İsyan!

0
cayfer
Bu ne biçim kullanıcı yönetimi yaaaa!!!!

Yarın Windows XP altında bir OpenOffice sunumu yapmam gerekiyor. (OpenOffice tanıtacağım, ama Windows altında).

Benim portatif bir bilgisayarım yok! Eşimin dizüstü bilgisayarını kullanayım dedim. Aygıt son derece modern ve ileri teknoloji bir cihaz (!). Windows XP ile donatılmış!

Kadıncağızın masa üstünü bozmayayım dedim ve "ugur" diye bir kullanıcı tanımladım. Birden bilgisayarın açılışında
karşıma çıkan listede sadece "ugur" görünmeye başladı. Eşimin "Administrator" kullanıcısı yok oldu!
Administrator diye bir kullanıcı tanımlayayım dedim! zaten tanımlı dedi. İyi, peki Administrator olarak gireyim diyorum! Yok öyle bir seçenek!

Gitti kadının masaüstü! Artık bundan sonra "ugur" diye girmek zorunda makinesine.... İyiki "ugur"a admin yetkileri vermişim tanıtırken.

Ben salağım herhalde... Kullanması o kadar kolay olduğu söylenen bir işletim sistemini kullanamadığıma göre.... (ama işletim sistemi beni gayet iyi kullanıyor)

Bu arada size bir hikaye daha...

Bir meslektaşım Win98 makinesine kurmak için XP satın almış. Bir süre çalıştıktan sonra bilgisayarının ana kartını değiştirmek zorunda kalmışlar. Satın almış olduğu XP'yi ikinci kez kuramamış bilgisayarına. Malum, registration falan! Micros~1'i aramış kilidin çözülmesi için. "Olmaz" demişler.. "Senin XP OEM sınıfında... ancak yeni satın aldığın bir bilgisayarda kullanabilirisin". Hadi bakalım.. çöz çözebilirsen. Paranla rezil olmak için daha etkili bir yöntem bilen varsa beri gelsin!

Yürekten inanıyorum! Bilgisayar kullanmanın bedelinin bunlar olmadığını bir gün insanlar anlayacak! Ama ben görebilecek miyim?

Görüşler

0
mentat
pardon ama anlattıklarınız, "herhangi" bir sisteme "acemi" olan herkesin başına gelebilecek bir problem bence.

6 ay kadar önce yeni xp prolu sistemimi aldığımda, yeni kullanıcı yaratırken, tam söylediğiniz konuda bir uyarı mesajını okuduğumu çok iyi hatırlıyorum (next next dememek lazım işletim sistemine). Standart "Administrator" hesabı, yeni bir admin haklı hesap yaratıldığında güvenlik açısından otomatik olarak kaldırılır şeklinde gayet açık bir mesajdı. ortalıkta "Administrator" gibi bir hesap bırakılmaması mevzusunu da başka işletim sistemlerinde çalışırken adet edinmiştim.

meslektaşınızın problemi de gayet iyi hatırladığım bir problem. xp ilk çıktığında böyle bir salaklık vardı (3 sene önce?). ardından bunu düzelttiler hemen, salaklıklarının farkına varınca. ama bence son kullanma tarihi baya geçmiş bir hikaye bu da..

işletim sistemleriyle duygusal ilişkiye girmem, girene de en enteresan ifademle bakmaya çalışırım sanal ortamda.

saygılar..
0
resilence
>pardon ama anlattıklarınız, "herhangi" bir sisteme "acemi" olan herkesin başına gelebilecek bir problem bence.

iyi güzel ama herkes uzman olacak değil ya, ayrıca "herhangi" ifadesi de pek geçerli sayılmaz.
0
mentat
herkesin uzman olması gerektiğini söylediklerimden nasıl çıkarıyorsunuz anlamadım. uyarı mesajlarını okumak uzmanlıktan sayılıyorsa ben de uzmanım. onun dışında ne xp ne linux, hiç bir işletim sisteminden, sistemimi işletmeleri dışında bir ilişkiye girmem. ben bi de şanslı bi adamım, xp'yi iki makinaya kurdum son üç yılda, hiç çakılmadılar, hiç format atmadım. hiç virüs bulaşmadı, hiç heklenmedim.. ama valla billa uzman da değilim..

