Novell & Microsoft (GNU/Linux & Windows)

0
cbc
The Wall Street Journal Microsoft ile Novell anlaşmasını bildiriyor.

Haberde Novell hisselerinin 16% artarken Red Hat hisselerinin de %2 değer kaybettiği belirtiliyor. Şaşırtıcı olan ise Microsoft hisselerinin bir miktar değer kaybetmesi.

Yine aynı haberde, uzmanların bu ve Oracle - Red Hat işbirliği gibi birlikteliklerin firmaların özgür yazılıma olan güvenini arttırarak daha rahat yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını tahmin ettiklerinden bahsediliyor.

Novell'in sitesindeki haberde yazanlar temel hedefleri özetliyor:
  • Sanallaştırma
  • Office Open XML
  • Ortak çalışma çatısı
  • Mono, OpenOffice, Samba
Novell çalışanı olan Miguel de Icaza'nın yorumunu okuyabilir, Türk özgür yazılım camiasının bir kısmının fikirlerine de göz atabilirsiniz.

Görüşler

0
maul
Novell, Microsoft ürünlerini de ağırlıklıça kullanan linux kullanıcılarını/şirketlerini kısa zamanda fethedicektir.

Microsoft ise dışarda kaldığı linux kullanıcıları dünyasına ve pazarına bir adım atmış olacak, linuxden vazgeçmesi mümkün olmayanların bile sistemlerinde yer bulmaya başlayacak.

eğer bu anlaşma olmasaydı, yani microsoft'a linux dünyasına, açık kaynak dünyasına girmesine kimse müsade etmeseydi, eminim her geçen gün kan kaybetmeye devam edecekti.

ama artık rekabet çok çirkin bir üçüncü ideoloji kazandı.

eskiden, açık standartlarla, özel standartlar arasında birbirine üstünlük savaşı vardı. bugünden itibaren Novell açık standartlardan sapmış bulunmaktadır. yumuşatılmış özel standartlar üzerinde çalışmalarına devam edecek gidi duruyor. Bakınız: office dokümanları. (acik standartlara sahip Open Office dokumanlarini bir anda yuzustu birakti)

Halbuki gelecek kesinlikle açık standartlarda. Novell bugün ihtişamına kapıldığı microsoft'a güvenerek attığı adımdan, uzun vadede pişman olacaktır.

Umarim piyasa redhat'i fazla zorlamaz.


0
FZ
Tam da bu işlerin adamına sormak için gelecek hafta gayet güzel ve İstanbul'dakilerin kolayca gelebilecekleri bir toplantı mevcut.
0
mdakin
Nedense bol bol "value, valuable" "customers best interest" "already embraced" "feedback" vs. kelimelerinin geçeceği keçiboynuzu tadında bir şey olacakmış gibi hissettim.

Artık gidenler anlatır..
0
gnnaahh
This is a watershed moment for Linux.

Novell in GNU/Linux anlayışı ile denize döküldüğü "yer" olabilir.
0
conan
HAYIIIIRR!
Microsoft Linux'e el atiyooorrr!!! Yeni isletim sistemi aramanin zamani gelmis :P
0
zahter
Buyuk sirketlerin patronlari sanirim, "dusmaninla ortak olma, her turlu zarar gorursun" gibi bir sey derler. Vardir bunun ekonomide-isletmede bir aciklamasi. Yalniz sorun burda kimin daha fazla zarar gorecegi. Bunu elbette zaman gosterecek. Sadece temkinli davranmak gerek. Burda beni ilk uzen konu .Net projesinin artik inkar edilemeyecek kadar buyumesi olacak. Daha fazla program hem GNU/Linux tarafinda hem de MS tarafinda .Net'le, patent vs kaygilari tasimadan, yazilacak. MS programlarini .Net sayesinde GNU/Linux uzerinde gormek sasirtici olmayacak. Daha baska gelismeler de bunlara bagli olarak zincirleme gelisir heralde.
0
Tarık
Daha fazla .NET yazılımının GNU/Linux sistemleri üzerinde çalışabilmesinin bu anlaşmayla bir ilgisi yok. Zaten daha önceden de ortada birçok çaba var bu konuda. Bu anlaşma olmasaydı bile yakın gelecekte tüm ms, .net uygulamaları GNU/Linux lar üzerinde koşacaktı zaten. Bence hiçbir mahsuru yok, sonuçta her horoz kendi çöplüğünde öter.
0
zahter
Patent ihlalleri konusu bas agrisi yaratabilecek bir konu. Bu konuyla ilgili bir anlasma taraflari rahat ettirir. Bu, birlikte calismak olarak degerlendirilirse, birlikte calisinca ne olur?

