Code Red 2 (Yepyeni bir worm)

0
conan
Evet yeni code red Agustos 4'te başgösterdi. Yapılan açıklamalara göre bu worm daha agresif ve tamamen baştan yazılmış bir worm. Bulaşma yöntemleri farklı olsa da hedef işletim sistemi aynı. Microsoft Windows 2000. (Bu sefer NT ya da 9X değil. Çünkü kullandıkları bir assembly komutu sadece windows 2000 icin geçerliymiş) Unutmadan, bu versiyon yanında bir de trojan taşıyor ;) Gelelim yeni yaramaz kurtçuğun neler yaptığına, nasıl bulaştığına.

Bulaşma: İlk etapta Code Red 2 (CR2) ilk Code Red'in bulastigi buffer overflow hatası yoluyla bulaşıyor. Bulaştığı sistemin Çince olup olmadığını kontrol ettikten sonra daha önce çalışıp çalışmadığını kontrol ediyor. Sonra ilk çalışmasında "ben çalıştım" diye bir işaret bırakıyor. (Tekrar tekrar bulaşmayi engellemek için) Daha sonrasında eger sistem Çince ise 600 değilse 300 tane bulaşma process`i açıyor. Ayrıca yine sistem Çince ise 2 gün değilse 1 gün uyuyor. sürenin sonunda makinayi reboot ediyor.

Yayılma: Kendi kendine bulaşmamak için sistem IP'sini belirliyor. 64h (hex) milisaniye uyukluyor. Sistem tarihini kontrol ediyor ve eğer sistem yılı 2002`den büyük ve de sistem ayı 10'dan küçük ise doğrudan sistemi reboot ettiriyor. [Yani 2001 yılının 10. ayına kadar çalışacak demek ;) Bu zamana kadar hala farkedilemediysem yuh yani demek sanırım bu :)] Bundan sonra ise asıl bulaşma işlemine başlıyor. Random olarak bir IP seçip oraya kendini kopyalamak üzere atak başlatıyor.

Trojan: Basitçe açıklamak gerekirse CR2 C: altında explorer.exe diye bir trojan yaratıyor ve web scriptlerini öyle düzenliyor ki sitenin adresine /c, /d, /e, .... eklediğinizde (Örnek: http://www.infected.site.com/c ) serverin bütün belleklerini [Hard disk, CDROM, hayır RAM değil... ;)] webden gezme imkanınız oluyor. :)

Web server'ınızda CR2 olup olmadığını c: dizininizin altında explorer.exe dosyasını arayarak anlayabilirsiniz. Ayrıca yine loglarınızda XXXXXXXXXXXXX satırını arattırarak saldırı denemelerini görüp eğlenebilirsiniz (ya da ağlayabilirsiniz ;)

İşte benim server`ıma gelen saldırıların sayısı:

[conan@kingdom conan]$ grep NNNNNNNN /var/log/httpd/* |wc -l
    251
[conan@kingdom conan]$ grep XXXXXXXX /var/log/httpd/* |wc -l
    169
Yani toplam 420! (Şu ana kadar hehe)

Alınacak önlemler code red'e karşı alınacak önlemlerin aynısı. Bana hala sisteminizi yamamadığınızı söylemeyin!! :)

Sweet and secure kalın ;)

Son söz: Bu yazı eeye'in yaptığı incelemenin türkçe versiyonu gibi birşeydir. Orjinal dökümanlar ve de yazdığımdan çok çok daha fazlası bu linkte bulunmaktadır.

Görüşler

0
anonim
hersey iyi de w2k assembly komutu ne demek onu pek cozemedim, bu wormcuk assembly source unu w2k in built-in assembler?? inde assemble etmeye mi kalkiyor calisinca?

