Ulath

Ulath


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Debian T-Shirt için Tasarım Zamanı ( 14)

Bence Tasarım-2 çok daha güzel. Tasarım-1'de çok büyük puntolarla debian yazılması çok şık durmamış. Ayrıca Tasarım-2'nin arkasındaki Debian yazısı biraz daha ufalabilirse çok daha şık olur kanaatimce.

Emeği geçen bütün arkadaşlara şimdiden teşekkürler. Çıkacağı günü 4 gözle bekliyoruz.

Herkese iyi çalışmalar.

ADSL Posta Güvercinine Karşı ( 6)

Çok güzel bir hack örneği daha, bunu deneyi yapan arkadaşları tebrik ederim :)

fazlamesai.net'e soralım: Proje Yönetim ve Hata Takip Yazılımları ( 14)

Soru: Ciddi anlamda proje yönetimi bilmeden, bu mefhumu tecrübe etmeden bir proje yönetimi programı alıp kullanmak ne fayda sağlar?


Haklısın, ama yazılım geliştirme grupları tarafından kullanılan teknolojileri ve yazılımları öğrenmek için en azından denemek ve uğraşmak lazım.

Aracı aldık koltuğumuzun altına yükledik bilgisayara artık süper koordine edeceğiz çalışanları, işler tıkır tıkır ilerleyecek, işler sarkmayacak, ekipler arası tartışmalar, kavgalar, çatışmalar yaşanmayacak... mıdır? Bana bu tür araçlar genellikle gösterişten öteye gitmiyor gibi geliyor, bakın Gantt şeması yaptık, bakın filanca iş falancanın üzerinde, bakın deadline şudur, budur, vs. Bakın MSF (Microsoft Solution Framework), vs. kullandık artık mutluyuz, huzurluyuz... mudur olayımız? Bence konu bir proje yönetimi yazılımı seçmenin çok daha ötesinde bir şey... Bana RUP (Rational Unified Process) kavramını çağrıştırıyor, kağıt üzerinde çok güzel ama gerçek dünyada uygulamaya gelince herkesin kendine özgü durumu kendine özgü çözümler gerektiriyor filan, e yani her seferinde kafayı çalıştırıp istisnalara özel çözüm getireceksem niye bir "metodoloji"den bahsedeyim ki?


Bazı şirketler büyük projeleri belki bir tane bile UML diagramı kullanmadan, proje management yazılımı kullanmadan, hata takip programı kullanmadan geliştirebiliyor. Ama diğer şirketler ise bu yazımları kullanarak daha verimli ve daha hatasız yazılımlar geliştirdiklerini söylüyorlar. Bence bu tür yazılımlar etkin şekilde kullanılırsa projenin genel geliştirme süresini kısaltacak ve ilerde projenin gelişme aşamalarını izlemeye yardımcı olacaktır.

fazlamesai.net'e soralım: Proje Yönetim ve Hata Takip Yazılımları ( 14)

Benim dotproject hoşuma gitti ve kullanmayı düşünüyorum. Her ne kadar gruplara access-deny yetkileri verirken beni deli etse de :). Ben yavaş yavaş yeni dosyaları türkçeye çevirmeyi düşünüyorum, eğer birlikte çalışmak isteyen arkadaşlar var ise beraber çalışabiliriz.

fazlamesai.net'e soralım: Proje Yönetim ve Hata Takip Yazılımları ( 14)

Arkadaşlar hepinize teşekkürler. Genel fikir olarak mantis'den herkes memnun, peki extreme programming yazılımları üzerine fikirleriniz nelerdir. Biz dotproject'i uygun bulduk fakat aklımız egroupware'de kaldı.

Proje yönetiminde kullandığız yazılımlar neler?

