Gentoo.org 'da duyurulduğu üzere Gentoo Linux kurucusu Daniel Robbins artık Microsoft'la çalışacak. Açıklamaya göre Microsoft'ta Açık kaynak ve topluluk temelli yazılımları anlamaları konusunda yardımcı olacak. Detaylı bilgi için /., gentoo.org
gentooya has özellikler ne olacak? mesela Microsoft "emerge" ve bunun gibi Denial Robbinse ait şeylerin lisansını alacakmı? Eğer durum bunu gösterirse yeni bir SCO olayımı gerçekleşecek? (hatırlarsaız SCO yu satın almış sonrada unix in lisansı bizde penguenciler bize 600usd işlemci başına lisans bedeli ödemek zorunda filan demişlerdi bunlar)
Microsoft "emerge" ve bunun gibi Denial Robbinse ait şeylerin lisansını alacakmı?
Böyle bir durum, Genel Kamu Lisansı itibariyle mümkün değil gibi görünüyor.
Eğer bir yazılımın lisansını değiştirmek istiyorsanız, siz ister proje yöneticisi olun, ister o yazılıma iki satırlık kod yazmış bir yazılımcı olan mutlaka projeye büyük-küçük ayırt etmeden destek vermiş herkesin onayını almak zorundasınız.
Bu durumda Denial Robbins'in "emerge" ve benzeri yazılımları sadece ve sadece kendisinin yazmadığını düşünürsek, projeye emek vermiş diğer yazılımcılardan da onay alması gerekiyor.
Ayrıca Denial Robbins'in Microsoft'a çalışmaya başlamasında kendi açıklamasıyla "Microsoft'un açık kaynak kod tabanlı toplulukları/yazılımları anlamasına yardım ediyorum" diyor. (Bkz. gentoo.org)
Ki bu açıklama "Microsoft, Gentoo'daki herşeyi alacak, Windows'a ekleyecek" diye değil, "Microsoft, Gentoo'dan ilham alacak" şeklinde de yorumlanabilir.
Artık windows Loghornu Stage1,2,3 gibi kurma seçeneklerimi belirlenecek Serverlarıda Hardened mı kuracağız. Gentoo seçme şansı sunuyor sisteminin herşeyini seçebilirsun windowsdamı bunu sunacak. (explorer kurma be firefox kuracağım, Outlook express kurma ovulotion istiyorum, windows loghorn kur ama kerneli derleme seçenekleri ben belirteceğim gel birlikte derleyelim. gibi seçeneklermi belirecek açılışta? Açılışı Windows Açılış yönetici ile başlatma GRUB daha iyi onu kullan diyebilecekmiyiz?)
Microsoft, Gentoo'yu satın almıyor; Daniel Robbins'ı işe alıyor. Görünüşe göre de Microsoft bu hareketi, özgür yazılımları mahvetmek için değil, onlarla birlikte olabilmenin yollarını aramak için yapıyor.
Yapılan "Donate" yetmemiş zaten yetmeyeceğide belli birşey ama bölünme her neresinden bakılırsa bakılsın bölünmedir. Şimdi bu adam Microsftaki yeni işinde hangi işletim sistemini kullanacak? kendisi değilmidi "Gentoo is about choice" diyen herşeyin bir seçim olduğunu belirten.
Yabancı bir sitede bu konu konuşuluyordu. Daniel Robbins'ın uzun süredir para sıkıntısı çektiği, Gentoo'ya yeterince bağış yapılmadığı ve dolayısıyla özgür yazılım projelerinde çalışan kişilerin, aç kalmamak için bu tip teklifleri değerlendirmek zorunda kalmasının "topluluğun ayıbı" olduğunu söyleyenler vardı.
Birisi de bu mesajlara cevaben söyle birşeyler demişti: "İyi ama Daniel Robbins de para kazanmak için hiçbir şey yapmadı ki... Ne ücretli bir paket çıkardı, ne servis sattı, ne de Red Hat, SUSE gibi bir firmaya iş yaptı."
Anlaşılan sadece bağışlarla geçinmeyi beklemek hayal... Ya farklı bir işten gelir olması gerekiyor ya da özgür yazılım modeliyle uyumlu bir iş modeli geliştirmek...
GNU/GPL bir programın lisansı alınsa da eski tarihli sürümler GPL kalmaya ve değiştirilmeye devam eder. Geçmişte bununla ilgili birçok olay yaşanmıştır. Bir X programının lisansını bir firma alır. Lisansı satan topluluk o X programını GPL olarak aynen kaldığı yerden geliştirmeye devam eder. Çünkü kodlar artık bir kere GPL ile lisanslanmış, maziyi nasıl değiştireceksiniz? ;)
O zaman o kadar para verip lisansı almaya ne gerek var derseniz, lisansı alan firma sadece aldığı kodu kapatarak geliştirme hakkı elde etmiş oluyor. Öyle bir lisans anlaşması yapmadan kodu kapatıp ürünlerine dahil edemez.
MS Longhorn da MacOSX gibi GNU ların da çalışmasını istiyor. [I-merge] Mr. Robbins olmazsa başkası olacaktı. Tartışılan diğer konu ise para da, o meret kime lazım değil ki?
Para miktarı olarak kritik bir kütleyi geçtiğinizde demek ki böyle oluyor, gidiyor ve komple ekibi satın alıyorsunuz. Yanlış hatırlamıyorsam MS SQL Server denen şeyin ortaya çıkışı da SYBASE SQL Server'ı yazan ekibin komple Microsoft'a geçmesi ile olmuştu. Digital'ın en önemli beyinlerinden birinin gelmesi ile Windos NT'nin ortaya çıkışı gibi, vs. Hmm, bu açıdan belki de Microsoft, Open Source mantığına daha yakın, yani git başkasının teknolojisini al bünyene kat, sıfırdan yazmakla niye vakit kaybedesin ki, dünya dönüyor ve rekabet var. :)
Microsoft demişken, bir kısa sınav sorusu:
GW-BASIC dilinin ismindeki "GW" neyin kısaltması? Bilene onbin milyon puan :)
Boylece "acik kaynakli projelerde kendinizi gosterirseniz CVnize faydasi olur iyi is bulursunuz" tavsiyesinin isledigini gosteren bir ornek daha ortaya cikti. MS'e girip iyi maas + MS hissesi almak icin bol bol GPL'li kod yazin.
Bu derece para, hisse v.s. odaklıysak açık kaynakla hiç uğraşmayalım, kapalı kaynakla çok daha fazlası kazanılıyor... Zaten amaçta kapalı kaynak ile tekel olmuş bir şirkete kapağı atmaksa boşverin açık kaynağı falan. Örnek gösterilen amca Gentoo eforunu başka bir kapalı kaynak projeye sarfetseydi, doğal yollarla microsoft hissesi sahibi olurdu...
Piyasaya hakim kod üretiminin ne olduğunu unutuyormuyuz acaba arada sırada?
Eğer Longhorn'da Portage'ın bir benzerini görürsek -şimdiden söyleyeyim- bu durum beni hiç rahatsız etmeyecektir. Portage GPL lisanslı olsa da tasarımı tamamen Daniel Robbins'indir.
Ben bu adamın "zübük" olduğunu tahmin ettiydim ya bu saatten sonra ne desem boş.
FSG (Free Standards Group)'un yaptığı açıklamaya göre, Nisan sonunda yapılacak Linux Desktop Summit'te LSB 3.1 tamamlanmış halde yayınlanacak.
Aralarında Red Hat, Novell gibi dağıtımların ve AMD, IBM, CA, Dell, Hp, Intel gibi firmaların desteklediği FSB, Linux masaüstünün standart ve birbiriyle uyumlu ve çalışabilir yapmak için çalışmalarına devam ediyor.
Eweek haberi Newsvine haberi
GUI (Graphical User Interface - Grafik Kullanıcı Arabirimi) olimpiyatları başladı!
Tüm skin tasarımcıları, masaüstü özelleştirici yazılım geliştiricileri GUI Olympics sitesine gidip yarışmaya katılabilirler!
Bakalım Türkiye'den yetenekli arkadaşlarımız konu ile ilgilenip isimlerini masaüstlerimize altın harflerle yazdırabilecekler mi?
Amacımız Gentoo topluluğunun Gentoo ile ilgili ipuçlarını, eğitselleri ve genel olarak Linux'la ilgili diğer şeyleri paylaşabileceği bir ortam oluşturmak. Teknik sorunlarımızı hallettik. Ancak içerik yönünden çok eksikliklerimiz var. Bu yüzden eğitselleri Türkçeye çevirebilecek yeni Gentoo penguenlerine ihtiyacımız var. Eğer isterseniz siz kendiniz de Gentoo ile ilgili eğitseller hazırlayabilirsiniz.
Milliondollarhomepage sitesiyle hayatımıza giren "pixel-site" mantığı, Iki Türk öğrencinin projeyi geliştirmeleri ile artık "tematik" bir görünüme kavuştu. Şu an sadece Ingilizce şekli ile kullanıcılara ulaşan websitesi, yakında "Reklam şehri" olarak da yayımlanacak.
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.