"acemi"si olduğum "diğer" işletim sistemlerindeki tecrübelerimi anlatsam ip'mden beni bulur kapıma gelir yüzüme güler kaçarsınız. ama "diğer" işletim sistemlerinden isyan misyan da etmem asla. niye edeyim. kullanan kullanıyo, ben de az çok bi emekle kullanmayı kotarırım illa ki. sanki uzaya adam mı yolluyoruz. kullandığım programları çalıştıran bir işletim sistemi işte. babamın şahinine alışmışken reno kullanmıştım ve istop (topla oynanan oyun) ettirdiğimde de peh bu araba düdük dememiştim. debriyaj ayarına alışmaya çalışmıştım. hem kimisi de otomatik vites sever ayrıca..

tekrar saygılar..
0
simor
Hiç bir sıradan kullanıcı uyarı mesajlarını okumaz. Sadece bilinçli kullanıcı ise okur. Ayrıca sizin dışınızda birçok kişi sadece tek bir işletim sistemi kullanır diğerlerine de bakmaz. Ayrıca ben de herkesin uzman olması gerekiyormuş gibi düşündüğünüzü anladım yazdıklarınızdan
0
sleytr
insanları next next diyerek bilgisayar kullanmaya alıştıran m$'in bu gibi hayati durumlarda biraz daha dikkat çekici uyarılarda bulunması gerekli bence. mesela uyarıyı büyük ve kırmızı yazıtipleriyle yazabilir, firefoxdaki gibi next düğmesini bir süre deaktif edebilir...
0
mentat
ya pardon ama, zaten isyan edilen şey, gayet de kullanıcının her koşulda yapması gereken şey değil mi? neyi kırmızıyla yazsınlar, şöyle mi mesela:
Administrator hesabını kaldırmak üzeresiniz, ama zaten bunu yapmanız gerekiyordu, bir daha administrator hesabından girmeye çalıştığınızda giremeyeceksiniz. Ama zaten bu da en güzeli!

bir de, ugur hesabını admin'den normal kullanıcıya çevirdiğinizde, o admin hesabı geri gelir. güzel güzel de girersiniz Administrator hesabınızdan. nerden biliyorum, öyleyse varım..
0
sleytr
öyle değil ama şöyle yazabilirlerdi:
"normal bir kullanıcı hesabı açarsanız, sistemi bir daha başlattığınızda giriş ekranında admin hesabını göremiyeceksiniz." ek olarak "admin hesabının kullanıcı ayarlarını bu hesaba aktarmak istermisiniz" diyede sorabilirlerdi.

ki burada önemli olan, okumadan next next next yapmaya alışık kullanıcıyı zorla durdurup "hoop! burda önemli bir değişiklik yapıyorsunuz, sonuçlarıda şöyle şöyle olacak. devam edeyim mi?" diye sormaması. mesela ie'ye google barı kurarken eskiden benzer şekilde "bu herzamanki lisans zımbırtısı değil, dikkatli okuyun, gelişkin özellikleri istiyorsanız kişiselliğinizden biraz feragat etmeniz gerek diyordu" (şimdi bilmiyorum)
0
kurdoglu
Ben kendi laptopumda debian kullanıyorum ama evdeki(ailemin kullandığı) bilgisayarda windows kurulu. Yaklaşık 1 ay önce eve adsl geldi ve ethernet kartı aldım. O zaman XP kuruluydu madem adsl geldi dedim artık windows yamalarını kurmak gerek dedim. Service Pack 2 yi kurdum birde ne göreyim, ethernet kartını tanımıyordu. İşin ilginç yanı kartın driverı da var elimde banamısın demedi. Kartın markasının da vereyim "VIA VT6105 Rhine III Fast Ethernet Adapter". Ben de bunun üzerine windows 2000 ve SP4 kurdum sorun halloldu.
Service Pack 2 yle ilgili başka bir maceram daha oldu. Staj yaptığım özel bir şirkette izinli olduğu için yetkili birinin bilgisayarında oturuyordum. SP 2 inmiş uyarı yapıp duruyordu kurayım mı diye. Ben de boşver başıma bela almayayım dedim kendi kendime. Sonra dayanamadım kurdum. Bir de ne göreyim, o yetkili kişinin outlook expressdeki özel e-mailleri benim girmiş olduğum anonim hesaba düşüyordu. Yani art niyetli birisi olsa neler yapabileceğini hayal bile edemiyorum.
Bir de windows kullananlar arasında en çok kullanılan deyimlerden birisidir format atmak. Gerçi ben de zamanında çok formatlar attım. Sistem öyle bir hata veriyorki format atmaktan başka çare bulamıyor insan. Bu format atmakla geçirdiği zamanda insanlar linuxla ilgili belge okusalar deyim yerindeyse profesör olurlardı:).
Windows kullananlar darılmasın ama (belki biraz sadistçe olacak) hala elinde olduğu halde windows kullanmak için direnenler bunları hakediyorlar :).


