Linux, Windows´a `ön ayak´ oluyor

0
anonim
Piyasa araştırma şirketi Gartner, Linux tabanlı masaüstülerin önemli kısmının Windows işletim sisteminin korsan olarak yüklenmesinde kullanıldığı yönünde bir araştırma yayınladı.

Gartner raporunda, özellikle açık kaynağın popüler olduğu Asya pazarlarında, Linux yüklü olarak satılan bilgisayarların satın alındıktan sonra korsan yolla tersine geçiş yapılarak Windows´a çevrildiği belirtildi.
LINUX´LARIN ÇOĞU WINDOWS OLUYOR

Gartner raporu, Linux ile çalışan masaüstülerin istendiği takdirde açık kaynak iptal edilerek korsan kopya Windows yüklendiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle tüm dünyada meşru Linux yüklü bilgisayarların sayısı ile aktif Linux masaüstüleri arasında fark bulunuyor. Gartner araştırması, aktif Linux bilgisayarlarının sanılandan daha az olduğunu savunuyor. Gartner araştırmasına göre, 2004 yılında dünyadaki tüm bilgisayarların yüzde 5i Linux yüklü olarak satılacak, ancak bunların sadece 1.3ü aktif açık kaynak ile olarak çalışacak.

TERSİNE GEÇİŞ SÖZ KONUSU

Microsoft´tan Linux´a geçiş medyada oldukça ses getirmesine karşın, geçişin rakamları esasen sanılanın çok daha altında. Ancak, Gartner araştırması tersine bir geçiş olduğunu, kullanıcıların Linux yüklü bilgisayardan Windows´a da geçiş yapıldığını gösteriyor. Uzmanlar, Linux´a geçişin sürücü desteği, teknik destek ve geçiş süreci zorlukları nedeniyle `güdük´ kaldığını belirtiyorlar. Gartner uzmanları, Avrupa´daki yerel ve bölgesel hükümetlerin Linux´a geçişlerinin henüz sonlanmadığına ve bu geçişlerin ancak `gelişme´ aşamasında olduklarına dikkat çekiyor.

WINDOWS´UN GÖRECELİ MALİYETİ YÜKSEK

Windows´un korsan olarak Linux bilgisayarlarına yeniden yüklenmesi aslında kullanıcıların Windows´tan henüz vazgeçemedikleri anlamına geliyor. Düşük maliyetli Linux masaüstüyü aldıktan sonra, makineye Windows yüklenmesi her şekilde telifli ürüne göre kullanıcıya çok daha ucuza geliyor. Gartner, Windows´un gelişmekte olan pazarlar için yüksek maliyetli olduğunun altını çizerek, başlı başına yüksek fiyatın kullanıcılar için korsana yönelme nedeni olduğunu savunuyor. Gartner verilerine göre, Windows işletim sisteminin profesyonel bir bilgisayarın toplamına göreceli maliyet oranı yüzde 6 iken, diğer bilgisayar parçaların fiyatlarının ucuzlamasıyla bu rakam yüzde 15e çıktı.


Kaynak: Ntvmsnbc.com

Görüşler

0
conan
Ne yani? Ben simdi bos bi sistem alip ona kacak Windows yukleyemez miyim? Niye illa ki Linux yuklu sistem alacakmisim? Bu ne sacma bi arastirmadir allaskina? Gartner'in isi gucu kalmamis bunlarla ilgili raporlar yazio. Dunya iyice sapitmaya basladi.

Icinde Linux isletim sistem olan makinalar isletim sistemsiz makinalardan daha mi ucuza satiliyor? Yoksa Linux'u promote icin bi yontem de bu biz mi bilmiyoruz?

