MPlayer (ve Niceleri) Yazılım Patentleri Nedeniyle Zor Durumda!

0
ykarslioglu
MPlayer, GNU/ Linux camiasının en yetenekli çokluortam oynatıcılarından biri fakat sitesinde hiç iç açıcı olmayan haberler var.

Yazılım patentleri konusu, özgür yazılımların birçoğunun önünü kapatma tehlikesini bereberinde getiriyor. Ayrıntıları http://www.mplayerhq.hu/homepage/index.html adresinden okuyabilirsiniz...
"The end draws near... MPlayer is seriously threatened by software patents due to the numerous patented multimedia techniques. Also threatened are the many programs built upon MPlayer and the other free software multimedia players, like xine, VLC, avifile, gstreamer and especially FFmpeg, which provides the framework all of the above players use..."

"Sona yaklaşıyoruz. MPlayer patentlenmiş multimedia teknolojilerinden ötürü ve yazılım patentleri bağlamında ciddi tehdit altında. MPlayer'dan faydalanan programlar ve xine, vlc, avifile, gstreamer gibi çokluortam göstericileriyle bu programlara çatı geçen FFmpeg yazılımı da tehdit ediliyor durumda...

Görüşler

0
simor
Bu yazılım patentleri nedir bilen varmı? 5 senedir duyuyoruz.
Yazılmışmıdır kitabı? Kaç senedir patentli ürünün saklı hakkı?, Mevcut patent kuralları çerçevesinde mi denetlenecek?. Nedir ?

Yoksa sadece öcü geliyo aman korkunmu diyolar anlamakta zorlanıyorum.GNU/GPL nasıl reaksiyon gösterecek acaba. Yoksa içlerini kaplayan korku, GNU nun hız kestiğinin ve insanların mevcut yapılmışları kulllanarak mutlu olduklarının bir göstergesimi.?
0
ekrems
Bu konuyu daha önce burada [www.fazlamesai.net] konuşmuştuk.

Son olarak ben analizlerimi içeren birşeyler gönderecektim. iş yoğunluğundan yarım kaldı.

Yazılım iki yolla korunuyor. Birinde yazılım bir eser olarak kabul ediliyor ve copyright yani telif hakkı ile korunuyor. Diğerinde ise yazılım içerisinde yenilikçi bir yaklaşım varsa bu kısım buluş olarak kabul ediliyor ve patent adlı koruma türüne sahip oluyor. Patent 20 yıl için buluş sahibine tekel sağlıyor. Ancak patent sadece başvurulduğu ülkede geçerli. Her ülkeninde kendi menfaatleri gereği farklı patentleme kriterleri var. Örneğin amerikada üzerine güneşin doğduğu her buluşu patentleyebilirsiniz denirken avrupa bu konuda çok katı kurallara ve sağlam bir düzene sahip. (hukuki boyutu yani davalar konusunda malesef böyle değil)

kısa ve öz yazayım, patent ile yazılım bir metot olarak ele alınıyor ve bu şekilde korunuyor. amerikan tarzı yazılım patenti metni örneğini burada [www.gnu.org] bulabilirsin.

neden amerikan tarzı dedim çünkü avrupada bir yazılıma patent alabilmek için onu bir kılıfa sokmak gerekiyor. teknik katkı sağladığını (technical contribution approach) göstermek ör. fiziksel bir etkisi olduğunu (tangible effect) gösterme şartı aranıyor.

