4.500.000 € Bedelindeki Özgür Yazılım Zaferi

0
FZ
Erkan Tekman'ın blogunda geçtiği habere göre:

Bakanlığın yaklaşık 4,5 milyon € değerinde Microsoft lisansı alımı için Şubat ayında açtığı ihale, yine Bakanlık tarafından iptal edildi. Dernek, ihale şartnamesinin yalnızca tek bir üreticinin 11 dağıtıcısını kapsadığını ve ilgili yasanın "Kamu kurumları yazılım satın alırken özgür yazılım dahil tüm seçenekleri değerlendirmeli" hükmüne aykırı olduğunu belirterek ihalenin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Bakanlık, mahkemenin konuyu görüşmesini ve bir karar almasını beklemeden geri adım attı. Dernek bu durumu, bilgiye özgür erişim (açık formatlar), güvenilir teknolojilerin kullanımı (özgür yazılım) ve kamu parasının vatandaşlar yararına harcanması açısından tarihi bir zafer olarak niteliyor. Derneğin icraatları devam edecek...
Söz konusu dernek ve ihalenin iptali ile ilgili detayları buradan okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
Chriseba
Bizim memlekette benzeri olayların yaşanmasına sanırım daha uzun yıllar var. Henüz kamu kuruluşlarının bırakın Linux kullanmalarını, internet sayfalarının büyük bir kısmı daha Internet Explorer tekelinden kurtulabilmiş değil.
En iyisinin her zaman ücretli/yüksek ücretli yazılımlarda olduğunu düşünen zihniyet daha ne yapsın ki?
0
godo
Sözlerinize katılmakla beraber, bir kamu kurumu bilgi işleminde çalışan "memur" olarak rüzgarı tersine çevirmeye başladığımızı da bilmenizi isterim. Evet, bağlı bakanlıklarımız firefox ile açılamayan sayfalarla bizi çıldırtıyor ama aşağıda bizler server'ları linux ile şenlendirdik, open office ile coştuk, kullanıcılara nasıl sıçrarızın peşindeyiz. Tamam, yolumuz uzun ama kaleyi içeriden de feth etmeye başladık diyelim...
0
ecder
RSS'den okuduğumda "Ne güzel! Ne güzel!" diye umutlanmıştım. Bağlantıda ve yorumlardan olayın İtalya'da olduğunu anlayınca biraz söndü "balonum", yorumunuzu okuyuncaya kadar. Benzer fikirde çalışma arkadaşlarınızın artması dileğimle, iyi çalışmalar.
0
St

RSS'den okuduğumda "Ne güzel! Ne güzel!" diye umutlanmıştım. Bağlantıda ve yorumlardan olayın İtalya'da olduğunu anlayınca biraz söndü "balonum", yorumunuzu okuyuncaya kadar. Benzer fikirde çalışma arkadaşlarınızın artması dileğimle, iyi çalışmalar. Aynen... Devlette böyle gelişmeler olduğunu duymak ümit verici. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
0
chaostician
Ülkemizde bilgisayar ve yazılım işleri ile gerçekten uğraşan o kadar genç ve meraklı insan varken, tutupta microsoft'a 4.500.000 € vermenin ne anlamı var!

Devlet olarak merkezi bir yerde ciddi anlamda sadece İşletim Sistemi, Ofis Programı ve Geliştirilebilir bir yazılım dili üretip, hem bu şekilde insanlar için istihdam sağlamak hem de kendi milli yazılımlarımızı kullandırmak yerine -ki 4.500.000 € 'nun bu işe başlangıç olarak fazlaca yeteceğini düşünüyorum- biz gidelim dünya kadar para verelim satın alalım.

Çok güzel
0
bio
Zaten milyon avroyu verecek olanlar bizim memleket degil, Italya.

Haberi yazan arkadas "buyrun buradan okuyun" diyecegine ozet kismina azicik daha detay yazsaymis...

0
Zebani
merak uyandırmak istemiş zaar :)
0
majesty
Önemli olan özgür yazılımın zaferi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2008 - Duyuru

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından 2003 yılından beri ilkbahar aylarında gerçekleşmesine alıştığımız Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri bu yıl sonbahar aylarında düzenlenecek. Etkinlik hakkında detaylar önümüzdeki günlerde duyurulacak.

Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

anonim

Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?

Bir Laptop Ver Bir Laptop Al

FZ

12 Kasım ile 26 Kasım tarihleri arasında OLPC "Give One Get One" isimli bir kampanya sürdürüyor. ABD ve Kanada için geçerli olan bu kampanyaya 399$ bağışladığınız takdirde bir XO laptop bilgisayar gelişmekte olan ülkelerden birindeki bir çocuğa verilirken bir laptop sizin yakınınızda seçeceğiniz bir çocuğa yollanıyor.

Kanada ya da ABD'de bir tanıdığınız var ise sizin de bu kampanyaya destek vermeniz mümkün.

IBM Türk Çalışanlarının Sendikal Örgütlenmesi

anonim

Bizler 258 kişiyle Tez-koop-iş sendikasına üye IBM Türk çalışanlarıyız.

Sendikamız, toplu sözleşme yapma hakkımızı almak için 26 Mart 2008 tarihinde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu.

2006 SourceForge.net Community Choice Awards / Sonuçlar

anhanguera

"2006 SourceForge.net Community Choice Awards" sonuçları açıklandı, kazananlar listesine http://sourceforge.net/awards/cca/ adresinden bakabilirsiniz.

xynth, ve f4l kendi kategorilerinde ilk üçe bile girememişler. :| olsun, finale kalmak da güzeldi diyerek önümüzdeki maçlara bakacağız ;) Destekleyen ve ilgi gösteren herkeze teşekkürler.

alper akçan "anhanguera"