Şişman kapasitörler

0
auselen
Uzun süredir kullandığınız bilgisayarınız tuhaflaşmaya başladı mı? Zamansız kilitlenmeler, sabit diskten gelen garip sesler yaşadınız mı? Herşeyi iki kez kontrol etmenize rağmen sorunu bir türlü bulamadığınız oldu mu? Belki de sorununuz kapasitörlerinizin şişmanlamasıdır :).

Üç ay kadar önce masaüstü bilgisayarım tuhaf davranmaya başladı. Genel olarak dosya sunucusu olarak kullanıyordum; film seyrederken arada kitleniyordu. Yaklaşık bir ay sonra windows daha bir tuhaf davranmaya başladı ve en sonunda hiç bir şekilde açılmıyordu. Bende sistemi knoppixle kullanmaya çalıştım, ama olmadı. Harddiskten şüphelenmiştim, çünkü bozulmuş sanabileceğiniz türden sesler çıkarıyordu. Bunun üzerine geçen gün 400 gb lık bir disk aldım. Eve gelip heyecanla fedora core 6, pardus 2007, ubuntu kurmaya çalıştım fakat kurulumlar bir türlü sonuçlanmıyordu, makina herseferinde bir yerlerde donup kalıyordu.

Sırasıyla bildiğim herşeyi denedim (sonuçta üç senedir çalışan aletin sabit diski bozulmamışsa, bozulmamış demektir.) bellekler, ekran kartı, temizlik (ilk günkü gibi oldu), ısı, elektrik... herşey.

Sonunda sorunun anakarttan kaynaklandığına kanaat getirdim ve interneti karıştırmaya başladım. Açıkçası daha öncede duyduğum bir konuydu ama bu şekilde bir sorun yaratabileceğini hiç sanmıyordum :).

Sorunum anakartın üzerindeki "kapasitörlerin sızdırmasıydı".

Bugün kartı söküp ofise götürdüm, süper-sonik arkadaşım ofiste kullanılmayan bir anakarttan aynı değerlere sahip 4 kapasitörü söküp benim anakarta taktı. Akşam eve geldiğimde bu kadar şaşırabilirdim. Kesinlikle öldü dediğim harddisk çıt çıkarmadan çalışıyor, windows normal (yeniden kurmama bile gerek kalmadı), pardus 2007 sorunsuz kuruldu.

Hepinizin başına gelebilir... Tamir etmesi kolay bir sorunun, sizi emektar bilgisayarınızdan vazgeçirmesine izin vermeyin derim.

Gerekenler: Bir havya, az biraz lehim, biraz beceri ve bozuk kapasitörlerinizin aynı değerlere sahip yedekleri(, ki bunlar eski bir anakarttan çıkarabilirsiniz).

http://en.wikipedia.org/wiki/Bad_caps
http://www.badcaps.net/ident/
("System Faults:" altında bu problemin neden olabileceği sorunlara bir bakın derim.)