bir yazılım amerikada da satılacaksa patent araştırması yapılmadan hazırlanmamalı. patent, yazılım firmalarının önemli bir gelir kapısı (direkt;lisans, dolaylı; pazar tekeli). araştırma için bu siteye [ep.espacenet.com] göz atabilirsin.
0
robertosmix
MPlayer çekirdek olarak bence gelmiş geçmiş en iyi çokluortam oynatıcısıdır. MEncoder ile birleşince bir çok video oluşturma ihtiyacını mükemmel bir şekilde çözer. Her bir özelliği için Win32 ortamında bir çok yazılım bulunmakta. En basitinden bir kaç parametreyle DVD'den Rip yapabiliyor, alt yazıları kopyalabiliyor, stream çalabiliyor, streamleri direkt istediğiniz codec ile sıkıştırabiliyor, Tv'den rahatlıkla capture edebiliyor, dvd izleyebiliyor, svcd,vcd vs.vs. rahat rahat hiç bir codec problemi olmadan izleyebiliyor daha birçok birçok birçok şey yapabiliyorsunuz... Hiç unutmam.. bir ara iki filmi tar ile birleştirip, sonrada uzantısını doc olarak çevirmiştim.. Daha sonra bu dosyayı hiç açmadan (unutmuştum) mplayer ile oynattım.. hiç bir sorun yaşamadan hemde! çok uzun süre sonra unutkanlığım aklıma geldi ama mplayer'in neredeyse dosyanın ruhunu okuması beni resmen şaşırttı.. Hiç gerek kalmadan tar header'ı geçip avi header'ları otomatikman okumuş.. pes doğrusu!

Eğer bu iş böyle giderse.. çok yazık olacak bir çok emeğe çoook!!
0
Nightwalker
Bilgi üniversitesinde Iceza ya "mono ve patent" sorunu sorulduğunda Iceza adam gibi cevap vermek yerine dalga geçip seyircilere şov yapmış ve bazıları bunu çok eğlenceli bulmuştu.

Umarım bu haber Iceza gibilere patentlerin dalga geçilemeyecek kadar ciddi bir konu olduğunu anlatmıştır.
0
demolish
http://primates.ximian.com/~miguel//texts/patents.html

Sun owns various patents* on Java, and they might just feel at some point threatened enough to use them as a weapon against open source. In the same way people feel that Microsoft might pull that trigger.
...
Why does this matter? Because we just do not know if someone has a patent on pieces that Java and .NET implement. There might very well be one that we are not aware of. The patent might remain sleeping for a few years before someone decides to profit from it. **

http://www.ondotnet.com/pub/a/dotnet/2005/03/21/interviewmiguel.html

Oreilly.com: What about the legal concerns/patent issues with Microsoft's .NET? How do you clarify these issues and questions that many developers still have about Mono's connection to .NET?

de Icaza: Every piece of software written today is likely going to infringe on someone else's patent. Sometimes the infringement is serious; sometimes it is not. This depends on whether the patent that was granted was valid (i.e., it did not exist before, and it was not an obvious extension to something existing). The software patent problem is not limited to Mono. Software patents affect everyone writing software today.

Our strategy in dealing with patents in Mono is the same strategy that any other software developer would take. In the event of a patent claim, we will try to find prior art to the claim of the patent. If no prior art can be found, we will try to find an alternative implementation that will not infringe the patents. If none of the above can be done, we will remove the infringing code from Mono.

Dealing with the last bit, what happens if we have to remove functionality from Mono? One option is to have the compiler recommend the use of a different set of APIs [or] ship tools that can convert existing code to use a different set of cross-platform APIs.

At this point there are no concrete, validated patent claims that we are aware of [with Mono].


* http://www.sun.com/legal/patents/

** http://java.sys-con.com/read/46599.htm?CFID=64550&CFTOKEN=9EDAAAD4-11F2-116D-3BCE111100813B62

Sun argued throughout the 3-week trial that Java did not infringe on the Kodak patents and that, even if it did, the patents were invalid. But Kodak won the day.


0
Nightwalker
de Icaza: Every piece of software written today is likely going to infringe on someone else's patent. Sometimes the infringement is serious; sometimes it is not. This depends on whether the patent that was granted was valid (i.e., it did not exist before, and it was not an obvious extension to something existing). The software patent problem is not limited to Mono. Software patents affect everyone writing software today.


Benim evimde yazdığım ERP projem ile MONO (bütün yazılımlar patent sorunlarından etkileniyor denilerek) bir tutulamaz.

Araba kullanmak risklidir. Buna karşın hepimiz kullanıyoruz. Ancak araba kullanmak nasıl olsa risk taşıyor diye bir tarafı uçurum olan yolda 180 km/s yapmak yalnızca aptallıktır.

