Microsoft Türkiye'nin Üniversite Gezileri

0
Tigris07
Microsoft Türkiye Üniversite gezileri için öğrenciler adına görüşlerimiz fikirlerimiz:

Ben Selçuk Üniversitesi 'nde Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyan 3.sınıf öğrencisiyim. Bilişim topluluğumuzun düzenlediği konferansa gelen Microsoft Türkiye genel müdür yardımcısı (pek fazla tanımıyorum) bizlere tarihten, bilgisayar teknolojilerinin nasıl geliştiğinden bahsetti. Her şey iyi giderken arkadaşların soruları üzerine Microsoft'un gerçek yüzünü öğrenmiş olduk.
Sadece pazarlama, yazılım geliştirme ortamlarının bilişim bölümlerinden mezun olan gençlerimiz tarafından piyasada yaygınlaştırılarak pazar payını büyütmekten başka bir amacı yok olduğunu anladık. Arkadaşların "Neden bizde bir işletim sistemi yazmayalım, geliştimeyelim? Sizce Microsoft'un ürünlerine bağlı kalmak tek elden teknolojinin gelişmesi doğru mu?" sorularına müdür yardımcısının dediği şu: "Ayaklarınız yere bassın siz bunu gerçekleştiremezsiniz, bunlar yatırım ve parayla olan işler" demeye getirdi ve geçiştirdi. Bize pazar paylarından, Libya gibi Kuzey Kore gibi Amerika düşmanı geri kalmış ülkelerden örnekler verdi. Microsoft ürünlerinin yaygınlaşması için öğretmenlere yapılan laptop kampanyasındaki katkılarından bahsettiler. Öğrencilerin gözlerinin içine baka baka siz bir şey yapamazsınız denmesi beni çok kırdı açıkçası. GNU/Linux sistemlere karşı hayranlığım sanırım bu son olaydan sonra bir bağımlığa dönüşecek.

Anadaolu kaplanımız Pardus'ü, bu ülkede kimsenin kullanamayacağını, yaygınlaşmayacağını idda eden bu kişi görecektir. Ayrıca şöyle demesi beni düşündürdü "Ben Linuxçu olsam Pardus kullanacağıma Red Hat kullanırım daha iyi! İkisi de Türkçe sonuçta" diyerek Pardus'u geliştiren Linuxçu arkadaşlarımızın Türkiye de açık kaynak kod adına bir şey yapamayacaklarını düşünüyorlar. Savunma sanayii üzerinde bilişim ve yazılım alanında yapılan yatırımların çok fazla olduğu düşünen birisini ilk defa gördüm. Her şeyin parasal anlamdan başka bişi ifade etmediğini düşünmeleri de çok ilginç değil. Anlatılanlardan Sun'ı IBM'i Apple'ı Google'ı rakip görmediklerini Linux geliştiricilerini de pek sevmediklerini hatta nefret ettiklerini şimdi gözlerimle görmüş oldum. Madem bukadar iyiler, neden çöken sistemlerden veri kurtarmak için her Microsoftçunun çantasında Knoppix var anlamıyorum.

Son söz bu işleri bilen, bizlere yeni şeyler öğreten ağabeylerimize bırakıyoruz. Herkese saygılarımızı ve sevgilerimizi sunuyoruz.

Görüşler

0
Tarık
Burada hata bizde. Neden mi? Karşımızdaki insanlar gerçek niyetlerini gözümüzün içine baka baka anlatmadığı sürece kılımızı kıpırdatmıyoruz. İşin içini dışını bilen bizden olan insanlarda kendilerini normal vatandaştan yalıtmış akademik takılıyor. Gençlerimiz sabah öğle akşam internette geyik yapıyor. Kimsenin okulundan, işinden, futboldan vs.vs. bu gibi şeylerden başka düşündüğü amaçladığı ilkeleri idealleri yok.

Durum böyle olunca, biz kendimizi yönetemiyoruz, işletim sistemimizi geliştiremiyoruz, teknolojik ar-ge yapamıyoruz, ürün geliştirip dışarıya satamıyoruz.

Bunu bilen microsoft gibi firmalarda yüzümüze yüzümüze " siz bi bok yapamazsınız " diyor. Bu kadar basit.

0
mbayer
Bence sorun alışkanlıklarımızda, son kullanıcıya linux'u kullandıracak projeler geliştirmek lazım. veya uygulamaları web'e taşımak lazım. O zaman belki.. Bill'de web'e yönelin diyormuş, haberlerden okuduğumuza göre.
0
boreas
Sonuçta microsoft ticari bir firma ve hiçbir ticari firma rakip sevmez, hemde ürününe yakın / daha iyi (tartışılır) ürünü bedava satıyorsa.Firmalar kâr amacı ile kurulur buda normaldir. Bi halt yaparmıyız yapamaz mıyız ? İşin aslı o da tartışılır kabiliyetimiz yok ya da beynimiz kıt değil ama şu da bir gerçek kaç tane açık kodlu yazılımımız var ? Üniversiteler ne kadar açık kaynak koda destek oluyor ? Olmalı mı ? Evet olmalı çünkü onların kâr gibi kaygıları yok ve eğitim amacıyla kurulmuşlar. Onlarca programlamacı yetişiyor her yıl bitirme projeleri vs. yapılıyor kaçı kod ile dağıtılıyor ya da kaçında açık kod yazılımı teşfik var ? Ve lütfen biraz gerçekçi olun adam gibi bir program olunca hemen satmayı düşünen bizim milletimiz değil mi? Microsoft'a çamur atmakla ya da üzülmekle özgür yazılım desteklenmiyor oturup program yazıp bu yazılım açık koddur kardeşim diyince anlamlı birşeyler yapılıyor. Ve son birşey orda microsoft'u sıkıştıran arkadaşların kaçının sourceforge'da hesabı var ? Benimde Selçuk'da okuyan tanıdıklarım var ve sourceforge'u sadece ödevlerinde program kullanmak için kullanıyorlar kod değiştirip ben yaptım diyorlar !!! Kusura bakmayın ama Microsoft'daki adamın haklı olduğu noktalarda az değil.
0
Tigris07
Ben Microsoft firmasına çamur atmıyorum, firmalar kar amacıyla kurulmuş olabilir. Bu sadece beyaz bir yalan en azından microsoft için. Firma büyüdüğü zaman parası devletlerin paralarını aştığı zaman amaç artık daha büyük olmaktan çıkıp siyasi politik ve cıkar güden amaçlara yöneliyor. Sourceforce da kaçımızın proje geliştirdiğine gelince arkadaşım ben sourceforge.net ile bu yıl tanıştım çünkü verilen eğitim gereği ciddi projelerle ancak bu yıl tanıştık okulda ve araştırdık. İnan cevap veren arkadaşlarım kütüphaneden çıkmıyorlar çalışorlar kendilerini geliştirmek için uğraşıyorlar, okumaktan araştırmaktan nöbet geçirip felç olan arkadaşım bile var, zor yürüyor. Yanlış düşündüğünüz ve bilmediğiniz bir çok yer var. Konferansta bilişim alanında genel konuşma yapacağına microsoft Türkiye genel müdür yardımcısı 1980 yıllarından ve siyasetten bahsetti. Biz bilişim ile ilgili yeni haberler ve teknolojilerden bahsetmesini ve bizlere birşey yapamazsınız dememesini beklerdik. Ben microsofta çamur atmıyorum, Çamuru davranışları ile Genel Müdür yardımcısı zaten eline yüzüne sıvadı! Bu güne dek açık kaynak kodlu bir projede çalışmadım çünkü yeni yeni tanışıyoruz. İnternetten kod çalan arkadaşlara gelince ben onları tanımam, mutlaka her yerde vardır böyle kimseler. Sizin yanınızda bile olabilirler! Sizde kusura bakmayın Microsoftaki adam ne kadar haklı ise biz gençlerde okadar mağdur ediliyoruz!!!!!!!
0
boreas
"biz gençlerde okadar mağdur ediliyoruz!!!!!!!" Microsoft'daki adamda zaten bu yüzden haklı eğitim sistemimiz ve ekonomimiz sorunlu. Arkadaşımdan bildiğim kadarıyla ödev diye çarkı felek oyununu online yazması istenmiş, bitirme değil gelip geçici bir ödev ama bunu yapması programcılık üzerine ekstra hiç birşey eklemiyor araştırma vs. yok saçma sapan bir program örneği. Sistem hala böyle bak 3.sınıftasın sourceforge yeni duyuyorsun bunu çok daha önce öğrenmiş olmalıydın hocaların seni buna itmeliydi dediğim tam olarak bu sistem açık koda daha hazır değil bunlar bireysel çabalardan çok üniversitlerin teşvikiyle ciddi noktalara varılır ki onlarda microsoft'a müşteri yetiştiriyor anca.
0
Tigris07
Kesinlikle size katılıyorum hemde sonuna kadar. Bende sourceforge.net'i staj yaptığım yerde duydum. Forumun birinde açık kaynak kodlu bi proje başladı, adı saffire bende üye oldum orada öğrendim. kendim sourceforge.net te proje açtım gereçkten zevkliydi ama sanırım şuan arkadaşların işi var yapmıyorlar birşey.

Bu vakte kadar uyutulduğumuz yeter bizi bu hale getiren eğitim sistemini kuranlara nediyeyim ben. Kendi suçumu az araştırmacı olmamı kesinlikle kabul ediyorum. Toparlanma vaktidir.

Elinize dilinize sağlık boreas bey..

0
boreas
Rica ederim , anlaşmak güzel :)
0
simor
"Sizler yapamazsınız" diyen sadece ms in gm si değil.

Yazılım şirketi diye geçinen, kendi birimlerine yazılım üretip bir yandan da dışarıya "fahiş" fiyata bunları ürün diye satan holdingler ve büyük? firmalar var. Bunların kendi bünyesinde, kravat takınca kendini adam sanan m veya gm ler de bunu sürekli ağızlarından salyalar akıtarak söylerler.

Onlara göre herbiri en büyük yazılımcıdır. Onlar ERM, CRM, ERP ce konuşurlar. Karşıdaki kendi dediğini ne kadar anlamaz ise o okadar büyük adamdır. Hiç bir şey üretmezler.. Onlar yazılım mühendisi müdürüdürler çünkü.. Onların hepsi pazarlama dehası yazılım mühendisidirler. Ama sadece okulda kod yazmışlardır. Onların şirketi neredeyse bir Oracle veya Ms kadar büyüktür. Yetişmiş Oracle,ms uzmanı elemanları ile çok büyük yazılımcılardır.

Gençlere ve proje geliştirmek isteyenlere inanılmaz bir aymazlıkla destek olmazlar. Fabrikalara, devlet dairelerine kakaladıkları yazılımlar ile o kurumları da kendilerine bağımlı hale getirirler. Rant ile uslanmayanın hakkı tübitaktır kosgebtir onlar için.
Ya onlara uyarsınız ya da karafatmalar gibi 2 metrekare yere sokuşturulup vergi ödemeyeceniiiz projenizi görelim bakalımcılara onaylattığınız projelerle tse den beter bir şekilde standartlaşırsınız ve yerinize oturursunuz.

Kravata, silaha, devşirme teknolojilere, gösterişe değil insana yatırım yapıldığı zaman zaten ms konuşacak salon bulamaz.

Yazılım geliştirmeye destek, devlet politikası haline geldiği vakit bağımsız destek de artar. Fakat devlet takıntı halinde, herşey benim olsun demeye devam edecekse, bende kravat dükkanı açmak isterim.

Devlet sana yazılım üretemezsin diyor ms kim ki?
0
bm
Rant ile uslanmayanın hakkı tübitaktır kosgebtir onlar için. Ya onlara uyarsınız ya da karafatmalar gibi 2 metrekare yere sokuşturulup vergi ödemeyeceniiiz projenizi görelim bakalımcılara onaylattığınız projelerle tse den beter bir şekilde standartlaşırsınız ve yerinize oturursunuz.

Hakikaten boyle mi oluyor? Bir de devlete yapilan is mi anlatiliyor? Ticari sir filan ne oluyor o arada?

0
simor
Devletten ticari sır saklayamazsınızki zaten. Niye saklayacaksınızki. Devlet hem senin hem de ülkenin hayrına onları saklamak zroundadır. Değil mi??
0
simor
ek: Devlet, devletin görevlendirdiği patent bürosundan aldığınız markayı kopyalayıp yapıştıran şirkete açtığı davayı da 4 yıl süründürmemek zorundadır.
0
bm
Burada birkac tepki ic ice girmis gorebildigim kadariyla:

TR'de cok uluslu srketlerde calisan ve boyundan/capindan buyuk laflar eden zottirik Turk tipolojisine tepki.

Buyuk sirketlerin kurumsal pazarlama/propaganda yalanina tepki.

'Ulusal'/diger linux dagitimi ayriminda 'diger'in tercih edilebileceginin soylenmesine tepki.

Savunma sanayii yatirimin sorgulanmasina tepki

Bunlarin hepsi ayri ayri incelenebilecek seyler, ve bence ayri ayri incelenmelerinde de yarar var. Sadece tepkilerden hareket ederek 'GNU/Linux hayrani' olmak bence saglikli degil. Madem 'agabey' sozu istendi, o sapkayi kel kafama koymaya calisarak genclerin yapabilecekleri en iyi islerden birinin hayranlik/kizginlik/tepki gibi duygulari taniyip degerlendirmeye ve makul sebepleri var mi, haksiz/yersiz olmalari ne sartlarda mumkun diye anlamaya calisma aliskanligini kazanmaya calismalari oldugunu dusundugumu soyleyeyim. Boyle olmazsaniz 'bravo, Turk genci boyle tepkiler gosterir' diyen ama orada duran agabeyleriniz de cikacaktir ve rahatsiz oldugunuz 'siz bir şey yapamazsınız' tarzinin yerini -- farkinda olmadiginiz, ve belki yapanin da farkinda olmadigi -- 'bu koyunlar boyle gudulur' tarzinin almasina kapi acilacaktir. Mikrosoft konusunca kul yutmayan genclerimiz, baskalari konusunca da kul yutmasinlar. Demek istedigim o. Marifet anti-MS olmakta degil, kul yutmamakta.

0
simor
Hepimiz nerdeyse aynı anda yazıp göndermişiz yorumlarımızı. O yüzden dediğiniz doğru. İç içe geçmiş gibi görünebilir.
0
bm
Hakikaten hepimiz klavyeye sarilmisiz! Neden acaba? Su loglarla bir 'ne yazilinca herkes ayni anda saldiriyor' diye bir analiz yapilabilir mi acaba?
0
simor
Bence ms sayesinde başka konulara da el atabiliyoruz belki.
Kim bilir belki de ms şu aralar Türkiye'ye çok sık gelip gidip o bakan senin bu bakmayan benim deyip dolaşıyordur.

Belki de Tarık'ın yazdıklarından yorumlayabildiğim üzere, ms boşluk doldurmayı çok iyi biliyordur. Belki de sadece ms sözkonusu olduğunda yazılım ile ilgili eksiklerimizi görebiliyoruzdur.

Ama ben kendi adıma, açık yüreklilikle şunu söyleyeyim. Bu ülkede Mühendis , müdür ve yazılım kelimeleri bir araya geldiğinde ben, birçok sebepten dolayı sinirlenebiliyorum.

Kendi adıma benim söylemlerim sadece ms, linux veya vs için değil. Bizim, içinde bulunduğumuz ve profesyonel iş ürettiğimiz bir dalda genel olarak neleri doğru neleri yanlış gördüğümdür.

0
Tigris07
Sanırım haklısınız, siz bir şey yapazsınız ve daha diğer bir çok ağır lafın üzerine heyacanlandım sanırım, gençlik işte. Olgunca düşünemiyor böyle durumlarda. Microsoft çunun da haklı olduğu yerler vardır muhakkak ama bildiğim bir şey var ben Linux olsun openoffice olsun ve diğer açık kaynak kod projelere bu microsoftçuları görmedende ilgi duyuyordum, kızgınlıkla başka şeylere ilgi duymam sebep olmasa gerek. Tekrar abilerimize saygılarımı sunuyorum.
0
bm
Ne demisim diye tekrar baktim simdi:

Madem 'agabey' sozu istendi, o sapkayi kel kafama koymaya calisarak genclerin yapabilecekleri en iyi islerden birinin hayranlik/kizginlik/tepki gibi duygulari taniyip degerlendirmeye ve makul sebepleri var mi, haksiz/yersiz olmalari ne sartlarda mumkun diye anlamaya calisma aliskanligini kazanmaya calismalari oldugunu dusundugumu soyleyeyim.

Bu bir cumle, dikkatinizi cekeyim. Gramer kurallarina uygun olabilir (galiba tutturmusum?) ama lutfen boyle cumleler kurmayin, kuranlari da uyarin. Karsisinda bilgisayar varmis gibi yazanlara da kizin. Ben kizdim simdi. Ayni seyi bir daha yazayim:

Buyuk kiligina girerek bir cevap vereyim. Bu tip hayranlik/kizginlik/tepki gibi duygularin hareketlerimizi yonlendirmeden evvel mumkun oldugu kadar tahlil edilmeli. Eger bu duygularin makul sebepleri varsa zaten onlar yonlendirici vazife gorurler. Eger boyle sebepler bulanamazsa en azindan bu tepkilerin hangi durumda haksiz olacagini bulmaya calismak faydali olacaktir.
Ayni fikir, dort cumle. Daha iyisini yapmak da mumkun tabii.
0
lifesdkver0_1
Şunu hatırlattı: How I Write [Bertrand Russell]
0
bm
Russel hakikaten sarih yazar. Iyi bir kaynak, sagolun. Merak ettim, acaba Turkce'de cumleleri uzatmak Ingilizce'den daha mi kolay? Bu manali bir soru mu dilbilimcler icin?

Tam alakali degil ama duzgun yazmak konusunda rahmetli Stevens'in kendi kitaplarini nasil yazdigini anlatan ornekli yazilari vardi galiba. Simdi sunu bulabildim.

0
feran
Türkçe'de ya da herhangi bir başka dilde cümleleri uzatıp kısaltmanın "kolay" ya da "zor" olduğunun nasıl ölçülebileceğini bilmiyorum ama habercilikte kısa yazmanın "makbul" ve de zor olduğunu biliyorum. Ünlü bir muhabir (daha tv haberciliği yokken) haberini acilen yazı işleri müdürüne vermiş ve şöyle demiş; "Bağışlayın, kısa yazacak kadar zamanım yoktu!"
0
SHiBuMi
Yahu adamın ne dediğini nereden biliyorsunuz? Birebir dinlediniz mi? Söylediklerinin yazılı metnini mi okudunuz? Birisi çıkmış adamın söyledikleri ile ilgili tamamen sübjektif yorumlarda bulunmuş, başkaları da tamamen önyargılara dayanan yorumlar yapmış. Yayınlanan yazının ve yapılan yorumların hiçbir nesnelliği, hiçbir elle tutulur yanı yok.

Böyle saçmalıkların etrafımızda olmasına izin verdikçe, bunları tekrar tekrar yaşamayı da hakkediyoruz. Bu yazının bu sitede yayınlanmasını onaylayan kişi ne yapılması ile ilgili öğüt dağıtmadan önce bir durup yayınladığı yazının ne kadar temelsiz olduğunu düşünmeli.
0
bm
Hangi yazinin cevabi bu? Yukarda kimse adamin dedigiyle ugrasmamis yanlis gormediysem.

Böyle saçmalıkların etrafımızda olmasına izin verdikçe, bunları tekrar tekrar yaşamayı da hakkediyoruz.

Katilmiyorum, bunalan genclerin kendi aralarinda konusmalarindan burada konusmalari cok daha iyi. Siz dahil insanlar tepkilerin niye dogru tepkiler olmayabilecegini soyluyorlar burada. Ne fenalik var bunda? 'Izin vermememek' ile bazi yersiz tepkiler yok olacaksa cok guzel. Oyle bir dunya var mi? Kiraathanede de konusulmayacaksa bunlar nerede konusulacak?

0
Tigris07
Saygıdeğer abilerimiz gerçekten doğruyu söylüyoruz, yalan yanlış söylemek gibi bir gayemiz yok. Şunu belirtmeliyim konferansta arkadaşların Linux ve diğer özgür yazılımcılık ile ilgili son sorularına hocalarımız müdahale ettiler ve "tamam çocuklar artık susun" denildi, MS GM yardımcısı tamam sorsunlar dedi ve sorulan sorulara cevap vermediler. Sonuçta biz Bilgisayar Mühendisi, yazılımcı, donanımcı yada network uzmanı olacağız.
Dünayaca ünlü bir şirketin Türkiye temsilcisi gelmiş ve yazılım dünyasını, güncel teknolojileri takip eden biz öğrenciler aslında MS cilerin Linux'a olsun, Google hakkında olsun fikirlerini, duraksız gelişen teknolojilere bakış açılarını ve stratejilerini, bilişim adına Türkiye'de yapılan yatırımları, Türkiye'nin geleceği hakkında konuların tartışılacağını sandık. Aldanmışız!
Ayrıca konferansa bizzat katıldım, anket yaptık.
Birdahaki sefere Linux semineri yapacağız, Karaman Meslek Yüksek Okuluda seminer oalcakmış bizde Selçuk Üniversitesi'nde yapılması için girişimlere başladık. Haberleri saygıdeğer abilerimizin izniyle burada paylaşacağım. Tekrar Saygılar.
0
dfix
Microsoft un bu söylemi çeşiltli zamanlarda ve çaşitli yerlerde daha öncedende defalarca genel müdür tarafındanda dile getirildi geçen hafta okulda bir hocamla konuşurken oda buna yakın seyler söyledi bu ülkede yazılım üretilmez falan... bende ona microsoft genel müdürü gibi konuştuğunu ve motivasyonumuzu bozduğunu söyledim o da asıl bunu motive olmanız için söylüyorum dedi belkide microsoft türkiyedeki arkadaşlarında böyle bir niyeti vardır..

Benim anlamadığım şu MS tamam ticari kurum peki devlet ne? Senin bir kurumun pardusu yapacak sen öğretmenlere laptop dağıtacaksın windows yüklü.. Düşüncükçe çıldırasım geliyor neredeyse sinirimden ağlayacağım. Sanki pardus berbat çürümüş brokrası ürünü

0
SHiBuMi
Bıkmadınız mı Microsoft ile ilgili saçmasapan yazılardan? Microsoft'un amacı pazar payını arttırmakmış, bunu gören ülkemizin geleceği gözümüzün nuru gencimizin gözü açılmış. Ticari bir kurumu, pazar payını arttırmak için faaliyette bulunmakla mı suçluyorsunuz?

Yurdum genci Pardus'u işletim sistemi zannediyor, henüz Pardus'un bir dağıtım olduğunun farkında değil. Zannediyor ki Türk cengaverler oturdu Microsoft'a kafa tutacak işletim sistemi geliştirdi. Sonra biri çıkıp işletim sistemi geliştiremezsin deyince, adama bak Pardus yaptık biz hala inkar ediyor görmezlikten geliyor diye şaşırıp kalıyor. Başka bir konuda, kardeşim neden işletim sistemi geliştiriyorsunuz? Çok farklı bir sistem mi var kafanızda, ya da mevcuttaki işletim sistemlerinin bir eksiğini mi kapatmayı planlıyorsunuz? Laf olsun torba dolsun.

Pardus'a para ve emek harcamaya devam. Biri çıkıp size "Neden Red Hat kullanmıyorsun ki?" diye sorduğunda ona da Microsoft yöneticilerine yaptığınız muameleyi yapın ki sorusu cevapsız kalmamış olsun.
0
bm
Kalnina bir diyecegim yok, Pardus konusundaki bir takim propaganda faaliyetinden ve olusan kutuplasmadan ben de rahatsizim ama:

Ticari bir kurumu, pazar payını arttırmak için faaliyette bulunmakla mı suçluyorsunuz?

Eger bir salon dolusu universiteli gence 'bakin bu insanlar bilgili insanlardir, sizin ufkunuzu acacaklar' diye birisi tanitilirsa ve bu adam orada urun pazarlamasi yahut kendi stratejisini destekleyecek bayagi propaganda/pazarlama yaparsa buna ben de kizarim. Boyle olmus mudur bilmiyorum tabii, ama soyledigim gibiyse hos degil. Oyle olacaksa acik acik MS pazarlama toplantisi var diye tanitilmali.

Burada hepimiz iyi kotu bu islerden ekmek yiyoruz, universiteliye satacak urunumuz dahi olsa insanlara birazcik ufuk acici birseyler anlatmak uzere davet edildigimiz bir yerde kendimize/sirketimize yontulacak seyler soylemeyi -- saka disinda -- herhalde ahlaksizlik addederiz. Ben boyle seyleri o bakimdan hic de tabii karsilamiyorum, tabii karsilamayi dunyanin duzeni, insan davranisi bu olmak zorunda gibi dusunmeyi de yadirgiyorum biraz. Ticaretle ugrasiliyor diye ille de her hal tavir ve is gizli pazarlama faaliyeti olmak zorunda degil. Gayet tabii oluyordur, ama bunun en azindan ayip oldugunu teslim etmek lazim herhalde.

Pardus baglaminda dusunun, 'arkadaslar vatanini seven bunu kullanir, bu projeye dahil olur' denmesi baska, 'iste boyle yapiyoruz, su sekilde katilabilirsiniz soyle kullanirsiniz' denmesi baska. Ilki yapilacak olsa burada hemen hepimiz ses cikartiyoruz, 'eh iste devletin karakteri zaten boyledir' deyip gecmiyoruz. Neden? Tarzi yanlis buldugumuz, saf insanlara boyle propaganda yapilmasini hos gormedigimiz icin degil mi?

Herneyse bu toplantinin detayini buldum galiba. Isin icine TBD filan da girmis. URL su, oradan 6(!) Nisan 2006 Carsamba basliginda gozukuyor.

0
rmznbrtn
Yazınıza baktım da siz de bayağı sert yazmışsınız. Bir devlet kuruluşunu ülkesinin insanlarına kolay kullanılabilir ve bedava (sanırım buraya pek katılmıyorsunuz fakat inanın zamanla kullanım maliyeti bir işletim sistemi sunmaya çalışmakla mı suçluyorsunuz?
0
SHiBuMi
Allah aşkına, bir devlet kuruluşunun insanlara işletim sistemi sunma işinde ne işi var? Suçlamadan öte, hayretle izliyorum.
0
rmznbrtn
(sanırım buraya pek katılmıyorsunuz fakat inanın zamanla kullanım maliyeti
burayı tamamlarken yanlışlıkla yolladım kusura bakmayın, sözümü tamamlayayım: "sanırım buraya pek katılmıyorsunuz fakat Pardus'un kullanıcı sayısı ve kullanımı maliyetini şimdiden 0'a yaklaştırmıştır veya yakında 0 diyebileceğimiz bir duruma getirecektir" Ayrıca yıllarca windows kullandıktan sonra Pardus'la çok daha rahat ve verimli bir çalışma ortamına sahip olduğumu söyleyebilirim.
0
simor
Araya gireyim. Pardusu sakın bir ürün olarak görmeyin. Siz öylesiniz demiyorum ama daha önce sadece win98 kullanmış insanlar var ve windowstan sonra pardus çıktı veya Türkiye'de işletim sistemi üretildi sanıyorlar.
Böyle birşey yok. Belki öyle bir egoyla yaklaşmış olmaları muhtemeldir. Halkın böyle anlayabileceği belki düşünülmemişti ama çevredeki etki onu gösterdi. Pardus çalışan cd nin üzerine bunu satamazsınız demeleri belki bilgisi yarım yamalak olan insanları bu düşünceye itti bilmiyorum. Hiç bilgisi olamayanın da zaten gpl den haberi yok.

Pardus un yola çıkış felsefesi, herkesin malı olmasıdır.
7 den 70 e herkesin katkısı olması istenmektedir.
Pardus, sadece windowstan kurtaralımda nereye düşerlerse düşsünler diye açılmış bir branda olmamalıdır. Ekibin kendi ego malzemesi de olmamalıdır. Bence Pardus heryerde salça gibi de sağa sola dökülmemelidr. Daha önce de söylemiştim; Pardus bir tetik mekanizması olmalıdır. Salça görevi görecekse bu amaçla sıkılmalıdır. Diğer potansiyel destekçiler yazılıma genel anlamda destek olmalıdır. Bu iş sadece Tübitak ile olmaz. Farklı amaçlar için farklı türde yazılım projelerine acilen destek gereklidir.

Pardus, ms iyidir kötüdür, biz düşmanız değiliz tartışmalarının kısırdöngüsünden bizi kurtaracak uyanmayı sağlamalıdır. İşletim sistemlerinin ne olduğunu ne işe yaradığını hatta insanlara bilgisayarın msn den ibaret olmadığını da anlatmalıdır.
Ana amacı bilinçlnedirme olmalıdır. Bir devlet kurumunun da görevi bilinçlendirmek, bilgilendirmek ve hizmet sunmaktır zaten. değilmi?
0
bm
Işletim sistemlerinin ne olduğunu ne işe yaradığını hatta insanlara bilgisayarın msn den ibaret olmadığını da anlatmalıdır. Bir devlet kurumunun da görevi bilinçlendirmek, bilgilendirmek ve hizmet sunmaktır zaten. değilmi?

Vatandasin bunu devletten bekledigi yerlerde oyle inaniliyor galiba. Bunun kural olmasi sart degil. Zannediyorum o kadro da 'durumdan vazife' cikarttiklarini soyleyerek basladi bu ise, 'devletin vazifesi budur' diyerek degil. (En azindan proje sorumlusu ile yapilan roportajda 'niye devleti sokuyoruz bu isin icine' sorusuna cevaben oyle dendigini soylemisti FZ bana galiba.) Yoksa isletim sisteminin ne oldugunu devletten ogrenmeye gerek veya ihtiyac olmasi sart degil tabii. Baska tarafa atlayayim, bu dalda unversite ogrenimi goren arkadaslarin zaten bunu Tubitak'tan ogrenmeye ihtiyaclari olmamali. Bu isimde bir ders goruyorlar herhalde bu ogrenciler, degil mi?

0
dfix
Doğru pardus anadolu parsı işletim sistemi değil bir dağitım ne dağıtımı gazete dergi vs mi? Gerçekten işletim sistemi zannediyorum bana açıklasanıza nedir işletim sistemi. Şu mudur kurduğun zaman bir sunu hazırlamak için bir başka sey kurman gerektiği şey mi? Tamam profosyonel anlamda pardus tatmin etmeyebilir peki öğretmenlere dağıtılan leptoplara yüklenmeyi hak etmiyormu? Bence öğretmenler açısında oldukça tatmin edici ve beklentilerini karşılayabilecek bir OS.
0
dfix
Şunu söylemeden edemiyeceğim

"Yurdum genci Pardus'u işletim sistemi zannediyor, henüz Pardus'un bir dağıtım olduğunun farkında değil. Zannediyor ki Türk cengaverler oturdu Microsoft'a kafa tutacak işletim sistemi geliştirdi.."

Bu tamamiyle senin hezeyanın bu işlerle üğrasan hiç kimse böyle düşünmüyor Herşeyin farkındayız merak etme

0
fsniper
Burada MSTR Genel Müdürü'nün her hangi bir hatası yok. Oradaki dinleyicilerin, hele hele üniversite öğrencisi gençlerin, oraya gidince neler dinleyeceğini iyi bilmesi gerekirdi.

Genel Müdür "Siz işletim sistemi yazamazsınız" dediği zaman, aslında kendi çalışanlarını - çünkü oradaki dinleyiciler onlar için potansiyel geliştiricidir. - inkar etmiş oluyor. Ancak yaklaşımın yetenek açısından olmadığı ve maddi açıdan olduğu da aşikar. Yani yanlış bir yaklaşım yok. Genel Müdürün bu konuda söylediklerini destekliyorum. Çünkü bu işler gerçekten yatırım işi.

Burada bana Ya linux? Ya BSD? sorularını soracaksınız biliyorum. Ancak Linux ve BSD gibi açık kaynak ürünlerin, kişisel maddi yatırımlar, büyük geliştirici topluluğu ve zaman içermediğini, arkalarına çok uluslu firmaların maddi/manevi yatırımları olmadığını kimse iddia edemez.

Burada bir başka önerme de "Pardus Yerine RedHat kullanırım" önermesi. Bu cümleyi duyduğum anda MS Genel müdürüne şu cümleyi yapıştırırdım herhalde; "Evet Çünkü tercih hakkınız var!" Bana 2.bir pencere yöneticisi, farklı çekirdekler sunuyor musunuz? bana gerekli olan geliştirmeleri kendimin yapabileceği bir ortam sunuyor musunuz? Ya da İşletim sistemleriniz çalışırken neler yapıyor? Neden sürekli disk işlemi gerçekleşiyor? Neden hala sağlıklı bir web tarayıcınız yok? gibi soruları da arkasına eklerdim. Tabii asıl soru, "bunlar için yeterli yatırım yapamıyor musunuz?" olurdu.

Genel Müdür haklı söyledikleri yanlış değil. Asıl korkmanız gereken, MS in teknik ya da satış elemanlarının yüzünüza baka baka aktardıkları !gerçekler! olmalı..
0
bm
Genel Müdür "Siz işletim sistemi yazamazsınız" dediği zaman, aslında kendi çalışanlarını - çünkü oradaki dinleyiciler onlar için potansiyel geliştiricidir. - inkar etmiş oluyor. Ancak yaklaşımın yetenek açısından olmadığı ve maddi açıdan olduğu da aşikar.

Tabii, arkadaslar ne bileyim bir cekirdek, bir dosya sistemi filan olan bir mini sistem yazmis olsalar derslerinde, 'biz yazdik bile, sen kendine bak' da diyebilirlerdi. Belki demislerdir de? Kastedilen son kullaniciya gosterilen paketlenmis ve cok fonksyonlu programlar butunu/platform ise bunun hammaliyesi vs.'nin zaman ve is gucu istedigini de elbette biliyordur ogrenciler.

Diger taraftan (soyledi mi bilmiyorum) "isletim sistemi vs. iyi/kotu cozulmus ve ayaga dusmus problemler, siz cozulmemis ve cozulmesine ihtiyac olan problemleri bulup cozmeye bakin" filan demek de daha dogru olurdu herhalde. Ustelik bunu komik yapmak da kabil, 'biz MS olarak cozduk bile, bize para vermenize bakiyor' yahut 'bakin devlet bile yapmis, anlayin artik' filan da denebilir. Isletim sistemini bir bilgisayar bilimcisinin yaratabilecekleri icinde en ust nokta gibi gosteren carpik bir perspektif de var memlekette gibime geliyor boyle seyleri duyunca.

0
towsonu2003
Neden burdaki yorumlarin cogu "biz"i sucluyor?

Microsoft boktan bir kapitalist tekel. Biraz yaklasinca kokusundan anliyorsunuz bunu... Sorun biz de degil, Microsoft'ta.

Bu amerikan tekel devine en iyi cevap? Kullanmayin... Apple var, Linux var, Solaris var, *BSD var... Sizin ne kullandiginizi gorenler de neden diye sorduklarinda anlativerin: "tekeli sevmiyorum. Bu bilgisayar benim, istedigim gibi kullanabilmeliyim. Sen korsan Windows'unla kanunu cigneyip kendini tehlikeye atarken, ben viruslerden korkmadan hem yasal hem de guvenli bir sistemde keyfime bakiyorum. Denemek ister misin?" -> Knoppix / Ubuntu Live CD verin bir tane, ya da bilgisyarina vmware player ve bir distro kurun. Sonra da ogretin.

Hala okullarda orda burda Windows'tan baska bir sey kullanilmamasinin sebebi de biz degiliz. Ya ODTU gibi koklu kuruluslarda bu isten bi bok anlayamayan tiplemeler (ODTU dosyalari hala Word formatinda mesela, ve bu ayrimcilik sayilir); ya da aptal ve sorumsuz oldugunu zaten bildigimiz "secilmis" (!) politikacilarimizda. Bu kez suc bizde degil. Tekeli kirmak icin yuruyus yapilir falan ama, is "Software"e geldi mi kimse yurumez, gulerler :)

Kullanmayin, baskasina da kullandirmayin... Programlama biliyorsaniz kod yazin/duzeltin, bilmiyorsaniz buldugunuz bug'lari report edin. Yapacak baska bir sey yok...

Bunun disinda, Pardus iyi hos, ama yurt disi baglantilari az, (cok) az gelistiricisi var, ve daha yeni (1.0) ortaya ciktigi icin production icin yeterince guvenilir (stable) degil. 5-6 yilda kendine Turkiye'de yer acabilir. Ama simdilik, problemsiz calismak isteyenlerin daha koklu bir Linux dagitimi kullanmasi daha iyi gibime geliyor.

Hem (benim gibi) deneyimsizseniz, hem de Pardus'a katkida bulunmak istiyorsaniz, bence en iyi yolu dual boot. Odev/proje yazarken X (Ubuntu, RH, Debian, Mepis, Suse, Novell, Mandriva vs) dagitimini, caniniz test etmek istediginde de Pardus'u kullabilirsiniz. Sorun bulunca da bug report ile dagitima istemediginiz kadar katkida bulunursunuz.

Bir sey ters gittiginde de kufretme icguduleriniz ayaklanmaz ;)

Heyy, dual boot'a bile gerek yok: qemu, xen, vmware player...

0
Tigris07
Size gerçekten katılıyorum ;)
0
maul
birkac ay once Bill Gates de Turkiye'ye gelmisti ve gene universite ogrencilerine konusmustu. Ama o Linux'den, Google'dan, Nokia'dan "cok guclu rakiplerimiz" olarak bahsetmisti. Microsoft'un cok guclu rakiplerinin oldugunu, buna ragmen cok calisip daha iyi olacaklarindan bahsetti (bir soru uzerine) Turk Microsoft yetkilisinin ise bazi seyleri kucumsemesi kendi vizyon eksikliginin bir gostergesi olsa gerek.
0
Tigris07

Kesinlikle meziyet farkı, birisi Bu işi yapan kuran adam diğeri bunla övünen adam.
0
core_eye
Microsoft kadar çingene bir kurum görmedim. default olarak firefox kullanıyorum, messenger'da bir linke tıkladığımda ie'de açıyor. messenger'ı msconfig den kaldırıyorum tekrar kendisini ekliyor başlangıca, windows messenger, ie'yi silemiyorum sistemden. firefoxtan word'e tablo kopyalıyorum tablo şeklinde yapıştırmıyor, aynısını ie'de yapıyorum tablo olarak yapıştırıyor. Daha neler var aklıma bu kadar geldi şimdilik...
0
FZ
Kısmen abartılı bir yorum, kısmen abartılı tepkiler ve akabinde kısmen deja-vu, değil mi?

Eh, Türkiye'deki MS Genel Müdürü de bir Türk olarak hitap ediyor Türklere. Bill Gates gibi davranmasını beklemek ne kadar doğru?

Ardından "vay sen bize nasıl böyle dersin, görürsün sen!" duygusallığı. Ek olarak gelen tepkiler "yapa yapa bunu mu yaptınız", vs.

Burada vakti zamanında yabancı dil öğrenmek için Rosetta mı ne öyle bir şeyden bahsedilmişti, onun daha kalitelisi çok daha ucuza Internet üzerinden kullanılabilir olsa ve süper tanıtımı yapılsa, artan ADSL erişimi ile gençlere yayılsa, belki o zaman yazılım dünyamızın çehresi biraz değişecek. Dünyadan kopuk yaşayınca bu tür tartışmalar çok oluyor. Sonra buradaki Türkler, yine buradaki Türklere ahkâm filan da kesebiliyor (koskoca MS, ticari şirket, ya neolacağidi, cahil genç, sus otur!), vs.

En azından bilgisayarcı gençlerin yurtdışı ile entegrasyonu arttıkça ve yurtdışında çalışmış insanlar oradaki şartları buradakilere doğru dürüst aktarma işini çoğalttıkça muhtemelen fevri tartışmaların yerini biraz daha güzel şeyler alacaktır diye düşünüyorum.
0
Tigris07
Saygıdeğer abilerimiz, çok haklı olunan yer var. Biz bu konularda yeniyiz, bazı şeyleri belki cahilliğimizle yazıyoruz, afbuyurun. Bu siteyi haberleri uzun zamandır takip ediyorum.Anladımki sadece haber siteleri takip edilerek teknolojiden bihaber kalmadım ne güzel denmiyor. Çok çalışmamız gerektiğini boş şeylerle zaman harcamamam gerektiğini anladım. Sonuç olarak bu konuda bu MS Türki'ye GM yardımcısını haddini bilmez olarak gençlere nasıl hitap edeceğini bilmez olarak nitelendiriyorum. Saygılar sevgiler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

'Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2009' ve 'Linux ve Özgür Yazılım Şenliği'

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümünün 2003 yılından beri düzenlediği "Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri" ile Linux Kullanıcıları Derneği'nin 2002 yılından beri düzenlediği "Linux ve Özgür Yazılım Şenliği" 17-18 Nisan 2009 tarihlerinde tek çatı altında, İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Program vs. hakkında detayları yakında her iki etkinliğin web sitelerinde duyurulacak. Etkinliğin bu yıl konuk edeceği önemli isimler arasında Douglas Crockford (Yahoo!) ve Jonathan Conradt (Google Chrome) bulunuyor. 2009 yılının en önemli buluşmasını şimdiden takvimlerinize işaretleyin.

"Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri" web sitesi
"Linux ve Özgür Yazılım Şenliği" web sitesi

8 Aralık LKD İstanbul Etkinliği

penguencg

İstanbul ve çevre illerdeki arkadaşlar da çok istiyor, dedik ki penguenler bu sefer de İstanbul'da buluşsun. 8 Aralık Cumartesi günü derbiden 4 saat önce, yani saat 15:00'da Elma Kafe - Beer City'de[1] buluşuyoruz. Buluşmadan sonra kalmak isteyen penguenlerle dev ekranda derbiyi izlemeyi düşünüyoruz. Tabii muhabbet, eğlence de cabası.

Linux Semineri : E-Posta Sunucularda Filtreleme

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Ankara'da 1 Ekim Çarşamba günü bir seminer düzenliyor. İstenmeyen e-postaların sunucularda nasıl filtreleneceğinin anlatılacağı seminer, özellikle spam'lerden, virüslerden, birbirlerine e-posta ile çalıştırılabilir dosyalar yollayan kullanıcılardan yorulanlara hitap ediyor. Seminerin başlama saati 18:30. -Ayrıntılı Bilgi-

Linux Semineri : Linux İşletim Sistemi

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Cumartesi günü İstanbul'da Internet Teknolojileri Derneği'nin ev sahipliği yaptığı bir linux semineri düzenliyor. Özellikle linux'a yeni başlamak isteyenlere hitap eden ve linux işletim sisteminin genel özellikleri ile kullanım alanlarının anlatılacağı seminer saat 15.00'te başlayacak. - Ayrıntılı Bilgi -

Uygulamalı Bilgi Güvenliği ve Beyaz Şapkalı Hacker Eğitimi

anonim

15 Aralık 2007 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere kampüsünde başlayacak 40 saat süreli Uygulamalı Bilgi Güvenliği ve Beyaz Şapkalı Hacker Eğitimi, 6 hafta boyunca Cumartesi günleri, Bilgi ve Sistem Güvenliği konularında sertifikalı eğitmenler tarafından, birçok uygulamalı örnekler eşliğinde gerçekleştirilecektir.