Not: Aceleyle yazdığım için İmla ve yazım kurallarını epey ihlal ettim kusura bakmayın :(
0
lifesdkver0_1
FM'nin SNR'sini azaltmak için güzel bir giriş olmuş. Bu yazı moderasyondan nasıl geçiyor, biri anlatabilir mi?
0
FZ
Onaylayan ben olduğuma göre sorunun muhatabı da benim. Can Uğur Ayfer'in (*) bu yazısının FM okurlarının ilgisini çekeceğini düşündüm. Ayfer hocanın önceki yazıları da (**) göz önünde bulundurulduğunda bunda bir sakınca görmedim. SNR ile ne kast edildiğini anlayamadığım için bir şey diyemiyorum, kısaltmanın açık hali yazılırsa belki bir şey diyebilirim.


* http://cayfer.bilkent.edu.tr/~cayfer/

** http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=cayfer
0
bm
Aykiri bir laf edeyim de SNR azalsin: insan kullanmadigi, kullanmayi bilmedigi bir sistem uzerinde tanitim yapmayi niye kabul eder? Problem oradan baslamis bence. Ben boyle islerden korkarim hep, insanlar da guler cok tedbirlisin diye. Belki benimki asiri biraz ama bu yazidan alinacak bir ders de bazen korkmanin iyi oldugu?
0
simor
Pardon cahilliğime verin SNR nedir?
0
bm
benim esekligime verin. Kullanildigini gordum, demek burada kullaniliyor deyip ben de kullandim. Signal to Noise Ratio. Yani bu baglamda istenen veri/bilgi vs.nin, gurultuye orani.
0
simor
Yok canım rica ederim.
Çok teşekkürler.
0
Soulblighter
Kullanıcı girişi ekranında Ctrl + Alt + Del tuşlarına basarsanız, kullanıcı adı ve parola soran ekrana geçiş yaparsınız, orada da kullanıcı adına "Administrator" ve parolanızı yazıp bağlanabilirsiniz.

Bu arada yanlış anlaşılmasın ben Slackware Linux kullanıyorum :)
0
cayfer
Teşekkürler. Buna benzer bir iş yaparak, login yöntemini değiştirerek dediğiniz sonucu elde ettim.

Sonra üşenmedim (sağolsun vmware) WinXP SP2'yi sıfırdan kurdum. Admin yanına cayfer diye bir hesap açayım dedim (admin yetkisi sahibi bir hesap) ama yukarıda anlatılan uyarıyı ya da benzerini (yani ikinci bir admin hesabı açarsam "Administrator"ın kaybolacağına ilişkin mesajı) göremedim.

Daha sonra admin olarak login olduğumda, admin yetkilerine sahip cayfer hesabını silemediğimi farkettim. Hesabi silme seçeneği çıkmıyor dahi...

"Next" "next" diye yaparsan böyle olur diyorlar ama zaten sadece bir tane Next eşdeğeri buton var; o da "Create account". Altında da admin yetkisiyle yapabileceğim üç iş tipinden söz ediliyor.

Israr ediyorum! Çok kötü bir kullanıcı yönetimi var bu XP'nin! Şimdi makinede tanımlı olan cayfer2, cayfer3 vs admin kullanıcılarını nasıl yok edeceğim? Aslında gerekli olduğundan değil, merakımdan soruyorum.
0
inf0
bkz: About User Management and Security in Windows XP [www.windowsnetworking.com]
0
NoSorry
Bence hedefe yönelik saldirgan bir yazi olmus gibime geliyor. Uzun zamandir Linux ile baslayan acik kod macerasi su an FreeBSD ile devam ediyor. Ancak o kadar kizmama ragmen Hiç bir zamanda win2K terminalimdende kopamadim. Bence biraz kasit var. Arti arkadaslarin dediklerinede yurekten katiliyorum. Sonucta biraz dikkat ettikmi sorunun aslinda windows'tan kaynaklanmadigini anlariz.. Ey Burada saygi duydugum, bilgisine ve tecrübesine güvendigim insanlar. Kendinize daha disli bir rakip bulun bence :)
0
robertosmix
M$ aleyhtarı değilim şüphesiz... Ancak bir kaç not düşmem gerekiyor;

I) Linux yada Unix taraftarı olmak, M$ kullanmıyorum, M$ "pis" demek sizi bilgili göstermez.. Belki kendinizi karizmatik hissedebilirsiniz ama inanın dışarıdan hiç öyle görünmez.

II) Eğer bir uygulamayı kullanmayı bilmiyorsanız, onun kötü veya kullanımı zor birşey olduğunu idda edemezsiniz, aynı şekilde mükemmel ve harika olduğunu da. Aksi takdirde büyük bir hata yapmış olursunuz.

III) Bilkent Üniversitesinde en az bir salak bulunmaktadır.

