96 Kbyte'lık tam sürüm FPS! (kodlama mucizesi)

0
anonim
Almanya'da 6 kişi tarafından hobi amaçlı üretilen beta demo iki gündür meraklıları için indirilebiliyor. İki günde milyonlarca kez indirilen oyun yapılabileceklerin sınırı hakkında müthiş bir örnek. Fikrin asıl çıkış noktası tabii ki 64 kbyte demolar. Sonradan bu moda 32 kbyte oyunlara dönüşmüş ve şimde 96 kbyte'a kadar genişletilmiş.
Oyun Doom yada Quake tarzı karanlık mağaralarda canvarlarla çarpışarak geçiyor. Tüm bunların canlı olarak yapabilmesi ve müzikten ses efektlerine kadar herşeyi yapabilmesi oldukça hoş. Oyun şimdiden bir çok silahı ve canavarı destekliyor. Tüm bunları yapabilen en iyi oyun kabul edilen FarCry'ın sadece DVD sürümünün çıkması ve bir kaç gb tutan kurulumunu düşündükçe olayın ciddiyeti anlaşılıyor.

Ancak oyunun tek kötü yanı minimum DirectX 8.0 sürümünü destekleyen ekran kartlarını istemesi buda 128 Mb'lı Nvidia Ge-Force Ti ve Ati Radeon 8500 ve yukarısı demek oluyor. Sistem en azından 512 Mb ramlı, 1.5 Ghz'lik bir Pentium 4'ede ihtiyaç duyuyor. Bunlar biraz yüksek ama canlı oluşturduğu için çok normal.
Toplam iki yıl süren çalışmanın bir yılı oyunun içeriğini hazırlamakla geçmiş. Yazılımın 60 kbyte'yı 104,363 satır C++ kodundan oluşuyor. Kod tekstürlerden geometrilere kadar herşeyi canlı olarak oluşturuyor. Geriye kalan 30 kbyte ise içeriği oluşturuyor. Ayrıca oyun DirectX 9.0b'yi ve Pixel Shaders 1.3'ide varsa destekliyor.

Oyuna buradan erişebilirsiniz: www.theprodukkt.com

Görüşler

0
resilence
ecnebiler neler yaptılar.. vay beee... biz hala 128k internet bağlantısı için sürünüyoruz...
0
malkocoglu
Aman., lutfen.. Meraklisi icin Wolfenstein kodlarindan baslayarak bedava oyun kodlari etrafta hep mevcuttu. Merakiniz varsa atlar, parcalari birlestirir, siz de yaparsiniz....
0
conan
> Merakiniz varsa atlar, parcalari birlestirir, siz de yaparsiniz....

Merakiniz "ve vaktiniz" varsa atlar, parcalari birlestirir, siz de yaparsiniz....

:)
0
mentat
he he.. evet tabe..

ayrica linux'un da kodlari ortalikta mevcut, merakiniz varsa 96k'lik bir isletim sistemi de yazabilirsiniz..
0
pirx
"Bunlar biraz yüksek ama canlı oluşturduğu için çok normal."

canlı oluşturmak=realtime rendering?
0
mentat
degil, realtime rendering baska, tum oyunlar ve demolar realtime rendering sonucta. video olmayan hersey realtime rendering.

burada ise mesela 3d objeleri, dokulari (kaplamalari/texture vs), sesleri falan kod ile yaratma anlamina geliyor. sonucta amac daha az yer kaplamasini saglamak.

tabi farbrausch amcalarin ozellikle nefis bir sIkIstirma sistemleri var. 64k demolarinin birinin sonunda kalan bos yerde anlatiyolardi scrolling text seklinde kac giga veri gomduklerini demoya.. bakilasi, imrenilesi, gaza gelinesi, ya da bu isleri birakip dondurmaci actiracisi grup, farbrausch..

not: ben bu oyunu yaklasik iki ay kadar once oynadigimi hatirliyorum, iki gun diye geciyor haberde?
0
yuxel
Ben de bir buçuk ay kadar önce edinmiş, hayretler içersinde ite kaka(oyun heyvani makine istiyor :), gözlerimden yaş gelerek oynamıştım.

http://games.slashdot.org/games/04/04/15/1239203.shtml?tid=127&tid=186&tid=204
0
pirx
hmm.. ok, yani örneğin ses için sample yok, textureler için bitmap yok falan gibi.

