Yapay Zekâda Hedef Hala Uzakta

0
ahmetozer
Savaş alanında, yaşlıların bakımında ve uzayın keşfinde… İnsanlığın robotlardan beklentisi saymakla bitmiyor. Ancak yapay zeka alanındaki ağır gelişme, görme, konuşma ve yürüme gibi en basit becerilerin dahi robotlara aktarılması zorlukla ilerliyor.

Robotlar hala futbol oynamakta zorlanıyor

Kısaca ELROB (European Land-Robot Trial), yani Türkçesiyle Avrupa Kara Robotları Saha Araştırması, bu yıl 15-18 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Alman Kara Kuvvetleri’nin Bavyera Hammelburg’da bulunan kışlasında, 9 Avrupa ülkesinden 33 firma ve 14 araştırma ekibi, robotlarla ilgili son gelişmelerini sergilediler. Başta askeri olmak üzere, sınır muhafaza, itfaiye, polis ve sivil savunma alanında faaliyet gösteren robotlar sergilendi. Amerika’da Savunma Bakanlığı’nın organize ettiği DARPA Grand Challenge’e kıyasla Elrob bir yarışma niteliği taşımıyor. Elrob’un bu yılki hedefleri arasında insansız kara araçlarının gelişimini teşvik yer aldı.

Avrupa Robotik Ağı Euron’un Koordinatörü ve ELROB jürisi üyelerinden Henrik Christensen, ELROB’un bundan sonra her yıl yapılacağını, sivil ve askeri amaçların her yıl rotasyona tabi tutulacağını kaydetti. Bir sonraki ELROB, 2007 yılının eylül ayında İsviçre’de yapılacak.

“Henüz işin başındayız“

ELROB 2006’yı değerlendiren Tuğgeneral Reinhard Kammerer, robot sistemlerinde Avrupa’da henüz işin başında olduklarını söyledi. Alman Ordusu’nun talebiyle Würzburg Üniversitesi uzmanlarınca geliştirilen ve Merlin adı verilen robot, hemen her görevin üstesinden başarıyla gelirken ELROB’da sergilenen robotlar sürekli arızalar ve sorunlarla karşılaştılar.

Yapay zeka ve robotiği birleştiren ikinci etkinlik, 14-20 haziran tarihleri arasında Bremen’de yapıldı. Bu yıl 10’ncusu yapılan Robocup yani Robot Dünya Futbol Kupası’nın ilik 1997 yılında Japonya’nın Nogaya kentinde düzenlenmişti. Futbol oynayan robot fikri, Kanadalı Alan Mackworth tarafından ortaya atıldı. Bugün Robocup faaliyetinin temel hedefi 2050 yılına odaklanmış durumda: 2050 yılının dünya futbol şampiyonunu, Robocup birincisiyle karşı karşıya getirmek…

Robocup 2006’nın birincisi Almanya

Bu yılki Robocup toplam 33 dalda yapıldı. Toplam 95 ekiple turnuvaya katılan Almanya 11 altın madalyayla birinci, Çin 9 altınla ikinci, Japonya ise 6 altınla üçüncü oldu. Dördüncü sırada İran yer alırken Avustralya ekipleri beşinci oldu. 36 ülkeden toplam 2 bin 600 kişinin katıldığı Robocup 2006’yı 15 binden fazla seyirci izledi. Bu yıl Robocup kategorilerine ilk kez hizmet robotları yarışması da dahil edildi. Almanya yaşlı nüfus problemini hizmet robotlarını geliştirerek aşmaya çalışıyor.

Robocup 2006’nın organizatörlerinden Ansgar Bredenfeld, Robocup’ta şimdiye kadar yarışan ekiplerin ağırlıklı olarak bilgisayar bilimleri uzmanlarından oluştuğunu, bunlara makina, elektronik ve yapı mühendislerinin de eklenmesi durumunda önemli fırsatların elde edileceğini söyledi.

Bir sonraki Robocup, 2007’de Amerika Birleşik Devletleri’nin Atlanta kentinde yapılacak.

Robot gelişiminde hayal kırıklığı

Marvin Minsky, yapay zeka denince akla gelen ilk uzman. Minsky, Amerika’nın ünlü MIT Enstitüsü’nde yapay zeka laboratuvarı kurulmasına ön ayak olan Marvin Minsky, Elrob ve Robocup faaliyetlerini izleyenler arasında yer aldı. Amerikalı araştırmacı, değerlendirmesini “50’nci yılında yapay zeka” başlıklı bir konferansta sundu. Minsky, kaleme aldığı makale ve kitaplarında, yakın gelecekte duygulara sahip makinalar üretilebileceğini, robotların insanları bir nevi ev hayvanı olarak kullanacaklarını ileri sürmüştü.

Kaynak ve yazının devamı: http://www2.dw-world.de/turkish/panorama/1.188802.1.html

İlgili Yazılar

Küba Açık Kaynak Peşinde

ali_deren

Venezüella'nın lideri Hugo Chavez, ilginç muhalefet tarzıyla unutturduğu Küba Başkanı Fidel Castro'ya da ilham kaynağı oldu. Chavez'in ülkesini uluslararası yazılım tekellerinden kurtarmak için başlattığı açık kaynaklı yazılım ve sistemlere dönüş hamlesine Küba da destek vereceğini açıkladı.

Konser: Genetik Algoritmalarla Müzik - Kim Cascone @ Santralİstanbul

FZ

David Lynch'in ses danışmanı elektronik müzik bestecisi Kim Cascone, 8 Kasım Cumartesi akşamı Santralİstanbul Enerji Müzesi'nde düzenlenecek konserde elektronik müzik dinleyicileri ile buluşuyor.

Kim Cascone, 4-7 Kasım tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'nün konuğu oldu ve 'Basit Genetik Algoritmaları Kullanarak İçerik Yaratma' başlıklı bir atölye çalışması yaptı. 7 katılımcının yer aldığı bu atölye çalışmasının sonunda ortaya çıkan eser 8 Kasım Cuma akşamı saat 19:00'da santralistanbul Enerji Müzesi'nde yapılacak konserde seslendirilecek.

Türkiye´nin web siteleri yarışıyor

esse

Türkiye’nin en iyi kurumsal ve kişisel web siteleri: DorukNet, Microsoft ve PCMagazine dergisinin ortaklaşa düzenledeği “Altın Örümcek Web Yarışması” ile belirlenecekmiş.

Internet teknolojilerini kullanarak gerçekleştirilen başarılı projelerin daha iyi tanıtılmasını ve bu alanda yapılacak yatırımların özendirilmesini amaçlayan yarışma için son başvuru tarihi 10 Nisan 2002.

Ebay, Skype'ı Satın Aldı

wizzyfx

Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız şirket birleşmelerinden biri daha gerçekleşti. Hepimizin yakından tanıdığı açık arttırma sitesi Ebay, internet tabanlı populer sesli iletişim programı Skype'ı satın aldı.

RTÜK çıktı çıkacak...

anonim

Günlerdir konuşulan rtük yasası üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan köşke geri gönderildi.
Ayrıntılar için... internethaber.com