Generalin Sözleri: Yazılımların Kaynak Kodlarına Giremiyoruz ( 17)

İşte bizim ülkemizin her seviyede böyle düşünen insanlara ihtiyacı var. Son 100 yıldır (sadece bilgi teknolojisi değil) üretmemeye tüketmeye alış(tırıl)mışız. Son 1 aydır ülkenin gündemine bakarsanız, ülkemizin insanlarını iyi,güzel ve faydalı konular üzerinde düşündürmemek için neler yapıldığını açıkca görürsünüz. İnsanların mars'a mekik gönderdiği zamanda biz hala insanların üniversitede okuyabilmesi için inançlarından taviz verip vermemesi gerektiğini tartışıyoruz, biz hala insanlara damarlarındaki kana göre muamele edilip edilmemesini tartışıyoruz, biz hala bütün gün ve akşamları yayınlanan lüzumsuz programlarının faydaları ve zararları üzerine tartışıyoruz. Niye, nasıl eğitim sistemimizi düzeltiriz, adalet sistemimizin çarklarını nasıl daha hızlı döner hale getirebiliriz, nasıl insanları hastane kuyruklarında beklemekten kurtarabiliriz diye kafa yormuyoruz. Bunları insan görünce ve üzerine kafa yorunca öyle bir ümidi kırılıyorki içinden hiçbir şey yapası gelmiyor.
Biraz fazla açılıp da arkadaşların canını sıktıysam kusura bakmayın.
Her konuda hepimizin çok çalışması ve bu ülkenin insanlarına layık olduğu gibi hizmet vermemiz gerektiğine inanıyorum.
Gölge etmesinler başka ihsan istemiyoruz!

fazlamesai.net'e soralım: J2EE mi yoksa .NET mi? ( 56)

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki, rekabet bizim gibi kullanıcılar için çok iyi. JAVA çıktığından beri, daha doğrusu JAVA popüler olduğundan beri micro$oftun geliştirdiği programlama dillerinde gözle görülür bir iyileşme yaşandı. Aynı şekilde SUN ve diğer JAVA destekçileri de micro$soft'un .Net'indeki WebForms'lara karşı Java Server Faces'i geliştirmek zorunda kaldılar, çünkü WebForms kullanıcılar tarafından rağbet görmeye başlamıştı.

Eğer hedefiniz basit masaüstü programları yazmak veya günde 100-150 kişinin girip çıktığı bir site yapmak ise tabiiki JAVA'yı seçmek fazla anlamlı olmayacaktır. Fakat müşterileriniz çok fazla ve verileriniz kaybedilemeyecek kadar hassas ise o zaman daha güçlü bir platform seçmek zorundasınız.
Olaya birde şu açıdan bakılsa daha iyi olacak, yüzlerce danışmanı, binlerce çalışanı olan bankalar ve şirketler eğer JAVA'yı seçiyorlarsa demek ki bu işte bir iş var! Eğer şirketlere ve bankalara göre fikir sahibi olmak size yanlış geliyorsa o zaman java ile yazılan open source projelerin sayısına bakmak yeterli olacaktır.SourceForge'da geliştirilen programların programlama dillerine göre sayıları

fazlamesai.net'e soralım: J2EE mi yoksa .NET mi? ( 56)

.Net'in platform bağımsızlığı microsoft'un içinde olmayan bir grup tarafından (microsoft'un desteği olabilir), MONO projesi tarafından sağlanmakta. Ve bu projeninde bildiğim kadarı ile daha çok eksiği var.
Yine microsoft'un veritabanı bağımsızlığı çok kısıtlı.
Mesela bir OS/390 veya mainframe üzerinde veritabanınız var ise C# ile program geliştirmek ve bu programları ISS üzerinden windows makinelerde webservice'lerle hizmete sunmak ne kadar güvenli ve performanslı olur tartışılır. Gerçi bunların test benchmark'larının hepsini incelemek lazım ama benim incelediğim ve karşılaştığım bütün büyük şirket ve kuruluşlar JAVA kullanıyorlar.

fazlamesai.net'e soralım: J2EE mi yoksa .NET mi? ( 56)

Bir java programcısı olarak J2EE'nin zorluklarını kabul ediyorum(server'ın değişikliklerde başlama süresinin uzunluğu, iyi bir IDE bulmanın zorluğu vs) Ama Java tercih edilmesinin asıl sebebleri; platform bağımsızlığı, veritabanı bağımsızlığı, performans, güvenlik ve en önemlisi bir şirkete değil de bir konsorsiyoma bağlı olması.(SUN,IBM,Macromedia,BEA,Oracle,Siemens,Novell vs).Ayrıca yanılmıyorsam SUN java kodlarının bir kısmını open source yapmayı düşünüyor.
Ayrıca Java'da kod yazma(C#,C++'a nazaran), ve döküman temin etme biraz daha kolay(bana göre!).

Luminocity ( 2)

Geleceğin masaüstü yöneticisi olmaya aday olan bir diğer yazılım ise Looking Glass 3D. Bu yöneticinin en büyük avantajı hala hazırdaki yazılımları değiştirmeden 3D ortamda çalıştırabilmesi. Bence üzerine düşülmesi ve düşünülmesi gereken bir proje.

Bir de live linux cd'si var fakat ben çalıştırmaya muaffak olamadım. :)

2GB+ : Gmail rakiplerine meydan okudu ( 6)

Yorum daha dikkatli okunursa görülecek ki, google'ın güzel işler yaparak diğer şirketleri güzel işler yapmaya sevk etmesi gibi open source ve free soft. foundation'ların da güzel işler yaparak diğer şirketleri güzel işler yapmaya zorladığına dikkat çekmek istenmektedir. "Linux, firefox ve daha niceleri olmasaydı acaba biz şu anda hangi seviyedeki yazılımları ve teknolojileri kullanmak zorunda kalırdık?" mevzuundan bahsedilmekte.

2GB+ : Gmail rakiplerine meydan okudu ( 6)

Google ne yaparsa iyi yapar :). Google'ın arama motoru platformundaki üstünlüğünü diğer platformlarada taşıyacağından şüphem yok.(Hala Google Maps'in nasıl bu kadar mükemmel çalıştığı benim için muğlak :) ). Eğer google gibi şirketler olmasa(tabii ki open source'da dahil) diğer şirketler ellerindeki geri kalmış teknoloji ve yazılımları kullanıcılarına(bize) dayatmaya devam edecekler.
Açık kaynak kodu felsefesinin kıymeti şimdi daha iyi anlaşılıyor.

Switch Kullanılan Ağlarda Trafik dinleme(Sniffing) ( 14)

Herkese merhaba,

Bence çok güzel bir haber olmuş. Sadece sistem yöneticilerini zorda bırakacak diye bilginin saklanması gibi anlamsız birşey olamaz bence. Bilgi insanlığındır ve insanlığa açık olması gerekir. Özellikle açık kaynak koduna(open source found. ve free software foundation'un temel düşüncelerinden biridir) bu kadar önem veren bir sitede asla bilgi gizlenmemelidir.

Fazlamesai Forumlar. Yine, yeniden ( 14)

Çok verimli olacağı kanaatindeyim. Öğrenmek isteği olan insanların herzaman başvuracabileceği bir kaynak olmadı ümidiyle.

Q: fazlamesai kullanıcı adları forumada taşınsa iyi olmaz mı?

Hibernate Performans Testi ( 9)

Öncelikle herkese merhaba,
Açık kaynak kodlu(open source) bir projenin, arkasında onlarca büyük firmanın bulunduğu yazılımlarla testlerde kafa kafaya yarışması bize gerçekten gurur veriyor.
Yeni bir projeye başlıyacağım bir önceki projemde olduğu gibi yine veri erişimi için hibernate kullanmayı düşünüyorum. Ama hibernate'ın sayfasında sürüm 3.0'ın artık metadata annotiations kullanacağı(eskiden XML veya XDoclet kullanıyodu) yazıyor, aynı J2EE 3.0 gibi (J2EE'in çıkışı 2006'nın ilk çeyreği olarak anons edildi). Bu başlık altında arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Projede JSF,Session bean'ler, hibernate vs. kullanılacak. Hibernate 2.x'i kullansam sonradan yeni versiyonuna(3.0'a) geçirirken sorun yaşarmıyım? Kısacası nasıl davranmalıyım?