ULUDAĞ, Microsoft, Milli Eğitim Bakanlığı İhalesi Meclise Taşındı

0
FZ
CHP Uşak milletvekili Osman Coşkunoğlu, ABD ve AB'nin, güvenlik sorunu nedeniyle dışladığı Microsoft Windows işletim sisteminin, öğretmenlere ve yargı mensuplarına yönelik kampanyalar kapsamındaki bilgisayarlarda kullanılmasını eleştirdi. Coşkunoğlu, konunun bir "ulusal güvenlik sorunu" olduğuna dikkat çekti.

Osman Coşkunoğlu, yaklaşık 650 bin öğretmene dağıtılması planlanan dizüstü bilgisayarda, "neden TÜBİTAK'ın geliştirdiği bir işletim sistemi değil de Microsoft'un işletim sistemi kullanılacağını" hazırladığı 6 soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Coşkunoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergelerde, Microsoft sisteminin tercih nedenini sordu.

Kaynak: Milliyet

Görüşler

0
Geryon
Open soruce + *beleş* windows kullansakta herkes mutlu olsa :)
www.reactos.org
0
malkocoglu_2
Hadi hayirlisi. Insallah arkasi gelir.
0
mdakin
Uludağ projesinin de başbakanlık tarafından başlatıldığını biliyorlar mı? Bu işin politikaya alet edilmesi bence hoş değil. Uludağ politik zorlamalar ve polemiklerle değil daha iyi ve güvenli olmasıyla başarıya ulaşacak.
0
gismo
Uludağ projesi bildiğim kadarıyla genelkurmayın isteği üzerine başlatıldı
0
mdakin
Hayır, resmi istek ve görevlendirme doğrudan başbakanlık tarafından yapıldı. Elbette ki bu görevlendirme için Genelkurmay'ın ihtiyaçları göz önüne alınmıştır.
0
simor
Ne farkederki başbakanlıktan yapılmış olması.
Bu durum ne başbakanlığın yada bağlı kademelerin bu konuda bilnçli olduğunu gösterir, ne de malum firmalar peşkeş çekip çekmediğini kanıtlar. Ayrıca zaten devlete bağlı kurumun iş emrini vermek için biz 650 bin bilgisayardan cebimize para sokacaz bu sebeğle uludağa izin vermiyoruzmu diyecek :). Bence medyayı falan bir kenara bırakıp bu soru neden sorulmuş onu sormak lazım. Politikaya hiç bir şey alet edilmemeli ama siyaset olmayan biyerde dürüst insanlarda hesap soracaksa aracını sorgulamıyorum şahsımda. Sorsun tabi hatta önerge de versin inceleme için. Zaten tezata bakın ben bile naçizane biliyorum uludağ projesine en başta güvenlik sebepleriyle başlatıldı. Uludağ bı bağlamda sadece marka. Yeri gelecek uludağında güvenirliği sorgulanacak. Duygusal yaklaşımlar 70 milyon insanı ilgilendiren konularda amaçsız ve basiretsiz kalır. Hep geriye gideriz.
0
bm
Tamemen katiliyorum. Bu mebus boyle birsey sorduysa (benim gordugum metin gayet makul ve duzgundu, bu yazilanlar yoktu) esas milli guvenlik problemini milli guvenlik problemi lafinin boyle ayaga dusurulmesinin ayip kabul edilmemesi olarak gorebiliriz. Isletim sistemini degistirebiliriz ama karistirilmis ve karistirilmis oldugunun farkinda olmayan kafalari degistirmemiz cok daha zor. Basin ayni kepazeligi Ziraat isinde de yapti dikkatinizi cekeyim (o iste ayni MS obur taraftaydi!). Isin ciddi oldugu, bu paralarin hakikaten harcanacak oldugu ortaya cikti herhalde, belki yamyamlar basina ortaligi karistirtarak cekismeye basladi.
0
bm
Bu metinleri gormek kabil mi? TBMM sitesi henuz boyle bir soru onergesi gostermiyor. Gorus almak icin posta listelerinde dolasan taslak halinde onergeler oldugunu biliyorum (word dokumani bunlar bu arada) ama iki hafta sonra sorulacak dedi bana yazismayi yollayan arkadasim. Birisi sorulmus gibi bunlari haber yapmis olmasin?
0
Doggie
Kaldı ki, milletvekilinin bu konudaki kel alaka bilgisi ile kukla olarak kullanıldığı belli oluyor fazlasıyla. Elbette amaç farklı ama bence böyle olmamalı. Milleti temsil ettiğini söyleyen adamlar biraz daha ağır ve oturaklı olmalı.
0
loker
Bu ifade bence çok ağır, haksızlık ediyorsunuz... Önergenin yapısı, tutarlılığı eleştirilebilir elbette ama bunu yaparken 'kel alaka bilgi ile kukla olarak kullanıldığı' lafı gerçekten haddini aşmış bence...

