Novell & Microsoft (GNU/Linux & Windows)

0
cbc
The Wall Street Journal Microsoft ile Novell anlaşmasını bildiriyor.

Haberde Novell hisselerinin 16% artarken Red Hat hisselerinin de %2 değer kaybettiği belirtiliyor. Şaşırtıcı olan ise Microsoft hisselerinin bir miktar değer kaybetmesi.

Yine aynı haberde, uzmanların bu ve Oracle - Red Hat işbirliği gibi birlikteliklerin firmaların özgür yazılıma olan güvenini arttırarak daha rahat yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını tahmin ettiklerinden bahsediliyor.

Novell'in sitesindeki haberde yazanlar temel hedefleri özetliyor:
  • Sanallaştırma
  • Office Open XML
  • Ortak çalışma çatısı
  • Mono, OpenOffice, Samba
Novell çalışanı olan Miguel de Icaza'nın yorumunu okuyabilir, Türk özgür yazılım camiasının bir kısmının fikirlerine de göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
maul
Novell, Microsoft ürünlerini de ağırlıklıça kullanan linux kullanıcılarını/şirketlerini kısa zamanda fethedicektir.

Microsoft ise dışarda kaldığı linux kullanıcıları dünyasına ve pazarına bir adım atmış olacak, linuxden vazgeçmesi mümkün olmayanların bile sistemlerinde yer bulmaya başlayacak.

eğer bu anlaşma olmasaydı, yani microsoft'a linux dünyasına, açık kaynak dünyasına girmesine kimse müsade etmeseydi, eminim her geçen gün kan kaybetmeye devam edecekti.

ama artık rekabet çok çirkin bir üçüncü ideoloji kazandı.

eskiden, açık standartlarla, özel standartlar arasında birbirine üstünlük savaşı vardı. bugünden itibaren Novell açık standartlardan sapmış bulunmaktadır. yumuşatılmış özel standartlar üzerinde çalışmalarına devam edecek gidi duruyor. Bakınız: office dokümanları. (acik standartlara sahip Open Office dokumanlarini bir anda yuzustu birakti)

Halbuki gelecek kesinlikle açık standartlarda. Novell bugün ihtişamına kapıldığı microsoft'a güvenerek attığı adımdan, uzun vadede pişman olacaktır.

Umarim piyasa redhat'i fazla zorlamaz.


0
FZ
Tam da bu işlerin adamına sormak için gelecek hafta gayet güzel ve İstanbul'dakilerin kolayca gelebilecekleri bir toplantı mevcut.
0
mdakin
Nedense bol bol "value, valuable" "customers best interest" "already embraced" "feedback" vs. kelimelerinin geçeceği keçiboynuzu tadında bir şey olacakmış gibi hissettim.

Artık gidenler anlatır..
0
gnnaahh
This is a watershed moment for Linux.

Novell in GNU/Linux anlayışı ile denize döküldüğü "yer" olabilir.
0
conan
HAYIIIIRR!
Microsoft Linux'e el atiyooorrr!!! Yeni isletim sistemi aramanin zamani gelmis :P
0
zahter
Buyuk sirketlerin patronlari sanirim, "dusmaninla ortak olma, her turlu zarar gorursun" gibi bir sey derler. Vardir bunun ekonomide-isletmede bir aciklamasi. Yalniz sorun burda kimin daha fazla zarar gorecegi. Bunu elbette zaman gosterecek. Sadece temkinli davranmak gerek. Burda beni ilk uzen konu .Net projesinin artik inkar edilemeyecek kadar buyumesi olacak. Daha fazla program hem GNU/Linux tarafinda hem de MS tarafinda .Net'le, patent vs kaygilari tasimadan, yazilacak. MS programlarini .Net sayesinde GNU/Linux uzerinde gormek sasirtici olmayacak. Daha baska gelismeler de bunlara bagli olarak zincirleme gelisir heralde.
0
Tarık
Daha fazla .NET yazılımının GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışabilmesinin bu anlaşmayla bir ilgisi yok. Zaten daha önceden de ortada birçok çaba var bu konuda. Bu anlaşma olmasaydı bile yakın gelecekte tüm ms, .net uygulamaları GNU/Linux lar üzerinde koşacaktı zaten. Bence hiçbir mahsuru yok, sonuçta her horoz kendi çöplüğünde öter.
0
zahter
Patent ihlalleri konusu bas agrisi yaratabilecek bir konu. Bu konuyla ilgili bir anlasma taraflari rahat ettirir. Bu, birlikte calismak olarak degerlendirilirse, birlikte calisinca ne olur?

Ben aslinda iki noktaya vurgu yapmak istiyorum.

1) Bu anlasma daha fazla uyumluluk geleceginin gostergesidir. Bu uyumlulugu sadece .Net vs uygulamalari diye dusunmemek lazim.

2) Artik copluklerin ayri olmadigini 2 buyuk sirket de gormus durumdadir.

