Gerçekten de yok mu Türk geliştirici?

0
FZ
Google'ın Summer of Code sonuçlarını açıklamasından sonra enteresan bir tartışma başladı.

En son Bahadır Kandemir'in blog ortamında gördüğüm Çok güldüm çok ve Neden enderunix'e ait seyler hep negatif bir psikoloji ile degerlendiriliyor? girdileri beni Barış Şimşek'in Neden Türk Geliştirici Yok? yazısına yönlendirdi.

Şimşek'in yazısı dikkat çekici, iddialı ve karamsar genellemeler ile dolu. Yazıdan birkaç örnek veriyor ve soruyoruz, Türkiye'deki durum gerçekten böyle mi?
"Son gunlerde Fazlamesai.net okuyucularinin fazlaca alakasini cekmeye baslamisim. Tesekkur ediyorum. Ancak yine de sitemim var: Gecen gun qsheff icin girdigim duyuruyu haber yapmadilar. Neden mi sitem ediyorum? Ulkemizde freshmeat veya sourceforge gibi yazilimlarimizi duyurabilecegimiz bir ortam yok. Git oralarda duyur diyeceksiniz ancak orada projeler gozden kayboluyor. Biz kendi gelistiricilerimize bu imkani sunalim ki, onlar da bir sonraki surumleri cikartmak icin hevesli olsunlar."

"Richard Peterson'un kitabindan muhendislik ogrenilmez. Muhendislik dersi veriyorsan Andrew Tanenbaum'un veya Silberschatz'in kitabindan vermelisin."

"Turkiye'de muhendislik egitimi alanlar piyasada CRM ve ERP agirlikli programcilik isleri ile ilgilenmekte. Madem sirf programcilik olacakti, o zaman neden bilgisayar muhendisligi ile bilgisayar programciligi diye iki ayri bolum var. Programciligi da 4 yillik yap, yada muhendisligi kaldir. CRM, ERP gibi projeler muhendisi koreltir. Bunlar muhendislik degildir."

"Turkiye'deki iyi bilgisayar programcilarinin veya bilgisayar muhendislerinin cogu "acik kod" ve "ozgur yazilim" felsefelerinden haberi yok. Bizim acik kod camiasinin buyuk bir kismi zannediyor ki Turkiye'deki programcilar, acik kod camiasinda gorduklerinden ibarettir. Cok ilginc projeler gordum ama adam "acik kod" nedir bilmiyor ki kamuya acsin. Yani camianin zaten icinde degiller. Keciler ortada olmadigi icin Abdurrahman celebiler turedi"

"Allahtan elin amerikalisi var da yazilim gelistiriyor. Yoksa haberini yapacagimiz bir Mozilla olmayacakti. Gelistirmek her zaman Amerikali'ya kalir, bize dusen ise turkcelestirmek, bir tane portal acmak vs... geyik isler."

"Her taraf Google haberinden gecilmez oldu. Herkes birseyler diyor ama cogu quick sort veya buble sort ndir, hash table nedir bilmez. Tamam bunlari herkesin bilmesine gerek yok ama bizde kimse bunlari bilmiyorken isin dedikodusu ile ugrasmaya basladik. Elin amerikalisinin binlerce programcisi bunlari bilirken digerleri geyigini yapiyor."

"Adetimdir ayda bir LKD'nin programlama listesinin web arsivlerini incelerim. Hala PHP, MySQL en fazla python muhabbetleri donuyor. Alinacak daha cok mesafe var."

"Turk insani yeterli ruhsal olgunluga erismemis. Birisi kendinden iyi is yapti mi kiskanir. Yada kucuk birsey yapar hemen kendi ile gurur duyar. Yapici elestiri yapmasini bilmez. Gelistirdigimiz yazilimlarin mail listelerinde dikkatimi cekiyor; Turk kullanicisi genelde "bu ne bicim yazilim, daha sunu bile yapamiyor" diye meseleye yaklasirken elin gavuru once "yazdiginiz guzel arac icin tesekkur ederim" diye lafina baslayip "surasi surasi soyle daha iyi olurdu. Ekte gonderdigim patch'i bir inceleyin belki isinize yarar" diye devam ediyor. "

Görüşler

0
Geryon
Genel için doğru söylemiş. Çoğu gerçek.
Fakat "EnderUnix" projesini türkiyedeki OS Developer'larının üzerine yıkmak yanlış. Türkiye`de kendi HobbyOS*'larını yazmış. Hatırı sayılır insanlar var.
Bu insanların EU'da yer almamaları, var olmadıklarını göstermez. Ha evt hem open source hemde türk yapımı olan yok (en azından ben görmedim)

