Pentium´un Sahte MHZ´leri!!!

0
Evil_Empire
Pentium 4'ün yavaş kalmasının sebebi pipeline sayısının iki kat olması sonucu tahmin algoritmalarının işleri biraz karıştırması. Ayrıca MHZ bazındaki aldatmaca.
Pipeline işlemcinin içinde aynı anda yapılan işlemler kuyruğu olarak tanımlanabilir... Bir komut dizisi işlenirken, parçalara bölünüp pipeline'lara dağıtılır. Bu dağıtım sonunda aynı ise ait farklı komut yığınlari daha çabuk işlenebilir. Bu durumda biten yığın diğer yığınların işlenmesini beklemeden işlemci içindeki tahmin algoritmalarından yararlanır ve diğer kuyruklardan çıkacak sonuçları tahmini olarak belirler ve işi işlemeye bu tahminler ile devam eder.

Herhangi bir durumda yanlış tahmin yapılırsa döngü en baştaki haline geri dönerek çalışmaya devam eder. P4'ümüzün içinde fazla pipeline olduğuna göre yanlış tahmin artacak ve performans düşecektir.

Asıl bomba 1,4 GHZ bir P4'un aslında 700MHZ olduğudur!!!

Nasıl mı? Mhz olarak ifade ettiğimiz değer bir saniyelik zamanda işlenen iş parçasıdır. P3 bir işi bir saniyede bitiriyor kabul edelim... İşlem 8 komut içeriyor. P3 bu işi 4 e bölüyor, yani her iki komut bir saat vurusuna denk(Hz) geliyor. Bu durumda iş 1 sn sürüyor ve işlemci 4 Hz hızında olmuş oluyor. P4 e aynı işi veriyoruz ve P4 aynı işi alıp 8 e bölüyor her saat vurusuna bir komut düşürüyor. İş 1 sn de bitiyor ama işlemci teorik olarak 8Hz hızında görünüyor. Aldatmaca işte burda.

P4 Mhz bazında aldatsa da P3 ten daha yeni bir mimariye sahip ve 1,4 ghz p4 700mhz lik bir p3 ten daha hızlı. Ama iki kat değil!!!

Sonuçta Intel hafif kandırıyor insanları.

Görüşler

0
FZ
Vakti zamanında okuduğum epey detaylı bir teknik yazıda AMD''nin son kuşak işlemcilerinin P4''ten ne kadar daha avantajlı olduğu somut bir şekilde ortaya koyulmuştu.

Ama bence esas mesele şu: Hali hazırdaki programlar bu son kuşak işlemcilere göre entegre edilmiş değil ki? Bana P4 ya da AMD son kuşak işlemcilerine göre optimize edilmiş, hatta bırakın bunları P3''e göre optimize edilmiş kaç program, bunlara göre optimizasyon yapan kaç derleyeci var ciddi olarak söyleyebilir misiniz?

Böyle bir durum olmadıktan sonra yapılan kıyaslamaları pek anlamlı bulmuyorum açıkçası.
0
anonim
Bırakın i686 binary'lerini NT hala i386 olarak derliyor. i686 için binary derlemek biraz linux-unix'e has bir olay. :)

Alper Oğuz
0
anonim
386 zamanında 25 den 33 mhz upgrade olunca fark oluyordu. Pentium II zamanına kadar böyle sürdü.
Pentium 120 mi 166 yapınca bile gözle görülür fark alıyorduk. Şimdi Pentium III 550 mi Pentium III 1000 mhz ye upgrade ettim ancak ucundan hız farkı hissettim. Oda bazı uygulamalarda.

Bu yalan başından beri sürüyor. Ama bir gerçek varki AMD her zaman hızlı.

kolay gele
0
FZ
Sanırım bir konuda anlaşıyoruz: Son sürüm diye aldığımız programlar (en azından Microsoft tabanlı olanlar) Pentium ve ileri kuşak mimariye göre kesinlikle optimize edilmiş durumda değiller!

Bu da problem yaratıyor kıyaslama yapabilmek için.

Peki bilgisi olan var mı acaba, mesela hem P-III, P4 hem de AMD Athlon üzerinde Linux çalıştırıp kıyaslamış olan? Linux aleminde bu işlemci mimarilerine göre optimizasyon söz konusu mu derleyiciler için? gcc gibi derleyiciler yani...

Gelecek cevaplar için şimdiden teşekkürler.
0
anonim
evet bende merak ettim
acaba linux box'inda amd ile pentium'u karsilastirma zevkine erismis olan var mi?
0
anonim
bilgisayarin hizi, islemcinin hizina esit mi?
bence yanilgi burada, bilgisayarin hizi esittir bilgisayarin en yavas parcasi (isletim sistemine ve uygulamaya gore degisir).
yani bilgisayarin hala bir cok parcasi hala degismedi, yani 10 yil once aldigimiz disket surucu bugunku bilgisayarda kullaniliyor. ya seri veya paralel port nekadar degisti?
bundan bes on yil once amerikada en hizli PC ler NEC markasiydi, diger bilgisayarlardan tek bir farki vardi; on board ram'i 10ns idi. evet gunumuzdeki tum ram lar 10ns altina dusmus durumda.
bu gun alinacak bir bilgisayarda bence dikkat edilmesi gereken noktalar:
- ram'in buyuklu ve hizi; mesela win2000 en az 128MB ramde calisiyor (microsoft un onerisi), ama siz 256MB kullansaniz iyi olur. 128MB win2000 kullanmak demek virtual memory kullaniyorsunuz demektir, bu memory de sabit disk hizindadir.
- sabit disk hizi; bir bilgisayarda en cok kullanilan parcasi ve en cok kullanilan parcalar arasinda en yavas olani. ISTE BILGISAYARINIZ SABIT DISKINIZ KADAR HIZLI!
(kullandigin uygulamalara gore ekran karti ve vb. parcalar secilmesi gerekiyor.)

saygilar,
eu
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

While My Guitar Gently Beeps

FZ

Intel®/Fender Telecaster® gitarı ile kulaklığınızı gitarınıza takıp favori parçalarınızı dinleyebilir, demo kayıtlarınızı anında arkadaşlarınıza yollayabilir, Internet'e bağlanıp istediğiniz parçaların notalarını indirebilir, arkadaşlarınızla anında mesajlaşabilir ve webcam ile hayranlarınıza seslenebilirsiniz.

Ve tabii blues, rock filan da çalmanız mümkün bunların yanısıra ;-) Daha detaylı bilgiye INTEL basın duyurusundan erişebilirsiniz. (Haber için Ercümend'e teşekkürler.)

USB 3.0: 4.8 Gigabit/saniye

FZ

Intel, Microsoft, Hewlett-Packard, Texas Instruments, NEC ve NXP Semiconductors firmalarının üzerinde çalıştığı ve 2008 içinde tamamlanması planlanan USB 3.0 spesifikasyonuna göre yeni arayüz eskisi ile yani USB 2.0 ile uyumlu olacak, yaklaşık 4.8 Gigabit/saniye transfer hızı sunacak ve optik bileşenler içerecek.

Kandaki Yakıt Hücreleri

vst

Slashdot'ta bildirildiğine göre, bir Japon araştırma grubu, kanda faaliyet gösteren bir yakıt hücresi geliştirmiş. Glikozdan elektronları çekip çıkartan hücrenin faaliyeti sonrasında toksin de açığa çıkmıyor. Belki de birgün insanları seri bağlayarak küçük bir şehrin elektrik gereksinimi karşılayabilir, ya da paralel bağlayarak, dizüstü bilgisayarımızı kesintisiz kullanabiliriz. İstihdamı arttırmak için başka önerisi olan?

Kuantum Noktaları ve Programlanabilir Madde

FZ

Başlık yeterince garip geldi ve dikkat çekti ise okumaya devam: "Programlanabilir madde," birkaç hareketle "kurşun" gibi davranan sonra yine birkaç parametresini değiştirebileceğiniz ve "altın" gibi davranmasını sağlayabileceğiniz bir madde. Bütün bunlar malzeme bilimleri ile ilgili ve kuantum mekaniği ile elektroniğin arakesitinde yer alıyor.

21. yüzyıla hoşgeldiniz! Kuantum noktaları etrafındaki küçük elektrik alanlarını kontrol ederek elektronlar içeri ya da dışarı pompalanabiliyor, birer birer, ikişer ikişer ya da bir seferde binlercesi. Bunların oluşturduğu bulutların boyunu ve şeklini kontrol etmek dahi mümkün. Böylece söz konusu yapının doğal atomları taklit etmesi sağlanabiliyor ya da doğada mevcut olmayan yapay maddeler oluşturmak mümkün olabiliyor.

Bu dudak uçuklatıcı makaleyi okuduktan sonra FAQ: Quantum Dots and Programmable Matter sayfasına göz atabilir ve Hacking Matter: Levitating Chairs, Quantum Mirages, And The Infinite Weirdness Of Programmable Atoms isimli kitabı ısmarlayabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra da Wil McCarthy´nin O´Reilly bünyesinde vereceği konferansa katılabilir ve bu yüzyılı şekillendirecek teknolojilerden birini daha yakından tanıyabilirsiniz.

Mikroişlemci Üzerinde Yumurta Pişirildi!

FZ

Yanlış okumadınız! İngiltere'deki bir bilgisayar meraklısı, Athlon mikroişlemcisi üzerinde yumurta pişirip, afiyetle yemiş.

11 dakika boyunca çalışan mikroişlemci, yaydığı termal enerjinin büyük bir kısmını üstündeki plakaya aktarmış ve bu sürecin sonunda kızaran işlemci değil yumurta olmuş.