Hurriyet kampanya yapiyor

0
bm
Hurriyet web sitesinin ana sayfasindan linkli iyi niyetli ama potansiyel olarak fevkalade zararli bir kampanya var: http://www.hurriyetim.com.tr/dosya/harflerimiz/.

Uc sIk isaretlenebiliyor, ucu de develete yasak koydurmaya yonelik. Ustelik ISO standartlari varken 'Devlet standart koysun, yazilimlarda buna uyma zorunlulugu getirsin' diye bir ifade de var! Bunu yapanlar bir devlet kurulusu olan TSE'nin neleri yapip neleri yapmadigini bize haber vermekle gorevli basinimiz, dikkatinizi cekeyim. Yani mankenlere ve hakemelere standart getirecegiz deyip, "ithal mallarini test edecegiz vakfimiza bagis mukabili" tarziyla aldiginiz her malin maliyetini sisiren, IKI defa (ISO 8859-1 ve 8859-15) Izlanda karakterlerinin Turkce karakterlerin yerini almasina engel olamayan (belki haberi bile olmayan) kurulus olan TSE'nin. Lutfen disariyla is yapmayi zorlastiracak, kucuk sirketler ve kisiler tarafindan yapilacak ithalatin zaman ve kirtasiye maliyetini yukseltecek bu girisime hayir deyin. Ben de memnun degilim Ingilizce alfabeyle Turkce yazmaktan ama artik 2004 senesinde internette basin gucuyle devlete teknolojik yasak koydurma kampanyasi yapilmasini cok daha uzucu buluyorum.
Biz devlet eziyetinden kurtulmaya calisiyoruz, basinimiz masallah uc yeni yasagin uzerine tiklatiyor. Ustelik standardi dayatacak olan site IE'den baska birseyle calismiyor! Ses cikartin lutfen, murekkebi ficiyla alanlarin bilir bilmez yazi yazip herkesin uzerine yasak getirme tesebbusleri sonuc vermesin. Eli kalem tutanin kendi isine bakacagina ne gucu varsa kullanip baskalarinin uzerine yasak getirme hevesi yavas yavas kirilsin bu memlekette.

Görüşler

0
korhan
Hürriyet, geçmişi zaten lekeli olan bir basın kuruluşu, eğer altında yatan maksat bu kadar ucuz ise kendimizi şanslı saymamız gereklidir.

Mail de olan bir tükçe karakter sorununu nasıl çözmeyi düşündüklerini açıklamamışlar...
0
malkocoglu
Cep telefonlari hakkindaki yoruma katiliyorum. Bir de kullanabilecegi zaman TR karakterleri kullanmayanlar var tabii, bu satirlarin yazari gibi... (Tiz vurun kellesini!) Sahsen sag taraftaki Turkce harfleri kullanmamiz gerekir, ve her seferinde "iste bugun baslayacagiz" diyoruz, fakat cabuk bir not icin zor geliyor. Ciddi yazilar icin Emacs postfix kipi kullaniyoruz, ı icin i ve ; tuslarina arka arkaya basmak gibi, bu yuzden TR klavye yetenegi bir turlu gelismedi. Utanarak soyluyorum. FM'e haber gonderirken Emacs postfix ile HTML yazip, onizleme yapip oradan her paragrafi kopyala-birak yaptigimi soylersem, halimi anlarsiniz umarim.
0
bm
Bilkent'te HMM kullanarak ASCII'yi ISO-8859-9'a cevirme calismalari yapan biri vardi uc bes sene evvel. Bunu emacsin icine koymayi dusunmustum bir ara ama sonra o Turkce corpusu bulamadim/alamadim. Zaten simdi ISO-8859-9 da onemini kaybetti cunku euro isareti yok onun icinde. Yavas yavas unicode ve UTF-XX'e donecegiz herhalde, ama bu HMM isi ne olursa olsun fena olmayabilir. Okul icin proje filan arayanlar bir google yapsinlar bence, ilginc bir calisma ve iyi bir hizmet olabilir.
0
bm
Bakmadan konustum, iste link: http://www.nlp.cs.bilkent.edu.tr/deasciifier.html . Ileriseviye.org isin bir yazi cikabilir bundan belki?
0
FZ
Söz konusu programdan haberdarız. Programın daha gelişmiş hali artık Sabancı Üniversitesi´nde çalışmalarını yürüten Dr. Kemal Oflazer ve onunla birlikte çalışan araştırmacılar tarafından hazırlanıyor. Bununla uğraşan bilgisayar ve yapay zeKâ bilimcilerinden ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi´nde Dr. Cem Say yönetiminde Türkçe anlama sistemleri konusunda yüksek lisansını tamamlamış Özlem Hanım da bu konu ile bağlantılı bildiğim kadarı ile.

