Java ile Kalıcılık (Persistence) - Hibernate

0
malkocoglu
Java programlarımızı yazarken nesneler ile uğraşırız. Bu nesneleri veri tabanına yazmamız gerekince, ilişkisel dünyaya ve kavramlarına atlamış oluyoruz. İlişkisel ve nesnesel modeller birbirinden farklılar, ve sonuç, "Model Uyuşmazlığı" denen kodlama stillerindeki anlaşmazlık olmaktadır. Çözüm: Java icinde SQL yazmadan, nesneleri tablolara eşleme dosyaları ile bağlamak, ve bu bağ üzerinden otomatik SQL üretmek. Kalıcılık (persistence) araçları burada yardımcı oluyor. Java dünyasında kalıcılık araçlarından Hibernate'i aşağıdaki yazı dizisinde tanıtıyoruz.
SELECT / UPDATE / INSERT / DELETE Yazmaktan Kurtulun
Hibernate ve Yabancı Anahtarlar (Foreign Keys)
Hibernate İle Nesne Okumak
Sorgulama ve Hibernate

Görüşler

0
FZ
Çok çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum, dolayısı ile makale için teşekkürler! Bildiğim kadarı ile Microsoft olsun, diğer şirketler olsun .NET ortamı için de benzer çalışmalar yapıyorlar ama tabii Java teknolojileri bu konuda daha olgun.

Ciddi bir gerilim var yani bir yanda nesneye yönelik programlama mantalitesi öte yandan SQL ve yapısal SQL modeli. Sürekli bir mantaliteden diğerine geçiş. Açıkçası bu beni çok rahatsız ediyor ve maalesef henüz sunulan çözümlerin öyle çok daha yumuşak geçiş sağladıklarına ikna olmuş değilim. Yine de doğru bir yol olduğuna inanıyorum yani eğer bilgisayar kullanıyorsak biz programcıların da işlerini kolaylaştıracak önemli altyapıların geliştirilmesi lazım, şahsen program yazarken işkence çekmekten hoşlananlardan değilim ;-) Ve özellikle yani nesnelerle uğraşmayı tercih ederim, SQL ne kadar otomatik üretilirse ve ben koda baktığımda kod ne denli kısa ve ``doğal´´ görünümlü, dolayısı ile kolay okunabilir olursa o kadar iyi.
0
malkocoglu
Hakikaten, programcılar nesneler ile ne kadar zaman geçirirse, ilişkisel modelden o kadar uzaklaşıyor. Kodlama sırasında tam lazım olan bir nesne akla geliyor, ve diyoruz ki "ben bu nesneyi thiş.getOtekiNesne() ile ne kadar rahat alırdım", fakat nesne veri tabanında hafızada değil!

Kalıcılığın, hem bu tip nesne arası ilişkileri takip, hem de (özellikle) en basit CRUD (CReate/Update/Delete - Ekle/Güncelle/Sil) islemleri için çok çabuk ve faydalı bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Olayın "Bir nesne --> Bir tablo" tarafı çözüldükten sonra, ilişki takip ve sorgulama özellikleri kullanılmaya başlanabilir. Veri tabanlarından bağımsız olabilmek te bir yan fayda, MySql'de yazdığımız Java kodu, Oracle'de değiştirmeden çalışması gibi mesela.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılım pazarında çığır açan Türk imzalı proje: WTP

FZ

Internet tabanlı çözümler geliştiren uygulayıcıların iş yükünün büyük bölümünü ortadan kaldıracak Web Tools Platform projesi hayata geçiyor. Grup temelli açık projelere ev sahipliği yapan Eclipse Foundation’ın önemli atılımlarından biri olan Web Tools Platform (WTP), İnternet üzerinde iş yapmanın kolay yolunu gösteriyor. Tüm İnternet temelli teknolojileri birleştirebilen ilk ve tek ortam olan WTP, 2005’in Ağustos’unda kullanıma sunulacak. Web Tools Platform projesi, Internet uygulamaları geliştirme kolaylığı sağlamasının yanı sıra, emek yoğun işlerdeki çalışma sürecini hızlandırıyor.

İki listenin Hikayesi: Java yerine Ruby

anonim

Her şey haftalık işlerinizin basit bir listesini yapıp bunu dünya ile paylaşabilmenizi sağlayan Ta-Da list'in bir kopyası olan Bla-Bla list'in Geert Bevin tarafından yazılması ve duyurulması ile başladı.

SourceForge'daki ilk NASA Programı ve Daha Sağlam Java Kodları

anonim

Theserverside.com sitesinde yer alan habere göre NASA Java PathFinder ismindeki JVM'yi SourceForge sitesinde yayımladı.

Bu JVM programınızın çalışması sırasında ortaya çıkabilecek bütün durumaları simule ederek olası hatalarla ilgili bir rapor hazırlıyor.

J2EE Yahoo Gurubu - J2EE-tr

malkocoglu_3

J2EE ve servis tarafı Java konuları hakkında konuşmak/tartışmak için J2EE-tr adlı yeni bir Yahoo gurubu başlattık. İlgili olanlar ekteki adresten guruba erişebilirler. Gurupta JMS, EJB, RMI, JBoss, Struts, Hibernate konularında yazılar olacak, ayrıca yazılım mimarileri, test etmek (JUnit), Extreme Programming gibi konular da işlenecek, sorular cevaplanacak.

PreciseJava: Java'da performansı arttırmanın yolları

Soulblighter

PreciseJava, "Nasıl daha optimize kodlar yazarım?" diyenler için bir güzel bir kaynak. Burada birçok Java teknolojisini kullanırken nasıl performansı arttırabileceğinizi örneklerle görebilirsiniz. Ayrıca sitede ücretsiz bir eKitap da yer alıyor.