10 yıl önce bugün...

0
dcc
Hafızanızı bir yoklayın bakalım... 10 yıl önce bugün, 29 Nisan 1994'te hangi büyük firmanın iflas ettiğini hatırlayabilecek misiniz?
Hatırlayanları tebrik ediyoruz. Evet, dünyaca ünlü Commodore firması 29 Nisan 1994'te iflas kararını açıkladığında milyonlarca Commodore ve Amiga kullanıcısı adeta yıkılmıştı. Uzun zamandır mali sıkıntılar içerisinde olan Commodore, artık borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamış ve iflas kararı almıştı.

1958'de New York'un Bronx mahallesinde Jack Tramiel tarafından bir daktilo tamir şirketi olarak kurulan Commodore, kendisini büyük ölçüde finanse eden Atlantic Acceptance Corp.'un 1965'te iflas etmesiyle ilk büyük iflas tehlikesini yaşadı. Ancak Commodore, %17'lik hissesini 400,000 dolar karşılığında işadamı Irving Gould'a satarak bu tehlikeyi atlattı.

1970'li yıllarda elektronik hesap makinesi üretmeye başlayan Commodore, Texas Instruments ile büyük bir rekabete girdi. Ancak hesap makinelerinde kullandığı mikroişlemcileri Texas Instruments'dan 50 dolar gibi bir fiyata alan Commodore, daha pahalı olan fiyatlarıyla Texas Instruments'ın 49 dolarlık makineleri karşısında fazla tutunamadı ve milyonlarca dolar zarar ederek ikinci kez iflasa yaklaştı. Ancak Commodore, MOS Technologies'i satın alarak kendi mikroişlemcilerini üretmeye başlayınca iflastan kurtuldu.

1982 yılında kesinlikle tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli olan efsanevi Commodore 64 üretildi. C64'ün üretimi ufak tefek değişikliklerle 1992'ye kadar devam etti. Bugün, C64'ün satışlarının 17 ila 22 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

1985 yılında dünyanın ilk multimedya bilgisayarı olan Commodore Amiga 1000 piyasaya çıktı. Bulunduğu dönem için adeta bir devrim olan A1000, beraberinde multitasking, stereo ses, 4096 renk gibi kavramları getiriyordu. Ancak 1985, Commodore için pek iyi bir yıl değildi. Firma bu yıl içinde 237 milyon dolar zarar etti. Ancak Noel dönemi satışları sayesinde ayakta kalabildi.

1980'lerin sonlarına doğru kazanç getiren bir şirket haline gelen Commodore, daha sonra yine yanlış politikalardan kurtulamadı. Bir türlü istenilen desteği alamayan C128 ve CDTV, veya IBM uyumlu PC'ler karşısında tutunamayan A500+ ve A600 gibi modeller ile Commodore da düşüşe geçmeye başladı.

Commodore 1992'den itibaren olumlu adımlar atmaya başladı. A1200, A4000 ve dünyanın ilk 32 bitlik oyun konsolu olan CD32 üretildi. Bu makinalar hedef kitlelerini bulmuşlardı ve satış rakamları da gerçekten iyiydi. Ancak uzun yıllardır mali sorunlar yaşayan ve adeta bir borç batağına saplanan Commodore bu sefer hazin sondan kurtulamadı ve 29 Nisan 1994 günü saat 16:30 sıralarında iflas bayrağını çekmek zorunda kaldı.

Commodore'un satışı da en az ölümü kadar sancılı oldu. Yaklaşık bir yıl boyunca aralarında Samsung, Sony ve hatta Commodore İngiltere'nin de bulunduğu şirketlerin arasından sıyrılan Alman Escom firması tam bir yıl sonra 20 Nisan 1995'te Commodore'un ve Amiga'nın haklarının yeni sahibi oldu.

Bugün Commodore ve Amiga'ya ait patentler Gateway firmasında, Commodore'un isim hakları Tulip firmasında ve Amiga'nın isim hakları ise Amiga Inc. firmasında bulunuyor.

Görüşler

0
simor
Gözlerim doldu gerçekten.
Bir insan bir makineye bu kadar duyguyla bağlanabilirmi..
Ama tabi makinenin başarısı, arkasındaki insanların ve o makine sayesinde ki sosyal etklileşimlerimiz benim özlediğim. Jay miner da 1996 vefaat edince, devrim niteliğindeki makinelerin teknolojileri 20 yıl geriye çekildi ve hep beraber, olası teknolojinin ve halkın talebinin değil pazarın şişirilerek ticaretin yapıldığı bir dünyada olduğumuzu anladık. (bkz. 1994-monovga-gomoku)
0
korhan
Hiç kullanmadım ben bu comodor makinasını:)
Çok methi var..
0
malkocoglu
Harika bir yazi. C64'e sahip değildim (ZX Spectrum diye bir bilgisayar duydunuz mu?), fakat arkadaşların C64'leri sayesinde bu alete nostalji duyacak kadar yakınlık duyarım. İyi oyunları vardı. Bir de TR'de bilgisayar dergilerinde Ç64 bazlı güzel yazılar çıkıyordu, ek olarak assembler program hex kod ile! 4-5 sayfalık falan. Bu kodları elle okunur assembler'a çevirmek için uğraştığımı hatırlıyorum.

