fazlamesai.net'e soralım: J2EE mi yoksa .NET mi?

0
FZ
MIT hocalarından Philip Greenspun tercihini .NET'ten yana kullanmış. Greenspun'ın 11 Nisan 2002 tarihli yorumlarından sonra en son 8 Mart 2005'te bir yorum gelmiş. Son 3 sene içinde gelen yorumlar ağırlıklı olarak .NET taraftarı yorumlar. Genel hava şu: Eğer bir sürü programcı çalıştırmak istiyorsanız, çok büyük şirketseniz, bol bol paranız varsa, vs. buyrun J2EE ile sistem geliştirin. Daha sıkı koşullar altında çalışıyorsanız şu anda .NET çok daha hızlı ve etkin sistem geliştirmeye ve programlamaya izin veriyor. Tabii buna itirazlar da var: EJB'den yola çıkarak J2EE'yi kötüleme hatasına düşmeyin! gibi. Bir başka yazılımcı ise "yahu bir satır kod değiştiriyoruz, application server'ı başlatmak 3 dakika sürüyor, el insaf" şeklinde şikayet ediyor.

IT sektörünün acar FM üyeleri bu konuda ne der? Acı dolu yazılım deneyimlerini bizimle paylaşmak isteyenler, hodri meydan, yanınızda rakamlarla gelin ve hangi platformu neden tercih ettiğinizi güçlü bir şekilde açıklayın.

Görüşler

0
Ulath
Bir java programcısı olarak J2EE'nin zorluklarını kabul ediyorum(server'ın değişikliklerde başlama süresinin uzunluğu, iyi bir IDE bulmanın zorluğu vs) Ama Java tercih edilmesinin asıl sebebleri; platform bağımsızlığı, veritabanı bağımsızlığı, performans, güvenlik ve en önemlisi bir şirkete değil de bir konsorsiyoma bağlı olması.(SUN,IBM,Macromedia,BEA,Oracle,Siemens,Novell vs).Ayrıca yanılmıyorsam SUN java kodlarının bir kısmını open source yapmayı düşünüyor.
Ayrıca Java'da kod yazma(C#,C++'a nazaran), ve döküman temin etme biraz daha kolay(bana göre!).
0
lifesdkver0_1

platform bağımsızlığı, veritabanı bağımsızlığı, performans, güvenlik


.net'de bunlardan hangileri yok mesela?
0
Ragnor
micros~1'a ait platformlarda bağımsız olmak ne kadar yeterli?
Kısıtlı bağımsızlık bağımsızlık değildir.

Zaten bana kalsa ikisinide kullanmam.
0
skoylu
>> .net'de bunlardan hangileri yok mesela?

Hepsi...

Ne platform, ne veritabanı bağımsızlığı var. Ne de performans veya güvenlik var.
0
lifesdkver0_1
bu yorumu detaylandırabilir misiniz? mesela hangi uygulamalarda veritabanı bağımsızlığı, performans veya güvenlik sorunları ile karşılaştınız? mesela .net tercih eden bir banka (iş bankası internet bankacılığı uygulamaları) büyük tehdit altında mı?
0
skoylu
Birincisi, daha henüz .NET denen ucube ile program yazmak gibi bir gaflete düşecek kadar aklımı yemedim peynir ekmekle.. Diyebilirsiniz ki, hiç kullanmadıysan ne konuşuyorsun?

20 Yıldan fazla şoförlük yapıp, otobüsten Jeep'e kadar her şey ile adam, mal vs. taşımış, Otoban'da nasıl 280 yapılır, 20km'den hızlı gitmeyen traktörle 300 km yol nasıl tüketilir vs. hepsini yapan biri, bir aracın tekerine bakınca bile bunun hangi yola gidemeyeceğini anlar.. Aynı şekilde, 25 yıla yakın zamandır program yapmış biri olarak bu tür bir şeyin ne olacağını yeterince anlıyoruz.

Size basitçe, şunu diyebilirim. .NET hangi platformlarda çalışıyor? Benim bildiğim 300 kadar farklı platform var. Mesela MIPS üzerinde çalışıyor mu? Mesela Alpha üzerinde çalışıyor mu?

Evet, .NET kullanan bankalar büyük tehdit altında. Güvenlik ne zamandan beri bir ürün oldu? .NET alırsın, güvende olursun.. Bu resmen yalandır, dolandırıcılıktır, hilekarlıktır.. Güvenlik bir süreçtir, hiç bir ürün "güvenlik" sağlayamaz. Güvenlik sürecinde ürünler sadece bir araçtan ibarettir.

Garibime gider, onbinlerce virüs, binlerce spy programı vs. ile uğraşılan bir sisteme "güvenli" denebiliyor olması, cehalet midir? Densizlik midir? Salaklık mıdır? Nedir? Bir türlü karar verememişimdir...

0
lifesdkver0_1
konu başlığına bakalım: j2ee vs .net. yani değerlendirme yapılırken hedef temel olarak web uygulamaları. ölçeklenebilirlik, bakım, hızlı uygulama geliştirme, uygulama sunucuları vs.

dikkat ederseniz platform bağımsızlık ile ilgili bir soru yok ortada. güvenlik, veritabanı bağımsızlığı gibi kavramlar sorgulanmaya çalışılmış. kimsenin ".net kullan, güvende olursun" dediği de yok. bir de alakasızca "Garibime gider, onbinlerce virüs, binlerce spy programı vs. ile uğraşılan bir sisteme "güvenli" denebiliyor olması," gibi bir laf var; sanki web uygulamanızı oyun oynadığınız bilgisayarda çalıştırmanız gerekiyor gibi..




0
junkie
Ben bir guzide bankamIzIn web server'Ina Age of Empires kurup oyun oynayan data center caLI$anI gordum meseLa :)

.NET platform bagImsIz degiLdir. Bunu kabuL etmek LazIm. Eger .NET yazIyorsanIz Windows İ$Letim Sistemli sunucu(Lar) kuLLanmak zorundasInIz. Bunu da kabuL etmek LazIm.

Ben "OS X server'Imda .NET iLe yazILmI$ bikbik sunucu yazILImI host edecegim" diyen duymadIm. .NET Linux'da da caLI$Iyor diyebiLirsiniz.. Ama o proje de guveniLir oLmak icin cok yeni $imdiLik. Bu sebepLe insanLar platform temeLLi yorumLar yapmaktaLar burada.

Eger .NET'i oLcekLenebiLir yapan beraberinde geLen teknoLojiLer ise, o teknoLojiLerin orijini zaten beLLidir. Eger windows pLatform'u oLcekLenebiLir ise.. hmm.. "Windows yukLu superbiLgisayar gormedim hic" derim.

neyse ben i$ime doneyim..
0
pismikrop
Şahsen ben Python'u tercih ediyorum. Python ile Java Applet'te yapabiliyoruz. C'ye de dönüştüreniliyoruz. veya exe yapıp çalıştırabiliyoruz. O da olmadıysa .NET'e dönüştürebiliyoruz. Ayrıca wx, tkinter, gtk, qt, mosaic gibi bir çok gui kütüphanesini de kullanabiliyoruz.

Ama .NET ve J2EE arasındaki seçimim tabiki J2EE olur. cross-platform programlama bir özgürlüktür.

C#'ın imlasının %90'ı Java'ya benzer bu da bu işte kimin kimi takip ettiğini gösterir. Başta beri ara bir dile karşı olan bir şirket bytecode'ları eleştirirken. 64bit sunucu pazarında, mobil sistemler piyasasında bir kez yaz her yerde çalıştır mantığına geçmek zorunda kaldı.

Ben .NET'in karizmasını anlıyamıyorum millet nesne modelli yaklaşımın veya aradilin veya web servislerinin yeni keşfedildiğini zannediyor. Bunu içime sindiremiyorum. Java bunu yıllardır yapıyor.

Ayrıca esas fiyasko bu işletim sistemi çıkınca yaşanacak. MSIL'li .NET framework'ü üzerinde çalışan işletim sistemine, ara dile ihtiyaç duymayan cross-platform derleyici (gcc) ile yazılmış işletim sistemleri 2-3 kat hız farkı atınca iş işten geçmiş olacak.

Eskiden JavaScript'e fotokopi yapıp JScript'i çıkaran M$ şimdi ise Javayı klonlayıp C# diye yediriyor. (Ama dedikodu olmasın ECMA standardı öyle değil mi)
0
Ragnor
Aslında daha önceki mesajıma bende python diyecektim ama tartışmayı başka yöne çekmek istemedim. Ama hazır çekilmişi varken de hayır diyemedim :).

Herşeyi domine eden bir üst sistemi kullanmaktansa (.net, j2ee vs.) python gibi istediğin herhangi birşeyle ortaklaşa kullanabileceğin bir tanesini tercih ederim.

Bence asıl bağımsızlık böyle olur.
0
pismikrop
yaaa, değil mi azizim python dururken yani.
0
lifesdkver0_1
pythonla daha önce geniş çaplı web uygulaması geliştirdiniz mi? ne gibi sorunlarla karşılaştınız? 2 yıl sonra yazdığınız koda baktığınızda hala uygulamaya hakim miydiniz?

http://phplens.com/phpeverywhere
http://blog.ianbicking.org
0
pismikrop
google'ın python ile yazıldığını söylesem bu yeterli olur sanırım.
0
FZ
Mahsus mu yapıyorsun? Espri niyetine ise araya birkaç :) :-) sembolü serpiştirirsen en azından gereksiz ve gerilimli tartışmaların başlamasının önüne geçmiş olursun.
0
pismikrop
:)
0
FZ
Yani Google'ın altyapısının Python ile yazılmış olması durumu yok! Adamların kendilerine özgü dosya sistemlerini, indeksleme algoritma implementasyonlarını vs. Python ile yazdıklarını düşünmüyorsun herhalde!? Tabii ki pek çok iş için Python kullanıyorlar ancak "Google Python ile yazılmıştır" cümlesi kesinlikle gerçeği yansıtmayan, insanları yanlış yönlendiren bir cümle. O tarz bir teknoloji firmasının, onbinlerce PC'den oluşan bir GNU/Linux kümesini çekip çeviren adamların zaten tek bir dil kullandıklarını düşünmek saçma olur, çekirdek bileşenler için Python gibi performans konusunda değil prototip geliştirme konusunda iddialı olan bir dili kullanmış olduklarını düşünmenin saçma olacağı gibi.

