10 yıl önce bugün...

0
dcc
Hafızanızı bir yoklayın bakalım... 10 yıl önce bugün, 29 Nisan 1994'te hangi büyük firmanın iflas ettiğini hatırlayabilecek misiniz?
Hatırlayanları tebrik ediyoruz. Evet, dünyaca ünlü Commodore firması 29 Nisan 1994'te iflas kararını açıkladığında milyonlarca Commodore ve Amiga kullanıcısı adeta yıkılmıştı. Uzun zamandır mali sıkıntılar içerisinde olan Commodore, artık borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamış ve iflas kararı almıştı.

1958'de New York'un Bronx mahallesinde Jack Tramiel tarafından bir daktilo tamir şirketi olarak kurulan Commodore, kendisini büyük ölçüde finanse eden Atlantic Acceptance Corp.'un 1965'te iflas etmesiyle ilk büyük iflas tehlikesini yaşadı. Ancak Commodore, %17'lik hissesini 400,000 dolar karşılığında işadamı Irving Gould'a satarak bu tehlikeyi atlattı.

1970'li yıllarda elektronik hesap makinesi üretmeye başlayan Commodore, Texas Instruments ile büyük bir rekabete girdi. Ancak hesap makinelerinde kullandığı mikroişlemcileri Texas Instruments'dan 50 dolar gibi bir fiyata alan Commodore, daha pahalı olan fiyatlarıyla Texas Instruments'ın 49 dolarlık makineleri karşısında fazla tutunamadı ve milyonlarca dolar zarar ederek ikinci kez iflasa yaklaştı. Ancak Commodore, MOS Technologies'i satın alarak kendi mikroişlemcilerini üretmeye başlayınca iflastan kurtuldu.

1982 yılında kesinlikle tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli olan efsanevi Commodore 64 üretildi. C64'ün üretimi ufak tefek değişikliklerle 1992'ye kadar devam etti. Bugün, C64'ün satışlarının 17 ila 22 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

1985 yılında dünyanın ilk multimedya bilgisayarı olan Commodore Amiga 1000 piyasaya çıktı. Bulunduğu dönem için adeta bir devrim olan A1000, beraberinde multitasking, stereo ses, 4096 renk gibi kavramları getiriyordu. Ancak 1985, Commodore için pek iyi bir yıl değildi. Firma bu yıl içinde 237 milyon dolar zarar etti. Ancak Noel dönemi satışları sayesinde ayakta kalabildi.

1980'lerin sonlarına doğru kazanç getiren bir şirket haline gelen Commodore, daha sonra yine yanlış politikalardan kurtulamadı. Bir türlü istenilen desteği alamayan C128 ve CDTV, veya IBM uyumlu PC'ler karşısında tutunamayan A500+ ve A600 gibi modeller ile Commodore da düşüşe geçmeye başladı.

Commodore 1992'den itibaren olumlu adımlar atmaya başladı. A1200, A4000 ve dünyanın ilk 32 bitlik oyun konsolu olan CD32 üretildi. Bu makinalar hedef kitlelerini bulmuşlardı ve satış rakamları da gerçekten iyiydi. Ancak uzun yıllardır mali sorunlar yaşayan ve adeta bir borç batağına saplanan Commodore bu sefer hazin sondan kurtulamadı ve 29 Nisan 1994 günü saat 16:30 sıralarında iflas bayrağını çekmek zorunda kaldı.

Commodore'un satışı da en az ölümü kadar sancılı oldu. Yaklaşık bir yıl boyunca aralarında Samsung, Sony ve hatta Commodore İngiltere'nin de bulunduğu şirketlerin arasından sıyrılan Alman Escom firması tam bir yıl sonra 20 Nisan 1995'te Commodore'un ve Amiga'nın haklarının yeni sahibi oldu.

Bugün Commodore ve Amiga'ya ait patentler Gateway firmasında, Commodore'un isim hakları Tulip firmasında ve Amiga'nın isim hakları ise Amiga Inc. firmasında bulunuyor.

