Java ile Kalıcılık (Persistence) - Hibernate

0
malkocoglu
Java programlarımızı yazarken nesneler ile uğraşırız. Bu nesneleri veri tabanına yazmamız gerekince, ilişkisel dünyaya ve kavramlarına atlamış oluyoruz. İlişkisel ve nesnesel modeller birbirinden farklılar, ve sonuç, "Model Uyuşmazlığı" denen kodlama stillerindeki anlaşmazlık olmaktadır. Çözüm: Java icinde SQL yazmadan, nesneleri tablolara eşleme dosyaları ile bağlamak, ve bu bağ üzerinden otomatik SQL üretmek. Kalıcılık (persistence) araçları burada yardımcı oluyor. Java dünyasında kalıcılık araçlarından Hibernate'i aşağıdaki yazı dizisinde tanıtıyoruz.
SELECT / UPDATE / INSERT / DELETE Yazmaktan Kurtulun
Hibernate ve Yabancı Anahtarlar (Foreign Keys)
Hibernate İle Nesne Okumak
Sorgulama ve Hibernate

Görüşler

0
FZ
Çok çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum, dolayısı ile makale için teşekkürler! Bildiğim kadarı ile Microsoft olsun, diğer şirketler olsun .NET ortamı için de benzer çalışmalar yapıyorlar ama tabii Java teknolojileri bu konuda daha olgun.

Ciddi bir gerilim var yani bir yanda nesneye yönelik programlama mantalitesi öte yandan SQL ve yapısal SQL modeli. Sürekli bir mantaliteden diğerine geçiş. Açıkçası bu beni çok rahatsız ediyor ve maalesef henüz sunulan çözümlerin öyle çok daha yumuşak geçiş sağladıklarına ikna olmuş değilim. Yine de doğru bir yol olduğuna inanıyorum yani eğer bilgisayar kullanıyorsak biz programcıların da işlerini kolaylaştıracak önemli altyapıların geliştirilmesi lazım, şahsen program yazarken işkence çekmekten hoşlananlardan değilim ;-) Ve özellikle yani nesnelerle uğraşmayı tercih ederim, SQL ne kadar otomatik üretilirse ve ben koda baktığımda kod ne denli kısa ve ``doğal´´ görünümlü, dolayısı ile kolay okunabilir olursa o kadar iyi.
0
malkocoglu
Hakikaten, programcılar nesneler ile ne kadar zaman geçirirse, ilişkisel modelden o kadar uzaklaşıyor. Kodlama sırasında tam lazım olan bir nesne akla geliyor, ve diyoruz ki "ben bu nesneyi thiş.getOtekiNesne() ile ne kadar rahat alırdım", fakat nesne veri tabanında hafızada değil!

Kalıcılığın, hem bu tip nesne arası ilişkileri takip, hem de (özellikle) en basit CRUD (CReate/Update/Delete - Ekle/Güncelle/Sil) islemleri için çok çabuk ve faydalı bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Olayın "Bir nesne --> Bir tablo" tarafı çözüldükten sonra, ilişki takip ve sorgulama özellikleri kullanılmaya başlanabilir. Veri tabanlarından bağımsız olabilmek te bir yan fayda, MySql'de yazdığımız Java kodu, Oracle'de değiştirmeden çalışması gibi mesela.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NetBeans 5.0 çıktı!

jfever

Sun tarafından açıkça desteklenen açık kaynak kodlu Java geliştirme platformu NetBeans baştan aşağı yenilendi ve 5.0 sürümü indirilmeye hazır.

Yenilenen arayüz geliştirme araçları, populer uygulama sunucularına destek (JBoss, Weblogic, Sun AppServer, Tomcat.) , JSF ve Struts desteği, geliştirilmiş kod yardımcısı, editör özellikleri ve daha pek çok yenilik.

Schemafree

anonim

Küme ortamında MySQL'in indeks silme ve güncelleme sırasında tabloları kitlediği gözleminden hareketle, indeksleri ek tablolar olarak şemasız bir veri tabanında kullanma fikri ortaya çıktı. Friendfeed altyapısı şu anda Python ortaminda boyle bir çözümü kullanıyor; Schemafree projesi bu altyapıyı Java ortamında yapmayi amaclamakta. Blogumuzda cikan haber surada bulunabilir.

Java ile Cep Telefonlarına Yönelik Uygulama Geliştirme - 1

FZ

``Ne? Hala Java uyumlu bir telefonunuz yok mu? Çok da dert etmeyin. Araştırmalar, 2006 yılına kadar tüm cep telefonu modellerinin Java uyumlu olacağında hemfikir. Peki, geliştirici olarak bize düşen ne? Tabi ki bu cihazları sefil kullanıcıların ihtiyaçlarına ve de çoğunlukla eğlencelerine uygun şekilde programlamak. Cep telefonlarımızı, kıstlı da olsa birer bilgisayar haline getirecek bu teknolojiyle bu güne kadar neler yapıldığını ve neler yapılabileceğini görmek istiyorsanız midlet.org adresini hemen ziyaret edin (tamam, önce yazıyı okumayı bitirin, sonra ziyaret edin - ve evet, ileride oyun da yazacağız!)´´

Selem Delül´ün J2ME teknolojisi ile cep telefonu programlama konusunu ele alacağı yazı dizisinin ilk bölümünün devamını ileriseviye.org sitesinde okuyabilirsiniz.

Python vs Java

xMaster

Java ile Python arasında ufak bir karşılaştırmayı yazının devamında bulabilirsiniz...

AspectJ'nin lideri Spring'e katılıyor

anonim

Java'da İlgiye Yönelik Programlama'ya (Aspect Oriented Programming) imkan veren AspectJ projesinin lideri Adrian Colyer, Spring Framework için interface21 şirketine katılıyor.