Bir de 80'lerde bilgisayarlara teyp'ten program yüklediğimiz simdi inanilmaz geliyor. Önce load yazilir, sonra Teyp'te PLAY'a başılır, ekranda renkler değişir filan.. Nerelere gelmisiz..


Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Megamarketi Çıldırtmak

anonim

GNU/Linux, Microsoft, virüsler, kodlar, yeni donanımlar, C++.... Bütün bu karmaşanın arasında insan dinlenmek için de okumak istiyor. Mehmet Emin Arı´nın yeni öyküsü "Bir Megamarketi çıldırtmak..." Umberto Eco´nun Denemelerinden yapılan “Bütün büyük sistemler çıldırmaya çok yatkındır” alıntısıyla başlıyor.

Yaptığınız iş her neyse biraz ara verin ve bir göz atın dinlenmek için. Ayrıca hazır başlamışken sitedeki diğer bilimkurgu öyküleride ilginizi çekebilir. Ama dinlenme işini de fazla abartmayın :)

Hava bedava, su bedava... Hatta IRIDIUM bile bedava!

parsifal

66 ana, 6 yedek uydu ile iletişimi sağlayan bir teknoloji kısaca IRIDIUM (Uydu ömrü 7 ila 9 yıl arasında değişiyor). Karaların %86'ını, okyanusların hepsini kapsayan bir iletişim ağı. Telsiziniz yoksa, telefon şebekesi yoksa veya GSM kapsama alanı dışında iseniz kullanabileceğiniz uydu iletişim sistemlerinden biri. Geçtiğimiz yıl mali destek bulunamadığından uydular yayını kesmiş, tüm dünya uyduların düşürüleceği haberini duyunca şaşırmıştı. En azından ben şaşırmıştım.

Daha sonra 2-3 ay önce tekrar yayına başladı. Tabi bu şehirde yaşayan ve GSM'in nimetlerinden yararlanan çoğu insan için pek anlam taşımıyor belkide...

Bilgisayar Devleri Çalışanları Sömürüyor

FZ

Cafod araştırma şirketinin araştırma raporuna göre HP, Dell, IBM gibi uluslararası dev şirketlerin gelişmekte olan ülkelerdeki fabrikaları kırmızı alarm veriyor. Rapora göre ayrımcılık ve kötü çalışma koşulları bu tip fabrikaların ortak sorunu. Markaların bulunduğu ülkelerdeki iş yasalarının da çoğuna uyulmadığı gözlenen bir diğer eksiklik oldu. Örneğin Meksika'da kendisinin ya da ailesinden bir kişinin herhangi bir sendikayla ilişkisi ya da buna sempatisi tespit edildiği anda işine son veriliyor. Araştırma geliştirme görevlileri kadrolu değil kısa dönem sözleşmeli olarak çalıştırılıyor. Tayvan kökenli fabrikalarda en temel sağlık ve güvenlik şartları ihlal ediliyor. Çin'deyse kirlilik ve göçmen işçi çalıştırma had safhada. Dinlenmeksizin en az 10 saat çalışmak da cabası.

Kaynak: Radikal

Micheal Moore: Filmlerimi Bedavaya Çekip İzleyin Sorun Değil

FZ

Meşhur yönetmen Micheal Moore son filmi 9/11 ile ilgili olarak konuştu ve filminin Internet´ten bedavaya çekilip izlenmesini doğal karşıladğını belirtti.

Moore´a göre insanların filmini Internet´ten indirip izlemelerinde ve arkadaşları ile paylaşmalarında herhangi bir sorun yok, filmini ne kadar çok insan izlerse o kadar iyi ve telif hakları yasasının büyük bir kısmı da saçma sapan. Moore, tek bir yerde itirazı olacağını söylüyor: Benim filmim üzerinden bu yöntemle kâr edemezsiniz, eğer edecekseniz bunu ayrıca konuşmamız gerekir, bunun dışında sorun yok.

Yönetmenle birlikte çalışmış olan Lions Gate şirketi de buna karşı itiraz etmiyor durumda. Moore´a göre bilgi, sanat ve fikir paylaşımı serbest olmalı ve özgürce gerçekleştirilmeli. Bir başka sıradışı ve önemli yönetmen olan Tarantino´nun da Moore´un bu tavrını bazı bakımlardan desteklediği biliniyor.

Editörün Notu: Söz sinemadan açılmışken üstad Marlon Brando´yu yani sinemanın "Baba"sını da kısa süre önce kaybettik. Anısı sinemaseverlerin kalbinde daima yaşayacaktır.

Türk Güneş Teknesi Muavenet Dünya 2.si

kosumi

Güneş enerjisi ile çalışan teknelerin yarıştığı Solar Splash yarışmasında geçen sene 3. olan Türk takımı, bu sene yeni tekneleri Muavenet ile Dünya 2.si oldular. İTÜ'lü takım ayrıca; En İyi Sistem Dizaynı, (Önceki Seneye Göre) En Gelişmiş Takım, En Seksi Tekne (Hottest Looking :P), Ticari Değeri En Yüksek Tekne ödüllerinin de sahibi oldu. Ayrıntılı sonuçlar için tıklayınız. Seneye de 1.lik haberlerini duyururum umarım :)