Neyse, konumuz bu değildi zaten. Eğer Python kullanarak birkaç kişilik yazılım ekibi ile birkaç yüzbin dolarlık orta ölçekli bir Internet tabanlı uygulama geliştirdiysen, buyur konuşalım, deneyimlerini bizimle paylaş. Aksi takdirde pek anlamı yok benim açımdan.
0
pismikrop
Bak sevgili kardeşim,
"Google", python ile yazılmış derken her aklı selim insan ne demek istediğimi anlar. Ayrıca benim düşündüklerimin senin için bir anlamı yoksa söylemeyeyim mi yani?

Ben dediklerimi söyledim beğenmezsen gülüp geçersin.
Bu bukadar basit.

Arkadaşlara Java ve .NET'e karşı python diye güzel bir alternatifin olduğunu vurgulamak istemiştim. Bana, Eric Raymond'a ve bir çok linux geliştiricisine göre
Python GPL compatible harika bir dil. Merak ediyorsan söyliyeyim 100.000 dolarlık yazılım geliştirmedim. Zaten geliştirseydim de satmazdım.

İnsanın iyi yazılımcı olması sattığı yazılımın ücreti ile mi belli oluyor?

Yani burada tartışma başlatan ben miyim acaba?
0
bio
Oradaki kasit 100,000 dolara satilan degil; 100,000 dolar maliyetli yazilim.
0
Geryon
" MSIL'li .NET framework'ü üzerinde çalışan işletim sistemine"
söyleyecek söz bulamıyorum. biz kimlerle tartışıyormuşuzda haberimiz yokmuş... FZ olayı bence bitiyor...
0
FZ
FZ olayı bence bitiyor...

???
0
Soulblighter
Bittin sen FZ... Son duanı et :)
0
Ulath
.Net'in platform bağımsızlığı microsoft'un içinde olmayan bir grup tarafından (microsoft'un desteği olabilir), MONO projesi tarafından sağlanmakta. Ve bu projeninde bildiğim kadarı ile daha çok eksiği var.
Yine microsoft'un veritabanı bağımsızlığı çok kısıtlı.
Mesela bir OS/390 veya mainframe üzerinde veritabanınız var ise C# ile program geliştirmek ve bu programları ISS üzerinden windows makinelerde webservice'lerle hizmete sunmak ne kadar güvenli ve performanslı olur tartışılır. Gerçi bunların test benchmark'larının hepsini incelemek lazım ama benim incelediğim ve karşılaştığım bütün büyük şirket ve kuruluşlar JAVA kullanıyorlar.
0
Ragnor
MONO .Net'e ne kadar bağımsızlık kazandırıyor? Hiç. Çünkü MONO'nun tek yaptığı .Net'i Linux ve benzeri özgür işletim sistemlerine taşımak, bir alternatif olmak. Ama .Net konusunda herhangi birşeyde micros~1 hık derse sizde mık demek zorundasınız. Başka birşey diyemezsiniz. Bu nasıl özgürlük peki?


Zaten bir süredir gözlemlediğim birşey, hem Sun JAVA ile hem de micros~1 .Net, C# vs. ile açık kaynak kod programcılarını çekmek peşinde. Ama dikkat edin özgür yazılım programcılarını değil, açık kaynak kodçuları.

Dikkat edilmesi gereken konu bu bence yoksa hangi makinada hangi problemle karşılaşırsan karşılaş bir şekilde o sorunları çözersin, şu ya da bu yolla. En güzeli ise yolu seçerken ve kullanırken özgür olmak diye düşünüyorum...
0
inoxes
iki teknolojide server side kullanilmak uzere dizayn edilmis ki burda kurumsal yazilimlar one cikiyor. Sahsi fikrim, iki teknoloji arasinda secim yaparken uzerinde calisacagi isletim sisteminin kararligi ve guvenilirligi, kullanacagi SQL server, application server, web server ve diger yazilimlarinda bu hesaba katilmasi.
0
Ulath
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki, rekabet bizim gibi kullanıcılar için çok iyi. JAVA çıktığından beri, daha doğrusu JAVA popüler olduğundan beri micro$oftun geliştirdiği programlama dillerinde gözle görülür bir iyileşme yaşandı. Aynı şekilde SUN ve diğer JAVA destekçileri de micro$soft'un .Net'indeki WebForms'lara karşı Java Server Faces'i geliştirmek zorunda kaldılar, çünkü WebForms kullanıcılar tarafından rağbet görmeye başlamıştı.

Eğer hedefiniz basit masaüstü programları yazmak veya günde 100-150 kişinin girip çıktığı bir site yapmak ise tabiiki JAVA'yı seçmek fazla anlamlı olmayacaktır. Fakat müşterileriniz çok fazla ve verileriniz kaybedilemeyecek kadar hassas ise o zaman daha güçlü bir platform seçmek zorundasınız.
Olaya birde şu açıdan bakılsa daha iyi olacak, yüzlerce danışmanı, binlerce çalışanı olan bankalar ve şirketler eğer JAVA'yı seçiyorlarsa demek ki bu işte bir iş var! Eğer şirketlere ve bankalara göre fikir sahibi olmak size yanlış geliyorsa o zaman java ile yazılan open source projelerin sayısına bakmak yeterli olacaktır.SourceForge'da geliştirilen programların programlama dillerine göre sayıları

0
FZ
JAVA çıktığından beri, daha doğrusu JAVA popüler olduğundan beri micro$oftun geliştirdiği programlama dillerinde gözle görülür bir iyileşme yaşandı. Aynı şekilde SUN ve diğer JAVA destekçileri de micro$soft'un .Net'indeki WebForms'lara karşı Java Server Faces'i geliştirmek zorunda kaldılar, çünkü WebForms kullanıcılar tarafından rağbet görmeye başlamıştı.

Bu noktaya dikkatleri çektiğiniz için çok teşekkür ederim!

Fakat müşterileriniz çok fazla ve verileriniz kaybedilemeyecek kadar hassas ise o zaman daha güçlü bir platform seçmek zorundasınız.

Kusura bakmayın ama müşterinin çok fazla olması ne demek? 500 kişi? Günde 10.000 hit? 1500 kişi? 1 milyon kişi? Başka bir şey? Sayı hangi noktadan sonra çok kabul edilecek? Bu, bence ciddi mesele. Buradaki tartışmada insanlar çok çok farklı perspektiflerden bakıyorlar gördüğüm kadarı ile. Ya da ben derdimi pek iyi anlatamadım.


Olaya birde şu açıdan bakılsa daha iyi olacak, yüzlerce danışmanı, binlerce çalışanı olan bankalar ve şirketler eğer JAVA'yı seçiyorlarsa demek ki bu işte bir iş var!

Mesele de tam olarak bu. Yüzlerce danışmanı olan bir ekipte çalışmıyorum ben. Sadece 4 yazılımcının olduğu ve bunların 5 yıldır Türkiye'de Internet üzerinden işletme yüksek lisansı eğitimini uluslararası standartlarda (hem Ingilizce hem de Türkçe) veren bir sistemi geliştirdikleri oluşumun bir üyesiyim. Konuya benim perspektifimden bakarsanız yukarıdaki sözünüzün ne kadar itici geldiğini çok daha iyi anlarsınız. Yüzlerce yazılımcı çalıştırmak gibi bir durumumuz yok genellikle bir şeyleri uygulamak için çok fazla süremiz de olmuyor. Sistem yüküne gelince, çift işlemcili, ana hafızası 1 GB olan sunucu tipi olan iki makina (birisi web sunucu diğeri veritabanı) gayet güzel iş görüyor ve eğer hizmet verdiğimiz öğrenci/hoca sayısı bir günde 1000 katına filan çıkmaz ise (ki böyle bir sıçrama olmadı hiç, olacağını da düşünmüyoruz) donanım olarak herhangi bir sıkıntımızın olmayacağını tahmin ediyoruz. Gelelim sistemimize: .NET ya da J2EE değil, çok ilkel olduğunu düşündüğümüz klasik ASP yani ASP 3.0. Çok hızlı şekilde müdahale edebiliyor ve sisteme yeni özellik ekleyebiliyoruz. Derdimiz ise yavaş yavaş bizi zorlamaya başlayan yazılım karmaşıklığı (complexity). Bununla başa çıkmak için nesneye yönelik tasarım, bununla bağlantılı nesneye yönelik programlama, vs. vs. Bu konuda da önümüzde "büyük" iki seçenek var, ASP.NET ve J2EE. İnanın bana şu anda pek bir platform bağımsızlığı derdimiz olmadığı gibi veritabanı bağımsızlığı derdimiz de yok. Birkaç yılda bir veritabanı filan değiştirmiyoruz. Dolayısı ile bir sistem yerine diğerini tercih etmemizde bunlar kriter olamaz.

Eğer şirketlere ve bankalara göre fikir sahibi olmak size yanlış geliyorsa o zaman java ile yazılan open source projelerin sayısına bakmak yeterli olacaktır.SourceForge'da geliştirilen programların programlama dillerine göre sayıları

Üzgünüm, yukarıdaki istatistik bana hiçbir şey ifade etmiyor bu bağlamda.

Bir başka örnek vereyim: Match.com şirketi de bir süre öncesine dek klasik ASP ile servis veriyordu. Farkları, benim içinde bulunduğum sisteme kıyasla onlarınkinin çok daha fazla kişiye hizmet etmesi idi. 2003 yılında adamlar ASP'den ASP.NET'e geçiş yapmışlar, C# dili, ASP.NET web ortamı, .NET uyumlu Windows 2003 sunucu sistemler ve SQL Server 2000 veritabanı sunucuları ile çalışıyorlar. Vardıkları nokta:

"45 Web sunucu, 4 dosya sunucu, 20 görüntü sunucu, 6 sadece okunabilir veritabanı, 2 anahtar sözcük arama veritabanı ve 1 ana veritabanı. Sitede Günde 30 milyon sayfa görüntüleme söz konusu."

http://www.15seconds.com/issue/040212.htm

Tabii burada çok önemli bir bilgiyi vermemişler: Sistemin dönüştürülmesi kaç ay sürdü? Bu gerçekten çok önemli. Öte yandan 18 programcı çalıştığı bilgisi var ve sonuçtan memnun görünüyorlar. Bununla ilgili rakamlar verilmiş.