*çoğu kişi bu terimi kullandığımda sadece konsol ve 1-2 komuttan oluşan şeyleri kasetdiğimi sanıyor, oysa ki çoğunda desktop,gui ve hatta network layer var
0
SHiBuMi
PHP'nin, MySQL'in daha çok gözönünde olması normal, bu araçlar web sitesi yaratmak ve çalıştırmak için en çok kullanılan araçlar ve web sitesine olan talep oldukça fazla. Öğrenmesi kolay, maliyeti düşük, üretilen ürüne talep fazla. Dolayısıyla insanların bu araçlarda kümeleşmesi normal, bunda garipsenecek, üzülecek bir şey yok.
0
anonim
belki ilerde geliştirdiğiniz programı duyurabileceğiniz bir yer olur, belki ...
http://www.turkforge.org/
http://blog.turkforge.org/
0
cloud
Beyler artık uyanın. Adamın yazdıklarını okuduktan sonra bile "birader şu şu konularda haklısın" demiyosunuz da hala laf itelemeye uğraşıyosunuz. bu slashdot kafasından kurtulun biraz
0
FZ
Yazılan şeyleri okuduktan sonra kabul etmek zorunda mıyız? Benim o yazıda gördüğüm hava şu: Yazar belli bir çevreye bakıyor ve o çevredeki bazı şeyleri beğenmiyor. Tüm bilişim camiasını da o çevre sanıp, yani yanlış bir genelleme yapıp sonra da eleştirilerini sıralıyor. Yine bu tür yazılardaki problemlerden biri şu, bir şeyi eleştirecekseniz açık açık söyleyin, yani deyin ki filanca ortamda işletim sistemi dersinde işletim sistemi tasarımı değil, sadece son kullanıcı gibi kullanımı gösteriliyor deyin. Öyle demeyince sanki ülkedeki tüm bilgisayar mühendisliği bölümünde o tür bir uygulama varmış gibi yanlış bir sonuç çıkıyor. İnsan da vah vah demek üniversitelerimizin hiçbirinde bazı teknik kavramlar öğretilmiyor, Tanenbaum okutulmuyor, vs. gibi şeyler diyebiliyor, bu doğru mu, değil.

Bir başka problem, Linux Kullanıcıları Derneği'nin e-posta listesi neden bir kriter? Adı üzerinde "kullanıcılar" e-posta listesi değil mi orası? Linux kullanıcılar e-posta listesinde C programlama ve çekirdek programlama mı tartışılacak yoksa kullanıma dair daha üst düzey, uygulama, vs. merkezli konular mı?

Bir başka soru: Neyin mühendislik olup olmadığına, kim hangi otorite ile karar veriyor? Mühendislik çok çok çok genel bir sözcük ve kavram değil mi? Mühendislik, elinizdeki kaynaklarla, belli bir işi gerçekleştirecek yapıyı, sistemi, belli bir maliyetle, optimize şekilde kurmak, bunun için hesap kitap yapmayı, analiz yapmayı bilmek değil mi? Neden böyle garip bir terim karmaşasını itekleyip duruyoruz, bunu anlamıyorum, yani C ile ağ programlama yapan adam bilgisayar mühendisliği yapıyor da efendim bir fabrikanın tüm üretim sürecini zapt-u rapt altına alabilecek bir veritabanı, ERP, vs. sistemini diğer sistemlerle entegre şekilde geliştirmeye çalışan adam mühendislik yapmıyor, böyle mi diyeceğiz?

Bir başka soru: Yine yazarın yazısında, Türkler olsa olsa yerelleştirme işi ile uğraşırlar diye veryansın ediyor. Şimdi edilecek laf mı bu yani? Şu mudur: Bırakın kendi uğraşmak istediğiniz işi, benim uğraşmanızı dilediğim konuda uğraşın, boş işle uğraşıyor, boşa vakit kaybediyorsunuz... Böyle mi yani? Bir konuya insanlar böyle bir eleştiri ile mi çekilir?