Burada daha fazla detaya girmeyeceğim çünkü yaklaşık iki hafta sonra yani Mayıs ayının başında çıkarmayı planladığımız ve "kült bilgisayar dergisi" (efsane diye okuyun :-P ) olmaya aday bir dergide söz konusu sisteme dair detaylı bir haber yayınlayacağız zaten (meraklı okurlar lütfen burayı soru yağmuruna tutmasınlar çünkü şu anda hummalı ve ``top secret´´ :-P bir çalışma yürütülüyor dergi için, bomba etkisi yaratmak için detay vermemiz yasaklandi ;-).

Ancak tabii buna ek olarak ileriseviye.org ve fazlamesai.net her daim damardan teknik makalelere açıktır, potansiyel yazarlara duyurulur (ve ümitle yazı beklenir) ;-)
0
bm
Bu yeni bilgilerle bir daha google yapınca programı buldum. Açık değil görebildiğim kadarıyla ama bir web form ile webden kullanmak mümkün. Link şuhttp://fens.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html
0
bm
Bu yeni bilgilerle bir daha google yapınca programı buldum. Açık değil görebildiğim kadarıyla ama bir web form ile webden kullanmak mümkün. Link şu http://fens.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html
0
malkocoglu
Çok baba bir program ve bu satırları bu programı kullanarak yazdim. Teşekkürler.
0
mentat
ya herseyi anladim da q klavye yerine f klavyeye gecmek? yazan arkadas f klavyenin turkce oldugunu, q'nun herhalde q harfinden dolayi gavurca oldugunu zanneden, daktilodan bilgisayara gectiginde (tahminen bu anketi hazirlamadan bir hafta once) bu klavye denen gavur icadi sey bozuk seklinde hislenip bu milliyetci hislerini toplumla paylasmak isteyen zavallinin teki.

biz de mumkunse tum q klavyeleri devlet toplasin, tuslarini bu arkadasa duzelttirip f klavye olarak sahiplerine iade edilsin seklinde bir kampanya acsak? anket de olur..
0
tongucyumruk
Aşağıdaki satırları Q Klavye ile yazdığımı belirteyim önceden.

F klavye standart Türk klavyesidir. Bilgisayardan önceki yıllarda Türkiye'ye giren tüm daktiloların bu tuş dizilimine sahip olması mecburiyeti getirilmiştir. Ayrıca F Klavye türkçe yazmak için en uygun tuş dizilimine sahiptir.

Q klavye ise standart veya başka birşey değildir. Bilgisayarın türkiye'ye ilk geldiği yıllarda Amerikan Q klavyesinde en sağda bulunan 8 işaretin türkçe harflerle değiştirilmesi sonucu ortaya çıkmış tuhaf bir klavye dizilimidir. Dahası Q diziliminin ilk ortaya çıkış sebebi de insanların yazımını hızlandırmak değil yavaşlatarak daktiloların kilitlenmewsini önlemektir. Daha sonra aynı Türkçe'nin F klavyesi gibi ingilizce için de Dvorak klavyesi çıktıysa da tutulmamıştır.