Benim sorum: Eğer bu adamlar .NET yerine J2EE'ye (ya da işte bu tür bir sistem Java dünyasında tam olarak neye karşılık geliyorsa teknik platform ismi olarak) geçiş yapmaya kalksalardı durum nasıl olurdu? Cevap yazan değerli FM üyeleri bu noktalara odaklanırsa en azından kendi adıma daha çok şey öğrenebileceğimi düşünüyorum.
0
binner
Pek fiyatlarının karşılaştırılmasına gerek varmı? İleride karşınıza çıkabilecek lisans ücretleri vs. ??

0
FZ
Üzgünüm benim durumumda fiyat pek bir şey ifade etmiyor. Greenspun'ın örneğinde olduğu gibi ben de üniversite için yazılım geliştiriyorum ve üniversite için MS şirketine verdiği lisans parası dert değil çünkü zaten toplu alım söz konusu dolayısı ile lisans bedelleri epey düşük. Kaldı ki yani işte atıyorum proje büyüdü ya da başka bir porje çok büyük filan, 1 veritabanı sunucu yerine diyelim ki 3 veritabanı sunucu, ekstradan 5 sunucu gerekti. Burada asıl maliyet kaliteli sunucu donanımı olacaktır diye düşünüyorum, yazılım lisans bedeli pek problem olmuyor.

Bu sebeplerden ötürü kıyaslama yapan arkadaşlar lisans bedellerini çok fazla kaale almazlarsa sevinirim, konumuz o değil çünkü.
0
ahmetaa
J2EE uygulamalarinda ne EJB ne de Uygulama sunucusu kullanmak zorunlu degilir.. Bunlarin kullanimini ancak dagitik, cok buyuk capli sistemlerde gercekten gerekli olabilir. Yoksa Ozellikle gectigimiz iki yil icinde EJB kullanilmadan J2EE uygulamasi gelistirmeye izin veren ozellikle acik kodlu uygulamalar palazlandi ve yaygin sekilde kullanilmaya baslandi. Bilhassa Spring Framework bunlarin icinde en cok goze batani.
.Net'in orta ya da buyuk capli uygulamalar icin halen J2EE ya da genel olarak JAva'ya karsi ciddi bir rakip oldugunu soylemek guc. .Net'in en buyuk sorunu tekel tarafindan kontrol edildiginden "secim" olmamasi. Mono gibi projeler ise .Net'e "platform bagimsiz" unvanini vermeye ne yazik ki yetmiyor. Hele kurumsal uygulamalarda.
Java secim sansi demektir. J2EE uygulamalarinda kullanilmak uzere hic yoksa 4-5 tane sanal makine (Sun, IBM, BEA JRockit, ozgur yazilim surumler) + SDK, 4-5 tane servlet tasiyici (Tomcat, Resin, Jetty, Orion), O/R donusum araclari (Hibernate, Cayenne, IBatis, Toplink), MVC araclari (Struts, Webwork, Spring, Rife..) genel yardimci teknolojiler (Spring Framework ), gelismis IDE (Eclipse, IDEA, JDeveloper, JBuildr, Netbeans) tum platformlarda bulunabilirken .Net ile cogu zaman Microoft'a gobekten baglisiniz demektir. tek urun, tek IDE, tek platform, tek veri tabani.. Tek platform-Cok dil destegi ise cogu durumda isinizi kolaylastiracagina zorlastirir.
Bu nedenle Microsoft merkezli bir geleceginiz varsa .Net iyi bir secim olabilir, ama buna bel baglamak ne kadar gercekci tartisilir.

kendi acimdan asil onemlisi ise gelistirici kitlesinin genel davranisi. JAva gelistiricileri dunya capinda yeni yazilim disiplinlerine en hizli adapte olan kontrol edilebilir kod ureten bir yapiya sahip. Ozellikle VB kokenli .Net gelisitiricileri ise bu disiplinlerde yoksun gorusundeyim. Ayni gruba Php ya da Script kokenli gelistiricileri de katilabilir.

Sonuc: J2EE ve JAva halen kurumsal alanda en iyi secim. Ancak eger isinizi baska bir teknoloji ile daha hizli , saglam ve genisleyebilir bir sekilde yurutebileceginize inaniyorsaniz neden olmasin.

0
FZ
Üzgünüm ama yazdıkların genel anlamda bilgilendirici olmakta beraber beni pek aydınlatmıyor. Platform bağımsızlığını bir kenara bırakarak konuşamaz mıyız? Hem .NET hem de J2EE MS Windows sunucu sistemler üzerinde sorunsuz çalışıyor öyle değil mi? Hem .NET hem de J2EE veritabanı olarak MS SQL Server'ı sorunsuzca kullanabilir değil mi? Buradan yola çıkıp kıyaslasak? IDE mevzusuna gelince, Eclipse olsun, diğerleri olsun profesyonel Java IDE'lerine saygım var ancak bu Visual Studio.NET'in çok güçlü bir yazılım geliştirme ortamı olduğunu değiştirmez, lütfen bunu da göz önünde bulunduralım.

VB.NET denmiş, lütfen bunu da es geçelim çünkü C# dilinden ve ciddi anlamda nesneye yönelik tasarım ve yazılım geliştirmeden bahsediyoruz, VB'den gelen alışkanlıklardan bahsetmiyorum dolayısı ile. Çok dil kullanmak ise yine pek söz konusu değil benim durumum açısında. Projelerin hemen hepsinin %99'luk bölümünün kodlanması için C# tek seçenek (prensip kararı olarak kabul edilebilir ;-)

Tekrar sorayım: Bahsettiğim büyüklükteki şirketler, projeler, bütçeler ve belli sayıda yazılım geliştirici için J2EE mi yoksa .NET mi? Kriterimiz hızlı yazılım geliştirme. Geliştirilmiş yazılıma çok hızlı müdahale edebilme, özellik ekleyip çıkarabilme, vb. kriterler. Ancak tabii modern yazılım geliştirme yöntemleri, OO tasarım ve gerçekleştirme anlamında araçlar, framework'ler vs. bunlar da çok önemli benim durumum için bu yüzden lütfen bu konularda bir kıyaslama yapılırsa sevinirim. Yani Ant - NAnt, JUnit - NUnit, vs. vs. Deyinki bak filanca J2EE framework ile şu çapta bir web projesini 4-5 yazılımcı ile 6 ayda rahat rahat bitirirsin sıfırdan başlayıp ama .NET ile 1 senenin sonunda sürünüyor olursun, somut örnekleri de şudur, budur, vs. Ha bu arada Java'cıların bunları önceden uygulamaya başlamış olmaları Java'yı seçmemi gerektirmez, bunu da belirteyim (çünkü benzer mantıkla Java'daki bazı şeyler önceden Perl'de vardı, Perl'deki ve Java'daki bazı şeyler çok daha önceden Common Lisp'te vardı diye uzar gider tartışma ;-)
0
ahmetaa
Selamlar.
Biraz gec yaziyorum, evde telefon baglantim ancak saglandi.
.Net'i tenoloji acisindan kucumsemiyorum. Windows ortaminda Java cozumlerine es performans, isletim sistemi ile olan yakinligi nedeniyle yerine gore daha rahat bir gelistirme teknolojisi olarak ele alinabilir. Performans acisindan windows sistemlerinde benzer degerler alinabilecegini saniyorum (java ozellikle alt seviye islemlerde biraz daha yuksek performans saglayabilir, ama .Net 2.0 ile bu farkin kalmayacagini saniyorum)
Masaustu cozumlerde de .Net Windows icin kolaylik saglayacaktir. Guvenlik acisindan iki sistemin birbirine gore cesitli ustunlukleri var ama her ikisinin de zayif oldugu soylenemez. Bu konuda her zamanki gibi yaklasim farki var, Java kullaniciya serbesti sunan bir yaklasim sergilerken .Net IIS bagimli (ya da IIS'i fazlasi ile kayiran diyelim) kutuphaneleri ile daha urun odakli calisiyor. Bu konudaki cok detayli bir dizi yaziyi Oreily sitesinde bulabilirsiniz (.Net Java Security diye aratin).
Bu konudaki soyledigim serbesti-bagimlilik konusundaki seyler bilgi amacli degildi aslinda, bilakis onemli oldugunu dusundugum bir noktaya dikkati cekmeye calisiyordum. Su an Java'da mevcut olan pek cok kutuphanenin C# donusumu yazilmaya calisiliyor. Ancak bunu yapan kisilerin karsilastigi en buyuk zorluk bu araclarin adaptasyonunun JAva dunyasi ile kiyaslaninca son derece dusuk capta olmasi. .Net icin gelistirilen Hibernate portunu gercek anlamda kullanan proje sayisi 3-5'i bulmazken java surumunun indirilme sayisi 50-100 binli rakamlara erisip gercek kurumsal uygulamalarda (Bankalar gibi) yaygin olarak kullaniliyor bile. Bunun temel nedeni MS urunlerinin kullaniciyi yazilim gelistirme acisindan ciddi bir yonlendirme yapmasi. Yani kullanicilar O/R mapping ya da MVC framework yerine ASP .Net ve WinForms kullanmayi tercih ediyor. CunkuVS.Net kullaniyorsaniz alternatif bir teknolojiye adapte olmaniz icin fazla bir neden yokmus gibi gorunuyor. Benzer sekilde Cevik yazilim gelistirme tekniklerini uygulayan .Net yazilim gruplarinin sayisi java gruplarina gore cok cok daha azdir. VS.net kendi icinde gomulu sekilde test mekanizmalarini barindirmaz. Disaridan NUnit ya da Nant kullanmak ta arayuz programlamaya alisik gelistiricilerin kolay adapte olamayacagi disiplinler. VS.net'in IDE olarak bazi yonlerden buyuk kolayliklar sagladigi asikar (sihirbazlar vs) ancak, yazilim gelistirme ve kod yardimi acisindan ornegn IntelliJ IDEA'nin yanina bile yaklasabilecegini iddia edebilirim. bu konuda gerek kendim, gerekse .Net tecrubesi de olan ustam ile hemfikiriz.

