4.500.000 € Bedelindeki Özgür Yazılım Zaferi

0
FZ
Erkan Tekman'ın blogunda geçtiği habere göre:

Bakanlığın yaklaşık 4,5 milyon € değerinde Microsoft lisansı alımı için Şubat ayında açtığı ihale, yine Bakanlık tarafından iptal edildi. Dernek, ihale şartnamesinin yalnızca tek bir üreticinin 11 dağıtıcısını kapsadığını ve ilgili yasanın "Kamu kurumları yazılım satın alırken özgür yazılım dahil tüm seçenekleri değerlendirmeli" hükmüne aykırı olduğunu belirterek ihalenin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Bakanlık, mahkemenin konuyu görüşmesini ve bir karar almasını beklemeden geri adım attı. Dernek bu durumu, bilgiye özgür erişim (açık formatlar), güvenilir teknolojilerin kullanımı (özgür yazılım) ve kamu parasının vatandaşlar yararına harcanması açısından tarihi bir zafer olarak niteliyor. Derneğin icraatları devam edecek...
Söz konusu dernek ve ihalenin iptali ile ilgili detayları buradan okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
Chriseba
Bizim memlekette benzeri olayların yaşanmasına sanırım daha uzun yıllar var. Henüz kamu kuruluşlarının bırakın Linux kullanmalarını, internet sayfalarının büyük bir kısmı daha Internet Explorer tekelinden kurtulabilmiş değil.
En iyisinin her zaman ücretli/yüksek ücretli yazılımlarda olduğunu düşünen zihniyet daha ne yapsın ki?
0
godo
Sözlerinize katılmakla beraber, bir kamu kurumu bilgi işleminde çalışan "memur" olarak rüzgarı tersine çevirmeye başladığımızı da bilmenizi isterim. Evet, bağlı bakanlıklarımız firefox ile açılamayan sayfalarla bizi çıldırtıyor ama aşağıda bizler server'ları linux ile şenlendirdik, open office ile coştuk, kullanıcılara nasıl sıçrarızın peşindeyiz. Tamam, yolumuz uzun ama kaleyi içeriden de feth etmeye başladık diyelim...
0
ecder
RSS'den okuduğumda "Ne güzel! Ne güzel!" diye umutlanmıştım. Bağlantıda ve yorumlardan olayın İtalya'da olduğunu anlayınca biraz söndü "balonum", yorumunuzu okuyuncaya kadar. Benzer fikirde çalışma arkadaşlarınızın artması dileğimle, iyi çalışmalar.
0
St

RSS'den okuduğumda "Ne güzel! Ne güzel!" diye umutlanmıştım. Bağlantıda ve yorumlardan olayın İtalya'da olduğunu anlayınca biraz söndü "balonum", yorumunuzu okuyuncaya kadar. Benzer fikirde çalışma arkadaşlarınızın artması dileğimle, iyi çalışmalar. Aynen... Devlette böyle gelişmeler olduğunu duymak ümit verici. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
0
chaostician
Ülkemizde bilgisayar ve yazılım işleri ile gerçekten uğraşan o kadar genç ve meraklı insan varken, tutupta microsoft'a 4.500.000 € vermenin ne anlamı var!

Devlet olarak merkezi bir yerde ciddi anlamda sadece İşletim Sistemi, Ofis Programı ve Geliştirilebilir bir yazılım dili üretip, hem bu şekilde insanlar için istihdam sağlamak hem de kendi milli yazılımlarımızı kullandırmak yerine -ki 4.500.000 € 'nun bu işe başlangıç olarak fazlaca yeteceğini düşünüyorum- biz gidelim dünya kadar para verelim satın alalım.

Çok güzel
0
bio
Zaten milyon avroyu verecek olanlar bizim memleket degil, Italya.

Haberi yazan arkadas "buyrun buradan okuyun" diyecegine ozet kismina azicik daha detay yazsaymis...

0
Zebani
merak uyandırmak istemiş zaar :)
0
majesty
Önemli olan özgür yazılımın zaferi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Favori Paket Yönetim Sisteminiz nedir?

Soulblighter

http://www.osnews.com/story.php?news_id=8770 adresinde 'Favori Paket Yönetiminiz nedir?' başlığıyla anket düzenleniyor. Benim şu an için favorim (çünkü listedeki bazı paket yönetim sistemlerini bilmiyorum) Pkgtool. Bence Slackware'a program kurmak, güncellemek ve kaldırmak çok kolay. RPM'e ise hiç ısınamadım. RPM'in paket bağımlılıkları beni öldürüyor. Bir program kurmak veya güncellemek eziyet. APT ise ankete göre topuklamış gidiyor. Şu APT'yi test etmek için bir Debian kuracam bir gün valla :) APT hakkında kötü konuşana hiç rastlamadım. Herkes övüyor.

GnuPG Yeni Logo Yarışması!

BatoR

8 yıllık logolarından sıkıldıklarını dile getiren GnuPG, bir logo yarışması düzenlemiş. Yarışma süresi 31 Ekim' e kadar. Elde edilen bağışların %50'sini ödemeyi taahüt ediyorlar. Bu arada sonsor olmak isterseniz de Paypal aracılığı ile ödeme yapabiliyorsunuz. Sponsorların listesi 1. gelen logo belli olduktan sonra yayımlanacakmış. E hadi ne duruyorsunuz, davranın :)

7d6 Demoparty

Tarık

7dx'in 5'nci ayağı ve Türkiye'nin 7. scene partisi olan 7D6 kendi sitesinde duyuruldu. Parti 2-3 Aralık 2006 tarihleri arasında gerçekleşecek. Giriş bedelsiz. Partiye katılmak için formu doldurmanız gerekiyor.

OSEC Linux Eğitimleri : 18 Eylül

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Open Source Enterprise Centre tarafından gerçekleştirilen Linux eğitimleri yeni dönemi 18 Eylül'de başlayacak.


Eğitim programı hakkında detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr adresindeki programı mutlaka inceleyin. Bizimle iletişime geçin.

Başkasının Ödevini Yap Ferrari Kazan

FZ

Önce üniversite tezlerini bilgisayarda yazanlar ortaya çıktı, ardından hazır tezleri pazarlayanlar. Hemen ardından da sipariş üstüne tez yazanlar belirdi. Zamanla daha alt sınıflardaki öğrencilerin de bu 'nimetten' faydalanma arzusu keşfedildi. Üstelik bu 'pazarda' müşteri daha çok, sürüm de daha fazlaydı. Yapılan araştırmalara göre internet üstünden ödev hazırlayan, satan ve paylaşan sitelerin yıllık cirosu 2 milyar YTL'ye yaklaşıyor. Öğrencilerin kopya ödevler için en çok tarih ve edebiyat derslerini seçtiği ortaya çıkmış.