Söz konusu vekilin bilgi düzeyini neyle ölçüyor ve iplerin kimin elinde olduğunu iddia ediyorsunuz?
0
Challenger
Bence bu Doggie adlı kişinin yazdıkları da kel alaka ama. Onun yazdıklarına bakmayın derim. Öyle 2 haftada bir gelir, kendisini tatmin etmek için birkaç kişiyi aşağılar sonra bir daha görünmez. Hala amacını tam olarak anlamış değilim.
0
bm
Bu Osman beyi bir panelde gordum, o panelde dansozluk yapmayan adamlardan biri oydu (e-devlet paneliydi, bir arkadasla belki biraz aykiri gelebileceksorular sorduyduk oradaki ozel sektor temisilcileri bize once 'siz de ne anlarsiniz'i hissettirip devlet namina guvenceler vermek gibi abes isler yaparken, bu adam 'yahu haklisiniz galiba, bunlari dusunmek lazim' filan diyordu. CHPye bir sempatim yok ama bu adamin pek kukla olacak bir hali yoktu.) Bir anlayalim bakalim boyle mi sormus yoksa haber mi yanlis. 'Gundemde' diyor haber, TBMM sitesi gundemi yayinliyor ama bir gun sonra galiba, bakanlariz anlariz kim ne yapiyor diye. Ben o taslak soru metinlerinin dolastigi listelere uye degilim onun icin tam bilemiyorum.
0
Nightwalker
Kesinlikle izlenimleriniz doğru. Kendisi ile geçen yılki Linux şenliğinde kısa da olsa ayaküstü sohbet fırsatımız olmuştu. Açık kaynak konusunda bilgi sahibi bir kişi.

Kendisi ilgili kısa CV bu [www.tbmm.gov.tr] adreste bulunabilir.
0
bm
TBMM sitesi yenilenince varsa boyle birsey ortaya cikacak:

Bahsedildigi gibi "gundemde" ise cikacagi URL:

http://www.tbmm.gov.tr/gundem/gundem.htm

Sorulunca cikacagi URL:

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/sozlu_yazili_sd.uyenin_soru_onergeleri?p_sicil=6189

0
bm
Bugun de baktim yukarki TBMM URLlerine belki gecen hafta guncellenmemistir diye. Guncellenmis ve ne gecen haftanin ne bugunun gundeminde bulamadim. Soru onergesi listesinde de yok. Gercek disi haber gibi gozukuyor, yani soru birakin o sekilde sorulmayi henuz sorulmamis bile. Yahut da TBMM sitesi hala eksik.
0
malkocoglu_2
Tabii soruna guvenlik acisindan yaklasmak, bir yontem. :) Taktik olarak ne kullanilirsa kullanilsin, esas itibariyle acik yazilim camiasi icin "netice" onemli; Dizustu bilgisayarlarda bir sekilde Linux kullanabilirlerse, oraya gelmek icin ne katakulli yaparlarsa yapsinlar. Ama "ogretmenlerin kullanacagi bilgisayarlarda guvenlik gercekten onemli mi" sorusunun cevabi herhalde "hayir" olurdu.

Keske lobi sirketleri gibi bu isi profosyonelce yapan adamlar olsa da, ve bilgisayarlarin bakimindan sorumlu bir Turk sirketi olsa da, soyle guzel bir lobi kapismasi ciksa, biz de seyretsek. :) Sonra da MS kaybetse. :)



0
loker
...ve sonra prenses prensi öpmüş, sonsuza kadar mutlu yaşamışlar...

N'aptın abi sen : )
0
malkocoglu_2
Olacak olacak.. onlar da olacak.
0
DevranBasar
Arkadaşlar şu işe siyaset karıştırmasak olmaz mı? Oligarşinin Tunç Yasası mı olacak illa?

0
sedatkuran
Bu konuda umarım linux kazanır. Böylece öğretmenler ezbercilikten biraz araştırmaya yönelebilirler.
0
FZ
Serdar Kuzuloğlu bugünkü yazısında bu konuya değinmiş yine:

http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=sa&haberno=2264&tarih=21/02/2005&ek_tarihi=21/02/2005

Sonlara doğru Linux Kullanıcıları Derneği'ne de dokundurmayı ihmal etmemiş.
0
bm
Eger Milliyet'in sorulmamis gundeme girmemis bir soru onergesini sorulmus gibi yaptigi ortaya cikarsa, ayni gurupta calisan bu yazar en azindan o yaygaranin arkasindakileri arastirip ortaya cikartmayi denemeli.
0
malkocoglu_2
Iyi yazmis. LKD'yi hic takip etmedim, eger dedigi gibi yorumlar var ise, haksizlik etmisler. S. Kuzuoglu fena bir yazar degil; Gonlunun Linux ve acik yazilimda oldugu titresimleri geliyor yazilarindan, ama tabii MS mevcut piyasasi gozonune alinirsa adamin surekli Linux yazacak hali yok.
0
acemi_
Bu olayda, kimsenin ogretmenlerin fikrini sormamasi benim dikkatimi cekti.

Ogretmenlerin PC'lerinde (yani "kisisel" bilgisayarlarinda) neyin olmasi gerektigine, ogretmenlerin karar veremeyecegi konusunda cogunluk hemfikir sanirim. Onlar icin neyin iyi olduguna birinin karar vermesi gerekiyor.
0
bm
Ogretmenler soylenen fiyatlarin altinda kendi sececekleri masa ustu makineleri alabilirler tabi. Genel bir vergi iadesi vs. seklinde bilgisayar alimina markaya karismadan destek ciksa cok daha iyi olurdu diye dusunuyorum. (suistimal korkusu varsa orada da var, ben ogretmen olsam ve kredi karti borcum olsa o faiz subvansyonu kapip o notebooku aninda satardim. Daha ucuz bir masa ustumakine alirdim. Zimmetli yapmadan bunu nasil engellerler bilmiyorum.) Yanliz MEB'in kendi tarafinda ne yapacagi, baglanan makineden ne bekledigi ortada olmadigi icin ortada bir risk var tabi. MS Ofis lazim, sadece bizim icazetli makinelere $2.5 derlerse, yahut mesela MEB portaline baglanmayi Windows'a ozel ve lisans kontrol eden bir kimlik dogrulama sisteminden gecirirlerse pisman ederler kendi basina is yapani.
0
skalave
Aslında bu işe siyaseti karıştırmamak gerekiyor bazı arkadaşların dediği gibi ama linuxun getirdiği ekonomiklilik bu işe siyasette bulaştırıyor.Dışa bağımlı olarak alcağımız programlar hem yeniliklere meraklı gençleri köreltir hemde ülke ekonomisinde büyük yaralar açmaya başlar.benim bildiğim lisans başına 2.5 dolar gibi ücret açıklanmıştı bunu 650 binle çarptığımızda ortaya baya büyük rakamlar çıkıyor.tabii bu işin başlangıcı bunun daha ofisi v.s..... var
0
malkocoglu_2
Ogretmenlere verilecek dizustu bilgisayarlar hakkinda ek bilgiler:

Ogretmenler, $684 ve $868 fiyatli modeller arasindan secim yapabilecekmis.

"Öğretmenlerin uygun koşullarla dizüstü bilgisayar sahibi olması için açılan ihaleyi kazanan Casper-Datateknik-Sentim Konsorsiyumu ve Toshiba firması ile Vakıfbank arasında bugün protokol imzalanıyor."

"684 dolar değerindeki dizüstü bilgisayar için öğretmenler Casper, Datateknik'e ait Exper ve Sentim'e ait KRN markalarından birisini seçebilecek. 868 dolar değerindeki dizüstü bilgisayarları ise Toshiba firması satacak".

"Dizüstü bilgisayarlar hem 'F' hem de 'Q' klavyeli modeliyle öğretmenlerin tercihine sunulacak"

www.yenisafak.com


0
skoylu
684$ olan için, şunları söyleyebilirim. Bu TOSHIBA filan değil. QDI'ın fason bir laptopu. QDI'ı senelerdir KRN/SENTİM firmaları getirir. Anakartları filan, pek ahım şahım değildir. Genelde çok fazla sorun çıkarmaz. Linux uyumluluğu yönünde çok iyi olduğunu söyleyemem, ama çalışmayan donanımı yok gibi bir şey. Genede derginin verdiği bir dağıtımı alıp kuranın bir şeyleri çalıştırabilmesi zor. Allahtan ekran kartı onboard intel, pek fazla sorun çıkarmıyor. Bu laptop avutralya'da, 2004 ortalarında SUB AU$ 2000 sınıfında satılmış.

0
malkocoglu_2
Ben de Casper dizustu donanimi hakkinda merak edip bir arama yaptim, bir kullanici forumundaki yorumlar cikti. Yorumlar ikiye bolunmus durumdaydi. Iyi diyenler de var, kotu diyenler de. Musteri destegini begenmeyenler cogunlukta, ama tabii buyuk musteri (devlet) icin daha iyi bir anlasma olur mu bilemem.

Bir de, Casper TR'de toplanan/uretilen bir bilgisayar saniyorum.

Ama dediginiz gibi, Toshiba ayri bir secenek, fiyati daha yuksek olan da o zaten.

Bir diger haber: Bu son fiyatlar guya MS isletim sistemi fiyatlarini indirdikten sonra bu hale gelmis??? Indirim $50 deniyor.


Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Genç Beyinlere Dönüş İmkanı

FZ

Türkiye'nin beyin göçüyle yurtdışına kaptırdığı yetenekli bilim insanlarını geri kazanma yolunda umut verici gelişmeler yaşanıyor. AB Komisyonu'nun 'Araştırmacıların Dolaşımı' ve 'Kişiyi Destekleme Özel Programı' fonları sayesinde son üç yılda, dünyanın saygın üniversitelerinde çalışan yaklaşık 40 Türk yurda döndü.

e-Ticaret, Medya, Türkiye, Dumur

FZ

Memleket gittikçe garip haller almaya başladı. Önce cember.net ortamındaki bilişim forumunda ideefixe.com ile ilgili şu Habertürk yazısından bahsedildiğini gördüm ("computör" diye bir şey varmış galiba Türk dilinde). Kategorisini tayin etmekte zorlandığım bu yazının şaşkınlığı geçmeden bir dostumdan EKŞİ SÖZLÜK EKŞİMEYE Mİ BAŞLADI ??? başlıklı yazının adresi geldi (üç soru işareti ve soru işaretlerinden önce boşluk var).

Gazetecilik, eleştiri, ahlak, e-ticaret, vb. şeyler üzerine derin bir tefekküre daldım. Yorum yapacak mecalim kalmadı.

Yaşasın Internet, yaşasın sansür!

anonim

Internet üzerinde Türkçe yayın yapan ve güncel medya eleştirisi konusunda haklı bir şöhret sahibi olan MEDYAKRONİK geçen hafta aldığı bir kararla maalesef hem bu şöhretine gölge düşürdü hem de ülkemizin içinde bulunduğu sosyoekonomikpolitik durumu ve büyük sermaye bağlantılı medya gruplarının nelere kadir olduğunu bir kez daha gösterdi.

Saçma internet yasakları başladı bile...

Betelgeuse

İnternet Kafelerde Gey, Lezbiyen, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel Sözcükleri "Yasaklı" Kelimeler Çocuk pornosu başta olmak üzere, yasalara ve ahlaka aykırı unsurların bulunduğu sitelere, eşcinsellikle ilgili siteler de dahil edildi. İçinde gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve transeksüel kelimelerinin geçtiği sitelere internet kafelerden giriş yapılamıyor.

Lambda İstanbul derneğinin göndermiş olduğu açıklama bu linkte mevcut.

SuperOnline`ın yeni teknoloji uygulaması!!!

sundance

Yıllardır ciddi bir problem olan aynı dialup hesabını birden fazla kişinin kullanması sorununa, SuperOnline fıkra gibi bir çözüm getirmiş!!!

Eğer SOL`dan bir dialup hesabınız varsa ve diyelim ki siz işyerinden bu hesapla Internet`e bağlanmışken, kardeşiniz de evden aynı hesaba login olmaya çalışırsa, bir gün içinde Superonline`dan bir uyarı mailı alıyorsunuz. Eğer birden fazla kişi login olmaya bir daha çalışırsa hesabınız kesilecektir vs. gibi tehditler içeren saçma sapan bir mail. Tebrikler SuperOnline, aynen devam...