Code Red 2 (Yepyeni bir worm)

0
conan
Evet yeni code red Agustos 4'te başgösterdi. Yapılan açıklamalara göre bu worm daha agresif ve tamamen baştan yazılmış bir worm. Bulaşma yöntemleri farklı olsa da hedef işletim sistemi aynı. Microsoft Windows 2000. (Bu sefer NT ya da 9X değil. Çünkü kullandıkları bir assembly komutu sadece windows 2000 icin geçerliymiş) Unutmadan, bu versiyon yanında bir de trojan taşıyor ;) Gelelim yeni yaramaz kurtçuğun neler yaptığına, nasıl bulaştığına.

Bulaşma: İlk etapta Code Red 2 (CR2) ilk Code Red'in bulastigi buffer overflow hatası yoluyla bulaşıyor. Bulaştığı sistemin Çince olup olmadığını kontrol ettikten sonra daha önce çalışıp çalışmadığını kontrol ediyor. Sonra ilk çalışmasında "ben çalıştım" diye bir işaret bırakıyor. (Tekrar tekrar bulaşmayi engellemek için) Daha sonrasında eger sistem Çince ise 600 değilse 300 tane bulaşma process`i açıyor. Ayrıca yine sistem Çince ise 2 gün değilse 1 gün uyuyor. sürenin sonunda makinayi reboot ediyor.

Yayılma: Kendi kendine bulaşmamak için sistem IP'sini belirliyor. 64h (hex) milisaniye uyukluyor. Sistem tarihini kontrol ediyor ve eğer sistem yılı 2002`den büyük ve de sistem ayı 10'dan küçük ise doğrudan sistemi reboot ettiriyor. [Yani 2001 yılının 10. ayına kadar çalışacak demek ;) Bu zamana kadar hala farkedilemediysem yuh yani demek sanırım bu :)] Bundan sonra ise asıl bulaşma işlemine başlıyor. Random olarak bir IP seçip oraya kendini kopyalamak üzere atak başlatıyor.

Trojan: Basitçe açıklamak gerekirse CR2 C: altında explorer.exe diye bir trojan yaratıyor ve web scriptlerini öyle düzenliyor ki sitenin adresine /c, /d, /e, .... eklediğinizde (Örnek: http://www.infected.site.com/c ) serverin bütün belleklerini [Hard disk, CDROM, hayır RAM değil... ;)] webden gezme imkanınız oluyor. :)

Web server'ınızda CR2 olup olmadığını c: dizininizin altında explorer.exe dosyasını arayarak anlayabilirsiniz. Ayrıca yine loglarınızda XXXXXXXXXXXXX satırını arattırarak saldırı denemelerini görüp eğlenebilirsiniz (ya da ağlayabilirsiniz ;)

İşte benim server`ıma gelen saldırıların sayısı:

[conan@kingdom conan]$ grep NNNNNNNN /var/log/httpd/* |wc -l
    251
[conan@kingdom conan]$ grep XXXXXXXX /var/log/httpd/* |wc -l
    169
Yani toplam 420! (Şu ana kadar hehe)

Alınacak önlemler code red'e karşı alınacak önlemlerin aynısı. Bana hala sisteminizi yamamadığınızı söylemeyin!! :)

Sweet and secure kalın ;)

Son söz: Bu yazı eeye'in yaptığı incelemenin türkçe versiyonu gibi birşeydir. Orjinal dökümanlar ve de yazdığımdan çok çok daha fazlası bu linkte bulunmaktadır.

Görüşler

0
anonim
hersey iyi de w2k assembly komutu ne demek onu pek cozemedim, bu wormcuk assembly source unu w2k in built-in assembler?? inde assemble etmeye mi kalkiyor calisinca?

0
conan
Sanirim Turkce hatasi yapmisim. Asil analizi aynen copy paste edeyim. Benden daha iyi acikladigi kesin. ;)

>This worm, like the original Code Red worm,
>will only exploit Windows 2000 web servers
>because it overwrites EIP with a jmp that is
>only correct under Windows 2000. Under NT4.0
>etc... that offset is different so, the process
>will simply crash instead of allowing the worm to
>infect the system and spread.
0
anonim
ok konu aciklik kazanmistir, tesekkurler,
0
conan
Saldiri sayim 510'a ulasti. Benim gibi baska log okuyan deli varsa paylasalim hehe.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

The Legend of Puffy Hood

barisozyurt

Only one remote hole in the default install, in more than 7 years!" sloganlı ailenizin işletim sistemi OpenBSD, 1 Kasım'da yayınlayacağı 3.4 sürümünün sürüm şarkısını duyurdu: The Legend of Puffy Hood

Owasp TOP 5 PHP güvenlik açıkları ve Stefan Esser'in yazısı

Yns_

Bilindiği üzere son günlerde birçok yabancı kaynak OWASP'ın PHP konusunda en çok karşılaşılan güvenlik açıklarını açıkladığı ve çözüm ürettiği sayfayı duyurdu.

hardened-php kurucularından Stefan Esser blogunda bu makaledeki eksik yanları sitemkar bir şekilde ifade etmiş, yer yer Chris Shiflett'e de taş atmış.

Parmak İzinize Güvenmeyin!

FZ

Yani teorik olarak güvenin tabii, iki kişinin aynı parmak izine sahip olması çok ama çok düşük olasılık ama konumuz şu ki Japon şifre uzmanı Tsutomu Matsumoto herhangi bir elektronik hobi dükkanında bulunabilen malzemeleri ve bilgisayarını kullanarak endüstride yaygın olarak kullanılan 11 parmak izi biyometrik güvenlik donanımını kandırmayı başarmış!

Bu vesile ile ve NEC'in geliştirdiği süperbilgisayarı da hatırlatarak "abi Japonlar yapmış" geyiğine son verilmesi, bunun bir geyik değil düpedüz gerçek olduğunun kabul edilmesi kampanyası başlatıyorum! :)

Çalışanların 2/3'ü şifrelerini not ediyor

anonim

Searchsecurity.com tarafından yapılan araştırmada kullanıcılar IT şifrelerini en az bir defa kağıt kalem ile not ettiklerini itiraf ettiler. Bunun başlıca sebebi olarak firmaların yüzde 75'inin şifreleri en az 13 haftada bir değiştirmeleri cevabını verdiler.

Şirketler şifre seçiminin önemini yavaş yavaş kavramaya başladı fakat güvenli sağlam şifre ile akılda kalması çok zor şifre arasındaki ince çizgiyi fark etmek gerekiyor aksi takdirde kullanıcı şifreyi not almak ve hatta bu notu ekranın köşesine iliştirmek zorunda kalıyor.
Zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür sözünü bir kez daha hatırlatıyorum.
Haberin Kaynağı

Güvenlik... Nereye Kadar?

FZ

Bilgisayar güvenlik uzmanları son algoritmaları, 2048 bitlik şifreleme yöntemlerini, vs. kıran kırana tartışa dursun, uzakta, güneyde bir yerde....

Tarih 27 Ağustos 2003. Yer: Avustralya, Uluslararası Sydney Havaalanı. Kendilerini bilgisayar teknisyeni olarak tanıtan iki adam kargo ve istihbarat bölümünün bilgi işlem departmanına ellerini kolların sallaya sallaya giriyorlar, 2 kocaman Mainframe´i söktükten sonra tekerlekli arabalar üzerine yükleyip binadan dışarı çıkarıyorlar. Adamlardan bir daha haber alınamıyor...
Haberin tamamı