RadyoODTÜ: Cybercafe

0
postexitus
Yaklaşık 5 haftadır RadyoODTÜ'deki bilişim haberleri programı CyberCafe'yi sunuyorum (daha doğrusu sunmaya çalışıyorum). Program cumartesi günleri 17.00-18.00 arasında 103.1 Mhz frekansında RadyoODTÜ'de yayınlanıyor. Programda elimden geldiğince özgür yazılımdan (özellikle Firefox'tan) bahsetmeye çalışıyorum, ancak sizin de tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Program içerisinde tarafsızlıktan ödün vermemeye çalışsam da, özgür yazılımlar hakkında da elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyorum. Son 2 haftadır "haftanın konusu" başlığı altında AB'yi tehdit eden yazılım patentleri ve OpenOffice'ten bahsetmeye çalıştım. Bu hafta da bir problem olmazsa "Blog" kavramından ve uygulamalarından bahsetmeye çalışacağım. Bu şekilde sadece bizler gibi "bilgisayar tutkunlarını" değil de genel olarak bilgisayar kullanıcısı kitleyi ilgilendirecek, bunun yanında da özgür yazılımın tanıtımı açısından yardımcı olacak konulara ihtiyacım var. Sadece konular değil, konuk, röportaj, haber, web sitesi bu tarz şeyler de olabilir. Ya da programda şu şöyle olsa böyle olsa daha iyi olur vs. diyebilirsiniz. Belli bir konu hakkında rahatça konuşacak vb. insanlar tavsiye edebilirsiniz. Programı sadece bir haber programı olmaktan çıkarıp insanların dinleyerek bilinçlenebileceği bir program haline getirmek istiyorum. Bunu sizin de yardımlarınızla çok daha kolay yapabilirim. (Tabi bu arada tarafsızlığımızı korumak durumundayız)

Tavsiyeleriniz benim için çok değerli.
Sevgiyle,
Onur Turgay
cybercafe@radyoodtu.com.tr
onurturgay@isnet.net.tr

Görüşler

0
sametc
bu radyo istanbul'da ceker herhalde :P... ODTU ankaradaya ?:)


ehh tavsiyem nedir biliyormusunuz : ozgur yazılımlarla yapılan ilginc uygulamalar yani mesela monitoru radyo vericisi olarak kullanma gibi turden haberleri yorumları seyircileri pardon dinleyicileri ateşleyebilirsiniz mesela gecen aylarda burda bir haber yayınlandı işlemci sesinden şifre cozmek insanı dumura ugratan bu olaylar hep ozguryazılım uygulamarıyla olur o yuzden ucurucu haberler sunsanız ya da kısaca anlatsanız iyi olur diyorum........ benim fikrim elbette......
0
postexitus
maalesef yayın istanbulda yok(bildiğim kadarıyla) ancak internette www.radyoodtu.com.tr adresinden internet yayınımızı dinleyebilirsiniz.
0
Challenger
Öncelikle böyle bir program hazırladığınız ve Özgür Yazılım konusunda dinleyicilerinizi bilinçlendirme çabanız için sizin kutlamak istiyorum.

İnsanlar genellikle özgür yazılımların tek avantajının maliyet düşüklüğü olduğunu sanıyor. Hatta özgür yazılımı "bedava yazılım" olarak algılıyor. Bu nedenle ben çevremde hep özgür yazılımların maliyet düşüklüğünden ziyade, getirdiği özgürlüklerden bahsediyor, geliştirme modellerinin ne kadar etkin olduğunu ve ne derece güvenli, güvenilir ve kararlı olduklarını anlatıyorum. Tabi bunları karşımızdaki kişilerin teknik bilgisine göre anlatmak gerekiyor. Dinleyicilerinizin çoğunun teknik kullanıcılar olmadığını düşünürsek, özgür yazılımların geliştirme modelinin teknik kısmından ziyade, bu geliştirme modelinin onların bilgisayar kullanımına etkilerini anlatmak gerekiyor.

Genellikle normal bilgisayar kullanıcılarının en çok ilgisini çeken güvenlik konusu oluyor. Özgür yazılımların kaynak kodunun açık olması nedeniyle, yazılımın kendilerini takip eden veya bilgilerini dışarıya sızdıran casus bir yazılım haline asla gelmeyeceğini anlatmak gerek. Özgür yazılımların sahibinin sadece geliştiricisi olmadığını, kullanıcılarının da özgür yazılımın sahibi olduğunu, bu nedenle de bir şirketin asla bir özgür yazılımın sonunu getiremeyeceğini anlatmak gerek. GNU/Linux buna çok güzel bir örnek. Bugün, Microsoft' un en büyük baş ağrısı olan GNU/Linux, eğer özgür yazılım olmasaydı, büyük ihtimalle Microsoft tarafından satın alınabilirdi. Bugün Linus Torvalds, "Linux artık bitti, yapmıyoruz" dese bile birbaşkası projeyi yüklenip Linux değil de başka bir isimle devam edebilir. Böylelikle GNU/Linux kullanıcıları mağdur durumda kalmaz.

Özgür yazılımların maliyet avantajından da bahsedilmeli ama üzerinde çok fazla durmayıp, insanların özgür yazılımı bedava yazılım sanmalarını engellemek gerek. Biliyorsunuz "ucuz etin yahnisi" diye bir lafımız vardır ve hakımız bu lafı çok benimsemiştir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux üstünde .NET

defusion

Linux üzerinde Microsoft'un yeni platformu .NET'i çalıştırmak için bir girişim olan mono project eksiksiz tamamlanabilirse , Linux üzerinde müthiş bir program patlaması yaşanacak...

Bir Tabak Aşure ( Akademik Bilişim 2003 )

anonim

Akademik Bilişim 2003 Şubat ayında Çukurova Üniversitesi´nde yapıldı. Konferansın ardından biz katılamayanlar için geride konferansta sunulan bildiriler kalmış. Hemen her konuda referans olabilecek bildiriler için, bu adrese bir göz atmak bilgi meraklılarının yararına olacaktır.

Beni Bul Bebek

redial

Bebek bir yapay zeka programıydı...
Mehmet Emin Arı'nın yeni bir hikayesi...
turk.internet.com ' dan okuyabilirsiniz

Tcl´i Sevelim, Sevdirelim..

Necrodome

OSNews, yine bir güzellik yaparak Tcl ekibiyle yapılan röportajı yayınlamış.

Bu tür yazıları okuduktan sonra, şu adresi ziyaret etmek geliyor insanın içinden...

Geocities tekrar yayında!

sundance

Aslında doğru ifade yayında değil de çevrim içinde olacaktı.

Bildiğiniz gibi geçen sene Geocities'in sahibi olan Yahoo, operasyonu durdurma kararı aldığından beri bu sitelere ulaşılamıyordu.

Çoğu bir hevesle hazırlanmış ve sonra tozlanmaya bırakılmış binlerce sitenin Internet tarihi için önemli bir belge niteliği taşıdığı ise su götürmez.

Eğer siz de böyle düşünüyorsanız, 652 GB'lık bir torrent indirmeye hazır olun; Geocities artık torrentte yaşıyor!