fazlamesai.net'e soralım: Reklamları yakalayabilecek açık kodlu bir yazılım?

0
FZ
Bir dostumun sorusu üstüne FM'nin kolektif zekasından, bilgisinden ve deneyiminden yararlanalım dedim, kendisi de kabul etti ve meseleyi FM camiası ile paylaşalım dedik. Kısaca:

"Radyo ve televizyon programlarını kaydedip reklamlar ne zaman başlamış, ne zaman bitmiş şeklinde ses ve görüntü işleme yapabilen, faydalanabileceğim bir API, open source uygulama, vs. var mı ya da daha doğrusu genel olarak bu konuda bir fikrin var mı?
Açık konuşmak gerekirse bu tip bir konuda open source kodlar bulmanın çok zor olduğunu düşünüyorum çünkü bu işlerden para kazanılıyor ve daha 'niche' bir piyasaya hitap ediyor. Bir arkadaşım bana bu konuda danışmıştı ama konunun tam olarak nasıl cerayan ettiğini bilmiyorum. FFT (Fast Fourier Transform) ile ilgili olduğunu baştan beri düşünmüş ve kendisine söylemiştim ki kendisi de bir yerlerden bu tip bir cevap almış fakat sonrası hakkında herhangi bir fikrim yok. "

Evet, FM'nin bilgisayarcıları, matematiçileri, elektronikçileri, yapay zekâcıları, sinyal işlemecileri ne diyor bu mevzulara?

Görüşler

0
pismikrop
efenim hali hazırda böyle bir program olduğunu zannetmiyorum. Fakat dediğiniz gibi FFT kullanarak "Sound recogniton" (Ses tanıma) yapabilen bir uygulama mevcut açık kaynak TV kartı yazılımlarına bir eklenti olarak eklenebilir. Bu sayede reklam kuşağının giriş ve bitiş müziği kaydedilir. ve sonuca ulaşılabilir..

FFT ile frekans dokusu oluşturulup TV ile karşılaştırma
yapılmalıdır. Bundan master tezi çıkar yapana Allah kolaylık versin diyorum.
0
y0rk
internet radyolarindan mp3 riplemek için kullanilan sürü program var. örnegin station ripper [www.stationripper.com] ama malesef açık kaynak kodlu degil. bide şu var streamripper [streamripper.sourceforge.net].her ikiside reklam vs.. ayırt edebiliyor bildigim kadarıyla. tv bazinda bişey hatırlamiyorum. ancak digital yayinlarda reklamlardan once bir sinyal gonderiliyor olabilir. Aynı maçı yayınlayan yuzlerce kanal aynı anda reklam kusagina giriyor mesela. pismikrop a katiliyorum. yapacak olana allah kolaylik versin.
0
Geryon
FFT aynı zamanda bir resmin içindeki bir x 'in yerinin belirlenmesinde de çok faydalı ses ve görüntü beraber olmalı bence...
http://www.gamedev.net'de 1-2 yazı vardı bununla ilgili
0
skoylu
OpenCV gibi bir şeyle, reklamın jenerik logosu yakalanabilir. OpenCV bu işlerde bir hayli iyidir.

Belli süreler için belli bölgelerde OCR usülleriyle "BU BİR REKLAMDIR" gibi yazılar aranabilir. Bunu becermek nispeten mümkündür.

Eğer alış koşulları iyiyse (Kablo, Digital TV vs.) son derece isabetli neticeler alınabilir sanıyorum.

Ama ne kadar etkil olur ayrı bir husus.

Bir denemek uğraşmak lazım. Evdeki kartın Tuneri bozuk, iyi göstermiyor. Bir ara el atıp tamir edebilirsem, bir uğraşayım bakalım ne çıkacak?
0
mentat
Yanılmıyorsam Tubitak-Bilten'de 4 sene kadar önce bu işle uğraşan bir grup vardı. Ben tam da bunu yapmişlardı diye hatırlıyorum. Multimedya grubu diye geçer idi eskiden isimleri.