Görüşler

0
bm
Hmpf. Gerci o da Turkce degil ama biz buna 'kondansator' demez miydik?
0
09u2
eh, biz kondansatör diyoruz ama kapasitör daha güzel ve daha açıklayıcı olmuş, güzel bilgiler ve tecrübe paylaşımı için teşekkürler
0
fayntom
Ben hala anlayabilmiş değilim, arkadaş gelmiş burda güzel değerli bir bilgi vermiş. Böyle bir mesajın sonuna, kapasiteye böyle demiyorduk şöyle diyorduk demek büyük bir marifet mi yoksa laf üretmekten öte bir şey değil mi ? Bilim bu kadar hızlı ilerlerken bilime mi odaklanmamız gerekir yoksa hala türkçe terimleri bahane ederek laf üretmemiz mi ? Elbette terimsel sıkıntılar yaşanıyor ama böyle bir ortamda hemen her haberin altına bu şekilde yorumlar yazılması beni boğuyor açıkçası.
0
bm
Kusura bakmayin, site yoneticilerinden bazi kullanicilarin mesajlarini gormez olmanizi saglayacak bir sistem kurmalarini isteyebilirsiniz cok boguluyorsaniz. Ben aklima geleni aklima geldigi zaman yaziyorum, uslubum oyle. Rahatsizlik giderme sistem tarafindan yapilabilir diye dusunuyorum (bkz. kill file).
0
FZ
Üzülmeyiniz siz, buraya yazılan bir yorum haberin değerini azaltmadığı gibi, yorumu yazanın ne zaman neye odaklandığını da kestirmeniz güç olabilir. O yüzden ani çıkarımlar yapmamakta, hemen yargıya varmamakta fayda var. Üstelik hemen her haberin yani %90'ının altına bu tür yorum yazılmıyor, sitenin 7 yıla yaklaşan arşivini incelerseniz bunu görebilirsiniz.
0
fayntom
Üzülmüyorum ben. Zaten onu düşünmenize gerek yok. Bir de beni düşünecek zamanınız da olmasın zaten. Üretmek için vakit harcarken bir de beni düşünmeyeceksiniz elbette.
Zaten yazmamın nedeni bana rahatsızlık vermesi değil. Bu yorumu yazma amacım böyle nitelikli haberlerin altında hala kelimelerin anlamlarını tartışıyor olmamızdır. Ve hala da tartışıyorlar...
0
bm
Bu yorumu yazma amacım böyle nitelikli haberlerin altında hala kelimelerin anlamlarını tartışıyor olmamızdır. Ve hala da tartışıyorlar...

Valla ben merak ettigimi ogrendim. Merak ettigim seyi merak etmemin ve konusmamin insanlari rahatsiz edebilecegini, bunun uzerine bilim ve uretim konusunda tavsiye alacagimi da ogrendim ki o hic hesapta yoktu. Bir ogrenmeyi bekledigim, bir de ogrenmeyi beklemedigim seyi ogrenmis oldum. Fena mi oldu?

0
FZ
Hollandalılar da "condensator" diyorlarmış mesela. Belki de "meksefenin kesafetinden" bahsetmeliyiz kondansatörün sığası yerine ama hangisini anlamak daha kolay ben artık bilmiyorum :)
0
bm
Valla ben bu islerle ugrasirken kondansator denirdi. Ingilizce daha bilinir olduktan ve net ciktiktan sonra 'kapasitor' de kullanilmaya baslanmis zahir. Merakimdan soruyorum, Selanik pasajinda artik 'abi tantal kapasitor bulunur mu sende?' filan gibi mi konusuluyor? (Meksefe 70lerde dahi elektronikciler arasinda cok kullanilmazdi yanlis hatirlamiyorsam, ama araba atesleme sistemi ve gurultu bastirma baglaminda kullanilirdi. Orada da meksefe denen seylerin bir kismi kondansatordu, bir kismi RC filitre idi.).
0
auselen
Sordum ofis arkadaşlarıma, Türkçesi "kondansator" müş. Fakat ben yazıyı yazdığım anda bunun farkında değildim. Bulabildiğim tüm fizik-elektronik derslerinden kalan biri olarak yine de elime yüzüme çok bulaştırmadığımı düşünüyorum :).

0
bm
Bulabildiğim tüm fizik-elektronik derslerinden kalan biri olarak yine de elime yüzüme çok bulaştırmadığımı düşünüyorum :).

Gayet tabii, ben merak etmistim insanlar boyle mi konusuyor simdi diye sadece. Bulastirma filan soz konusu degil!
0
auselen
Valla bizde 8 elektronik mühendisi var, kondansatör diye bir burda duydum bir de sanırım lisedeydim....
0
simor
Mercimek kondansatör, tantal kondansatör seramik kondansatör vs. Ben elektronik piyasasında çalıştığım 6 yıl boyunca da herkes birbiriyle böyle anlaşıyordu.
Ama mesela fabrikada çalıştığımda görürdüm, o aileden parçaların yurtdışından kolilerle geldiği zaman üstünde capacitors yazardı. İçinde ise her torbada ayrı ayrı cinsine göre mesela electrolytic 20 microfarad 3.3 v, vs yazardı.

