Projelerde Hata Takip Düzeni - ITracker

0
malkocoglu
Yazılım projelerinin test safhasında ortaya çıkan hataları, bir iş akışı altında kontrol etmek programcılara ve idarecilere rahatlık sağlıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz projemiz için ITracker adlı J2EE bazlı serbest yazılımı seçtik (projemiz tarafından Türkçeleştirilmiştir). Hata takip için gereken düzeni, ITracker üzerinde anlattığımız bu yazının yararlı olacağını umarız.

Projelerde Hata Takip Düzeni

ITracker

Görüşler

0
FZ
Ciddi bir yazılım geliştirme ortamında hata takip yazılımı olmadan iş yapmak düşünülemez.

Biz de (eMBA yazılım geliştirme ekibi olarak, http://www.bilgiemba.com/tr/ ) uzunca bir süredir Mantis Bugtracker kullanıyoruz ( http://mantisbt.sourceforge.net/ ). Apache, PHP ve MySQL ortamında çalışan bu hata takip sistemi (ki Oktay arkadaşımız sağolsun, aylar önce bize bunu o tavsiye etmişti FM Forum ortamında) hem MS Windows hem de GNU/Linux ortamında gayet kolay kuruluyor ve çalışıyor, değişiklik yapmak da zor değil, öyle yeniden derleme derdi falan da yok :)

4 kişilik programlama ekibi ve 25 kadar eMBA hocası, asistanı, koordinatörü, vs. bu sistem üzerinden hataları ve taleplerini bildiriyorlar ve ITracker yazısında olduğu gibi hatalar bildirilir bildirilmez yazılım ekibi e-posta ile uyarılıyor, geribesleme, vs. yapılıyor, ardından problem gideriliyor, hatayı bildiren çözümü onayladıktan sonra da hata KAPALI duruma getirilip ana listeden çıkarılıyor. Sonra gerekirse detaylı raporlar alınabiliyor falan. Hatta ben SVG ile uğraşırken bir ara heves yapıp o sisteme bir de küçük bir grafik çıktı modülü yazayım demiştim, bir iki denemem oldu, PHP ile veritabanından verileri çekip sonuçları XML tabanlı SVG dili ile tarayıcıya gönderince SVG plug-in devreye giriyor ve aylık hata sayısının günlere göre dağılımı çubuk grafik olarak çıkıyor falan :) (Oktay´a not: Bence bunu Mantis´e ekleseler süper bir özellik olur, gerçi şu anda SVG desteğini doğru dürüst veren bir tek Adobe SVG plug-in var ve o da bir tek Windows ortamında doğru dürüst çalışıyor o ayrı; Nuh-i nebiden kalma sürümü var bir tane Red Hat için. Açıkçası hala SVG gibi güzel ve XML tabanlı bir Internet tarayıcı grafik gösterme diline %100 destek vermeyen Mozilla ekibini kınıyorum.)

Bu sistemin işleri bir hayli kolaylaştırdığını ve zaptü rapt altına aldığını söylemem abartılı olmaz.
0
tongucyumruk
Konuyla biraz alakasız olacak ancak Mozilla SVG desteği veriyor, ancak öntanımlı olarak derleme aşamasında bu destek kapalı. SVG desteği ile derlenmiş Mozilla sürümlerini http://www.mozilla.org/projects/svg/ adresinden indirebilirsin.
0
FZ
Sisteme gömülü SVG desteği tam değil. SVG standardının sadece bir altkümesini destekliyorlar. SVG bünyesindeki SMIL animasyon desteği de yok. Çoktan 1.0 sürümü çıkmış ve ileriki sürümlerinin taslakları geliştirilmiş olan SVG standardını ``promote´´ etmiyorlar. Programatik amaçlar, algoritmik grafik üretimi vs, yani illüstrasyon ve artistik efektler (işin bu bu kısmı beni değil uç noktada gösterişli tasarım yapan web sanatçılarını ilgilendirir) haricinde hemen her iş için mükemmel çözüm olduğunu düşündüğüm SVG´ye çok daha sağlam destek vermelerini beklerdim. Pek çok kişi hala bundan haberdar değil oysa ki Mozilla gibi açık kaynak kodlu internet tarayıcı dünyasının kralı olan bir yazılım bu desteği standart olarak verse bir anda bunun yaygınlaşması artar.
0
malkocoglu
Bu program ismi icin tesekkurler; Mantis icin de yaziya baglanti ekleyecegim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nasıl Programcı Olunur