Yazının sonundaki o garip örneğe ne demeli? Yani bir nebze anlaşılabilir eleştirileri okurken sonra hooop bir bakıyoruz, yazar kalkmış sorunlu bir gencin "hacking" denemelerinden bahsedip bununla dalga geçmiş, bir anda işin bağlamı değişiyor. Bunun konumuzla ne ilgisi var ki sorusu ister istemez gündeme geliyor. Hele o en son bitiriş cümlesi nasıl iştir ben çözemedim, "daha fazla uzatmayayım, bu uzun yazıdan sıkılmışsınızdır" filan. Kime hitaben diyor bunu, ben merak edip sitesine gitmiş, ilgi gösterip hiç de uzun olmayan yazısını okumuşum ve yazı biterken edilen lafa bakar mısınız! O laf kimi hedefliyor? Okuyan birilerini ise, ben de o yazıyı okuyan biri olarak üzerime alınır ve doğal olarak sorarım: Sayın yazarın derdi nedir, kime kızmıştır da böylesine bir tavrı genelleştirip herkese karşı sergilemektedir? İşin aslı astarı nedir, lafı dolandırmak yerine neden doğrudan somut şeyler üzerinden gidilmemekte ve tonlarca yanlış anlaşılmaya yol açan cümleler sarf edilmektedir?

Bir başka nokta: Yazar FM'ye sitem etmiş. Burada EnderUNIX ekibinden pek çok üyenin geliştirdiği pek çok yazılım ve makale duyuruldu, tartışıldı şimdiye dek. Son 5 yılda çıkan haberler gizli saklı değil ki, merak eden açar bakar. Yazar yazısının bir yerinde diyor ki, "yahu yazılım yapıyoruz, hemen hata buluyorlar", ben de diyorum ki FM de bir tür yazılım, bünyesinde insanları barındıran bir yazılım, 10 duyuru yapmış, 1 duyuruyu atlamış olabiliriz, buradan yola çıkıp ilk söylenecek şey sitem midir, "aşkolsun ben program duyurdum ama size yayınlamadınız" yaklaşımı mıdır? Olgunluk bu mudur? Üstelik ben haberi geçerken qSheff ile ilgili bir başka haberimize link verdim, yani qSheff lafını FM'de arattığınızda zaten ilgili bir şeyler çıkıyor. Yazar bundan bihaber midir yoksa aramaya zahmet etmemiş midir, yahu tüm bunları bilip de yine aynı tavırda ısrarcı mıdır?

Kusura bakmayın ama "insanlar yeterince olgun değil" havası ile başlayıp giden bir yazının daha olgun ruh hali ile yazılmasını beklemek de hakkımdır. Yazı okumaktan da sıkılan biri değilim, o yüzden mümkünse sayın yazar daha da uzun yazmaktan, derdi her ne ise bunu etraflıca anlatmak çekinmesin, okur, anlamaya çalışırız, belki o zaman daha sağlıklı bir tartışma ve eleştiri ortamı olur.
0
anonim
ne lafı, ne itelemesi...
reklam yapıyoruz şurada kardeşim ;)
/. da nesi ?
0
cloud
Beni bağışlayın,bilgisizliğime verin;acaba Türkiyede'de muhasebe,stok ve de askeri(havelsan,aselsan..gibi) yazılımlar dışında var mı geliştirilen bişeyler. Elektronik Mühendisliği aldım(mezun olduğum okul verdik diyo) nedir bize verilen eğitim. Yani adam üniversiteye girdikten sonra ingilizcesi yoksa mecburen biraz tarzanca öğreniyor. Daha başka ne veriliyo insanlara. FZ doğru söylemiş:
"Mühendislik, elinizdeki kaynaklarla, belli bir işi gerçekleştirecek yapıyı, sistemi, belli bir maliyetle, optimize şekilde kurmak, bunun için hesap kitap yapmayı, analiz yapmayı bilmek değil mi?" Bizede okuldayken pirizi en kolay erişilen,en az maliyet gerektiren ve en güzvenli yere takmamız gerektiğini söylediler. Bunun adınada mühendislik deniyomuş.
Arada bir Discovery'ye bakıyorum dünyadaki mühendislik harikalarını gösteren bir program var. Bir ara sizde oturup izleyin, adamlar neler yapıyor. Peki biz neler yapmışız. !!!!!!!Sıfır!!!!!!! hala Osmanlı'dan kalanlarla övünüyoruz. Biraz fazla gaddarca olacak ama bence Türkiyedeki bir neslin komple temizlenmesi lazım(belkide bizden öncekilerinde).
Arada bir tek. tvde fazlamesaiye bakıyorum. Ne olursunuz artık şu Linux gözlüğünden bakmayı bırakın!!! Onlar bunlar;Şu bu diye ayrım yapmadan birleşelim, o zaman daha büyük şeylere imza atacağımıza inanıyorum.
0
bahadirkandemir

Beni bağışlayın,bilgisizliğime verin;acaba Türkiyede'de muhasebe,stok ve de askeri(havelsan,aselsan..gibi) yazılımlar dışında var mı geliştirilen bişeyler.

