Tüm bu olumlu yanlarina nazaran her zaman kafaları karıştıran yanları da olmuştur Internetten alışverişin. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak artık yurt dışındaki kapsamlı alişveriş sitelerinin yanında onlarla yarışabilecek yerli versiyonlarına da ulaşabiliyoruz. Fakat ilk günden beri insanların kafasını kurcalayan güvenlik konusunda her geçen gün yaşanan olumlu, olumsuz tecrübeler kimilerini internetten alışveriş yapmaya yöneltiyor kimilerini ise güvenlik gibi birtakım kararsız konulardan dolayı tereddüde düşürüyor.
Çogu zaman bu uyarıları görmeniz belki ikna edici gelebilir fakat gerçekte durum oldukça farklı. Alışveriş sitesine verilen kredi kartı banka tarafından alışveriş sitesine verilmiş olan bir 'cgi programcığı' yardımıyla bankaya iletilir. Bu bilgilerin şifreli olarak tutulması, aktarılması, saklanmasi gerekirken şu an Türkiye'de alışveriş sitelerinin kullandığı en büyük banka olan Garanti'nin alışveriş sistemlerinde büyük bir güvenlik açığı göze çarpıyor.
Bu bankanın kullanmış oldugu 'paycgi' programcığı kendisine iletilen ve banka merkezine gönderilen bilgileri log edilmeyecek sekilde "POST" methodu ile göndermesi gerekirken tamamen güvensiz bir sekilde "GET" metodu le ileterek alışveriş sitesine ait web sunucusu log dosyalarında kredi kartı numarası ve diğer bilgilerinin görünmesine neden oluyor.
Asagida iletim seklini incelersek;
-------------------------------- ORNEK ------------------------------------------
x.x.x.x - - [03/Mar/2003:14:35:35 +0200] "GET /cgi-bin/paycgi?oid=&total=14160000&
cardno=54000000000003&expmonth=05&expyear=03&cv2=&aciklama=&firma=&email=&prodinfo
=ASAGLOBAL+-+HESABA+PARA+YATIRMA&userid=&phone=&Bname=Ahmet Mehmet&Baddr1=&Baddr2=&
Bcity=&Bzip=&Bcountry=&Sname=&Saddr1=&Saddr2=&Scity=&Szip=&Scountry= HTTP/1.0" 200 67
-------------------------------- ORNEK ------------------------------------------
Yukarıda tek bir satırda yer alan bu bilgiler incelendiğinde programa gönderilen değişkenlerde yer alan verilerin herhangi bir sekilde encode edilmeden iletildiği göze çarpacaktır.
Burada yer alan ve her biri bir değişkene atanmış olan, şifrelenmeden iletilen bilgilerin açıklamaları ise asagidaki gibidir;
- Kart sahibi ismi
- Email adresi
- Firma ismi
- Telefon
- Adres
- Ülke
- Kredi karti numarasi
- Son kullanim tarihi
- Cvv2 numarasi
- Alisveris cinsi
- Ödenen ücret
- Kullanici kodu
- Opsiyonel açiklama kismi
Yukaridaki bilgiler şu anda Türkiye genelindeki Garanti'ye bağlı alışveriş sitelerinde şifrelenmeden alışveriş sitesi sunucularında saklanıyor. Bunun anlamı sunucuya erişimi olan herhangi biri, sistem yöneticisi ya da kötü niyetli bir hacker bu sunucuya erişim sağladığı takdirde tüm kredi kartı numaralarına ve kişisel bilgilere web sunucusunun log dosyalarindan ulaşabilir. Aynı zamanda web sunucusu loglarından yola çıkarak raporlama yapan rapor yazılımları tarafından üretilen sonuçların dışarıya açık bir şekilde saklandığı sistemlerde açık bir tehdit ile karşı karşıyadır.
Bu tasarım hatasından kaynaklanan güvenlik zaafiyetinden etkilenen alışveriş sitelerinin yapması gereken kullandıklari 'Paycgi' cgi programini 'POST' metoduna ayarlamaktir. Garanti Bankası'ndan alınan bilgilere göre alışveriş sitelerine ilk baştan 2002 yılı ortasina kadar dağıtılan tüm 'Paycgi' cgi paketinde metod olarak 'GET' kullanılıyor ve dolayısıyla bu banka ile çalışan tüm alışveriş siteleri de bunu olduğu gibi kullanıyor.
Görünüşe bakılırsa şu anda kredi kartı numaralarımıza kimileri tarafından ulaşıldı kimileri tarafından ise ulaşılmayı bekliyor.
Tamer Sahin
http://www.securityoffice.net
-----Original Message-----
From: teknik-owner@sitebuilders.org
[mailto:teknik-owner@sitebuilders.org] On Behalf Of Berke Rahmi Baydu
(Gr.Odeme.Sis.-AR-GE)
Sent: Tuesday, April 22, 2003 10:40 AM
To: teknik@sitebuilders.org
Subject: RE: [Teknik] Turkiye''de Online Alisveris Tehlikesi
Merhaba,
Maili ancak okuyabildiğim için geç cevap verebiliyorum.
Tamer Bey''in Bankamiza olan güveni sarsmak için hazırladığı ve asılsız
suçlamalar içeren yazısı hakkında hukuki yollara başvuruyoruz. Makaleye
cevap niteliğindeki yazımı hazırlayıp en kısa sürede sizlerle
paylaşacağım.
Berke Baydu
Garanti e-Ticaret
-----Original Message-----
From: Tamer Sahin [mailto:ts@securityoffice.net]
Sent: Monday, April 21, 2003 11:20 PM
To: teknik@sitebuilders.org
Subject: [Teknik] Turkiye''de Online Alisveris Tehlikesi