Ben böyle bir ortamda hiç azımsanmayacak kadar bir merak gördüm açık kaynağa, hatta bir Bölük Komutanımız vardı ki, "hah bu akşam pes eder,şimdi benden windowsunu geri getirmemi isteyecek, şimdi istemedi yarın kesin ister "diye diye askerliğimi bitirdim.
Gördüğüm her bilgisayarda, her dizüstünde Microsoft Windows kuruluydu, herkes MS Office kullanıyordu ama ÇOĞU da Staroffice 'den haberdardı, "Linux var onu da bilmek lazım yahu diyordu" bir çok subay.
Bilgisayarla uzak yakın ilgisi olan "herkes" de Pardus'tan haberdardı! Eline bootable bir pardus cd 'si alan "bunu nasıl kullanıyoruz? ne şimdi bu tam olarak?" diyordu. Bununla birlikte olayın tamamına yabancı olan askerler de yok değildi elbette. Ama sonuçta bu her alanda böyledir.
Lafı eveleyip gevelemeden şuraya getirmek istiyorum, bir kaç yerli malı Linux dağıtımı huzursuzluğu yaşadık, Pardus size neler vaadediyor? Sizce ortavadede kamu kuruluşlarımızın Açık Kaynak Kodlu bu yerli malını kullanabilme olasılığı nedir? Turkuaz gibi "eğlencelik" olmadığı kesin, Gelecek gibi marka kaygısı ya da ticari beklentiler olmadığı da belli.
Sizce 5 sene sonra devlet dairelerinde, orduda, internet kafelerde pardus görme olasılığımız var mı?
Ulusal Dağıtımımız Pardus'un ise 3-5-10 yıl içerisinde nereye geleceği ve gideceği TÜBİTAK'ın ve Marjinal Ekibi'nin yapacaklarına bağlı.
Açık Kaynak Günler, Linux Şenliği gibi etkinliklerle ve NTVMSNBC, PC Tech, Radikal, PCnet, gibi yayın organlarıyla Pardus'un geleceği sınırlıdır.
Acı ama gerçek; Pardus'un MS benzeri bir pazarlama stratejisi üzerinde çalışması gerekiyor. Yani Kadıköy'deki OEM'cilerden Casper, Eksen, Vatan, ByRON vb. bilgisayar şirketlerine kadar sokağa inmeli ki, her yeni bir bilgisayar aldığımız da kasasında bulunan "Microsoft Windows için tasarlandı" etiketi yerine "İçinde Pardus Var" etiketlerini görebilelim.
Bir bilgi yönetimi öğrencisi olarak Marjinal Reklam&Tanıtım'dan çıkmış piyasada bir çok başarılı pazarlama örnekleri mevcut. Umarım Ekip, Pardus'u da bu örnekler arasına katmayı başarır.