Sonucta varmaya calistigim nokta su, orta buyuklukteki bir web taanli sistemini .Net ya da Java - J2EE ile gelistirme hizi bence farkli olmaz. yenie gore .Net cozumu daha hizli bile itebilir. Bununla birlikte asil soru su olmalidir, sonuc urun ne kadar yonetilebilir? ne kadar kirilgan? koda giren birisi ne kadar hizli adapte olabiliyor? Cevap elbette yazilim gelistirenlerin tecrubesi ile orantilidir. bugunun yazilim gelistirme ortmainda Java gelistiricilerinin yonetilebilirlik, test disiplinleri acisindan .Net 'ten bir gomlek ustte oldugunu , en azindan buyuk bir cogunluk acisindan iddia edebilirim. Ama eger kod gelistirici grubunuza guveniyorsaniz .Net ile Java cozumleri kadar iyi urunler ortaya cikarilabilir. Tabiki isletim sistemi - sanal makine ve urun bagimliligini , Java'nin acik kod dunyasinda .Net'ten fersah fersah otede oldugu gerceklerini umursamadiginizi varsayiyorum.

Alt not: VB.Net'i bence silmeyin, su an C#'tan belki 10 at daha fazla VB.Net gelistiricisi var.

Alt not 2: yakin zamanda adini vermeyecegim sirketteki cok buyuk bir projeyi .Net tabanli bir web yazilimina donusturduler (VB.Net). Sonuc tam bir kabus. Suclu ise .Net degil, gelistiricilerin nesne teknolokojilerine olan yabanciliklari, test teknolojilerinden bihaber olmalari ve .Net'in bazi "kolayliklarini" kotuye kullanmalari. Ayni proje hafif siklet bir java cozumu ile yari surede, genisleyebilir bir sekilde yari adam ile tamamlanirdi gorusundeyim. sonuc: gelistirici disiplin ve tecrubesi sonucta projenin gelecegini belirler. teknoloji de bu disiplinleri ve farkli yaklasimlari en genis anlamda desteklemelidir.
0
FZ
Bu detaylı teknik cevap için gerçekten çok teşekkür ederim!

Benim ve içinde bulunduğum ekibin sıkıntısı belki yazdıklarımdan da anlaşılabileceği gibi 5.5 yıldır filan ASP + VBScript + JScript + SQL + T-SQL, vs. dışında bir şey kullanmayışımızdan kaynaklanıyor, Java'cıların övgü ile bahsettikleri kavramların çoğu yabancı o yüzden kestiremiyorum gerçekten neye ne denli çare olduklarını. "O/R mapping", "MVC framework", "application server", "unit testing" (özellikle web uygulaması bağlamında) bize epey yabancı gelen kavramlar. Bunlarla ilgili belge okumaktan bahsetmiyorum, gider Internet'te okurum ama somut bir takım sıkıntalara nasıl çare getirdiklerini görmeden gerçek anlamda bir "bilmek" pek söz konusu olmuyor. Sürekli .NET ile J2EE'yi kıyaslayın allah aşkına dememin sebebi bu, bir nebze belki bazı şeyleri sezebilirim anlatılanlardan diye...

Öte yandan mesela verdiğiniz örnek güzel, yani .NET ortamına geçen bir sistemin zorluklarla geliştirilmesi vs.

IntelliJ IDEA örneği ilgimi çekti, Eclipse değil de o verildiği için belki de. IDEA'nın Java ortamlarında, VS.NET'in C# ortamında sağladığından çok daha güçlü özellikler sunduğunu söylüyorsunuz mesela, birkaç somut örnek verebilirseniz sevinirim çünkü ben ikisini de çok kullanmadım.

Çevik yazılım geliştirme, vs. gibi yazılım metodolojilerine karşı da şüphelerim var, bir metodoloji belli bir araç setini mi dayatıyor. O metodoloji gerçekten sihirli çözüm mü? Haydi arkadaşlar yarından itibaren eXtreme Programming, Agile development yapıyoruz, her class için birim test yazmayanı çok pis dövüp assembly ile işletim sistemi yazma cezası vericez desek hayat birkaç hafta içinde biz zavallı yazılımcılar için daha mı güzel olacak? Daha güzel olması için bu metodolojileri ile Java araçları ile mi kullanmalıyız? Eğer öyle ise neden? Bu kadar mı fark ettiriyor?

.NET geliştiricilerinin ezici bir çoğunluğunun OOD (Object Oriented Design) mevzularından bihaber olmalarını anlarım (ve "ben çok iyi OOD bilirim, istediğin projeyi getir süper ve ileride patlamayan çatlamayan class diagram, object diagram, state diagram çıkarayım, functional dizayn yapayım, UML olarak da vereyim koltuğunun altına sen hiç düşünmeden kodla sonra, bi problem çıkarsa gel beni döv" diyen adamın karşısında da ceketimi iliklerim!) ancak VS.NET ortamındaki, platformdaki bazı "güzellikleri" kötüye kullanmaları derken kast ettikleriniz nedir mesela?

Yönetilebilirlik! Bu da en önemli konulardan biri ancak bu konuda pek somut bir şeyler dememişsiniz, sadece Java ortamında geliştirilen bir şeyin daha iyi ve kolayca başa çıkılbilir olduğunu söylüyorsunuz sanırım .NET ortamına kıyasla. Bu biraz bulanık şu anda.

VB'ye gelince, ben ekibimdeki hiç kimse (hepimiz de öyle ya da böyle C ile bir miktar haşır neşir olmuş durumdayız) VB ve türevlerini sevmiyor (5.5 yıl ASP, VB filan kodladım bir türlü rahat edemedim, vakti zamanında biraz Perl çalışıp sonra Perl kodladım, kendimi evimde hissettim! Benzer şeyler C# için de geçerli sözdizimsel anlamda ağırlıklı olarak), bu yüzden tercihimiz C#.

Açık kod ortamlarına gelince, daha önce belirttiğim gibi, bu tamamen konumun dışında, şu anda beni ve ekibimi açık kaynaktaki popülarite hiç ilgilendirmiyor bu bağlamda.

Cevaplar için tekrar teşekkürler.
0
zekeriya_akyildiz
Tüm yazılanları ve yorumları okudum konu biraz sapmış, daha çok .NET ve J2EE çatışmasına dönmüş. Örneğin .NET ile daha kolay ve daha hızlı bir şekilde program yazılabileceğine dem vurulmuş! Doğrudur ama bu hızla üretilen program sadece Microsoft ürünleri kullanıyorsa ne yapabilirim? Ne bileyim yazılan program bir linux,BSD,MAC üzerinde çalışmayacaksa, eğer bir web uygulaması ise illaki internet explorer bilmem kaç sürüm isteyecekse bu iyi birşey değildir. Hem dikkat edin bu hızla yazılan kod yüzünden oluşabilecek "Bufferoverflowlardan" "Stability check >fault" lardan bahsetmiyorum bile. Kimisi lisans ücreti önemli değil büyük firmalar nasıl olsa bir şekilde lisans alırlar denmiş! Tüm dünya ülkelerinin vede büyük firmalarının linux,BSD gibi sistemlere geçme denemeleri ve çabalarının oluştuğu şu günlerde .NET e bağımlı olmak bence pek faydalı değil. Hem .NET nasıl bir dilse windows98/ME NT4 gibi sistemlerde hep çakozluyor yardım hattını arayınca windows XP öneriyorlar, emadem illaki XPde sorunsuz çalkışıyor bu meret neden çok platformlu dediniz en başından? Madem illaki ben bunu windows 2003 serverde sunmak zorundayım niçin çok platformlu dediniz?

Bakınız USA (Amerika Birleşik Devletleri) ordusu bile microsoft ürünü kullanmazken siz can alıcı noktalarda nasıl microsofta güvenirsiniz. Bankalardaki para trafiğini ona bırakırsınız. (Ziraatbankası NT4 ve 2000 sistemler kullanıyor, işbankası ise 2003 e yani yani geçiyor şahsen ben bu bankaların güvenliklerinden kuşkuluyum.
sonuçta
.NET kullanım alanı küçük olan işler için ideal bunu tartışmasız kabul ediyorum. Nebileyim bir ajanda programı felan yazılacaksa uygun.

.J2EE ise Çok kararlı ve büyük işler peşinde koşan büyük düşünen bir dil, Önü açık. Kullanımı ve öğrenmesi çok zor olabilir ama sonuçta onun ile yapabilecekleriniz sadece hayallerinizle sınırlı. Bunula yazdığınız program birden onlarca sistemde çalışmaya başlıyor, ufak değiştirmeler ilede çalışmadığı yer yok gibi.

0
FZ
Örneğin .NET ile daha kolay ve daha hızlı bir şekilde program yazılabileceğine dem vurulmuş! Doğrudur ama bu hızla üretilen program sadece Microsoft ürünleri kullanıyorsa ne yapabilirim?

Yukarıdaki kaygınız benim için bir kaygı değil. Lütfen bunu göz önünde bulundurun. Geliştirdiğim bazı yazılımlar var ki bunların 35 farklı işletim sisteminde çalışması gibi bir durum hiçbir şey ifade etmiyor.

Ne bileyim yazılan program bir linux,BSD,MAC üzerinde çalışmayacaksa,

Bkz. yukarıdaki cevabım.


eğer bir web uygulaması ise illaki internet explorer bilmem kaç sürüm isteyecekse bu iyi birşey değildir.

.NET ortamı IE'ye zorlamıyor beni. Konumuz bu değil. Nasıl ki klasik ASP (ASP 3.0) ile geliştirdiğimiz uygulamalar bizi IE'ye zorlamıyorsa, .NET de IE'ye zorlamıyor. Bu istemci tarafı ile ilgili bir mesele. Ben ise sunucu tarafı programlamadan bahsediyorum.



Hem dikkat edin bu hızla yazılan kod yüzünden oluşabilecek "Bufferoverflowlardan" "Stability check >fault" lardan bahsetmiyorum bile.

5 seneyi aşkın süredir önce MS Windows Server2000 sonra da son 1 yıldır MS Windows Server 2003 sistemler üzerinde çalışan web uygulamaları geliştiriyorum şimdiye dek bahsettiğiniz türden hatalarla pek karşılaşmadım. Dolayısı ile dedikleriniz pek bir şey ifade etmiyor. ASP ile ya da ASP.NET ile bağlantılı olarak daha somut örnek verip J2EE ile kıyaslarsanız anlamamı kolaylaştırırsınız.


