Nasıl bir Linux şenliği?

0
coskung
Biliyorsunuz Linux Kullanıcıları Derneği'nin (LKD) Linux şenlikleri eski havasını kaybediyor. Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen Özgür Yazılım Günleri de bu yıl ara verdi. Gözüken o ki bu gibi etkinliklere ilgi azalıyor.
Fazlamesai.net'e soralım. Bu gibi etkinliklerde beklenti nedir? Katılımın azalması neden olabilir? Geçen yıl LKD Şenliği firaz format değiştirdi, daha az seminer, daha çok konser, halk oyunu gösterisi, tekne turu vs. oldu. Kendi adıma daha çok eğlendim diyebilirim ama katılım çok çok düşük kaldı. Belki İzmir'de olmasının da bunda payı vardır. Şu aralar LKD üye listelerinde de bu konu tartışılıyor. Ben bu işi LKD Şenliği özelinden çıkarıp daha genel boyutta tartışılsın diye buraya taşıdım. İnsanlar bu etkinliklere neden gelir, neden gelmez? Ne bekler, ne beklemez? Katılım nasıl artırılır?

Ne dersiniz?

Görüşler

0
maul
Şenlikle neyin amaçladığıyla ilişkilidir bu.. bir bakış açısı veya bir seçimdir. her şeçim gibi, bir vazgeçiştir aslında.

Şenliğie kimi çağırdığınızla alakalıdır aynı anda. Kimin şenliğidir bu?

Linux'ün yaygınlaşmasını isteyenlerin misafirliğinde değil; ev sahipliğinde geçmelidir şenlik. Kapalı bir cemiyetin buluşma günü değil, o cemiyetin dışarı açılma, birlik olma günüdür.

Amaç iş dünyasını tavlamak olmalıdır. fuar gibi, linux'ü bilmeyenler için tasarlanmalıdır.

linux'un gerçekten hangi konuda rekabetçi olduğu vurgulanmalıdır, kendi şirketiniz olsa, neden açık kaynağı-linuxu kullanacağınızı, içinizdeki gönül adamı değil, rasyonel izah etmelidir. gerçek dünyadan başarı örnekleri verilmelidir.

biraz felsefe biraz ticaret olmalıdır içinde, safi kodun yanı sıra. yılın o günü, işadamı olmalıdır herkes.
0
caNavar
atolye calismalari vs.. istenilen konularda sade sunumlar degilde daha da etkileyici ve daha fazla olmali birde etkinliklerde yapilanlar internettende paylaşilmali, duyurulmali bir daha ki etkinlige insanlarin agzinin suyunu akitacak ilanlar ile yapilanlar anlatilmali ki katilim saglansin. benim fikirlerim bu dogrultuda.
0
vampir
özgür yazılım günlerine ara verilmesine çok üzüldüğümü belirttikten sonra soruların cevaplarına geleyim kendimce.
öncelikle şehir(ist) dışındaki etkinliklere şimdiye kadar hiç katılmadım, belki gidecek bir grup olsaydı yol gözümde büyümezdi (; bu açıdan belki okullar/kulüpler şenliklere gitmek için ön ayak olabilirler.
şenlik ve x günleri arasında da bence bir içerik farkı var, şenlik bir hafta sürüp içine çeşit çeşit bir sürü şey sokabilir, tuxman'e pasta atmaktan, gnu'nun üzerinde durmacaya kadar (çok abarttım P= )
x günlerinde ise o x her neyse onun içeriğinde bir şeyler beklerim, ancak daha önceki yorumda dendiği gibi sadece saksı gibi oturmaktansa eğitim, atölye gibi şeyler olsa hatta belki eğitime katılanlara uyduruktan da olsa bir belge verilse ilgi çekici olabilir.
bir soru da şu bence: etkinlik tek bir konu üzerine mi yoğunlaşmalı, yoksa bir çok konuda farklı etkinlikler mi düzenlenmeli? mesela özgür yazılım günleri sadece fonksiyonel programlamaya yoğunlaşırsa ve ben bundan hazzetmiyorsam kalkıp da gelmem, ama fonksiyonel programlamanın yanı sıra yeni bir dil tanıtımı, gimp atölyesi, son bir senede özgür yazılım dünyasında olan önemli olaylar gibi bir kaç konu varsa ilgimi çekebilecek konular daha çok görünüyor o zaman gider kafamı içeri uzatabildiğim seminere dalarım (;

bilgi üniversitesinin öğrencilerine değinecek olursam, (türkiye'de pek çok üniversitenin pek çok bölümünde olduğu gibi) "çoğu" sanki sadece okumak için orda, bilgisayar onların ekmeği suyu hayatı değilmişçesine kendilerini okula götürüp getiriyorlar bu da sadece not için bir şeyler yapmaları demek oluyor. seminer dersini kısa yoldan geçmek için turing günlerine gelip not alıp gidiyorlar, çok yazık. arada gerçekten ilgilendiği için orda olanlar var haklarını yemek ayıp olur.
0
ZZombie
@maul'un dediklerine katılıyorum.

Bunun bir şenlik havasındamı yoksa bir fuar havasnda mı olacağı iyi planlanmalı.
Tabii ki bu bir Linux şenliği olacaksa eğylence de unutulmaması gereken bir öneme sahip :)

Linux ve açık kaynak dünyasına şüpheyle yaklaşan pek çok kurum var.

Bu ürünleri kullanarak başarılara imza atmış, ve ölçülebilir (maddi olarak, zaman olarak, performans olarak vs.) sonuçlar sunan firmalara çağrıda bulunmalı ve sunum yapmaları istenmeli.

Açık kaynak uygulamalar kullanarak başka firma ve/veya şahıslara hizmet veren kuruluşlara gidilmeli. Sundukları teknolojileri ve çözümleri hahhında bilgi istenmeli, ve de yine dernein karar verdiği bir konuda (fakat firmanın verdiği bir çözüm hizmeti) konuşma yapmaları istenmeli.

Kısaca profesyönel kişi ve kurumlar kendi hizmetlerini yine profesyönel destek isteyen firmalara sunabilmesine izin vermelisiniz.

Bu sayede firmaların Linux için profesyönel destek alabileceklerini bilmiş olurlar.

0
hcg
Böyle olursa, biraz tanıtım fuarı gibi olmaz mı? Bu şablonda üniversite hatta lise öğrencilerini cezbedecek pek birşey yok gibi geldi bana. Bu gibi sunumların olduğu, ama mutlaka başka etkinliklerin de olduğu şeyler yapılsa. Mesela yarım gün yarım gün bölünebilir veya paralel devam edebilir etkinlik. Farklı track'ler olsa, bir taraf Linux ve Oyunlar tarafı, bir taraf Başarı Hikayeleri tarafı, Linux nedir tarafı vs. vs.

Ama katılım hep az oluyor. Dinlemeye gelen kişi sayısını artırmaya yönelik şeyler bunlar mıdır? Bilmiyorum.
0
ZZombie
Aslında yaptığımız en büyük hata da bu.
Herkesi memnunetmeye çalışıyoruz.
Oysaki bunu başarmak yerine her seferinde belli bir kitleye yönelmenin daha mantıklı oldğunu düşnüyorum.

Ayrıca bu söylediklerim uzun vadede planlanarak yapılması gereken oluşumlar.

ilk önce büyük abilere (firmalara) Linux'u kullandırmalıyız ki, yetişen öğrenci kesimi için Linux'un bir vakit öldürme ya da ego tatmin aracı değil de, profesyonel olarak kendisine artı sağlayacak bir bilgi birikimi olduğunu göstermek gerek.

Çalıştığım kurumda Linux ve BSD sunucuları pek çok alanda kullanılmaktadır. Var olan Windows sunucular ile de sorunsuz bir şekilde haberleşmekte, ve de istikrarlı bir şekilde çalışmasını sürdürmektedir.

Bu bakımdan bizim Linuxve BSD ye olan güvenimiz tamdır.

ilerleyen zamanlardaki eleman alımı sırasında Linux bilgisi bizim için önemli bir değerlendirme kriteri.

Farz edelim ki benim tüm sistemin Microsoft teknolojileri üzerine kurulu. Bu durumda bana gelen elemanın Linux bilgisinin olması yada olmaması benim için hiçbirşey ifade etmemektedir.

Biz hernekadar Linux'u profesyönel anlamda övsek ve kullanmaya teşvik etsek de. Ticari kuruluşlar içerisine Linux'u sokamadıkça, onların desteiğini almadıkça ilerleme hep yavaş olarak kalacaktır.
0
sosgezbir
Tutup da İZMİR'de yaparlarsa şenliği olacak budur işte. Ankara'da katılımlar daha fazla oluyor.
0
robertosmix
Nedeni aslında çoook basit;

Türkiyede özgür yazılım adına yapılan herhangi bir yenilik yok. Yeni teknoloji üretemiyoruz. Yeni birşeyler söz konusu olmayınca, yani zaman içerisinde bu inanç kendisini kaybedince, doğal olarak bu tür şenliklere de ilgili azalmaktadır. Tabii bunda Pardus'un da etkisi büyük. Linux'un zaten az olan masaüstü imajını tamamen yok etmiş, özgür yazılıma olan inancı sıfırlamıştır sağolsun.
0
FZ
"... masaüstü imajını tamamen yok etmiştir." derken?
0
hcg
"Öntanımlı gelen masaüstü arkaplanını kaldırmış" olabilir. Ben de yaptım aynı şeyi.
0
robertosmix
İnsanlar Linux'u sunucu amaçlı değil, evlerindeki yada işyerleridneki masaüstü bilgisayarlarında günlük işlerini yapma amacıyla kullanma heveslisi idiler. Zaten bir Quartz yada GDI+ ile yarışamayan bir XFree var elimizde. Daha yeteri kadar olgunluğa ulaşmadan KDE ve Gnome gibi projeler yeni başlayanlara (hele ki XP veya Vistadan gelenlere) dayatıldığı andan itibaren Linux'tan ciddi bir soğuma baş gösteriyor. Pardus hiçbirşey yapmasaydı ama mesela Quartz'ı port edip, XFree yerine kullansaydı ve masaüstü kullanım standartlarını daha da geliştirseydi şimdiye kadar yaptığından çok daha büyük bir iş başarmış olurdu. Ve o zaman inanın her yerde ciddi ciddi Pardus kullanılırdı. "Deneysel" o kadar çalışmaya 5 yıldır oluk oluk para akıtılıyor ve elimizde hiçbir şey yok. Kaybettiklerimiz cabası.

Erkan Tekman'ın yazılım ihracatımıza yaptığı katkıları unutmuyoruz tabii. :))))
0
sosgezbir
Size öyle geliyor olabilir ama ben ve bir çok arkadaşım Linux ile Pardus sayesinde tanıştı. Pardus olmasaydı bu kadar insan Linux'a daha ilgisiz kalacaktı. Ancak Pardus'un bugünlerde bir yozlaşmaya da sebep verdiğinin düşünmek de gerekir elbet.
0
onurakdemir
Mükemmel bir yorum ve nokta. "Linuxta istedigin seyi gelistirebilirsin , kerneli kendine gore uyarlayabilirsin,...." boyle bir cok soylem ve yapılan dogru durust bir caba yok.(maalesef). Bunun yanında pardus gercektende mahvetti insanların linuxa olan merakını , ubuntu , suse,redhat,fedora , ... ve pardus ne farkı var?
Insanların merak ettigi seyleri veremiyorsan niye gelsinler. Sorunda bu....
0
sosgezbir
Çok profesyonelce yorumlar ama bizleri son kullanıcıları hiç düşünmüyorsunuz. Önemli olan Linux'un kullanımının yaygınlaşmasıdır bu tüp etkinlikler buna fayda sağlamalı. Eleştirecekseniz Pardus'U değil sadece projenin ekibini eleştirebilirsiniz bence. Size bir şenlik anımı anlatayım: "Bir vatandaş gelmiş Pardus ile tanışmış kurumda bunu kullanmaya çalışıyor ancak şöyle bir sorun var: Kullandıkları uygulama java olduğu halde ve pardusda java kurulu olduğu halde bir türlü pardusda çalışmıyor. Orada ben elimden gelddiğince yardımcı oldum ancak etrafta bir sürü pardus geliştiricisi vardı hepsi etrafta kendi aralarında sahbet ediyorlardı. Kimse ilgilenmedi.

Ben EMO Ankara ile düzenlenen Linux doğum günü kutlamasında da benzer şeyleri yaşadım gelenler kim neyin nesi memnunlarmı kimsenin umrunda değil kutlamada sunumları izledim kokteylde bir kaç bir şey içtim ve sessizce ayrıldım bu mudur etkinlik madem tanıdığınız insanlar arasında geçecek onca şey neden duyurup insanları çağırıyorsunuz oraya peki.

Uzun lafın kısası türkiyede Linuız yopluluğu böyle kapalı yaklaşımlara devam ederse durum vahim.
0
MusKa
Gidip İzmir'de etkinlik yapılırsa gelinmez tabi.Bütün üniversiteler düşünülerek plan yapılmalı yada ona göre olanaklar sunulmalı.
0
zzveyz
özgür karataş'ın sunum yapmadığı bir linux şenliği şenlikmidir ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Şeyler ve Düşünceler

FZ

20 ve 21 Ekim 2006, Cuma ve Cumartesi günlerinden Boğaziçi Üniversitesi'nde Şeyler ve Düşünceler başlıklı bir sempozyum düzenlenecek. Bu uluslararası sempozyumda yurtdışındaki üniversitelerden de araştırmacılar konuk olacak. Sempozyum herkesin katılımına açıktır. Programın detaylarına gelince...

Bilgi Güvenliği ve Yazılım Kalitesi Sempozyumu

meddah

Türk Standardları Enstitüsü ve Türkiye Bilişim Derneği'nin işbirliği ile 6-7 Mart 2007 tarihlerinde "Bilgi Güvenliği ve Yazılım Kalitesi" başlıklı bir sempozyum gerçekleştirilecektir.

Sempozyumda, "Bilgi Güvenliği ve Yazılım Kalitesi " ile ilgili yaşanan gelişmelerin paylaşılması, sorunların konunun uzmanlarının katıldığı ortak bir platformda tartışılması ve bilgi alışverişinde bulunulması düşüncesiyle kamu , özel sektör ve akademik ilgili tüm tarafların bir araya getirilmesi amaçlanmıştır.

Postfix E-posta sunucusu, SPAM ve Virüs Filtreleme

adervis

İNETD tarafından düzenlenen "Postfix E-posta sunucusu, SPAM ve Virüs Filtreleme" isimli seminer 18 Kasım 2006 tarihinde IBM Linux Merkezinde yapılacak.

Bilgisayarlı Çeviri

FZ

Yaklaşık 50 yıllık bir geçmişi olan bilgisayarlı çeviri (Machine Translation), bugün dahi güncelliğini yitirmemiş bir araştırma konusudur. Bir dilden diğer bir dile çeviri sürecinde bilgisayardan yararlanmayı amaçlayan bu bilim dalında ana hedef tam otomatik çeviridir. Bununla beraber çeviri sürecini kolaylaştırmak üzere yeni yöntemlerin ve araçların geliştirilmesi gibi farklı konular da bilgisayarlı çevirinin kapsamına girmektedir.

12 Mayıs, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Linux Seminerleri

hcg

12 Mayıs Salı günü LKD Seminerleri Karaman'da.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi Yunus Emre salonu.

1. oturum 10.30 - 12.00
2. oturum 13.30 - 15.00

Konu : Linux Nedir?, Linux Masaüstü, Linux Kurulumu (Pardus), Çalışan CD'den çalışırken, USB'ye Çalışan Pardus kurulumu

Konuşmacı Mahmut Sedat Eroğul.