0
conan
Sanirim Turkce hatasi yapmisim. Asil analizi aynen copy paste edeyim. Benden daha iyi acikladigi kesin. ;)

>This worm, like the original Code Red worm,
>will only exploit Windows 2000 web servers
>because it overwrites EIP with a jmp that is
>only correct under Windows 2000. Under NT4.0
>etc... that offset is different so, the process
>will simply crash instead of allowing the worm to
>infect the system and spread.
0
anonim
ok konu aciklik kazanmistir, tesekkurler,
0
conan
Saldiri sayim 510'a ulasti. Benim gibi baska log okuyan deli varsa paylasalim hehe.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux kaynak koduna gizlice sızma denemesi

anonim

ntvmsnbc'nin haberine göre kötü niyetli biri Linux çekirdeğinin yeni versiyonuna bir trojan yüklemeye çalışmış.

‘Bitkeeper’ kaynak kodu güvenlik birimi, dışardan gelen bu müdahaleyi 24 saat içerisinde tespit ederek açık veritabanını kapadı, böylece kötü niyetli yazılımcının çekirdek üzerinde yapmak istediği değişiklikler Linux kodlarına yansımadı. Bitkeeper’ın yazılımcısı Larry McVoy söz konusu tehdidin sonuca ulaşmadığını belirtti.

64 bitlik Şifre 4 Yıl Sonra Kırıldı

FZ

Milyonlarca işlemci saati ve dört yıllık insan emeğinin ardından RC5 64-bitlik şifresi kırıldı.

331.252 adet gönüllü makinanın kullanıldığı deneyde Distributed.net isimli isimli bir bilgisayarcı grubu RSA Security'nin meydan okumasını kabul etti ve 10.000$'lık çeki aldı.

"Her ne kadar bu projenin süresi 64 bitlik RC5 algoritmasının güvenilirliği ile ilgili olarak çok problem yaratmıyor gibi görünse de gene de birkaç yıldan daha uzun süre korunması gereken hassas bilgiler için RC5-64'ü tavsiye etmiyoruz," şeklinde konuştu şifreyi kıran grup.

URL Parametrelerini doğru kullanmayınca başa gelenler

tongucyumruk

Hep ciddi ciddi şeyler yazacak değiliz, biraz da eğlenelim. Bazen (düzeltme: çoğu zaman) en büyük şirketler dahi web üzerinde birşeyler yaparken en basit güvenlik önlemlerini unutabiliyorlar. İşte bu sefer madara olan şirketimiz de sürekli olarak geliştiricilerin ahını almaktan çekinmeyen Oracle. Bu linke tıklayarak kendilerinin URL parametrelerini hiçbir doğrulamadan geçirmeden doğrudan...

İşte size bir Linux virüsü..

skoylu

Almanya'dan bir arkadaş, ekte bir virüs yollamış. Basit bir ELF/x86 virüsü. Görünürde tek yaptığı, x86 ELF binary'lerine bulaşmak. Bu daha önceki kodlara benzemiyor, yani eski bir virüs değil.
Korunmak için virüs temizleyici filan almanız gerekmiyor. Sistemi root olarak kullanmayın ve executable dosyalarınıza kullanıcı için yazma hakkı vermeyin yeterli. Zaten hep yaptığımız da bu değil mi? Standart dağıtımlar tüm executable dosyaları böyle kuruyor. Size kalan sistemi root olarak kullanmamak sadece...
Bu arada virüsü inceliyorum derken sildim :( Yenisi elime geçince dileyenlere bir örnek yollarım..

Darik´s Boot and Nuke İle Makinanızı Uçurun!

FZ

Şirketinizde 50 tane eski makina var ve bunları satışa çıkardınız. Gayet güzel. Peki ya personelinizin kullanmış olduğu bu makinalardaki eski bilgiler? Formatlamış olmanız yeterli mi? Internet'te küçük bir araştırma size birkaç kez formatlanmış ve farklı işletim sistemleri yüklenmiş makinalardan bile pek çok verinin sökülüp alınabileceğini gösterecektir. Daha birkaç ay önce bir açık artırmada elden çıkarılan pek çok bilgisayardaki eski bilgiler, parolalar, kişisel ve özel bilgilerin kolayca elde edilebileceği görülmüştü. GNU/Linux camiası bunun için pratik ve hızlı bir çözüm geliştirmiş: DBAN