet siteleri, yayımladıkları anma yazılarına koydukları bu cümleyi, internete bilgi kaynağı olarak güvenmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermek isteyen İrlandalı bir öğrenci uydurmuştu.

University College Dublin’de okuyan 22 yaşındaki ekonomi ve sosyoloji öğrencisi Shane Fitzgerald, küreselleşmeyle ilgili yaptığı araştırma çerçevesinde, bu cümleyi bir deneme olarak Jarre’nin öldüğünün duyurulduğu 30 Mart gecesi hemen yazıp Wikipedia’daki Jarre maddesine ekledi.

Fitzgerald, kendi uydurduğu bu cümleyi internet günlükleri ve bazı küçük gazetelerin kullanacağını tahmin ettiğini, ama büyük gazetelerin kontrol etmeden sadece Wikipedia’ya güvenerek bu cümleyi kullanacaklarını beklemediğini belirtti.

Fitzgerald, Irish Times gazetesine bugün yaptığı açıklamada, "Ama yanılmıştım. İngiltere’nin yanı sıra Hindistan, Amerika ve Avustralya kadar uzak yerlerdeki kaliteli gazeteler de Jarre’nin ölümüyle ilgili haberlerinde benim cümlemi kullandılar" dedi.

Devamı: Radikal

Görüşler

0
tekrei
Bu başlıkta aslında bu yazıyı okuyanları "kandırıyor". Doğrusu "Wikipedia'ya güvenen basın mensupları yanıldı" olmalıydı sanırım. Sonuçta Wikipedia'nın dünya basınını kandırması gibi bir şey söz konusu değil, olan bir öğrencinin wikipedia'dan yararlanan basın mensuplarına ders vermek istemesi.
0
mos
bu da nasıl bir savunma mekanizmasıysa..

adam gider kendi halinde hizmet veren bir web sayfasını hizmet veremez hale sokar, adı "güvenlik açığı vardı, uyarmak için yaptım" olur.

binlerce habersizin kredi kartı bilgilerini çalar, "daha ciddi önlemler alınsın diye yaptım" der.

bu "zavalli" yaratik da amaci bir otokontrolle halka "bilgi kaynağı" olmaya çalışan bir siteye "bir yerinden uydurduğu" bir haber girmiş, adı "internette her okunana inanmaması için dikkat çektim" olmuş.

eziklik..
0
realist

The Guardian ombudsmanının konuyla ilgili yazısına göre Fitzgerald'ın 30 Mart'daki girdisi ilgili sayfadan aynı günde iki kez silinmiş. İkinci denemesi ancak altı dakika kalabilmiş. Üçüncüde 25 saat gören olmamış.

Burada Sabah gazetesinin okurlarını salak yerine koyan haberine de dikkat çekmek isterim. Artniyetli veledin bahis konusu notu Wikipedia'ya defalarca girdiği ve sayfada en fazla 20 saat kalmasını sağlayabildiğini yazmışlar. Buna rağmen başlık "Wikipedia ne kadar güvenilir."

http://www.sabah.com.tr/Dunya/2009/5/7/wikipedia_ne_kadar_guvenilir linkinden ulaşabilirsiniz. (Şu an site çökmüş durumda.)

Benim görüşüm: Wikipedia'nın otokontrol mekanizması yazılı basından kat kat daha güvenilirdir ve bu olay da kesin ispatıdır.

0
realist
Eksik araştırmışım:

Sabah ve Radikal Anadolu Ajansı'ndan alıp olduğu gibi vermişler. Demek ustanın gönyesi yamuk olunca çırağın yaptığı masa da eğik duruyor.

Samanyolu Haber'de de aynı ayıp sürüyor.
0
Tarık
maddeye uydurma ekleme yapan vatandaş, wikipedia ya da internette ki bilgi kaynakları yerine sözü geçen basılı gazetelere saldırsaydı daha popüler olacaktı belkide. şimdi internet genelinde tanınan bir salak oldu. kader... :)
0
nelson
bu başlık çok hatalı, haberde anlatılan durumsa dünya genelindeki hemen hemen tüm basın yayın organlarının kaynağı doğrulamadan, adam akıllı araştırma yapmadan habercilik yaptığını ya da habercilik oyunu oynadığını ortaya koyuyor.
0
sundance
Zamanında biri zaman yolculuğunun çok fazla bir şey değiştirmeyeceğini, zira zamanın bir nehir gibi olduğunu ve nehrin içinde de zaman zaman ters akımlar ve girdaplar olduğunu ama nehrin geneli karşı konulamayan bir güçle bir yöne aktığı için herne kadar belli bir noktadaki hareketin değişebilmesine rağmen, genel akışın değişmeyeceğini söylemişti.