yalcink01

Robert L. READ tarafından yazılmış olan ve ESR'nin "Nasıl Hacker Olunur?" kılavuzunda da bahsi geçen "How to be a programmer" kılavuzunun "acemiler" için olan kısmının çevirisi bitti. Hem çevrilen kısmın imla, yazım, mantık ve bilumum hatalarının kontrolü için hem de programlamaya merak saran acemi vatandaşlara yol yordam göstersin diye bu kısmı yayınlamaya karar verdik. Çevrilmiş kısım hakkındaki fikir ve eleştirilerinizi bekliyorum. Hata ayıklama konusundaki yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla,

Yalçın KOLUKISA
yanmasın diye kaz çevirmeye giden adam

Özgür Lineer Cebir Kitabı

FZ

Bilgi Üniversitesi'nin matematik bölümü e-posta listesine, oradan da bilgisayar bilimleri e-posta listesine gelmiş keyifli bir e-posta: İnanılması güç bir olay! "An open-source linear algebra text book" Open source (açık kaynak) olayının matematiğe katkısı olacağını nereden tahmin edebilirdim. Ama böyle bir proje var. Yapılmış, yapılıyor, yapılacak.

Internette bir matematik profesörünün başlattığı projeyle tamamen ücretsiz olarak (bu ücretsiz olma durumu yasal olarak da güvence altına alınmış!) bir lineer cebir kitabı yazılıyor. Hatta versiyonları var, sürekli güncelleniyor! En son 2006 şubatında güncellenmiş. Vereceğim site sırf bu iş için hazırlanmış! Çok değişik versiyonlarda sonuna kadar ücretsiz bir lineer cebir kitabı!

Root-Kit´lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi

cayfer

İyi korunmayan GNU/Linux sistemlerinin başının belası olan Root-Kit lerin tesbit edilmesi ve temizlenmesi ile ilgili bir uygulama notu:

Google, bu konuda çok yazı/mesaj bilmekle beraber derli toplu bir temizleme dökumanı bilmiyordu. Biz de böyle bir nottan daha fazla insanın yararlanabilmesi düşüncesiyle dökumanı ingilizce hazırladık. Öte yandan, notların hitap ettiği kullanıcı grubu olan sistem yöneticilerinin bilişim ingilizcesi ile yazılmış dökumanları okuyabileceklerini varsayıyoruz.

Root-kit'ler NT ve Linux işletim sistemlerine bir şekilde root veya admin olarak erişim sağlamayı başaran sistem kırıcılarının kendilerini gizleyerek rahat rahat çalışmalarına izin veren bir yazılım grubu.

Deneyimlerimiz yalnızca Linux ortamında olduğu için notlarımız da yalnızca Linux için.

Veri Yapıları ve Algoritmalar

polat

Veri Yapıları ve Algoritmalar (Program Tasarımı ve Yazılım Mühendisliğinde) program geliştiren, matematik ve mühendislik problemlerini bilgisayar ortamında çözmek isteyen, iş dünyasına yönelik yazılım tasarımları yapan her düzeyden programcı veya yazılımcılar için ciddi bir başvuru kitabıdır. Kitap, aynı zamanda, üniversitelerin bilişimle ilgili bölümlerinde okutulan Veri Yapıları ve Algoritmalar dersleri için bir ders kitabı özelliğindedir. Program ve yazılım tasarımında, ciddi bir bakış açısı yakalamak isteyenlere önerilir...

Temel C kültürü

gencbeyin

Steve Maguire'in Hatasız Kodlama isimli kitabını elime aldığımdan itibaren ön kapağında Microsoft Press yazıyor olması hiç rahatımı bozmadı. Bana harika bir kitap gibi gözüküyordu ve gerçekten öyle çıktı. C programlamayı çat pat biliyor, bilgilerimi derinleştirmek için bir kaynak arıyordum, ve tam istediğimi bulmuşum. Burda yazılanların çoğunun open source projelerde uygulandığı da gözümden kaçmadı. Kısacası ANSI C hakkında temel kültür kazandıran bir kitap arıyorsanız, Arkadaş Yayınları'ndan Hatasız Kodlama'yı şiddetle tavsiye ederim.