Eskişehir'de Yazılım Üssü İçin İlk Adım

0
FZ
1971 yılından bu yana Türkiye’nin bilişim uygulamalarını daha çağdaş bir düzeye taşıyarak toplumsal fayda yaratmayı hedefleyen Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) Eskişehir Şubesi, kenti Türkiye’nin ve Avrupa’nın bilişim merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda Eskişehir Valiliği ve KOSGEB ile işbirliği yaptı. Bu işbirliğinin sonucunda, 15 Şubat günü taraflar arasında Eskişehir Yazılım Üssü’nün kurulması için bir ön protokol imzalandı.

Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Uğur Akkuş, KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan ve Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı tarafından imzalanan ön protokole göre, Eskişehir’de sadece yazılım Ar-Ge ve ihracatına yönelik faaliyet göstermek isteyen KOBİ’ler, genç girişimciler ve çok uluslu büyük firmalar için bir yazılım üssü kurulacak. Ancak çok uluslu firmaların üsten yararlanabilmeleri için, Eskişehir’e doğrudan yatırım yaparak, ürünün Türkiye’de üretildiğini ve geliştirildiğini belirtmeleri, geliştirilen ürünün ihracatını Türkiye üzerinden yapmaları, personelin en az %30’unu Eskişehir’den istihdam etmeleri, yeterli yetişmiş insan kaynağı bulunmaması halinde eğitim vermeleri gerekecek. Bu sayede, çok uluslu yabancı firmalar aracılığıyla da Türkiye’nin tanıtımına, ekonomik kalkınmasına ve bilgi toplumuna dönüşmesine katkı sağlanmış olacak.

Kaynak: http://www.eskisehir.tbd.org.tr

İlgili Yazılar

TÜBİTAK Elektrikli Otomobil Üretti: Elit-1

FZ

Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce (MAM) üretildi. 'ELİT-1' adı verilen taşıt, çalışıp çalışmadığı anlaşılmayacak kadar sessiz ve yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Hem benzin hem de elektrikle çalışan 'hibrid elektrikli taşıt', şu anki düzeneğiyle 90 kilometre hıza ulaşıyor. Elektriği yakıt olarak kullanarak 130 kilometre mesafe kat ediyor. Benzinle çalışan araçlardan yüzde 50 tasarruflu.

ABD Ordusu İçin Dünya Simülasyonu

FZ

``There´´ isimli oyun firması, ABD ordusu tarafından kullanılmak üzere sanal bir dünya modeli geliştiriyor. Söz konusu model gerçek dünyanın 1:1 ölçekli simülasyonu olacak.

Söz konusu bilgisayar modelinin gelecekteki çatışmalarla ilgili önceden planlama yapabilme amacına hizmet edeceği belirtiliyor.

Kaynak: http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3507531.stm

BSA Rezil Oldu

FZ

Kısa bir süre önce Almanya'daki Muenster Üniversitesi, BSA tarafından kanun dışı MS Office dağıtımı yapmaktan ötürü suçlandı. Üniversitenin FTP sunucusunda OpenOffice.org dosyaları vardı ve BSA'nın ortalığa saldığı "script" içinde "Office" sözcüğü geçen herhangi bir site gördü mü alarm veriyordu. Üniversite yöneticileri tarafından uyarılan BSA, yanlış anlama için özür diledi.

Editörün Notu: Yapay zekâ, doğal aptallıktan iyidir.

HP Compaq`ı satın aldı

tongucyumruk

Slashdot`ta bugün çıkan bir habere göre bilgisayar devi Compaq yine bir başka dev olan HP tarafından satın alındı. Bu yolla HP IBM`den sonra dünyadaki ikinci büyük bilgisayar firması haline geldi.

Turing Ödülünü İlk Kez Bir Kadın Kazandı

FZ

IBM'in ilk kadın üyesi olan eski matematik öğretmeni Frances E. Allen bu hafta bilgi işlem dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan A. M. Turing Ödülünü aldı. Allen bu ödülü alan ilk kadın. Kendisi ile bir çiftlikte büyümenin nasıl bir şey olduğu, kadınların teknolojideki rolü ve ödül parasını nasıl kullanacağı hakkında Deborah Perelman'ın yaptığı 1 Mart 2007 tarihli eWeek.com röportajının Türkçe çevirisini yazının devamında okuyabilirsiniz.