TV reklamları için bence en mantıklı yöntem, kanal logolarına bakmak olmalı, reklam kuşağında değişip kayboluyorlar, onu kontrol etmek çok basit, fft falan değil, direk yeri belli, minik bölgede bir korelasyon.. zaten fft ne kadar fast olsa da normal pc'ler ile realtime onca kare/saniye fft almak falan yemez kolay kolay..
0
demolish
bu meselelerden hiç anlamam fakat emacs a w3 yüklemek için kpackage içinde w3 diye aratıp paketi bulmaya çalışırken gözüme "fftw3" diye bir kütüphane çarptı. belki yardımıcı olur.

Library for computing Fast Fourier Transforms This library computes Fast Fourier Transforms (FFT) in one or more dimensions. It is extremely fast.

http://www.fftw.org/
http://www.fftw.org/links.html

http://www.dspguide.com
http://www.dspguide.com/pdfbook.htm

http://www.dspdimension.com/
http://www.dspdimension.com/html/tutorials.html
http://www.dspdimension.com/html/dftapied.html

http://www.dspguru.com/
http://www.dspguru.com/sw/opendsp/index.htm
http://www.dspguru.com/sw/tools/index.htm

http://www.bores.com/
http://www.bores.com/courses/intro/index.htm
0
mturker
Maksat illaki reklam süresini hesaplamaksa yukardaki arkadaşın dediği gibi, logonun orda olup olmadığını kontrol etmekten başka çözüm yok gibi. Çünkü reklamlar başlarken çıkan reklam cıngılı veya görüntüsü vesaire reklamlar biterken çıkmıyor. Reklamın başladığını anlayıp bittiğini anlıyamayınca da hiç bir anlamı kalmıyor.
Ama köşedeki televizyon kanalının logosu herzaman dikkatli biçimde reklamlar çıkınca ya kaldırılıyor ya da değiştiriliyor. (Yoksa ceza alıyorlar sanırım)
0
junkie
Bence bu konuya tek bir kanaLI inceLeyerek bakmamakta fayda var. logo yakaLamak, her inceLenecek TV kanaLI icin uyguLamanIn yeniden konfigure ediLmesini gerektirecektir.

Benim onerim, e$ zamanLI oLarak N tane kanaLIn goruntuLerinin parmak izLerini cIkartmak yonunde. Daha sonra kanaLLar arasI cakI$an parmak izi biLgiLeri rekLamLar oLacaktIr.

Cunku bir rekLam sadece tek kanaLda gosteriLmez. Bir program da birden fazLa kanaLda gosteriLmez. Fazlamesai.net izLemek istiyorsak acacagImIz kanaL beLLidir.

Bu uyguLama sanIrIm binLerce vektor i$Lemekten ve bunLarI yakaLamaktan daha da koLay oLacaktIr.

biLemiyorum.. sadece bir fikir..
0
mentat
logo yakalamak da basit aslen, aralıklarla 50 tane (attım sayıyı) tüm ekran görüntü al ve XOR'la onları, elinde tahminen kalan şey direk logo sana.. sonra da o maske gibi kalan naneyi git normal görüntü ile AND'le dur.. olmaz mı?
0
oktay
Türkiyede uygulama nasıldır bilmiyorum ama tahmin edebiliyorum ki benzerdir. Reklamların jenerikle başlaması, başında cingıl çıkması falan gibi şeyler biraz mazide kaldı gibi geliyor bana. Dolayısıyla bunlarla yakalamak zor.

Fakat en azından ABD'de izleyicinin dikkatini çekmek için reklam başladığı zaman ses seviyesi bariz farkedilecek derecede artıyor. Anladığım bir konu değildir, fakat mp3'lerin vs ses seviyelerinin birbirleriyle aynı seviyede olacak şekilde düzenlenebildiğine göre, ses seviyesinde meydana gelen ani bir değişikliği de bir şekilde yakalamak mümkün olmalı diye düşünüyorum. Tabi ki bu ses yükseltme numarasının tutarlı olarak kullanıldığını varsayarsak.

