Daniel Robbins, Microsoft'la Çalışacak

0
butch
Gentoo.org 'da duyurulduğu üzere Gentoo Linux kurucusu Daniel Robbins artık Microsoft'la çalışacak. Açıklamaya göre Microsoft'ta Açık kaynak ve topluluk temelli yazılımları anlamaları konusunda yardımcı olacak. Detaylı bilgi için /., gentoo.org

Görüşler

0
zekeriya_akyildiz
gentooya has özellikler ne olacak? mesela Microsoft "emerge" ve bunun gibi Denial Robbinse ait şeylerin lisansını alacakmı? Eğer durum bunu gösterirse yeni bir SCO olayımı gerçekleşecek? (hatırlarsaız SCO yu satın almış sonrada unix in lisansı bizde penguenciler bize 600usd işlemci başına lisans bedeli ödemek zorunda filan demişlerdi bunlar)
0
AC
    Microsoft "emerge" ve bunun gibi Denial Robbinse ait şeylerin lisansını alacakmı?
Böyle bir durum, Genel Kamu Lisansı itibariyle mümkün değil gibi görünüyor. Eğer bir yazılımın lisansını değiştirmek istiyorsanız, siz ister proje yöneticisi olun, ister o yazılıma iki satırlık kod yazmış bir yazılımcı olan mutlaka projeye büyük-küçük ayırt etmeden destek vermiş herkesin onayını almak zorundasınız. Bu durumda Denial Robbins'in "emerge" ve benzeri yazılımları sadece ve sadece kendisinin yazmadığını düşünürsek, projeye emek vermiş diğer yazılımcılardan da onay alması gerekiyor. Ayrıca Denial Robbins'in Microsoft'a çalışmaya başlamasında kendi açıklamasıyla "Microsoft'un açık kaynak kod tabanlı toplulukları/yazılımları anlamasına yardım ediyorum" diyor. (Bkz. gentoo.org) Ki bu açıklama "Microsoft, Gentoo'daki herşeyi alacak, Windows'a ekleyecek" diye değil, "Microsoft, Gentoo'dan ilham alacak" şeklinde de yorumlanabilir.
0
zekeriya_akyildiz
Artık windows Loghornu Stage1,2,3 gibi kurma seçeneklerimi belirlenecek Serverlarıda Hardened mı kuracağız. Gentoo seçme şansı sunuyor sisteminin herşeyini seçebilirsun windowsdamı bunu sunacak. (explorer kurma be firefox kuracağım, Outlook express kurma ovulotion istiyorum, windows loghorn kur ama kerneli derleme seçenekleri ben belirteceğim gel birlikte derleyelim. gibi seçeneklermi belirecek açılışta? Açılışı Windows Açılış yönetici ile başlatma GRUB daha iyi onu kullan diyebilecekmiyiz?)
0
acemi_
Microsoft, Gentoo'yu satın almıyor; Daniel Robbins'ı işe alıyor. Görünüşe göre de Microsoft bu hareketi, özgür yazılımları mahvetmek için değil, onlarla birlikte olabilmenin yollarını aramak için yapıyor.

0
zekeriya_akyildiz
Yapılan "Donate" yetmemiş zaten yetmeyeceğide belli birşey ama bölünme her neresinden bakılırsa bakılsın bölünmedir. Şimdi bu adam Microsftaki yeni işinde hangi işletim sistemini kullanacak? kendisi değilmidi "Gentoo is about choice" diyen herşeyin bir seçim olduğunu belirten.
0
acemi_
Yabancı bir sitede bu konu konuşuluyordu. Daniel Robbins'ın uzun süredir para sıkıntısı çektiği, Gentoo'ya yeterince bağış yapılmadığı ve dolayısıyla özgür yazılım projelerinde çalışan kişilerin, aç kalmamak için bu tip teklifleri değerlendirmek zorunda kalmasının "topluluğun ayıbı" olduğunu söyleyenler vardı.

Birisi de bu mesajlara cevaben söyle birşeyler demişti: "İyi ama Daniel Robbins de para kazanmak için hiçbir şey yapmadı ki... Ne ücretli bir paket çıkardı, ne servis sattı, ne de Red Hat, SUSE gibi bir firmaya iş yaptı."

Anlaşılan sadece bağışlarla geçinmeyi beklemek hayal... Ya farklı bir işten gelir olması gerekiyor ya da özgür yazılım modeliyle uyumlu bir iş modeli geliştirmek...
0
urxalit
GNU/GPL bir programın lisansı alınsa da eski tarihli sürümler GPL kalmaya ve değiştirilmeye devam eder. Geçmişte bununla ilgili birçok olay yaşanmıştır. Bir X programının lisansını bir firma alır. Lisansı satan topluluk o X programını GPL olarak aynen kaldığı yerden geliştirmeye devam eder. Çünkü kodlar artık bir kere GPL ile lisanslanmış, maziyi nasıl değiştireceksiniz? ;)

O zaman o kadar para verip lisansı almaya ne gerek var derseniz, lisansı alan firma sadece aldığı kodu kapatarak geliştirme hakkı elde etmiş oluyor. Öyle bir lisans anlaşması yapmadan kodu kapatıp ürünlerine dahil edemez.
0
zentoo
MS Longhorn da MacOSX gibi GNU ların da çalışmasını istiyor. [I-merge] Mr. Robbins olmazsa başkası olacaktı. Tartışılan diğer konu ise para da, o meret kime lazım değil ki?
0
darkhunter
/. 'da dönen bir yoruma çok güldüm... StarWars'dan :

He's probably going to kill younglings.
0
FZ
Bay Robbins'e Microsoft'taki yeni işinde başarılar.

Microsoft'un vakti zamanında parası neyse veririz, bastırır parayı alırız yaklaşımından ötürü Borland'ı nasıl üzdüğüne dair bir yazı:

http://news.com.com/2100-1023-279561.html?legacy=cnet

Para miktarı olarak kritik bir kütleyi geçtiğinizde demek ki böyle oluyor, gidiyor ve komple ekibi satın alıyorsunuz. Yanlış hatırlamıyorsam MS SQL Server denen şeyin ortaya çıkışı da SYBASE SQL Server'ı yazan ekibin komple Microsoft'a geçmesi ile olmuştu. Digital'ın en önemli beyinlerinden birinin gelmesi ile Windos NT'nin ortaya çıkışı gibi, vs. Hmm, bu açıdan belki de Microsoft, Open Source mantığına daha yakın, yani git başkasının teknolojisini al bünyene kat, sıfırdan yazmakla niye vakit kaybedesin ki, dünya dönüyor ve rekabet var. :)

Microsoft demişken, bir kısa sınav sorusu:

GW-BASIC dilinin ismindeki "GW" neyin kısaltması? Bilene onbin milyon puan :)
0
Challenger
Greg Whitten :)
0
bm
Boylece "acik kaynakli projelerde kendinizi gosterirseniz CVnize faydasi olur iyi is bulursunuz" tavsiyesinin isledigini gosteren bir ornek daha ortaya cikti. MS'e girip iyi maas + MS hissesi almak icin bol bol GPL'li kod yazin.
0
darkhunter
Bu derece para, hisse v.s. odaklıysak açık kaynakla hiç uğraşmayalım, kapalı kaynakla çok daha fazlası kazanılıyor... Zaten amaçta kapalı kaynak ile tekel olmuş bir şirkete kapağı atmaksa boşverin açık kaynağı falan. Örnek gösterilen amca Gentoo eforunu başka bir kapalı kaynak projeye sarfetseydi, doğal yollarla microsoft hissesi sahibi olurdu...