Ben salağım herhalde... Kullanması o kadar kolay olduğu söylenen bir işletim sistemini kullanamadığıma göre.... (ama işletim sistemi beni gayet iyi kullanıyor)

0
cayfer
nazik önerileriniz için çok teşekkür ederim. değişmeye ve öğrenmeye çalışacağım.
0
robertosmix
Rica ederim
0
darkhunter
Valla hocam, kusura bakmayın ama benim 14 yaşındaki yiğenim sizin bu "maceranızı" gayet kolay hallediyor (kullanıcı ekleme, çıkarma, erişim izinleri). Ve bu işin linux de benzer işlemler yapmaktan daha kolay olduğunu düşünüyor :)

Sanırım uzun *nix macerlarımız, işletim sistemi değiştirince, düşünme mekanizmamızın değişmesine neden olmuyor. Dolayısıyla afallıyoruz.

Benim size önerim biraz sabır ve öğrenme isteği :)

0
simor
"Sanırım uzun *nix macerlarımız, işletim sistemi değiştirince, düşünme mekanizmamızın değişmesine neden olmuyor. Dolayısıyla afallıyoruz."

Çok doğru...Olay bu zaten.

Fakat Xp de herşeyi öylesine reklam için yapmışlarki. Bir programa, işleve veya menüye ulaşmak ızdıraptan farksız. Siz o menüye ulaşmak isterken, (bu menüyü kendi sokağınız eviniz gibi düşünün) zorla sizi pazardan geçmek zorunda bırakıyor ki neler varmış neler yokmuş göresiniz diye. Yani herşeyi salt amacı için değil şu anki veya bir sonraki ürününü garantiye alacak bir reklam mecrası olarak düzenleniyor kullanıcı arabirimi olarak. Bu en sevdikleri pazarlama yöntemidir her alanda. Büyük amerikan firmalarının sitelerine girdiğinizde bu çok rahatsız edici bir hal alır. Alt tarafı bir ürün bilgisine ulaşacaksınızdır fakat 25. sayfadasınızdır ve size x markanın reklamını yapar.

Grafik tasarım dünyasında insan algısı ve bilinç altı alışkanlıklara bağlı yönelimler vardır. Bunlar onlu yıllarla tabir edilecek sürelerle değişebilir toplumlarda. Tabi bunlar kendi kendine değişmez değiştirilmeye zorlanır veya büyük yıkımlar veya global değişimler sayesinde, tepki olarak değişime uğrar. Fakat insanın estetik anlayışının doğasını anlamak tartışmak için bile zordur ve insanlar bilmediğimiz sebeplerden bu yeni arayüzleri kabul edemeyebilir.
Daha evvel hiç işletim sistemi kullanmayan veya sadece windows kullanmak zorunda olan birinin alışması kolay olabilir belki. Bu zorunluluk, iş veya yüzeysel bilgisayar kullanma amaçları için olabilir genelde.
Şimdi, bir işlemi yapmak için gözümüzün görmesi gereken bir hareket için sadece bir buton veya yazı arıyoruz. Yani aslında bir bilgi arıyoruz işimiz yaptırmak için. Fakat ms ne yapmış 300 yıllık insan alışkanlığı olan soldan sağa çizgi roman göz hareketlerini hiçe sayıp normal xp temasında solda küçücük yazılarla esas ulaşmak istediğimiz menüleri dizmişken sağ tarafta gözünüze zorla soktuğu eşşek kadar ikonlarda hiç bir işinize yaramayan çok üst seviyeli ikonlu işlem butonları var. Evet çizgi roman gibi soldan sağa başlıyorsunuz ama öyle geriye itmişki soldaki yazı butonlarını, göz saniyenin 4 te biri bir sürede sağa kayıyor. Bu dikkat eksikliği olanların kitap okuması gibi birşey. sürekli başa dönersiniz.
Evet solda normal denetim masası nı gör veya buna benzer şeyler yazar ama biz zaten denetim masası istemişizdir. Bir bilimsel çalışma laboratuvarı gibi seviye seviye amaca ulaşmak istemiyoruz diimi denetim masası istediysek önümüze gelsin. Veya denetim masaları dediysek hepsi önümüze gelsin. Yada bazı denetim masaları yazsaymış ne bileyim,, herneyse.. Ben açıkça itiraf edeyim sırf arayüz yüzünden w2k kullanıyorum hâlâ. Gerçi W2k nın teknik olarak xp den bana + bir yününü görememem de çok sevdiğim w2k da kalmam için başka bir sebep :). Şu anda w2k 64 bit çıkarsa satış rekorları kırar bana kalırsa.