Güzel benzetme.

Benzer şey wikipedia için de geçerli. Wikipedia, ecnebilerin sevdiği ifadeyle taşa kazınmış bir şey değil, zaten bu yüzden de güzel.

Wikipedia'nın bu incinebilir yapısı, onu aynı zamanda sağlıklı da kılıyor.

Gazetelerimize gelince; herne kadar kendisini pek sevmesem de zaman zaman doğru tespitleri olduğunu düşündüğüm, mimikleri ve futbol yorumları ile şahsına özgü bir yazarımız şöyle bir şey anlatmış, deyim yerindeyse bir gazetecilik dersi vermişti (en azından bana) "Bizde habere para verilmiyor. Gazeteler kendi başlarına haber kovalamıyorlar, çünkü haber masraf demek, araştırma demek, nitelikli personel demek. Bunlardan dolayı da belirsiz bir masraf demek. Bir ay çok fazla paralar harcarsınız, doğru düzgün vurucu bir haber çıkmaz, bir başka ay, çok daha az para harcayarak atlatma bir haber yakalarsınız. Halbuki, ajanslardan haberleri toplayıp, köşe yazarlarına da yazıları yazdırdınız mı gazete oluyor işte. Hem de ay başından toplam kaç para harcayacağınız da belli. İşte bu yüzden bizde haberci yetişmiyor, habercilik gelişmiyor."

Wikipedia'nın güvenlirliğine gelince. Alın size bire bir yaşadığım örnek;

16 Ağustos 17:30'da 100 metre finali koşuldu

Ussain Bolt 9.69 ile rekor kırdı

Wiki pedia sayfaları 1,5 dakika içinde update edildi. Daha sonra rekor düzeltildi, 9.68 değil, 9.72 olduğu belirtildi ve bir dakika içinde bu da güncellendi.

http://en.wikipedia.org/wiki/World_record_progression_100_metres_men

http://en.wikipedia.org/wiki/Usain_Bolt

Bu yanlışı
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Usain_Bolt&diff=232316760&oldid=232314484
Bu doğrusu
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Usain_Bolt&diff=next&oldid=232316939

FZ'nin teaser olarak yazdığı başlığa da çok takılmayın derim. Benim algıladığım orda dünya basınının şaşkınlığına kinaye yapılıyor olması.
0
FZ
Vikipedi'ye göre Türkler dinamiti Alfred Nobel'den yaklaşık 200 sene önce kadar icat etmiş :)

Her şeye rağmen seviyoruz kendisini, çok yaşa Vikipedi!

Tabii öğrencilerimize de sürekli Vikipedi'nin birincil kaynak olmadığı uyarısında bulunmayı ihmal etmiyoruz. Neyse ki Scholarpedia gibi takdire şayan çabalar da var Internet dünyasında (şimdilik çok dar bir alanı kapsasa da, derinliği ve güvenilirliği açısından çok değerli bir gelişme).
0
Tarık
Madem wikipedia hakkında son iki yorumda tespit yapılmaya gayret gösterilmiş. Bende son 4 ayda yoğun olarak madde girdiğimde karşılaştığım şeyleri yazayım. Türkçe wikipedia için:

Açık kaynak kavrayışları (0) sıfır, lisansların ne ifade ettiği konusunda kimsenin en ufak bir fikri yok (özellikle resim ve fotoğraf konusunda). Hizmetliler bilmedikleri ve araştırmadıkları bir sürü maddeyi farklı maddelerin benzeri olduğu için tek madde içerisinde toplamaya çalışmak gibi saçma bir uğraş içerisinde. Yoğun olarak vandalizm etkisi altındaki maddeler bilmem kaç yüz kez değiştirildiğinde bile 'dinamik ip yi kısa bir süre için bloklamanın' dışında bir önlemleri yok. Yalnızca nokta, virgül değiştirerek yüz binlerce değişiklik yapan biri bir zaman sonra halkın oyuyla hizmetli vs. olabiliyor. Ve aynı şeyi hizmetliykende devam ettirmekten başka bir işleri olmuyor. Herkes her maddeye kafasına estiği etiketi yapıştırabiliyor. O etiketi kaldırmak yalnızca hizmetlilerin görevi olduğu için çoğu madde hiç gerekmediği halde tonla gereksiz etiketle dolu. En basit, en madde olamayacak alakasız adamlar kendilerini madde olarak wikipedia ya girip, gayet güzel 2-3 sene reklamlarını oradan yapabiliyorlar. Bunu kayıtlı ip adresleri, mac adresleri, bilgisayar adlarıyla ispat edip hizmetliye görevini yapması için bilgi veriyorsunuz hizmetli bir hafta sonra maddeyi ancak siliyor. Sildiği anda madde yeniden oluşturuluyor, ve hizmetlilerin birbirleriyle hiç bir iletişimi olmadığı için yeniden silinmesi yine bir hafta alıyor vs. E bu tür yönetimsizlikler insanda wikipedia ya güveni son derece düşürüyor.