Aslında teknolojileri hangi ülkeden aldığımızı düşünürsek,
http://de.wikipedia.org/wiki/Kondensator_%28Elektrotechnik%29
bence kondansatör dememiz normal.
Hatırlayınız, grundig, philips, telefunken vs. Eskiden tayvan bilmemne malı yoktu. Avrupa bunlar ablaaa derlerdi. Hatta ingiliz malı da yoktu amerikan elektronikleri çok pahalıydı kimse alamazdı avrupanın bile yanında. Elektronik devi almanya idi. Adam bize (Kondensator) satmış bi kere :)

Bakın ingiliz ne demiş,
http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor
Biz de şöyle diyormuşuz.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kondansat%C3%B6r

Mesela türkçe viki sayfasında, "Kondansatör veya kapasitör, DC akımı geçirmeyip, AC akımı geçiren devre elemanıdır. İki iletken plaka arasına yalıtkan bir maddenin yerleştirilmesi veya hiçbir yalıtkan kullanılmaksızın hava aralığı bırakılması ile oluşturulur" diyor. Bu arada "Hiç bir yalıtkan kullanılmaksızın" ne demektir ki?
hava da yalıtkan değilmidir? Neyse.

Yanini ikisini de kullanyoruz ama halk kondansatör diyor demekki.

İngilizce sayfada ise,
A capacitor is an electrical device that can store energy in the electric field between a pair of closely-spaced conductors (called 'plates'). When voltage is applied to the capacitor, electric charges of equal magnitude, but opposite polarity, build up on each plate.
Capacitors are used in electrical circuits as energy-storage devices. They can also be used to differentiate between high-frequency and low-frequency signals and this makes them useful in electronic filters.

Demiş. Tabi ingiliz kendi bulduğu, anladığı ve ürettiği ve ürettirdiği şekilde söylemiş. Alman da kendi bildiği şekilde.

Tabi kim ne derse diyebilir ama pazara çıkmadan pazarcı da olunmaz dil de öğrenilmez. Hem akademik iinsanlara hemde aynı dili konuşmak iletişim kurmak isteyen insanlar farklı konuşabilir belki de. Bu da zaten malum olan eğitim sistemimizin açığı olabilir.

Ben, "kapasitör" işlevini anlatıyor olsa da kondansatör demeyi tercih ediyorum. Kapasitör ise bana o ailenin genel adını düşündürüyor
0
bm
Vikipedi'de biraz yanlis bir giris olmus. 'Diektrik' denebilir yalitkan yerine kondansator baglaminda ama ayni hesap aslinda. Enerji depolama yerine niye AC/DC'den gitmis ilk cumlede anlamadim. Ben ellemek istemiyorum (VikiSozluk mincikliyorum su sira) aramizdaki bilgililer Vikipedi'de o maddeye biraz el atabilir mi acaba? Bir e-cay benden bunu biraz daha iyi yazana...
0
simor
Dielektrik evet ...

Oraya el atmak gerekiyor gerçekten haklısınız.
Ben bu işi bir arkadaşıma da ileteyim.... KMT neredesin :) Kendisi saygı duyduğum bir elektrik-elektronik mühendisidir. Burayı okumasını sağlamalıyım tabi öncelikle :)

