96 Kbyte'lık tam sürüm FPS! (kodlama mucizesi)

0
anonim
Almanya'da 6 kişi tarafından hobi amaçlı üretilen beta demo iki gündür meraklıları için indirilebiliyor. İki günde milyonlarca kez indirilen oyun yapılabileceklerin sınırı hakkında müthiş bir örnek. Fikrin asıl çıkış noktası tabii ki 64 kbyte demolar. Sonradan bu moda 32 kbyte oyunlara dönüşmüş ve şimde 96 kbyte'a kadar genişletilmiş.
Oyun Doom yada Quake tarzı karanlık mağaralarda canvarlarla çarpışarak geçiyor. Tüm bunların canlı olarak yapabilmesi ve müzikten ses efektlerine kadar herşeyi yapabilmesi oldukça hoş. Oyun şimdiden bir çok silahı ve canavarı destekliyor. Tüm bunları yapabilen en iyi oyun kabul edilen FarCry'ın sadece DVD sürümünün çıkması ve bir kaç gb tutan kurulumunu düşündükçe olayın ciddiyeti anlaşılıyor.

Ancak oyunun tek kötü yanı minimum DirectX 8.0 sürümünü destekleyen ekran kartlarını istemesi buda 128 Mb'lı Nvidia Ge-Force Ti ve Ati Radeon 8500 ve yukarısı demek oluyor. Sistem en azından 512 Mb ramlı, 1.5 Ghz'lik bir Pentium 4'ede ihtiyaç duyuyor. Bunlar biraz yüksek ama canlı oluşturduğu için çok normal.
Toplam iki yıl süren çalışmanın bir yılı oyunun içeriğini hazırlamakla geçmiş. Yazılımın 60 kbyte'yı 104,363 satır C++ kodundan oluşuyor. Kod tekstürlerden geometrilere kadar herşeyi canlı olarak oluşturuyor. Geriye kalan 30 kbyte ise içeriği oluşturuyor. Ayrıca oyun DirectX 9.0b'yi ve Pixel Shaders 1.3'ide varsa destekliyor.

Oyuna buradan erişebilirsiniz: www.theprodukkt.com

Görüşler

0
resilence
ecnebiler neler yaptılar.. vay beee... biz hala 128k internet bağlantısı için sürünüyoruz...
0
malkocoglu
Aman., lutfen.. Meraklisi icin Wolfenstein kodlarindan baslayarak bedava oyun kodlari etrafta hep mevcuttu. Merakiniz varsa atlar, parcalari birlestirir, siz de yaparsiniz....
0
conan
> Merakiniz varsa atlar, parcalari birlestirir, siz de yaparsiniz....

Merakiniz "ve vaktiniz" varsa atlar, parcalari birlestirir, siz de yaparsiniz....

:)
0
mentat
he he.. evet tabe..

ayrica linux'un da kodlari ortalikta mevcut, merakiniz varsa 96k'lik bir isletim sistemi de yazabilirsiniz..
0
pirx
"Bunlar biraz yüksek ama canlı oluşturduğu için çok normal."

canlı oluşturmak=realtime rendering?
0
mentat
degil, realtime rendering baska, tum oyunlar ve demolar realtime rendering sonucta. video olmayan hersey realtime rendering.

burada ise mesela 3d objeleri, dokulari (kaplamalari/texture vs), sesleri falan kod ile yaratma anlamina geliyor. sonucta amac daha az yer kaplamasini saglamak.

tabi farbrausch amcalarin ozellikle nefis bir sIkIstirma sistemleri var. 64k demolarinin birinin sonunda kalan bos yerde anlatiyolardi scrolling text seklinde kac giga veri gomduklerini demoya.. bakilasi, imrenilesi, gaza gelinesi, ya da bu isleri birakip dondurmaci actiracisi grup, farbrausch..

not: ben bu oyunu yaklasik iki ay kadar once oynadigimi hatirliyorum, iki gun diye geciyor haberde?
0
yuxel
Ben de bir buçuk ay kadar önce edinmiş, hayretler içersinde ite kaka(oyun heyvani makine istiyor :), gözlerimden yaş gelerek oynamıştım.

http://games.slashdot.org/games/04/04/15/1239203.shtml?tid=127&tid=186&tid=204
0
pirx
hmm.. ok, yani örneğin ses için sample yok, textureler için bitmap yok falan gibi.

ben de 2 ay kadar önce indirmiştim ama güzide gforce 2mx'imde çalışmayı reddetmişti, halen saklıyorum bigün elime sağlam bi ekran kartı geçer elbet :)
0
WoLoLo
bende bugün çalıştırma imkanı buldum.
windows me sistem üzerinde, geforce 4 mx 128 mb ekran kartı ile açılmadı malesef.
0
FZ
Bir arkadaşımın tepkisi:

``Yahu şu ekran görüntüsünü dondurarak alsam sonra da bir grafik sıkıştırma algoritması ile sıkıştırıp kaydetmeye kalksam 96 KB´dan çok daha yer kaplar! Nasıl yapmış bu adam bunu yaaa!´´ :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kabusta Kaybolmak Çıktı!

anonim

Türk yapımı bir korku/macera oyunu olan Kabusta Kaybolmak çıktı.

Ahmet "CoolBlue-Gord10" Keleş'in geliştirdiği oyunda Karabalta adındaki bir kasabanın ormanında kamp yaparken kaybolan 3 genci araştıran bir dedektifi canlandırıyoruz.

Efsane Geri Dönüyor: Civilization III

anonim

Tüm zamanların en iyi strateji oyunu Civilization, üçüncü versiyonuyla Ekim ayı sonunda çıkıyor. Yapımcıları daha gelişmiş diplomasi, gelişmiş AI, gelişmiş kişiselleştirme araçları ve yeni zafere ulaşma yolları vaad ediyor. Amazon'daki tek bir yorum bile yeterince açıklayıcı: "5 stars just because Sid Meier is back and runnin' the show".

Half Life 2 belirsizliğe gömüldü

bahadirkandemir

Half-Life 2’nin piyasaya sürüm tarihi belirsizliğini koruyor. İnternet siteleri oyunun satış tarihi için çeşitli tarihler verirken, oyunun yazılımcısı Vivendi önce Noel Arifesi olarak açıkladığı lansman tarihini 2004 yılında belirsiz bir tarihe erteledi.

Call To Power 2: Açık Kaynak Kod

mentat

Activision firmasi, Civilization'ın devamı niteliğindeki oyunu "Call to Power 2"nin kaynak kodlarını açtı.

Hemen ilgili linki verelim:
Apolyton Grubu

8 Mb'lik bir dosya şeklinde indirilebiliyormuş (denemedim). Kod derlenemiyor, çünkü içinden başka bir şirkete lisanslı ses kütüphanesi çıkarılmış durumda. Ayrıca Activision kodun tüm dokümantasyonunu da dağıtıma açmadan önce silmiş, açıklamaya göre, dokümantasyonun içinde küfürülü falan sözler olabileceği ve bunun da şirketi ileride zor duruma sokabileceğiymis, ne ayıp...

Mount&Blade (At ve Kılıç)

zgf

Mount&Blade büyük bölümü evli bir Türk çift tarafından geliştirilen bir Action/RPG oyunu. Yakın zaman önce ekibe iki kişi daha katıldı. Oyun beta aşamasında olduğundan henüz mağazalardan perakende satışı yapılmıyor, sadece oyunun resmi sitesinden alabilirsiniz ancak Paradox Entertaintment'ın GamersGate portalında oyunun resmi sitesine ek olarak satışı başlayacak.