Ben aslinda iki noktaya vurgu yapmak istiyorum.

1) Bu anlasma daha fazla uyumluluk geleceginin gostergesidir. Bu uyumlulugu sadece .Net vs uygulamalari diye dusunmemek lazim.

2) Artik copluklerin ayri olmadigini 2 buyuk sirket de gormus durumdadir.

*** Anlasmayla ilgili yazilari okuduktan sonra bir novell.com'a girdim bir de -yillardan sonra- microsoft.com'a ...
Su anda bile Novell.com'da yari carsaf bir duyuru varken, microsoft.com'da hic bir aciklama yok!
Miguel gibi biz de temkinli yaklasalim bakalim.
0
ripper
Miguel de icaza (gtk, gnome ve mono nun mimarı)şurda bunu yorumlamış.
Kendisi şuan Novell için çalışıyor. Anlaşmaya karşı oldukça temkinli.
Microsoft patentli noktaları mono ya taşımaycağını yada alternatif yazılımla patenlteri aşacaklarının ve mono nun bir camia yazılımını olduğunun altını çiziyor.
Kendisine microsoft'un daha önce bu tip anlaşmalar ile zarar vermeye çalışması konusu da sorulmuş.

Icaza oldukça temkinli diyebilirim.
0
skoylu
Novell ile Microsoft, aralarında anlaştı bile. Bundan sonra, Microsoft, resmen bir Linux destekçisi.. Widnows uygulamalarının Linux ile çalıştırılması konusunda bir şeyler yapmışlar. Yakında detayları çıkar. "/. " filan bir bakmak lazım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft'tan Vista İçin Korsan Önlemleri

Guardian

Rss ile ulaştığım Slashdot.org'daki kısa haber içeriği sayesinde bulduğum washingtonpost.com'daki habere göre, Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi olarak adlandırdığı Vista işletim sistemi korsan kullanımlara karşı çeşitli önlemler içeriyormuş.

Belirtilen açıklamaya göre, işletim sistemi kurulduktan sonra ilk başta Vista'dan beklenen bazı özelliklere izin verilmeyecekmiş, dolayısıyla ilk kurulumda Vista'nın gelişen grafik ve diğer bazı özelliklerinden kullanıcı yararlanamayacakmış.

Microsoft ve C++ İle C# Dillerinin Geleceği

FZ

Geçen Perşembe günü duyurulan Tablet PC ürünü için New York'a giden Bill Gates Washington eyaletine döndü ve C++ ile C# dillerinin geleceğine dair bir brifingi yazılım geliştiricilere, bilgisayar bilimcilere ve öğrencilere sundu.

ACM (Association for Computing Machinery) kurumunun 17. yıllık Nesneye Yönelik Programlama, Sistemler, Diller ve Uygulamalar (OOPSLA) konferansında söz alan Gates Microsoft Visual C# .NET ve Visual C++ .NET ilgili gelecek vizyonunu koydu ve yazılım geliştirme ekiplerinin ürün ürün problemlerini hızlı şekilde tespit etmelerini sağlayacak olan bir yazılım test etme sistemini tanıttı.

