Alntı:
"Ben GPL lisansini Turkiye'de kullanildigi haliyle etik bulmadigim gibi gelistiricilerin haklarina bir saldiri olarak gormekteyim."
"Korsan yazilimla, lisanssiz yazilimla herkes mucadele etmeli. Lisansiz yazilim, korsan yazilim, emeginin karsiligi verilmemis yazilim tipki vergi kacirmak gibi bu ulkenin zararinadir."
"Birilerinin gece emegi uzerinden baskalari konusmasin. Hamasi edebiyat yapip "yasasin gpl" demesinler. Kendileri 1 yilini ayirip bir yazilim gelistirsinler, eminim ki bu sozu demeden once sapkalarini onune koyup dusunecekler."
Barış Şimşek'in blogunda dolanırken çok ilginç bir yazıya denk geldim. Başlık "Bedavacılık, GPL, Efsaneler, Hurafeler"
http://www.enderunix.org/simsek/
Oldukça uzun ve etkileyici. Biraz insafsızca eleştirmiş ama doğruluk payı da yok değil.
Sanırım opensource geliştirmeden önce tartışacağımız çok konu var.
http://www.enderunix.org/simsek/
Oldukça uzun ve etkileyici. Biraz insafsızca eleştirmiş ama doğruluk payı da yok değil.
Sanırım opensource geliştirmeden önce tartışacağımız çok konu var.
İşimize geldiği yerde GPL kullanırız, işimiz gelmediği yerde kullanmayız. Sorun nedir?
AB bağlamındaki şu yazılım patent mevzusunun yazılımın telifi, lisansı ile ilgisi olmadığı defalarca belirtildi, bizzat bu mevzuların içinde olan insanlar tarafından. Bunda sorun ne?
Uzun lafın kısası, yazılımı geliştiren üzerinde tüm haklara sahiptir ister açık kod yapar, ister BSD, ister GPL, ister gider turşusunu kurar, ne isterse yapar yani.
Daha önce de "bilgi paylaşıldıkça artar" sözü ile ilgili bir şeyler yazmıştı Barış Şimşek. Eğer bu tür yazılarında biraz daha somut bir hedef gösterirse, gerçekten kendisini rahatsız eden somut uygulamalardan bahsederse o zaman anlamak çok daha kolay olacak.
Ticari bir yazılım geliştirecek kadar zekası ve bilgisi olan bir insanın bu işin ticaretini de üç beş düşünebileceğini var sayabiliriz herhalde. Gerçekten de GPL lisansı kullanmak istemiyorsa (neden istesin ki, durduk yerde, tabii eğer GPL lisanslı tonlarca yazılımdan faydalandı, oradan kodları aldı ise o ayrı, bunun da bin türlü detayı var, öyle değil mi?) ve hukuki olarak bir sorun yoksa (sorun olabilir de olmayabilir de, bunu da zaten FSF ile bağlantılı hukuki merciler takip eder) istediğini yapar. Bu soruya cevap vermesi gereken insanlar söz gelimi GNU/Linux tabanlı muhasebe uygulamaları geliştirip bunu GPL ile sunan insanlardır diye düşünüyorum, ne de olsa muhasebe programları akla ilk gelen ve çok satan türden son kullanıcıya yönelik, para getirme imkanı yüksek olan uygulamalar.