Oktay
0
simor
Evet bu Türkiye'deki yayınlarda da böyle şu anda. Ses seviyesi nerdeyse her kanalda (çok dandikler hariç), reklama girdiği zaman normal yayın seviyesine göre farkedilir hatta kumandaya atlamayı gerektirecek seviyede yükseliyor. Hatta bazı televizyonların bunları önleyen fonksiyonları bile var.
0
pirx
yeni gözlemlediğim bir olay da , artık bazı reklamlarda logoyu da kaldırmayıp sağ üst köşeye "bu bir reklamdır" yazıyorlar , eskiden "advertisement" tabir edilen ve reklamdan farklı olsa da benim tam olarak ne farkı olduğunu bilmediğim reklamlarda bu olurdu , o da genelde haber kanallarında falan. ama artık diğer kanallarda da bildiğimiz reklamlarda (adv. değil yani) logo kalıp sağ üstte dediğim gibi bu bir reklamdır ibaresi olabiliyor , işin teknik yanını hepten karıştırır sanırım.
0
numb
Reklamlar televizyondaki diğer programlara göre daha "renkli", yani o kare için renk dağılımı çıkardığınızda (her pixel için gri-dönüşümü yaptığımızı varsayalım) reklam kareleri ile reklam olmayan kareleri ayırt edebilirsiniz. Logo konusu ise çok tartışılan bir kavram, TRECVID2004 datası üzerinde çalışırken ABC ve BBC haber videolarında çalışıyordum ve background subtraction yapsam bile özellikle ABC videolarında belirli bir alfa (saydamlık) değeri olduğu için temiz sonuç alamıyordum.

Kısacası renk ayırdedici bir özellik olarak kullanılabilir, kullanılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai Kare

butch

Fazlamesai Kare, bundan böyle haftada 1 yayınlanacak bant karikatürleri bulabileceğiniz yeni bir FM ortamı. İlk çalışmayı bu adreste bulabilirsiniz. Komikliklerinizi kare AT fazlamesai.net adresine, yorumlarınızı haberin devamına bekliyoruz.

ASTALA VİSTA TÜRKÇE

redogre

TT'den az kullanılmış araba

butch

fazlamesai.net'e soralım: J2EE mi yoksa .NET mi?

FZ

MIT hocalarından Philip Greenspun tercihini .NET'ten yana kullanmış. Greenspun'ın 11 Nisan 2002 tarihli yorumlarından sonra en son 8 Mart 2005'te bir yorum gelmiş. Son 3 sene içinde gelen yorumlar ağırlıklı olarak .NET taraftarı yorumlar. Genel hava şu: Eğer bir sürü programcı çalıştırmak istiyorsanız, çok büyük şirketseniz, bol bol paranız varsa, vs. buyrun J2EE ile sistem geliştirin. Daha sıkı koşullar altında çalışıyorsanız şu anda .NET çok daha hızlı ve etkin sistem geliştirmeye ve programlamaya izin veriyor. Tabii buna itirazlar da var: EJB'den yola çıkarak J2EE'yi kötüleme hatasına düşmeyin! gibi. Bir başka yazılımcı ise "yahu bir satır kod değiştiriyoruz, application server'ı başlatmak 3 dakika sürüyor, el insaf" şeklinde şikayet ediyor.

IT sektörünün acar FM üyeleri bu konuda ne der? Acı dolu yazılım deneyimlerini bizimle paylaşmak isteyenler, hodri meydan, yanınızda rakamlarla gelin ve hangi platformu neden tercih ettiğinizi güçlü bir şekilde açıklayın.

Altından Anakart :-P

TiberiusKirk

Allısı, morlusu, fosforlusu derken şimdi bide, "altın" mainboard çıktı başımıza... www.donanimhaber.com