Türkçe yazmak isteyen insanlar için F klavye olabilecek en uygun klavye dizilimidir. Yıllardır gelen Q alışkanlığına ters düşmesi bunu değiştirmez. Türkiye'de bilgisayar alan insanların çoğunluğunun türkçe yazacağı düşünülürse öntanımlı olarak F klavye verilmesi, Q klavyenin ise seçenek olarak sunulması hiç te mantıksız bir hareket olmaz.
0
bm
F klavye tercihi özellikle on parmak yazabilenler ve Türkçe yazacak olanlar için gayet doğru bir tercih. Bulunması da zor değil, piyasada var. Bir daha notere gittiğim zaman bakacağım, oralarda işlerini eskiden daktiloyla ve çok hızlı yapanların Q-klavyeye razı olduklarını zannetmiyorum. Devlet ihalelerinde şartnamelere F-klavye konmaması şaşırtıcı biraz, belki konuyordur? Kanun zoruyla yapmaya luzum yok bunları.
0
aRda_
Gecen ay Besiktas Vergi Dairesi'ne gittigimde benimde dikkatimi cekmisti, oradaki memurlarda Q TR klavye kullaniyorlar.Aslinda buna cok sasirmamak gerek, ne de olsa bankalara ve binlerce devlet dairesinin bilgisayar sistemini IBM yapiyor ;)
0
mentat
haklı olabilirsiniz aslında. bir an F klavye isteruku görünce dellendim galiba. şimdi sakinledim :)

ancak, bilgisayardan "anlayan" kisim q klavye kullanmaya çoktan alışmışken böyle bir standart geçişinin faydadan çok zarar getireceğine inanıyorum sanki hala..
0
bm
Ben mi yanlis hatirliyorum yoksa Hurriyet sonuclari mi degistirdi? Hafta sonu 12-13 bin kisi cevap vermisken %30larda olan sonuclar simdi 19bin kisi icin %60lara cikmis? Nasil is bu?
0
aRda_
Hurriyet'tir ne yapsa yeridir, kendini bir sekilde "hakli" cikarmak icin elinden geleni yapar...

Soz anketten acilmisken Fazlamesai'nin anket arsivinde "hangi klavyeyi kullaniyorsunuz?" diye bir ankete raslamadim.Zaten su anki de eskimisdi.. ;)
0
tongucyumruk
Evet yeni anket isterük:

Ne tip klavye kullanıyorsunuz?

Türkçe Q
Türkçe F
İngilizce Q
İngilizce Dvorak
Gerçek hacker'lar klavye kullanmaz
0
sametc
gercek hackerler klavye kullanmazlarmı ne kullanırlar kafam karıştı :) robot mu ki hackerler :)
0
tongucyumruk
Bilgisayarla gönül bağları vardır desek?
0
murat09
Yapsın. Yeridir ve destekliyorum. Vakti zamanında (2 ay kadar oluyor) PhpNuke News modülü için küçük bir hack ile haberleri site ziyaretçilerinin PDF formatlı kaydedebilmesine olanak sağlayan bir şeyler denemiştim. İngilizce harflerde problem yoktu (ISO 8859-1 de) ama Türkçe karakterler doğru görüntülenemiyordu. Bende lazım gelen dosyaları aramama rağmen bulamadım, çok da tecrübeli olmadığım için ne yapmam gerektiğini de bilemedim. (RTFM yapmadım değil, baştan belirteyim!) Sonunda iso8859-9.map vs. dosyaların bu betiğin kurulduğu dizine yüklenmesi gerektiğini buldum. Dosyaları bulamayınca FM Forum'da ve birkaç yerde daha yardım istedim. O gün bugündür başlık/soruma yanıt gelmediği gibi bir yol gösteren de çıkmadı. Ben mi körüm bilemiyorum ama, Türkçe hazırlanan, NukeCMS dinamiği kullanan sitelerin birinde bile PDF kaydetme olanağı görmedim, bir ilk yapıp bunu paylaşmak istemiştim. Umudum 'Hürriyet'in geçmişi karanlık zaten' denilerek belki de güzel bir geleceğin karartılmaya çalışıldığını, siteye giriş yapınca (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=Your_Account) buradaki Türkçe karakterlerin ABUK SUBUK harflerle yer değiştirdiğini görünce iyicene azalıyor.
Belki bir gün, F mi Q mu diye tartışmak yerine, hala çoğu sitede Türkiye'mizi ve Türkçe konuşan insanları hakir görerek 2-3 milyon nüfuslu, tarihte hiç bir olumlu-olumsuz etkisi olmamış kıytırık ülkelerin altında gösteren anlayışa karşı durup Türkçemize sahip çıkarız.
PS: Ayrıca bir not, bazı devlet kurumlarında isteyene F klavye veriliyor, kimseye zorla Q kullan diyen birini de görmediğim gibi, bunu kendim de sistem admini olarak hiç yapmadım, yeterki kullanıcı istesin...
0
bm
Hürriyet'in geçmişi karanlık denerek güzel gelecek nasıl karartılır? FM mı gelecek karartıyor? Ben bu siteyi idare edenleri net ortamı dışında tanımıyorum ama mesai ve belki para harcayip kimseden birşey istemeden buyurun kullanın, size haberler verelim diyen insanlar geleceği nasıl karartır anlamış değilim. Belki başka bir şeyden bahsediliyor da ben anlamıyorum.

PHPnuke'un sitesinden bunu yazanların istek üzerine ve bedeli mukabili yardım yapabilecekleri gibi bir intiba aldım, belki orayı denemelisiniz?

Türkiye'nin bir çok küçük ülkenin gerisinde kaldığından söz eden yerlerden bahsetmişsiniz. Doğru, pekçok raporda (en son benim bildiğim The Economist'in bir kolunun raporunda) oldukça aşağılarda çıkıyor. Ama bunun Türkçe'nin hakir görülmesiyle bir alakası olduğunu zannetmiyorum. Gayet tabi küçük nüfuslu, nüfusu artmayan, çok başka bir coğrafyada olan ülkelerin gelişimleri farklı olacaktir. Bu bahsettiğiniz 2-3 milyon nüfuslu ülkeler öyle ülkeler heralde (İskandivya, yeni gelişmeye başlayan Baltık ülkeleri, Singapur Tayvan vs.)

Tabi siz gerisinde kalmış değil, "altında gösterilen" demişsiniz. Dışarıda yaşamış birisi olarak sizi temin edeyim, üç beş tarihsel garezi olan gurup hariç kimse sabah akşam ne etsek de şu gelişmekte olan Türkiye hakkında düzmece istatistik uydursak demiyor. Tek boyuta indirgenip sıralama şekline sokulan ölçütlerde nelerin dikkate alındığına iyi bakmak lazım. Mesela nüfus artış olanı, bebek ölüm oranı ve kadın okur-yazarlığını bir karıştırıp bilmemne indexi dersek Türkiye hakikaten berbat bir yer gibi gözükebilir. Bunu yazan da kabahat yok, rakamlar öyle. Genç çalışabilir nüfusun bütün nüfusa oranı istatistiğine bakarsanız orada da çok iyi çıkıyoruz. İkisi de doğru, ama farklı şeyler ölçüyorlar.

Bilgisayarla ilgili istatistiklerin kötü çıkmasının önemli sebeplerinden biri heryerle beraber gelişmemize devletin Telekom tekeli vasıtasıyla engel olmuş olması. Pekçok şeyi yasakladılar, kontürden para kazanıp erişimi çok ucuz yaparak da dial-up'a yatırım yapanın canını yaktılar. Neticede sektöre girecek olan esas girişimci yatırımcı (ve muhtemel yabancı ortakları) bezdi çıktı. Bunu bize yabancılar yapmadı, kendi kendimize yaptık. Şimdi dışarıda net balonu söndü, kimseye kolay yatırım yaptıramıyorsunuz. Bizimkiler bütün heveslileri bezdirdikten sonra ancak bu sene sonuna doğru bir şekilde serbestiliğin kuralını kanunu yapacaklar. Koç ve Sabancı gibi büyük ve hantal şirketler bile 'biz hazırız hadi' diyorlar artık, o kadar geç kalindi yani. Bu arada 96'da 16 yaşında olan Amerikalı çocuklar ayda 20-30 dolara önce 56k sonra 768k ADSL yahut 10Mbit Kablo ile bağlandılar, içlerinden bir kısmı kendisini bu imkandan faydalanarak yetiştirdi ve şimdi yeni başladıkları işlerinde bir sürü şeye bizim zeki gençlerimizden çok daha fazla hakimler.

