Yetiştirilmek üzere güzel(!) yazılım mühendisi aranıyor

0
Chaosopher
Bir İK sitesindeki ilanlara bakarken, Bilişim sektörünümüz nüfusundaki erkek egemenliğini "güzel" bir şekilde azaltmak isteyen bu ilanı gördüm. Yorumsuz olarak dip notunu FM'ye geçiyorum:
.... Yetiştirilmek üzere BAYAN "Yazılım Mühendisi" aramaktayız.
* Fotoğrafsız özgeçmişler dikkate alınmayacaktır.

Görüşler

0
zekeriya_akyildiz
Mayolu mu olacak fotoğraf yoksa mayosuzmu bilemem ama: Yüz/Vucüt güzelliği/çirkinliği ile yazılacak olan kodun veya verilecek olan eğitimin ne ilgisi var anlamış değilim. Ayrıca insanın nasıl kod yazacağı veya belli bir konuda uzman olcağı yüzünden belli olurmu hiç?
0
xcorex
bayan sekreter arasa veya müşteri temsilcisi falan anlarım.. ama bunlar apaçık ahlaksızlık yapıyolar.. hergün gazetede orda burda sayfa sayfa yazıyo bunlar.. bayan grafiker, bayan yazılımcı, bayan şu bayan bu.. yaptığı işin cinsiyetiyle tek alakası olabilir.. nese gene konuşmıyım.. töbe ya
0
bm
Belki ozel sektorumuz kanun zorlamasina gerek kalmadan gayet iyi niyetle kendiliginden 'pozitif ayrimcilik' yapiyor?
0
xcorex
pozitif? bana pek iyi niyetli bişey gibi gelmiyor bunlar.. tiksiniyorum.. :) bide resimsiz başvurular dikkate alınmayacaktır diyince iyice terbiyesizlik oluyo bana kalırsa.. bi dizide vardı :) fastfood patronu aldığı elemanları göğüs ölçüsüne göre alıyodu :) benzemeye başladı
0
feran
Önce okuduğumda kendinizce "şaka" -"espri" filan yapmaya kalkışmışsınızdır sandım. Ama baktım da "tiksiniyorum" filan? Ben de tiksindim desem! Yani artık dünyanın dört yanında resimsiz CV göndermek mi kaldı? Bu yorumlara olsa olsa "beyin hücreleri sizin gibi uçkurunda olan" bir İK müdürü(bıyıklı) böyle bir ilanı vermiş olabilir de denebilirdi. Ancak yine de sağduyulu davranıp ilanın tümünü bilmiyoruz fotoğraf istenmesi de çok çağdaş ve yaygın bir uygulamadır demekle yetinelim. Bu arada sıkça medyayı eleştiren sevgili editörleri de buldukları pek çekici ve yaratıcı magazinel başlıktan dolayı kutlayalım.
0
bm
Sakayi ben yapmaya calismistim aslinda ama pek olmadi. Herneyse,

Yani artık dünyanın dört yanında resimsiz CV göndermek mi kaldı?

ABD icin oyle. Resim, yas, irk, medeni hal vs. konmuyor oraya. Genelde o is icin illegal ayrimcilik sebebi kabul edilecek seyler isveren tarafindan sorulamiyor, sorulamayan sey de oraya konmuyor. Daha detaylisini bilmiyorum, ama bu usul ulkeden ulkeye ve ABD orneginde oldugu gibi kanunlara gore degisebiliyor.

0
bm
Dedigim desteksiz kalmasin dedim, soyle birsey buldum (google buldu). Ne derece guvenilir bilmiyorum (ABD icin dedigi yanlis gelmedi bana, digerlerini bilmiyorum).
0
loker
Asıl türkiye gibi yamuk gelişmiş ülkeler dışında fotoğraflı CV göndermek iş bilmezlik, aptallık olarak değerlendiriliyor... Avrupa'da falan iş başvurusu yapmayı deneyin fotoğrafla da görün gelen tepkiyi...

