Novell & Microsoft (GNU/Linux & Windows)

0
cbc
The Wall Street Journal Microsoft ile Novell anlaşmasını bildiriyor.

Haberde Novell hisselerinin 16% artarken Red Hat hisselerinin de %2 değer kaybettiği belirtiliyor. Şaşırtıcı olan ise Microsoft hisselerinin bir miktar değer kaybetmesi.

Yine aynı haberde, uzmanların bu ve Oracle - Red Hat işbirliği gibi birlikteliklerin firmaların özgür yazılıma olan güvenini arttırarak daha rahat yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını tahmin ettiklerinden bahsediliyor.

Novell'in sitesindeki haberde yazanlar temel hedefleri özetliyor:
  • Sanallaştırma
  • Office Open XML
  • Ortak çalışma çatısı
  • Mono, OpenOffice, Samba
Novell çalışanı olan Miguel de Icaza'nın yorumunu okuyabilir, Türk özgür yazılım camiasının bir kısmının fikirlerine de göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
maul
Novell, Microsoft ürünlerini de ağırlıklıça kullanan linux kullanıcılarını/şirketlerini kısa zamanda fethedicektir.

Microsoft ise dışarda kaldığı linux kullanıcıları dünyasına ve pazarına bir adım atmış olacak, linuxden vazgeçmesi mümkün olmayanların bile sistemlerinde yer bulmaya başlayacak.

eğer bu anlaşma olmasaydı, yani microsoft'a linux dünyasına, açık kaynak dünyasına girmesine kimse müsade etmeseydi, eminim her geçen gün kan kaybetmeye devam edecekti.

ama artık rekabet çok çirkin bir üçüncü ideoloji kazandı.

eskiden, açık standartlarla, özel standartlar arasında birbirine üstünlük savaşı vardı. bugünden itibaren Novell açık standartlardan sapmış bulunmaktadır. yumuşatılmış özel standartlar üzerinde çalışmalarına devam edecek gidi duruyor. Bakınız: office dokümanları. (acik standartlara sahip Open Office dokumanlarini bir anda yuzustu birakti)

Halbuki gelecek kesinlikle açık standartlarda. Novell bugün ihtişamına kapıldığı microsoft'a güvenerek attığı adımdan, uzun vadede pişman olacaktır.

Umarim piyasa redhat'i fazla zorlamaz.


0
FZ
Tam da bu işlerin adamına sormak için gelecek hafta gayet güzel ve İstanbul'dakilerin kolayca gelebilecekleri bir toplantı mevcut.
0
mdakin
Nedense bol bol "value, valuable" "customers best interest" "already embraced" "feedback" vs. kelimelerinin geçeceği keçiboynuzu tadında bir şey olacakmış gibi hissettim.

Artık gidenler anlatır..
0
gnnaahh
This is a watershed moment for Linux.

Novell in GNU/Linux anlayışı ile denize döküldüğü "yer" olabilir.
0
conan
HAYIIIIRR!
Microsoft Linux'e el atiyooorrr!!! Yeni isletim sistemi aramanin zamani gelmis :P
0
zahter
Buyuk sirketlerin patronlari sanirim, "dusmaninla ortak olma, her turlu zarar gorursun" gibi bir sey derler. Vardir bunun ekonomide-isletmede bir aciklamasi. Yalniz sorun burda kimin daha fazla zarar gorecegi. Bunu elbette zaman gosterecek. Sadece temkinli davranmak gerek. Burda beni ilk uzen konu .Net projesinin artik inkar edilemeyecek kadar buyumesi olacak. Daha fazla program hem GNU/Linux tarafinda hem de MS tarafinda .Net'le, patent vs kaygilari tasimadan, yazilacak. MS programlarini .Net sayesinde GNU/Linux uzerinde gormek sasirtici olmayacak. Daha baska gelismeler de bunlara bagli olarak zincirleme gelisir heralde.
0
Tarık
Daha fazla .NET yazılımının GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışabilmesinin bu anlaşmayla bir ilgisi yok. Zaten daha önceden de ortada birçok çaba var bu konuda. Bu anlaşma olmasaydı bile yakın gelecekte tüm ms, .net uygulamaları GNU/Linux lar üzerinde koşacaktı zaten. Bence hiçbir mahsuru yok, sonuçta her horoz kendi çöplüğünde öter.
0
zahter
Patent ihlalleri konusu bas agrisi yaratabilecek bir konu. Bu konuyla ilgili bir anlasma taraflari rahat ettirir. Bu, birlikte calismak olarak degerlendirilirse, birlikte calisinca ne olur?

Ben aslinda iki noktaya vurgu yapmak istiyorum.