Tamamen herkese açık bir proje olduğundan herşey hizmetli ve bürokrat denen insanların elinde. Fakat onlarda tam olarak ne yapıp yapamayacaklarını bilmediklerinden (çoğu zaman yetersizliklerinden), tüm sorumluluğu wikipedia' nın heryere çekilebilir bir takım politikalarına atıyorlar. Ve kendilerinin yalnızca hizmetli olduklarını vurguluyorlar. Örnek veriyorum, TR3D maddesi ile şu an wikipedia da var olmayan "fazlamesai" ya da "fazlamesai.net" maddesi wikipedia politikalarına baktığınızda eşit durumda fakat siz istesenizde fazlamesai' yi madde olarak ekleyemiyorsunuz. Ama TR3D maddesi aynen duruyor. (Ekleyebilirseniz ne güzel tabii)

Fakat sonuçta, fikir olarak hala parlak ve güzel bir fikir. Ve sonsuz düzenlenebilirlik, güncellenebilirlik sunması bakımından hala kayda değer bir tasarı. Birşeyi Google da aramadan önce ingilizce, almanca, türkçe wikipedia' lar nitelikli ve olgun bilgi için hala öncelikli tercih nedeni olabilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

7d6 Demoparty

Tarık

7dx'in 5'nci ayağı ve Türkiye'nin 7. scene partisi olan 7D6 kendi sitesinde duyuruldu. Parti 2-3 Aralık 2006 tarihleri arasında gerçekleşecek. Giriş bedelsiz. Partiye katılmak için formu doldurmanız gerekiyor.

Tanrının eli Korsan Kültür bakanına değerse...

sefalet

İsveç 2005 yılında çıkardığı kanunla hakları saklı eserlerin genelağdan indirilmesi ve paylaşılmasına yasak getirdi. Kanuna karşı gelenleri para ve iki yıla kadar hapis cezası bekliyor. Fakat İsveç'te herkes aynı fikirde görünmüyor özellikle kültür bakanı ve Tanrı.

Yeni ve Tek Dünya Şampiyonu: V.Kramnik

sefalet

Yirmi yıla yakın zamandır satranç dünyası iki ayrı kuruluş ile temsil ediliyordu.Birden fazla dünya satranç şampiyonunun ortalarda gezdiği bu süreçte, Klasik Satranç Dünya şampiyonu ve FIDE Dünya Şampiyonu vardı.

En ucuz Internet Kafe Türkiye'de

conan

Foreign Policy'nin yaptığı bir araştırmaya göre en ucuz Internet Kafe saati ($0.50) ile Türkiye'de. 26 ülkenin kapsayan bu araştırmada en pahalı ülkeler olarak İsveç ($6.40) Avusturya ($6.00) Nijerya ($5.40) Amerika ($5.00) gözüküyorlar. (Evek. Haberi slashdot sitesinde gördüm) :)

Yazılım Patentleri Protestosu Etkili Oldu

FZ

1 Eylül´de AB Parlamentosu'nda oylanması planlanmış olan Yazılım Patentleri yasa tasarısı dünya çapındaki protestolar yüzünden ertelendi.

FM sitesinin de destek verdiği protesto sonucunda dünya çapında pek çok büyük web sitesi belli bir süreliğine gönüllü olarak kendilerini kapattılar ve anasayfalarından patent yasasını protesto ettiklerini belirten duyurular yayınladılar.

Bu konuda hassasiyet gösteren herkese teşekkürler. Konu ile ilgili detaylı bilgiye bu adresten erişebilirsiniz.