Java ile Kalıcılık (Persistence) - Hibernate

0
malkocoglu
Java programlarımızı yazarken nesneler ile uğraşırız. Bu nesneleri veri tabanına yazmamız gerekince, ilişkisel dünyaya ve kavramlarına atlamış oluyoruz. İlişkisel ve nesnesel modeller birbirinden farklılar, ve sonuç, "Model Uyuşmazlığı" denen kodlama stillerindeki anlaşmazlık olmaktadır. Çözüm: Java icinde SQL yazmadan, nesneleri tablolara eşleme dosyaları ile bağlamak, ve bu bağ üzerinden otomatik SQL üretmek. Kalıcılık (persistence) araçları burada yardımcı oluyor. Java dünyasında kalıcılık araçlarından Hibernate'i aşağıdaki yazı dizisinde tanıtıyoruz.
SELECT / UPDATE / INSERT / DELETE Yazmaktan Kurtulun
Hibernate ve Yabancı Anahtarlar (Foreign Keys)
Hibernate İle Nesne Okumak
Sorgulama ve Hibernate

Görüşler

0
FZ
Çok çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum, dolayısı ile makale için teşekkürler! Bildiğim kadarı ile Microsoft olsun, diğer şirketler olsun .NET ortamı için de benzer çalışmalar yapıyorlar ama tabii Java teknolojileri bu konuda daha olgun.

Ciddi bir gerilim var yani bir yanda nesneye yönelik programlama mantalitesi öte yandan SQL ve yapısal SQL modeli. Sürekli bir mantaliteden diğerine geçiş. Açıkçası bu beni çok rahatsız ediyor ve maalesef henüz sunulan çözümlerin öyle çok daha yumuşak geçiş sağladıklarına ikna olmuş değilim. Yine de doğru bir yol olduğuna inanıyorum yani eğer bilgisayar kullanıyorsak biz programcıların da işlerini kolaylaştıracak önemli altyapıların geliştirilmesi lazım, şahsen program yazarken işkence çekmekten hoşlananlardan değilim ;-) Ve özellikle yani nesnelerle uğraşmayı tercih ederim, SQL ne kadar otomatik üretilirse ve ben koda baktığımda kod ne denli kısa ve ``doğal´´ görünümlü, dolayısı ile kolay okunabilir olursa o kadar iyi.
0
malkocoglu
Hakikaten, programcılar nesneler ile ne kadar zaman geçirirse, ilişkisel modelden o kadar uzaklaşıyor. Kodlama sırasında tam lazım olan bir nesne akla geliyor, ve diyoruz ki "ben bu nesneyi thiş.getOtekiNesne() ile ne kadar rahat alırdım", fakat nesne veri tabanında hafızada değil!

Kalıcılığın, hem bu tip nesne arası ilişkileri takip, hem de (özellikle) en basit CRUD (CReate/Update/Delete - Ekle/Güncelle/Sil) islemleri için çok çabuk ve faydalı bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Olayın "Bir nesne --> Bir tablo" tarafı çözüldükten sonra, ilişki takip ve sorgulama özellikleri kullanılmaya başlanabilir. Veri tabanlarından bağımsız olabilmek te bir yan fayda, MySql'de yazdığımız Java kodu, Oracle'de değiştirmeden çalışması gibi mesela.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

JTS 13 | Exploring JSF 2.0 and PrimeFaces | Çağatay Çivici

tanerdiler

Java Teknolojileri Programcıları Derneği'nin düzenlediği Java Teknoloji Saatlerinin 13.'sü Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım ve Bilişim Kulübü'nün katkılarıyla 1 Ekim 2010 Cuma tarihinde saat 19:00'da Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde Çağatay Çivici'nin anlattığı "Exploring JSF 2.0 and PrimeFaces" adlı konuyla gerçekleştirilecek. Katılım her JTS'de olduğu gibi ücretsizdir.

Java Teknolojileri Televizyonda

anonim

Java Teknolojileri Derneği'nin katkılarıyla Java teknolojileri artık Türkiye'nin Teknoloji Televizyonu'nda.

Günlük yaşantımızın içerisine çoktan giren Java teknolojilerini ne kadar biliyor musunuz? Tüm dünyanın göz bebeği olan Java teknolojileri hakkinda fikir sahibi olmak ister misiniz? Fikir sahibi olmanın ötesinde Java teknolojilerini oğrenmek ister misiniz?

Java Kodları İçin Arama Motoru

anonim

Projenizi tamamlamak için eksik olan Java kodunu bulamadınız mı? turk.internet.com'daki habere göre, IBM, Berkeley Üniversitesi ile birlikte Java geliştiriciler için, en küçük kodların bile yer alacağı bir arama motoru geliştiriyor. Beta testindeki çalışmanın, bu yıl sonuna kadar tamamlanacağı bildiriliyor.

JavaDay `02

omniheurist

Sun`ın ünlü Java uzmanlarıyla tanışmak, tartışmak ve son yenilikler hakkında bilgi almak ister misiniz? Ayrıca Java Developer CD, Java Jumpstart CD, SunONE Starter Kit`i ve 3000$ değerinde yazılım paketi kazanma şansı yakalayacaksınız.

Bu gün tüm yazılım geliştiricilere açık.

Java Day 2002 - İstanbul
TARİH: 21 OCAK 2002, Pazartesi
YER: Hyatt Regency Oteli, Harbiye
LCV: developer@turkey.sun.com

Yazılım pazarında çığır açan Türk imzalı proje: WTP

FZ

Internet tabanlı çözümler geliştiren uygulayıcıların iş yükünün büyük bölümünü ortadan kaldıracak Web Tools Platform projesi hayata geçiyor. Grup temelli açık projelere ev sahipliği yapan Eclipse Foundation’ın önemli atılımlarından biri olan Web Tools Platform (WTP), İnternet üzerinde iş yapmanın kolay yolunu gösteriyor. Tüm İnternet temelli teknolojileri birleştirebilen ilk ve tek ortam olan WTP, 2005’in Ağustos’unda kullanıma sunulacak. Web Tools Platform projesi, Internet uygulamaları geliştirme kolaylığı sağlamasının yanı sıra, emek yoğun işlerdeki çalışma sürecini hızlandırıyor.