Piyasaya hakim kod üretiminin ne olduğunu unutuyormuyuz acaba arada sırada?
0
bm
Bu yastan sonra noktalama isaretlerinden gulen surat yapma aliskanligi mi kazanmaliyim acaba?
0
darkhunter
Aaa sizi bilmem de ben espiri yaparken kullanmayı unutmuşum... ;-)
0
bm
Elinize saglik, hakikaten cok guldum. Tesekkurler.
0
realist
Eğer Longhorn'da Portage'ın bir benzerini görürsek -şimdiden söyleyeyim- bu durum beni hiç rahatsız etmeyecektir. Portage GPL lisanslı olsa da tasarımı tamamen Daniel Robbins'indir.
Ben bu adamın "zübük" olduğunu tahmin ettiydim ya bu saatten sonra ne desem boş.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Matrix´e Doğru Adım Adım

FZ

Birkaç ay sonra beş felçli hasta, merkezi Massachusetts´te bulunan Cyberkinetics firmasının geliştirdiği bir beyin-bilgisayar arayüzünü deneyecek. Şirketin BrainGate isimli bu cihazı hareket yeteneğini yitirmiş hastaların bir bilgisayarı ve/veya bir robotu kontrol etmelerine izin veriyor. Eğer klinik deneyler başarı ile tamamlanırsa sistemin 2007 yılında seri üretimle piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Cyberkinetics, maymunları kullanarak gerçekleştirdiği deneyde bu cihazı kullanarak hayvanları eğitti ve onların ekrandaki imleci sadece düşüncelerini kullanarak hareket ettirmelerini sağladı. Bu teknolojinin sene sonuna dek beş farklı insan üzerinde denenmesi planlanıyor.

ABD´de beyinden gelen sinyalleri anlamlı veriye dönüştürüp bunları bilgisayara aktarmak amaçlı beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren başka şirketler ve üniversiteler de mevcut.

Kaynaklar:
- http://www.wired.com/news/medtech/0,1286,61889,00.html
- http://www.cyberkineticsinc.com

Mum yakmayı deneyelim: TDK gerekeni yaptı

jfever

Geçtigimiz günlerde FM'de hararetli tartışmalara neden olan Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek.. başlıklı haberde gelen yorumlardan birinde TDK sozlugunde bulunan isimler sozlugundeki sacmaliklardan bahsediliyordu.

Ayni sacma aciklamalari TDK sitesine girip kendim bizzat gordukten sonra sayfanin altinda bulunan bilgi edinme butonuna tiklayip durumu ozetlemistim. Bugun TDK tarafinda eposta yoluyla geri bildirim yapildi:

Noam Chomsky İstanbul Bilgi Üniversitesi´nde

FZ

Özgürlükleri teftiş için 13 Şubat’ta Türkiye’ye gelen Noam Chomsky, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konferans veriyor ve Üniversite bu vesileyle, çağımızın en önemli entellektüellerinden Chomsky üzerine yapılmıs bir belgeseli 10 Şubat’ta gösteriyor.

Dünyaca ünlü Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky 13 Şubat Çarşamba günü saat 16.00-18.00 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde, “11 Eylül ve İletişim” konulu bir konuşma yapacak.

Toshiba´dan 2cm´lik sabit sürücü

butch

En son rekorun Kasım ayında Hitachi tarafından duyurulan 1-inch(2.54 cm)'lik sabit diskte olduğu konuda, Toshiba yaptığı 0.85-inch(2.159) diskle rekoru eline geçirmiş oldu. 2-3 GB kapasiteye sahip olan diskler 2005 başında üretime geçecek.

Kaynaklar:/. ve http://neasia.nikkeibp.com

Efsane Yeniden

redogre

Amiga.com adresinde eski dostumuz Amiga nın yaptığı sessiz ama güçlü atağı izleyebilirsiniz. AmigaOS4, Nokia ile ortak projeler vs vs.... Hatta Nokia Mediaterminal de Amiga işlemcisi kullanılmış bile.. AmigaOs screenshotlara ve logo yarışmasına da bir göz atmaya değer.

Bakalım eski dost neler yapabilecek?