Windows gui yapmayı bilmiyor veya doğrusunu yapmayı sevmiyor yada yukardaki yazdığım sebebe gerçekten diğer pazarlama takıntılıları gibi sıkı sıkıya bağlı. İnsan arayüzü tasarlamanın katı kuralları vardır ve olmak zorundadır. Çünkü bir program veya herneyse çalıştırmak zorundasınız.
Bu bu kadar basit.
Makine dişlileri her dündüğünde ben dönüyorum ben dönüyorum .... ben döndüm derse bu, hem makineyi üretenin hedef kitlesini ve kalitesi konusunu düşündürür, hemde makineyi kullananın makineyi kullanmayı bilmediğini veya bilmesini istemediğini ortaya koyar. Bir çok kişi der ya ms insanlara bilgisayar kullanmayı öğretiyor, demekki şimdi unutmayı öğretiyor.


"Benim size önerim biraz sabır ve öğrenme isteği :)"

Dediğinizde ise, yukarda yazdıklarıma dayanarak bakarsam bu duruma; zorla, yanlış veya daha doğrusu insan için rahatsız edici birşeye öğrenmeye zorlanmak oluyor.

Benim naçizane fikrim ve Cayfer de gördüğüm insanları bilinçlendirme ve uyandırma çabası. Belki burdaki bu konularda bilgili insanlara hafif geliyor olabilir veya bazı kişiler bilgisayar dünyasına gözünü xp ile açmış olabilir.

Bu durumlar farklı işletim sistemleri arayüzleri kullanmaya başladığımızda onları daha rahat veya daha zor kullanacağımız anlamına gelmez veya bu durum Xp nin en azından benim çevremde gördüğüm insanlarda Xp yi yükler yüklemez neden standart windows temasına döndüklerini açıklamaz :)




0
simor
"Gerçi W2k nın teknik olarak xp den bana + bir yününü görememem de çok sevdiğim w2k da kalmam için başka bir sebep :). Şu anda w2k 64 bit çıkarsa satış rekorları kırar bana kalırsa."

düzeltme:

Gerçi XP nin w2k dan farklı olarak, teknik anlamda artı yönünü görememem de çok sevdiğim w2k da kalmam için başka bir sebep :). Şu anda w2k 64 bit çıkarsa satış rekorları kırar bana kalırsa.
0
darkhunter
Öncelikle şunu belirtmek lazım, GUI'yi kötülemek için daha iyisine sahip olmak lazım. XP'nin GUI'si benim şimdiye kadar gördüklerimin en iyilerinden...

Yanlış anlaşılmasın uzun süredir *nix ile uğraşmaktayım, fakat yiğidi öldüreceksek hakkını yemeyelim.

Bir de GUI'nin çizgiroman mizacına ters bilgi sunumundan söz etmişsiniz :

Şöyle bir şey var, bu tarz bir yaklaşımın mantıklı ya da mantıksız olduğunu anlamamız için, elle tutulur örneklere ihtiyacımız var.

Takdir edersiniz ki görsel olarak basılı bir ortamdan daha hareketli ve işlevsel bir görsellikle karşı karşıyayız. Bu anlamda işlevsellik kime, neye göre değişir. Yada böyle sol-sağ farkı, ciddi anlamda bir işlevsellik zorluğu sunar mı ? bilemiyorum. Fakat, bazı şeylerin alışkanlık kazanmaktan öte olmadığını düşünüyorum. Yiğenimi anlattım ya, işte aynen öyle. Tabi w2k hakkındaki görüşünüz subjektif bir niteleme, öyle olmasaydı Dünya pazarının % 50'sinden fazlası XP kullanıyor olmazdı. Bu arada pazarlama stratejileri konusunda ve Bill Gates'in şeytan olduğu konusunda hem fikiriz :)

Tıpkı öğrenme, görsel işlevsellik konularında, mutlak doğruyu mulmak zorsa, eğitimin dayatılması ya da yanlışlığı konusunda da doğruyu bulmak zor, çünkü yeterince iyi ve somut görünüyor. Yani XP öğrenmek size dayatma gibi gelebilir, başka birine de Linux öyle gelebilir. Dediğim gibi, bunlar alışkanlıklarla ilgili bu yüzden biraz farazi gibi duruyor.
0
simor
"""Bir de GUI'nin çizgiroman mizacına ters bilgi sunumundan söz etmişsiniz :

Şöyle bir şey var, bu tarz bir yaklaşımın mantıklı ya da mantıksız olduğunu anlamamız için, elle tutulur örneklere ihtiyacımız var.""
---------------------------------------
Evet hepimizin ihtiyacı var buna aslında...