Cal karayi nasil olursa olsun. Harika!
0
desenturk
bilgisayarların işletim sistemi kurulu bir şekilde satılması zorunluluktur. linux kurulu bir işletim sistemi windows kurulu bir bilgisayardan daha ucuza satılıyor. bu sayede son kullanıcı birkaç dolar kar ediyor.
0
o_ozardic
bu zorunluluk neye dayanıyor ? yaptırım gücü var mıdır? varsa nedir ? belki ben kendi yazdığım işletim sistemini kurmak istiyorum ? :)
0
ebola
Tam neye dayandığını bilmiyorum ama Microsoftun zorlaması sebebi ile böyle bir şey olduğunu duydum.
Hatta bu yüzden arkadaşımın çalıştığı firmadan alışveriş yapraken bir bilgisayara üç dört fatura kesiyoruz. Sanki komple sistem toplanmamışta parça parça OEM alışveriş yapılmış gibi. :)
0
conan
Istedigin zaman isletim sistemsiz bilgisayar alabilirsin. Belki online siparis ederken Dell ya da Compaq'in sitesinden o isletim sistemi ucretini cikarttiramazsin ama telefon edip bir musteri temsilcisiyle her zaman bu konuyu tartisabilirsin. Kimse kimseye zorla bir mal satamaz.
0
zahter
Turkiye'de uzunca bir suredir (1-2 yil) "isletim sistemli bilgisayar" zorunlulugu varmis havasi estiriliyor.Turkiye'deki oemciler ugrasmamak icin (ama kimle ugrasmamak icin bilmiyorum) faturada isletim sistemi olarak RedHat,Mandrake gosteriyorlar.Ucuza satilan dizustu bilgisayarlarin cogu boyle satiliyor.Donanim uyumluluguna bakiliyor mu bilmiyorum.Isin komik yani "korsan cd saticilarinin" cogu RedHat (parali surumleri degil),Mandrake satarken korsan ruhunu koruyorlar.:)
0
nakkaya
yurt disinda isler turkiyedeki gibi islemiyo insanlar genelde marka bilgisayarlar aliyolar kendiler toplamiyorum veya bi bilg toplatmiyolar ben amerikada okuyorum ve bulundugum sehirde bi tane bile bilg yok ya marka alicam yada kendim topliycam bilen icin internetten toplamak kolay ve ucuz ama yeni bilg alan biri nasil toplasin kendi bilgisayarini dolayisiyla burda buyuk supermarketlerde linux yuklu bilg satiyorlar bu makineler 200 dolar civari oluyo. windows yuklu olmadi icin lisans parasi odemiyorsunuz Gartner anlatmak istedi bu makinalari alan insanlarin sadece lisans ucretinden kurtulup bu makinalara windows kurduklari ne kdr dogru orasini bilemem.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft OpenGL Kurulundan Çıktı

FZ

Güvenilir kaynaklardan alınan habere göre Microsoft OpenGL platformu ile ilgili en yetkili organ olan ARB'den (Architecture Review Board) çıktığını duyurdu. Yapılan açıklamalarda bunun OpenGL'in gelişimini olumsuz etkilemeyeceğini ve Microsoft'un bir şekilde yine OpenGL'e katkıda bulunacağı belirtildi.

Her açılışta hibernate!?!

sleytr

WinXP'nin benim makinemde normal açılışının 65, ve hibernatten dönmesinin 20 saniye sürdüğünü görünce bunun bir mucize olduğunu düşünmüş, televizyon gibi açılan bilgisayarlara biraz daha yaklaştığımızı sanmıştım. Ama önümde duranda bir micro$oft ürünüydü ve benim kullanımımla en fazla 2-3 günde bir mutlaka restart gerekirdi. Bu durumda hibernate benim için önemini yitiriyordu tabii...

MS Nimda.Net Beta 1!

elrond

Başlık ne kadar enteresan değil mi? Evet Visual Studio.Net Korece (???) versiyonunda Nimda virusune rastlanmış durumda. Aslında sorumlu tam olarak MS olmamakla birlikte sonuç itibari ile aldığınız CD de MS markası var ve içinde de Nimda virusu, nasıl kıvırtırsan kıvırt olay traji-komik.

Hobicilere Açık Mektup

yilmaz

Daha önce FM TV'de de bahsedilen ve sanırım milletin Bill Gates'e gıcık olmaya başladığı mektup bu: 3 Şubat 1976 tarihli "Hobicilere Açık Mektup"...

M$ ve Shared Source

anonim

Microsoft, "open-source" a karşı çıkarttığı "shared source" silahına, "kilit kodları"nı açmak suretiyle WinCe 3.0 sürümünü dahil etti. Bu "shared source" modeli bana -Korkunun ecele faydasi yok - lafını hatırlatıyor nedense... Microsoft'un konu ile ilgili sayfasına tıklayıp ulaşabilirsiniz.