ben de 2 ay kadar önce indirmiştim ama güzide gforce 2mx'imde çalışmayı reddetmişti, halen saklıyorum bigün elime sağlam bi ekran kartı geçer elbet :)
0
WoLoLo
bende bugün çalıştırma imkanı buldum.
windows me sistem üzerinde, geforce 4 mx 128 mb ekran kartı ile açılmadı malesef.
0
FZ
Bir arkadaşımın tepkisi:

``Yahu şu ekran görüntüsünü dondurarak alsam sonra da bir grafik sıkıştırma algoritması ile sıkıştırıp kaydetmeye kalksam 96 KB´dan çok daha yer kaplar! Nasıl yapmış bu adam bunu yaaa!´´ :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dünyanın Yaklaşan Sonu Hakkında Herkes Fısıldaşmaya Başladı!

inf0

Yoğun şekilde çok oyunculu. Olağanüstü bir macera. Sadece Internet üzerinden oynanıyor...

Ragnarok Online Türkiye’nin ilk “Massively Multiplayer Online Rol-Playing” oyunudur.

(MMORPG) Myun-Jing-Lee’nin aynı isimle satış rekorları kıran Koreli çizgi romanından (manwha) esinlenerek yaratılan Ragnarok Online, sizi binlerce oyuncunun bulunduğu sanal bir fantezi dünyasına davet ediyor. Bu dünyada ne yapmak istediğiniz size kalmış. Canavar sürüyleriyle çarpışan bir kılıç ustası. Gizemli olayların arkasındaki sırları çözmeye çalışan bir büyücü. Şehir şehir dolaşan bir tüccarın seyyar satıcılıkla geçinme macerasını yaşayın...

Şu an Closed Beta olarak başlayan bu dev oyuna, yalnızca manuel olarak kayıt olabilirsiniz. Ücretsiz olarak oyunu test edenlerden biri olmak için euro-tr@dbr.com.tr adresine e-mail atmanız yeterli.

Quake-II´nin .NET Sürümü Açık Kodlu Olarak Sunuldu

FZ

Vertigo Yazılım, bu ay içinde C dili tabanlı Quake II´nin .NET sürümünü çıkardı. Söz konusu oyun Visual C++ .NET ile yeniden yazıldı. Firma bunu yaparkenki en önemli amacının büyük miktardaki C kodunun C++´a kolayca geçirilebildiğini göstermek olduğunu belirtti. Yazılım bir "managed" .NET uygulaması olarak Microsoft Common Language Runtime (CLR) üzerinde gözle görülür bir performans kaybı olmadan çalışıyor.

COLOBOT

FZ

Yepyeni bir 3 boyutlu, gerçek zamanlı strateji ve macera oyunu COLOBOT eminim en oyun meraklılarını olduğu kadar programcıların ve nesneye yönelik programlamayı öğretmeye çalışanların da ilgisini çekecektir.

Dünyadan havalanıp gezegenden gezegene, maceradan maceraya koşarken, grafikleri oldukça tatlı ve eğlenceli olan bu oyunda ister bütün hareketlerinizi ve araçlarınızı (taşıyıcılar, ateşleyiciler, radarlar, vs.) manuel olarak klavye ve mouse ile kontrol edin isterseniz de bunları nesneye yönelik bir programlama dili ile programlayın ve çayınızı yudumlamaya doğru emin adımlarla ilerlerken içinizden "program işler el öğünür" diye geçirin ;-)

Starcraft Broodwar 1.13

sundance

Efsane strateji oyunu, fazlamesai.net'in 1 numaralı haberi Starcraft, piyasaya çıktığı zamandan bu yana sekiz yıl geçmesine rağmen, hayranlarını yalnız bırakmadı ve 13. patchini çıkarttı!

Gelmiş geçmiş en çok oynanmış strateji oyunlarından biri olması bir yana (Battle.net'de bugüne kadar milyonlarca Starcraft karşılaşması yapılmış), sekiz yıl önce çıkmış bir oyuna hala patch çıkartılması, daha beş-altı yıl önce çıkartılmış birtakım işletim sistemlerine olan desteği çekenlere feyz verir umarız ;)

Not: Ah bir de Blizzard, "Starcraft'ın source kodunu ve oyun grafiklerini gpl ve creative commons ile lisanslıyoruz dese...

Linux Şenliği Oyun Turnuvası Sonuçları

adervis

1-4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da yapılan II. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği kapsamında gerçekleştirilen Oyun Turnuvası'na katılanlar arasında dereceye girenler çeşitli armağanlar kazandılar.