Novell & Microsoft (GNU/Linux & Windows)

0
cbc
The Wall Street Journal Microsoft ile Novell anlaşmasını bildiriyor.

Haberde Novell hisselerinin 16% artarken Red Hat hisselerinin de %2 değer kaybettiği belirtiliyor. Şaşırtıcı olan ise Microsoft hisselerinin bir miktar değer kaybetmesi.

Yine aynı haberde, uzmanların bu ve Oracle - Red Hat işbirliği gibi birlikteliklerin firmaların özgür yazılıma olan güvenini arttırarak daha rahat yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını tahmin ettiklerinden bahsediliyor.

Novell'in sitesindeki haberde yazanlar temel hedefleri özetliyor:
  • Sanallaştırma
  • Office Open XML
  • Ortak çalışma çatısı
  • Mono, OpenOffice, Samba
Novell çalışanı olan Miguel de Icaza'nın yorumunu okuyabilir, Türk özgür yazılım camiasının bir kısmının fikirlerine de göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
maul
Novell, Microsoft ürünlerini de ağırlıklıça kullanan linux kullanıcılarını/şirketlerini kısa zamanda fethedicektir.

Microsoft ise dışarda kaldığı linux kullanıcıları dünyasına ve pazarına bir adım atmış olacak, linuxden vazgeçmesi mümkün olmayanların bile sistemlerinde yer bulmaya başlayacak.

eğer bu anlaşma olmasaydı, yani microsoft'a linux dünyasına, açık kaynak dünyasına girmesine kimse müsade etmeseydi, eminim her geçen gün kan kaybetmeye devam edecekti.

ama artık rekabet çok çirkin bir üçüncü ideoloji kazandı.

eskiden, açık standartlarla, özel standartlar arasında birbirine üstünlük savaşı vardı. bugünden itibaren Novell açık standartlardan sapmış bulunmaktadır. yumuşatılmış özel standartlar üzerinde çalışmalarına devam edecek gidi duruyor. Bakınız: office dokümanları. (acik standartlara sahip Open Office dokumanlarini bir anda yuzustu birakti)

Halbuki gelecek kesinlikle açık standartlarda. Novell bugün ihtişamına kapıldığı microsoft'a güvenerek attığı adımdan, uzun vadede pişman olacaktır.

Umarim piyasa redhat'i fazla zorlamaz.


0
FZ
Tam da bu işlerin adamına sormak için gelecek hafta gayet güzel ve İstanbul'dakilerin kolayca gelebilecekleri bir toplantı mevcut.
0
mdakin
Nedense bol bol "value, valuable" "customers best interest" "already embraced" "feedback" vs. kelimelerinin geçeceği keçiboynuzu tadında bir şey olacakmış gibi hissettim.

Artık gidenler anlatır..
0
gnnaahh
This is a watershed moment for Linux.

Novell in GNU/Linux anlayışı ile denize döküldüğü "yer" olabilir.
0
conan
HAYIIIIRR!
Microsoft Linux'e el atiyooorrr!!! Yeni isletim sistemi aramanin zamani gelmis :P
0
zahter
Buyuk sirketlerin patronlari sanirim, "dusmaninla ortak olma, her turlu zarar gorursun" gibi bir sey derler. Vardir bunun ekonomide-isletmede bir aciklamasi. Yalniz sorun burda kimin daha fazla zarar gorecegi. Bunu elbette zaman gosterecek. Sadece temkinli davranmak gerek. Burda beni ilk uzen konu .Net projesinin artik inkar edilemeyecek kadar buyumesi olacak. Daha fazla program hem GNU/Linux tarafinda hem de MS tarafinda .Net'le, patent vs kaygilari tasimadan, yazilacak. MS programlarini .Net sayesinde GNU/Linux uzerinde gormek sasirtici olmayacak. Daha baska gelismeler de bunlara bagli olarak zincirleme gelisir heralde.
0
Tarık
Daha fazla .NET yazılımının GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışabilmesinin bu anlaşmayla bir ilgisi yok. Zaten daha önceden de ortada birçok çaba var bu konuda. Bu anlaşma olmasaydı bile yakın gelecekte tüm ms, .net uygulamaları GNU/Linux lar üzerinde koşacaktı zaten. Bence hiçbir mahsuru yok, sonuçta her horoz kendi çöplüğünde öter.
0
zahter
Patent ihlalleri konusu bas agrisi yaratabilecek bir konu. Bu konuyla ilgili bir anlasma taraflari rahat ettirir. Bu, birlikte calismak olarak degerlendirilirse, birlikte calisinca ne olur?

Ben aslinda iki noktaya vurgu yapmak istiyorum.

1) Bu anlasma daha fazla uyumluluk geleceginin gostergesidir. Bu uyumlulugu sadece .Net vs uygulamalari diye dusunmemek lazim.

2) Artik copluklerin ayri olmadigini 2 buyuk sirket de gormus durumdadir.

*** Anlasmayla ilgili yazilari okuduktan sonra bir novell.com'a girdim bir de -yillardan sonra- microsoft.com'a ...
Su anda bile Novell.com'da yari carsaf bir duyuru varken, microsoft.com'da hic bir aciklama yok!
Miguel gibi biz de temkinli yaklasalim bakalim.
0
ripper
Miguel de icaza (gtk, gnome ve mono nun mimarı)şurda bunu yorumlamış.
Kendisi şuan Novell için çalışıyor. Anlaşmaya karşı oldukça temkinli.
Microsoft patentli noktaları mono ya taşımaycağını yada alternatif yazılımla patenlteri aşacaklarının ve mono nun bir camia yazılımını olduğunun altını çiziyor.
Kendisine microsoft'un daha önce bu tip anlaşmalar ile zarar vermeye çalışması konusu da sorulmuş.

Icaza oldukça temkinli diyebilirim.
0
skoylu
Novell ile Microsoft, aralarında anlaştı bile. Bundan sonra, Microsoft, resmen bir Linux destekçisi.. Widnows uygulamalarının Linux ile çalıştırılması konusunda bir şeyler yapmışlar. Yakında detayları çıkar. "/. " filan bir bakmak lazım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Vista'nın 25 eksikliği

sundance

Internet'te öylesine dolaşırken, şu habere denk geldim.

Yazıda Vista'nın ne gibi zayıflık/eksiklikleri olduğu yorumlanıyor ve bunların Windows XP'den Vista'ya geçmektense, GNU/Linux'a geçmeyi daha mantıklı kılacak sebepler olacağı vurgulanıyordu. Herne kadar yazılanların hepsine katılmasam da, benim de kafamda ciddi soru işaretleri uyandıran bazı bulguları sizlerle paylaşmak istedim.

Slashdot'ın gelmiş geçmiş en kötü haberi!

sundance

Yaz aylarında herkes sıcak kumlardan, serin sulara dalarken, yapacak haber bulamayan bazı geek siteleri ;) Microsoft'a virüs bulaştı; diye haber yapabiliyor.

Slashdot okurlarının bir kısmının gelmiş geçmiş en kötü haber diye nitelediği yazıda "Denizaşırı ülkelere gitmiş bir Microsoft çalışanının, ishal olmuş halde geldiğini ve bu virüsün şirket içinde yayıldığı" anlatılıyor.

"Yeter be kardeşim, Micros~1'la bu kadar da uğraşmayın" diyenlere bu haberlik katılıyor, /.'ı kınıyorum.

Microsoft'un Firefox korkusu: IE 7.0 geliyor

Soulblighter

Daha önce yeni Windows sürümü çıkana kadar Internet Explorer'ı güncellemeyeceğini duyuran Micro$oft, IE'den Firefox'a geçişlerin artması sonucu IE 7.0'ı çıkarma kararı aldı.

Eyvah! Mahvolduk!

cayfer

Micros~1 Win98'den ve NT4.x'ten desteğini çekiyormus! Bu haberi duyanların olası tepkilerini şöyle hayal ediyorum:
  1. Nesini çekiyormuş?
  2. Aaaaa! Desteği var mıymış ki?
  3. Nasıl yani?
  4. Böylesi Win98 ve NT4 kullanıcıları için daha iyi olabilir.
  5. Farketmez ki!
  6. Oh be... zırt pırt 300 MB "patch" indirmekten kurtulduk!
  7. Eyvah! Ben bittim!
  8. Keh keh!

Intranet ve OCX teknolojisi

darkness

WEB üzerinde bir uygulama geliştirmenin o kadar da kolay olmadığını düşünüyorsanız ASP, ASP+, CGI, PERL gibi şeyleri bir kenara bırakın. Elimizin altında Visual Basic ve OCX (OLE Custom Controls) teknolojisi var.