Pentium´un Sahte MHZ´leri!!!

0
Evil_Empire
Pentium 4'ün yavaş kalmasının sebebi pipeline sayısının iki kat olması sonucu tahmin algoritmalarının işleri biraz karıştırması. Ayrıca MHZ bazındaki aldatmaca.
Pipeline işlemcinin içinde aynı anda yapılan işlemler kuyruğu olarak tanımlanabilir... Bir komut dizisi işlenirken, parçalara bölünüp pipeline'lara dağıtılır. Bu dağıtım sonunda aynı ise ait farklı komut yığınlari daha çabuk işlenebilir. Bu durumda biten yığın diğer yığınların işlenmesini beklemeden işlemci içindeki tahmin algoritmalarından yararlanır ve diğer kuyruklardan çıkacak sonuçları tahmini olarak belirler ve işi işlemeye bu tahminler ile devam eder.

Herhangi bir durumda yanlış tahmin yapılırsa döngü en baştaki haline geri dönerek çalışmaya devam eder. P4'ümüzün içinde fazla pipeline olduğuna göre yanlış tahmin artacak ve performans düşecektir.

Asıl bomba 1,4 GHZ bir P4'un aslında 700MHZ olduğudur!!!

Nasıl mı? Mhz olarak ifade ettiğimiz değer bir saniyelik zamanda işlenen iş parçasıdır. P3 bir işi bir saniyede bitiriyor kabul edelim... İşlem 8 komut içeriyor. P3 bu işi 4 e bölüyor, yani her iki komut bir saat vurusuna denk(Hz) geliyor. Bu durumda iş 1 sn sürüyor ve işlemci 4 Hz hızında olmuş oluyor. P4 e aynı işi veriyoruz ve P4 aynı işi alıp 8 e bölüyor her saat vurusuna bir komut düşürüyor. İş 1 sn de bitiyor ama işlemci teorik olarak 8Hz hızında görünüyor. Aldatmaca işte burda.

P4 Mhz bazında aldatsa da P3 ten daha yeni bir mimariye sahip ve 1,4 ghz p4 700mhz lik bir p3 ten daha hızlı. Ama iki kat değil!!!

Sonuçta Intel hafif kandırıyor insanları.

Görüşler

0
FZ
Vakti zamanında okuduğum epey detaylı bir teknik yazıda AMD''nin son kuşak işlemcilerinin P4''ten ne kadar daha avantajlı olduğu somut bir şekilde ortaya koyulmuştu.

Ama bence esas mesele şu: Hali hazırdaki programlar bu son kuşak işlemcilere göre entegre edilmiş değil ki? Bana P4 ya da AMD son kuşak işlemcilerine göre optimize edilmiş, hatta bırakın bunları P3''e göre optimize edilmiş kaç program, bunlara göre optimizasyon yapan kaç derleyeci var ciddi olarak söyleyebilir misiniz?

Böyle bir durum olmadıktan sonra yapılan kıyaslamaları pek anlamlı bulmuyorum açıkçası.
0
anonim
Bırakın i686 binary'lerini NT hala i386 olarak derliyor. i686 için binary derlemek biraz linux-unix'e has bir olay. :)

Alper Oğuz
0
anonim
386 zamanında 25 den 33 mhz upgrade olunca fark oluyordu. Pentium II zamanına kadar böyle sürdü.
Pentium 120 mi 166 yapınca bile gözle görülür fark alıyorduk. Şimdi Pentium III 550 mi Pentium III 1000 mhz ye upgrade ettim ancak ucundan hız farkı hissettim. Oda bazı uygulamalarda.

Bu yalan başından beri sürüyor. Ama bir gerçek varki AMD her zaman hızlı.

kolay gele
0
FZ
Sanırım bir konuda anlaşıyoruz: Son sürüm diye aldığımız programlar (en azından Microsoft tabanlı olanlar) Pentium ve ileri kuşak mimariye göre kesinlikle optimize edilmiş durumda değiller!

Bu da problem yaratıyor kıyaslama yapabilmek için.

Peki bilgisi olan var mı acaba, mesela hem P-III, P4 hem de AMD Athlon üzerinde Linux çalıştırıp kıyaslamış olan? Linux aleminde bu işlemci mimarilerine göre optimizasyon söz konusu mu derleyiciler için? gcc gibi derleyiciler yani...