O kadar kişi netin üzerinde o kadar sene geçirmiş olunca gayet tabi net üzerinden yapılan pekçok şey de çok daha kolay yerleşebiliyor. Türkiye'de hala 'ucuz' TTnet ile günde 10 saat bağlı kalmak asgari ücretin yarısınan fazlasına geliyor. Bizim çocuklar n'apsin? Ama Türkçe konuştukları için olmadı bu! Bu gazetecilerin mahiyetini dahi anlayamadıkları problemleri kanunla çözdürmeye çalıştıkları devletimiz yaptı bunu bizim çocuklara. Resim budur. Ne kadar serbestlik o kadar gelişme. Ne kadar slogan ve yasak, o kadar garabet. (alın size slogan!)

0
murat09
Hürriyet'i savunmak bana düşmez. Ben girdiğiniz yazıya eklenen ilk yorumu kastettim, zahmet edip bakarsanız görebilirsiniz.
Buradaki hiç kimseninde iletişimde devlet tekelinden hoşnut olduğunu sanmıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin Türkçe'ye "OEM bilgisayarcı!"lardan daha fazla sahip çıkacağını bildiğimden dolayı yazdığım bir yazı için, devletin yaptığı ne kadar olumsuzluk varsa bunları "istatistiklerle", "Amerikalı John" larla, Koç'lar, Sabancı'larla örnekleyip Türkçeye sahip çıkan insanlara günahını yüklemeniz gerçekten ilgi çekici!
Devam edin. Dandik uydurma harfleri Türkçe yerine bize yutturan OEM tekellerine göz yumun. F yerine Q ları aldık, İngilizce şarkılarla Eurovision'a katıldık, madalyamızı da verdiler onlara ne kadar çok benzediğimiz için, sırada bütün bir halkın sömürgeleştirilmesi kaldı. Belki arada benim gibi satın aldığı anakartın, ekran kartının klavuzunun, internet sitesinin Türkçe desteği olmasını isteyenler çıkacaktır ama onlarda bu medeniyet salvolarında ezilecektir. (Gürcistan nerede tam biliyor musunuz? Bulamazsanız Creative.Com da aratmanızı önereceğim, ama sakın Türkiye'yi orada aramayın!)
Ek: PhpNuke.Org adresini de verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Zahmet oldu, bir para vereyim de deneyeyim.
0
bm
Türkçeye sahip çıkanlara hiçbir fatura çıkartmiş değilim. Türkçeye sahip çıkmanın bir yolu var, bu da Hürriyet'ten ögrenilir diyorsaniz o başka.

Ben sadece vatan millet Türkçe diyerek zaten ilerlemeye engel devlete makul olmayan yasaklar koydurulmasını istemiyorum. Siz bu devletin bu kanunları nasıl uyguladığını bilmiyorsunuz herhalde. Görüldüğü gibi değil bu işler, öyle "her satılan yazılım Türkçe ola", "koyduğumuz standarda uymayan satılamaz" deyince sadece bu prosedürü masraf yaparak aşanlar iş görebilir hale gelir. 'Her satılan yazılım Türkçe olmalı'nın arkasından 3-5 milyona Linux CD'si satanların "bu kanunsuz" diye cezalandılırılmayacağını nereden biliyoruz?