0
FZ
Birisi Knuth çevirisi mi dedi? Yoksa hafızam bana oyunlar mı oynuyor? ;-)
0
simor
Kafama vura vura söylemekte haklısın :). Gönüllü olamdığım sorumluluklarımı da yerine getiremiyorum bu aralar :(. Ben tembel biriyim galiba. Ya da çok yaşlandım bilmiyorum. Çözüm bulmam lazım.
0
fayntom
Kapasiteler DC gerilim uygulandığında,kapasitenin uçlarındaki potansiyel belli bir zaman sabitine bağlı olarak geçen sürede uygulanan DC gerilime ulaştığında akım iletmezler. Ancak AC gerilim uygulanırsa devre sistem teorisinden de bilindiği üzere kapasitenin empedansı 1/jwc şeklinde değişir ki burda C kapasite değeri, w = 2*pi*frekans olduğuna göre, yüksek frekanslı bir AC gerilim dalgasında kapasite çok düşük bir empedansa sahip olur ve doğal olarak AC akımı iletir.
0
simor
Yani,...?
0
fayntom
yani viki'deki tanım için sonuçta şunu söyleyebilirim. Statik rejimde (DC) depolanan enerji veya dinamik rejimde (AC) depolanan enerjiden de bahsedebilmekle beraber, viki'deki verilen tanımda AC ve DC işaretlerle oluşan empedans karakteri ele alınmış. Ortada yanlış bir tanımlama olduğunu düşünmüyorum. Sadece o açıdan değinmiş viki yazarı.
0
bm
Verilen bilgi yanlis degilse de, kondansatoru tarif ederken 'iki plaka arasindaki elektrik alaninda enerji depolayan' vs. seklinde lafa baslamak, "Kondansatör veya kapasitör, DC akımı geçirmeyip, AC akımı geçiren devre elemanıdır." diye baslamaktan anlatim olarak daha dogru geldi bana. 'j' ile anlatimi ansiklopediden kondansator bakan anlar mi bilmiyorum, j omega vs. bilen de kondansatore ansiklopediden bakmaz herhalde. Siz belki bunu bize izah etmek istemistiniz ama anladigim kadariyla Simor anliyor bu islerden, benim de elektrik muhendisligi okumuslugum vardir biraz. Neyse, diger arkadaslara faydali olmustur herhalde.
0
simor
tamam da biz BM ile vikideki şu eksik ve hatta yanlış cümle için mi yazıştık acaba?
"Kondansatör veya kapasitör, DC akımı geçirmeyip, AC akımı geçiren devre elemanıdır."

Yani ellenmesi gerek hatalar var gibisinden.

Ayrıca bana yazdığınzı cevap için zincirin üst halkasında benim ilk yoerumum vardı. Orda da ben sadece "yalıtkan" hatasını irdelemiştim. O yüzden de anlamadım ne demek istediğinizi. O yüzden yani dedim.

0
bm
Ya gidip vikiyi duzeltseydik keske! Ucumuzun de isi bildigi ortaya cikti. Yukarida katimasam da burada Fayntom'a katiliyorum, laklak var is yok durumu oldu biraz (ama burasi kiraathane degil miydi?).
0
simor
Ben düzeltemem :) sabıkalıyım. Önce verdiğim zöleri yerine getirmeliyim. (vicdan azabı içinde kıvranır...)

İş? iş mi verdi birileri bize burada hakkaten. Hangi iş?
0
bm
O yukarki "Enerji depolama yerine niye AC/DC'den gitmis ilk cumlede anlamadim." soruma cevap herhalde. ('Ilk cumle'ye vurgu yapmaliymisim, o ortaya cikti.)
0
fayntom
Evet umarım bu konudaki merakınızı giderebilmişimdir. Öyleyse benim için büyük bir zevktir.

Saygılarımla
0
bm
Hay Allah, yok, yani biliyordum zaten ama ilginiz icin tesekkurler baskalarina faydali olmustur herhalde. (Demin ben yazarken yazmissiniz).
0
fayntom
Hay allah öyle olmuş demek ki. Tüh neyse bilmeyip de öğrenmek isteyen birileri vardır kesin.
0
simor
Ben bir ümitle şu bana yazdığınız cevapta acaba kapasitörün işlevini anlatıyor da konuya açıklık getirmeye çalışıyor sandım dı.

Zaten patlak kondansatör mevzusunda kondansatör veya kapasitör konuşmayacaz da ne konuşacaz :)