Kimisi lisans ücreti önemli değil büyük firmalar nasıl olsa bir şekilde lisans alırlar denmiş!

Kimisi sanırım ben oluyorum. Evet, şu anda ben ve ekibim için lisans ücreti tartışmaları inanın hiçbir şey ifade etmiyor.

Tüm dünya ülkelerinin vede büyük firmalarının linux,BSD gibi sistemlere geçme denemeleri ve çabalarının oluştuğu şu günlerde .NET e bağımlı olmak bence pek faydalı değil. Hem .NET nasıl bir dilse windows98/ME NT4 gibi sistemlerde hep çakozluyor yardım hattını arayınca windows XP öneriyorlar,

Pardon ama neden bahsediyorsunuz allah aşkına!? Ne 98'i, ne NT4'ü? Ne XP'si?

Ben mi anlatamıyorum, web uygulamalarından bahsediyorum burada. Kullanıcı tarafında bir web tarayıcı olması yeterli yani. Sunucu tarafından bahsediyorum.


emadem illaki XPde sorunsuz çalkışıyor bu meret neden çok platformlu dediniz en başından?

Ben demedim.

Madem illaki ben bunu windows 2003 serverde sunmak zorundayım niçin çok platformlu dediniz?

2003 olmak zorunda değil, MS Windows Server 2000'de de çalıştırıyoruz.


.NET kullanım alanı küçük olan işler için ideal bunu tartışmasız kabul ediyorum. Nebileyim bir ajanda programı felan yazılacaksa uygun.


Pardon ama burada yazılan tartışmaları okumuyor musunuz? Bu dedikleriniz hangi tecrübelerinize dayanıyor? match.com örneği ile ilgili linkler vermiştim, bakmadınız mı? Ne küçük uygulaması?

.J2EE ise Çok kararlı ve büyük işler peşinde koşan büyük düşünen bir dil, Önü açık. Kullanımı ve öğrenmesi çok zor olabilir ama sonuçta onun ile yapabilecekleriniz sadece hayallerinizle sınırlı. Bunula yazdığınız program birden onlarca sistemde çalışmaya başlıyor, ufak değiştirmeler ilede çalışmadığı yer yok gibi.


Yukarıda dedikleriniz pek bir şey ifade etmiyor, bilakis farkında mısınız bilmiyorum ama J2EE'yi kötülüyorsunuz hem öğrenmesi hem de kullanması çok zor diyerek.

Gördüğüm kadarı ile insanlar sağdan soldan duyduklarına dayanarak oturdukları yerden yazmayı seviyorlar ama bu benim pek işime yaramaz, biraz daha ciddi ve sağlam kıyaslamalara ihtiyacım var. Bunun için nasıl bir ortamda, hangi ölçekteki projelerde çalıştığımı ve sıkıntılarımı da detaylı olarak yazdım. Lütfen "J2EE Sun Solaris'te de çalışıyor GNU/Linux'ta da çalışıyor n'aaabeer" ya da ".NET ile ancak küçücük, birkaç kişinin kullanacağı uygulama geliştirirsin" gibi cümlelerle çıkmayın karşıma, biraz ciddiyet lütfen.
0
lifesdkver0_1
ben mail atarak davet ettim [fazlamesai.net]; hiç olmazsa j2ee tarafının avantajlarını/dezavantajlarını anlarız diye. o zamana kadar bu ve bunun gibi bir sürü mesajla karşılacağımıza emin olun (bkz: üsteki diğer ahkamlar).

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_sss.xml adresinde
0
FZ
Biliyorum o belgeyi. Ne zaman yazılmış bilmiyorum ama bir kısmı ikna edici değil, bir kısmı konu ile alakasız (matematik hesaplamalarda Java hızlanıyor filan gibi...) ve bir kısmı da ikna edici değil (orta ve büyük ölçek için Oracle kullanın gibisinden bir iddia, üzgünüm, 5 yılı aşkın süre boyunca orta ölçekli projeler için önce SQL Server 7.0, sonra da SQL Server 2000 kullandık, performans, yönetilebilirlik ve programlama açısından herhangi bir problem yaşamadık ve hizmet verdiğimiz kitle bir anda 1000 katına çıkmadığı sürece (100 kat demiyorum dikkat, 100 katlık bir artışı dert etmiyoruz mevcut donanım ve yazılım alt yapısı ile) Oracle bir seçenek olarak gündemde değil, neyse konu zaten Oracle değil). VB ve COM'a filan gönderme var. Gündemimiz ise bu bağlamda .NET, ASP.NET, C# ile geliştirilen bileşenler, vs.

Tabii Burak tartışmaya katılırsa, birtakım kıyaslamalar yaparsa, somut rakamlardan, deneyimlerinden filan bahsederse bundan en çok memnun olacak kişilerden biriyim! Internet tabanlı ve ekiple (orta ve büyük ölçekli) yazılım geliştirmenin cefalarından yine en iyi o tür ortamlarda ter dökmüş, mücadele etmiş biri anlar. Tartışmanın ve araştırmanın biraz daha aydınlatıcı yolda ilerlemesini temenni ediyorum hem kendi adıma hem de benim gibi derdi gerçekten bazı şeyleri daha iyi anlamak, netleştirmek olanlar adına.
0
robertosmix
fazlamesai.net'e soralım: Yarını mı düşünüyorsunuz yoksa bugünü kurtarmak size yeter mi?
0
FZ
Bahsettiğim koşullar ve kriterleri göz önünde bulundurarak yapacağınız detaylı teknik, çalışma modeli, yazılım geliştirme metodolojileri kıyaslamaları (rakam ve vaka analizi [case study]) vb. şeyleri dinlemeye, okumaya hazırım. Böyle bir şey yapar ve beni aydınlatırsanız bunlardan faydalanır, minnettar kalırım. Öteki türlü sorduğunuz soru pek bir şey ifade etmiyor somut olarak.
0
robertosmix
Bakın beyefendi, ben hem .NET ortamında hemde J2EE ortamlarında büyük çaplı, yaklaşık olarak 200 ile 300 yazılımcının ortalama 6 ay - 3 yıl çalıştıkları projelerin analizlerini, tasarımlarını ve kodlama süreçlerinin yönetimini yaptım. Ayrıca bu yazılımların deployment ve sonrası sorunlarının da çözümleri için uğraştım. 15 yıldır yazılım geliştiriyorum ve sonuç olarak J2EE ile .NET'i kıyaslamaya verdiğim yanıt bu. Bundan daha somut birşey veremem çünkü bunları anlatmaya ayıracak yeterli zamanım maalesef yok.

Büyük bir düşünür, "İnsanlar başkalarının tecrübelerinden faydalanamayacak kadar akılsızlardır" demiş bir zamanlar. Doğruluğu tartışılır.
Ama nihayetinde eğer ben bu soruya böyle bir soruyla yanıt veriyorsam, demekki sorduğum sorudan çıkarılabilecek birşeyler vardır. Amerikayı baştan keşfetmeye ve bu tartışmayı uzatmaya fazla gerek yok. Çünkü nihayetinde varacağınız yeri ben size söylüyorum.
0
FZ
Eğer anlatacak yeterli vaktiniz ve böyle bir derdiniz yoksa anlatmazsınız olur biter, bu bir problem değil ancak "sen benim kim olduğumu, neler becerdiğimi biliyor musun" yaklaşımı okuyan kişiye bir şey kazandırmıyor. Kısa bir soru sordunuz cevaben, sorumun cevabı değildi o. Daha uzun bir şey yazdınız ancak yine herhangi bir somut bilgi, belge, link, kıyaslama, vs. içermiyor. Burada Java, J2EE kullanarak yazılım geliştirmiş başka arkadaşlar da var yukarıda görüldüğü gibi, onların da her dediğini büyük dikkatle okuyor ve anlamaya çalışıyorum, kafama yatmayan yerleri soruyor ya da getirdiği argümanları ikna edici bulmazsam daha detaylı bilgi istiyorum. Tabii ki hiç kimse bana burada cevap vermek zorunda değil, o halde cevap vermezsiniz olur biter ama eğer cevap verecekseniz lütfen benim soruma cevap verin, kendi anladığınız sorulara değil. Siz 200-300 yazılımcı diyorsunuz, ben 4-5 kişi diyorum, doğrudan tartışmaya konu olan yazıdaki eleştirilerden biriydi: "Eğer çok büyük web projeleri söz konusu ise J2EE olabilir belki ama biraz daha düştü mü ölçek J2EE gereksiz bir karmaşa getiriyor." Varsa eğer bir iddianız, bilginiz, deneyiminiz, buyrun destekleyin ya da karşı çıkın bir iki somut bilgiye dayanarak. Hayır deyin, abartıldığı gibi bir fark yok .NET ile J2EE arasında karmaşıklıkla başa çıkma bakımından çünkü... Ya da evet, adamlar o bakımdan haklı çünkü... deyin

Siz 15 yıldır yani 1990 yılında beri yazılım geliştiriyorum diyorsunuz ben ise biri sadece birkaç yıldır gündemde olan, diğeri ise ondan birkaç yıl önce kullanılmaya başlamış teknolojilerden ve özellikle bunların ağırlıklı olarak web tabanlı olarak kullanılmasından bahsediyorum (cevap yazanlardan kaç kişi 15 yıldır Türkiye'de, Internet uygulaması geliştiriyor?).

Eğer şunu bekliyorsanız, buraya gelecek, bir şey söyleyeceksiniz ve ben derdi olan bir adam olarak bakacak ve "hmm, bu adam dediğine göre vardır bir bildiği" diyeceğim, üzgünüm, yok böyle bir şey. Benim için tartışmayı ve araştırmayı uzaktmakta fayda var (sizinle olacak gibi görünmüyor, tavrınızdan ötürü, yine de yanılıyor olmayı haklı çıkmaya yeğ tutarım) çünkü hala sorduklarıma net bir cevap alamadım.