Gelecek cevaplar için şimdiden teşekkürler.
0
anonim
evet bende merak ettim
acaba linux box'inda amd ile pentium'u karsilastirma zevkine erismis olan var mi?
0
anonim
bilgisayarin hizi, islemcinin hizina esit mi?
bence yanilgi burada, bilgisayarin hizi esittir bilgisayarin en yavas parcasi (isletim sistemine ve uygulamaya gore degisir).
yani bilgisayarin hala bir cok parcasi hala degismedi, yani 10 yil once aldigimiz disket surucu bugunku bilgisayarda kullaniliyor. ya seri veya paralel port nekadar degisti?
bundan bes on yil once amerikada en hizli PC ler NEC markasiydi, diger bilgisayarlardan tek bir farki vardi; on board ram'i 10ns idi. evet gunumuzdeki tum ram lar 10ns altina dusmus durumda.
bu gun alinacak bir bilgisayarda bence dikkat edilmesi gereken noktalar:
- ram'in buyuklu ve hizi; mesela win2000 en az 128MB ramde calisiyor (microsoft un onerisi), ama siz 256MB kullansaniz iyi olur. 128MB win2000 kullanmak demek virtual memory kullaniyorsunuz demektir, bu memory de sabit disk hizindadir.
- sabit disk hizi; bir bilgisayarda en cok kullanilan parcasi ve en cok kullanilan parcalar arasinda en yavas olani. ISTE BILGISAYARINIZ SABIT DISKINIZ KADAR HIZLI!
(kullandigin uygulamalara gore ekran karti ve vb. parcalar secilmesi gerekiyor.)

saygilar,
eu
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Power over Ethernet

sundance

Dünya bir taraftan, elektrik hatları üzerinden geniş bant Internet erişimine yaklaşırken. (Bir anlamda ethernet over power) Cisco ve diğer ağ aksamları üreticileri de Power over Ethernet konsepti üzerinde duruyorlar.

Basitçe, elektrikli dişfırçası veya traş makinası gibi araçların RJ-45 soketten elektrik alıp kullanılabilmesi, dolayısıyla ülkeler arasında prizler standart olmasa da RJ-45 uyumlu cihazların kullanılabileceği belirtiliyor. Hatta bu konuda 802.3 AF Standardı bile çıkartılmış.
(Ülkemizdeki standart güç kaynaklarının usbden güç çeken printerları bile kaldıramadığını, evlerin büyük bir çoğunluğunda topraklama bile olmadığını düşünürsek bence bu standart, işgüzar bir kaç sivrizekalının, ethernet üzerinden jenaratör çalıştırmak vs. gibi akla ziyan çabaları ile desteklenip ülkemizin bütün IT altyapısına sebep olabilir, bizi temiz bir on yıl geriye atar.)

Elektronik kağıt çok yakında marketlerde...

butch

Daha önce renksizi duyurulan, tamamen yansıma mantığıyla çalışan, haliyle arkasında bir ışık kaynağı gerektirmeyen, sadece görüntü oluşturulurken enerji gereksinimi duyan elektronik kağıtların renklilerini Boston´lu E Ink (Elektronik mürekkep) firması bir konferansta tanıttı ve iki yıla kadar bilgisayar marketlerinde elektronik kağıt kullanan dizüstü ve avuçiçi bilgisayarları göreceğimizin müjdesini verdi. Ayrıntılar için http://www.newscientist.com/.

Yakmayan tungsten ampuller

m1a2

Malum olduğu üzere günümüzün en yaygın aydınlatma malzemesidir tungsten ampuller. Teknolojik açıdan Edison`dan bu güne çok fazla değişiklik de geçirmemiştir. Aydınlatma vazifesini görürken bir anda bozulan bir ampulü -bir keresinde benim yaptığım gibi- boş bulunup çıplak elle değiştirmeye kalkışırsanız bu teknolojinin en önemli zaafını da zor yoldan öğrenmiş olursunuz. Tungsten ampullerin verimi berbattır. Elektrik enerjisinin %5`ini ışık olarak verir, kalan %95 ise ısıya -oradan da bir `ah yandım!`a- dönüşür :)

Nokia 770: GNU/Linux + GNOME + Debian

roktas

Sihirli bir birleşim :-) Telekomünikasyon devi Nokia®'nın[1] yeni niche'i: Nokia 770. Bu cihaz bir İnternet Tableti: İnternet'te dolaşabiliyor, epostalarınızı okuyor, PDF başta olmak üzere çeşitli dosyalara bakabiliyorsunuz (evet, Flash® v6 desteği de mevcut).

Hacker: Canı sıkılan bilgisayarcı

sundance

Sanırım 1990-91`de, Commodore Dergisi`nin bize tahsis ettiği Dungeon adını verdiğimiz bir bodrum katında, Melih bana en son yaptığı Commodore 64 hackini gösteriyordu. C-64`ün sadece siyah beyaz olan 320x200`lük ekran modunda, 120x200`lük bir alan içinde 16 renk gösterebilen bir ekran moduydu bu.

O zamandan beri düşünürüm, bir insanı hacker olmaya nasıl başlar...(burada hacker, sıkça kullanıldığının tersine, sistem kıran, cracker anlamında değil, sistemleri kurcalayan, tembellik yapabilmenin yollarını bulabilmek için geceli gündüzlü çalışan bilgisayar hastası anlamında kullanılmaktadır :)