Yani bilmediğimiz bir şeyi sölmiş de olabilirsiniz zaten buranın amacı o fakat çok depreşilecek bir durum görmedim ben yani.
0
fayntom
haha evet bu konuda haklısınız :) açıkçası ben ordaki tanımından yola çıkarak ufak bir açıklama yapmaya çalışmıştım. Onun dışında kapasitenin ne işe yaradığını anlamam 3 yılımı aldı doğrusunu söylemek gerekirse.
0
simor
orda bahsettiğim konu, kapasitör mü yoksa kondansatör mü konusuydu. Zaten onun nasıl çalıştığı falan ile ilgili bir derdim yokki benim yau?
0
Tarık
kapasitor daha uygun düşer :P Aynı mevzu daha öncelerden transistor mevzuunda da söylenmişti. Tranzistor mu? Transistör mü? Tranzistor alman ekolü, Transistör japon, abd ekolu. Ana konudan kopmak için üzerine 25 tane yorum yapmak iyi gider tabii.
0
Transilvania
kapasitor daha uygun dusmez. bunun dogrusu transistor'dur. "tranzistor" ya da "kapasitor" degildir... ozentilik yapmayin. insanlarin beynine kapasitor gibi tuhaf isimler sokmayin.

dogrusu kapasitor...
0
Transilvania
dogrusu kapasitor degildir...
0
bio
Artik anakartalarda elektrolitik yerine, bu tur sisme, sizdirma, patlama sorunlari olmayan kati [kapasitor | kondansator | meksefe]ler kullanilmaya baslaniyor:

http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2080041,00.asp
0
auselen
"Hepinizin başına gelebilir... Tamir etmesi kolay bir sorunun, sizi emektar bilgisayarınızdan vazgeçirmesine izin vermeyin derim."

Vurgu yapmak istediğim tek nokta buydu.
0
simor
"Hepinizin başına gelebilir... Tamir etmesi kolay bir sorunun, sizi emektar bilgisayarınızdan vazgeçirmesine izin vermeyin derim.

Gerekenler: Bir havya, az biraz lehim, biraz beceri ve bozuk kapasitörlerinizin aynı değerlere sahip yedekleri(, ki bunlar eski bir anakarttan çıkarabilirsiniz)."

Bu konuyla ilgili bir kaç bilgimi paylaşmak istiyorum.

Bilgisayaralarda kullanılan ana kartlar birçok farklı katmandan oluşur ve sıradan gücü yüksek de olsa havyalar işe yaramaz.

Isı iletkenliği yüksek katmanlar sizin kondansatörü sökmenize dahi izin vermeyecek kadar, sıcaklığı diğer katmanlara ve parçalara yaymanıza sebep oluyor. Bu da ya diğer parçaların aşırı ısınmasına ya da elektrik iletim hatlarına zarar vermenize sebep oluyor. Kondansatör çıkabiliyor ama ne zarar verdiğinizi bilemiyorsunuz. Bu tip işler için sıcak hava üfleyen veya ucu yüksekfrekans ile ısıtılan havyalar kullanılıyor. Burdaki mantık, anakartın sizin normal havya ucunuzun sıcaklığını dahi soğurabilmesi. Diğer türde havyalarda ise sıcaklığı ısıyı üreten sistemden izole ederek parçaya ilettiği için problem çözülüyor.
0
auselen
Evet arkaşım bu cümleleri kurarak bir ısı tabancası kullanmıştı... Ciddiye almamıştım. Ama gözümün önünde çok hızlı bir şekilde yaptı. Bunun için hala zor olmadığını düşünüyorum.

O zaman bi de ısı tabancası ekleyelim listeye.
0
simor
Tamam da, bu sıcak hava üfleyen lehimleme tabancalarınn herkesin kolayca alamayacağı kadar pahalı olduğu ve kullanmasının bilgi ve tecrübe gerektirdiğini söylüyorum. Yani her başına gelenin kolayca tamir edebileceği bir durum değil.

Vurgulamak istediğim nokta bunu herkesin yapamayacağı ve diğer sağlam parçaları da bozabileceği.
İnsanlar yanılgıya düşmesin. Aa bende açayım bakayım kondansatörü sökeyim nasılsa kolaymış, yaparım demesin yani.
Tabi herkesin kendi malıdır ne isterse yapar. Çocukken söktüğüm, taktığım, bozduğum, yaptığım-yapamadığım binlerce şeyi düşününce zevkli de olabilir :)

Peki ne yapılabilir bunlardan başka? Garantisi varsa aldığınız yere götürülür. Yoksa, bazı anakart markalarının distribütörlerinin servisleri tamir ediyor. Bazı serbest ve gerçekten iyi tamir servisleri var. en kötü ühtimal benim gibi tamir edilmiş anakarta güvenemeyeceğiniz için tyan anakartımı da bozan ekran kartı üzerinde tepinerek hırsınızı bir nebze çıkarabilirsiniz :)
0
auselen
Bozuk anakartı ezmektense kapasitörü değiştirmeye uğraşsın ama di mi? Zorsa zor...
0
simor
Yok dikkat ederseniz anakartın değil, onu bozan ekran kartımın üzerinde tepinmiştim. Espri mahiyetinde söylemiştim. Politik çerçeveye sokmaya gerek yok.
0
auselen
pessimist union forever
0
simor
Bence türkçe yorumunu da yazınki ingilizce(?) bilmeyenler de faydalansın.
0
auselen
Herkesin ekran kartı olmayabilir. Tümleşiktir belkide... Adam napacak o durum da? Mecbur anakartı ezecek. Bunu yapmasın. Adam yapıcı olsun. PUFçu olmasın.
0
Satanique
Artistliğe lüzum yoq. Götürün bir anakart tamircisine 20 TL'ye yapsınlar size. 15-20 dakika da alırsınız. Ne uğraşacaksınız havya ile lehim ile. Kim anakartı eziyormuş? Neden eziyormuş? Köyde bile 15 YTL'ye anakart tamir eden en az 3 yer bulursun. İstanbul ya da diğer büyük şehirlerde mi bulamayacaksın?
0
Zebani
Ya da silindir şeklindeki kondansatörse :) kondansatör bacaklarını devre üzerinde bırakıp yeni kondansatörü bu bacaklara lehimleye de bilirsiniz sanırım? (denemedim sadece bir düşünce)

bir de ısı tabancası, kalem havyadan pek de farklı değildir. simorun bahsettiği lehim makinası apayrı bişey olsa gerek.
0
Tugba
Bizim burada 2 tane elektrik teli üst üste binmişti. Daha doğrusu telin üzerine atılan sandalye, 2 elektrik telini birbiriyle birleştirmiş, bunun sonucunda bir çok elektronik aletin yüksek akıma maruz kalmasına sebebiyet vermişti.

O sıralar benim bilgisayarım kapalıydı. Ama bilgisayar fişe takılı, modem açık, Monitor kapalıydı. Bu olay oldugu anda kasanın içinden siyah dumanlar çıkmaya başladı.

Kısacası anakart yandı. Ben anakart dışında daha bir çok şeyin bozulduğunu düşünmüştüm. O parçaları sonradan başka bir makinede test ettik ve problemin olmadıgını anladık.

Sonuç; Bilgisayarın anakartı yanmıştı. O anakartı da bir tamirciye götürdüm. 15 YTL karşılığında anakart üzerindeki tüm kondansatörleri değiştirdi.

Üzerinden dumanlar çıkan ve resmen cızır cızır yanan anakart 4 kondansatör değiştirilerek eskisi kadar iyi oldu.

Demek ki anakartın başka noktalarına bir şey olmamış. Ve ben sonradan anakarta baktıgımda o kondansatörlerin şiştiğini görmüştüm. Resmen şişip patlamıştı.

Evet yani netice itibariyle diyorum ki: Ara sıra anakartın ve bilgisayarın içindeki diğer parçaların üzerindeki silindir tüp gibi olan kondansatörlere bakın. Eğer tepelerinde şişme varsa bir problem var demektir....
0
Tugba
Aynı şekilde Chipler'de şişebilir. Eğer bir kart problemli ise chip'e de bakmak gerektiğini söylemişti birisi bana. Chip'de de şişkinlik olmamalı.
0
rafet
bm e katiliyorum.
Ben de kondansator olarak biliyorum.
Teknik terimleri, kelimeleri kafamiza gore cevirmek
dogru bir tavir degil bence.
Tamam arkadas guzel bir haber iletmis, (gozum kesse benim de isime yarayacak bir bilgiye benziyor) artik hatasini da gormezden gelelim, aklimiza takilani sormayalim...Tam Turk usulu dusunce tarzi.
selamlar