Hastasıyım bu küçücük dünyalardan "dünyada bu işler böyle.." falan diye genellemelere... Hani ben de o kervana katılmış olmayayım, fotoğraflı CV isteyen öküzler dünyanın kalan yerinde de elbette vardır, ama "saygın" hiçbir firmada görmedim...

Özel durumlar hariç... Nedir bu özel durumlar... Oyunculuk ajansları falan mesela...

0
feran
Doğrusu çok hoş! Ben de hasta oldum bu ; ("Hastasıyım bu küçücük dünyalardan "dünyada bu işler böyle.." falan diye genellemelere... ) şeklindeki ÖZELLEMEYE hele de hangi firmaların 'saygın' olup olmadığını bilen bir UZMAN tarafından yapılınca. Neyleyelim ki dünya da giderek küçülüyor... En son ne zaman 'Dünyada' herhangi bir yere cv gönderildi de ne yanıt alındı acaba!!!
0
bm
Avrupa'da falan iş başvurusu yapmayı deneyin fotoğrafla da görün gelen tepkiyi...

Hakikaten tepki mi gosteriyorlar? Nereden bilecek yabanci nasil yapilacagini? Bunun dogrusu yanlisi yamugu duzgunu flan yok ki 'evrensel' kabul edilecek? Kulturden tercihe, is gurubunun yapisindan kanuna kadar bir suru sey giriyor isin icine. ABD'de buyuk olcude kanun korkusundan uyuluyormus gibi yapiliyor yukarida ustunkoru izah ettigim kurallara, o kanunlari hakikaten 'dogusu budur' diye ciddiye alanlarla da calismak istemeyen insan sayisi KOBIlerde az degil. Buyuk sirketlerin HR'i bunlar Allah kelamiymis gibi yapiyorlar tabii, ama o islerde zaten sureci bu sekilde icsellestirmis gibi yapmayanlar barinamiyor -- sirketin basina bela getirirler cunku.

0
feran
Dediklerinizin tümüne katılıyorum. Bu arada benim örnekteki ilanı ya da veren kişiyi veya kurumu savunduğum gibi bir izlenim oluşmasını istemem. Elbet kurum ya da şirketin yapısına göre talepler de farklı olacaktır. Örnek; Emirates hostes ararken ilanda boy, kg vs gibi ayrıntılar yanısıra hem portre hem de boy fotoğrafı istemişti Türkiyede gazetelere verdiği ilanla. Üstelik de ilk görüşmede bir adaya Müslüman mısın? diye soruldu ve o halde alkollü içki servisi yapar mısın yapmaz mısın diye de eklendi. Çünkü Emirates dünyanın birçok noktasına uçarken yolculara alkollü içki servisi yapıyor ancak hosteslerin (o dönemde) kıyafetleri de başörtülü! Bir başka örnek de özellikle- elektronik endüstrisinde eleman tercihinde sigara tiryakisi olmamak - gibi bir "ayrımcılık" yapılması olabilir mi:)
0
towsonu2003
RSS feed'de gorunce belki link mink verilir diye dusunmustum... nerde... bu gerizekalilara "siz gerizekalisiniz" yazamayacaksak, tepki belirtemeyeceksek, cevap veremeyeceksek bu haberin ne ozelligi var? hatta haber mi? gercek mi? kanit?

hadi inandik diyelim (ki turkiye'de buna inanmayacaksak neye inanacagiz)... ne bok yiyecegiz? okuyup "vah vah ah ah oh oh" mu diyecegiz? lanet mi okuyacagiz, icimizden?

hani bu adamlarin web sitesine link? email adresi? telefon numarasi? sirketin basindaki hiyarin adi, cep telefonu numarasi? ilanin yayinlandigi yere link? ilanin yayinlayan yerin ulasim bilgisi?

fm editorlerinin daha secici davranmasi gerekmez mi?.. yurtdisinda bu tur haberlerde bu tur kusturucu suclar isleyenlerin birakin adini, ev adresini ve kisisel fotograflarini bile bulabilmenizi saglayacak kadar kapsamli bilgi verilir.

