RadyoODTÜ: Cybercafe

0
postexitus
Yaklaşık 5 haftadır RadyoODTÜ'deki bilişim haberleri programı CyberCafe'yi sunuyorum (daha doğrusu sunmaya çalışıyorum). Program cumartesi günleri 17.00-18.00 arasında 103.1 Mhz frekansında RadyoODTÜ'de yayınlanıyor. Programda elimden geldiğince özgür yazılımdan (özellikle Firefox'tan) bahsetmeye çalışıyorum, ancak sizin de tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Program içerisinde tarafsızlıktan ödün vermemeye çalışsam da, özgür yazılımlar hakkında da elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyorum. Son 2 haftadır "haftanın konusu" başlığı altında AB'yi tehdit eden yazılım patentleri ve OpenOffice'ten bahsetmeye çalıştım. Bu hafta da bir problem olmazsa "Blog" kavramından ve uygulamalarından bahsetmeye çalışacağım. Bu şekilde sadece bizler gibi "bilgisayar tutkunlarını" değil de genel olarak bilgisayar kullanıcısı kitleyi ilgilendirecek, bunun yanında da özgür yazılımın tanıtımı açısından yardımcı olacak konulara ihtiyacım var. Sadece konular değil, konuk, röportaj, haber, web sitesi bu tarz şeyler de olabilir. Ya da programda şu şöyle olsa böyle olsa daha iyi olur vs. diyebilirsiniz. Belli bir konu hakkında rahatça konuşacak vb. insanlar tavsiye edebilirsiniz. Programı sadece bir haber programı olmaktan çıkarıp insanların dinleyerek bilinçlenebileceği bir program haline getirmek istiyorum. Bunu sizin de yardımlarınızla çok daha kolay yapabilirim. (Tabi bu arada tarafsızlığımızı korumak durumundayız)

Tavsiyeleriniz benim için çok değerli.
Sevgiyle,
Onur Turgay
cybercafe@radyoodtu.com.tr
onurturgay@isnet.net.tr

Görüşler

0
sametc
bu radyo istanbul'da ceker herhalde :P... ODTU ankaradaya ?:)


ehh tavsiyem nedir biliyormusunuz : ozgur yazılımlarla yapılan ilginc uygulamalar yani mesela monitoru radyo vericisi olarak kullanma gibi turden haberleri yorumları seyircileri pardon dinleyicileri ateşleyebilirsiniz mesela gecen aylarda burda bir haber yayınlandı işlemci sesinden şifre cozmek insanı dumura ugratan bu olaylar hep ozguryazılım uygulamarıyla olur o yuzden ucurucu haberler sunsanız ya da kısaca anlatsanız iyi olur diyorum........ benim fikrim elbette......
0
postexitus
maalesef yayın istanbulda yok(bildiğim kadarıyla) ancak internette www.radyoodtu.com.tr adresinden internet yayınımızı dinleyebilirsiniz.
0
Challenger
Öncelikle böyle bir program hazırladığınız ve Özgür Yazılım konusunda dinleyicilerinizi bilinçlendirme çabanız için sizin kutlamak istiyorum.

İnsanlar genellikle özgür yazılımların tek avantajının maliyet düşüklüğü olduğunu sanıyor. Hatta özgür yazılımı "bedava yazılım" olarak algılıyor. Bu nedenle ben çevremde hep özgür yazılımların maliyet düşüklüğünden ziyade, getirdiği özgürlüklerden bahsediyor, geliştirme modellerinin ne kadar etkin olduğunu ve ne derece güvenli, güvenilir ve kararlı olduklarını anlatıyorum. Tabi bunları karşımızdaki kişilerin teknik bilgisine göre anlatmak gerekiyor. Dinleyicilerinizin çoğunun teknik kullanıcılar olmadığını düşünürsek, özgür yazılımların geliştirme modelinin teknik kısmından ziyade, bu geliştirme modelinin onların bilgisayar kullanımına etkilerini anlatmak gerekiyor.