0
Zebani
sığa: (isim, fizik) Kapasite.

meksefe: (isim, fizik Arapça mik²efe)
1. Kondansatör.
2. teknik Otomobillerde kondansatör görevini yapan parça.

kondansatör: (isim, fizik Fransızca condensateur) İçinde akımsız elektrik yükü biriktirilen cihaz, yoğunlaç, meksefe.

yoğunlaç: -cı (isim, fizik) Kondansatör.
-----------------------------------------------
kapasitör sözü bulunamadı./ kapasitor sözü bulunamadı.
-----------------------------------------------

http://www.tdk.gov.tr
0
yilmaz
Kondansatörler işlemciye yakın ise, işlemci fanı da yeteri kadar sağlıklı çalışmıyorsa bazen ısıdan bozulabiliyolar.
0
sametc
Peki

Ram'in tam oturmaması ve çalıştırma akabinde çıkan duman :D ve anakartın yanması:D bunun tamiri mümkünmüdür :D bir kere başıma geldi dikkatsizlikten
0
AsH
Eh sanırım üretildiği yerde tamir edilmesi mümkün olabilir ama zannımca astarı yüzünden pahalıya gelecektir. Keza RAM'in yanlış takılması ya da oturtulamamasından dolayı anakartın yanması sadece iki üç kondansatörün değiştirilmesi ile hallolabilecek türden bir problem olmaktan ötedir.

Sonuçta hatalı RAM takmaktan dolayı yanacak olan kondansatörler değil (Kapasitör ya da Meksefe doğrudur ama dikkat. Türkiye'nin %90'ında ortak kullanımda Kondansatör olarak tanımlanır bunlar :) dokunmadan edemedim.), ram ile bağlantılı bulunan köprü ve işlemci gibi parçalara erişimi sağlayan yolların kavrulmuş olması ihtimali çok daha yüksektir. hatta ve hatta kuzey köprüsünü dahi bozacak kadar yakabilir.

Bu da elimize havya kapıp düzeltebileceğimiz bir işlem değil tahmin edeceğiniz gibi.

Ben de pek çok anakartı havya ve lehim ile bir iki kondansatörü değiştirerek tekrar ayağa kaldırdım. Ama yolları tamir etmek herhangi bir insanın yapabileceği bişey değildir. Sonuçta anakar katmanlardan oluşmakta ve bu katmanlar içinde de bir sürü yol bulunmakta. Kimsenin evinde ya da iş yerinde de anakartın bu katmanlarını ayrıştırıp milimetrik olarak yeni yollar döşemeyi sağlayacak teçhizat olduğunu zannetmiyorum :)

Ayrıca şuna da dokunmak istiyorum; Eğer elinizde kondansatörleri şişmiş bir anakart varsa ve tamir etmek istiyorsanız şu şekilde de bir yöntem izleyebilirsiniz.

Ker kondansatörün iki değeri vardır bunlardan biri voltaj diğeride farat cinsinden ölçü birimidir. Genelde anakartta kullanılan kondansatörlerin farat cinsinden ölçüleri mikrofarattır.

Şişen kondansatörünüzü aynı voltajda ama birkaç birim daha yüksek mikrofaratta kondansatörler ile de değiştirebilirsiniz. Bu şekilde anakartın çalışması daha sıhhatli olur. Deneyimlerle sabittir.

Çok eskiden, hala walkman kullandığım zamanlardan kalma bir bilgi daha ekleyeyim. Sony Walkmanlerdeki bazı kondansatörleri aynı voltaj ve biraz daha yüksek mikrofaratlı kondansatörler ile değiştirdiğinde daha temiz bir bass ses elde edildiğini okumuştum nette bir yerlerde. :)
0
Satanique
Bu kapasitorler sumo da yapıyor mu?

Sen de o kapasitorler ile güreşiyor musun? Bu kapasitörlerin isimleri ne?

Takashi san
Takamushu san falan mı?