0
rainstorm
iyide aynı şeyler bizler içinde geçerli.prezentabl kelimesini duyan olmuştur heralde.sonuç itibari ile patronlar yapılan işin yanı sıra müşterininde etkilenmesini istiyorlar.işler ölede bölede oluyor nasıl olsa.
0
Zebani
yani aslında yazılım mühendisi değilde ??? konu mankeni arıyorlar??? bu bizim yazılım mühendisimiz diyebilecekleri güzel bir vitrin mankeni??? ya da tamamen iyi niyetli olarak pozitif ayrımcılık yapıyorlar??? ve başvuranların erkek olmadığından emin olmak için de fotoğraflı CV istiyorlar öyle mi??? zaten bu pozitif ayrımcılık denen söze de oldum olası gıcığım!!! benim bildiğim suçlar bireyseldir. benden önce var olan erkeklerin yaptığı saygısızlığın ve kadınları ikinci sınıf görmenin cezasını ben niye çekeyim. eşitlikse eşitlik. ne potizitif ne negatifi???
0
Chaosopher
Habere konu olan ilana buradan ulasabilirsiniz: Kaynak belirtmemek hata oldu sanırım. Ayrıca haberin "magazinel" başlığının da sorumluluğunu üstlenmek durumundayım.
0
nehuse
İster katılın ister katılmayın firmaların yazılım için olmasada pazarlama için bayan yazılımcılara ihtiyacı var.Çünkü büyük şirketlerin yada devlet sektörünün kelli felli bilgi işlem müdürleri karşılarında güzel bir bayan gördüğünde birden ikna oluveriyorlar.Çoğu bilgisayar elektronik vs mühendisi bayanda yönetim ve pazarlama kısmında sırf etiket için bulunduruluyor..
0
Zebani
devrimizde işin ehline değil yüzüne iltimas geçildiğinin ve cinselliğin ne kadar aleni kullanıldığının apaçık bir örneği. ahlak kavramının da sıfıra indiğinin bir göstergesi.
0
tekrei
Eğer bir proje "bayan" çalışanın güzelliği kullanılarak alınacaksa o projeden hiç bir hayır gelmeyeceği gün gibi ortadadır. Bu tip bir ilanı projelerine/yazılımlarına güvenmeyen, kolay para kazanmaya çalışan şirketler verebilir ancak.
0
yetgin
İlan da cinsiyet belirtmekle ilgili görüşlerimi daha önce bir tartışmada belirtmiştim. (Cinsiyet değil, yaş skalası belirtmenin bile ayrımcılık olduğunu düşünüyorum.)

Bu sefer daha damardan girmek istedi canım. Kadının ve cinselliğinin bir meta olarak (belirli kurallar çerçevesinde) satılıp alınabilmesinin doğal/ hatta (abartarak) gerekli görüldüğü bir dünya anlayışının içinde yaşarken; ilanlardan bu gibi saçmalıkları kaldırabilsek bile içiniz rahat edecek mi?

Eğer buradan alan razı, satan razıya geri döneceksek, bu tip ilanlar hakikaten sakat mı?
0
bm
Valla buna uzun uzun cevap verdim. Ama tabii o arada benden yeniden giris istedigi icin bes paragraf yaziyi kaybettim. 'Ic rahatligi' baglaminda, insanin nelere alisabileceginin bir ornegi olarak kendimden bekledigim kufur kiyamet icinde tepinmek yerine hic istifimi bozmadigimi da ekleyeyim. Herhalde windows kullanicisi olmak da boyle oluyor, bir zaman sonra insanlara bu tip kayiplar normal geliyor baska sistem kullananlarin neye hayret ettikleri dahi anlasilamiyor. Herneyse kisa cevap vereyim:

Eğer buradan alan razı, satan razıya geri döneceksek, bu tip ilanlar hakikaten sakat mı?