Bakın bugün bu tip kanunlar yüzünden bir cok sirketin içinde osiloskop olan bir dolabı var (devlet bilgisayar tamiri için osiloskop bulundurulmasını istiyor, gerekmesi gerekmiyor). İthalat yapmak için mal başına kıyamet kadar TSE prosedürü var. Piyasada üçüncü sınıf mal kalmadı mı zannediyorsunuz bu yüzden? Ama çeşit bulamıyoruz ithalat zor olduğu için. Tabi devlet Türkiye'de ilginç iş yapılmasını istemiyor olabilir, amaç buysa onu bilmem. Sattığı mali garanti süresi içinde çalışır durumda tutmayanın canını yakmak yetmez miydi? Gayet tabi dolandırıcıyı bulup yakalamak ve pişman etmek kırtasiyecilikten çok daha zor ama doğrusu o değil mi? Baştan biz düzenimizi çalıştıramayız nasıl olsa diye hareket edersek bu düzen ne zaman çalışır hale gelir?

PHPnuke konusunda doğru alındınız! Biraz mendeburluk yaptım sabah sabah.


0
bm
Yukarıda bahsedilen kaygıyı destekleyen bir haber: http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~4@nvid~404049,00.asp

0
bm
Nicin TSE'yi milletin basina daha beter musallat edecek fikirlere ben dahil bazilarimizin tepinerek tepki gosterdigini ortaya koydugu icin arsiv amacli ekliyorum http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/09/26/haber_129234.php [www.radikal.com.tr]

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Çin'de Bilgisayar Adaletin Temelidir!

noworriesci

Ne yargıç, ne de jüriler karışıyor. Çin'de resmen uygulamaya geçen yöntemle suçun ve suçlunun verileri bir sisteme giriliyor, cezaya bilgisayar karar veriyor.

Türk Yazılımcılarına Müjde

sametc

Türkiye Bilişim Vakfı, Türkiye’deki yazılım potansiyelini yurtdışına tanıtmak amacıyla bir yazılım portalı oluşturmak üzere kolları sıvadı.

Baby Language Firmware 1.0 (ya da Chomsky haklı mı?)

FZ

Bilişsel Bilim haberlerini gündeme getiren CogNews sitesindeki son haberlerden birine göre bebeklerin beyni doğuştan itibaren insan konuşmasını diğer ses dalgalarından ayırt etmeye programlanmış durumda. Birkaç günlük bebeklerin üzerinde gerçekleştirilen deneylerde görüldüğü kadarı ile beyin bir doğal dil ses sinyalini algıladığı anda sol yarımküresinde yüksek etkinlik gerçekleşmeye başlıyor.

Yahoo´daki orjinal haberde, aynı bebeklerin, konuşmalar tersten dinletildiğinde herhangi bir farklı beyinsel etkinlik sergilemediklerine dikkat çekiliyor.

Yapay Zekâda Hedef Hala Uzakta

ahmetozer

Savaş alanında, yaşlıların bakımında ve uzayın keşfinde… İnsanlığın robotlardan beklentisi saymakla bitmiyor. Ancak yapay zeka alanındaki ağır gelişme, görme, konuşma ve yürüme gibi en basit becerilerin dahi robotlara aktarılması zorlukla ilerliyor.

Başkasının Ödevini Yap Ferrari Kazan

FZ

Önce üniversite tezlerini bilgisayarda yazanlar ortaya çıktı, ardından hazır tezleri pazarlayanlar. Hemen ardından da sipariş üstüne tez yazanlar belirdi. Zamanla daha alt sınıflardaki öğrencilerin de bu 'nimetten' faydalanma arzusu keşfedildi. Üstelik bu 'pazarda' müşteri daha çok, sürüm de daha fazlaydı. Yapılan araştırmalara göre internet üstünden ödev hazırlayan, satan ve paylaşan sitelerin yıllık cirosu 2 milyar YTL'ye yaklaşıyor. Öğrencilerin kopya ödevler için en çok tarih ve edebiyat derslerini seçtiği ortaya çıkmış.