Buradan sakın ola ki şu sonuçlar çıkmasın (diğer okuyanlar için diyorum), şu anda ne .NET dünyanın en güzel sistemi gibi geliyor bana ne de J2EE ile uğraşırsam daha az saç dökerim gibi geliyor. MS Windows ortamında klasik ASP ile yazılım geliştirmiş olmam çok çok fazla fark yaratmıyor çünkü dikkatle bakanların çok iyi bildiği gibi klasik ASP 3.0 ortamından .NET ortamına, C# ortamına, bileşen geliştirmeye, HTML tasarım ile kodu ayırmaya (code behind), assembly, vs. mevzularına geçiş nerede ise J2EE'ye geçiş kadar farklı, yabancı bir ortam gibi görünüyor (hayır, şimdiye dek COM, COM+ ağırlıklı geliştirme yapmadık, bu da göz önünde bulundurulsun). Her şey bir yana, nesneye yönelik tasarım mevzuları filan, yani işte konuya application mantığı ile bakmak farklı web uygulaması olarak bakmak farklı. Ve tabii akla gelen daha bir sürü soru var. Umarım bu satırları okuyan biri daha aydınlatıcı ve somut kıyaslamalara dayanan şekilde bilgi verebilir.
0
sundance
Bakın beyefendi, daha önceki yorumlarınızda (sistemlere girme vs. konularında) da diyecek yere geldim yutkundum söylemedim, ama artık yutkunacak yeri de geçtik. Çok fena atıyorsunuz!

200-300 yazılımcının ortalama 6 ay 3 yıl çalıştığı projelerin analizleri, hem de .NET ve J2EE. ya yapmayın etmeyin hepimiz din kardeşiyiz. Bildiğim kadarıyla dünyanın en fazla C kodu üreten ikinci firması AutoDesk (AutoCad, 3dStudio vs.) yaklaşık 150 yazılım mühendisi ile ürün geliştiriyor. Demek ki siz NSA'e filan proje yapıyorsunuz. Tabi durum böyleyse üzerinde çalıştığınız projeden bize bahsetmenizin mümkün olmamasını da anlayışla karşılıyorum.

Bazen insan karşısındakine otorite ispat etmek için, yapmadığı şeyleri yapmış gibi söyler, bir süre sonra da bunlara inanır. Ama maşallah sizinki artık tahammül boyutlarını aştı.

15 yıldır yazılım geliştiriyorum demişsiniz, allahtan onbeş yıldır J2EE ve .NET ile yazılım geliştiriyorum dememişsiniz, en azından bu konuda hakkınızı da vermek lazım.

Neyse, kimden bahsettiğimizi daha fazla merak eden varsa girsin Google'a Robertosmix diye aratsın bir. Görelim bakalım dünya çapında ünlü bir yazılım mimarından mı sözediyoruz, yoksa...
0
robertosmix
Zaten sayın sundance ve FZ site sahipleri oldukları için bu tür "atıyorsunuz" tavırlarını normal karşılıyorum. Anlattıklarımı kaldıramayan iki kafadar da bunlar zaten.

Ama sitede yazdıklarım dikkatle okunursa, ciddi ve pratikte geçerli olan şeyler olduklarını farkedersiniz. Hangi konularda fikir sahibi olduklarım da farkedilir. Zaten fikir sahibi olmadığım konularda sundance ve FZ gibi bilgi sahibi insanlarla aşık atmaya da çalışmıyorum.

Gelelim RobertoSmix'e. Evet zamanında ciddi bir crack işine girdiğim doğrudur. Ama bu bile zaten bu tip konularda ciddi fikirler taşıyabileceğimi göstermezmi? Soruyorum size internet Türkiyeye geldiğinden beri bundan daha büyük bir crack işi yapıldığını gördünüzmü? Yaptığım işten dolayı bana herhangi bir dernek ödül vermedi (örneğin linux kul. derneği :) ). Ancak Çin, Japon, Amerikan vs.vs. güvenlik siteleri bile ne yaptığımı yazdılar, beni takdir ettiler. Ben şuyum buyum da demedim. Ha ama sadece ve sadece yaptığım işler ve bahsettiğim konular karşısında kendilerini ezik hissedip benimle polemiğe giren insanlar hep çıktı.. çıkacaklarda.

Herneyse, doğal olarak NSA yada çeşitli council'lere proje geliştirmem çok mu anormal? Şurası tartışılmaz ki, Avrupa ve Amerika üniversitelerinde 50 tane bilg. mühendisi, Türkiyedeki üniversitelerde eğitim görmüş 500 tane bilg. mühendisine eş değer. Kaldıki AutoDesk'in 1 tane mühendis bile alırken ne tür sınavlardan geçirdiklerini hepimiz biliyoruz. Ama tabii bunları sundance bilmiyor. 200-300 yerli yazılımcı aslında nedir ki? Havelsan zamanında 700-800 bin dolarlık askeri projeler için bile (zarar etse bile) 200-250 mühendis çalıştırırdı, Aydın yazılımda öyle. Şimdi Aydın yazılımı Vestel satın alıyor ... Kaç personel geçiyor Vestel'e biliyormusunuz? Tam olarak 723. Aydın yazılım şimdi kaç proje geliştiriyor biliyormusunuz? Sadece 2. Demekki proje başına 360 personel düşüyor. Tabii bunları da sundance bilmiyor. Aslında bu gibi konularda herhangi bir fikri bile yok.

İki site sahibine de şunu söylemek istiyorum... Bu işler PHP-Nuke ile site kurup, boş vakit değerlendirmeye benzemez. Alternatifiniz olmadığı için linux kul. derneklerinden ödül almaya da benzemez. İşi insanlara "yalancı" tabirini yakıştıracak kadar terbiyezliğe getirmeyin lütfen. Eğer bir konuda bilginiz yoksa susun.
0
FZ
Benim yazdıklarımda kişiliğinize dair en ufak bir itham yok iken (varsa lütfen gösterin ve beni utandırın), yazımda sadece yazınıza istinaden bir şeyler yazmışken, tamamen yazdıklarınıza yönelik eleştiriler var iken neden siz bana kişisel ithamda bulunuyorsunuz bunu anlayamadım. Benim burada sorduğum teknik sorular belli. Sizin yukarıda yazdıklarınızın ise ne ana yazı ile ne de benim sorularımla ilgisi var (sundance'e cevaben bir şeyler yazdığınızı diyebilirsiniz ama yazınız ona verilecek cevabın ötesine geçmiş durumda içerik olarak, öyle değil mi?). Daldan dala atlıyor, crack diyor, bir ABD'li 50 Türk'e bedel, 300 yazılımcı ne ki, alternatif yok, linux kull. derneği, ödül, Vestel, AutoDesk'in sınavları, vs. diyorsunuz. Dedikleriniz arasında bir mantık zinciri olmadığı gibi hepsi bir araya geldiğinde tutarlı bir bütünlük de arz etmiyorlar. Dolayısı ile ne yapmaya çalıştığınızı anlayamıyorum.

Net olarak anladığım tek şey bir rahatsızlığınız olduğu ancak bunun içeriği, sebebi, vs. çok belli değil. Bu rahatsızlığınızı açık açık ifade eder, sebeplerini söylerseniz eminim daha sağlıklı bir iletişim olur, ne demek istediğinizi ben de dahil olmak üzere yazılarınızı okuyan tüm FM okurları anlar. Aksi takdirde kişisel saldırıların, kısır çekişmelerin ötesine geçemeyiz. Sizi bilemem ama benim bunların ötesine geçmek gibi bir derdim her daim var.
0
robertosmix
Sayın FZ, eğer maksadımı aşmış cümleler kullanmış isem bu muhtemelen şaşkınlığımdan kaynaklansa gerek. Çünkü bence çok alakasız bir yerde bana yapılan bu saldırıyı anlayamadım. Hem tam da vakit bulmuş, J2EE ile ilgili sağlamlıkları ve .NET ile ilgili zayıflıkları anlatmaya başlayacakken. Bu konuyla ilgili yüzlerce satır yazabilirim. Ama ne varki yaklaşımınız oldukça iç karartıcı. Özellikle sundance'deki bu "ezik" tavırları anlayamadım. "atıyorsun", "yutkunuyorum", "din kardeşiyiz", "otorite sağlamak için yapmadığı şeyleri yapmış gibi söyler", "dünya çapında yazılım mimarı kimmiş" falan da nedir? Eğer benim cidden attığımı düşünüyorsa neden teknik sorular sorup bu savını kanıtlamayı denemiyor da, bu şekilde tavırlar sergiliyor? Hadi sorsun ve bende bu konulardaki bilgilerimi aktarayım. Ha eğer FM ailesindeki bir kişi çıkıp benim aktaracağım bilgilerin yanlış olduğunu kanıtlarsa, sonsuza kadar susarım. İlk hesap makinesinden bu güne kadar olan bütün enformasyon teknolojilerini, yazılım mimarilerini, bütün işletim sistemlerinin tarihini, programlama dillerini.. aklına bu konularda ne gelirse hepsini detaylı olarak anlatayım. Ama tabi ne dediğimi anlayabileceğinden şüpheliyim.

Rahatsızlığıma gelince. Rahatsızlığım sizin ve sundance kardeşimizin dediklerime karşı takındığınız anlamsız tavırlar. Eğer bahsettiğim şeyler size mantıksız geliyor ise bunları direkt ifade edin. Ancak bana tavır almayın, rica ediyorum. Çünkü faydalı olacağım yere yorumlarda boş yere polemik içerisine giriyorum. (Maalesef bu da benim kötü yanım)

Daldan dala atlamama da gelirsek. Bazı sonuçların nedenlerinin açıklanması tek bir parametre ile ifade edilemez. Ortada o sonuçları etkileyen bir çok farklı parametre vardır ve bu parametreler ayrı ayrı ifade edilmeden sonuçlar net olarak anlaşılamaz, saçma gelir. Benim yöntemim, sonuçları açıklarken bu geniş parametre ağacını anlatıp sonra sonuca varmak.

Örneğin sundance'in AutoDesk bile büyük projeleri geliştirirken 100-150 yazılımcı çalıştırıyor kıyasının ne denli anlamsız olduğunu ifade etmeye çalışırken, Türkiyedeki yazılım firmalarının nasıl çalıştıklarını, personel boyutlarının ne denli olduğunu öncelikli olarak anlatmaya çalıştım. Ha bu anlattıklarım sizlere daldan dala gelebilir. Ancak nihayetinde ne demek istediğimi anlamasanız bile (belkide anlatamasam bile) yine birşeyleri farkediyorsunuz. Buda bana yetiyor.