Sakatlik -- varsa -- ilanda degil. 'Alan razi satan razi' (yani ucuncu sahislara zarar yok) kismi bir deger olcusunden ziyade 'biz buna siddet tehtidiyle engel olma yetkisine sahip degiliz'in kisa soylenmesi. Teshisiniz ve benzetmeniz yersiz degil bence, ama bizi de (mesela) 'buyuk is adamiyim' diyenlere 'hadi oradan, kic actirarak kendisine emanet edilmis parayi harcayan adamlara mal satiyorsun' demekten sakindirtacak birsey yok ortada. Hele alici devletse, soylenecek daha fazla sey var tabii.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Zırvalık filtresi

sundance

Malum hikaye, çok sevdiğiniz bir arkadaşınızdan bir mail gelir. `Çok önemli bunu forward ediver` altbaşlığıyla.

Sorduğunuzda `valla bana gerçekmiş gibi geldi` dediyse yapacak çok bir şey yok, illa da forward mı edeceksiniz ?

Hayır artık bunun da bir sitesi var. Sadece söz konusu maildan bir kaç kelimelik bir kan örneği alıp :)) Purportal.com`daki arama motorlarına girin. Internet üzerindeki belli başlı bütün zırvalık arama motorları aranacak ve size en kısa zamanda en gerçekçi sonuçla dönülecektir...

Sanal İlişkiler

mambo

Geçenler de uzun zamandır görüşmediğim bir arkadaşımla karşılaştım yolda birbirimizi yaklaşık 2-3 senedir görmüyoruz. Fakat işin ilginç tarafı ikimiz de birbirimizin ne yapıp ne ettiğinden haberdarız. Oturduk konuştuk, uzun süredir görüşmememize karşın mail ve cep telefonu yoluyla bunu hallettiğimizin farkına vardık.

Akşam eve gidince düşündüm, sanırım teknoloji ilerledikçe ilişkiler de gittikçe sanal yaşanacak. Teknoloji insanları birbirine yaklaştırması gerekirken uzaklaştırıyor mu?

Belkide biz (ya da sadece ben) teknolojiyi yanlış mı kullanıyoruz? İlişkilerimizi arkadaşlıklarımızı sadece dijital yolu kullanarak idare etmek daha mı kolay geliyor? Belki bilgisayar ve de cep telefonunun arkasına saklanarak yüz yüze konuşmanın stresini bize hissetirmediği için bu yolu kullanıyoruzdur. Bilemiyorum.

Sanal Dünya Yalanmış Meğer

mambo

Bu sabah kahvaltımı yaptıktan sonra gazeteyi okumaya başladım. Sabah gazetesinde Sanal Dünya Yalanmış haberi gözüme çarptı. Haber de bir bayanın chat yolu ile evlenme çabaları, başarısız oluşu vede Türkiye şartları malum olduğu üzere internet sapıklarıyla ilgili başından geçenler anlatılıyor.
Ayrıca aynı sayfada bu yolla mutluluğa ulaşan bi çiftinde röportajı var. İşte internet ve çöp çatanlık hakkında öğrenmek istediğiniz herşey bu haber'de....

Sanal Manal Ama Yine de Arkadaşlık

sundance

Sanal arkadaşlıklar Banal Dostluklar... Hatırlıyorum da bir zamanlar iki arkadaşım vardı. Bir BBS'de tanışıp (o zamanlar Internet çok uzaktaydı) sonra biraraya gelip evlenmişlerdi.

Geçenlerde boşandıklarını duydum. Sanal alem ve ilişkiler üzerine biraz kafam takıldı. Ne de olsa işten işe koşuştururken sadece ya problem çözmek ya da takılma yüzünden beynimi kullanır olmuştum ya, oturdum düşündüm.

Sanal Sevgilinin Peşine Özel Dedektif

anonim

İnternette tanıştığı birinin gerçekte kim olduğunu merak edenler için ABD'de yeni bir web sitesi açıldı. Ciddi bir ilişki peşinde olanlar, web'de tanıştıkları kişiyle ilgili bilgi edinmek için bu siteye belli bir miktar para ödeyip, online sevgililerinin hayatları hakkında bilmek istedikleri hemen hemen her şeyi öğrenebiliyorlar.