Şenlikle neyin amaçladığıyla ilişkilidir bu.. bir bakış açısı veya bir seçimdir. her şeçim gibi, bir vazgeçiştir aslında.
Şenliğie kimi çağırdığınızla alakalıdır aynı anda. Kimin şenliğidir bu?
Linux'ün yaygınlaşmasını isteyenlerin misafirliğinde değil; ev sahipliğinde geçmelidir şenlik. Kapalı bir cemiyetin buluşma günü değil, o cemiyetin dışarı açılma, birlik olma günüdür.
Amaç iş dünyasını tavlamak olmalıdır. fuar gibi, linux'ü bilmeyenler için tasarlanmalıdır.
linux'un gerçekten hangi konuda rekabetçi olduğu vurgulanmalıdır, kendi şirketiniz olsa, neden açık kaynağı-linuxu kullanacağınızı, içinizdeki gönül adamı değil, rasyonel izah etmelidir. gerçek dünyadan başarı örnekleri verilmelidir.
biraz felsefe biraz ticaret olmalıdır içinde, safi kodun yanı sıra. yılın o günü, işadamı olmalıdır herkes.
sqlite sitesinde durumun böyle olmayacağını belirtmiş. mysql, postgresql veya oracle ile farklı kulvarlarda olduğunu, client/server yapısının daha uygun olacağı durumların olduğunu söylemiş.
Böyle demiş olsa da ben de sqlite'ın kısa sürede çok yaygınlaşacağı kanaatindeyim.
"Ruby on Rails" öyle radikal kararları öyle hızlı alıyorki şaşırmamak elde değil. Bir anda SOAP'a sırtını çevirdi, tamamen RESTful diyor. Routes'a bakış açısını değiştirdi, eskisini "geçersiz" kılıyor. Ve gelişmeler öyle hızlı oluyorki, insanın bilgisi, tecrübesi zamanla artacağına sürekli sıfırlanıyor. Eğer sürekli rails ile program yazmıyorsanız, aradan kısa bür süre geçtikten sonra rails sizi kesin yeni yapısıyla bi köklü değişikliğe zorluyor. tecrübeleriniz ve bildiklerinizin kimisi boşa gidiyor.
ben rails'i gerçekten çok seviyorum. ve iddia ettikleri gibi gerçekten zevkli de olduğunu düşünüyorum. türkiyede gerekli ilgiliyi görmemesi gerçekten çok üzüntü verici. ama bunu anlamak zor değil. Rails insanları sistematik bir yapıya zorluyor. Herşeyi kitabına uygun yapmanı istiyor. Yani okumanızı, kendinizi geliştirmenizi sizden zorla istiyor. Bu aslında bir bakıma kendini geliştirecek insanlara bedava teknoloji danışmanlığı demek ama bunun değerini de bilemiyoruz.
Ben uzun süre önce ruby_turkey@yahoogroups.com adlı bir e-posta listesini türkiyedeki ruby & rails'cılar bir araya gelebilsin diye ortaya atmıştım. Bugün grubun bir kaç üyesi olsa da etkinlik neredeyse sıfır. Bu da ilgisizliğin bir göstergesi.
Ben henüz rails'a inancımı kaybetmedim. Türkiyede de bu tür bi oluşumun olabileceğine inanıyorum. Hemfikir olanları posta gurubuna, neler yapabileceğimizi tartışmaya çağırıyorum.
ruby_turkey@yahoogroups.com adli bir email grubu var. henuz ruby nin ve rails'in turkiyede hak ettigi une ulasamamasindan oturu sakin bir grup. ancak ruby veya rails ile ugrasacaksaniz uye olmanizi tavsiye ederim.
Novell, Microsoft ürünlerini de ağırlıklıça kullanan linux kullanıcılarını/şirketlerini kısa zamanda fethedicektir.
Microsoft ise dışarda kaldığı linux kullanıcıları dünyasına ve pazarına bir adım atmış olacak, linuxden vazgeçmesi mümkün olmayanların bile sistemlerinde yer bulmaya başlayacak.
eğer bu anlaşma olmasaydı, yani microsoft'a linux dünyasına, açık kaynak dünyasına girmesine kimse müsade etmeseydi, eminim her geçen gün kan kaybetmeye devam edecekti.
ama artık rekabet çok çirkin bir üçüncü ideoloji kazandı.
eskiden, açık standartlarla, özel standartlar arasında birbirine üstünlük savaşı vardı. bugünden itibaren Novell açık standartlardan sapmış bulunmaktadır. yumuşatılmış özel standartlar üzerinde çalışmalarına devam edecek gidi duruyor. Bakınız: office dokümanları. (acik standartlara sahip Open Office dokumanlarini bir anda yuzustu birakti)
Halbuki gelecek kesinlikle açık standartlarda. Novell bugün ihtişamına kapıldığı microsoft'a güvenerek attığı adımdan, uzun vadede pişman olacaktır.
birkac ay once Bill Gates de Turkiye'ye gelmisti ve gene universite ogrencilerine konusmustu. Ama o Linux'den, Google'dan, Nokia'dan "cok guclu rakiplerimiz" olarak bahsetmisti. Microsoft'un cok guclu rakiplerinin oldugunu, buna ragmen cok calisip daha iyi olacaklarindan bahsetti (bir soru uzerine)
Turk Microsoft yetkilisinin ise bazi seyleri kucumsemesi kendi vizyon eksikliginin bir gostergesi olsa gerek.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
One Laptop Per Child: Türkiye'ye Satış Başladı ( 2)