Vikipedi Kalkındırma Çağrısı

0
kernelpanic
Belki bir çoğumuz biliyor, Vikipedi adında bir internet sitesi var… kendini ;

“Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz bir İnternet ansiklopedisi. Wiki teknolojisi kullanılarak hazırlanır. Sürekli ilave ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacaktır. ”

şeklinde tanımlayan bu sanal ansiklopedi, kullanıcıların katkılarıyla oluşuyor. Ziyaretçiler bildikleri bir konuda başlık açabiliyor yahut bir başlığa ekleme yapabiliyorlar. Wikipedia’nın türkçe ayağını oluşturan Vikipedi az da olsa yükselişte olmasına rağmen malesef ki ülkemizde yeterli ilgiyi bulamıyor.

Bugün internetin artık her yere ulaştığı dönemde; bilgi toplumu yolunda ilerlemede çok geri kalmış ülkemizde, böyle bir projeye gereken ilgiyi göstermek bizim topluma,insanlığa karşı görevimizdir. Bunun içindir ki sizleri Vikipedi’ye destek vermeye çağırıyoruz. Bunun için tek yapmanız gereken tr.wikipedia.org adresine girip bildiğiniz konularda başlıkların oluşmasına destek olmanızdır. Köyünüzü , kasabanızı tanıtsanız bile emin olun birinin işine yarayacaktır. Zaten bir kere içine girip birşeyler yazmaya başlayınca emin olun size verdiği manevi hazla duramayacaksınız. Bir ansiklopedi içinde olduğunuzdan dolayı size de kültürel anlamda çok katkısı olacaktır.

Nasıl yazacağım ben anlamam böyle şeylerden diye çekinmenize ise hiç gerek yok herşey çok basit ve http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Ho%C5%9Fgeldiniz adresinde çok açık şekilde yazılmış olarak sizleri bekliyor.

Bu sitenin maddi anlamda sizden beklediği birşey yok. Bu site reklam da almıyor bağışlarla ayakta duruyor. Amaçları herkesin ücretsizce sahip olabildiği, dünyanın her yerine uzanan, en büyük bilgi kaynağını yaratmak.

Türkiye’de internete girenlerin 90%’ı zamanlarını sadece artık sohbet,oyun,arkadaş bulma bulma vs. gibi konular üstüne harcıyor. Bu kişiler bunlar için harcadıkları zamanın yüzde birini bile Vikipedi için harcasa inanın çok büyük bir değişim olacak. şimdiki nesil ve gelecek nesiller için inanılmaz bir kaynak hediye edeceksiniz onlara..

Lütfen sizde bu projeye destek olun. Vikipedi’ye katkı yapacak zamanım yok diyorsanız bile hiç değilse birkaç dakikanızı ayırıp; çevrenizdekileri bu siteden haberdar edin,bu yazıyı arkadaşlarınıza mail atın,forumlara kopyalayın,bloglarınıza yazın,bir şekilde Vikipedi için katılımcı toplanmasına yardımcı olun. Yıllardır “çok komik” şeklinde fıkra yada türevi yazılar onbinlerce kişiye maildan “forward” edilip duruyor bi kere de bunu Vikipedi için yapın. Lütfen…

Görüşler

0
xelon
Yazı içerisindeki www.vikipedi.org hem metin hem de (vikipedia.org) bağ olarak yanlış. Bilmeyenler için düzeltmek faydalı olur...

Ayrıca wikipedia'yı Türkçemize vikipedi olarak kazandıran kişiyi şahsen çok merak ediyorum :)
0
xelon
0
butch
whois vikipedi.org
0
kernelpanic
arkadaşlar..

yukarda da denildiği gibi bloglarınıza felan kopyalarsanız yazıyı ve gezegen.linux gezegen.pardus vs. gnu destekleyen sitelerde yayınlanmasını sağlarsanız mutlu oluruz zira gnu destekçileri dışında pek değer verip de önemsemiyorlar aman elin gavurunun sitesi banane şeklinde bakiyorlar, hiç değilse o şekilde bir yayılma olsun.
0
Tarık
internette geçirdiği zamanın %90'ını eğlence, oyun, arkadaş bulmaya ayırmış bir topluma neden ansiklopedi hediye edelim :) değil mi?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlk Online Gülücük ;)

anonim

Internetin hayatımızla oluşturduğu sentezin ardından, imkansıza daha da yaklaştık sayılır, en azından hislerimizi dijital sayfalara aktarabiliyoruz...
Evet şu smiley'lerden bahsediyorum, chat ortamında `emotion` şeklinde aldığımız uyarılardan, yada herkesin mesajının belirli yerlerinde gördüğümüz garip karakterlerden.
Slashdot'dan okuduğuma göre Mike Jones adlı amcamın çabası sonucu dünyanın (internet dünyası mı demeliydim?) ilk smiley'i bulundu, sonuç; gelmiş geçmiş en büyük online arkeolejik buluntu: :-)

11/9un yıldönümünde...

sundance

Geçen sene, belki de bu bin yılın ilk büyük olayı olarak tarihe geçen, 11/9 olayları ve ardından gelen kaos yaşanmıştı. Tam bir yıl sonra hala bu olayların etkileri hissedilirken, acaba bugün ne olacak kaygısı ile borsalarda likiditasyon başlamışken, Sharereactor'da Al Quadia (El Kaide) elemanlarını avlamaya yönelik bir oyun duyuruldu. Oyunu indirmek için edonkey kullanmanız gerektiğini hatırlatalım

\r\r Al_Qaeda_Hunting_3d

\r\r \r\r İndirip oynar mısınız, oynamaz mısınız bilmiyoruz, tek bildiğimiz, dünya artık eskisi gibi değil. Geçen sene bu gün birçok kişi öldü, ve son bir senedir çok daha fazla insan için hayat çok daha fazla zorlaştı. Biraz daha gayret, dünyayı yaşanmaz hale getirmemize çok kalmadı :(\r \r\r

EnderUNIX Dünyası

anonim

Açık kod yazılım geliştirilen EnderUNIX geliştiricilerinin bloglarından toplanarak oluşturulan EnderUNIX planet açıldı.

Uyanamayanlara kesin çare!

sundance

Siz de o her sabah silah zoruyla yataktan kalkanlardan mısınız? Alarmınızı tekrar tekrar susturup, beş dakikalık işkencelerle güne başlamak zorunuza gitmiyor mu? Peki işinizi kaybetme korkusu?

Peki daha direkt olalım, alarmı her susturduğunuzda para kaybediyor olsanız? Sanırım bu biraz daha etikili olur değil mi? O zaman buyrun sizi ThinkGeek'e alalım, kendinizden nefret etmek için yeni bir yöntem bulmuşlar SnuzNLuz isimli bu saat, gerek Rj45 gerek wireless (WPA destekliyor) olarak Internet'e bağlı ve snooze düğmesine her bastığınızda hesabınızdan (dünya üzerinde 1600 banka destekliyor) nefret ettiğiniz bir organizasyona (6200 tane içinde mutlaka size karşı olan vardır) belirlediğiniz bir miktar parayı bağışlıyor! Snooze'a her bastığınızda kendinizden biraz daha nefret ediyorsunuz (tabi uyanınca) (Ed:Bilgi için Mehmet Köse'ye teşekkürler)

Sanal Dünya Yalanmış Meğer

mambo

Bu sabah kahvaltımı yaptıktan sonra gazeteyi okumaya başladım. Sabah gazetesinde Sanal Dünya Yalanmış haberi gözüme çarptı. Haber de bir bayanın chat yolu ile evlenme çabaları, başarısız oluşu vede Türkiye şartları malum olduğu üzere internet sapıklarıyla ilgili başından geçenler anlatılıyor.
Ayrıca aynı sayfada bu yolla mutluluğa ulaşan bi çiftinde röportajı var. İşte internet ve çöp çatanlık hakkında öğrenmek istediğiniz herşey bu haber'de....