0
demolish
"tarafı uçurum olan yolda 180 km/s yapmak"

http://primates.ximian.com/~miguel//texts/patents.html

If Java on Linux became a threat to Sun, would they use their patents? I do not know, and I hope not.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pixele dayalı reklamcılık yeni bir boyut kazandı.

anonim

Milliondollarhomepage sitesiyle hayatımıza giren "pixel-site" mantığı, Iki Türk öğrencinin projeyi geliştirmeleri ile artık "tematik" bir görünüme kavuştu. Şu an sadece Ingilizce şekli ile kullanıcılara ulaşan websitesi, yakında "Reklam şehri" olarak da yayımlanacak.

Postmodern Müzik

FZ

Konsere gidiyorsunuz. Başlangıç saati diyelim 19:00 ama herkes 18:00'da orada. Neden? Hazırlık yapmanız gerekiyor. Önce bir kiosk'a başvurup cep telefonu ve koltuk numaralarınızı veriyorsunuz. Evet, bu işi web'den de yapabilirsiniz, o zaman erken gitmeniz gerekmez. Neyse, salonda yerinizi alıyorsunuz. Ve bilin bakalım neler oluyor?

Herkes oturduktan sonra sahnedeki müzisyenler bir takım düğmelere basıp,bütün seyircilerin cep telefonlarına melodiler yüklüyorlar. Sonra da numaraları arayarak sizi çalıyorlar. Ve dünya tarihinde ilk defa müzik aletleri yerine seyircinin (cep telefonlarının) çalındığı bir konser gerçekleştiriliyor. Şaşarsınız ama ortaya dinlenebilir şeyler çıkıyor. Sitede mp3'ler var: Dialtones: a telesymphony.

Zenginliğe $2.56 değerinde bir adım

cbc

Zengin olmak için ne yaparsınız?

Kaliteli ve az kişinin yaptığı işlerde rol alıp yüklü miktarda ödemeler alabilirsiniz. Ya da günde 48 saat çalışıp, maaşınızı 2ye katlayabilirsiniz. Tabi bunun için tek başınıza yaşıyor olmanız ve giderinizin az olması gerekir.

Daha zor bir yöntemi Laszlo Nemeth deniyor. Yöntemi öğrenip dünyadaki şanslı azınlığın içinde nasıl olunabileceğini görmek için haberin devamına bakın.

E-ticaret filan bize fazla, bkz. Aria

anonim

Aria`nın konturlü telefonlarında kontür bitince yükleme nasıl yapılıyor biliyor musunuz ? 9333 veya 555`i arayıp kontür yükletmeniz lazım. Ama olmuyor çünkü kontur bitmiş arama yapamıyorsunuz :))

Ben yüklemeyi başardım ama tam 3 kere fax çektim kontür kartını nüfus kağıdımı dilekçemi falan, yazık boşuna, o kadar deli gibi 2 küsur milyar dolar harcanmış, o para bence daha iyi işlerde kullanılırdı, böyle teknolojik olarak bizleri geri götürecek fax makinası ile işlem yaptıracak sistemlere harcanan paraya yazık...

Sofware Quest 2007 Yazılım Yarışması

fatih163

Software Quest Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Kulübü tarafından Türkiye genelindeki lise ve üniversite öğrencilerini bilgisayar bilimlerine teşvik etmek, ülkemizin problemlere hızlı, doğru ve eksiksiz çözümler bulan mühendisler kazanmasına yardımcı olmak amacıyla Türkiye çapında geleneksel olarak düzenlenen bir yazılım yarışmasıdır. Geleneksel Software Quest yarışmaları 1994 yılından bu yana, bilişim dünyasına meraklı öğrencileri, akademik, idari personel ve iş dünyasından davetliler ile bir araya getiriyor. Bu sene de "Sentim Software Quest 2007" adıyla düzenlenen yarışma "Software Quest" adını yazılım dünyasının vazgeçilmez yarışmalarından biri haline getirerek bu geleneği devam ettireceğe benziyor.

Ayrıntılı Bilgi İçin www.softwarequest.org