"Öncelikle şunu belirtmek lazım, GUI'yi kötülemek için daha iyisine sahip olmak lazım. XP'nin GUI'si benim şimdiye kadar gördüklerimin en iyilerinden... "
---------------------------------------
Ben daha iyisine zaten sahibim bana göre ama microsft tabanlı olarak win2 k yı örnek verdim. Yanlış anlaşılmasın.
0
simor
Ayrıca pardon devam edecektim yanlışlıkla bastım..

Şu belirteyim ben basılı ortam sözünü hiç kullanmadım.
Etkileşimli ortamlar kullanma-işletme eylemi yaptığınızda etkileşimli olur. Bu ana kadar çizgi romandan farksızdır çünkü sadece göz hareket eder o anlamda. Bu tabi uzamanlık konusu, yeterince somut ve anlaşaılabilecek kanıtlar verdiğime inanıyorum
0
darkhunter
Yok yok basılı ortam terimini ben kullandım, çizgi roman mantığını nitelemek için, bilgisayar ekranı bence basılı bir ortamdan daha aksiyoneldir.

Ben yine de iyi-kötü, zor-kolay tasvirlerinin MS GUI'lerinde alışkanlıktan ibaret olduğunu söylüyorum. Zira Linux dünyasının en popüler GUI'si KDE'de çizgiroman mizacına ters'dir...

Peki kuzum bunlar niye 1 numara oluyorlar?
Microsoft pazarlama stratejisi diyelim, KDE için de MS 'den Linux'e geçenler kolay adapte olduğu için mi diyeceğiz.

Böyle değil, Demek ki kaçırdığımız bir nokta var...
0
simor
Evet kde yi de sevemedim zaten :).
Ama onu sevmeme sebebim ve evet ms arayüzüne ve menu navigasyonuna benzemesi. Zaten dendildiğine göre ms linuxa geçişin kolaylığı göz ününe alınarak
yazılmış dediğiniz gibi .Yani çok araştırmadım ama bende öyle biliyorum.

Neden 1 numara oluyorlar sorusuna şöye bir cevap vereyim. Şu anda kde 1 numara değil kullanım sayısı olarak yine çevremde gördüğüm kadarı ile gnome daha çok kullanılıyor. Freebsd nin son 1 yılda neft yağı sürülmüşçesine gnome a destek vermesi de ilginçtir tabi.

Ama eğer tam sayı olarak KDE öndeyse popülarizm derim ben. Çünkü belleği yiyip bitiren bir şeyi ben kullanmam şahsen.

İşte bu durumda bilgisayarı kullanma amaçları öne çıkıyor hep. iş mi?(grafik, müzik, programlama üretme) oyun mu? internet mi? yada kde yi kukullanmak içinmi? vs vs. Ben hep bana bilgisayar önerisi isteğiyle gelen insanlara önce ne iş yapacağını sorarım. Sonra işini göreceğini bildiğim sırada önce apple öneririm, sonra linuxlu bir x86 ve eğer yok abi çevrede herkes bunu kullanıyor dediğinde ise win2k + xp öneririm. BU benim yaklaşımım tabi.
Yani bu durumda gui seçimleri makineye veya sistemi kullanma amacınıza bağlı olabilir ama ters kulağımı tutmayı öğrenmeyi sevmiyorum şahsen. Daha da önemlisi en az 3 işletim sistemi veya gui sini kullanmamış insanlarla tartışmakta doğru yerlere götürmeyebiliyor durumu. Yanlış anlamayın tabi ben kullanmadınız demiyorum bilmiyorum zaten kulanıp kullanmadığınızı.

not: Ben şu an mcos x insan arayüzünü çok iyi buluyorum ama makineleri çok pahalı tabi. Sistem yazıımnda uzman arkadaşlar darwin for x86 ya el atsalar da kullansak


0
simor
Ms'ten linuxa geçiş olacak çok özür dilerim . bugün hayırlısıyla klavye kullanmayı öğrenecem:)
0
darkhunter
Valla ben, bilgisayarla geçirdiği zamanın çoğunu sunucu yönetimine ve programlamaya ayıran biri olarak fluxbox kullanıyorum. MacOs kullanmışlığım var, yanlış hatırlamıyorsam 16 yıl oldu tanışalı, hiç hoşlandığım bir sistem değildir. Sistemin tamamına hakim olmak imkansız, bana sorarsanız bu anlamda Win bile Mac'dan iyidir derim. Bu fikrimin sistemlere hakim olduğumu düşünerek vuku bulduğunu da bilmenizi isterim.