0
sundance
Php nuke ile site mi yapıyorum başka bir şey mi yapıyorum, google'da "kivilcim" diye search etseniz görürsünüz.

Bu tartışma gereksiz derecede kişiselleşiyor, bu şekliyle devam ettirmek istemiyorum.
0
robertosmix
Yok, hayır. Birşeyi başlattıysanız sonunu da getiriniz lütfen. Bana siz "yalancı" sıfatını kullanma cürreti edindiyseniz eğer, bunun arkasında durmalısınız. Bu dediğinizi kantılamalısınız.

Sayın "Kivilcim" HİNDİSTAN hayatınızda şimdiye kadar kaç tane ciddi projede kod yazdınız? Kaç tane projenin mimarisini hazırladınız? Hangi programlama dillerine hakimsiniz? J2EE ve .NET konusundaki deneyimleriniz neler? Bu alanda kaç yıllık bir geçmişiniz var? Microsoft'un ve Sun'ın hangi uygulama geliştirme ortamlarını kullandınız? Sun'ın hangi uygulama geliştirme teknolojilerini biliyorsunuz? Microsoft'un yazılım geliştirme ürünleri konusundaki pazar stratejileri hakkında ne biliyorsunuz? Hadi hepsini geçtim JAVA'da yada C#'da yada C++ 'da (hadi avans veriyorum) Visual Basic'de yada ASP'de en son ne zaman kod yazdınız,tasarım yaptınız yada (daha da avans veriyorum) bunlarla ilgili herhangi birşeyle uğraştınız .

CV'nizde IT Security konusunda bilgi sahibi olduğunuz yazıyor. O zaman bel altından değil de bel üstünden vuralım bakalım. Düşünüyorumda belkide J2EE ile .NET'i Security açısından kıyaslayabilirsiniz belki? Yani o kadar da üzerinize gitmemeliyiz belkide? Hadi anlatın bana .NET Framework ile Sun'ın JAVA VM'i arasındaki güvenlik farkları nelerdir? Bunlar bellek yönetimlerine nasıl yaklaşırlar? (Bana bellek yönetimiyle güvenliğin ne alakası olduğunu sormazsanız sevinirim) Şimdiye kadar ne tip açıklar bulunmuştur bu iki model içerisinde?

Hadi sayın IT Security consultant kardeşim, söyleyin bana virüsler, wormlar nasıl çalışırlar. Bir exploit kodu neye benzer? Herhangi bir uygulamadaki güvenlik açıkları nasıl tespit edilir? Antivirüs uygulamaları virüsleri ve wormları tespit edip yok etmek için hangi yöntemleri kullanırlar? vs.vs. (İsteğiniz dahilinde bu soruları daha da uzatabilirim...)


Bilmeyenler http://www.fazlamesai.net/sundance/ adresinden sayın kivilcim beyin CV'sine bakacak olurlarsa bu bahsettiğim konularda sayın "Kivilcim" HİNDİSTAN'ın hiç bir bilgisi ve deneyimi olmadığını görürler. Ama özellikle Office Knowledge/Office Tools başlığı altında çok ciddi deneyimleri olduğunu kabul etmeliyiz.

Ha, özür dilerim.. Aklıma muhteşem bir başarınız geldi. O da sanırım netcat'in herkesin bildiği yönlerinden birisini insanlara "For all these seemingly difficult tasks there is a wonderful tool called Netcat." diye anlatmanızdı. Bkz: http://www.onlamp.com/...
Birde Torvalds ve Graham'dan sonra sizinde Apple'a geçişiniz muhteşemdi gerçekten. Yakında Torvalds xxxx marka tuvalet havlusu kullanıyormuş, bakın bende onu kullanıyorum demenizi de bekliyoruz.. Gerçekten bizlere çok şeyler kazandırdınız. Teşekkür ederiz.

Hadi herşeyi geçiyorum.. Sayın "Kivilcim" HİNDİSTAN... bana başlığı altında bulunduğumuz konuda bilmediğim ama bildiğinizi düşündüğünüz tek birşey söyleyin... Ebediyete kadar susacağım. Ama eğer bu konuda herhangi bir bilginiz yoksa en azından bir özür dileme onuru gösterin? Hadi onu da gösteremiyorsanız.. e susun artık ve bir daha içerisinde uygulama geliştirme ile ilgili herhangi birşey geçen herhangi bir konuda yorum yapmayın lütfen.. Kişilere ithamda bulunup, sonrada bu konu çok kişiselleşti demeyin.
0
Ragnor
Ben söyleyeyimde sus bari. Belki bu attıklarını biliyorsun belki de bilmiyorsun ama şu var ki istersen var olan, var olmuş ya da var olacak en önemli bilgilerini bil şu var ki sende akıl namına hiç birşey yok! Yok! Yok işte...
Nasıl anladım bunu biliyor musun? Anlatayım.
Şimdi FZ bey konu ile alakasız her tartışma altına hızla müdahale edip ihtiyacı olanı belirtti ve lütfen konuşmuş olmak için konuşmayın dedi. Bu ben ve benim gibi iki teknolojiyide kullanmamış ama konu ile alakalı en azından bazı politik diyebileceğimiz konularda ahkam kesebilecek kadar bilgisi olanlar python vs. önerilerine ve ".net platform bağımsız değil bu nedenle tü kaka" söylemlerine son verdiler. Siz ise ilk olarak ne kadar aşmış biri olduğunuzdan bahsettiz. Ardından gelen "İyide kardeşim bu bahsettiklerin benim soruma cevap değil. Lütfen ya cevap ver ya da sus." mesajı ile "Arkadaş, burda biz bizeyiz, atma bu kadar. Hepimiz az çok anlıyoruz bu işlerden, bu yolla bizim gözümüzü boyayamazsın." mesajına ise -ki burada hack olayına hiç girmiyorum, site kırmanın asla bir halt başarmış olmak olamdığına inanıyorum- ilk önce ikisinin sitenin sahibi olmasından dolayı birbirini tutmalarına bağlamanız -ki FZ'nin site ile alakası zamanla site kurucuları ile arkadaş olmasıdır ve bu durum bu sitenin bütün müdavimleri için geçerlidir ya da olabilir- ardından yine kendinizi övmeniz, atıp tutmanız ve sonunda ise
"İki site sahibine de şunu söylemek istiyorum... Bu işler PHP-Nuke ile site kurup, boş vakit değerlendirmeye benzemez. Alternatifiniz olmadığı için linux kul. derneklerinden ödül almaya da benzemez. İşi insanlara "yalancı" tabirini yakıştıracak kadar terbiyezliğe getirmeyin lütfen. Eğer bir konuda bilginiz yoksa susun."
laflarını etmiş olmanız yeterli idi. Zaten son söylediğiniz talihsiz sözler bütün bunlar için yeterli idi. Bu boş, saçma saldırıların nedeni ne idi? Karşınızdaki kişilerin sizin boş laflarınızdan etkilenmemesi mi? Anlaşılan başka türlüsüne çok alışmışsınız. Birde sanki bunlar yetmezmiş gibi devam etmişsiniz.
Emre -FZ- beyin size yazdığı "Neden kişisel saldırılarda bulunuyorsun? Tek istediğim teknik bir probleme yine teknik bir cevap. Cevap verirsen sevinirim, vermeyeceksen sus lütfen." mesajına yazdığınız
"Sayın FZ, eğer maksadımı aşmış cümleler kullanmış isem bu muhtemelen şaşkınlığımdan kaynaklansa gerek. Çünkü bence çok alakasız bir yerde bana yapılan bu saldırıyı anlayamadım. Hem tam da vakit bulmuş, J2EE ile ilgili sağlamlıkları ve .NET ile ilgili zayıflıkları anlatmaya başlayacakken. Bu konuyla ilgili yüzlerce satır yazabilirim." cevabı ise sadece komik. Çünkü madem istenilen teknik cevabı verecektiniz niye şimdiye kadar vermediniz? Diyelim ki yeni fırsat buldunuz niye şimdi vermiyosunuz da hala gereksiz polemiğe devam ediyorsunuz. Ardından daha da saçmalayıp "Hadi sidik yarışı yapalım, bakalım kim daha uzağa işeyecek. Varya yarım km'den öteye işerim aklınızı alırım." sözleriniz ise sizi iyice yerin dibine batırdı. Ve bütün bunların üstüne Kıvılcım beyin kişisel olarak gereksiz bulduğum cevabına yine aynı mantıkta üstüne üstlük daha da saçmalayan bir mesajla yanıt verdiniz. İşte bütün bunlar sizde inanılmaz teknik bilgi bulunsada bir gram akıl bulunmadığının en iyi kanıtları. Lütfen susun!
Şimdi kalkıp bana da saldırmaya çalışabilirsiniz. Ben en iyisi önceden önlemimi alayım. Açıkcası teknik bilgi olarak fazla şey bilmiyorum ama en azından sağduyu sahibiyim. Aksi olsaydı ve sizin gibi davransaydım şimdi bu yorumların arasında hala "java sun'ın, .net'te M$'in olduğu için ikisininde canı cehenneme, yaşasın python yaşasın Özgür yazılım diye sayıklıyor" olurdum. Ama yapmıyorum çünkü teknik bilgim, imla bilgim vs. olmasa bile sağduyum var, biraz aklım var düşünüyorum yapmamam gerektiğini anlıyor ona göre hareket ediyorum.
Gerçi bende de biraz aptallık var size yanıt yazacam diye yarım saatten fazla zaman harcadığım için ama olsun susmanıza değer.

Not: Susmanızı bu kadar canı gönülden istemeseydim sizden charles babbage'ın yaptığı difransiyel makinası üzerine detaylı bilgi isterdim ama istemiyorum yeter ki susun.

Not2: (okuyacak olan herkes için) yazı çok karışık olmuş olabilir ama üzgünüm şu an hiç zamanım kalmadı, aynen yolluyorum...
0
robertosmix
Ha bide siz eksiktiniz! İyi, çok güzel. Ancak akıl konusunda hakkımda yorum yapmadan önce bana "akıl" tanımını tam olarak ifade edinki, "akıl" derken neyi kastettiğinizi anlayabileyim.
0
sundance
Bu işin çözümü çok basit "Ben şu projede çalıştım, bu kadar adamla şunu yaptık" dersiniz, ben de eyvallah, bana atıyorsunuz gibi gelmişti, atmıyormuşsunuz, helal olsun der geçer giderim.

Ama "NSA'de çalışıyor olamaz mıyım?" "On yerli yazılımcı bir yabancı yazılımcıya eşittir" vs. gibi farazi şeylerle uzatmayın. Malum, sizin zamanınız çok kısıtlı, ben de CV'imden anladığınız gibi yaklaşık 20 yıldır yemeyip içmeyip MS Office becerilerimi geliştirmekle meşgulüm :)
0
demolish
bu sorunuzun cevabı değil ama belki işinize yarar.

http://www.mojoportal.com/

Welcome to mojoPortal, an Object Oriented web site framework written in C# that runs under ASP.NET on Windows or under mono on GNU/Linux or Mac OS X.

This site is of course running on mojoPortal on a Suse 9.2 machine with mono 1.1.5, feel free to explore.

geliştirmenizi VS.NET ile yapıp uygulamayı linux sunucular üzerinde çalıştırabilirsiniz zannederim.
tabiki mojonun e-learning diye bir modülü yok. fikir vermesi için yazdım.
0
malkocoglu_2
J2EE dunyasinda olan ilginc bir gelisme var: J2EE-light denen, EJB gibi kulustur teknolojilerini J2EE semsiyesi altinda olmasina ragmen kullanMAmayi tavsiye eden bir yaklasim bu. Standartlarin her zaman iyi urunlere sebebiyet vermedigini anlayan kurumsal Java dunyasi, artik acik yazilima (Apache kutuphaneleri basta olmak uzere) tamamiyle kucak acmis durumda. Mesela artik de-facto standart haline gelmis ya da gelecek olan Hibernate, Spring, Struts gibi projeler, J2EE'nin parcasi olmasalar da, Kurumsal Java'cilarin gozbebegi durumundadir.

Bu yuzden karsilastirmayi J2EE-light ile .Net arasinda yapalim.

Bu karsilasitirmada J2EE-light galip cikar, fakat tabii ki .Net bir alternatif platformdur. Kullandigi diller nispeten temiz, ve gelistirme araclari kuvvetlidir. Fakat tum kritik urunleri tek sirketten cikmaktadir, ve altta isleyen OS hala kurumsal yuklere dayanacak durumda degildir. Wall Street'te herhangi bir finans sirketinde 'Windows NT kullanalim" diyen adama gulerler. Ayrica yazdiginiz kodu idare etmesi gerekecek admin'in tercihleri de onemlidir, herseyi scriptlemek ihtiyaci hissedeceginden tercih Unix olacaktir.

Unix uzerinde .Net? Lutfen.

Topluluk olarak at, J2EE-light arkasindaki dinamizm, .Net arkasinda halen mevcut degildir.

Tek merkezden yonetilen ekonomi islemiyorsa, tek merkezden yonetilen gelistirme ortami/platform/kutuphaneler daginik bir sistemle nasil basa cikabilir? Unutmayalim, PC/Mac savasi da bu sebepte PC tarafindan kazanilmistir. Tek merkez vs daginik sistem. Study this.

0
FZ
İlaç gibi bir cevap daha, çok teşekkür ederim. İşin içinden birileri yazınca gördüğüm kadarı ile iletişim çok daha sağlıklı oluyor.

Hibernate, Spring, Struts, vs. hep duyduğum şeyler ama tabii ASP temelli iş güç yaptığım için ancak "duyduğum" şeyler, hangi problemlere hangi sihirli çözümleri getirdiklerini bilmiyorum. 6 aylık işi 3 aya indiriyor, dökülen ya da beyazlayan saç teli sayısında dramatik düşüşe neden oluyorlarsa ne ala! Bu durumda bunlara dair bir an önce daha detaylı bilgi edinmemde ve .NET ile kıyaslamamda fayda var ;-)

Bu karsilasitirmada J2EE-light galip cikar, fakat tabii ki .Net bir alternatif platformdur. Kullandigi diller nispeten temiz, ve gelistirme araclari kuvvetlidir. Fakat tum kritik urunleri tek sirketten cikmaktadir, ve altta isleyen OS hala kurumsal yuklere dayanacak durumda degildir.

Bazı şeylerin hakkının teslim edildiğini görmek güzel. Kurumsal yük deyince işler biraz karışıyor gibi. Yani bir web sistemi için 100.000 kullanıcı mı, 1 milyon mu, ne tür bir sistem, vs.

Wall Street'te herhangi bir finans sirketinde 'Windows NT kullanalim" diyen adama gulerler. Ayrica yazdiginiz kodu idare etmesi gerekecek admin'in tercihleri de onemlidir, herseyi scriptlemek ihtiyaci hissedeceginden tercih Unix olacaktir.

Artık Windows NT'den bahsetmenin anlamlı olduğunu düşünmüyorum. 1 seneye yakın süredir benim gündemimdeki altyapı kaliteli donanım üzerinde MS Windows Server 2003. Şimdiye dek bizim sistem admin.lerden mevzuya dair çok ciddi bir şikayet almadım (problem çıkınca MS'ye küfretmekten çekinen adamlar olmadıkları için bu bakımdan güveniyorum kendilerine).

Unix uzerinde .Net? Lutfen.

Bence de bu kategori dışı. Kesinlikle öyle bir hayalimiz yok.


Tek merkezden yonetilen ekonomi islemiyorsa, tek merkezden yonetilen gelistirme ortami/platform/kutuphaneler daginik bir sistemle nasil basa cikabilir? Unutmayalim, PC/Mac savasi da bu sebepte PC tarafindan kazanilmistir. Tek merkez vs daginik sistem. Study this.


PC vs. Mac analojisi biraz farklı diye düşünüyorum. Doğrudan yazılım sektörüne uyarlanabilir mi... bilmiyorum...

Aydınlatıcı ve detaylı teknik cevap için teşekkür ederim. Verilen bilgiler doğrultusunda araştırmaya devam edeceğim. Bazı konularda hala ikna olmadım (bkz. ahmetaa'ya yazdığım son yorum ve oradaki metodolojiler, vs. ile ilgili söylediklerim)

0
core_eye
Ben üniversiteye ve programlamaya yeni başlamış biri olarak görüşüm .Net'ten yana.
Şu an hala programlama düşüncesini tam olarak kafama yerleştirmeye çalışıyorum, çok fazla deneyimim yok fakat java ile kod yazarken "acaba bu çalışır mı?" düşüncesiyle yazdığım kodlar bana çok sorun çıkardı, .Net teknolojisinden ise C# kullandım, burada bana sorun çıkaran kodlar gerçekten çok azaldı.
(Belki deneyim kazanıyorum, ondan da olabilir tabi, yinede fikrimi etkiledi.)
0
lifesdkver0_1
çok fazla deneyimim yok fakat java ile kod yazarken "acaba bu çalışır mı?" düşüncesiyle yazdığım kodlar bana çok sorun çıkardı


http://www.pragmaticprogrammer.com/ppbook/extracts/coincidence.html
0
core_eye
çok teşekkür ederim lifesdkver0_1 tam bana lazım olan bi yazı bu :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Serbest.Fazlamesai.net

butch

Bundan 2 yıl önce bir buluşmada IT işleriyle pek de ilgili olmayan bir FM üyesi, internetin önemli bir bölümünü "geek"lerin ele geçirdiğini ve FM'de farklı konuların konuşulması, tartışılmasını istediğini söylemişti. Tespitin doğru olduğuna şüphe yok. Hatta Fazlamesai özelinde üyelerin BT ve Özgür Yazılım vs. dışında birşey konuşmadıkları, düşünmedikleri gibi genel bir kanı da var. Ancak işin aslı öyle değil.

Bush Anti Virus

redogre

Fazlamesai Çeviri Harekatı !!!

sundance

Fazlamesai Camiası olarak iki yılı aşkın süredir haberleri/bilgileri paylaşmak konusunda bayağı bir yol aldık. Yeni arkadaşlar tanıdık, yeni işletim sistemleri kurduk, yeni tartışmalar yaptık.

"Söz uçar, yazı kalır" doğrultusunda FM olarak, Serbest Yazılım camiasına yararı olan kalıcı bir şeyler oluşturmak için wiki tabanlı www.fazlamesai.org/ceviri ortamını kullanıma açtık.

Şu anda çevrilmekte olan dökümanlara buradan ulaşabileceğiniz gibi siz de döküman önerebilirsiniz. Ama önce üye olun. Üye olurken dikkat etmeniz gereken isminizin SunDance gibi en az iki büyük iki küçük harften oluşması.
Hadi bakalım, karanlığa lanet okumak yerine birer mum yakmanın zamanı...

Fazlamesai.net bugün saat 17:00`de 92.3`te

sundance

Fazlamesai.net, nedir nasıldırıyla, en kirli çamaşırları ve en temiz çarşaflarıyla 92nokta3 Radyo`da saat 17:00`de Net Güncesi programında.

92nokta3 FM 92.3 frekansından yayın yapan, teknoloji ve özellkle bilişim konularında geleceğimizi ilgilendiren mevzulardan bahseden bir radyo. Eğer bulunduğunuz yerden 92.3`ü alamıyorsanız çok üzülmeyin 92nokta3.com`dan Internet üzerinden de yayın yapıyorlar.

Ne de olsa bütün radyolar bizim; FM :)
Yayını kaçıranlar için ses kayıtı... Dikkat 13 mb.

LKD Yılın En İyi Basılı-Görsel İçerik Çalışması: fazlamesai.net

larweda

Linux Kullanıcıları Derneği yılın penguenleri 2004 ödülleri kapsamında fazlamesai.net web sitesi "En İyi Basılı-Görsel İçerik Çalışması" dalında ödüle layık görüldü. Bu ödülü hepimiz adına Ankara Milli Kütüphanede düzenlenen 3.ncü Linux ve Özgür Yazılım Şenliğinde biz kabul ettik. Hepimize hayırlı olsun!