Microsoft´tan Steve Ballmer Türkiye´de

FZ

Microsoft'un planladığı yatırımları görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek olan Steve Ballmer, 5 Mayıs'ta başlayacak olan İzmir İktisat Kongresi'ne de katılacak.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Microsoft'un Türkiye'de eğitim alanında kapsamlı bir yatırım hazırlığında olduğunu belirterek, şirketin CEO'su Ballmer'ın bu yatırımlar kapsamında görüşmeler yapacağını açıkladı.

Edinilen bilgiye göre Ballmer'ın Türkiye ziyareti sırasında, 5 Mayıs'a kadar detaylarının kesinleşmesi durumunda Microsoft ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında önemli bir anlaşma imzalanacak. Anlaşmaya göre Microsoft, bakanlık bünyesindeki öğretmenleri bilgisayarlı eğitim konusunda eğitecek. Anlaşma kapsamında Microsoft'un öğretmen ve öğrencilere indirimli ya da bedava yazılım vermesi bekleniyor.

Microsoft'un CEO'su Ballmer kongre öncesinde Manisa'ya geçerek Vestel City'yi ziyaret edecek ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyecek. Edinilen bilgiye göre Manisa'daki fabrikaları ve Vestel City'yi ziyaret isteği dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'tan geldi. Microsoft'un öğretmenlere yönelik eğitim projesinin bir de donanım ayağı bulunduğunu belirten gözlemciler şunları kaydetti: "Microsoft'un sponsorluğunun içinde Vestel'den donanım (bilgisayar) alımı da olabilir. Çünkü proje yazılım ve donanım olmak üzere iki ayaklı. Vestel, Microsoft'a geçmiş yıllarda web terminal (internet erişim cihazı) satmıştı. O zamandan bir tanışıklık var. Ayrıca Vestel'in yurtdışına ihraç ettiği 7 milyon adet sayısal cihazın her birinin içinde en az 20 dolarlık yazılım bulunuyor.Yani Vestel gümrük kayıtlarına geçmemekle birlikte 140 milyon dolarlık yazılım ihraç ediyor. "

Haberin tam metnine buradan erişebilirsiniz.

Windows 98 SE Service Pack 2.02

sundance

Satın aldığınız bilgisayarla fi tarihinde gelen Windows 98, hala işinizi görüyor mu? Herşey iyi hoş, ama bazı küçük problemleri de halletseler ne güzel olur mu diyorsunuz?

Resmi olmayan Win98 SE Service Pack 2.02 huzurlarınızda. Tabi ki, resmi olmayan herşeyde (ve resmi olanlarda) olduğu gibi, bu service packi geçerken başınıza bir şey gelirse, "bilgi, zeka, kız arkadaş vs. kaybına maruz kalırsanız derdinize yanın, kendi düşen ağlamaz" şeklinde standart bir sorumluluk reddi var, haberiniz olsun.
Onun dışında değişiklikler güzel gibi (Notepad yerine Metapad konulması ya da 512Mb ram ile sorun çıkartmamak mesela)

Şeytanın aklına gelir mi ? -ya da- GPL ölüyor mu ?

sundance

Newsforge`un Newsweek`e dayanarak verdiği habere göre Microsoft`un yeni açıkladığı Palladium DRM/PKI güvenlik sistemine göre GPL ve benzeri uygulamalar tehdit altında.

\r \r Sözkonusu sistem, aynı SSL gibi bir yapı ile ve hardware destekli olarak bir bilgisayar üzerinde çalışacak programların aynı SSL sertifikalar gibi legal sertifikalara sahip olmasını gerektiriyor. Böylelikle güvenli uygulamalar, güvenli ağ yapısı üstünden çalışabilecek (bazı çok kötü yazılmış e-mail programları yüzünden Internet virüs kaynamaycak yani) Dahası GPL bir kaynak kodunu compile edip çalıştırmaya kalktığınızda boardunuz/CPU`nuz bunun çalışmasını reddedebilecek. Detaylar için Newsforge