Gelin Ulusal Dağıtım Proje Deposuna bakalım:

  • PISI - Paket yöneticisi
  • COMAR - Konfigürasyon yöneticisi
  • Feedback - Geribildirim uygulaması
  • Iksemel - XML/XMPP Kütüphane (SoC'a kabul edilen gloox'un kullandığı çekirdek kütüphane)
  • KAPTAN - Masaüstü yöneticisi
  • Network-Kga - Ağ yapılandırma arayüzü
  • Pardil - Bildiri takip sistemi
  • Pardul - Donanım uyumluluğu takip sistemi
  • PISI-Kga - PISI arayüzü
  • Pisimat - PISI paketi oluşturma uygulaması
  • TASMA - Yapılandırma Uygulaması
  • Ulubot - Jabber sözlük botu
  • Gözlük - Ulubot için sözlük dosyası düzenleyici
  • YALI - Linux kurulum uygulaması
  • Zipir - Zip uygulaması

Yeterli mi? :)

0
conan
Hoop! Zipir benim kedimin adi! :) Super isim olmus ama Zipir :)
0
dp
Ayrıca projeler deposu var
  • PyWireless
  • bosbogaz
  • iksemel
  • imposter
  • imposter-ng
  • vayo
0
conan
hmm Knazar da var. Super ozgun Turk yazilimi! ;)
0
FZ
+

zemberek: Zemberek (Onceki adi ile Tspell) projesi, Turkce diline iliskin cesitli bilgi islem problemlerinin cozumlenmesi icin acik kodlu, platform bagimsiz bir kutuphane olusturulmasi amaci ile baslatilmistir. Proje su anda Turkce kelime denetleme, kelime cozumleme, Turkce karakter kullanilmadan yazilan yazilarin donusturulmesi, heceleme, kodlama problemleri ile bozulmus yazilarin temizlenmesi gibi islemleri gerceklestirmektedir. Gene bu proje kapsaminda Zemberek cekirdek kutuphanesi kullanilarak projeler de gelistirilmeye baslandi. Zemberek OpenOffice eklentisi ve Zemberek Sunucusu yakin zamanda hayata gecirildi.

https://zemberek.dev.java.net/
0
bahadirkandemir
Bu adreste, FM'de yayınlamış yazılım haberlerini bulabilirsiniz. Yazılımlar arasında birçok Türk malı uygulama var. Geçtiğimiz haftalarda, Lomboz, qSheff Manager, Knowlan, Engerek gibi uygulamaların haberleri yapılmış.
0
yetgin
Mor Yazilim

MoreMotion Advanced Suite 3.2
MoreMotion Web Designer 3.2
MoreMotion Web Express 3.2
0
sundance
Ben bıktım artık bu "biz böyle yaparız, biz böyle yapmayız, dünya neler yapıyor, biz bakıyoruz" yaklaşımından! Hoşunuza gitmiyor mu? Oturun yapın ne yapacaksanız, ama yeter bu kadar söylendiğiniz. "Ben" diye konuşmak her zaman bencillik değildir. "Daha iyi bir dünya olsun istiyorsan, daha iyi bir insan olmalısın" her zaman çok sevdiğim bir laftır. Yok bir nesil yok olmalıymış da, bilmemneymiş de. Bırakın bunları allahaşkına. Türkiye'de yazılım mı yapılmıyor, çık yap, Türkiye'de ona buna önem mi verilmiyor, çık sen önem ver ve bir şeyler yapıldığını da göster. Ha buna şu an için gücün, kapasiten yetmiyor mu, o zaman hazırlıklarına başla, en azından hada net bir şey yap, "SÖYLE", SÖYLENMEK yerine.
0
mdakin
Bence söylenmek hiç te kötü bir şey değil, herkes bir şeyler yapabilecek durumda değil, en azından söylenip bir şeyler yapabileceği halde yapmayanları taciz edebilirler. O yüzden bu tür konularda dürtmek, kahretmek, dalga geçmek gayet iyi oluyor.
0
cayfer

muhasebe,stok ve de askeri(havelsan,aselsan..gibi) yazılımlar dışında var mı geliştirilen bişeyler.

Var tabii.. Örnekleri bir sürü insan bu sitede listeledi. siz sadece satılanları reklamı yapılanları duyuyorsunuz.

"Mühendislik, elinizdeki kaynaklarla, belli bir işi gerçekleştirecek yapıyı, sistemi, belli bir maliyetle, optimize şekilde kurmak, bunun için hesap kitap yapmayı, analiz yapmayı bilmek değil mi?"

"Bilmek" değil! Mühendislik bunları öğrenmek ya da geliştirmek; sonra da kullanmaktır!

