RadyoODTÜ: Cybercafe

0
postexitus
Yaklaşık 5 haftadır RadyoODTÜ'deki bilişim haberleri programı CyberCafe'yi sunuyorum (daha doğrusu sunmaya çalışıyorum). Program cumartesi günleri 17.00-18.00 arasında 103.1 Mhz frekansında RadyoODTÜ'de yayınlanıyor. Programda elimden geldiğince özgür yazılımdan (özellikle Firefox'tan) bahsetmeye çalışıyorum, ancak sizin de tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Program içerisinde tarafsızlıktan ödün vermemeye çalışsam da, özgür yazılımlar hakkında da elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyorum. Son 2 haftadır "haftanın konusu" başlığı altında AB'yi tehdit eden yazılım patentleri ve OpenOffice'ten bahsetmeye çalıştım. Bu hafta da bir problem olmazsa "Blog" kavramından ve uygulamalarından bahsetmeye çalışacağım. Bu şekilde sadece bizler gibi "bilgisayar tutkunlarını" değil de genel olarak bilgisayar kullanıcısı kitleyi ilgilendirecek, bunun yanında da özgür yazılımın tanıtımı açısından yardımcı olacak konulara ihtiyacım var. Sadece konular değil, konuk, röportaj, haber, web sitesi bu tarz şeyler de olabilir. Ya da programda şu şöyle olsa böyle olsa daha iyi olur vs. diyebilirsiniz. Belli bir konu hakkında rahatça konuşacak vb. insanlar tavsiye edebilirsiniz. Programı sadece bir haber programı olmaktan çıkarıp insanların dinleyerek bilinçlenebileceği bir program haline getirmek istiyorum. Bunu sizin de yardımlarınızla çok daha kolay yapabilirim. (Tabi bu arada tarafsızlığımızı korumak durumundayız)

Tavsiyeleriniz benim için çok değerli.
Sevgiyle,
Onur Turgay
cybercafe@radyoodtu.com.tr
onurturgay@isnet.net.tr

Görüşler

0
sametc
bu radyo istanbul'da ceker herhalde :P... ODTU ankaradaya ?:)


ehh tavsiyem nedir biliyormusunuz : ozgur yazılımlarla yapılan ilginc uygulamalar yani mesela monitoru radyo vericisi olarak kullanma gibi turden haberleri yorumları seyircileri pardon dinleyicileri ateşleyebilirsiniz mesela gecen aylarda burda bir haber yayınlandı işlemci sesinden şifre cozmek insanı dumura ugratan bu olaylar hep ozguryazılım uygulamarıyla olur o yuzden ucurucu haberler sunsanız ya da kısaca anlatsanız iyi olur diyorum........ benim fikrim elbette......
0
postexitus
maalesef yayın istanbulda yok(bildiğim kadarıyla) ancak internette www.radyoodtu.com.tr adresinden internet yayınımızı dinleyebilirsiniz.
0
Challenger
Öncelikle böyle bir program hazırladığınız ve Özgür Yazılım konusunda dinleyicilerinizi bilinçlendirme çabanız için sizin kutlamak istiyorum.

İnsanlar genellikle özgür yazılımların tek avantajının maliyet düşüklüğü olduğunu sanıyor. Hatta özgür yazılımı "bedava yazılım" olarak algılıyor. Bu nedenle ben çevremde hep özgür yazılımların maliyet düşüklüğünden ziyade, getirdiği özgürlüklerden bahsediyor, geliştirme modellerinin ne kadar etkin olduğunu ve ne derece güvenli, güvenilir ve kararlı olduklarını anlatıyorum. Tabi bunları karşımızdaki kişilerin teknik bilgisine göre anlatmak gerekiyor. Dinleyicilerinizin çoğunun teknik kullanıcılar olmadığını düşünürsek, özgür yazılımların geliştirme modelinin teknik kısmından ziyade, bu geliştirme modelinin onların bilgisayar kullanımına etkilerini anlatmak gerekiyor.

Genellikle normal bilgisayar kullanıcılarının en çok ilgisini çeken güvenlik konusu oluyor. Özgür yazılımların kaynak kodunun açık olması nedeniyle, yazılımın kendilerini takip eden veya bilgilerini dışarıya sızdıran casus bir yazılım haline asla gelmeyeceğini anlatmak gerek. Özgür yazılımların sahibinin sadece geliştiricisi olmadığını, kullanıcılarının da özgür yazılımın sahibi olduğunu, bu nedenle de bir şirketin asla bir özgür yazılımın sonunu getiremeyeceğini anlatmak gerek. GNU/Linux buna çok güzel bir örnek. Bugün, Microsoft' un en büyük baş ağrısı olan GNU/Linux, eğer özgür yazılım olmasaydı, büyük ihtimalle Microsoft tarafından satın alınabilirdi. Bugün Linus Torvalds, "Linux artık bitti, yapmıyoruz" dese bile birbaşkası projeyi yüklenip Linux değil de başka bir isimle devam edebilir. Böylelikle GNU/Linux kullanıcıları mağdur durumda kalmaz.

Özgür yazılımların maliyet avantajından da bahsedilmeli ama üzerinde çok fazla durmayıp, insanların özgür yazılımı bedava yazılım sanmalarını engellemek gerek. Biliyorsunuz "ucuz etin yahnisi" diye bir lafımız vardır ve hakımız bu lafı çok benimsemiştir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Çocuk Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

FZ

Melih Yalçıneli'nin bir süre önce Yazılım İhracatı Yahoo! haberleşme grubuna yolladığı e-postayı paylaşmak ve FM camiası ile tartışmak istedim:

Can robotlara karsi buyuk bir ilgi duymaktadir. Can amcasi Mete ve dedesi Hasana yas gununde robot oyuncak almalarini soylemistir ve Can'in oyuncaklari arasinda zaten cok sayida robot vardir. Can gecenlerde tornavidayi alip bu robotlardan birkac tanesinin icini acip kurcalayarak bunlarin nasil calistigini merak ettigini gostermistir. Bu durum Can'in Annesi Zeynep Hanim'in gozunden kacmamistir ve annesi Can'in yaptigi resimlerde de bu ilgiyi uzun zamandir gozlemektedir. Bir gun Can televizyonda robotlarla ilgili bir bilimkurgu film seyreder. Can o gun aksam babasi Murat'a bir robot yapmak istedigini ve ilerde robotlar yapan bir muhendis olmak istedigini soyler.

Bilen de bilişiyor bilmeyen de !

sundance

Bu sabah Yeni Şafak gazetesinin Bilişim bölümünde TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek yakışmaz! başlıklı bir makale okudum.

Açıkcası makaleyi okumanıza bile gerek yok, başlık makalenin yazarının temel derdini ortaya koyuyor. Uludağ ekibinin üstünde çalıştığının bir Live CD olmadığını mı anlatmak lazım, yoksa Live CD'nin bir ekstra olduğunu, LiveCD olan bir sistemi (birçok durumda) sadece dosyaları kopyalamakla bile harddisk üzerine kurabileceğinizi mi, yoksa "Alın işte bu işle uğraşan münafıklar bunlar" modunda bir içeriğin altına ekibin fotoğrafını koymaktaki yaklaşımın yanlışlığını mı? Ben bilemedim.

Ama Pardus hakkında en ufak bir heyecan bile duymadan söyleye söyleye bunu söyleyebilmek ya vicdansızlıktır, ya da birileri yazdıkları yazılar karşılığı barter yapmanın yöntemini bulmuş ;)

Egzersiz Bisikleti

butch

FM'ye Soralım: Google 4 Milyar Doları Ne Yapacak?

anonim

Google SPO yapacağını açıkladı. Şu an itibariyle 2,5 Milyar Amerikan Doları civarında olan şirket piyasa değerini 6,5 Milyar Amerikan Dolara çıkaracak bir SPO yapacak.

SPO: Secondary public offering. İkincil halka arz. Diğer bir deyişle bir tür sermaye arttırımı.

4 Milyar Amerikan Doları nakit para şirketin kasasına girecek. Bu parayla ne yapacaklar dersiniz?

Kaynak: Reuters kaynaklı Yahoo haberi

FM Linux - Bölüm 2

SHiBuMi

Geçen haftaki hararetli FM Linux tartışmasında ortaya saçılanları derleyip toparlamak ve bir düzene sokmak için aşağıdaki listeyi oluşturdum. Gelen yorumları derledim ve objektif kalmaya çalıştım. İşte son durum: