FrontSITE i18n Çalışması #1: GNOME

0
anonim
FrontSITE, özgür yazılım projelerinde yerelleştirme çalışmalarına destek olmak amacıyla Zincirlikuyu'daki ofisinde 17 Ocak Cumartesi günü, bir günlük bir çalışma düzenliyor.

Bu kapsamda ilk hedef olarak GNOME projesi Türkçe yerelleştirme çalışmaları seçildi.

Haberin detayları

Görüşler

0
FZ
Parti zamanı! :)
0
yalcink01
daha çok ihtilal zamanı gibi :(

Acaba ne olduda, Gnome çeviri ekibi çalışırken, onlardan habersiz böyle bir şey yapma ihtiyacı duyuldu? Ekibin çalışmasının yeterli olmadığını mı düşündüler? /*masaüstleri ile pek işim olmadığı için çeviri grubunun çalışmalarının sonuçları ve ilerlemesi hakkında net bir bilgim yok*/

Bir tarafta Görkem Çetin, diğer tarafta Enver Altın... hiç ama hiç hayra alamet değil. İkisini de şahsen tanımam, G.Çetin ile bir kaç kez yazışmış olmanın dışında ikisi ilede hiç bir ilişkim olmadı ama Açık Kaynak camiasındaki çatlak kırılmaya gidiyor diye endişelendiğimi belirtmek isterim.

Ben bu işi hiç sevmedim, hemde hiç.
0
FZ
Parti zamanı derken kast ettiğim şuydu: İnsanların bir araya gelip bu yerelleştirme işinin nasıl yapıldığını görmesi, konuya çok hızlı bir girişi sosyal ve kalabalık bir ortamda yapması falan. Yeni benim gözümde epey eğlenceli bir kalabalık canlandı ;-)

İşin ciddi kısmına gelince, her ne kadar Görkem´in mesajını (aşağıdaki) okumuş olsam da mevzuyu çok detaylı bilmediğim için çok net yorum yapamıyorum. Ancak yani böyle bir etkinliğe katılmanın da bir sakıncasını görmüyorum. Yani giderim, hem ortamı görürüm hem bu işle ilgili yazılım araçlarını çabucak tanırım hem de insanlarla tanışırım falan. Gerekli bilgileri süzülmüş olarak aldıktan sonra da eğer bu işin resmi kanalı, öncüsü Görkem Çetin ise ona yollarım yapmak istediğim şeyleri ve kabul edilmesi için çaba harcarım.

Kaldı ki yani ben bir çatlak falan olduğunu düşünmüyorum öyle karamsar yorumlar yazmanın da bir manası yok, BSD ekibinden FreeBSD, NetBSD, OpenBSD çıktı kötü mü oldu? Tabii ki homojenlik genellikle işleri kolaylaştırır ama o zaman da üç beş büyük Linux dağıtımı dışındakilere de yaşama hakkı vermeyelim ;-)

Dediğim gibi, ben ortada vahim bir durum göremiyorum. Benim algıladığım, belli bir gönüllü işle ilgilenen insanların teknik detayları öğrenebileceği eğlenceli bir etkinlik. En nihayetinde ortalıkda iki farklı Türkçe GNOME olacağını düşünmüyorum, siz düşünüyor musunuz? GNOME projesinin yöneticileri böyle bir tutarsızlığa izin vermeyeceklerdir doğal olarak bu yüzden bir sorun olduğunu sanmıyorum.
0
SHiBuMi
Sevgili FZ, Türk toplumunda yaşayan biri için olaylara aşırı mantıklı yaklaşıyorsun :) Olan biteni anlayabilmek için, olaylara "Biri Bizi Gözetliyor" ya da "Biz Evleniyoruz" formatında yaklaşman gerekiyor. Tabii TV seyretmiyor olmandan dolayı kaynaklanan bu eksikliğin için seni ayıplamıyorum, ancak toplumsal hayata uyum açısından en kısa sürede bir tane tedarik etmende fayda var derim :)

Linux listesini takip edenler bilirler, Murat Koç ve Görkem Çetin arasında süregelen bir husumet vardır. Frontsite Türkiye de, Murat Koç'un ortaklarından biri olduğu bir firma. Dolayısıyla bu hareketin Frontsite'dan çıkmış olmasına, Görkem Çetin'in de bu tepkiyi vermesine hiç şaşırmadım.

Durumu bana göre vahim yapan şu: Dünyanın hiçbir yerinde, insanlar gnome yerelleştirme projesi üzerinde çıkar kavgasına tutuşmamalı. Zaten bu işlere enerjisini aktarabilen bir avuç insan var, onların da birbirleriyle didişmesi bana çok salakça geliyor.

Frontsite'ın bu işi yaparken, bu işle resmi olarak uğraşan insanlarla - Görkem Çetin - ortak bir çalışmaya girmemiş olması ya acemilikten, ya husumetten, bana göre başka bir açıklaması yok.

Bu arada Technology Channel'da pazar günleri 10:50 - 11:20 arasında yayınlanan Penguenin Günlüğü isimli bir program var, Görkem Çetin sunuyor, haberiniz olsun.

Sevgiler
Serdar
0
gorkem
Merhaba

Yorumları takip etmeye çalışıyorum. Yanlış anlaşılmalara izin vermemek için küçük bir not düşmek istedim (özel olarak Serdar'a değil mesajım, ortaya yazıyorum elbette :-).

* * *
Frontsite'ın bu işi yaparken, bu işle resmi olarak uğraşan insanlarla - Görkem Çetin - ortak bir çalışmaya girmemiş olması ya acemilikten, ya husumetten, bana göre başka bir açıklaması yok.

* * *

En önemli problem, bu noktada düğümleniyordu. Enver'in listeye geçtiği son mesaj ile sorunun düzelmiş olacağını ümit ediyorum. GNOME yerelleştirme çalışmalarının başındaki kişilerle neden bağlantıya geçilmediğinin kanımca artık önemi de kalmadı. Ayın 17'sindeki partiye ve sonuçlarına yoğunlaşmak gerekiyor.

Aslen, (listelerdeki bir kaç kişinin) göstermeye ya da başkalarını inandırmaya uğraştıkları konu, 'sürdürülen çalışmaları körü körüne sahiplendiğim' ve 'kimseye yetki hakkı vermediğim' veya 'insiyatif kullandırmadığım'la ilgili.

Merak eden arkadaşların GNOME/KDE/OpenOffice.org çeviri listelerine üye olmaları yeterli. Listelere üyelik açık (sadece KDE'de moderasyon var, ancak listenin öntanımlı yapılandırması buydu, değiştir(e)medik, elbette üye olmak isteyen hiç kimseyi de geri çevirmedik).

Bu arada, Penguenin Günlüğü programının (ilk) yayın saati Pazartesi günü 21:30. Serdar'ın ilgisine teşekkürler.

İyi çalışmalar
Görkem
0
roktas
> Sevgili FZ, Türk toplumunda yaşayan biri için olaylara aşırı mantıklı yaklaşıyorsun :) Olan biteni
> anlayabilmek için, olaylara "Biri Bizi Gözetliyor" ya da "Biz Evleniyoruz" formatında yaklaşman
> gerekiyor.

Şimdi güzel yazmışsın da... Olayı değerlendirmek için ben bu dediğini yapmak zorunda mıyım? Yani ortada hangi saikler veya gizli hesaplarla yapıldığı beni ilgilendirmeyen olumlu bir çağrı ve buna gösterilen tepki var. `Hmmm dur bakalım, falanca filancayla takışmış , filanca falancaya şunu demiş, o halde bu aslında şöyle yapmak istiyor, diğeri de böyle cevap veriyor.` Kusura bakma ama hepimizin işi başından aşkın, LKD ve benzer non-profit listeler hiçbir kişi veya grubun çekişmesini `mankenler tartışıyor` dikkatiyle takip etmek durumunda olduğumuz yerler değil. Bak burada ben her karşılaştığım sıkıntıyı öğrencilere yansıtırsam veya bedelini onlara onlara ödetirsem yanlış bir iş yapmış olurum. Her yerde olur böyle şeyler, yönetimle problem yaşarsınız vesaire, ama çıkar topunuzu oynarsınız. Allah aşkına, o çağrıya icabet etmek durumundaki insanları düşünen yok mu? Niçin onları zımnen birilerinin tarafı yapmak imasıyla yüzyüze bırakıyorsunuz? Özgür yazılım projelerinde aşırı koordinasyonu ilkesel olarak sevmesem de, bu işe mesai harcamış insanların by-pass edilmesini de doğru görmem. Meselenin bu koordinasyon usulsüzlüğü ile ilgili cephesini ayrı tutuyorum, gündemim bu değil. Prosedürü şık değildir, öyledir böyledir... Bir çağrı yapılmışsa ok yaydan çıkmıştır; varsa sıkıntılarınız bunu özelden veya doğrudan bu işlerin sevk ve idare edildiği listelerden yaparsınız; ortadaki etkinliğe de otorite alanınıza saygısızlık gösterdiği hissine rağmen kamusal menfaatleri düşünerek netame dokundurmamaya çalışırsınız. Eleştirdiğim şeyi yapmam, kişisel olarak tercih etmeyeceğim bir tasarrufu da kocakarı koğuşturması yapmadan eleştiririm.

Saygı ve sevgilerimle...
0
yalcink01
Kusura bakma, ben bi salaklık yapıp sana cevaben yazınca, yazdıklarım biraz garip kaçmış. İnsanların bir araya toplanıp yerelleştirme yapmaları oldukça eğlenceli ve hoş bir şey. BUna itirazım yok, hatta bu tür bir çalışma bende de acayip bir çoşku yaratır, cocukluğumu hatırlarım. Ah o eski bayramlar ah!

Dilerim sen haklı çıkarsın. Umarım ben hatalı çıkarımda, sonuçta sevinirim. Söz ben hatalı çıkarsam, bir deftere bin kere "bi daha karamsar olmayacağım" diye yazacağım. :)

Yalçın Kolukısa
0
barisozyurt
Görkem Cetin bugün Linux listelerine asagidaki e-postayi gecmis. Anladigim kadariyla GNOME cevirilerini bugüne kadar devam ettirenler atölye calismasina destek vermeyecekler.

----------------
From: Görkem Çetin <gorkem@bahcesehir.edu.tr>
Reply-To: gnome-turk@gnome.org
To: gnome-turk@gnome.org, linux-masaustu@linux.org.tr, dernek@linux.org.tr, linux-sohbet@linux.org.tr
Subject: Re: Ozgur yazilim calismalarina FrontSITE destegi (i18n Session #1)
Date: Sat, 03 Jan 2004 01:28:07 +0000 MerhabaBu e-postayı bilgi amaçlı yazıyorum.GNOME yerelleştirme çalışmaları aktif bir şekilde gnome-turk@gnome.org listesinde devam ediyor. Bu organizasyonu düzenleyen/götüren Fatih ve ben de çalışmaların başındayız (http://developer.gnome.org/projects/gtp/teams.html). Henüz ölmedik, Allah'a şükür. :-)Bu noktada, aşağıdaki e-postanın aktarması olası bazı yanlış anlaşılmaları düzeltmek istiyorum.1. Proje etkindir ve sorumluları bellidir.2. Enver Altın'ın GNOME yerelleştirme projesinde gizli ya da açık bir sorumluluğu yoktur.3. Enver Altın'ın çeviri dosyalarını GNOME'a doğrudan gönderme gibi bir hakkı da yoktur.4. Bu çalışmada yer alan arkadaşların çeviri çalışmalarının, kalite eksikliği, cümle düşüklüğü, kelimelerin yanlış yerde kullanılması, terim, gramer ve dil hataları vb gibi nedenlerle tarafımdan reddedilmesi durumunda bu sorumluluk GNOME-Turk ve/veya Görkem Çetin/Fatih Demir ile bağdaştırılamaz.Yerelleştirme için belirli bir prosedür listede her zaman işliyor. Bu prosedürün maddelerini ortaya koyup (ki zaten tanımlı) yürümesinden de yukarıdaki iki kişi sorumludur. Bundan dolayı, GNOME yerelleştirme çalışmalarıyla ilgilenmek isteyen olursa niyetini içeren e-postasını gnome-turk@gnome.org listesine ve/veya projenin başındaki kişilere göndermelidir. Bu arada, çok istesek bile herkesi kabul edemiyoruz. Dördüncü maddede belirttiğim nedenlerden dolayı şimdiye kadar tüm GNOME yerelleştirme projesi boyunca toplasanız 10 kişi çalışmamıştır.Bu konuda 'herhangi' bir üçüncü kişinin yaptığı çalışmaların, takip edemediğim içeriği konusunda hiç bir sorumluluğu kabul etmiyorum. Ne yazık ki asgari kalite ancak böyle tutturuluyor. Aşırı titizliğim için şimdiden özür dilerim.İyi çalışmalarGörkemEnver ALTIN yazmış:>Merhaba,>>FrontSITE[4] ekibi olarak cesitli ozgur yazilim projelerine daha fazla>destek olmak uzere belirli tarihlerde calisma oturumlari duzenlemek,>moral destegi artirarak calismalari hizlandirma yoluna gitmek ve>ulkemizde ozgur yazilim projelerinde calisan topluluklari bir araya>getirme karari aldik.>>Bu kapsamda, mumkunse LKD destegini de alarak, 17 Ocak Cumartesi gunu,>Zincirlikuyu'daki ofisimizde GNOME projesi yerellestirme calismalarina>destek olmak amaciyla bir oturum duzenlemeyi planladik. Bildiginiz gibi,>GNOME 2.6, Turkce desteginde toplam mesaj sayisinda %52.03 degerinde[1]>ve boyle giderse Official GNOME icerisine eklenmeyecek.>>Ilk oturum icin dusuncemiz, GNOME projesi uzerinde calisabilecek>Ingilizce ve Turkce terim bilgisine sahip insanlari ayni ortamda>toplamak ve bir gun boyunca mumkun oldugunca fazla sayida projeyi>yerellestirmek/guncellemek ve cesitli sozcukler icin ortak>terim/esanlamli-sozcuk havuzu olusturmak. Tabii bu gibi calismalara>katilmak isteyen, yeterli beceriye sahip fakat teknik bilgi eksigi olan>(Gettext, CVS kullanimi, sozlukler) insanlara da yol gostermek ve bir>baslangic noktasi saglamak.>>Tabii bu toplantilari ayda bir veya olanaklarimizin elverdigi kadar sIk>araliklarla yapabilmek ve geleneksel hale getirmenin yani sira, benzer>calismalarin sektordeki diger yerel firmalar tarafindan da>yapilabilecegini gostermeyi ve ulkemizde ozgur yazilim calismalarini>elle tutulur boyuta getirmeyi amacliyoruz.>>Bu calisma icin FrontSITE:>> * Bol kahve ve sezona uygun ivir-zivir :)> * 10 kadar Debian GNU/Linux (unstable) ve gerekli tum> yerellestirme araclari (GTranslator, KBabel, gettext, CVS, metin> editorleri) yuklu kullanima hazir bilgisayar> * Yeterince hizli internet baglantisi> * Sozlukler ve gerekli olabilecek diger kirtasiye malzemesi> * Demokrasiyle belirlenecek turden muzik>>saglayacak.>>Kontenjanimiz (!) sinirli olacagi icin, onceden kayit ve belirli>kisi/gruplar icin oncelik siralamasi yapmayi dusunduk; ayrica yapilacak>isin kendisinden cok fazla sapmamak icin, genel tartismalarin>olusmayacagi rahat bir calisma ortami uzerine yogunlasacagiz ve>uretkenlige onem verecegiz.>>Katilim icin:>> http://www.frontsite.com.tr/?p=news&id=i18nws01>>adresine gözatabilirsiniz.>>Ilginize tesekkurler,>Eglenceyi paylasin! :)>>[1] http://developer.gnome.org/projects/gtp/status/gnome-2.6/index.html>[2] http://www.gnomedesktop.org/>[3] http://www.linux.org.tr/>[4] http://www.frontsite.com.tr/> >_______________________________________________GNOME-Turk ePosta listesiGNOME-Turk@gnome.orghttp://mail.gnome.org/mailman/listinfo/gnome-turk
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU/Linux Semineri : IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, İstanbul'da 6 Mart Cumartesi günü bir seminer düzenliyor. IPCop dağıtımı ile erişim denetimi, saldırı tespiti, ağ adres çevirimi (NAT), özel sanal ağlar (VPN), IP üzerinden ses iletimi (VoIP) ve benzeri uygulamaların yapılmasının anlatılacağı seminer saat 15:00'te başlayacak. -Ayrıntılı bilgi-

LKD - SQL'e Giriş Semineri

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği, Ankara IBM Kamu Linux Yetkinlik Merkezi'nde, 15 Eylül 2005 Perşembe günü, Saat 15:00'de Devrim Gündüz tarafından sunulacak "SQL'e Giriş" semineri düzenleyecek.

Katılımın ücretsiz ve herkese açık olduğu seminere konuyla ilgilenen herkesi bekliyoruz.

Bilgisayar İnsan Etkileşiminde Göz İzleme

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenen 8. seminerin konusu "Bilgisayar İnsan Etkileşiminde Göz İzleme". Kullanıcı arabirimi ve ergonomik yazılım tasarımı ile ilgilenen arkadaşların dikkatini çekebilecek olan bu seminerin konuşmacısı ise Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Mehmet Göktürk.

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü, Akademik Kurul Odası
Tarih: 29 Nisan 2002
Saat : 18:30

Ankara'da CETURK Java Teknoloji Günü

ksevindik

13 Haziran'da ODTÜ Kültür Kongre Merkezi A Salonunda, İnnova Bilişim Çözümleri'nin ve i-Con'un desteği ile "CETURK Java Teknoloji Günü-2 – Ankara" etkinliği gerçekleştiriyoruz. Etkinlikte Java Teknolojilerinde Uzman konuşmacılar bilgilerini katılımcılarla paylaşacaklar. Etkinliğe katılım her zamanki gibi ücretsiz olacak. Ayrıca her zaman olduğu gibi etkinliğe katılan kişilere çekiliş ile kitap hediye edilecek. Etkinlik konuları ve konuşmacılar şöyle:
  • Hasan Türksoy - GWT İle Web Uygulamaları Geliştirmek
  • Mustafa Demir & Mustafa Daşgın - Spring Web Servis Frameworkü
  • Kenan Sevindik - Spring AOP ve Hibernate ile Servis Düzeyinde Audit Loglaması
  • Ümit Vardar - EJB 3.1
  • Mehmet Gursul - OSGI (The Dynamic Module System For Java)
Katılım için gerekli bilgiye etkinlik sayfasından ulaşabilirsiniz.

Linux Semineri : Bilgi Güvenliği Temel Kavramları

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Çarşamba günü saat 18.30'da linux semineri düzenliyor. Ankara Üniversitesi'ndeki seminerde, bilgi güvenliği kavramı, amacı ve süreçteki aşamaları anlatılmakta. Güvenlik politikaları, uygulamaları ve denetleme mekanizmaları örneklerle açıklanırken; güvenlik duvarı, saldırı tespit sistemi ve sanal özel ağ sistemi gibi güvenlik uygulamalarının kısa mimarileri de anlatılacak. - Ayrıntılı bilgi -