1) Bu anlasma daha fazla uyumluluk geleceginin gostergesidir. Bu uyumlulugu sadece .Net vs uygulamalari diye dusunmemek lazim.

2) Artik copluklerin ayri olmadigini 2 buyuk sirket de gormus durumdadir.

*** Anlasmayla ilgili yazilari okuduktan sonra bir novell.com'a girdim bir de -yillardan sonra- microsoft.com'a ...
Su anda bile Novell.com'da yari carsaf bir duyuru varken, microsoft.com'da hic bir aciklama yok!
Miguel gibi biz de temkinli yaklasalim bakalim.
0
ripper
Miguel de icaza (gtk, gnome ve mono nun mimarı)şurda bunu yorumlamış.
Kendisi şuan Novell için çalışıyor. Anlaşmaya karşı oldukça temkinli.
Microsoft patentli noktaları mono ya taşımaycağını yada alternatif yazılımla patenlteri aşacaklarının ve mono nun bir camia yazılımını olduğunun altını çiziyor.
Kendisine microsoft'un daha önce bu tip anlaşmalar ile zarar vermeye çalışması konusu da sorulmuş.

Icaza oldukça temkinli diyebilirim.
0
skoylu
Novell ile Microsoft, aralarında anlaştı bile. Bundan sonra, Microsoft, resmen bir Linux destekçisi.. Widnows uygulamalarının Linux ile çalıştırılması konusunda bir şeyler yapmışlar. Yakında detayları çıkar. "/. " filan bir bakmak lazım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C#, CLI ve Standardizasyon!

FZ

Microsoft firması, C# programlama dili ve CLI (Common Language Infrastructure) teknolojisi ile ilgili spesifikasyonlarını ECMA (European Computer Manufacturers Association) standardizasyon kurumuna sunmuş durumda. Bu kurum neyin nesi derseniz, JavaScript adı ile meşhur olmuş dilin bu kurum tarafından standardize edilip artık ECMAScript diye nitelendirildiğini söylemem sanırım yeterli olacaktır.

Microsoft'un Firefox korkusu: IE 7.0 geliyor

Soulblighter

Daha önce yeni Windows sürümü çıkana kadar Internet Explorer'ı güncellemeyeceğini duyuran Micro$oft, IE'den Firefox'a geçişlerin artması sonucu IE 7.0'ı çıkarma kararı aldı.

Microsoft ASN Açığına Karşı Tedbir Alın

FZ

California merkezli eEye Digital Security firmasından güvenlik sorumlusu Marc Maiffret´in açıklamasına göre Microsoft ASN.1 (Abstract Syntax Notation 1) açığı şimdiye dek Microsoft Windows işletim sistemi ailesinde bulunmuş en önemli açıklardan biri. Bu açıktan faydalanan kötü niyetli bir yazılım uzaktan sisteminize erişip onaylanmamış herhangi bir kodu yükleyip sistem ayrıcalıkları ile çalıştırabiliyor. Microsoft´tan alınan bilgiye göre bu açık Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerini etkiliyor ve kritik hata kategorisinde.

Maiffret´e göre açığın tespit edilip Microsoft´a bildirilmesi ile gerekli yamanın çıkarılması arasında geçen süre 200 gün. Eğer MS Windows işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız lütfen gerekli yamayı sisteminize yüklediğinizden emin olun (aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz).

Kaynaklar:
- SearchSecurity
- Microsoft Security Bulletin MS04-007

Hotmail`de yine bir açık...

urxalit

Hotmail`de yeni bir güvenlik açığı bulundu. Kısaca login olunca başkalarının da mail`lerini okuyabiliyorsunuz. Slashdot`taki habere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca burada da biraz bilgi var.

İnsanlar niye hala Hotmail gibi M$`un el attığı servisleri kullanır kim açıklayabilir? Cidden insanın aklı almıyor. Yani dünyada başka ücretsiz mail servisi mi yokta gidip Hotmail kullanıyorlar...? :)

MS´in Kaynak Kodlarını Açıklaması Güvenlik Sorunu Mu ?

sundance

Allchin: Kaynak Kodunu Açıklamak ABD çıkarlarını Tehdit Edebilir

Mayıs 2002'de kıdemli bir Microsoft Şirketi çalışanı, federal mahkemede rakiplerle bilgi paylaşımının ulusal güvenliği sakatlayacağını ve hatta ABD' nin Afganistan' daki savaş çabalarını tehdit edeceğini söyledi. Kendisi daha sonra bazı Microsoft kaynak kodunun emniyetli bir şekilde açıklanamayacak kadar hatalı olduğunu kabul etti.