KDE konusunda yanılıyorsunuz, sanıldığının aksine MS platformundan Linux'e geçenlerin önemli bir kısmı GNOME ile başlıyorlar. Bunu bir istatistik vasıtasıyla fark edene kadar sizinle paralel diyebileceğim fikirlere sahiptim KDE konusunda. Ama sanırım KDE krallığında MS ile paralel bir doğru var, ortalama insanlar kolay adapte oluyor ve bunun MS platformuyla pek bir ilgisi yok anlaşılan...
0
e2e
Gözlerim yaşardı.

Sitenin değerli üyelerinden birisi, başından geçen bir olayı, kendi görüş ve önerilerini de ekleyerek bizlerle paylaşmak istemiş. Ayrıca yazının dilinden bunun öyle "resmi" bir yazı olmadığı, "sohbet" amaçlı yazıldığı kolaylıkla anlaşılıyor. Bunu yaparken herhangi bir "çıkar amacı" güttüğünü ya da birilerine akıllı görünmeye çalıştığını hiç sanmıyorum. Açıkçası O'na yanıt babında yazılanların da herhangi bir çıkar amaçı güttüğünü, yani bu işten para kazanacağını da sanmıyorum. "Öyleyse?" diye soruyorum kendime. Acaba birileri pusuya yatmış da MS hakkında "haksız" bir laf edilse de ben de katılsam durumu mu var?

Bir sisteme "pis" ya da "kötü" demem için illa onun bütün teknik detaylarını bilmem gerekmiyor. Sevmiyorumdur "pis" derim, başka biri de "güzel" der. Ama eminim güzel diyenler de bütün teknik detaylarına hakim değillerdir. "Bu iş böyle yapılıyor" demekle "Bilmiyorsan öğren de konuş" demek çok başkadır. Bu sitede ve diğer birçok GNU/Linux yardım/destek kaynağında birileri zorluktan bahsettiğinde, ya da bir şeyin saçmalığından böyle cevaplar aldığına hiç rastlamamıştım. Demek ki MS kullanıcılarının yardım, açıklama, aydınlatma anlayışları da hakkaten farklı oluyormuş.

Cayfer Hocanın bu gibi deneyimlerini bizlerle paylaşacağını umuyor ve bekliyorum.
0
robertosmix
Kısır bir tartışma başlatmak istemiyorum ama;

Acaba birileri pusuya yatmış da MS hakkında "haksız" bir laf edilse de ben de katılsam durumu mu var?

Böyle bir durumun yaşanması ihtimalinin Türkiye çapında en düşük olduğu sitelerden birisidir fazlamesai.

Bu sitede ve diğer birçok GNU/Linux yardım/destek kaynağında birileri zorluktan bahsettiğinde, ya da bir şeyin saçmalığından böyle cevaplar aldığına hiç rastlamamıştım.

Burası GNU/Linux Yardım/Destek kaynağı değil sanırım. Haber değeri taşıyan, bilgilendirici nitelik taşıyan başlıklar yayınlanmakta. Eğer yardım isteniyorsa fm forumları kullanılabilir. Zira sizde takdir edersinizki cayfer'in göndermiş olduğu başlığın ve içeriğin bilinen iyi bir haber sitesinde yayınlanması ihtimali de bir milyonda bir den küçük zaten. Fazlamesai bir hata yapmış olabilir, tabii buda onu kalitesiz bir haber sitesi yapmıyor, şimdilik.

Cayfer Hocanın bu gibi deneyimlerini bizlerle paylaşacağını umuyor ve bekliyorum.

Cayfer'in bizlerle paylaşacağı Ağ Trafiği konusunda daha kıymet verilebilecek konular olduğuna inanıyorum. Ancak bahsettiği çeşit deneyimlere insanların karınlarının tok olduğu da bir gerçek.
0
e2e
Böyle bir durumun yaşanması ihtimalinin Türkiye çapında en düşük olduğu sitelerden birisidir fazlamesai.

Ben de öyle düşünüyorum.

Burası GNU/Linux Yardım/Destek kaynağı değil sanırım. Haber değeri taşıyan, bilgilendirici nitelik taşıyan başlıklar yayınlanmakta.

Bu sitenin amaçlarından biri de GNU/Linux, ya da genel olarak özgür yazılımların kullanımını desteklemek, yaygınlaştırmak diye biliyorum. "Fazlamesai'ye sorun" gibi başlıklar da var, forum dışında. Destek derken kastettiğim bu tarz bir destekti.

Zira sizde takdir edersinizki cayfer'in göndermiş olduğu başlığın ve içeriğin bilinen iyi bir haber sitesinde yayınlanması ihtimali de bir milyonda bir den küçük zaten. Fazlamesai bir hata yapmış olabilir, tabii buda onu kalitesiz bir haber sitesi yapmıyor, şimdilik.