Görüşler

0
simor
Gözlerim doldu gerçekten.
Bir insan bir makineye bu kadar duyguyla bağlanabilirmi..
Ama tabi makinenin başarısı, arkasındaki insanların ve o makine sayesinde ki sosyal etklileşimlerimiz benim özlediğim. Jay miner da 1996 vefaat edince, devrim niteliğindeki makinelerin teknolojileri 20 yıl geriye çekildi ve hep beraber, olası teknolojinin ve halkın talebinin değil pazarın şişirilerek ticaretin yapıldığı bir dünyada olduğumuzu anladık. (bkz. 1994-monovga-gomoku)
0
korhan
Hiç kullanmadım ben bu comodor makinasını:)
Çok methi var..
0
malkocoglu
Harika bir yazi. C64'e sahip değildim (ZX Spectrum diye bir bilgisayar duydunuz mu?), fakat arkadaşların C64'leri sayesinde bu alete nostalji duyacak kadar yakınlık duyarım. İyi oyunları vardı. Bir de TR'de bilgisayar dergilerinde Ç64 bazlı güzel yazılar çıkıyordu, ek olarak assembler program hex kod ile! 4-5 sayfalık falan. Bu kodları elle okunur assembler'a çevirmek için uğraştığımı hatırlıyorum.

Bir de 80'lerde bilgisayarlara teyp'ten program yüklediğimiz simdi inanilmaz geliyor. Önce load yazilir, sonra Teyp'te PLAY'a başılır, ekranda renkler değişir filan.. Nerelere gelmisiz..


Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eller Gider Açık Yazılıma Biz Gideriz Microsoft'a

Ragnor

Bugünkü Vatan gazetesindeki habere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gizli gizli eğitimle ilgili bir projeye üzerinde çalışıyormuş ve eğitimde teknoloji ağırlıklı bir hamleyi amaçlayan projede Erdoğan'a en büyük desteği ise dünyanın en zengin insanı Bill Gates verecekmiş.

Plazma 5. Sayısı Çıktı!

_nightlord

"Amatör Bilgisayar Kültürü" dergisi Plazma, 5. sayısı ile söz verdiği zamanda, söz verdiği gibi kaliteli ve geniş kapsamlı içeriği ile, www.plazma-dergi.org adresinde karşınızda. Büyüyen yazar kadromuzla, sizlere birkez daha, birçok farklı bilgisayar platformunda yazılım, donanım ve sanatsal alanlarda eğitici yazı dizileri, amatör projelerden ve etkinliklerden güncel haberler, ve amatör bilgisayar dünyasının bütün yönlerini irdeleyen fikir yazıları ile, "dolu dolu" bir dergi hazırladık. Hemen web sitesine gidip, dergiyi web arayüzü ile okumaya başlayabileceğiniz gibi, dilerseniz pdf versiyonunu ve yüksek çözünürlüklü kapak grafiğini bastırarak, fiziksel bir dergiye dönüştürebilirsiniz. Yeni sayının tadını çıkarıp kendi amatör projelerinizde hızla ilerlemeniz dileğiyle...

Wikipedia'nın Babası İstanbul'daydı

FZ

İçeriğini internet kullanıcılarının oluşturduğu bir ansiklopedi yaratmak fikriyle yedi yıl önce faaliyete geçen Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 'Altivi ile Sınırsız Dünya Liderleri' seminerleri kapsamında dün İstanbul'daydı.

1966 yılında doğan Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales, Wikipedia fikrinin insanların internette bir araya gelerek açık kaynak kodlu yazılımlar ortaya çıkarmaya başlamasından sonra aklına geldiğini söylüyor. "Yazılımları neden içeriğe taşımayalım?" diye düşünen Wales, yedi yıl içinde dünyanın en büyük ansiklopedisini oluşturmayı başardı. Hem de kendisini hiç yormadan...

Adobe SWF ve FLV nin kodlarını açtı.

anonim

Adobe sitesinde yaptığı açıklama ile SWF ve FLV dosya biçiminin kodlarını açtığını açıkladı.

Verimerkezi ile havuz ısıtmak

Betelgeuse

Bir verimerkezindeki sunucuların ürettiği ısı ile neler yapılabilir dersiniz?