Genellikle normal bilgisayar kullanıcılarının en çok ilgisini çeken güvenlik konusu oluyor. Özgür yazılımların kaynak kodunun açık olması nedeniyle, yazılımın kendilerini takip eden veya bilgilerini dışarıya sızdıran casus bir yazılım haline asla gelmeyeceğini anlatmak gerek. Özgür yazılımların sahibinin sadece geliştiricisi olmadığını, kullanıcılarının da özgür yazılımın sahibi olduğunu, bu nedenle de bir şirketin asla bir özgür yazılımın sonunu getiremeyeceğini anlatmak gerek. GNU/Linux buna çok güzel bir örnek. Bugün, Microsoft' un en büyük baş ağrısı olan GNU/Linux, eğer özgür yazılım olmasaydı, büyük ihtimalle Microsoft tarafından satın alınabilirdi. Bugün Linus Torvalds, "Linux artık bitti, yapmıyoruz" dese bile birbaşkası projeyi yüklenip Linux değil de başka bir isimle devam edebilir. Böylelikle GNU/Linux kullanıcıları mağdur durumda kalmaz.

Özgür yazılımların maliyet avantajından da bahsedilmeli ama üzerinde çok fazla durmayıp, insanların özgür yazılımı bedava yazılım sanmalarını engellemek gerek. Biliyorsunuz "ucuz etin yahnisi" diye bir lafımız vardır ve hakımız bu lafı çok benimsemiştir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

AT&T, Linux konusunda ne kadar ciddi?

Soulblighter

Merhaba arkadaşlar,

"AT&T Linux'u deniyor" başlıklı bir yazı göndermiştim. Hararetli bir tartışma başladığını gördüm. Belki de bu yazıyı okuyan herkesin aklında olan bir soru vardı: "AT&T, Linux konusunda ne kadar ciddi?"...

Tam bu sırada eWeek sitesinde bu başlıkla bir haber yayınlandı. Ben de tartışmalara farklı bir boyut getirsin diye hemen bu haberi çevirdim. Okuyalım, tartışalım...
Sevgilerle...

fazlamesai.net'e Soralım: Test Driven Development Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

anonim

Aslında uzunca bir süredir haberim var TDD den ancak bir türlü daha ayrıntılı incelemeye fırsat bulamıyordum.

Beni ateşleyen artima.com daki bu makale ona gelen yorumlar oldu. TDD sizce yeni bir yaklaşım mı? Yoksa büyük çaplı projelerde onlarca test yazdıktan sonra detaylı iş tanımları yazmaktan bir farkı yok mu ?

Not: Bu arada makaledeki M$ye ait linkin M$ tarafından sitelerinden kaldırılmış olması bir diğer ilginç nokta...

Bir CNBC-E´ye hastayım, bir de sabah uykusuna...

butch

Sonunda dayanamadım ve CNBC-E kanalının haftalık yayın akışı tablosunu (gerçi 300Kb ama) duvar kağıdı yaptım. Çünkü artık takip edemez oldum. Gerçek bir fazlamesai'ci olarak sabaha karşı 2-3 gibi mekandan (bir nevi büro) çıkıp, ertesi gün saat 16:00 sularında yine mekana döndüğümden benim için vazgeçilmez oldu bu kanal. Saat 02:00 gibi başlayan komedi kuşağı, 03:00'de başlayan -hergün başka bir tarz- süpper filmleriyle benim için ikinci bir hayat oldu adeta. Tabi durum böyle olunca sabah 6 gibi başlayan uyku süreci iyice keyifli bir hal alıyor. Eminim birçoğunuz benim gibisiniz, özellikle memleket şartları ve işsizlik gözönüne alınınca. Eğer öyleyseniz siz de duvar kağıdınızı değiştirin...
Not: Bu bir reklam değildir...

Fazlamesai aşkına!

sundance

Fazlamesai.net ekibi iki gündür Bilgi´de. Çanakkale´den ve Ankara´dan iki fazlamesai üyesi dışında da gelenimiz gidenimiz yok.

Akşama kadar altı saat var, İstanbul´da olup da gelmeyenlere yazıklar olsun, Fazlamesai t-shirtleri var, Linux şapkaları var, dahası biz varız dedik yalan olmuş demek ki :(

Ek: Fazlamesai ekibi beklemede... (Soldan sağa: Butch, Erdoğan(Linux34), Esse, Larweda, FZ, Sundance)

Robokopter: Yapay Zeka havalanıyor!

FZ

Stanford Üniversitesi ve diğer kolejlerin de desteği ile Linköping Üniversitesi (http://www.linkoping.se) elemanlari Adamsız Hava Aracı (Unmanned Aerial Vehicle) geliştirmekle meşguller.