Yanlış biliyorsam düzeltin. Bildiğim (belki de öyle görmek istediğim içindir) kadarıyla burası aynı zamanda, doğru kelimemi bilmiyorum ama bir "camia" sitesi. Yani insanlar bazen içlerinden geçenleri de paylaşabilirler ya da bana göre paylaşmalılar. Ve biri böyle bir şey yaptı diye "salaklık" kelimelerinin anıldığı yorumlarla eleştirilmesini de kabul edemiyorum doğrusu.

Cayfer'in bizlerle paylaşacağı Ağ Trafiği konusunda daha kıymet verilebilecek konular olduğuna inanıyorum

Umarım paylaşır bunları da bizlerle...
0
robertosmix
Yani insanlar bazen içlerinden geçenleri de paylaşabilirler ya da bana göre paylaşmalılar.

Şüphesiz. Zaten forumların en çok işe yaradıkları durumlardan birisi de bu. Ama sizin de ifade ettiğiniz gibi fazlamesai camiası dediğimiz andan itibaren, fazlamesai'nin giriş sayfası aynı zamanda caminanın aynası konumuna gelmekte. Ve hak veririsiniz ki, camianın aynasına bakıldığı zaman bahsedilen konuların dolu ve iştah kabartıcı olması gerekiyor.

Ve biri böyle bir şey yaptı diye "salaklık" kelimelerinin anıldığı yorumlarla eleştirilmesini de kabul edemiyorum doğrusu.

Salak tabirini aktif olarak kullanan ve şarta bağlayıp kendisine yakıştıran yine cayfer'dir. Bu andan itibaren başka birisinin salak tabirini tekrar kullanması kadar normal birşey olduğunu zannetmiyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Acaba Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi....

cayfer

... bugün bilişim dünyası nasıl olurdu?

Bilmem başka hatırlayanlar olacak mı ama 1980'li yıllarda ben MS-XENIX kullanmıştım. Evet... MS-XENIX. Şaka değil!

Hiç de fena değildi açıkçası. COBOL derleyicisi bile vardı.

Windows 2000 Service Pack 4 balonu!

anonim

Bir klasik Microsoft vakası daha yaşıyor dünya şu anda. Çıkarılan SP4 sistem yöneticilerini çıldırtmaya başladı bile. Özellikle TEST etmeden trink diye sistemlerine kuranların başlarında saç kalmadığına dair haberler geliyor. :) ASP.NET'in çalişmamasından tutun, Citrix configlerinin uçmasına bir çok vaka yaşanmakta şu anda :( Microsoft'un durumdan gayet de haberdar olması SP4'u yayinlamasından 4 gün sonra 46 hotfix çıkarmasından belli. Ne diyelim umalım ki Win2K SP4 bir başka Win NT SP6 vakası olmaz. Sysadminler: Hepin(m)ize kolay gelsin ;)

Windows Vista Beta 1 Görüntüleri

Soulblighter

Michael Tavel isimli arkadaşımız kendi blog'unda Windows Vista 1'i test etmiş. Hem izlenimlerini yazmış, hem de ekran görüntülerini çekmiş. Ayrıca Firefox ve IE7 üzerine de birşeyler yazmış. Yorum sizin. Buyrun :)

SUS Raporu (devam)

cayfer

Murat09 ve FM editörleri kızacak gene "yetti senin SUS'un. Sus artık" diye ama ben gene de deneyeyim. :)

Pztesi sabahı işe gittim ki SUS tüm MS yamalarını indirmeyi bitirmiş. Yamalar SUS üzerinden sunulmak üzere onay bekliyor. Aman ne güzel... Kayda değer ilk ilerleme kaydedildi. (Hatırlatma: Win2K server'ın yamalarını MS destek sitesinden yapmam üç gün sürmüştü. Aslında bu benim ilgisizliğimdendi. Makinenin başında beklemediğim için garibim çok kereler uzun saatlerce lisans anlaşmasını kabul etmemi beklemişti. Eğer makinenin başında bekleseydim 2 günde falan biterdi.)

ASP.NET için MATRIX çıktı!

FZ

ASP.NET topluluğu tarafından ASP.NET yazılım geliştiricileri için geliştirilmiş Web Matrix yazılım geliştirme aracı bedava olarak kullanıma ve download'a açıldı!

Visual Studio.NET'i hantal bulanlar, daha ufak tefek, hafif ve doğrudan Web'e yönelik uygulama geliştirmek isteyen yazılımcılar 1.2 MB'lık bu paketi çektiklerinde ASP.NET yazılımları geliştirmek için Visual Studio.NET'e çok benzeyen bir arabirim ile karşılaşacaklar. Bu yazılımın öncelikli olarak göze çarpan özellikleri şunlar: