Hangi Linux Dağıtımı?

0
Soulblighter
Tamam tamam kızmayın. Evet yine aynı konu, ama bu sefer değişik bir çözüm. Bu sayfadaki ihtiyaç testini yapın ve hangi Linux dağıtımının size göre uygun olduğunu belirleyin.

Bu arada FM'yi takip eden Linux kullanıcılarının hangi dağıtımı kullandıklarını da merak ediyorum.

Görüşler

0
xenomorph
Ben bir Gentoo kullanıcısyım (2005.0) ve sonuc olarak da Gentoo nun çıkması mutluluk verici (%81). Sistemimi seviyorum :)
0
vst
Testin kendi ihtiyaçlarımı daha iyi anlamam açısından faydalı olduğunu düşünüyorum. Belki yöntem tartışılabilir...

Bana "Git sen Debian kullan!" dedi, ki ben de Debian kullanıcısıyım zaten... Her ne kadar dizüstünde Ubuntu yüklü olsa da...
0
Sabutay
Bana da bir debian kullanici olarak 100% debian önerildi. Ama dizüstünde ubuntu var.
0
FZ
FZ, Evrensel işletim sistemi Debian GNU/Linux kullanıyor.
0
conan
Gentoo, ubuntu, debian. Gerisi yalan...

Siir bile yazdim ;)

Son zamanlarda zaman darligindan baskalarinin binary'lerine muhtac kaldigimdan gentoo'dan yavas yavas uzaklasiyorum...

Sirket ortaminda RedHat Enterprise Servers. IBM support saolsun :P
0
elurin
Sonuc: 81% LFS yi 72% oranla Debian,Slackware, Vector Linux ve EvilEntity izliyor.
Kullandığım sistem Debian GNU/Linux.
0
misafir
Test sonucunda debian ve arch %90ar çıktı. Ben de zaten bir onu bir diğerini kullanıyorum. Bu yorumu debian'dan yazıyorum ama bir sonrakini arch'tan yazabilirim, belli olmaz. Sonuçta iyi hazırlanmış bir test izlenimi verdi bana. Ama birine daha yüksek puan verip bana yardımcı olsaydı keşke.
0
Ragnor
Ubuntu çıktı testte.
Ben ne mi kullanıyorum? Şu an sürgündeyim ama dönünce bu büyük ihtimalle Ubuntu olacak.
0
anonim
Bana sanki bu sorular linux kullananlar için hazırlanmış gibi geldi :)

Daha doğrusu kurduğu sistemin ne olduğunu iyi bilenlerin gururunu okşamak için yapılmış gibi. "I like my installation to be Graphical With all the pretty colors" sorusu örneğin. Oradaki "pretty" kelimesi sayesinde negatif bir anlam kazanıyor sanki. Hardcore linuxcu 640x480 sever :) Ya da "I want my hardware to be: I'll use which modules I want" seçeneginde birinci tekil şahıs kullanılırken öteki seçenek 3. tekil şahıs göstermekte.

Sanki senin dağıtımın acemiler icin o kötü linux, benimki l337 dağıtım demenin farklı bir yolu gibi. Benim şahsi fikrim herkes güvenliğini, güncellemelerini yapabileceği ve kendini rahat hissettiği dağıtımı kullanmalı. Kullandığım programların man sayfalarını ve kullandığım protokollerin rfc'lerini okuyor olmam, renkli installationdan ve auto hardware detection'dan hoşlanmadığım anlamına gelmemeli bence. (yaşasın tembellik)

Kalite yönetimi dersi hocama böylle bir anket hazırladım desem, sanırım diplomamı alamamış olurdum :) yine de doldurması keyifli bir anket oldu. %81 Debian kullan dedi bana.

Eric S. Raymond'un New Order'a verdiği bir röportajda Fedora I kullandığı için oldukca eleştirilmişti. Sanırım herkesin kendi yöntemleri var.

Bu arada sunucularda debian, laptop'da fedora kullanıyorum. Ama sanırım asıl olan kullandığım dağıtımları özgürce seçmiş olmam.
0
Soulblighter
Ben de Minislack kullanıyorum. Slackware'in kolesterolsüz hali :) 450 MB CD içinde geliyor. Debian'cılara saygım sonsuz. Güzel bir sisteminiz var ama Slackware beni mutlu ediyor.

Bu arada test bana Debian tabanlı sistem önerdi. En başta da Ubuntu'yu önerdi. Bu test sanırım Debian'cıların hazırladığı birşey :)
0
jfever
linux kullanmiyorum ve son kullanicilara da kesinlikle tavsiye etmiyorum.

redhat dagitimi kullandim ve kernel hacking'de yaptim ama bir turlu kullanici olarak linux a alisamadim. kullanmasi hic bir sekilde pratik degil bence. tabi son alti ayda cok fazla mesafe katedilmişse benim haberim yok.

neyse; test sonuclarina gore %100 debian kullanicisi olmam gerektigini ogrendim. bu bende biraz debian yukleme istegi dogurdu ama henuz degil diyip geciyorum :)

0
Soulblighter
Ona pratiklik demeyelim bence, alışkanlık diyelim. Windows XP'den çok daha kolay kullanılabilen Linux dağıtımları var. Ama Windows'a alışan birinin Linux'a geçmesi zordur.

Ayrıca ben Windows XP kullanamayan da gördüm. Windows XP'nin kolay kullanılan bir işletim sistemi olduğunu da düşünmüyorum.

Bilgisayarı ve İşletim Sistemini sadece araç olarak kullanılsa dahi, en azından biraz bilgi sahibi olunması gerektiğine inanıyorum. Kullandığınız aracı tanımak, onu daha verimli kullanmanızı sağlar. Windows XP ne yazık ki buna izin veren bir sistem değil.
0
jfever
son kullanıcılar için hala windows un daha pratik ve kolay oldugunu dusunuyorum hala. son kullanicilarin windows kullanmasi icin iki neden:
- hala daha stabil.
- cok yaygin, herhangi bir sorun olursa herkese sorabilirsin, yan dükkandaki adama bile.

evet kabul ediyorum kullandigimiz araci tanimak o araci daha verimli kullanmamizi saglar.

ama biraz dusununce bu tanımanın da bir sınırı olması lazım. mesela simdi ben pipeline'ın nasil calistigini biliyorum, cpu scheduling'in nasil yapildigini da biliyorum ve bunlarin linux te nasil uygulanmis oldugunu da biliyorum, hatta kendi kullandigim linux cekirdegine yeni bir sekilde ekledim. iyi peki ama bunlarin standart bir ev/ofis kullanicisina ne faydasi olabilir ki?

hangi isletim sistemi tartismasina girmek istemiyorum. arabanizin nasil calistigini az cok bilirsiniz ama sadece az cok! ve aracinizin hic bir yerine mudahele edemezsiniz. gidersiniz servis tamir eder. ayni sekilde, isletim sistemi nasil calisiyor az cok bilin tabii ki ama isletim sistemi neden sizin (ev/ofis kullanicisi) mudahalenize acik olsun ki?

0
vst
Sisteme yapılan müdahaleler Linuxde bile sınırlı. Son kullanıcının CPU scheduling yapması cogu zaman gerekmiyor.

Stabiliteden kastınız nedir? Neyin stabilitesini tartışmak istersiniz? Çekirdek? X sunucusu? Pencere yöneticisi? Ofis suiti? 1Uluk bir makineye, yalap şaplak kurdugum bir Linux sisteminin Uptimeı 267 gün. Sağolsun servis sağlayıcı durup dururken makinenin yerini değiştirdiği için sınırları (varsa tabii) test bile edemedik. Aynı servisleri veren bir Windows sunucusunun aynı performansı vereceğini iddaa ederseniz, stabilite anlayışımız birdir. Aksi takdirde farklı dünyaların insanları olduğumuz konusunda hemfikir olabiliriz.

Yan dükkandaki adama ne soracaksınız? Bu noktada seçtiğiniz araba metaforunun da yanlış olduğunu göreceksiniz. Arabayı hangi amaçla kullandığımızdan tutun da, servise hangi koşullarda ihtiyacımız olduğu konusuna kadar, hatta servisin hangi sorunları halledebileceği dahi farklı mertebelere sahiptir.
0
Soulblighter
Microsoft mantığıyla düşünüyorsunuz. Microsoft herkesi basit (ve belki de aptal) bir ev kullanıcısı olarak görüyor. İşletim sistemlerini ona göre geliştiriyor. Windows sistemleri daha ilk kurulduğundan itibaren her an çökmenin eşiğinde olduğu için, kullanıcının sisteme müdahale etmesini hiç istemiyorlar. Herşey otomatik. Sistem kendi kendine güncelliyor, kafasına göre e-postayla size gelen dosyaları engelliyor filan filan. Ne olup bittiğinin farkında bile olmuyorsunuz. Bu pratiklik mi? Ve bunları yaparken çoğunlukla uyarmak gereği dahi duymuyor. Kafa karıştırmaya ne gerek var değil mi? Bu da basit (ve belki de aptal) bilgisayar kullanıcısı kesimi oluşmasına neden oluyor.

Bugün insanlar bilgisayarı hala kullanamıyorlarsa bunda Microsoft'un payı büyüktür.
0
sefalet

Söyledikleriniz mantıklı fakat sadece bugünü düşünürseniz ve yalnız işlev kavramı açısından bakarsanız.

Tüketici hakları memnun olmadığınız bir ürün hakkında size şikayet etme, hakkınızı arama olanağını verir.Aynı şey yazılım için de geçerlidir.Ben hiç bir zaman işletim sistemine müdahale etmemiş olabilirim ama bu para verip aldığım ve özel işlerimi yaptığım ürüne müdahale etme hakkımı ortadan kaldırmamalı.

Bunu da geçtim.İnsanların Linux veya benzeri yapıdaki bir işletim sistemi kullanmaları yalnız bugünü düşünerek istenmez, istenmemelidir.Az bir sürede internetin hayatımıza ne kadar girdiğini gördük.Yakın gelecekte daha ne kadar gireceğini de aşağı yukarı tahmin edebiliriz.Çok daha bir birinin içine girmiş sanal-gerçek dünyaların hayatlarımıza etkisi oldukça etkili ve önemli olacaktır.Böyle bir ortamda toplum ve bireyin bilişim insanı haline gelmesi gerekir.Aksi taktirde elekturonik köle olma çok uzak bir ihtimal değildir.Geleceğin toplumunda yazılımcı olmak bir meslekten çok hayatın yaşanması sırasında edinilmesi gereken bir özellik, yetenek olarak var olacaktır.İşte linux ve benzeri hareketlere böyle bakmakta da fayda var.Geleceğin özgür toplumlarının oluşabilmesi için bu özgür olma hakkının verilmiş olması çok önemlidir.

Yoksa şimdi bir sihirli değnek ile her makinaya linux kuralım ne yararı olur.İnsanlar Windows kullanır gibi kullanıcaklardır.Ama müdahale hakları baki kalacaktır.
0
vst
Kullanmadigimiz bir sey konusunda tavsiye vermek ya da vermemek yerine fikir beyan etmemek daha mantikli :)

Neyse, takiliyorum sadece... :)

Ama yeri gelmisken belirtmek istedim: pratiklik biraz ilginc ve bazen de onemli olmayan bir kavram. Mesela mouse kullanmaktan vazgecemeyen birisi icin R-Project ya da xlispstat gibi komut satirindan calistirilan programlar kullanmak ilk basta korkunc gibi gozukuyor. Ote yandan, Excelde isterlerse trilyonlarca defa tiklasinlar, bahsettigim ortamlarda tek bir fonksiyon kullanarak yapabilecekleri isleri yapamiyorlar. Bu cok dogal bir sey ve buna benzer ornekler cogaltilabilir. Ve haklisiniz, R veya xlispstat ogrenmek maliyetli. Ama yarattigi katma deger tartisilmaz herhalde.

Bunu yuksek lisans yapan ve bir yandan piyasada calisan arkadaslarla da tecrube ettik. "Hani mouse?" diyen arkadaslar, "Okulda R dersi veriyor musunuz? Katilabilir miyiz?" demeye basladilar.

Hazir bilgisayar okur-yazarligi gibi onemli bir kavrami tartistigimiz bu gunlerde, tespitlerimizde hakli da olsak, iyi ve güzel ama baslamak icin biraz yuksek motivasyona ihtiyac duyulan seylerde insanlari cesaretlendirmek gerekir diye dusunuyorum...
0
jfever
komut satırı ile calisan harika programlara bende hayranim dostum. fakat her niyeyse insanlar mouse ile hamallık yapmayi daha cok seviyor.
0
vst
Bir insanın bir şeyi bir şeyden daha çok sevmesi için diğerini de değerlendirmiş olması gerekiyor.

Zaten sorun bu... Adam zaten kararsız, kernel hackingi (!) bile yapmış birisi "boşver yaa, windows linuxdan daha stabil" diyor. Adam da kaçırdığı fırsattan habersiz, hamallık yapıyor.
0
jfever
merak ediyorum, bakkal mehmet amca, oto parçacı ahmet amca, tuhafiyeci veli efendi nasil linux kullanacak soyler misiniz?

netbeans ile java projeleri gelistiriyorum ve isletim sistemi sorunlariyla ugrasmak istemiyorum. isime konsantre olmak istiyorum. yada ikide bir soru sormasin bana. linux kullanmam gerektiginde virtual machine uzerinden hallediyorum islerimi.

yukarida otomobil metaforunun yanlis olduguna deginilmis. standart bir kullanici olarak olaya bakamiyoruz galiba. eger aracinizin her seyine hakim olmak istiyorsaniz gidip eski kasa bmw alip herseyiyle ugrasabilirsiniz. ama ben aracimin bir seyiyle ugrasmak istemiyorum. detaylari da bilmek istemiyorum. sadece araca binip gitmek istiyorum. isletim sisteminin gorevi soyutlama yapmak degil mi? o zaman soyutlasin, baska seylerle ugrastirmasin.

kafam cok daginik bugun toparlayamadim bir turlu.

0
vst
Size sadece sunu soyleyeyim: annem her gun linux kullaniyor: Banka hesaplarina girip bakiyor, mesajlasiyor, emaillerini kontrol ediyor, cani isterse de oyun oynuyor, su kart oyunlari falan. Gecenlerde babam windowsu acmis, annem de gorunce "bi turlu su windowsu ogrenemedim" dedi. Bakkal amca da, tuhafiyeci yenge de -ki meslekleri iyi bilgisayar bilgileri olmasini engellemez- bu baglamda sadece aliskanliklari ve sagdan soldan duyduklari yuzunden Linux kullanamaz.

Netbean virt zirt programlamak icin isletim sistemiyle ugrasmaniza zaten gerek yok. $CLASSPATH, $JAVA_HOME set edilir, ki bunu windowsda (%CLASSPATH%, %JAVA_HOME%) da yapmaniz gerekir, devam edersiniz. Ha, eger bunlari otomatik yapan bir programiniz varsa, bu isletim sistemi kapsamina girmez, benzer programlar her isletim sisteminde vardir.

Araba metaforu konusunda israr ediyorsunuz: param yok, yeni kasa bmw gibi tam fonksiyonel bir araba alamiyorum. Bu suna mi esdeger: Param yok, windows gibi tam fonksiyonel bir isletim sistemi alamiyorum?

Parasi olan gidip Windows alsin, sonra da bir daha para verip virus programlari alsin, sonra bilgisayarina buna ragmen virus bulassin, sonra da bundan rahatlik diye bahsedelim.

Bircok insan taniyorum, Windowslarini gunlerce gonul rahatligiyla kapatip acmadan kullanip, mutlu bir sekilde yasiyorlar. Ama bu insanlar, elleriyle registry degistirip, servisler acip kapatip, yamalar yapip, deli gibi ugrasiyorlar...

Bir de sunu soylemek istiyorum: isletim sistemi kullaniciyi tum sorunsallardan soyutlasaydi, bu tartismalar yasanmaz, herkes tek tip bir isletim sistemi kullanirdi.

Son kullanicilar icin ideal cozum Linux olmayabilir, ama Windows kesinlikle degil... (ideal kelimesine dikkat...)
0
FZ
Ne hakla bakkal Mehmet Amca, otocu Ahmet Amca ve tuhafiyeci Veli Efendi adına konuşabiliyorsunuz? Birtakım kullanılabilirlik araştırmaları falan mı yaptınız? Veri mi topladınız?

GNU/Linux ortamında Eclipse ile çalışıp devasa sıkıntılar mı yaşadınız?

Anası, babası, bilgisayarcı olmayan arkadaşları GNU/Linux kullanan pek çok insan var burada.

Araba metaforu ise, üzgünüm artık gına getirmiş bir metafor. Arabalar bilgisayarlara benzemiyor. Bu kadar yanlış olabilir bir örnek.
0
serdem
Son kullanıcı alır bilgisayarını eve gelir, windows açılır; çok kolay, harika. Bir şeyler yazmak ister, o da ne, ofis programı yok. Bari fotoğraflarımı düzelteyim der, Photoshop benzeri bir program yok. Video, müzik için alternatif yok. Pfd, zip bile açmak mümkün değil. Dediğiniz gibi yandaki dükkana sorar ve buyuk ihtimalle word, Photoshop vs korsan cdleri yuklenir, kullanır guzel guzel.

İnternete çıkar. Antivirus, firewall icin para odemediyse iki ay sonra format atması gerekir -ki bu başına gelebilecek en iyi şey. Yan dukkandan reset dügmesine basmayı da ögrenir.

Bu mu son kullanıcıya 'kesinlikle' tavsiye edeceğiniz şey? Bu mu pratik kullanım?

SelcukErdem
(Debian)
0
darkhunter
Yine Debian, yeniden Debian falan filan... Anlaşılan ben Debian ile öleceğim. Geçen bir blog da şu adresi gördüm : http://www.df7cb.de/debian/quiz/ öyle atıp tutmak kolay bana da Debian çıktı diye. Şu testte % 85'in üstüne çıkın da göreyim :p (Ben burda kaldım da) Birde Debian'a hakim olduğumu düşünürdüm... Yıkıldım...

Neyse, geçenlerde debian listesinde bir mesaj okudum. -- Baba n'olcak bu Etch'in hali unstable kullansak daha stabil oluruz şuraya bak bu ne bee" diyordu. Sakin olalım :-) 3 vakte kadar düzelir, o zamana kadar dirmngr yi update etmeyelim, mysql'in config'inden satır silelim ve mümkünse Gnome kullanmayalım en azından 2.10 a atlayana kadar... Ohh başka?? diyenler varsa buradan yetkililere sesleniyorum :

--HOCAM, hotbabe paketi ne zaman relase olcak?*

*Debian böyle birşey işte :-)
0
sekolands
Banada Debian önerdiler hemde debian kullanırken :) ala ala neden acaba? :))
0
FZ
Debiancı hareket engellenemez:

0
Soulblighter
Slackware, Debian'ı döver :)
0
FZ
Ben olsam o fotonun altına yazmazdım bu cümleyi ;-)
0
Soulblighter
Eeee şey gak guk. Dur şöyle toparlayım. Debian'a el kalkmaz :)
0
FZ
Cennet Debian'cı kadınların ayakları altındadır!
0
darkhunter
:)
Kim bilir neyin dedikodusunu yapıyor hatunlar...

T.C. de :

- Hiç bu kadar kadın Debian geliştiricisini bir arada görmedim.

- Aslında hiç kadın Debian geliştiricisi de görmedim.

- Hatta Debian kullanan bu kadar hanımı da bir arada da görmedim :)

--purge ... dediğimde gülen kadın (Debian kullanıyor olmasına rağmen) da görmedim, sadece Debian kullanan erkekler gülüyor :D
0
FZ
Problem zaten konuya hep kendi çevremizi ya da kendi ülkemizi baz alarak bakmamızdan kaynaklanmıyor mu biraz da? Yani Debian bağlamında, oturmuş konuşan 4-5 kadın görünce, aaa, kadınlara bak, Debian, linux filan diyorlar! Anlar mı ki kadınlar bu mevzulardan? Geek olmak kim, nerd olmak kim, kadın olmak ne! filan diye şaşırıyoruz (Biz... biz kimiz?) Şaşıracak ne var ki, bir grup kadın oturmuş ki Debian ile ilgili, alakalı kadınlar, muhabbet ederken foto çektirmişler. Dünyanın en garip durumu değil ancak şaşırmamız aslında duruma dair çok şey anlatıyor öyle değil mi?
0
darkhunter
"Problem zaten konuya hep kendi çevremizi ya da kendi ülkemizi baz alarak bakmamızdan kaynaklanmıyor mu biraz da?"

Pardon, ortada bir problem mi vardı? Ben kaçırmışım o kısmı herhalde :)


"Yani Debian bağlamında, oturmuş konuşan 4-5 kadın görünce, aaa, kadınlara bak, Debian, linux filan diyorlar! Anlar mı ki kadınlar bu mevzulardan? Geek olmak kim, nerd olmak kim, kadın olmak ne! filan diye şaşırıyoruz (Biz... biz kimiz?) Şaşıracak ne var ki, bir grup kadın oturmuş ki Debian ile ilgili, alakalı kadınlar, muhabbet ederken foto çektirmişler. Dünyanın en garip durumu değil ancak şaşırmamız aslında duruma dair çok şey anlatıyor öyle değil mi?"

Doğru, daha global düşünmeye çalışmakta fayda var tabi.

0
selim
slackware kullanıcısıyım. (ilk goz agrim)
ama testte debian dedi.
isin ilginc yani bilgisayarımda debianda yuklu ;)
0
AC
Testin Türkçe sürümünü burada bulabilirsiniz.

Yaklaşık bir saat gibi kısa bir sürede çeviriyi(ve css dosyasını) tamamladığım için bazı hatalar olabilir,
mazur görünüz.
0
Soulblighter
Ellerine sağlık üstad.
0
sleytr
hocam çeviri için ayıklama & öneri;

"Cutting edge and full of features" cümlesinden "yavaş" anlamı çıkmaz sanırım. Makinem hızlıysa biraz unstable olur o kadar :)

"Dependancy checking" ten kastedilende paket yönetim sisteminde bağımlılık kontrolünün olup olmayacağı...

"As long as I have one I'm happy" >> "bir pencere yöneticim olduğu sürece mutluyum, nasıl olduğu farketmez..."

"When it comes to my distro being a live CD(runnable without installing it)" sanırım şöyle çevrilebilir: "Dağıtımım kurmadan çalışabilir (Live CD) olsun"

Son olarak "Off of a LiveCD, so I can browse the web while I install" seçeneğinide "Live CD olsun, kurulum sırasında nette gezebileyim" şeklinde çevirebiliriz sanırım?
0
AC
Teşekkürler.
Önerilerinizi dikkate alacağım.
0
sametc
sağol usta senin sayende bende test yapmış bulunuyorum ve bana DEBİAN çıktı eh zaten onu kullanıyorum :P..... SARGE
0
irfaN
Bayaa geç yorum yazmış oluyorum. Ortalama 3-4 yıldır linux kullanıyorum. Bi çok dağıtımı denedim ve ilk göz ağrıma geri döndüm. Tabii ki Debian :-).

Bi tane sanayici müşterim var. Adamları zorla linux kurmaya ikna etmiştim. Muhasebe programı dediler, onu da Turquaz ile çözdük. İkiye bir başımın etini yiyolardı tabii. :-) Eee sistemi kuran desteğini de verir dedik.. Yaklaşık 1 sene falan Suse Linux kullandılar. PC P2 400 Mhz gibi bişey olcaktı. Bir gün yanlarına vardığımda adamlar Gnome de aşağıdaki Pencere Listesi'ni yanlışlamaya kaldırmışlar. Yaklaşık 35 in üzerinde değişik sayfalar açık, fakat Alt+TAB tuşunu kullanmasını bile bilmiyorlar. Linux'da ~/ dizini ne hallere gelmiş görmeyin.. Neler eklemişler neler çıkartmışlar işin içinden çıkmak neredeyse imkansız.

Mecburen kullanıcıyı sildim ve yeni bi kullanıcı açtım, ve ayarlarını yaptım.

Yakın zamanda yeni bilgisayar aldılar ve XP ye kavuştuklarına şükrediyo bu adamlar :-)

Kim ne derse desin her işletim sisteminin amacı farklıdır. File, http, Ftp, Print, vb. sunucu kullanacaksam linux mantıklı. Fakat siz standart büro işlerini yapacaksanız ve "bilişim okur yazarı" değilseniz tek çareniz Micros~1 in ürününü warez veya yasal olarak edinmek kalıyor.

Ayrıca yukarıda yorumun birinde 2 ay sonra format atmaktan bahsedilmiş. Ben bir XP yi format atmadan 1,5 yıl boyunca kullanabilen insanlardanım. Ne virüs ne trojen yedim. (Hem linux için trojen yok mu ? Sadece windows için mi var zararlı programcıklar?) Demekki sistemin azına s.çmazsanız uzun zaman kullanabiliyorsunuz. Kullanıcıdan kullanıcıya fark ediyo..

Linux'da gazete veya dergi dizgisi yapan bir tane firma gösterin bana? Adam tekelleşmiş.. Siz istediğiniz kadar bağırın çağırın "quark expres for linux" çıkmadan kimse gazete dizgisi için linuxla cebelleşmez.. Programcılar için linux sorun yapmıyor olabilir. Ama siz birde piyasadaki bir web tasarımcısının veya bir grafikerin fikirlerini alın.. Dreamweaver, Photoshop, Flash, Fireworks, Freehand, Corel vb. programlar olmadan 5 kuruşluk iş yapabiliyor mu ? MAC demeyin bana.. 1 MAC 3 PC parası. Yazılımları da Warez olarak elde ettiğiniz zaman bayaa bi ucuza gelir PC.

Her zaman tek yönlü düşünmeyin. Herkezin kendine göre işi, kendine göre de ihtiyaçları var. Ve her sistem bu ihtiyaçlara cevap vermiyor.

Saygılar
irfaN
Debian
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Viyana GNU/Linux'a Geçme Operasyonuna Başladı

FZ

Daha önce FM'de duyurmuştuk, Viyana, tıpkı Münih gibi radikal bir bilgi işlem dönüşümüne hazırlanıyordu ve bu iş için yine ağır yük işçisi, kara gün dostu Debian seçilmişti. Son alınan haberlere göre Viyana operasyona başladı. Viyana Belediyesi, 2006 yılına dek yaklaşık 16.000 bilgisayarlık sistemini dönüştürmeyi ve açık kodlu özgür yazılım olan GNU/Linux tabanlı işletim sistemine geçmeyi planlıyor.

Kaynaklar: http://www.radikal.com.tr, http://www.zdnetindia.com

Türkçe ile *NIX'i Barıştırmak

misafir

Diyelim ki, yazıcıdan türkçe bir metin çıkartmanız gerekiyor. Ama yeni kurulmuş bir BSD konsolundasınız; ya da KDE çalışıtırıyorsunuz ama türkçe klavyeniz yok. Ne yapabilirsiniz? Bu yazıda sadece geleneksel *nix araçları kullanarak neler yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Alt Linux 2.2 Junior

anonim

ALT, Rus kaynaklı bir dağıtım olduğu ve uluslarası kullanıma fazla yatırım yapmadığı için fazla bilinmiyor. Yoksa Alt ın 4. büyük dağıtım olmaması için hiçbir sebep yok. Alt özellikle Mandrake kullanıcıları tarafından kesinlikle denenmesi gereken bir dağıtım.

Linux 2.6.0-test10 Sürümü Çıktı

FZ

Linux´un yaratıcısı Linus Torvalds test aşamasının sonuna doğru yaklaşırken yeni çekirdek sürümü 2.6.0-test10´ı duyurdu.

Çekirdeğin bu hali kısa süre sonra Andrew Morton´a emanet edilecek ve Morton, Linux 2.6.0´ın çıkarılması için son ayarlamaları yapacak.

Teknolojinin uç noktalarında gezinen penguenin yeniliklerle dolu ve heyecanla beklenen bu sürümünün çıkmasına çok az kaldı, geriye saymaya başlayın. (Bu arada 2.6.0-test9´u deneyen değerli FM üyeleri hissedilebilir farkları, değişiklikleri, deneyimlerini, vs. bizimle paylaşırlarsa seviniriz)

Kernel ikiye mi ayrılıyor?

BBK

Arkadaşlar Techworld de okudum bir habere göre; 2.7 sürümünden itibaren kernelin iki versiyonlu olması gündemde.. Kernel ikiye ayrılabilir..
Bu konudaki Slashdot haberi burada.

Acaba Linux, Win~ ailesinin yıllar önceden yaptığı Desktop / Server ayrımına yeni mi gidiyor? Yoksa yanlış bir tutum mu?