*** Anlasmayla ilgili yazilari okuduktan sonra bir novell.com'a girdim bir de -yillardan sonra- microsoft.com'a ...
Su anda bile Novell.com'da yari carsaf bir duyuru varken, microsoft.com'da hic bir aciklama yok!
Miguel gibi biz de temkinli yaklasalim bakalim.
0
ripper
Miguel de icaza (gtk, gnome ve mono nun mimarı)şurda bunu yorumlamış.
Kendisi şuan Novell için çalışıyor. Anlaşmaya karşı oldukça temkinli.
Microsoft patentli noktaları mono ya taşımaycağını yada alternatif yazılımla patenlteri aşacaklarının ve mono nun bir camia yazılımını olduğunun altını çiziyor.
Kendisine microsoft'un daha önce bu tip anlaşmalar ile zarar vermeye çalışması konusu da sorulmuş.

Icaza oldukça temkinli diyebilirim.
0
skoylu
Novell ile Microsoft, aralarında anlaştı bile. Bundan sonra, Microsoft, resmen bir Linux destekçisi.. Widnows uygulamalarının Linux ile çalıştırılması konusunda bir şeyler yapmışlar. Yakında detayları çıkar. "/. " filan bir bakmak lazım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hobicilere Açık Mektup

yilmaz

Daha önce FM TV'de de bahsedilen ve sanırım milletin Bill Gates'e gıcık olmaya başladığı mektup bu: 3 Şubat 1976 tarihli "Hobicilere Açık Mektup"...

M$ Linux Kasım 2003´te Geliyor

yuxel

Dün google'da yaptığım arama da www.mslinux.org adresini gördüğümde iki üç aydır gündemde olan M$-Linux birleşmesinin gerçekleşmesinin artık resmileştiğini gördüm. Kasım 2003 gibi piyasaya sürülmesi planlanan M$Linux 249.99$ gibi bir fiyatla satılacak. My Home ve My Configuration gibi yeniliklerle geleceği söylenen yeni dağıtımda Explorer'ın bi anlamda Linux versiyonu olduğunu düşündüğüm Xplorer ve yeni bi swap anlayışı olan intelliswap gibi yenilikler bulunacakmış. Apt-get benzeri bir paket yönetimi kullanacak olan M$Linux'un nereye kadar gideceği tartışılır (Bkz:Lindows) Yalnız şu açık ki Windows karşısındaki buzdağının ne kadar büyüdüğünün farkında .. MS'in linux çekirdeğini bu kadar serbest kullanabilmesi belki de linux felsefesini değiştirecek. Belki de linux GNU-GPL den uzaklaşmaya başlayacak.

Kaynak : www.mslinux.org

Editörün Yorumu: Çok eğlenceli, o yüzden bozmayayım dedim :)

Smartphone, Hacker´lara Yaramış

anonim

Microsoft, hacker’ların Smartphone kullanımını araştırıyor Microsoft ve Orange UK ortak bir çalışma ile hacker’ların, Microsoft’un Smartphone 2002 işletim sistemini kullanan cep telefonlarına, zararlı yazılımlar gönderilmesini araştırıyor. Smartphone, pazarda Microsoft’un ileri düzey telefonlar için hazırladığı işletim sistemini kullanan tek kablosuz cihaz konumunda. ZDnet’in haberine göre, benzeri bir durumla karşılaşan bir mağdurun "çoğu Smartphone kullanıcısının saldırıdan etkilenip etkilenmediklerini büyük olasılıkla anlamayacaklar" dediği belirtiliyor. Microsoft yetkililerinden gelen açıklamaya göre yazılımlarının güvenlik açıklarını denetleyen Microsoft Security Response Center, sorunu doğrudan araştırmaya başladı bile. Bütün bu olanlara karşın henüz zarar gören bir telefon haberi de alınmadı.

Kaynak: www.itb.com.tr

Microsoft, RPC açığı için Windows NT yaması çıkarmayacağını açıkladı

acemi_

Windows NT, Windows 2000 ve Windows XP'yi etkileyen ve saldırganların, DOS saldırısı yapmasına imkan sağlayan RPC Endpoint Mapper açığının ortaya çıkmasından sonra ilginç bir gelişme yaşandı. Microsoft, Windows 2000 ve Windows XP için gerekli yamaların hazır olduğunu ama Windows NT için bir yama çıkarmayacağını açıkladı.

Güvenlik açısından "önemli" olduğu belirtilen bu açık için neden yama çıkarmadığını Microsoft şu şekilde açıklıyor: "Windows NT mimarisi, daha sonra çıkan Windows 2000 mimarisi kadar sağlam değildir. Bu önemli mimari farklılıktan dolayı Windows NT için bu açığı etkili bir şekilde kapatacak bir yama çıkarmak mümkün değildir. RPC ile ilgili bileşenlerin değiştirilmesinden öte, Windows NT mimarisinde önemli ölçüde değişiklikler yapmayı gerektirmektedir."

Google Sky'a Microsoft'tan Rakip

huso

Microsoft şu an deneme aşamalarında olan WorldWideTelescope hizmetini duyurdu. worldwidetelescope.org sitesindeki örnek videolardan anlaşıldığı üzere, ürün Google Sky'a rakip olarak piyasaya çıkarıldı. Denemek isteyenler siteden indirip ürünü kullanabilirler. Bakalım Sky rakibi Telescope'dan başka ne yenilikler getirecek micros~1 bizlere...