Çok mu şişman bunlar? Kıçlarına pantolon oluyor mu? Bilgilendir lütfen bizi saygılar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nerede O Eski Telefonlar

tongucyumruk

Önce telefonu açıp sonra numarayı çevirdiğimiz günleri hatırlayan var mı? Peki ya telefonların adres defterinin olmadığı, onca numarayı aklımızda tutup kendimiz çevirdiğimiz zamanları? Belki telefon ahizesine yaklaştırıp bir tuşuna basınca çıkarttığı DTMF tonları ile numara çeviren kol saatlerini hatırlayanlar dahi vardır? Peki "numara çevirmek" fiilinin kaynağı olan o eski trrrt, trrrt diye ses çıkaran telefonları hatırlayan, kullanmış olan var mı? Anlaşılan yalnız değilsiniz...

Nokia N-Gage Kopya Koruması Kırıldı

murat09

Dünyanın en büyük mobil iletişim cihazı üreticisi Nokia, en yeni ürünlerinden N-Gage'nin web üzerinden oyun download edilerek kullanımını engelleyen kopya korumasının kırıldığını açıkladı. Nokia'nın büyük umutlar beslediği N-Gage oyun konsol-telefonunda artık özel programlar yardımıyla "kişiselleştirilmiş" arayüzler ve oyunlar kullanılabiliyor. Bu kilit aynı Series 60 işletim sistemi'ni kullanan Siemens SX-1 lerde de paralel olarak aşıldı.
Nokia sözcüsü Damian Stathonikos cihazın ileriki versiyonlarında geliştirilerek bu kilidi aşmayı daha zor hale getirmeye çalışacaklarını belirtti.
Geniş bilgi: Reuters

En Harbi Kişisel Bilgisayar

parsifal

Bir zamanlar Zihni Sinir vardı. Uçuk uçuk icatlar yapardı.
İşte böyle biri site yaparsa neler olur?
MetkuMods'da arkadaş bilgisayarımda ne gibi değişiklikler yapsamda daha eğlenceli ve verimli bir hale getirsem diye düşünmüş ve uyguladığı fikirleri teker teker şekil ve resimlerle açıklayarak anlatmış.
Matkap, led ve havyayı hazırlayın. Ders başlıyor...

Eee, şimdi nasıl bilgisayar satacaksınız ?

sundance

Bilgisayar satışlarında geçen yıldan bu yana %30 oranında düşüşler yaşanmış (güvenilir fakat url olmayan kaynaklara göre :))

Her ne kadar piyasanın doyması ve recession olarak açıklasak da bunu aslında mesele 'bu kadar hıza ihtiyacımız var mı ?' ya takıldı kaldı sanırım. Şu anda en sağlam CPU gücü yiyen işin 3d render ve DivX yapmak olduğunu gözönüne alırsak, $60`lık GeForce2 kartının en son 3dfx oyunları bile kabul edilebilir hızlarda oynatabildiğini düşünürsek 'eee şimdi nasıl bir alicengiz oyunu bulunacak da makina satılacak' diye düşünmeden edemiyorum.

WI-FI nedir? yenir mi?

larweda

Son aylarda dünyada, özellikle Amerika'da iyice kızışan bir teknoloji wi-fi, wireless fidelity tanımının bir kısaltması. Wireless fidelity, kelime anlamıyla kablosuz gerçekçilik anlamına geliyor, aslıda yüksek kaliteli ses sistemlerine verilen isme (Hi-fi:high fidelity) gönderme yapılarak bu isim kullanılmış. Aslında IEEE 802.11b şeklinde anılan bir standartın daha insancıl bir karşılığı wifi, (aynı lşekilde IEEE 802.3'e de aramızda "ethernet" diyoruz :) İşte bu wi-fi, özellikle Amerika'da evlerde, parklarda, havaalanlarında kullanılmaya başlanan kablosuz ağ sistemlerinin genel bir adı oluyor. İşin keyifli yanı ise, taşınabilir wi-fi uyumlu bir cihazınızla (laptop, pda, tabletpc vs.) herhangi bir wi-fi network'ü kapsamındayken sürekli ağ'a (genelde internet'e) bağlı olmanız.