Bizede okuldayken pirizi en kolay erişilen,en az maliyet gerektiren ve en güzvenli yere takmamız gerektiğini söylediler. Bunun adınada mühendislik deniyomuş.

Tamam işte... mühendislik AYNEN budur! Üniversitede size "priz"i örnek olarak göstermişler/öğretmişler. Bu kavramları ve metodolojileri başka problemlere uygulamak da mühendis olarak sizin göreviniz.

Discovery'de seyrettiğiniz mühendislik harikalarının hepsi projenin "en ucuz", "en güvenli", "en kullanışlı" olması problemlerinin optimal çözümüdür. ABD'deki (aşağılık duygusu içeren tabiriyle "yurt dışında") mühendislik eğitim programlarında buradakilerden farklı birşeyler öğretildiğini; örneğin denize nasıl havalimanı inşa edileceğine ilişkin dersler verildiğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsuuz.

Artık öğrencilerimizin kendilerine "herşeyin öğretilmesi" beklentisini bırakması gerekiyor. Bu sorun hallolduğunda gençlerimizin öz güvenlerinin yerine geleceğine, daha verimli çalışacaklarına ve yaratıcı olacaklarına inanıyorum.

Şu bu diye ayrım yapmadan birleşelim, o zaman daha büyük şeylere imza atacağımıza inanıyorum.

Çok iyi fikir. Hemen, örneğin Pardus ekibine (ya da kendi beğendiğiniz bir projenin yöneticilerine) bir eposta gönderin. Bilgi birikiminiz ve yetenekleriniz hakkında kendilerine ayrıntılı bilgi verin ve projeye nasıl katkıda bulunabileceğinizi öğrenin ve bulunun. Ama öyle "2 sayfa tercüme ederim" demeyin! Hergün ve belki yıllarca bu işe 3-4 saat ayırın.

"Olsun" demekle olmuyor. Onu diyebilen çok fazla insan var. Marifet yapmakta...

0
bm
ABD'deki (aşağılık duygusu içeren tabiriyle "yurt dışında") mühendislik eğitim programlarında buradakilerden farklı birşeyler öğretildiğini; örneğin denize nasıl havalimanı inşa edileceğine ilişkin dersler verildiğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsuuz.

Kesinlikle katiliyorum. Bunun teyidi de gayet kolay, bir suru okulun programi ortada. TR'deki onde gelen okullarla karsilastirin bize inanmiyorsaniz.

[denmis ki] Şu bu diye ayrım yapmadan birleşelim, o zaman daha büyük şeylere imza atacağımıza inanıyorum.

Çok iyi fikir. Hemen, örneğin Pardus ekibine (ya da kendi beğendiğiniz bir projenin yöneticilerine) bir eposta gönderin. Bilgi birikiminiz ve yetenekleriniz hakkında kendilerine ayrıntılı bilgi verin ve projeye nasıl katkıda bulunabileceğinizi öğrenin ve bulunun.

Yahut birlesmeyi bilmemneyi bir tarafa birakin. Politikaci miyiz, harp mi var birlik beraberlik nutku atip bir yola gidecegiz? Milyon tane proje var dunyada, yerli veya yabanci _sizin_ ilginizi ceken birine dalin. Merak etmeyin konusunda ilerlemis size faydasi olacak insanlarin cogu sizin ne milletten oldugunuza bakmaz bile eger faydali oluyorsaniz. (Stallman dahil!) onlar _sahsi_ sikayetlerini gidermek, _sahsi_ ihtiyaclarini karsilamak icin birseyler yapiyorlar cogunlukla, yollarinda yardimci olursaniz beraber calisirlar sizinle. Bireycilik sadece para boyutu olan bir tarz degil, bircok boyutu var. Yakin cevreniz ne derse desin sizi ikna edemiyorlarlarsa (zor ikna olun!) burnunuzun dogrusuna giderek birseyler yapin. Daha da ileri gidecegim, ozgurdu degildi bilmemneydiye de takilmayin, cevrenizde cozebileceginiz problemler varsa gidin cozun ve parasini alin. Merak etmeyin ille de her aninizi acik koda harcamadiniz diye yildirim carpmaz sizi. Birseyiniz olsun once acik veya kapali; sonra verecekseniz, hediye edecekseniz zaten edersiniz.

Cayfer hoca ABD'deki egitim programi hakkinda hakli, ogrencilerin tarzi konusunda da ben birsey ekleyeyim: TR'de universiteye girmis gencler emin olun oradakilerden daha zeki. Irkciliktan soylemiyorum bunu (iki yerde de hakim genlerden soz etmek cok sacma karman corman olunmus), burada kitlik oldugu icin egitimde o seviyeye ulasanlar secilmis oluyor ondan soyluyorum. Ama fark su belki, biz bir sekilde genclerimize kendilerinde guc olmadigini hayatlarinin buyuk kisminin dis faktorlere bagli oldugunu belletiyoruz (bizden/buyuklerinden goruyorlar), onlar 'sen yaparsan olur'u belletiyorlar. Uclarda onlarinki de dogru degil, ama 'haaakem hakkimizi yedi' yahut 'onlar yapar cunku birileri imkan vermis' kolayciligi yerine 'ben neyi eksik yapiyorum acaba' yahut 'evet bu oldu gibi ama yapabilecegimin %20sini bile yapmadim' demeye de itiyor insanlari. Arkadas kesinlikle hedefim degil ama ornek diye soyluyorum, en nihayet $4500 gibi bir para icin basvuruda bulunurken sonuna 'valla ana dilim Ingilizce degil, hatalari mazur gorun' diye bahane cumlesi yazmak mi makuldur, yoksa bir haftaysa bir hafta gomup rica minnet (icabinda parasiyla) birisini bulup neresi yanlissa duzelttirmek mi?

0
conan
ooooh! can of worms! ;)
0
FZ
Guns... lots of guns... :-p
0
Anduril
Valla benim üstat olarak gördüğüm, arada sırada CV lerine bakıp haz aldığım insanlar bile birbirine giriyor ya, daha ne diyeyim ! -Buradan "birbirinizi eleştiremezsiniz" yargısını çıkarmayın sadece yönteminiz hatalı- GNU/Linux cephesi kendi içinde zaten pek barışık değil. İletişim kopukluğu olduğunu düşünüyorum. İnsanlar siteler(in)den birbirlerine saldırıya daha ne kadar devam edecek onu da ben bilemem. Tek dileğim kısa sürede bitmesi.
0
xseroot
barış a gerçekten katılıyorum, daha önce de okumuştum bloglarını ama şimdiye kadar hiç bu kadar aynı yönde düşünmemiştim :-)))Bende üniversite yıllarımın ilk başında neden bize linux uniz kullanmayı ne bileyim yada üst seviye araçlarla program geliştirmeyi öğretmiyolar diye hayıflanır can sıkıntııs yapardım kendime , yıllar geçtikçe sona yaklaştıkça sanırım mühendis olmaya daha yeni başladığımı keşfettim, euler senin quick sort benim uğraşıp durdukları şeyin aslında bunun sadece akedemik tarafı değil gerçek mühendislik kavramı tarafına ait olduğunu anladım.Şimdi mesun olduktan sonra beni euler yada discrete math. bildiğim için yada ben işte hobim algoritma geliştirmekti kısaltmaktı özetlemekti falan filan diye işe almadılar, eminim bunlar yerine windows kullanmayı, linux kurcuklamayı, .net wizardları ile program yazmayı gösterselerdi bana, cv ye mühendis etiketinden önce bunları yazmam gerekecekti zira bunu mühendislik olarak kabul etmek bence hata olacaktı ve ben sadece bunları bilen bişeyim diyecektim.Ülkemizde üniversite çevreleri ile işbirliği içinde olan ve üniversite üniversite dolaşıp en son teknoloji diye daha yolun başında insanları mühendis olmayın siz biz sizi zaten mühendis yaparız diyen bir düşüncenin ürünü, yanlış bir yola sapan arkadaşlar ve en kötüsü bu yoldan hiç dönemeyenler sanırım hepsi şimdi benden çok kazanıyor. yani mühendis olmak ile mühendis takliti yapmak acaba hangisi daha çok kazandırıyor....
0
FZ
Leonhard Euler bu yorumu okusaydı kafası epey karışırdı herhalde...
0
FZ
Fikr-i takip önemli. Barış Şimşek'e, konuyu devam ettirdiği ve detaylandırdığı için teşekkür ederim:

Neden Türk Geliştirici Yok? -2

FM ile ilgili olarak açık kodlu ve özgür yazılımlara daima elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Özel olarak freshmeat kıvamında bir duyuru sistemi de yapma gibi güzel fikri de uygulamayı düşünebiliriz elbette. Bunu hemen FM kurucu editörlerinden ve programcılarından Butch ile paylaşacağız. (Bilgi: kendisine butch at fazlamesai nokta net adresinden de doğrudan erişmek mümkündür).

Bu arada, ismim Emre Sevinç.
0
T-u-N-i-X
Türkiye'de çok iyi programcılar var aslında.. Benim bildiğim, tanıdığım ve yanlış hatırlamıyorsam C++ ile oyun motoru yazan arkadaşlarım vardı. Hatta St Joseph kendilerine okuldaki bir lab'ı açmıştı ve orada çalışıyorlardı ancak sonradan takım arasında anlaşmazlıklar çıkınca dağıldılar. Bunun gibi eminim ki daha birçok örnek vardır. Tahminimce bu insanlar belirli birşeylere kanalize olmuş insanlar ve Summer of Code gibi şeylerden haberdar değillerdi. Bir çoğu da açık kaynak, özgür yazılım gibi felsefeleri para getirmeyecek, aç bırakacak olgular olarak görüyorlar. Ayrıca listelerde hala MySQL, Python gibi konuların konuşulmasının ne gibi bir kötü yanı olabilir tam anlayabilmiş değilim ? İnsanlar bir ucundan tutarak kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar daha ne olsun ? Ben de şu aralar Python öğreniyorum çünkü çok fazla modül var içerisinde.. Neden kötü olsun ki ?
0
Ersin Er

Ülkemizde hem yeterli kuramsal altyapının üstüne, güncel nitelikli iyi uygulamalı eğitim yapan üniversiteler, hem de -ne yazık ki- saglam kuramsal altyapidan yoksun ve gunu yakalayamayan uygulamalarla egitim veren universiteler var. Bunlarin orneklerini cok net olarak biliyorum.

Yine ulkemizde alaninda oldukca iyi, dunya capinda kendilerine yer edinmis olan yazilim gelistiriciler de var. Bunun yaninda universitelerin ilgili bolumlerinden mezun olup da ne yazik ki cok rutin yazlim islerini, hicbir ilerleme kaydedemeden senelerde surdurenler de var. Onumuzdeki yillarda bu konuda daha fazla ilerleme kaydedecegimizi dusunuyorum.

Egitimdeki bu farkliliklar daha cok Istanbul, Ankara ve Izmir ile diger tasra universitelerinin daha dogrusu bu yerlesim bolgelerinin farkliliklari ile ilgili. Cok dogru bir genelleme olmayabilir ama genel durum bu. Elbetter bir cok istisna olabilir. Bu paragraftan, malum bircok ulke sorununa dogru bir sikayet silsilesi cikabilir. Burada birakiyorum.

Ulkemizin ve milletimizin karakterinin belli basli sorunlari olsa da (ya da biz boyle diye diye boyle olmussak da) aramizdan yetisen iyi ornekler de var ve bunlarin sayisi ilerleyen yillarda artacaktir. Dolayisi ile ana yazida oldugu gibi genellemelere gitmeden once biraz daha olcup tartmak gerekir diye dusunuyorum.

0
malkocoglu_3
Guzel yazmis. TR'deki eksikler benim gordugum kadariyla teknik bilgi alma felsefesi ve proje idaresi konularinda belirgin. Teknik konularda neyi, ne kadar (derinlikte) ogrenmeli, is bolumu baglaminda insanlar hangi konularda uzmanlasmali ve is yapmalilar gibi konularda eksikler var. Proje takiminda herkes herseyi yapmaya ugrasmamali. Bir proje lideri 5 projeyle ayni anda ugrasmamali. Teknik secim yaparken, hayir demeyi ogrenmek gerekiyor. Yazilimda evet demek kolaydir fakat secici olmak icin hayir demenin ogrenilmesi iyi olacaktir. Proje idaresi acisindan, idarenin "reaktif" oldugunu goruyorum. Uzun vadeli plan olmadigi icin, gunun dertlerine gunluk yamalarla yaklasimlar oluyor. Kultur biraz sozele yatkin oldugu icin, yazmanin onemi vurgulanmiyor. (Yazma kelimesinin argo anlami da buradan mi geliyor acaba?). Teknik dokuman hazirlama, gereklilik listesi yazma gibi konularda biraz idman lazim. Ayrica insanlar uzmanlasirsa ve uzmanlasmaya saygi duymaya baslarda, bahsedilen "cekememe" durumlari asilmaya baslanir. Cunku herkesin bir uzmanligi olacaktir, ve baskasinin daha fazla bildigi insanlari daha az rahatsiz eder "onun uzmanligi da odur" denir. Zannediyorum insanlarin uzerinde herseyi bilmesi gerektigine dair bir baski var, o yuzden belli alanlardaki ustalari gorunce (aslinda hafiften kendilerine) kiziyor olabilirler. Bu cok gereksizdir. Bu site (mesela) isletim sistemleri, acik yazilim felsefesi konularinda odaklanmissa, programlama dilleri hakkinda bir iddiasi olmayacaktir. Java uzmani, ayni sekilde, isletim sistemleri hakkinda iddia sahibi olamaz. ABD'de isbolumu cok onemlidir; Yazilim deployment ve production ortaminda isletme isleriyle programcilar artik ugrasmaz olmustur mesela. ASP (Application Service Provider) bu islerle ugrasir. Java'nin production gerekliliklerini benden daha iyi bilirler.
0
innaw
+1 uzmanla$ma, cok onemli ve dikkat edilmesi gereken bir husus. bu arada argodaki "yazma" için tespitinize bayildim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gazete okurken sinirlenmeyenimiz var mı?

maat

Başlığa bakarak sadece geçirmekte olduğumuz şu günler ve buna paralel olarak verilen haberlerin içeriğini kastettiğimi düşünmeyin lütfen. Her geçen gün daha da özensizce hazırlanan haberler beni deli eden.

Bedavacılık, GPL, Efsaneler, Hurafeler

anonim

Barış Şimşek'in blogunda dolanırken çok ilginç bir yazıya denk geldim. Başlık "Bedavacılık, GPL, Efsaneler, Hurafeler"

http://www.enderunix.org/simsek/

Oldukça uzun ve etkileyici. Biraz insafsızca eleştirmiş ama doğruluk payı da yok değil.

Sanırım opensource geliştirmeden önce tartışacağımız çok konu var.

Playchess Türkçe ve Ücretsiz

meddah

220.000 üyeye sahip, dünyanın en büyük satranç portalı olan Playchess ile İş Bankası bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma ile Playchess ücretsiz ve türkçe olarak satranç severlere http://www.satrancoyna.com.tr/ adresinden hizmet vermeye başladı.

YÖK Onayladı: Jeodezi Bölümüne Gir Bir Sene Sonra Tıp Fakültesine Geç

FZ

Türkiye'de iyi şeyler de oluyor gibi klişe bir başlık atmayalım ama en azından şunu diyelim: Türkiye'de enteresan şeyler de oluyor. Ne gibi? Hemen bir alıntı:

Buna göre, 2008’de İstanbul Üniversitesi’nin herhangi bir bölümüne girmiş bir öğrencinin, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne geçmek istemesi durumunda, o yıl sınavda aldığı ilgili puanın, aynı yıl en düşük puanla öğrenci alan (Kafkas Üniversitesi) Tıp fakültesine en alt sıradan giren öğrenciden fazla olması gerekecek.


Uzun lafın kısası Sabancı Üniversitesi'nde 10 yıldır uygulanan ve çilekeş üniversite sisteminden farklı olarak öğrencilere özgürlük sağlamayı hedefleyen, onlara üniversiteyi kazandıktan sonra kolayca bölüm değiştirme imkanı tanıyan düzenleme totaliter, baskıcı, merkeziyetçi ve hemen her sene protestolara maruz kalan YÖK tarafından önce rahatsız edici bulundu ama en sonunda kabul edildi. Artık benzeri sistem diğer üniversiteler tarafından da uygulanabilecek çünkü YÖK buna onay veren bir yönetmeliği nihayet çıkardı.

Türk Telekom: Quo Vadis?

FZ

turk.internet.com'a göre: Türk Telekom'dan en son hareket, UMTH'cilere (Uzun Mesafe Telefon Hizmeti) hat vermemek şeklinde geldi. Yaklaşık 1 haftadır ISS'lere bir taahhütname imzalatarak kiralık hat verilirken, UMTH firmalarına ise hiç verilmiyor. Firmalar da Türk Telekom'un hakim durumunu kötüye kullandığı iddiası ile TK'ya başvurdular.

Telekom ve internet sektöründe büyük tepki ile karşılanan uygulamanın Türk Telekom’un şirket içinde yayınlanmış olan 10.11.2004 tarih ve 5385 sayılı genelgesi uyarınca başlatıldığı bilgisi alınıyor.

Alınan bilgiye göre bu genelgenin içeriğinde “Karasal hatlar üzerinden veri iletimi yetkilendirilmesi sadece data hizmetini içerdiğinden ses hariç data amaçlı tüm başvurular, UMTH işletmecileri ile irtibatlandırılmadığı sürece karşılanacaktır.” ifadesi bulunuyor. Bu ise Türk Telekom'un gerek Telekomünikasyon Kurumu tarafından verilen lisansları gerekse 406 sayılı kanun çerçevesinde Türk Telekom'un kalkmış olan tekel durumu uzantısında 1 ocak 2004 tarihinde başlamış olan serbestliği ihlal eden bir yaklaşım olarak bildiriliyor.

Kaynak: http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=11666